TV TIPY 9.1. - 15.1. 2012

TV TIPY 9.1. - 15.1. 2012

VOD recenzia



9.1.
PONDELOK

20:00 Kapitán Dabač, ČSR, 1959 (CS Film)
Dráma mladého dôstojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti.

21:00 Údolí včel, ČSSR, 1967 (Čt2)
Historický príbeh Františka Vláčila sa odohráva v drsných reáliách druhej polovice 13. storočia. Zobrazuje svár medzi vnútenou príslušnosťou k asketickému križiackemu rádu a túžbou po slobodnom živote. Fanatický rytier Armin von Heide (Jan Kačer) prenasleduje svojho priateľa Ondřeja (Petr Čepek), potomka českého zemanského rodu, ktorý utiekol a vracia sa späť na rodnú tvrdzu. Rytier je rozhodnutý ho potrestať za previnenie proti regulám rádu a počas Ondřejovej svadobnej noci vnikne do spálne jeho nevesty.

22:10 Biela stuha (Das Weiße Band – Eine deutche Kindergeschichte), Raküsko/ Nemecko/ Francüzsko/ Taliansko, 2009 (Dvojka)
Tajomná história ožíva v rozprávaní bývalého dedinského učiteľa, ktorý bol priamym svedkom zvláštnych udalostí, ktoré sa odohrali niekoľko mesiacov pred vypuknutím prvej svetovej vojny na jednej severonemeckej dedine. Všetko sa začalo jedného letného dňa. Jediný doktor v krajine bol zranený pri páde z koňa. Nasledoval barónov syn, ktorého našli zbitého pred dverami zámku. Čudné a zdanlivo neopodstatnené násilné činy narastajú a s nimi aj napätie na dedine, kde si ľudia pomaly prestávajú veriť. Prísna výchova a pevná spoločenská hierarchia sa začínajú otriasať v základoch a na povrch vychádzajú tutlané konflikty medzi chudobnými a bohatými, zneužívanými slúžkami a ich pánmi, či deťmi a prísnymi rodičmi. Až keď už je neskoro, začne byť dedinčanom jasné, že násilie sa rodí priamo v ich strede.

TV tipy 9.1. - 15.1. 2012 TV tipy 9.1. - 15.1. 2012 TV tipy 9.1. - 15.1. 2012


10.1.
UTOROK

20:00 ... a pátý jezdec je strach, ČSSR, 1964 (CS Film)
Lekár Braun je večný optimista, ktorý verí, že všetka tuposť totality sa časom ukáže. V roku 1941 ma zakázali vykonávať lekársku prax a bol zbavený výsad slobodného človeka. Situácia ho však prinúti vykonať nezákonný lekársky zákrok. Dráma Zbyněka Brynycha.

20:00 Rocky Marciano (Rocky Marciano), USA, 1999 (MGM)
Životný príbeh boxera, ktorý ako dieťa vyrastal v chudobe a v dospelosti si užíval bohatstvo a slávu šampióna v ťažkej váhe. Vďaka úplatkom a mnohým trikom profesionálneho boxu ho nikto nikdy neporazil. Snímka je surovým zobrazením často smutnej reality ringu a zákulisia boxerského sveta.

21:50 Thunderbolt a Lightfoot (Thunderbolt and Lightfoot), USA, 1974 (MGM)
Režisérsky debut Michaela Cimina v sebe spojuje charakterovou štúdiu a road movie. Snímka sleduje zločineckú dráhu štvorice asociálov. Bývalý zlodej Thunderbolt (Clint Eastwood) a flákač Lightfoot (Jeff Bridges) sa zoznámia, keď Thunderbolt naskočí na úteku pred gangstrom do Lightfootovho ukradnutého auta. Spolu sa vydávajú na bizarnú výpravu za Thuderboltovým lupom, aby ho oň nepripravili jeho bývalí parťáci, sadistický Red (George Kennedy) a inteligenciou neobdarený Goody (Geoffrey Lewis), všetci ale na miesto dorazia neskoro. Eastwoodov „pohodový“ Thunderbolt predstavoval odklon od jeho predchádzajúcej polohy drsných policajtov či pištoľníkov. Na túto hereckú premenu reagovali veľmi priaznivo aj diváci, a snímka tak zaznamenala pomerne slušný kasový úspech. Bridges získal svoju druhú nomináciu na Oscara, avšak Cimino nasledovný projekt s Eastwoodom odmietol, a dosiahol svojho umelecký vrchol filmami Lovec jeleňov (1978) a Nebeská brána (1980).


11.1.
STREDA

20:00 Desať sekúnd do pekla (Ten Seconds to Hell), Veľká Británia/ USA, 1959 (MGM)
Druhá svetová vojna je u konca a do rozbombardovaného Nemecka sa vracia šesť vojnových veteránov. Pod vedením architekta Erica Koertnera si začnú zarábať ako pyrotechnici, ktorí odvážajú a likvidujú nevybuchnuté bomby a míny. Pretože to je práca životu nebezpečná, dohodnú sa, že časť svojho platu si budú odkladať do spoločného fondu, ktorý si vyzdvihne ten, kto prežije. Ako na nich deň čo deň stále viac dolieha vojenská minulosť a nebezpečná práca, rastie medzi členmi skupiny napätie a objavujú se menšie aj väčšie spory a hádky. Aj to je čiastečne príčinou toho, že sa muži jeden po druhom stávajú obeťami explodujúcich bômb. Nakoniec zostanú dvaja: svetácky Karl Wirtz a vzdelaný Eric Koertner, ktorí spolu začnú súperiť nie len o nasporený fond, ale tiež o lásku Francúzky Margot Hofer.

21:00 Dve tváre Very Drake (Vera Drake) ,UK/ Francúzsko/ Nový Zéland, 2004, (Filmbox Plus)
Londýn, 50. roky 20. storočia. Vera drake, pracovitá matka rodiny zarába upratovaním domov bohatších rodín. Okrem toho vykonáva (zadarmo) jednu činnosť, ktorá už však nemusí byť tak nevinná. Ide o »pomáhanie dievčatám«. Pomoc však nemusí byť vždy pomocou, najmä ak ide o umelé vyvolávanie potratov. O Veru sa začne zaujímať polícia a jej sa triešti rodinný život.

22:10 Soul Kitchen (Soul Kitchen), Nemecko, 2009 (Čt2)
Mladý majiteľ reštaurácie Soul Kitchen Zinos prechádza ťažkým obdobím. Jeho priateľka Nadine sa odsťahovala do Šanghaja, jeho zákazníci bojkotujú nového šéfkuchára, a on sám trpí zdravotnými problémami. Veci sa začnú meniť k lepšiemu, keď zákazníci začnú prichádzať na chuť jeho novej kulinárskej koncepcii. Zinos sa preto rozhodne odletieť za Nadine do Šanghaja a získať ju späť. Reštauráciu zatiaľ prenechá svojmu nespoľahlivému bratovi Iliasovi. Oba kroky sa ukážu ako katastrofické...Prvá komédia nemeckého režiséra tureckého pôvodu Fatiha Akina, ktorý v posledných rokoch žal filmové ocenenia svojimi dielami Proti múru a Na druhej strane, vyniká výborným hereckým obsadením a ľahkým, nevtieravých humorom. Na MFF v Benátkach v roku 2009 získala okrem nominácie na Zlatého leva i Zvláštnu cenu poroty.

TV tipy 9.1. - 15.1. 2012 TV tipy 9.1. - 15.1. 2012 TV tipy 9.1. - 15.1. 2012


12.1.
ŠTVRTOK

20:15 Srdečné pozdravy z Ruska (From Russia With Love), Veľká Británia, 1963 (Joj Plus)
Po Doktorovi No, pokračuje Joj Plus v reprízovaní série filmov o najznámejšom agentovi na Svete. Bond, James Bond bude mať tentokrát za úlohu získať šifrovací stroj od krásnej ženy z ruskej ambasády. Seanovi Connerymu pôjde opäť o živoť a opäť to bude stáť za to.

21:50 Alexander Veľký (Alexander the Great), USA/ Španielsko, 1956 (MGM)
Výpravný hollywoodsky film, ktorému dominuje výkon Richarda Burtona v hlavnej úlohe, sa sústreďuje nie len na historické deje v 3. storočí pred Kristom, kedy Alexander Macedónsky dobýval takmer celý vtedy známy svet, ale tiež na intrigy a jednotlivé ľudské osudy. Alexandrovo stúpanie k vrcholu začalo vo chvíli, keď porazil perzského kráľa Daria a stal sa pánom Ázie. Jeho titanské plány však zmarila smrť.


13.1.
PIATOK

20:55 Adelheid, ČSSR, 1969 (Čt2)
Adelheid je prvou farebnou snímkou Františka Vláčila a druhou spoluprácou zo scenáristom Vladimírom Körnerom. Podobne ako pri prvej - na filme Údolie včiel - ide aj v tomto príbehu o rozpor medzi túžbou po normálnom živote a nemožnosťou riešiť a prekonávať dobovú situáciu. Psychologická dráma sa odohráva v pohraničnej dedine tesne po skončení 2. svetovej vojny. Príslušník zahraničného odboje Viktor je poverení správou znárodneného majetku nemeckého továrnika Heidenmanna ktorý je pre svoje zločiny súdený, a ktorého dcéra Adelheid čaká na odsun.
 
22:25 Zúčtovanie (The Reckoning), Veľká Británia/ Španielsko, 2003 (Dvojka)
Dej filmu je zasadený do Anglicka 14. storočia. Kňaz sužovaný fyzickými hriechmi hľadá vykúpenie a odpustenie na úteku z farnosti. Tak sa stretáva so skupinou potulných hercov. S nimi prichádza do mestečka, kde sa práve chystá upálenie mladej ženy za údajné bosoráctvo a vraždu. Táto udalosť na hercov zapôsobí tak silno, že sa rozhodnú namiesto pripravovanej biblickej hry zinscenovať zločin, ktorý mala žena spáchať. Počas predstavenia vychádza najavo, že obyvatelia mesta vedia, že žena nie je vinná a kňaz sa aktívne zaslúži o jej záchranu. Tak nachádza vykúpenie vlastných hriechov. Film je pôsobivou evokáciou éry stredoveku a zároveň i napínavým thrillerom o duši hľadajúcej odpustenie.

TV tipy 9.1. - 15.1. 2012 TV tipy 9.1. - 15.1. 2012 TV tipy 9.1. - 15.1. 2012


14.1.
SOBOTA

20:00 Som legenda (I Am Legend), USA, 2007 (Markíza)
Vedec Robert Neville (Will Smith) je jedno z mála ľudských stvorení, ktoré prežilo zmutovaný vírus. Je zázračne imúnny a nenakaziteľný. Katastrofa (za ktorú si znova raz môže ľudstvo samo) spôsobila, že sa z ľudí stali krvilačné beštie, úradujúce v noci, respektíve v tme. Spolu so svojím vlčiakom sú jedinými nenakazenými bytosťami v New Yorku. Voľný čas si osamelý Newyorčan kráti sledovaním Shreka, lovením zveri v uliciach, čakaním na možnú záchranu počas pravého poludnia a medzitým sa tiež snaží vynájsť protilátku.

21:00 Ruská archa (Русский ковчег), Rusko/ Nemecko, 2002 (Filmbox Plus)
Po technickej i umeleckej stránke unikátny projekt režiséra Alexandra Sokurova zachytáva približne tri storočia ruskej histórie. Bol nakrútený v cárskej galérii Ermitáž, ktorá na brehu rieky Neva v Sankt Peťerburgu pripomína plávajúcu archu ruskej duše. Ermitáž založená cárovnou Katarínou Veľkou patrí k najstarším galériám na svete a dnes sa v nej nachádzajú tri milióny umeleckých diel. Po tejto veľkolepej scenérii sa túla francúzsky diplomat markíz de Coustine a sprevádza diváka na historickej prechádzke od čias cárovnej Kataríny až po Októbrovú revolúciu. Kamera pomaly nasleduje markíza, kĺže sa po chodbách v nekonečných jazdách a panorámach, aby predstavila rôzne známe i menej známe postavy z dejín i súčasnosti Ruska. Režisér sa rozhodol náročnú tému stvárniť prostredníctvom nemenej náročného technického riešenia. Film so zložitými jazdami a kompozíciami, v ktorom účinkuje tisícčlenný komparz, nakrútil s pomocou digitálnej technológie v jedinom dlhom zábere a bez použitia strihu.

21:30 Bludička (Le Feu Follet), Francúzsko/Taliansko, 1963 (Dvojka)
Adaptácia rovnomenného románu Pierra Drieu La Rochelle. Zblúdilec bol podľa slov režiséra Louisa Malla prvým filmom, ktorý mohol nakrútiť presne podľa svojich predstáv. Hrdinom filmu je Alain, ktorý sa už dlhú dobu zotavuje z vážnej psychickej a alkoholickej krízy v súkromnom sanatóriu. S americkou manželkou sa už dávno vzájomne odcudzili. Ako preliečený alkoholik má problém vrátiť sa do normálneho života. Keď sa stretáva s bývalými priateľmi, u žiadneho nenachádza inšpiráciu pre akceptovateľnú formu existencie. Chýba mu motivácia i zmysel života. Na konci tohto napínavého duševného zápasu o prežitie a najmä o vôľu žiť preto Alain spácha samovraždu. Malleovi sa podarilo vytvoriť majstrovské dielo zaoberajúce sa temnou stránkou ľudskej duše a modernou filmovou rečou preniknúť až na jej dno, zobraziť beznádej rastúcu v západnej civilizácii. Za Zblúdilca si režisér z MFF Benátky odniesol Veľkú cenu poroty a Cenu talianskej filmovej kritiky.

21:55 Muž v ohni (Man on Fire), USA/ Veľká Británia, 2004 (Markíza)
Vládny pešiak Creasy prichádza do Mexika za novým kšeftom – má robiť bodyguarda malému dievčatku. V posledných dňoch totiž z miestnych ulíc zmizlo niekoľko detí, čo nedovolí jej rodičom pokojne spať. Creasy si k dievčatku vytvorí vzťah. Doslova obohatí jeho „chladnokrvné“ vnímanie reality okolo neho. Keď ju banda zloduchov napokon unesie a on ledva unikne smrti, stáva sa z neho terminátor na ceste za krvavou pomstou.


15.1.
NEDEĽA

21:40 Charlie (Charlie), USA, 1968 (Čt2)
Režisér Ralph Nelson (1916-1987) patrí ku generácii tvorcov, ktorí získali ostrohy v televízii (podobne ako Sidney Lumet, Arthur Penn albo Franklin Schaffner) a býva spomínaný hlavne v súvislosti so svojou nábožensky ladenou drámou Lílie poľné (1963) kvôli oscarovému výkonu jeho Sidney Poitiera. V Charlym priviedol k rovnakému oceneniu aj Cliffa Robertsona. Napriek určitej poplatnosti dobe svojho vzniku (násilná implantácia filozofie hippies a celého milostného motívu alebo zbytočné použitie vtedy obľúbeného deleného plátna) ostáva Charly pôsobivou štúdiou jedného neobvyklého ľudského osudu. Hudobní doprovod filmu zložil známy indický hudobník Ravi Shankar.

22:40 Goyove prízraky (Goya's Ghosts), USA/ Španielsko, 2006 (Doma)
Goyove prízraky vo viacerých ohľadoch priamo nadväzujú na americkú časť Formanovej tvorby, aj keď tentoraz sú štáb a produkcia filmu čiastočne európske. Objavuje sa tu podobná téma, známa už z Preletu nad kukučím hniezdom, ale aj Amadea či z Ľud verzus Larry Flint, boj jednotlivca proti establishmentu. Dôraz sa tu kladie na stret silných charakterov – Lorenza a Goyu. Zaujímavosťou je, že Forman ich nechá prejsť istým vývojom v rámci príbehu. Pomáha si efektívnou skratkou »o 15 rokov neskôr«. To mu umožňuje bez doslovného vysvetľovania a naťahovania stopáže ukázať dve celkom odlišné tváre oboch postáv. Opiera sa pritom o herecké výkony v hlavných úlohách, vynikne najmä Javier Bardem.

23:55 Hlad (Hunger), Veľká Británia/ Írsko, 2008 (Film+)
Väznica Maze v severnom Írsku, rok 1981. Situácia medzi odsúdenými z radov írskej republikánskej armády (IRA) a dozorcami sa začína vymykať kontrole. Ponižujúce a čím ďalej tým viac brutálnejšie praktiky dozorcov naopak utvrdzujú väzňov v ich odhodlaní k odporu. Bobby Sands (1954-1981), vodca väzňov, dáva pokyn najprv k odmietaniu akejkoľvek hygieny. Ale keď je táto „provokácia “ potlačená policajnými ťažkoodencami, vyhlási generálnu hladovku. Takmer sedem týždňová hladovka sa zapísala do krvavých dejín britsko-írskych vzťahov a rozdelila spoločnosť na tých, ktorí v írskych väzňoch videli obyčajných teroristov, a na tých, pre ktorých sa stali novodobými mučeníkmi. Režisér vo svojom debute originálne spája vizuálnu stránku so zaujímavým zvukovým designom.

00:05 Metóda (El Metódo), Argentína/ Španielsko/ Taliansko, 2005 (Čt2)
Sedem uchádzačov je v poslednom kole výberu na vysokú funkciu v nadnárodnej spoločnosti v Madride. Skupinka obsahuje rôznorodé osobnosti: víťazný typ, neistá žena, agresor, kritik, pochybujúci … Keď sa všetci prehryzú formulármi, posudkami a ďalšou firemnou byrokraciou, ocitnú sa v chladnej miestnosti, kde čakajú na záverečné vyraďovanie. V napätej atmosfére súťaživosti sa ich neistota mení na strach a pochybnosti. Kým sa jeden druhému zdráhavo predstavujú, uvažujú, či sú snímaní skrytou kamerou, alebo sa do ich radov infiltroval psychológ.


HIT TÝŽDŇA

9.1.
PONDELOK
22:10 Biela stuha (Das Weiße Band – Eine deutche Kindergeschichte), Raküsko/ Nemecko/ Francüzsko/ Taliansko, 2009 (Dvojka)
Tajomná história ožíva v rozprávaní bývalého dedinského učiteľa, ktorý bol priamym svedkom zvláštnych udalostí, ktoré sa odohrali niekoľko mesiacov pred vypuknutím prvej svetovej vojny na jednej severonemeckej dedine. Všetko sa začalo jedného letného dňa. Jediný doktor v krajine bol zranený pri páde z koňa. Nasledoval barónov syn, ktorého našli zbitého pred dverami zámku. Čudné a zdanlivo neopodstatnené násilné činy narastajú a s nimi aj napätie na dedine, kde si ľudia pomaly prestávajú veriť. Prísna výchova a pevná spoločenská hierarchia sa začínajú otriasať v základoch a na povrch vychádzajú tutlané konflikty medzi chudobnými a bohatými, zneužívanými slúžkami a ich pánmi, či deťmi a prísnymi rodičmi. Až keď už je neskoro, začne byť dedinčanom jasné, že násilie sa rodí priamo v ich strede.


autor Tomáš Daneček 9.1.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.