TV TIPY 16.1. - 22.1. 2012

TV TIPY 16.1. - 22.1. 2012

článok



16.1.
PONDELOK

20:00 Vlčie diery, ČSR, 1948 (CS Film)
Dramatický príbeh z obdobia SNP odohrávajúci sa v malej slovenskej dedine, zachytáva tragický osud vdovy Svrčinovej a jej štyroch synov bojujúcich na strane partizánov proti nemeckým okupantom. Dráma režiséra Paľa Bielika je druhým povojnovým slovenským dlhometrážnym filmom a zároveň divácky najúspešnejším slovenským filmom vôbec (v českých a slovenských kinách ho videlo spolu 4 023 900 divákov!).

21:00 Okno do dvora (Rear Window), USA, 1954 (Čt2)
Fotograf Jeff je po úraze so zlomenou nohou dočasne pripútaný na invalidný vozík. Dlhú chvíľu si kráti pozorovaním susedských bytov cez okno, ktoré vedie do dvora. Ako pozorovateľ sa dozvedá množstvo skrytých detailov zo života svojich susedov, až nadobudne presvedčenie, že sa stal svedkom vraždy. Takto sa začína zložité pátranie a dokazovanie vraždy... Rafinovaná kriminálna zápletka je jednou z najlepších v brilantnej tvorbe Alfreda Hitchcocka.

21:25 Případ pro začínajícího kata, ČSSR, 1969 (Kino CS)
Případ pro začínajícího kata je originálnou zmesou absurdity, čierneho humoru, symbolov, satiry, irónie a grotesknosti. Lemuel Gulliver sa dostane do tajomného kraja Balnibarbi, ktorého hlavné mesto Laputa sa oddávna vznáša vo vzduchu, bez toho aby to Balnibarbančania vedeli. Gulliver sa do Laputy dostane dlhým komínom a vracia sa do Balnibarbi zvestovať všetkým pravdu. Jeho odhalenie však berie ľuďom ideály. Nechcú poznať pravdu; neznesú pomyslenie, že žijú v trápnom klame, v lži, v poddanstve falošného mýtu, v žalostnej nevedomosti a temnote, v nešťastnej a zabudnutej končine sveta. Tento posledný film predčasne zosnulého filmára narazil po svojom uvedení na nepochopenie normalizátorov a skončil v trezore.

22:05 Pa-ra-da (Pa-ra-da), Francúzsko/ Taliansko/ Rumunsko, 2008 (Dvojka)
Skutočný príbeh francúzskeho klauna Milouda Oukiliho, ktorý prišiel do Rumunska v r.1992, iba tri roky po páde komunistického režimu. Tu sa stretol s bukurešťskými deťmi ulice. Deťmi bez rodín a bez domova. Živiace sa kriminalitou, prostitúciou a žobraním. Miloud sa s nimi snaží skontaktovať. Narazí najprv na odpor skorumpovanej polície, ale napokon sa mu to podarí... Spolu s deťmi vytvorí skutočnú cirkusovú spoločnosť.

23:45 Gambler (Hard Eight), USA, 1996 (Čt2)
Americký režisér Paul Thomas Anderson na seba upozornil autorskou prvotinou Gambler (1996), v ktorej skúmal zvláštny vzťah medzi profesionálnym hráčom a jeho mladým učňom. Po niekoľkých festivalových uvedeniach (o.i. Sundance, Cannes) bol Gambler bez vedomia svojho tvorcu prestrihaný, v komerčnej distribúcii sa ale nepresadil. Až po kladnom ohlase ďalších filmov (Boogie nights, Magnolia) si Anderson presadil vlastný zostrih. Film začína v Las Vegas, kde sa obaja protagonisti zoznámia, a pokračuje do ďalších nevadských kasín až k svojmu vyvrcholeniu v známom stredisku hazardu Reno.

TV tipy 16.1. - 22.1. 2012 TV tipy 16.1. - 22.1. 2012 TV tipy 16.1. - 22.1. 2012


17.1.
UTOROK

19:00 Volver (Volver), Španielsko, 2006 (Filmox Plus)
Pedro Almodóvar si už zo dve desaťročia buduje svoje malé svety plné bizarných vzťahov, absurdných situácií a ironických odhalení. V nich, prostredníctvom relatívne uzavretej palety postáv, variuje, kombinuje, permutuje. A posúva sa k novším a novším rovinám vyjadrenia idei, ale aj emócie. Dominantou týchto svetov sú ženy a tesne pri nich bytosti „medzi“ – homosexuáli, transvestiti. Muži sú tí, ktorí narúšajú, spôsobujú zmätok, a práve preto potrebujú ženskú lásku a pochopenie. A najmä, ženy sú tie, ktoré idú ďalej: navonok pokojné a vyrovnané, no vo vnútri si ticho a hrdo nesú svoju bolesť.

20:00 Padlí anjeli (堕落天使), Hong Kong, 1995 (Cinemax)
Profesionálny zabijak sa chystá na svoju poslednú zákazku. Najprv ale musí nejako prekonať náklonnosť k chladnej kolegyni. Uvedomuje si, že zapliesť sa s kolegyňou je nie len nevhodné, ale aj nebezpečné. Pod nepríjemne temnou, až surrealistickou nočnou oblohou veľkomesta sa stretne s tuláčkou pátrajúcou po bývalom priateľovi. A zaujme zabijaka svojimi nekonvenčnými spôsobmi, ktorými sa na sebe snaží upútať pozornosť.

22:05  Putovanie s domácimi zvieraťami (Путешествие с домашними животными ), Rus., 2007 (Čt2)
Natália se narodila a vyrástla v detskom domove, odkiaľ ju v šestnástich odviedol pred oltár neohrabaný despota. Devätnásť rokov samoty v polorozpadnutom dome pri železnici, po ktorej sa mihajú vlaky s "živými" ľuďmi, končia sa smrťou nemilovaného muža. Pred Natáliou sa po prvý krát otvára svet možností a výziev, do ktorého sa bez zábran ponorí.

23:30 Americký vlkolak v Londýne (An American Werewolf in London), USA/UK, 1981 (Cinemax)
Dvaja americkí vysokoškoláci, David a Jack, putujú po Británií. Jedného dňa však zablúdia a ocitnú sa uprostred rašeliniska. Z ničoho nič ich napadne podivné zviera, Jacka zabije a Davida zraní. David sa prebudí v nemocnici, kde se oňho stará doktor a krásna sestra. Pacienta prenasledujú príšerné sny, v ktorých ho vždy navštívi jeho mŕtvy, rozkladajúci sa kamarát a šialený pes útočiaci na Londýn.

18.1.
STREDA

20:00 Námezná sila (The Hireling), Veľká Británia, 1973 (Čt2)
Snímka Námezdná sila sa na XXVI. MFF v Cannes delil o Zlatú palmu s americkým filmom Strašiak (1973) Jerryho Schatzberga. Do tej doby prakticky neznámy režisér Alan Bridges použil ako predlohu román, ktorého autor L. P. Hartley už raz svojim vycibreným, psychologicky prepracovaným a do istej miery společenskokritickým dielom Poslíček poskytol námet pre film Josepha Loseyho Posol (1970). Snímka Námezdná sila na pôdoryse vzťahovej drámy vykresľuje nelichotivý portrét vtedajšej spoločnosti, zviazanej konvenciami a množstvom nepísaných pravidiel, ale tiež plnej pretvárky a vypočítavosti.

22:45 Hráči (Shade), USA, 2003 (Nova)
Zvíťazí legendárny hráč pokru Sylvester Stallone v súboji s dvoma podvodníkmi? Keď najatí hazardní hráči začnú prehrávať a dlhujú mafii balík peňazí, v prítmí klubov a barov v Los Angeles sa začína zápas na život a na smrť. Americký kriminálny thriller režiséra Damiana Niemana. Ďalej hrajú Melanie Griffithová, Gabriel Byrne, Jamie Foxx.

TV tipy 16.1. - 22.1. 2012 TV tipy 16.1. - 22.1. 2012 TV tipy 16.1. - 22.1. 2012


19.1.
ŠTVRTOK

20:00 West Side Story (West Side Story), USA, 1961 (Cinemax)
Filmová verzia slávneho muzikálu skladateľa, dirigenta a klaviristu Leonarda Bernsteina vznikla v roku 1961. Autori scenára čerpali námet zo Shakespearovej drámy Rómeo a Júlia a vytvorili parafrázu na najslávnejší milostný príbeh na svete. Pôvodní Montekovia a Kapuletovci tu boli nahradení belošskými a portorikánskymi skupinami, žijúcimi v západnej časti New Yorku blízko Harlemu.

20:15 Goldfinger (Goldfinger), Veľká Británia/ USA, 1964 (Joj Plus)
Kráľovská banka jej Veličenstva už dlhšie pozoruje, že z trhu ubúda čoraz viac zlata. Zdá sa, že ktosi na neznámom mieste hromadí obrovské množstvo zlata a takmer každý podozrieva magnáta Aurica Goldfingera. Trhy s akciami začínajú vykazovať prvé anomálie, ale až James Bond odhaľuje skutočné Goldfingerove plány. Útok na americkú základňu Fort Knox by svet priviedol to ekonomického chaosu a Goldfinger by si tak mohol pripísať najväčší zločin storočia. Mohol, ak by nebolo Bonda.

22:20 Dračí život Bruce Lee (Dragon: The Bruce Lee Story), USA, 1993 (Joj Plus)
Skutočný príbeh legendy kung-fu filmov Bruce Lee-ho o jeho ceste z ulíc Hong Kongu do zábavného priemyslu. Stal sa jedným z najväčších bojovníkov, ktorý zmenil tvár akčného filmu. Stal sa legendou, ktorá nikdy nezomiera.

23:45 Nenávisť (La Haine), Francúzsko, 1995 (Cinemax)
Nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť. Jeden deň zo života kamarátov, ktorí sa uprostred zúriacich národnostných nepokojov potĺkajú ulicami parížskeho predmestia. Vinz, Hubert a Said nájdu zbraň, ktorú stratil jeden z policajtov. Pretože bol surových zaobchádzaním polície vážne zranený šestnásťročný Abdel, ktorý teraz v nemocnici bojuje o život, mladíci sa rozhodnú o pomste: ak Abdel podľahne zraneniam, zastrelia chlapci policajta jeho vlastnou zbraňou.

20.1.
PIATOK

20:00 Posledné metro (Le Dernier métro), Francúzsko, 1980 (Cinemax)
Retrofilm z divadelného prostredia sa odohráva počas nemeckej okupácie Francúzska za 2. svetovej vojny. Majiteľ parížskeho divadla Montmartre, Lucas Steiner, musí kvôli židovskému pôvodu zmiznúť. Vedenie divadla po ňom preberie jeho manželka a prvá dáma scény Marion. V neľahkých časoch okupácie, vojny a antisemitských nálad pripravuje novú hru podľa manželových režijných poznámok. Hra má názov Stratená a Marion v hlavnej úlohe sekunduje nenapraviteľný sukničkár Bernard Granger. V kritickom období sa divadlo viac ako kedykoľvek predtým stáva obrazom života: každý niečo predstiera, hrá svoju úlohu a nikto nemôže nikomu veriť. Napriek všeobecnému ovzdušiu ohrozenia a nedôvery sa však počas skúšok začne medzi Bernardom a Marion vyvíjať vzťah.

20:55 Vertigo (Vertigo), USA, 1958 (Čt2)
Slávny thriller majstra filmového napätia Alfreda Hitchcocka rozpráva príbeh detektíva Scottieho Fergussona, ktorý po úraze trpí závraťami a panickým strachom z výšok. Pri jednom z pracovných zásahov stratil kolegu a ťažko sa zranil. Po vyliečení sa odoberá na predčasný dôchodok a nevie, čo s voľným časom. Preto vďačne príjme priateľov návrh, aby sledoval jeho psychicky labilnú ženu Madelaine, ktorá je posadnutá minulosťou. Jej manžel sa obáva, aby si nesiahla na život. Udalosti však naberajú závratný spád, keď Scottie podľahne kúzlu Madelaine.

22:25 Malcolm X (Malcolm X), USA, 1992 (Dvojka)
Dráma o životnom príbehu Malcolma X, černošského vodcu a hovorcu náboženskej organizácie Nation of Islam, ktorý v 60. rokoch verejne vyjadril nespokojnosť Afroameričanov s ich postavením v spoločnosti, vlastne mimo spoločnosť. Biografiu kontroverzného černošského politika nakrútil známy režisér Spike Lee a do hlavnej úlohy obsadil Denzela Washingtona, ktorý bol za svoj výkon nominovaný na Oscara.

TV tipy 16.1. - 22.1. 2012 TV tipy 16.1. - 22.1. 2012 TV tipy 16.1. - 22.1. 2012


21.1.
SOBOTA

20:00 Mária Antoinetta (Marie Antoinette), USA, 2006 (Nova Cinema)
Mladá režisérka Sofia Coppola dokázala filmom Stratené v preklade, že si právom zaslúži svoje priezvisko. Dcéra režisérskej legendy Francisa Forda Coppolu sa prejavila ako citlivá autorka s nezameniteľným režisérskym rukopisom. Našla si fanúšikov aj obdiv kritikov. Niet preto divu, že keď ohlásila svoj ďalší projekt s historickou tematikou, bol netrpezlivo očakávaný. Slovenský divák sa ho dočkal až vydaním na DVD. Špiritizovanie nad tým, prečo sa tento film nedostal do našich kín, necháme bokom. Dôležité je, že ho konečne uvedie aj televízia (aj keď v nepochopiteľnom čase).

20:00 Kung Fu Panda (Kung Fu Panda), USA, 2008 (Nova)
Po je panda (s hlasom Jacka Blacka) a okrem toho aj veľkým fanúšikom kung fu. Nečakane sa jeho sny splnia v momente, keď má naplniť starodávne proroctvo a dostáva šancu študovať kung fu. Stane sa Po naozaj kung fu majstrom?

22:10 Vojna svetov (War of the Worlds), USA, 2005 (Markíza)
Tom Cruise a Steven Spielberg sa po filme Minority Report spojili už druhý krát. Ich spoločný titul s názvom War of the Worlds je inšpirovaný románom H. G. Wellsa Vojna svetov z roku 1898, ktorý je známy, ako prvé dielo opisujúce pristátie mimozemšťanov na Zemi. V minulom storočí bol niekoľkokrát adaptovaný pre film a televíziu, ale najslávnejšia je rozhlasová verzia z roku 1938. Legendárny režisér Orson Welles vtedy upravil jednotlivé scény z románu do podoby skutočných spravodajských vstupov.

22:40 Na ostrie noža (The Edge), USA, 1997 (Joj)
Bohatý Charles sprevádza svoju mladú ženu, modelku Mickey, na Aljašku, kde má pracovať na novej kolekcii. Starnúci milionár manželku podozrieva, že ho podvádza s fotografom Greenom. Ten potrebuje pre prácu skutočného indiána a spoločne s Charlesom a svojím asistentom sa pre neho vyberú malým lietadlom do divočiny. Lietadlo havaruje a muži zostanú v divočine.

00:20 Modré auto (Blue Car), USA, 2002 (Filmbox)
Dospievanie nie je žiadna sranda. Pravda, každá skúsenosť, aj tá negatívna, nás formuje. Každé prekonané utrpenie, všetky straty nás nakoniec posilňujú. Ale vysvetlite to osemnásťročnému dievčaťu, ktorého otec odišiel od rodiny, prepracovaná matka na ňu posúva viac, ako by mala – vrátane starostlivosti o problémovú mladšiu sestru. Hrdinka filmu Meg študuje a chodí do práce, trápi sa kvôli otcovi a háda sa s matkou. Potrebuje sa zbaviť balvanu na duši - a v tom jej pomáha písanie. Skúša to s poéziou, a vďaka učiteľovi literatúry sa jej začína dariť.

22.1.
NEDEĽA

19:55 Babička, Ríšsky protektorát Čechy a Morava, 1940 (Dvojka)
Múdrosť a láskavosť skúseností v adaptácii najslávnejšieho českého literárneho diela. V dobe okupácie vznikla najúspešnejšia adaptácia najčítanejšieho románu v Čechách, obrazy z vidieckeho života, inšpirované spomienkami spisovateľky na vlastné detstvo.

20:00 Hrdina (馬永貞), Hong Kong, 1997 (MGM)
Ma Wing Jing a jeho mladší brat Ma Tai Chueng (Takeshi Kaneshiro a Wah Yuen )prichádzajú do Šanghaja dúfajúc, že ich v najväčšom čínskom meste čaká lepší život a poriadne peniaze. Wing Jing sa sprateli s mafiánom Tamom Seeom (Biao Yuen ) a za to, že mu zachráni život, dostáva nočný klub. Po danom teritóriu však túži aj iný mafián.

20:15 Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven), USA/ Španielsko/ UK/ Nemecko, 2005 (Joj)
Režisér Ridley Scott je majster epického filmového rozprávania s hlbokým ľudským prežívaním, ako predviedol vo filmoch: "Gladiátor", "Blade Runner" a "Čierny jastrab zostrelený". Vo filme "Kráľovstvo nebeské" sa púšťa do križiackych výprav - 200 rokov kolízie medzi Európou a Východom - aby rozprával príbeh mladého Francúza, ktorý nachádza svoj osud v rytierskom stave a žije tak, aby bol tohto veľkolepého titulu hodný.

21:50 Kráľ rybár (The Fisher King), USA, 1991 (Čt2)
Arogantný a sebecký Dj Jack Lucas sa dostane do ťažkej depresie, keď zistí, že nepriamo zavinil smrť niekoľkých ľudí. O tri roky neskôr pracuje vo videopožičovni, ktorej majiteľka Anne sa o neho stará. V zo svojich samovražedných nálad je u Manhattanského mostu zachránení Parrym, bývalým profesorom histórie, ktorý živorí na pokraji spoločnosti. Parry sa chová ako blázon. Vo svojich predstavách je ohrozovaní zlovestným Červeným Rytierom a snaží sa presvedčiť Jacka, že jeho úlohou je získať Svätý Grál, schovaný v dome miliardára Carmichaela. Keď Jack zistí, že Parryho manželka bola medzi obeťami, za ktorých smrť sa cíti zodpovedný, snaží sa bývalému profesorovi pomoci.

22:05 Prebudenie (Awake), USA, 2007 (Film+)
Každý rok sa na operačnom stole priamo počas operácie preberú stovky ľudí. Anestézia zlyhá a pacient vníma a cíti všetko, čo sa okolo neho deje, napriek tomu, že sa nedokáže ani pohnúť, či inak reagovať. Podobnú situáciu zažije i úspešný mladý biznisman a dedič miliónového impéria Clayton. Spočiatku sa zdá, že jediným jeho problémom môže byť konflikt medzi dominantnou matkou a krásnou snúbenicou. Napriek svojmu veku sa však stane obeťou infarktu a jeho priateľ, lekár Jack, mu odporučí transplantáciu srdca, ktorej sa rozhodne sám zhostiť. Potom, ako sa Clay preberie na operačnom stole, začína pochybovať, či je vôbec úmyslom lekárov nechať ho prežiť.


HIT TÝŽDŇA

16.1.
PONDELOK

21:25 Případ pro začínajícího kata, ČSSR, 1969 (Kino CS)
Případ pro začínajícího kata je originálnou zmesou absurdity, čierneho humoru, symbolov, satiry, irónie a grotesknosti. Lemuel Gulliver sa dostane do tajomného kraja Balnibarbi, ktorého hlavné mesto Laputa sa oddávna vznáša vo vzduchu, bez toho aby to Balnibarbančania vedeli. Gulliver sa do Laputy dostane dlhým komínom a vracia sa do Balnibarbi zvestovať všetkým pravdu. Jeho odhalenie však berie ľuďom ideály. Nechcú poznať pravdu; neznesú pomyslenie, že žijú v trápnom klame, v lži, v poddanstve falošného mýtu, v žalostnej nevedomosti a temnote, v nešťastnej a zabudnutej končine sveta. Tento posledný film predčasne zosnulého filmára narazil po svojom uvedení na nepochopenie normalizátorov a skončil v trezore.


autor Tomáš Daneček 16.1.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.