TV TIPY 19.12. - 31.12. 2011

TV TIPY 19.12. - 31.12. 2011

článok



19.12.
PONDELOK

20:00 Nesvadbovo (Nesvatbov), Česko/ Slovensko, 2010 (Dvojka)
Na východe Slovenska, v blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice v hornatej oblasti, leží obec Zemplínske Hámre. Starosta Jozef Gajdoš, generál vo výslužbe a bývalý vysoký politický vládny funkcionár, dal v priebehu svojho sedemročného starostovania celú dedinu do poriadku. Trápi ho ale jeden zásadní problém, s ktorým si donedávna nevedel rady. Hámre totiž pomaly, ale iste vymierajú. Starosta sa preto rozhodol, že „svojim“ tridsiatnikom pomôže a vydá a ožení ich, aby mu pribudlo viac „hámerských“ detí.

21:55 Gosford Park (Gosford Park), Veľká Británia/ USA/ Nemecko/ Taliansko, 2001 (Dvojka)
Altmanov majstrovský miestopis britského triedneho systému je zároveň režijným koncertom pre takmer 30 hercov. William a Sylvie McCordleovi usporiadali vo svojom vidieckom sídle zjazd aristokracie rôzneho veku i postavenia. Každý má prideleného sluhu, ktorý okolo neho krúži ako žralok, sledujúci, či jeho pánovi nič nechýba... Postupne sa zoznámime so všetkými pármi a aj s ich tajomstvami. Celý dej však zamieša tajomná vražda, ktorá urýchli tempo príbehu - až vyústi v šokujúci a nepredvídateľný záver.

00:15 Zabil som svoju matku (J'ai tué ma mère), Kanada, 2009 (Cinemax)
Čiastočne autobiografický príbeh o sedemnásťročnom homosexuálovi Dolanovi, ktorý začne byť posadnutý svojou matkou vďaka jej búrlivým vzťahom v dobe, keď objavuje tajomstvá dospelosti a potýka sa s prvými vážnymi nástrahami života. Hubert Minel nemá rád svoju matku. Sedemnásťročný mladík ňou opovrhuje a vidí len nevkusné svetre, gýčovité dekorácie a omrvinky v kútiku jej úst, keď prežúva. Okrem týchto iritujúcich maličkostí sa však na ich vzťahu podpísala aj výchova plná manipulácie a zneužívania pocitu viny. Hubert, zmätený a rozorvaný milujúcim a zároveň nenávistným vzťahom, ktorý ho každý den viac a viac zožiera, sa prediera mystériom dospievania.


20.12.
UTOROK

20:00 Coco Chanel (Coco avant Chanel), Taliansko/ Veľká Británia/ Francúzsko, 2008 (Čt2)
Rok pred francúzsko-belgickým spracovaním príbehu slávnej návrhárky v podaní Audrey Tautou, vznikla talianska dvojdielna verzia pohnutého života Gabrielle Chanel, ktorá svojim šarmom a nápaditosťou dokázala zmeniť tvár módy. Za múrmi kláštorného sirotčinca, kde sa spolu so sestrou po matkinej smrti ocitá, začína príbeh nezdolnej odvahy mladej ženy, ktorá sa postavila predsudkom a konvenciám patriarchálneho sveta. Dnes Čt2 uvedie druhú časť talianskej verzie.

22:00 Ovoce stromů rajských jíme (Nous mangeons les fruits des ...), Bel./ ČSSR, 1969 (CS Film)
Slávne, ťažko uchopiteľné a mnohovýznamové podobenstvo Věry Chytilovej, v ktorom nechýba vražda, sa odohráva v prepychovom penzióne, kde zvedavú hrdinku zaujme tajomný muž natoľko, že sa pokúsi odhaliť, čo pred ostatnými tají.

23:05 Doors (The Doors), USA, 1991 (Čt2)
Dramatické životné osudy Jima Morrisona (Val Kilmer), legendárneho básnika a speváka skupiny The Doors, ktorý sa počas krátkej ale oslnivej kariéry (1966 - 1971) stal nesmrteľným hrdinom svojej doby - epochy búrlivého rozmachu rockovej hudby, životného štýlu hnutia hippies, opojenia z drog a boja proti establishmentu. Režisér Oliver Stone presvedčivo evokuje atmosféru koncertov The Doors a svet Morrisonových textov. Podáva sugestívne a naliehavé dobové svedectvo. Realisticky až naturalisticky opisuje Morrisonove sexuálne excesy, obscénne exhibície na javisku či vízie so starým indiánskym šamanom, ktorý preňho predstavuje zaniknutý svet harmónie a zmierenia. Postihuje rozpad jeho osobnosti, rozklad talentovaného človeka na ľudskú trosku, zničenú alkoholom, drogami a slávou. Akcentuje pritom Morrisonovo ťaženie k predčasnej smrti aj s jeho halucinačnými stavmi: „Najväčšmi nažive sa cítim v konfrontácii so smrťou, život bolí oveľa viac. Po smrti bolesť zmizne.“ Svoju životnú úlohu tu vytvoril Val Kilmer, ktorý zároveň väčšinu piesní aj sám interpretoval.

TV tipy 19.12. - 31.12. 2011 TV tipy 19.12. - 31.12. 2011 TV tipy 19.12. - 31.12. 2011


21.12.
STREDA

20:00 Harold a Maude (Harold and Maude), USA, 1971 (Čt2)
Harold je dvadsaťročný mladík posadnutý myšlienkami na smrť. Maude je sedemdesiatdeväťročná starenka posadnutá chuťou do života. Títo dvaja outsideri nemajú na prvý pohľad nič spoločné, no napriek tomu môžu práve oni dvaja tvoriť ideálny pár. Dnes už kultový film režiséra Hala Ashbyho vyvolal v čase svojho vzniku vlnu odporu tak zo strany konzervatívnej kritiky, ako aj mladých rebelov. Originálny humor a láskavé posolstvo tohto príbehu o láske a smrti našlo odozvu až oveľa neskôr a dnes patrí k najobľúbenejším filmom Nového Hollywoodu. Atmosféru filmu dokresľujú piesne Cata Stevensa.

20:05 Malý zúrivý Robinson, Slovensko, 2009 (Dvojka)
Jožo Urban bol fenomén slovenskej a určite aj európskej poézie. Básne tohto mladého autora boli čímsi zvláštne, moderné a vždy priťahovali iných mladých autorov. Určite oslovovali každú generáciu. Dnes je už maturitnou otázkou. Zomrel pri autonehode vo veku 34 rokov. Dokument sa snaží poskladať z fragmentov rozhlasových a televíznych archívov, výpovedí jeho kolegov, priateľov, blízkych ľudí a najmä z jeho vlastných výpovedí obraz jeho široko rozvetvenej osobnosti, vytvoriť akýsi model Urbanovského sveta, podľa pravidiel, ktoré mal rád, z miest a s ľuďmi, ktorí pre neho, ako aj on pre nich čosi znamenali.

22:50 Drsný Harry (Dirty Harry), USA, 1971 (MGM)
V San Franciscu sa organizuje ostreľovač, ktorý si hovorí Škorpión. Požaduje jeden milión dolárov, inak zabije každý deň jedného človeka. Polícia je bezradná a tak na prípad povoláva poručíka Harryho Callahana, ktorému sa pre jeho nekompromisné metódy- nepovie inak ako Dirty Harry. Vraha je rozhodnutý dostať za každú cenu. Harry navyše dostane partnera z čoho nie je príliš nadšený.

01:25 Kiss Kiss Bang Bang (Kiss Kiss Bang Bang), USA, 2005 (Markíza)
Film Kiss Kiss, Bang Bang je prvým režisérskym počinom Shanea Blacka - pán Black však nie je hocikto. V roku 1987 stvoril pre Mela Gibsona postavu seržanta Riggsa v Smrtonosnej zbrani, čím sa zaradil medzi popredných scenáristov akčného žánru. Aj scenár Kiss Kiss, Bang Bang nesie jeho podpis, no tentoraz si vypomohol knižkou pána menom Brett Halliday. Samotný film nesie teda znaky detektívneho žánru, určite však nejde o obyčajnú detektívku.


22.12.
ŠTVRTOK

20:00 Pýcha a predsudok (Pride & Prejudice), Veľká Británia/ Francúzsko, 2005 (Cinemax)
Jeden z najčítanejších a najobľúbenejších knižných bestsellerov. Snová výprava do Anglicka konca 18. storočia s hviezdnym obsadením, okúzľujúcou kamerou a nesmrteľným príbehom dokáže aspoň na dve hodiny spomaliť rýchle tempo modernej doby. Klasický príbeh lásky a nenávisti hovorí o osudoch piatich krásnych sestier Bennetových, ktoré ich matka (Brenda Blethyn) vedie pevnou rukou k životnému názoru, podľa ktorého je žena šťastná jedine vtedy, ak sa bohato vydá. Jediná Elizabeth (Keira Knightley) sa tomuto modelu zatiaľ úspešne vzpiera, plne podporovaná svojim detinským otcom (Donald Sutherland). Keď sa v blízkom zámočku zabýva slobodný a hlavne bohatý pán Bingley, všetci z rodiny Bennetovcov závetria šancu na výhodnú svadbu.

21:40 Ali (Ali), USA, 2001 (Nova Cinema)
Režisér Michael Mann (Collateral, Insider: Muž, ktorý vedel príliš mnoho) nakrútil strhujúci film o jedinečnom mužovi. Will Smith (Muži v čiernom, Ja, robot, Hitch), nominovaný za svoj výkon na Oscara, vás prevedie životným príbehom zbožňovaného a zatracovaného, ale rozhodne i najkontroverznejšieho športovca všetkých dôb. Muhammad Ali športová legenda 20. storočia. Boxer, ktorý bol najlepší a vedel o tom.

0:15 ...a čo ďalej, doktor? (What's Up, Doc?), USA, 1972 (Prima)
Americká komédia s hviezdnym obsadením je založená na existencii štyroch navlas rovnakých kufrov, medzi ktorými dôjde k radu zámen. V jednom sú šperky závratnej ceny, v ďalšom zas prísne tajné vládne dokumenty. Úplne bez dôležitosti nie je ani kufor tretí, v ktorom má istá dáma svoju "garderóbu" na cestu. Zdanlivo bezcenný je posledný kus, plný "kamenia". V dôsledku toho príde k prepleteniu ľudských osudov. Tak sa zoznámia dve úplne rozdielne osobnosti - roztržitý hudobný teoretik Howard a excentrická slečna Judy.

TV tipy 19.12. - 31.12. 2011 TV tipy 19.12. - 31.12. 2011 TV tipy 19.12. - 31.12. 2011


23.12.
PIATOK

20:00 S tebou mě baví svět, ČSSR, 1982 (Markíza)
Nezabudnuteľná filmová komédia režisérky Marie Poledňákovej, má už svoje každoročné stabilné miesto na televíznych obrazovkách. Jeden z úsmevných filmov, ktorý sa nedá nemať rád. Pánska jazda trojice otcov, sa po nečakanom zásahu zo strany razantných manželiek, stáva akousi materskou školou v zasneženej prírode. Vďaka svojmu presvedčeniu o dokonalosti vlastných výchovných metód, ale vôbec nepodľahnú panike.

20:00 Dovolená s Andělem, ČSR, 1952 (CS Film)
Postrach všetkých čiernych pasažierov MHD Jaroslav Marvan sa ide prvý krát v živote odborársky zotavovať. To sa majú rekreanti na čo tešiť... Klasická česká komédia z pred pol storočia, ktorú stojí zato vidieť.


24.12.
SOBOTA

14:40 Funny Girl (Funny Girl), USA, 1968 (Čt2)
Budúca divadelná hviezda Fanny Briceová (B. Streisand) začína ako zborová tanečníčke v malom divadle, kde ju majiteľ skoro vyhodí ako neschopnú. V skutočnosti je Fanny iba výrazne svojhlavá a jej hlavnou prednosťou nie je tanec, ale spev a schopnosť robiť si zo seba srandu. Po úspechu s komickým vystúpením na kolieskových korčuliach sa jej splní najväčší životní sen: dostane angažmán vo vyhlásenom muzikálovom divadle Follies. V slávnom americkom muzikáli zažiarila populárna herečka a speváčka Barbra Streisand, ktorá za úlohu Fanny Briceovej získala Oscara. Film mal ešte sedem ďalších nominácií.

14:55 Leví král (The Lion King), USA, 1994 (Joj)
Príbeh sa začína narodením a krstom nástupcu trónu - malého levíčaťa menom Simba. Jeho otec - Mufasa je kráľom celej živočíšnej ríše. Jeho úlohou je udržať rovnováhu medzi prírodou a zvieratami. Je si vedomý toho, že raz ho jeho potomok bude musieť nahradiť a učí Simbu zodpovednosti a pravidlám. Na Simbu dohliada kráľovský majordóm - roztomilý vták menom Zazu. Avšak pomstychtivý strýko Scar mu povie o Sloniom cintoríne a Simba sa aj napriek zákazu svojho otca vydá toto územie preskúmať.

20:00 Biele Vianoce (White Christmas), USA, 1954 (Čt2)
Populárna pieseň Irvinga Berlina zaznela v podaní Binga Crosbyho po prvý krát vo filmovom muzikáli Holiday Inn (1942) a získala Oscara. Už od tej doby sa datujú pokusy o vytvorenie rovnomenného muzikálu, ktorý bol ovšem realizovaný až o dvanásť rokov neskôr. Spoločnosť Paramount nešetrila náklady a film vyrobila ako svoju prvú produkciu v novom širokouhlom formáte VistaVision. Oplatilo sa nakoľko sa film stal divácky najúspešnejším titulom roku a s postupom času aj neodmysliteľnou súčasťou vianočného televízneho vysielania. Partnerom Binga Crosbyho mal byť pôvodne Fred Astaire. Ten ale v tej dobe zvažoval ukončenie kariéry, a tak bol miesto neho obsadený Donald O'Connor (Spievanie v daždi), ktorého ale neuvoľnilo jeho domovské štúdio Universal. Rolu nakoniec dostal spevák a tanečník Danny Kaye (ktorý zaujal napr. v hudobnom prepracovaní Gogolovho Revízora). Film nakrútil režisérsky veterán maďarského pôvodu Michael Curtiz (Oscar za Casablancu).

23:40 Rubber (Rubber), Francúzsko, 2010 (Cinemax)
Hororová komédia režiséra Quentina Dupieuxa (a.k.a. Mr. Oizo) rozpráva príbeh obyčajnej pneumatiky pohodené v kalifornskej púšti, ktorá náhle nevysvetliteľne ožije. Akási záhadná sila udržuje pneumatiku menom Robert v pohybe a ako sa rúti po ceste, objaví v sebe telepatické sily, vďaka ktorým dokáže zničiť čokoľvek sa mu zachce. Spočiatku sa uspokojí s lovením drobných zvierat, ale čoskoro sa jeho pozornosť obráti k ľudskému druhu a zvlášť ho zaujme záhadná krásna žena. Rubber je inteligentný, zábavný a originálny hold kinematografickej koncepcii "bez príčiny".

TV tipy 19.12. - 31.12. 2011 TV tipy 19.12. - 31.12. 2011 TV tipy 19.12. - 31.12. 2011


25.12.
NEDEĽA

10:30 Beetlejuice (Beetlejuice), USA, 1988 (MGM)
Sympatický manželský pár, Adam a Barbara, majú po dopravnej nehode, pri ktorej spadli z mostu do rieky, zvláštny pocit. V rieke sa totiž utopili a teraz sú z nich duchovia. Len čo sa so situáciou aspoň nejako vyrovnajú (a letmo prelistujú príručku pre zosnulých), už im osud uštedrí ďalšiu podpásovku - dom, v ktorom žili, nemôžu opustiť, a ešte sa k nim nasťahujú noví nájomníci. Tí sú nielenže živí a nesympatickí až na kosť, ale navyše neveria na duchov. Našťastie je tu ON - bioexorcista Beetlejuice.

18:00 Odviate vetrom (Gone with the Wind), USA, 1939 (Doma)
Jeden z najslávnejších amerických filmov všetkých čias sa radí medzi najväčšie epické drámy, aké sa kedy nakrútili. Dramatický milostný príbeh Scarlett O'Harovej (Vivien Leigh) a Rhetta Butlera (Clark Gable) sa odohráva v rokoch občianskej vojny a následnej rekonštrukcie porazeného Juhu (1861 – 1873). S nesmrteľným obsadením, vynikajúcou kamerou a nádhernou hudbou toto obľúbené klasické filmové dielo okúzľuje divákov i dnes.

18:25 Slávici v klietke (Les Choristes), Francúzsko/ Švajčiarsko, 2004 (Čt2)
V roku 1949 nastúpi nezamestnaný učiteľ hudby Clément Mathieu ako odborný asistent na internátnu školu pre problémové deti. Mimoriadne prísny riaditeľ školy Rachin má i napriek sparťanskej výchove problém udržať u žiakov disciplínu. Mathieu sa o to pokúša po svojom. Začne ich učiť spievať...a zmení im tým život. Obrázky spojené s detstvom nosíme v sebe celý život. Pominuteľné radosti i strasti vždy prebijú nové a intenzívnejšie udalosti. Tie staré zahadzujeme ako nepotrebné veci a zabúdame na ne. Ale len zdanlivo. Všetko sa nezmazateľne vrýva do nášho podvedomia a býva z času na čas oživené zdanlivou maličkosťou. Stačí napríklad, aby zaznela jedna hudobná nota, jedna melódia alebo pieseň a spomienky priplávajú ako vzdialená ozvena. Takí sú aj Slávici v klietke.

21:45 Babel (Babel), USA, 2006 (Nova Cinema)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených nexom motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška.


26.12.
PONDELOK

13:10 Na skle maľované, ČSSR, 1980 (Jednotka)
Televízna inscenácia muzikálu Ernesta Brylla a Katarzyny Gartnerovej s jánošíkovskou tematikou. Táto hra, ktorú naštudoval režisér Karol Zachar a choreograf Štefan Nosáľ, mala v Slovenskom národnom divadle mimoriadny úspech.

20:30 Morgiana, ČSSR, 1972 (Čt2)
Romantický film o veľkej láske a nenávisti Morgiana nakrútil režisér Juraj Herz v roku 1972, rok po mimoriadne úspešnom filme Petrolejové lampy. Film bol nakrútený podľa novely Jessie a Morgiana ruského spisovateľa Alexandra Grina, majstra romanticko-exotických príbehov obdarených fantáziou, napätím a poéziou.

21:05 2 dni v Paríži (Deux jours à Paris), Francúzsko/ Nemecko, 2007 (Film+)
Jack je Američan, Marion je Francúzka a spoločne žijú v New Yorku. Výlet do Európy má dať ich vzťahu novú šťavu. Po nevydarenom pobyte v Taliansku chcú prežiť pekné chvíle v Paríži. To ale Jack ešte netuší, že budú bývať hneď vedľa rodičov Marion, ktorí nevedia ani slovo po anglicky. To im však nebráni podrobiť Jacka sérii testov. Adept na pozíciu zaťa pre zmenu nehovorí po francúzsky. Jack navyše musí čeliť aj dotieravým ex-milencom Marion a údajne miniatúrnym francúzskym kondómom. Je jasné, že táto dovolenka bude pre ich vzťah naozaj prelomová.

21:30 Čokoláda (Chocolat), Veľká Británia/ USA, 2000 (Čt1)
Pokojné malé mestečko Lansquenet na juhu Francúzska, by možno dodnes zostalo utiahnuté a nevýrazné, keby sa jedného dňa nezdvihol severák a neprivial by hostí. S vetrom v chrbte a s červenou kapucňou na hlave prichádza do malebného mestečka neznáma cudzinka Vianne (Juliette Binoche) so svojou malou dcérou Anouk (Victoire Thivisol). Jej prvé kroky vedú do domu starej pani Voizinovej majiteľky rozbitého obchodu. Má jasný cieľ, prenajať si starý obchod a začať predávať čokoládu. Päť nominácii na Oscara dáva tušiť, že film Čokoláda je silným vizuálnym a umeleckým zážitkom. Čokoláda je čosi, čo učí ľudí k vzájomnej tolerancii, pochopeniu a láske. Každý z nás má tú svoju, ktorú pravidelne potrebuje. Jej nedostatok, alebo nadbytok je veľkým problémom.

TV tipy 19.12. - 31.12. 2011 TV tipy 19.12. - 31.12. 2011 TV tipy 19.12. - 31.12. 2011


27.12.
UTOROK

20:00 Valerie a týden divů, ČSSR, 1970 (CS Film)
Po adaptácií Kunderovho románu "Žert" sa Jaromil Jireš uchýlil k úplne odlišnej látke aj k rozdielnemu spôsobu vyjadrovania. V snovom výtvarne dekoratívnom rozprávaní vylíčil osudy a pocity dospievajúcej dievčiny, žijúcou so svojou prísnou babičkou v starom dome a ocitá sa v samotnom strede bizarných udalostí, ohrozovaná tajomným "tchořím upírem". Na vizuálnej podobe surreálnej fantázie Vítězslava Nezvala sa podieľala Ester Krumbachová. Autori hojne využívali hororových prvkov aj lyrickej básnivosti.

20:00 Mafiáni (Goodfellas), USA, 1990 (MGM)
Brooklyn 1955. Školák Henry Hill sníva o tom, že sa stane gangsterom. Vykonáva drobné služby pre miestnych mafiánov a keď je zadržaný políciou kvôli pašovaniu cigariet, odmieta vypovedať. Tu mu prinesie priazeň kmotra Paula Cicera, ktorý ho prijme do svojich služieb. Martin Scorsese do svojej mafiánskej fresky obsadil hercov, s ktorými už pracoval v Zúriacom býkovi: Roberta De Nira a Joea Pesciho.

22:35 Adaptácia (Adaptation), USA, 2002 (Filmbox)
Charlie Kaufman píše ako žije. So značnými problémami. Jeho dvojča Donald žije ako píše... s ľahkosťou a bezstarostne. Susan píše o živote... Ale nevie ho žiť... Johnov život je ako kniha….Čaká na adaptáciu… Jeden príbeh… Štyri životy… Milión spôsobov, ako sa to všetko môže skončiť.


28.12.
STREDA

21:50 Eyes Wide Shut (Eyes Wide Shut), USA/ Veľká Británia, 1999 (MGM)
Posledný opus režiséra Stanleyho Kubricka vznikol na motívy Snových noviel Arthura Schnitzlera, rakúskeho klasika psychologického realizmu. Dej filmu je zasadený do súčasného New Yorku. Pomerne zámožný lekár William Harford (Tom Cruise) začne žiarliť na svoju manželku Alicu (Nicole Kidman), keď sa mu zverí, že by sa kvôli erotickému zážitku dokázala vzdať rodiny i kariéry. William sa tak neúspešne pokúsi o niekoľko sexuálnych dobrodružstiev, až sa ocitne na utajenej sexuálnej akcii.

22:00 Čistá duša (A Beutiful Mind), USA, 2001 (Jednotka)
Čistá duša mapuje život skutočnej osoby – Johna Nasha, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu za rok 1994. Mladý John nastúpil na doktorandské štúdium na Princetonskú univerzitu v roku 1947, pričom jeho profesor z Carnegie Tech mu ako odporúčanie napísal jedinú vetu: “Tento muž je génius.” Podľa filmu to bol nespoločenský, úzkostlivo racionálny človek s naliehavou potrebou presadiť sa “veľkou myšlienkou”. To sa mu aj podarilo v roku 1950 prácou o “Nashovej rovnováhe”. Neskôr sa dokonca zoznámil a oženil s elegantnou mladou dámou menom Alicia. Veci sa však začali komplikovať, keď uňho otvorene prepukla paranoidná schizofrénia.

22:40 Štyridsaťštyri, ČSSR, 1957 (Dvojka)
Vzbura náhradného práporu 71. trenčianskeho pešieho pluku, ktorá vypukla na sklonku 1. svetovej vojny v srbskom meste Kragujevac, bola najväčšou a najtragickejšou vzburou v rakúsko-uhorskej armáde. Po jej potlačení bolo 44 jeho príslušníkov odsúdených na smrť a ešte v ten istý deň popravených. Film Paľa Bielika s Ivanom Mistríkom a Ctiborom Filčíkom, ktorý sa vracia k tomuto ozbrojenému vystúpeniu slovenských vojakov proti nezmyselnému zabíjaniu niekoľko mesiacov pred koncom 1. svetovej vojny, získal osobitné čestné uznanie a Cenu FIPRESCI na 11. MFF Karlove Vary 1958.

00:05 Zastihla mě noc, ČSSR, 1985 (Čt2)
Režisér Juraj Herz dokázal, že aj oslavný životopis komunistickej odborárky, ktorá zahynula v nacistickom koncentračnom tábore Rawensbruck, možno nakrútiť bez obvyklej popisnosti. Naopak zvolil expresívny prístup, na diváka útočí emotívnym prívalom roztočených obrazov, zvlášť stiesňujúcich väzenských priestorov, v ktorých modelácií uspel kameraman Viktor Růžička, a hudbou Michaela Kocába.




29.12.
ŠTVRTOK

16:00 Golem (Le Golem),ČSR/ Francúzsko, 1936 (CS Film)
Golem Juliena Duviviera vznikol v roku 1936 v barrandovských ateliéroch, bez pôvodne plánovanej účasti Voskovca a Wericha, ktorí svoje predstavy nedokázali voči Duvivierovej koncepcii obhájiť. Československá strana tak zostala zastúpená kameramanmi Janom Stallichom a Václavom Víchom, domáci herci sa objavujú iba v menších rolách. Pre hlavnú postavu Rudolfa II. režisér zvolil Harry Baura, ktorý cisárovi zodpovedal nie len fyzicky, ale dokázal výborne vystihnúť tiež jeho postupujúcu duševnú chorobu a osamelosť. Zradený bratom Matyášom aj vlastným rozumom hľadá Rudolf porozumenie dokonca u mlčanlivého Golema, z ktorého má strach rovnako ako celé mesto. Golem v podaní Ferdinanda Harta je však predovšetkým zosobnením skazonosnej energie.

21:00 Môj učiteľ Ibrahim (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran), Francúzsko, 2003 (Filmbox)
Momo je 13-ročný fešák, ktorý žije s otcom na periférii Paríža. Doma to nemá ľahké – matka odišla s iným chlapom, otcovi sa v práci veľmi nedarí a stále žije v napätí, kedy ho z nej vyhodia. A tak sa Momo radšej túla po okolí, užíva si život a stáva sa miláčikom miestnych prostitútok, ktoré mu čoskoro pomôžu stať sa chlapom. V škole života mu však najviac pomáha Ibrahim- majiteľ obchodu, kam chodí často nakupovať. Keď po otcovom odchode ostane Momo úplne sám, vytvorí sa medzi nimi blízky vzťah. Vyberú sa spolu na cestu do Ibrahimovej rodnej obce, ktorá navždy zmení ich život.

21:40 Moja tučná grécka svadba (My Big Fat Greek Wedding),USA/ Kanada, 2001 (Čt1)
Toula Portokalos je slobodná tridsiatnička - Grékyňa, ktorá žije so svojimi rodičmi a bratom v Chicagu, v gréckej komunite. Pracuje v gréckej reštaurácii. Po tom, čo presvedčí svojho otca, že si musí zvýšiť kvalifikáciu štúdiom na vysokej škole, sa stretne so stredoškolským učiteľom Ianom Millerom, s ktorým začne chodiť. Po istom čase jej rodina zistí, že Toula má priateľa. Ale ten sa nepáči jej otcovi. Ian nie je Grék a otec najprv odmieta súhlasiť so svadbou svojej dcéry. Pomaly sa však vyrovnáva s tým, že bude mať v rodine Američana, Ian sa zase musí naučiť akceptovať Toulinu veľkú rodinu a Toula sa musí vyrovnať sama so sebou.

22:15 Veľké problémy v Malej Číne (Big Trouble in Little China), US, 1986 (Joj Plus)
Vodičovi nákladiaku Jackovi Burtonovi v čínskej štvrti ukradnú kamión a jeho priateľovi Wangovi zase priamo pred očami unesú snúbenku. Čoskoro sa ukáže, že za všetkým je Lo Pan, 2258 ročný čínsky démon, snažiaci sa získať hmotné telo a ovládnuť svet. Aby to dosiahol musí obetovať dievča so zelenými očami. Smolou je, že si k tomu vyberie práve Wangovu snúbenku. Hrdinovia sa spoja s mágom a spoločne s klanom Čing Singov sa vydajú do podzemia čínskej štvrte, aby zviedli rozhodujúci boj s démonickým zlom.


30.12.
PIATOK

21:15 Prázdniny v Ríme (Roman Holiday), USA, 1953 (Dvojka)
Príbeh romantický až staromódne sentimentálny, ale taktiež plný humoru, ktorý čerpá z najlepších tradícii amerických komédií. Jeho hrdinkou je pôvabná mladá princezná Anna, nasledovníčka trónu imaginárnej európskej zeme, ktorá prichádza na štátnu návštevu do Ríma. Po vyčerpávajúcom programe ju na pokraji síl a je jej na noc podaný upokojujúci prostriedok. Skôr než droga začne pôsobiť, sa Anna tajne vydáva do nočných rímskych ulíc. Cestou sa dostaví ospalosť, a tak ani nevie, ako sa ocitla na noc v byte novinára. Ten ju nasledujúci deň chce najprv využiť pre senzačnú reportáž a sprevádza ju spoločne s kamarátom fotografom po Ríme.

23:25 Po prečítaní spáľte (Burn After Reading), USA, 2008 (Joj)
CIA veterána Osbournea Coxa vyhodia z práce kvôli alkoholu. Nenapadne mu nič lepšie, než rozpustiť svoj splín v spomienkovej knihe, plnej zaujímavých detailov zo svojej nedávnej činnosti. Rukopis sa úplnou náhodou dostane do rúk chamtivých zamestnancov miestnej telocvične Lindy Litzke a Chada Feldheimera, ktorí neoplývajú mimoriadnou inteligenciou. Netušia, k akému materiálu sa vlastne dostali. V domnení, že ide o tajné vládne dokumenty, sa pokúsia Coxa vydierať. Do prípadu sa okrem iných zamieša aj vyšetrovateľ a notorický záletník Harry Pfarrer. Ako býva u bratov Coenovcov zvykom, čo sa má stať sa aj stane, ale na prekvapenie samotných postáv i divákov trošku inak, než by sa očakávalo. Čierna krimi komédia sa odvíja v rovine plnej prehmatov a zábavných nedorozumení. Film síce nedosahuje úroveň majstrovského Farga alebo Big Lebowského, ale vďačných divákov si určite nájde.

31.12.
SOBOTA

18:15 Petrolejové lampy, Československo, 1971 (Kino CS)
Sugestívnu filmovú drámu Petrolejové lampy nakrútil Juraj Herz podľa rovnomenného románu Jaroslava Havlíčka. Rozpráva v ňom príbeh starnúceho dievčaťa Štěpy, žijúceho na prelome storočí v dusnom prostredí českého malomesta, v ovzduší nepochopenia a predstieraných citov, pretvárky a falše. Štěpe matka neustále vnucuje adeptov na ženenie, ktorí však musia pochádzať z rovnakého okruhu ako ona. Štěpa je však iná ako ostatné dievčatá. Ako keby zasiahnutá duchom emancipácie si vyslúži povesť dievčaťa „voľných mravov“ a tá, prirodzene, odrádza nápadníkov z radov mestskej honorácie. Aby sa nestala starou pannou, vydá sa za bratranca, skrachovaného dôstojníka. V deň svadby však ešte netuší, aká strašná choroba prenasleduje ženícha.

20:15 Limonádový Joe aneb Koňská opera, ČSSR, 1964 (Čt1)
Dnes už kultový film režiséra Oldřicha Lipského vznikol podľa divadelnej hry Jiřího Brdečku, ktorý námet spracoval pôvodne ako román. Literárna, divadelná i filmová verzia sú paródiou na rodokapsovú literatúru. V hlavnej úlohe kovboja sa predstaví Karel Fiala.

21:35 Bosé nohy v parku (Barefoot in the Park), USA, 1967 (Dvojka)
Novomanželská dvojica, advokát Paul a jeho žena Corie sa po medových týždňoch prežitých v hotelovej izbe konečne sťahujú do svojho prvého spoločného hniezdočka lásky. Tým je skromný podkrovný byt na šiestom poschodí, navyše bez výťahu. Ako sa zdá, ich spálňa je menšia, než pôvodne mala byť. Do kuchyne, ktorá je súčasne predsieň aj obytná izba občas dierou v strope vanie vietor. Niet divu, že byt sa stane príčinou všetkých hádok medzi novomanželmi, ktorých stvárnili Robert Redford a Jane Fonda.

povinné pozeranie
22:15 Jídlo, ČSFR, 1992 (Čt2)
V animovanej snímke Jídlo Jan Švankmajer svojim typickým fantaskným výtvarným vyjadrením ironicky nahliada na večnú pažravosť ľudstva a pominuteľnosť života. V tomto filme z roku 1992 výtvarník a režisér kombinuje, podobne ako ďalších svojich filmoch, animáciu so živými hercami. Vo Jídle si zahral Jan Kraus, Ludvík Šváb, Pavel Marek, Jaromír Kallista a Karel Hamr.


HIT SVIATKOV

29.12.
ŠTVRTOK

16:00 Golem (Le Golem),ČSR/ Francúzsko, 1936 (CS Film)
Golem Juliena Duviviera vznikol v roku 1936 v barrandovských ateliéroch, bez pôvodne plánovanej účasti Voskovca a Wericha, ktorí svoje predstavy nedokázali voči Duvivierovej koncepcii obhájiť. Československá strana tak zostala zastúpená kameramanmi Janom Stallichom a Václavom Víchom, domáci herci sa objavujú iba v menších rolách. Pre hlavnú postavu Rudolfa II. režisér zvolil Harry Baura, ktorý cisárovi zodpovedal nie len fyzicky, ale dokázal výborne vystihnúť tiež jeho postupujúcu duševnú chorobu a osamelosť. Zradený bratom Matyášom aj vlastným rozumom hľadá Rudolf porozumenie dokonca u mlčanlivého Golema, z ktorého má strach rovnako ako celé mesto. Golem v podaní Ferdinanda Harta je však predovšetkým zosobnením skazonosnej energie. Francúzska filmografia Juliena Duviviera uvádza ako námet iba román Gustava Meyrinka (nie divadelnú hru V + W). Koprodukčný film, ktorého hlavnú kapitálovú účasť zaistila československá strana, bol nakrútený len vo francúzskej verzii. Architektovi Andrejevovi asistovali Jan Zázvorka a Karel Škvor. Parížska premiéra filmu sa uskutočnila v kine La Paris na Champs Elysées 6. 2. 1936. Dlhé roky sa Golem premietal v skrátenej verzii a v nedokonalej technickej kvalite obrazu. Národní filmový archiv využil nitrátového duppozitívu, ktorý bol o 400 metrov dlhší než kópia zachovaná v stave z tridsiatych rokov, a v barrandovských ateliéroch nechal vyrobiť novú kópiu s vyrovnanejšími odtieňmi škály, akú ponúka čiernobiely obraz, a s doplnenou metrážou.


sHIT SVIATKOV

30.12.
PIATOK

20:05 Mŕtvola musí zomrieť, Slovensko, 2011 (Jednotka)
Celovečerný debutant Jozef Paštéka síce zozbieral zvučnú hereckú zostavu na čele s Petrom Marcinom, Mirom Nogom či Veronikou Žilkovou, ale hlboko podliezol priemer v tuzemsku beztak stagnujúceho žánru. Žáner slovenskej komédie je už dobrý čas mŕtvy. Najnovšia Mŕtvola je len pomyselným posledným klincom do rakvy našej súčasnej komédie. Kto bol snáď doteraz opačného názoru, Mŕtvola ho po pár minútach presvedčí, že a ako sa mýlil.


autor Tomáš Daneček 19.12.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.