TV TIPY 7.12. - 11.12. 2011

TV TIPY 7.12. - 11.12. 2011

VOD recenzia




7.12.
STREDA

20:00 Život je peklo (Clean), Kanada/ Francúzsko/ Veľká Británia, 2004 (Film+)
Niekoľko rokov žili spolu, Emily a Lee, rockové hviezdy 80-tych rokov, sladká sláva a ľahko nadobudnuté peniaze im omámili hlavu. Ale tiež drogy. Keď je Lee nájdený mŕtvy v hoteli pri kanadských hraniciach, život Emily sa rozpadá na kusy. Skúša začať znovu v Paríži. Smola ju však prenasleduje aj tu a jediné k čomu sa Emily upína je jej syn Jay, ktorý žije s Leeho rodičmi v Kanade.

20:00 Démanty noci, ČSSR, 1964 (CS Film)
Adaptácia literárnej predlohy Arnošta Lustiga je obrazom úteku dvoch mladíkov z transportu smrti. Prostredníctvom opakovaných prestrihov na spomienky, sny a túžby jedného z nich postupne sledujeme, ako všetko ľudské pomaly ustupuje živočíšnemu a pudovému, smerujúcemu len k jedinému cieľu - prežiť. Naturalisticky zobrazená situácia oboch utečencov - ich hlad, únava, i úzkosť, naznačujú snahu o záchranu za akúkoľvek cenu. Napokon sa však dvojica stáva štvanou zverou, lovenou pre potešenie senilných starcov zo sudetonemeckej dediny.

20:05 Satyrikon (Satyricon), Taliansko/ Francúzsko, 1969 (Cinemax)
Táto osobitá alegória je akousi starovekou road-movie o putovaní mladíkov Encolpia a Ascylta. Zobrazuje surrealisticky a často naturalisticky antický svet hostín, orgií, úchyliek a výstredností. Rúcajúce sa hodnoty rímskeho impéria symbolizuje zrúcaný nevestinec. Réžia: Federico Fellini.

22:40 Cesty slávy (Paths of Glory), USA, 1957 (MGM)
Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvôli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia.

TV tipy 7.12. - 11.12. 2011 TV tipy 7.12. - 11.12. 2011 TV tipy 7.12. - 11.12. 2011


8.12.
ŠTVRTOK

18:20 Veteráni (Oldboys), Dánsko/ Švédsko, 2009 (Cinemax)
Päťdesiatnik Vagn je tak trochu outsider. Žije sám, chodí do práce a hlavne hrá s rovnako starými a často aj staršími chlapíkmi futbal. Celý tým sa chystá na pravidelný autobusový zájazd do Švédska, kde ich tentokrát čaká zápas s drsným mužstvom miestnych policajtov. Vagnovy kopačky spôsobia, že ho spoluhráči zabudnú na benzínovej pumpe – úplne bez prostriedkov. Tam sa dá dohromady zo zlodejom Johnom. Ich stretnutie je začiatkom radu nedorozumení, zavinených tým, že Vagn netuší, čo je John zač, a Johnovi sa zase strašne nehodí prítomnosť neodbytného chlapíka, ktorý je pevne rozhodnutý s jeho pomocou dostihnúť autobus so spoluhráčmi.

20:15 Pravá a ľavá ruka diabla (Lo chiamavano Trinità), Tal., 1970 (Joj Plus)
Joe Trinity, ktorého prezívajú pre umenie zachádzať s revolverom Pravá ruka diabla, prichádza do mestečka, kde je jeho brat Bambino, Ľavá ruka diabla, šerifom. Pravda, šerifom falošným, pretože toho pravého postrelil, a tak ho zastupuje, než prídu jeho komplici, aby pripravili lúpež. Namiesto toho sa však bratia musia postaviť na stranu zákona a chrániť osadníkov pred nenásytným vlastníkom pôdy a stád koní Harrimanom.

22:50 Domino (Domino), USA/ Francúzsko, 2005 (Nova)
Svet modelingu je veru pekne neľútostný a nie každá krehká slečna na móle vydrží so svojimi nervami až do konca kariéry, keď sa ešte chvíľu objavuje na stránkach bulvárov a potom poputuje do chomúta s nemenej známou celebritou, založí si rodinku a postupne sa objavuje už len v stĺpčekoch noviniek. Pekná tvárička Domino Harvey možno vycítila, že týmto štýlom to ďaleko nedotiahne a tak rýchlo prešaltovala na iný odbor. Namiesto cvakania fotoaparátov tu cvakajú spúšte ťažkých kalibrov a kto zabíja spoľahlivo, dočká sa slušného života. Ťažko povedať, či to bolo práve to pravé orechové pre Domino, každopádne z tohto rozhodnutia sa už len tak ľahko vycúvať nedá, najmä keď je sprevádzané drogovým raušom a životnosť pracovníkov tejto brandže dosahuje miestami pekelne nízke skóre.

23:30 Capote (Capote), USA, 2005 (Čt2)
Film nakrútil debutujúci režisér Bennett Miller podľa spisovateľovej biografie, ktorú napísal v roku 1988 Gerald Clarke. Pôsobivé dielo s presne vystihnutou dobovou atmosférou je postavené na fenomenálnom výkone Philipa Seymoura Hoffmana v titulnej úlohe, vyznamenanom radom prestížnych cien. Sekundujú mu málo známy Clifton Collins Jr. (vnuk populárneho mexického herca Pedra Gonzalez Gonzaleza) ako Perry Smith a Catherine Keener v úlohe Capoteho priateľky, spisovateľky Harper Lee.
 

TV tipy 7.12. - 11.12. 2011 TV tipy 7.12. - 11.12. 2011 TV tipy 7.12. - 11.12. 2011


9.12.
PIATOK

20:00 Pošli ďalej (Pay It Forward), USA, 2000 (Doma)
Oscarová trojica Spacey, Huntová a Osment v ambicióznom „dojáku“ o tom, že život bolí. Učiteľ sociálnych vied (Spacey) sa zapletie s osamelou matkou (Hunt) a jej syn (Osment) si vezme k srdcu zadanie školskej úlohy, ako učiniť tento svet lepším. Chlapec vymyslí schému unikátneho projektu. Jeho nápad vyžaduje, aby každý človek pomohol trom iným ľuďom. Chlapec tento projekt skutočne rozbehne a zdá sa, že všetko funguje.

22:25 Gauneri (Reservoir Dogs), USA, 1992 (Dvojka)
Režijný debut Quentina Tarantina, ktorý si sám zahral jedného z gangstrov, sa po uvedení do kín stretol s nadšeným prijatím vďaka svojráznemu čiernemu humoru a nespornej filmárskej bravúrnosti, ale na druhej strane s radikálnym odmietnutím kvôli zámernej amorálnosti a brutalite. Tarantino, odkojený tzv. béčkovými žánrami, si týmto filmom získal renomé nadmerne talentovaného, ale zároveň silne kontroverzného filmára.


10.12.
SOBOTA

15:55 Lovec (The Hunter), USA, 1980 (Čt2)
Ralph Thorson sa živí lovením kriminálnikov, ktorí porušili podmienky kaucie. Je už trochu starý na to, aby sa za mladými delikventami naháňal po uliciach, ale našťastie má natoľko silnú autoritu, že si s darebákmi poradí bez väčších problémov. Na rodinný život stále nepomýšľa, aj keď jeho priateľka Dotty má krátko pred pôrodom. Ralph nechce, aby na ňom bola Dotty závislá, pretože jeho povolanie je niekedy nebezpečné. V skutočnosti je to však omnoho horšie, než si Ralph myslí. Vyhliadol si ho totiž zabijak Mason, ktorého kedysi Ralph dostal do väzenia. A ten je rozhodnutý, že sa Ralphovi za každú cenu pomstí. Film režiséra Buzza Kulika vznikol v roku 1980 na motívy života skutočného lovca ľudí Ralpha Thorsona. Film se stal posledným vo filmografii predčasne zosnulého Stevea McQueena.

20:15 Leví král (The Lion King), USA, 1994 (Joj)
Príbeh sa začína narodením a krstom nástupcu trónu - malého levíčaťa menom Simba. Jeho otec - Mufasa je kráľom celej živočíšnej ríše. Jeho úlohou je udržať rovnováhu medzi prírodou a zvieratami. Je si vedomý toho, že raz ho jeho potomok bude musieť nahradiť a učí Simbu zodpovednosti a pravidlám. Na Simbu dohliada kráľovský majordóm - roztomilý vták menom Zazu. Avšak pomstychtivý strýko Scar mu povie o Sloniom cintoríne a Simba sa aj napriek zákazu svojho otca vydá toto územie preskúmať.

21:40 Milenci (Les Amants), Francúzsko, 1958 (Dvojka)
Jeanne je vydatá za Henriho, vydavateľa novín plne oddaného práci a pokojnému rodinnému životu. Úloha matky a manželky ju však neuspokojuje, túži po dobrodružstve a veľkomeste. Čoraz častejšie uniká do Paríža za mondénnou spoločnosťou a za milencom Raulom, šampiónom v póle. Zdá sa, že parížske dobrodružstvá podliehajú rovnakej rutine ako rodinný život na vidieku. Všetko však náhle zmení stretnutie s mladým archeológom. Pod zdanlivo jednoduchým príbehom o manželskej nevere sa vo filme Milenci skrýva kritický portrét meštiackeho hodnotového systému a spôsobu života, v ktorých hrdinka nenachádza skutočné city a vzťahy. Film vyvolal pri uvedení do kín v USA škandál.

21:55 Harry Brown (Harry Brown), Veľká Británia, 2009 (Film+)
Príbeh zo súčasného Anglicka sleduje každodennú púť osamelého muža chaotickým svetom, ktorému vládnu drogy a kde ulicami znie streľba. Harry Brown (Sir Michael Caine) je slušný občan a bývalý vojak. Po smrti manželky žije sám v jednom zo stoviek bytov na predmestí. Spoločnosť mu robí len jeho najlepší priateľ Leonardo (David Bradley). Práve toho ale jedného dňa zavraždí parta miestnych výtržníkov. Harry sa rozhodne jednať a naplniť sám svoju predstavu o spravodlivosti.

22:15 Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting), USA, 1997 (Čt1)
Will Hunting pochádza z chudobných pomerov a život strávil prevažne v sirotincoch. Ako dvadsaťročný sa najčastejšie fláka s partiou kamarátov a pracuje na univerzite ako upratovač. Jeho geniálne nadanie sa prejaví, keď vyrieši zložitý príklad z matematiky, ktorý žiakom na tabuľu napísal profesor. Šokuje tým nielen učiteľov, ale aj seba. Jeho geniality ho teraz môže presláviť a otvoriť mu brány do sveta. Musí sa vzdať nielen doterajšieho života, ale aj najlepšieho priateľa.


TV tipy 7.12. - 11.12. 2011 TV tipy 7.12. - 11.12. 2011 TV tipy 7.12. - 11.12. 2011

11.12.
NEDEĽA

17:45 Mestečko Pleasantville (Pleasantville), USA, 1998 (MGM)
Dvojčatá David a Jennifer sa ocitnú v čiernobielom sitkome z 50. rokov, ktorý sledujú v televízii. David sa v prostredí seriálového mestečka orientuje, no jeho sestra sa nemieni zmieriť s tým, že akékoľvek vášnivé prejavy nie sú bežné a obyvatelia nepoznajú dážď ani oheň.

22:55 Posledný škótsky kráľ (The Last King of Scotland), Veľká Británia, 2006 (Prima)
Príbeh filmu Posledný škótsky kráľ sa začína odvíjať v okamihu, keď čerstvo vyštudovaný škótsky lekár Nicholas Garrigan odlieta do Ugandy. Od návštevy exotickej krajiny si sľubuje vzrušujúce zážitky, romantiku a radosť z toho, že môže pomáhať ľuďom tam, kde ho skutočne potrebujú. Krátko po svojom prílete ho privolajú na miesto bizarnej nehody – nový prezident Idi Amin nabúral svojím Maserati priamo do kravy... Film Posledný škótsky kráľ, ktorý bol nakrútený vo Veľkej Británii a Ugande za podpory miestnych obyvateľov, je ojedinelou sondou do sveta nemilosrdného diktátora, ktorý v Ugande vládol v 70. rokoch.

22:55 Život je čudo (Живот је чудо), Srbsko a Čierna Hora/ Tal./ Fra., 2004 (Filmbox)
Ďalší Kusturicov mix namiešaný zo známych prísad: vojna a láska, slzy a smiech, tragika i fraška – NA ZDRAVIE! Čo môže byť lepšie pre zastrčenú obec ako malebná železnička, ktorá prinesie turistov? Čo môže byť horšie pre turizmus ako vojna? Luka postavil železnicu a snaží sa vojnu ignorovať. Lukova žena – bývalá operná speváčka - ujde s cudzím muzikantom, Lukovho syna povolajú na vojnu. Lukov život sa zmení na vojnovú zónu, až do chvíle kým nestretne krásnu a mladučkú Sabahu.

HIT TÝŽDŇA

10.12.
SOBOTA

21:40 Milenci (Les Amants), Francúzsko, 1958 (Dvojka)
Jeanne je vydatá za Henriho, vydavateľa novín plne oddaného práci a pokojnému rodinnému životu. Úloha matky a manželky ju však neuspokojuje, túži po dobrodružstve a veľkomeste. Čoraz častejšie uniká do Paríža za mondénnou spoločnosťou a za milencom Raulom, šampiónom v póle. Zdá sa, že parížske dobrodružstvá podliehajú rovnakej rutine ako rodinný život na vidieku. Všetko však náhle zmení stretnutie s mladým archeológom. Pod zdanlivo jednoduchým príbehom o manželskej nevere sa vo filme Milenci skrýva kritický portrét meštiackeho hodnotového systému a spôsobu života, v ktorých hrdinka nenachádza skutočné city a vzťahy. Film vyvolal pri uvedení do kín v USA škandál.


autor Tomáš Daneček 8.12.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.