SIMPSONOVCI A ICH 10 + 1 ODKAZOV

SIMPSONOVCI A ICH 10 + 1 ODKAZOV

článok



Kto by ich nepoznal, kto by ich nezbožňoval. Prvý tohtoročný „TOP“ zoznam sa bude niesť v znamení žltej rodinky z mestečka Springfield. Pripomenieme si klasické filmové scény tak, ako ich vidia tvorcovia na čele s Mattom Groeningom. Jednoducho, filmové klasiky na žlto! Inšpirovali sme sa prehľadom portálu Total Film. Vyberáme z neho desať ilustrovaných odkazov + jedno video.

Simpsonovci a ich 10 + 1 odkazov Simpsonovci a ich 10 + 1 odkazov


Lovcova noc (The Night of the Hunter, 1955) & Mys hrôzy (Cape Fear, 1962)
Epizóda: Cape Feare /Mys hrůzy/ (5. sezóna)

Originálny prvok: Robert Mitchum ako jeden z najhrozivejších zlosynov filmového plátna – sériový vrah a samozvaný „kazateľ“ Harry Powell má na článkoch prstov oboch rúk vytetované slová ‘Love’ (láska) a ‘Hate’ (nenávisť). V prípade Lovcovej noci ide o „rozprávkový“ príbeh nakrútený v štýle filmu-noir, ktorý je považovaný za jeden z najlepších celovečerných debutov vôbec.

Simpsonovský prvok: „Levák Bob“, ktorý permanentne ide Bartovi po krku, zdieľa tetovania ako Harry Powell.  Akurát jedna maličkosť, s  tromi prstami sa vytetované slová pozmenili na ‘Luv’ a ‘Hat’. Táto epizóda sa však predovšetkým odkazuje na neskorší thriller Mys hrôzy, v ktorom si šialenú zápornú postavu Maxa Cadyho strihol tiež Mitchum. Šikovná kombinácia citácií Mitchumových postáv.


Vtáci (The Birds, 1963)
Epizóda: A Streetcar Named Marge /Tramvaj do stanice Marge/ (4. sezóna)

Originálna scéna: V malom mestečku sa vzbúrili vtáci a útočia na ľudí. Na obrázku máte možnosť vidieť strom na školskom ihrisku neprirodzene preplnený kŕdľom vtákov.

Simpsonovská scéna: Homer, Bart a Líza prichádzajú do škôlky vyzdvihnúť Maggie, ktorá tam musela ísť na pár dní pre Margeine povinnosti s nacvičovaním divadelnej hry. Celá škôlka je však obsadená deťúrencami (miestami akoby na konároch stromov), ktoré okrem toho, že cmúľajú cumlíky, mlčky a strojene sedia natískané vedľa seba. Homer v tichosti a s maximálnou precíznosťou okolo nich prechádza, aby si zobral Maggie. Následne opatrne cúva a odchádza z miestnosti. Nasleduje záber na Alfreda Hitchcocka, venčiaceho psa. Mimochodom, pôsobenie Maggie v škôlke je zasa veľkou poctou Veľkému úteku so Steveom McQueenom.

Simpsonovci a ich 10 + 1 odkazov Simpsonovci a ich 10 + 1 odkazov


Absolvent (The Graduate, 1967)
Epizóda: Lisa’s Substitute /Lízin let do nebe/ (2. sezóna)

Originálna scéna: Čerstvý absolvent Benjamin (Dustin Hoffman) odváža zrelú atraktívnu ženu z rodinnej oslavy domov. Tá ho pozýva na drink a snaží sa ho rafinovane zviesť. Zaskočený a plachý Benjamin: „Pani Robinsonová, vy sa ma pokúšate zviesť!“

Simpsonovská scéna: Zastupujúci učiteľ pán Bergstrom (mimochodom, nahovorený D. Hoffmanom!) stojí pri katedre a podnapitá pani učiteľka Krabappelová sediac na lavici kyve s nohou opretou o druhú lavicu. „Pani Krabappelová, vy sa ma pokúšate zviesť!“


2001: Vesmírna odysea (2001: Space Odyssey, 1968)
Epizóda: Brother, Can You Spare Two Dimes? /Brácho, můžeš postrádat dva tácy?/ (3. sezóna)

Originálna scéna: Kozmonaut Dave cestuje do nekonečna cez vesmírnu bránu. Legendárna sekvencia, v ktorej jeho tvár zaplavia záblesky svetiel tých najrôznejších farieb.

Simpsonovská scéna: Homer v obchode nasadá do vyhliadnutého masážneho kresla s názvom Spinemelter 2000 a vydáva sa na cestu „do nekonečna“! Veľmi presná imitácia, dokonalá pocta Kubrickovej Odysei.

Simpsonovci a ich 10 + 1 odkazov Simpsonovci a ich 10 + 1 odkazov


Mechanický pomaranč (A Clockwork Orange, 1971)
Aj Kubrickov ďalší masterpiece citovali Simpsonovci už mnohokrát. Či už šlo o Barta prezlečeného ako Alex alebo Maggie vo vani, ktorá sa rázom zmenila na Alexa. My vyberáme nasledujúci odkaz.
Epizóda: Duffless /Homer na suchu/ (4. sezóna)

Originálna scéna: Alex je vystavený verejnej skúške, či odolá (ultra)násiliu a sexuálnej rozkoši. Bolo neortodoxné liečenie účinné? Pokušiteľkou je nahá žena. Alex sa priťahuje k jej prsiam, no nie je schopný sa ich dotknúť.

Simpsonovská scéna: Líza po tom, čo Bart zničí jej školský projekt (nadrozmernú „futuristickú“ paradajku), robí porovnávací test s dvoma pozorovanými subjektmi: škrečkom a Bartom. Overiť ich inteligenciu má napr. aj to, ako zareagujú na potravu (sladkosť) napojenú na elektrický prúd. Či sa poučia po prvom zásahu, alebo budú skalopevne pokračovať vo svojich snahách. Škrečok samozrejme toto kolo vyhráva. Neskôr Marge posiela Barta do kuchyne po dva košíčky, ktoré už nie sú napojené na prúd. Bart sa ich však už nedokáže dotknúť a odpadávajúc na zem chytá triašku.


Krstný otec (The Godfather, 1972)
Epizóda: Lisa’s Pony /Cena lásky/ (3. sezóna)

Originálna scéna: Šéf hollywoodskeho štúdia Jack Woltz je presviedčaný consiglierim rodiny Corleonovcov, aby ich rodinnému známemu Johnnymu Fontaneovi dal rolu vo svojom novom filme. Woltz to arogantne a suverénne odmieta. Na druhý deň ráno sa vo svojej honosnej haciende prebúdza v posteli s odrezanou hlavou svojho najcennejšieho koňa.

Simpsonovská scéna: Líza sa prebúdza a v posteli vedľa seba nachádza nečakaného hosťa – konskú hlavu! Brutálne. Našťastie, zviera je živé a celé. Po vreskote prichádza nával šťastia. Homer totiž zaobstaral Líze likvidačne drahý narodeninový darček – jej vysneného poníka. Hudba aj strihová skladba úplne pasuje k originálu!

Simpsonovci a ich 10 + 1 odkazov Simpsonovci a ich 10 + 1 odkazov


Prelet nad kukučím hniezdom (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975)
Epizóda: So It's Come to This: A Simpsons Clip Show /Tak takhle to dopadlo/ (4. sezóna)

Originálna scéna: V závere Formanovej oscarovej drámy udusí Randlea McMurphyho vankúšom zo súcitu indián menom Náčelník. Následne vytrhne z podlahy zariadenie s fontánkou a rozbije ňou okno. Uteká do prírody.

Simpsonovská scéna: Homer je po Bartovom prvoaprílovom žarte (keď mimoriadne natlakoval plechovku piva Duff) hospitalizovaný a hrozí, že zostane po zvyšok života na vozíčku. Keď ho prídu navštíviť Vočko s Barneym, núkajú mu pivo. Homer zo strachu odmieta. Nešťastný a pomätený Barney sa na Homerov stav nemôže pozerať, tak sa ho rozhodne pridusiť vankúšom. Následne po vzore Formanovho filmu rozbíja okno a uteká v diaľke do blízkych lesov.


Dobyvatelia stratenej archy (Raiders of Lost Ark, 1981)
Epizóda: Bart’s Friend Falls In Love /Milhouseuv románek/ (3. sezóna)

Originálna scéna: Otváracia scéna jonesovskej série. A akčné dobrodružstvo, aké môže priniesť len Steven Spielberg. Indy hravo zdoláva jaskyňu plnú     pascí a pavúkov a snaží sa uchmatnúť vzácnu zlatú modlu. Nepočíta však s telesom, ktoré sa na neho vzápätí vyvalí. V pätách s gigantickou kamennou guľou sa dáva na útek pozdĺž tunelom von do džungle.

Simpsonovská scéna: Jedna zo skutočne najvydarenejších simpsonovských paródií. Bart v štýle Indiana Jonesa siaha po „Homerových drobných“ a uteká kade ľahšie. Homer sa na neho vyrúti a dole schodmi sa valí v tvare obrovskej gule. Bart na pozadí slávneho hudobného motívu Johna Williamsa len o chlp úspešne uniká a víťazoslávne nasadá na školský autobus!




Terminátor (The Terminator, 1984)
Epizóda: Principal Charming /Láska kličí i v ředitelne/ (2. sezóna)

Originálna scéna: „Arnie“ ako robotický zabijak podobný človeku prostredníctvom červeného digitálneho zraku preskúmava každého, kto mu skríži cestu. Identifikuje potenciálne nebezpečenstvo či zisťuje veľkosť topánok.

Simpsonovská scéna: Marge poverí Homera, aby našiel pre Selmu vhodného manžela. Homer si v práci, v Kwik-E-Marte či na ulici každého premeriava a vyhodnocuje podobne ako Terminátor. Finálna voľba prichádza až v riaditeľni na základnej škole. Jeho opticko-myšlienkovým sitom prechádza riaditeľ Skinner.


Mlčanie jahniat (Silence of the Lambs, 1991)
Epizóda: Marge Vs. The Monorail /Marge versus jednokolejka/ (4. sezóna)

Originálna vizáž: Ikonickú postavu strieborného plátna – nadpriemerne inteligentného sériového vraha a kanibala doktora Hannibala Lectera, nemusíme snáď ani bližšie predstavovať. Postačí obrázok.

Simpsonovská vizáž: Pán Burns je pri ilegálnom vykladaní nukleárneho odpadu v mestskom parku zatknutý Úradom pre ochranu prírody. Pred sudcu sa dostáva v Lecterovej súprave (v zvieracej kazajke a s „náhubkom“).


Rekviem za sen (Requiem For a Dream, 2000)
Epizóda: I’m Spelling As Fast As I Can /Speluji, jak nejrychleji dovedu/ (14. sezóna)

Originálna scéna: Užitie drogy ešte nebolo nikdy tak geniálne sfilmované. Tzv. hip hop montáž ponúkla za ani nie 15 sekúnd nasledujúci sled: otvorí sa návyková látka, zohreje sa na lyžičke, natiahne sa do striekačky, pichne sa do žily... nasleduje záber na rozšírené zreničky!

Simpsonovská scéna: Homer sa stáva závislým na najnovšom produkte značky Krusty Burger – tzv. Ribwichi („žebrounovi“) a vo fast foode si dopraje bohatú dávku na stojáka. To všetko v štýle Darrena Aronofského. Vychutnajte si to vo videu!


Parodujúcich citácií na slávne, predovšetkým americké snímky je v Simpsonovcoch naozaj nespočetné množstvo. Niekedy len v jednej epizóde je ich hneď niekoľko. Aký je ten váš obľúbený simpsonovský odkaz na známy film, resp. vaša obľúbená „žltá“ epizóda?


autor Michal Šmajda 8.1.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.