TV TIPY 24.1. - 29.1. 2012

TV TIPY 24.1. - 29.1. 2012

VOD recenzia



24.1.
UTOROK

20:00 Báječní muži na lietajúcich strojoch (Those Magnificent Men in Their Flying Machines, or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes), Veľká Británia, 1965 (Nova Cinema)
V prvom desaťročí 20. storočia vypísal anglický denník Daily Post preteky aviatikov, ktorých trasu naplánoval z Londýna cez Lamanšský prieplav do Paríža. Preteky vzbudia veľký záujem a prihlásia sa letci z Anglicka, Francúzska, Nemecka, Ameriky, Talianska aj Japonska. Všetci poctivo trénujú, no podaktorí intrigujú a premýšľajú, ako stroje súperov vyjadriť.

22:30 Tichý Američan (The Quiet American), USA/ Nemecko/ Austrália, 2002 (Filmbox Plus)
Príbeh ľúbostného trojuholníka a záhadnej vraždy, odohrávajúci sa v Saigone v 50. rokoch počas boja Vietnamcov proti francúzskemu kolonializmu. Hlavnými aktérmi sú starší novinár, mladý Američan plný ideálov a krásna Vietnamka. V ich svete nič nie je také, ako sa zdá - je to svet plný intríg a zrád.

00:30 Moje súkromné Idaho (My Own Private Idaho), USA, 1991 (MGM)
Štúdia postáv v ktorej sa režisér Gus Van Sant zameriava na priateľstvo dvoch prostitútov Mikea (River Phoenix) a Scotta (Keanu Reeves). Žijú na ulici, užívajú drogy a predávajú sa mužom aj ženám. Mike je tichý gay trpiaci narkolepsiou. Je posadnutý hľadaním matky, ktorá ho v detstve opustila. Scott je rebelujúcim synom vysokopostavených rodičov, ktorý si túto formu života zvolil aby zahanbil otca. Mike je do Scotta zamilovaný, ten je však heterosexuál a opakovane tvrdí, že jeho momentálny životný štýl je len dočasný. Spoločne sa vyberú hľadať Mikeovu stratenú matku. Počas cesty z Portlandu do Idaho sa k nim pridá krásna mladá Talianka.

TV tipy 24.1. - 29.1. 2012 TV tipy 24.1. - 29.1. 2012 TV tipy 24.1. - 29.1. 2012


25.1.
STREDA

18:00 Iba deň, ČSSR, 1988 (CS Film)
Slovenský poviedkový triptych. Protagonistami príbehov sú príslušníci generácie 60-tych rokov, bývalí členovia beatovej kapely, ktorých život v neskoršom normalizačnom období uviazol v sieti každodenných starostí, malicherných túžob a sporov, ľúbostných dobrodružstiev s trpkým koncom a iných banalít. Troch hrdinov, učiteľa brannej výchovy Laca Skalného, Pipca Šebestu a skladníka Stana, spájajú spomienky na spoločnú muzikantskú minulosť, ktorú spontánne vnímajú ako znak ich niekdajšej identity, blednúcej v marazme neskorších životných skúseností. Názvy poviedok-"Basa","Bicie","Gitara".

20:00 Zmätky v Arizone (Raising Arizona), USA, 1987 (Nova Cinema)
Arizonský výtržník H. I. McDunnough sa zamiluje do policajtky Edwiny. Po sobáši zistia, že nemôžu mať deti. V zúfalstve ukradnú jedno z pätorčiat nábytkárskeho magnáta. Získať vypísanú tučnú odmenu za záchranu uneseného dieťaťa sa snažia aj bývalí kumpáni z väzenia.

22:10 Studené podnebie, ČSSR, 1974 (Dvojka)
Baladický príbeh zo slovenských kopaníc o mladej žene, ktorá neunesie obvinenie z manželskej nevery. Hrdinka príbehu - citlivé a skromné dievča sa vydá a žije v rodine na kopaniciach. Po odchode manžela na vojenčinu sa ocitá v izolácii rodiny i okolia. Svokor postrehne smútok nevesty a pokúsi sa nadviazať srdečnejší vzťah k osamelému dievčaťu. To je však dôvod k domnienkam o mravnom poklesku nevesty. Tá neunesie potupu podozrenia a vrhá sa pod kolesá rušňa. Vinu za smrť krehkého, čestného človeka majú tí, ktorí konali na základe neoverených dohadov z vášne a podozrievavosti.

22:15 Sviňky (Swinky), USA, 1987 (Nova Cinema)
Provokujúci film nakrútil známy poľský filmár Robert Gliňski (Ahoj, Terezka), ktorý vychádza z každodennej poľskej reality v blízkosti hraníc medzi Poľskom a Nemeckom, ktorú však miestne úrady odmietajú uznať. 

26.1.
ŠTVRTOK

18:00 Katka, ČSR, 1949 (CS Film)
Katka je príbehom dedinského dievčaťa, ktoré odchádza z dediny, aby v meste našla nové uplatnenie ako pracovníčka v továrni - v pančuchárni. Celý príbeh je ladený komicky, mierne nadsadený, hoci zo súčasného pohľadu skôr smiešny ako vtipný. Katka Jakubová zo Zvarína vstupuje do deja ako dievča rozhodnuté odísť z rodného domu, zmeniť tradície, "ktoré boli dobré jej matke a aj jej starej matke", a to aj napriek tomu, že jej otec ako veno prisľúbi dve najlepšie dojnice. Prichádza do továrne v Svite, kde po prekonaní počiatočných administratívnych prekážok a neskôr aj pochýb o správnosti svojho rozhodnutia zostane a dokonca sa stane aj autorkou zlepšovacieho návrhu týkajúceho sa pletacieho stroja.

20:15 Thunderball (Thunderball), Veľká Británia/ USA, 1965 (Joj Plus)
Tak takto odvážne sa ešte nikto nezmocnil tak vzácneho úlovku, ako sú dve jadrové hlavice. Agent zločinnej organizácie SPECTRE sa celkom nenápadne votrel do bombardéra NATO, ktorý sa mu následne podarilo uniesť a získať pre Spectre dôležitý nástroj na vydieranie. Suma na výkupné znie sto miliónov libier. Británia vysiela svojich všetkých 00 agentov vrátane Bonda, aby hrozivé plány šialených zločincov prekazili.

TV tipy 24.1. - 29.1. 2012 TV tipy 24.1. - 29.1. 2012 TV tipy 24.1. - 29.1. 2012


27.1.
PIATOK

20:00 Keane (Keane), USA, 2004 (Cinemax)
Tridsať ročný muž má podozrenie, že sa jeho dcéra stratila na newyorskej autobusovej stanici. Lenže trpí schizofréniou, a tak si nie je istý, či sa všetko neodohráva iba v jeho fantázii. New York. Je to už šesť mesiacov, čo bola jeho šesťročná dcéra pravdepodobne unesená, keď bola pod jeho dohľadom. William Keane (Damian Lewis) sa len s ťažkosťami snaží túto skutočnosť zvládnuť. Opakovane sa vracia na miesto únosu a snaží sa prechádzať udalosti onoho osudného dňa. Jedného dňa sa stretne s mladou ženou, Lynn Bedikovú (Amy Ryan) a jej sedemročnou dcérou Kirou (Abigail Breslin), ktoré prechodne bývajú v rovnakom moteli ako on. Čím viac ich spoznáva, tým viac sa zaoberá pocitom straty a vykúpenia v snahe vyplniť prázdnotu po zmiznutej dcére.

21:00 Alphaville (Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution), Fr./ Tal., 1965 (Čt2)
Experimentálna zmes utopistického sci-fi a filmu-noir alebo „George Orwell meets Film-Noir“ v režisérskom podaní popredného predstaviteľa Francúzskej novej vlny Jeana-Luca Godarda. Agent v utajení Lemmy Caution v štýle detektíva americkej starej školy, oplývajúci drzosťou a sarkazmom, prichádza do mesta Alphaville, kde má všetko pod palcom centrálny superpočítač Alpha 60. Alphavillu vládne tvrdá diktatúra, kde primárne ľudské city nemajú miesto a odporcovia systému sú systematicky vyvražďovaní. Caution sa zoznamuje s Natašou, dcérou vynálezcu Alphy 60. Má v úmysle zničiť Alphaville a zároveň prebudiť v Nataši ľudské city. Film Alphaville je jedným z prvých tech-noirov (futuristických noirov) a možno ho považovať za akéhosi európskeho, artového predchodcu kultového Blade Runnera.

22:25 Ragtime (Ragtime), USA, 1981 (Dvojka)
Románový bestseller spisovateľa E. L. Doctorowa sa stal predlohou štvrtého amerického filmu režiséra Miloša Formana. Za kamerou pritom stál ďalší úspešný filmový tvorca Miroslav Ondříček. Ich spoločnou zásluhou zostal v literárnom prepise dôraz na vykreslenie dobovej atmosféry aj na herecké obsadenie (za pozornosť stojí James Cagney vo svojej poslednej úlohe komisára Walda). V malých úlohách sa vo filme mihnú Jan Tříska a Pavel Landovský.

22:25 Gejša (Memoirs of a Geisha), USA, 2005 (Doma)
Príbeh z krajiny vychádzajúceho slnka, produkovaný továrňou na sny západnej civilizácie, v hlavných úlohách krásne herečky z Číny a Malajzie s násilne implantovanou angličtinou plynúcou z ich úst? Prečo nie. Veď vzájomné preberanie špecifických čŕt rôznych kultúr je jedným zo sprievodných javov globalizácie. Avšak, treba si byť vedomý rizika, že výsledný produkt môže chutiť menej, ako jednotlivé prísady.


28.1.
SOBOTA

13:50 Rozbité zrkadlo (The  Mirror Crack'd), Veľká Británia, 1980 (Čt2)
Kľudná hladina života malého anglického mestečka je rozvírená príjazdom amerických filmárov, ktorí tu chcú nakrútiť film, v ktorom sa chce o svoj comeback pokúsiť slávna hollywoodska hviezda Marina Gregg (Elizabeth Taylor). Tá sa pred rokmi - potom, ako sa jej narodilo mentálne postihnuté dieťa - stiahla do ústrania a teraz sa s pomocou manžela pokúša o návrat. Na slávnosti, ktorú filmári usporiadajú pre všetkých miestnych obyvateľov, však dôjde k tragickej udalosti - úmrtiu jednej miestnej ženy, ktoré je políciou označené za vraždu. Vraždu bez motívu - a navyše sa čoskoro začína zdať, že obeťou mal byť niekto iný.

20:55 Legenda o vášni (Legends of the Fall), USA, 1994 (Čt1)
Bývalý plukovník americkej armády Ludlow vychováva troch synov na osamotenom ranči, aby ich uchránil od šialenstva tých čias. Najmladší syn odíde študovať na univerzitu a keď sa vráti, privedie zo sebou aj snúbenicu. Jej príchod navždy zmení osud rodiny.

21:35 Lacombe Lucien (Lacombe Lucien), Francúzsko/ SRN/ Taliansko, 1974 (Dvojka)
Leto 1944, južné Francúzsko. Osemnásťročný Lucien Lacombe sa z nerozvážnosti rozhodne spolupracovať s nemeckými okupačnými orgánmi. Čoskoro sa však jeho situácia skomplikuje, keď stretne France, židovské dievča, do ktorého sa zamiluje...Film, ktorý sa snaží demýtizovať tradičný pohľad na francúzske dejiny počas 2. svetovej vojny, bol v roku 1975 nominovaný na Oscara a získal viacero ďalších ocenení.

03:15 11'09"01 (11'09"01), Veľká Británia/ Francúzsko/ Egypt/ Japonsko, 2002 (Filmbox)
Tému tragédie sa rozhodli producenti zveriť nie jednému, ale hneď jedenástim režisérom naraz. Tak vzniklo jedenásť krátkych, poviedkovo dokumentárnych filmov so symbolickou dĺžkou 11 minút a 9 sekúnd (pri sledovaní som mal miestami pocit dlhšej minutáže) plus jeden záber. Výber režisérov pokryl prakticky celý svet a ani jeden z nich nevedel, čo tvoria kolegovia zúčastnení na projekte. Okrem témy neboli zadané žiadne pravidlá a schémy a režisérom bola ponúknutá absolútna voľnosť tvorby.

TV tipy 24.1. - 29.1. 2012 TV tipy 24.1. - 29.1. 2012 TV tipy 24.1. - 29.1. 2012


29.1.
NEDEĽA

20:30 Přežil jsem svou smrt, ČSSR, 1060 (Dvojka)
Rozprávanie väzňa z tábora smrti. Boxer Tonda Majer, ktorý sa dostal do koncentračného tábora kvôli bitke s gestapákom, spomína na vražednú prácu v lomoch, na kruté týranie nacistami a na väzenskú solidaritu, ktorá mu pomohla prežiť.

21:55 Milk (Milk), USA, 2008 (Čt2)
Režisér Gus Van Sant a oscarový Sean Penn oživili príbeh človeka, ktorý je do dnešnej doby považovaný za jedného z najväčších mučeníkov americkej histórie. Za svoju sexuálnu orientáciu zaplatil tým najcennejším, čo človek má – životom. Keď bol v roku 1978 na Harveyho Milka spáchaný atentát, svet stratil jedného z najcharizmatickejších vodcov a hlas spravodlivosti. Harvey Milk pracoval na Wall Street a mal všetko, čo si len mohol želať. Jedno mu však chýbalo – svet, v ktorom môže nahlas povedať, že je gay a nikto ho za to nebude diskriminovať.

22:25 Constantine (Constantine), USA/ Nemecko, 2005 (Markíza)
Narodil sa s darom, ktorý nechcel. Má schopnosť rozoznať anjelov a démonov skrytých pod ľudským výzorom, voľne sa pohybujúcich na zemi. V snahe utiecť pred svojimi víziami si bol Constantine nútený vziať život. Ale nepodarilo sa. Znovuzrodený, sa chytil druhej šance. Vrátil sa naspäť a rozhodol sa strážiť pozemskú hranicu medzi nebom a peklom a viesť vojnu voči pozemským prisluhovačom pekla. Márne dúfa, že si aspoň takto zaslúži spásu. Constantine však nie je svätý.

23:00 Pán rosnička (The Weather Man), USA/ Nemecko, 2005 (Doma)
Populárny chicagský moderátor správ o počasí Dave Spitz (Nicolas Cage) je z pracovného hľadiska na vrchole, ale v súkromnom živote mu to neklape. Manželka sa s ním rozvádza, deti sa k nemu nepriznávajú a otec mu zomiera. Pomohlo by mu, keby prijal zaujímavú pracovnú ponuku z New Yorku, alebo by sa tým všetko ešte zhoršilo? Drámu The Wheater Man režíroval mnoho žánrový Gore Verbinski.


HIT TÝŽDŇA

27.1.
PIATOK

21:00 Alphaville (Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution), Fr./Tal., 1965 (Čt2)
Experimentálna zmes utopistického sci-fi a filmu-noir alebo „George Orwell meets Film-Noir“ v režisérskom podaní popredného predstaviteľa Francúzskej novej vlny Jeana-Luca Godarda. Agent v utajení Lemmy Caution v štýle detektíva americkej starej školy, oplývajúci drzosťou a sarkazmom, prichádza do mesta Alphaville, kde má všetko pod palcom centrálny superpočítač Alpha 60. Alphavillu vládne tvrdá diktatúra, kde primárne ľudské city nemajú miesto a odporcovia systému sú systematicky vyvražďovaní. Caution sa zoznamuje s Natašou, dcérou vynálezcu Alphy 60. Má v úmysle zničiť Alphaville a zároveň prebudiť v Nataši ľudské city. Film Alphaville je jedným z prvých tech-noirov (futuristických noirov) a možno ho považovať za akéhosi európskeho, artového predchodcu kultového Blade Runnera. Zaujímavosťou je, že táto snímka si vystačila bez zvláštnych efektov a bola nakrúcaná v parížskych reáliách. (prečítajte si viac)


autor Tomáš Daneček 24.1.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.