FILMOVÉ KINEMA TIPY 13. MFF BRATISLAVA

FILMOVÉ KINEMA TIPY 13. MFF BRATISLAVA

článok



Výber desiatich filmov portálu kinema.sk, ktoré v redakcii už zaznamenali úspech, alebo sú očakávanými titulmi. Ak nemáte veľmi veľa času, veríme, že naše tipy vám zjednodušia cestu k mimoriadnym zážitkom.

Filmové Kinema Tipy 13. MFF Bratislava Filmové Kinema Tipy 13. MFF Bratislava Filmové Kinema Tipy 13. MFF Bratislava

Dýchať/Breathing/Atmen
Rež./Dir.: Karl Markovics, Rakúsko, 2011
4. 11. – 17:30 (K5) | 9. 11. – 21:30 (K7)
Devätnásťročný Roman Kogler (Thomas Schubert) si už štyri roky odpykáva trest za zabitie vo väzení pre mladistvých. Vyrastal bez rodičov v sirotinci. Práve sa má rozhodnúť o jeho predčasnom podmienečnom prepustení. Ako väzeň dostane prácu vo viedenskom pohrebnom ústave. Každý deň sa musí vracať späť do cely. Nešikovný a nekomunikatívny Roman sa po prvý raz stretáva s poslednými vecami človeka, dezinfekciou rakiev a nakladaním nebožtíkov. A aj s ľuďmi, pre ktorých je smrť každodenným chlebom. Jedného dňa nakladá zomrelú ženu s rovnakým menom ako má on a začne pátrať po svojej matke. Práve smrť vráti Romana späť do života. Film Dýchať má ďaleko od morbídnosti, dokonca obsahuje mnoho humorných momentov a presných životných postrehov. Mal premiéru na MFF v Cannes 2011 a odvtedy zbiera ocenenia po celom svete. Populárny rakúsky herec Karl Markovics sa tentoraz postavil na druhú stranu kamery a absolvoval úspešný debut ako scenárista a režisér.


Faust/Faust/Faust
Rež./Dir.: Aleksandr Sokurov, Rusko, 2011
5. 11. – 19:30 (K5) | 7. 11. – 19:30 (K5)
Hoci sa nechal voľne inšpirovať Goetheho príbehom, Sokurov tento známy mýtus o zapredaní duše diablovi radikálne reinterpretuje. Faust je mysliteľ, rebel a pionier, avšak zároveň anonymný človek z mäsa a kostí, ktorého ovládajú vnútorné popudy chamtivosti a chtivosti. Po filmoch Moloch (o Hitlerovi), Taurus (o Leninovi) a Slnko (o Hirohitovi) je Faust záverečným dielom Sokurovovej tetralógie.


Habemus Papam/We Have a Pope/Habemus Papam
Rež./Dir.: Nanni Moretti, Taliansko/Francúzsko, 2010
6. 11. – 19:30 (Lumiere) | 7. 11. – 21:00 (K9)
Po smrti pápeža zvolí konkláve novú hlavu Katolíckej cirkvi. Avšak novozvolený pápež tesne pred svojou konfirmáciou dostane trému, prepadajúc úzkosti pod váhou zodpovednosti, ktorú mu naložili na plecia, a nechávajúc milióny ľudí trčať v spirituálnej čakárni. Keďže sa jeho poradcom nedarí presvedčiť ho, že je na toto poslanie tým pravým, rozhodnú sa požiadať o pomoc známeho psychiatra (a ateistu), ktorý ho má primäť vstať z kresla a vystúpiť na balkón na Námestí Sv. Petra.

Filmové Kinema Tipy 13. MFF Bratislava Filmové Kinema Tipy 13. MFF Bratislava Filmové Kinema Tipy 13. MFF Bratislava

Kto, ak nie my?/If Not Us, Who?/Wer wenn nicht wir?
Rež./Dir.: Andres Veiel, Nemecko, 2011
4. 11. – 15:00 (K5) | 6. 11. – 22:00 (K5)
Západné Nemecko, začiatok 60-tych rokov minulého storočia. Dvaja univerzitní spolužiaci Bernward a Gudrun začínajú vášnivé celoživotné dobrodružstvo v dusnej atmosfére nemeckého vidieka. Odhodlaní vyzvať na súboj samotný establišment sa stávajú súčasťou celosvetového povstania, spojac svojej sily s ľavicovými spisovateľmi a politickými aktivistami. Na konci tej istej dekády je Gudrun členkou násilníckeho hnutia Andreasa Baadera a Bernward riskuje svoje zdravie užívaním psychedelických drog, aby konečne dopísal svoj román, ktorý zmení svet. Pravdivý a búrlivý ľúbostný príbeh o politickej angažovanosti vo výbušnej ére s Augustom Diehlom (Nehanební bastardi, Salt) v hlavnej úlohe.


Michael/Michael/Michael
Rež./Dir.: Markus Schleinzer, Rakúsko, 2011
6. 11. – 19:30 (K5) | 7. 11. – 15:00 (K5)
Variácia na neuveriteľný skutočný príbeh Natasche Kampuschovej. 35-ročný Michael žije skromným a nenápadným životom. Pracuje v poisťovni a s rodinou neudržiava žiadny kontakt. Vyhýba sa aj susedom, ktorí ho napriek tomu považujú za slušného človeka. V suteréne jeho nenápadného domu, akých sú tisíce, žije v spálni/herni/kúpeľni bez okien 10-ročný Wolfgang. Michael má Wolfganga rád. Na Vianoce mu kúpil najnovšieho Harryho Pottera. Hrá sa s ním hry pre deti… aj pre dospelých. Dokonca neváha ísť medzi cudzie deti a nájsť mu priateľa, aby nebol stále sám. Michael totiž Wolfganga nepúšťa von… nikdy. Zlovestne mrazivá sociálna dráma s minimom dialógov o neobmedzených intímnych možnostiach našej neosobnej civilizácie.


Moja princeznička/My Little Princess
Rež./Dir.: Eva Ionesco, Francúzsko, 2011
4. 11. – 21:00 (K9) | 6. 11. – 16:00 (Mladosť)
Hannah a Violetta tvoria vskutku zvláštny pár: nepolapiteľná matka a jej malé dievčatko hľadajúce materinskú lásku; planúca umelkyňa a jej zdráhavý model. Keď sa Hannah svojej dcéry opýta, či by sa nechcela stať jej modelom, Violettin život s milujúcou starou mamou sa prevráti naruby. Postupne predvedie metamorfózu z krásneho mladého dievčaťa na múzu štýlovej umeleckej scény Paríža.

Filmové Kinema Tipy 13. MFF Bratislava Filmové Kinema Tipy 13. MFF Bratislava Filmové Kinema Tipy 13. MFF Bratislava

Neviditeľná/Crack In The Shell/Die Unsichtbare
Rež./Dir.: Christian Schwochow, Nemecko, 2011
5/6. 11. – 0:00 (K7 – Papučova noc / Slippers Night) | 9. 11. – 21:00 (K9)
“Si neviditeľná!” No môže byť horšieho hodnotenia pre herečku? Mladej Fine určite chýba sebadôvera, preto keď do jej hereckej školy zavíta známy režisér Kaspar Friedmann a obsadí ju do jej prvej hlavnej úlohy, nikto nechápe jeho dôvody, a najmenej samotná Fine. Postava Camille, ktorú má stvárniť, je od jej vlastnej povahy značne vzdialená, ale Fine je odhodlaná vcítiť sa do roly čo najdôkladnejšie. V koži Camille odhaľuje svoju ženskosť avšak na druhej strane stráca silu čeliť problémom každodenného života, pretože Camille je nielen sebavedomá a sexuálne hyperaktívna ale zároveň krehká so sebazničujúcimi sklonmi. Fine sa slepo zveruje do rúk režiséra, ktorý ju posiela na emocionálnu húsenkovú dráhu. Začína sa nebezpečná hra, ktorá Fine premení na jej vlastného najhoršieho nepriateľa. Neviditeľná je uspokojujúcou cestou mladého dievčaťa od nezrelosti k sebaurčeniu.


Nič proti ničomu/ /Nic proti ničemu
Rež./Dir.: Petr Marek, Česká republika, 2011
5. 11. – 16:30 (K7)
Ironický pohľad do akčnej bunky novovzniknutého občianskeho združenia. Skupina tridsiatnikov, ktorých spája zhodná životná skúsenosť (všetci boli kedysi adoptovaní), hodlá založiť neziskovú organizáciu, podporujúcu adopciu detí. Ich stretnutie inkognito navštívia mladí manželia, ktorí si chcú adoptovať dieťa a chcú sa dozvedieť čosi o tom, „čo z týchto ľudí vyrástlo“. Snaha skupiny postupne zlyháva na nevyriešených osobných vzťahoch, charakterových chybách a hlavne na osudovej chybe, ktorú manželia urobili hneď na začiatku. Celý film rozpráva o najrôznejších podobách prijímania ľudí do rôznych spoločenstiev (v širšom zmysle slova „rodín“) a ich vykazovania z nich. Adopcia je metaforou prekonávania xenofóbie, ale zároveň má do činenia s dvojsečnou podstatou tolerancie, ktorá môže v extrémnych prípadoch viesť k opačnému výsledku.


Rozchod Nadera a Simin/Nader and Simin, A separation/Jodaeiye Nader az Simin
Rež./Dir.: Asghar Farhadi, Irán, 2011
4. 11. – 19:30 (Lumiere) | 6. 11. – 18:30 (Mladosť)
Nader a Simin sa prú o to, či je lepšie ostať v rodnom Iráne alebo žiť za hranicami. Simin by radšej z Iránu odišla, aby zaručila lepšiu budúcnosť pre ich jedinú dcérku Termeh. Nader odmieta ísť, pretože cíti, že musí zostať doma a postarať sa o svojho otca, ktorý trpí Alzheimerovou chorobou. Simin je rozhodnutá požiadať o rozvod a odísť z krajiny s dcérou, avšak Termeh sa rozhodne ostať s Naderom… “Považujem za dôležité hovoriť o komplexných veciach, ktoré sa nás dotýkajú,” hovorí režisér Asghar Farhadi. “Myslím, že je urážkou pre divákov, ak ich necháte sedieť a pozerať film a potom im odovzdáte odkaz filmu v jednej vete.”


Toto je to miesto/This Must Be The Place
Rež./Dir.: Paolo Sorrentino, Taliansko/Francúzsko/Írsko, 2011
5. 11. – 22:00 (K5) | 8. 11. – 19:30 (K5)
Cheyenne je bývalá rocková hviezda. Hoci má 50 rokov, stále nosí „gotiku“ a žije v Dubline z tantiém. Keď sa dozvie, že jeho otcovi, s ktorým sa roky nerozprával, už nezostáva veľa času, cestuje do New Yorku, ale prichádza neskoro. Tu zisťuje, že jeho otec bol posadnutý pomstou za príkoria, ktorých sa mu počas vojny dostalo v Osvienčime z rúk dôstojníka SS, ktorý sa skrýva kdesi v Spojených štátoch. Cheyenne sa rozhodne pokračovať tam, kde skončil jeho otec a vydáva sa, pochopiteľne svojím vlastným tempom, na cestu krížom po Amerike. Ako sa dostáva bližšie a bližšie k úhlavnému nepriateľovi svojho otca a nadchádza jeho rande s osudom, Cheyenne sa musí rozhodnúť, či hľadá odplatu … alebo vykúpenie.


autor Peter Konečný 4.11.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.