10 ŠOKUJÚCICH FILMOVÝCH SMRTÍ

10 ŠOKUJÚCICH FILMOVÝCH SMRTÍ

článok



TEXT OBSAHUJE SPOILERY!

Po dráždivých sexi plagátoch prinášame ďalší filmový zoznam. Tento raz servírujeme nečakané a šokujúce vraždy, zabitia či úmrtia. Z 30 šokujúcich filmových smrtí podľa portálu Total Film vyberáme desať. V prehľade nájdete najmä snímky žánrov ako horor, sci-fi či gangsterka.

10 šokujúcich filmových smrtí 10 šokujúcich filmových smrtí

Psycho (r. Alfred Hitchcock, 1960)
Bezo sporu jedna z najslávnejších (nielen vražedných) filmových scén, ktorá sa dočkala nespočetného množstva imitácií, odkazov či paródií. Azda nikto toho času netušil, že hlavná herecká hrdinka v podaní Janet Leigh sa už v prvej polhodine vytratí z plátna. Stalo sa tak v sprche v Bates Moteli... Kúpeľňový život každého milovníka filmu sa delí na dve etapy: na tú pred Psychom a tú po zhliadnutí Psycha!

Bezstarostná jazda (Easy Rider, r. Dennis Hopper, 1969)
Drogy, politické debaty, chvíľkové priateľstvá, sex, (bezstarostné) jazdenie naprieč krajinou. Najmä takto vyzeralo obdobie hippies v USA na konci 60tych rokov. Taká bola aj dvojica motorkárov „kapitán Amerika“ Wyatt (Peter Fonda) a Billy (Dennis Hopper). V záverečnej scéne, keď po asfalte smerujú v ústrety vychádzajúceho Slnka, stretávajú dvojicu farmárov na dodávke. Jeden z nich za jazdy chladnokrvne zostrelí Billyho z motorky a následne jeho spolusediaci strelí do Wyattovej palivovej nádrže... Toľko ich názor na slobodu a toleranciu. Zaujímavosťou je, že tragédia je predznamenaná pár sekundovým flashforwardom (záber horiacej motorky v poli).

10 šokujúcich filmových smrtí 10 šokujúcich filmových smrtí

Chyťte Cartera (Get Carter, r. Mike Hodges, 1971)
Jack Carter prichádza z Londýna na pohreb svojho brata do Newcastlu. V jemu dobre známom prostredí miestnych gangov sa snaží zistiť, čo sa jeho bratovi skutočne stalo a s pochybnými odpoveďami sa rozhodne nehodlá uspokojiť. Pre kriminálne prostredie sa tak stáva nepohodlným... Veľmi zaujímavá réžia tejto inak old-schoolovej britskej gangsterky s charizmatickým Michaelom Caineom. Finále so záverečným headshotom Cartera na pláži, od divákovi neukázaného snipera, sa zapísalo do dejín filmu ako jedna z najneočakávanejších vrážd či jeden z najprekvapivejších, neútešných záverov filmového plátna. Podobne ako pri Bezstarostnej jazde. 

Krstný otec (The Godfather, r. Francis Ford Coppola, 1972)
Tzv. matka všetkých gangsteriek či mafiánskych filmov priniesla okrem veľa iného aj jednu z najnásilnejších scén zavraždenia. Vyprovokovaný a vylákaný Sonny Corleone (James Caan) nachádza na ceste ku Carlovi svoju smrť pri colných búdkach v spŕške striel zo samopalov, ktoré ho prederavili na nespoznanie z každej strany. Masaker je zavŕšený kopnutím do hlavy...

10 šokujúcich filmových smrtí 10 šokujúcich filmových smrtí

Votrelec (Alien, r. Ridley Scott, 1979)
Jeden z členov posádky (John Hurt) kozmickej dopravnej lode Nostromo sa dostáva na pustej planéte do stretu s akýmsi mimozemským živým organizmom, ktorý sa mu prisaje na tvár. Po stabilizovaní sa napadnutý pasažier prebúdza mierne dezorientovaný. Následne sa však v dobrej nálade počas spoločnej večere s chuťou púšťa do jedla... až pokiaľ sa z hrude jeho infikovaného tela nevypýta von votrelec!

Pulp Fiction (r. Quentin Tarantino, 1994)
V prehľade s touto témou nemôže chýbať kultová tarantinovka. Vincent (John Travolta)  sediac na sedadle spolujazdca sa s pištoľou v ruke otáča k Marvinovi (Phil LaMarr), s ktorým začína debatu. Po pár sekundách zbraň omylom vystrelí. Nasleduje ostrý strih na krvou zaliate zadné sklo. Nečakané o to viac, že šlo naozaj o nehodu. 


Sedem (Se7en, r. David Fincher, 1995)
Sériový vrah John Doe (Kevin Spacey) svojou siedmou vraždou dokonal svoj „vražedný projekt“ inšpirovaný siedmimi smrteľnými hriechmi a pre detektíva Millsa (Brad Pitt) naaranžoval špeciálny balíček. Jeho obsahom je hlava jeho (tehotnej) manželky. David Fincher nám samozrejme inkriminovanú časť ľudského tela neukázal. Želanú zdesenú reakciu u divákov však dosiahol aj bez toho.
 
Hannibal (r. Ridley Scott, 2001)
To, že Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) „obnaží“ hornú časť mozgu agenta FBI Paula Krendlera (Ray Liotta) a časť z neho osmaží, čakal v kine asi málokto. Ešte šokujúcejšie bolo, keď svoju obeť nechal pojedať svoj vlastný mozog. A my sme toho boli spolu s Clarice Starlingovou (Julianne Moore) svedkami.  



Na druhej strane (The Departed, r. Martin Scorsese, 2006)
Hviezdne obsadená, oscarová gangsterka priekopníka žánru Martina Scorseseho priniesla v priebehu pár sekúnd hneď tri nečakané headshoty z bezprostrednej blízkosti. Tým najšokujúcejším je jednoznačne ten prvý: do Costellovho gangu infiltrovaný Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) ide vo výťahu s odzbrojeným seržantom Colinom Sullivanom (Matt Damon) smerom na prízemie. Ihneď po otvorení výťahových dverí dostáva Costigan strelu do hlavy od nečestného policajta... Nasleduje ďalšia dvojica striel do hlavy, vyznievajúca už ale mierne úsmevne. 

Faunov labyrint (Pan's Labyrinth, r. Guillermo del Toro , 2006)
Nestáva sa často, aby detský hrdina, ktorý nám počas sledovania celého filmu prirástol k srdcu, bol vo finále chladnokrvne zastrelený. Tento osud postihol iba 12-ročnú Oféliu (Ivana Baquero). V závere tejto vojnovej drámy s prvkami detskej fantasy je zastrelená fašistickým kapitánom Vidalom (Sergi López).


autor Michal Šmajda 18.11.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.