TV TIPY 27.2. - 4.3. 2012

TV TIPY 27.2. - 4.3. 2012

článok



27.2.
PONDELOK

21:00 Alica v mestách (Alice in den Städten), SRN, 1974 (Čt2)
Nemecký novinár Philip sa na letisku v Spojených štátoch zoznámi s mladou ženou a jej deväťročnou dcérou Alicou. Matka ho poprosí, aby dcérku na chvíľku postrážil, čoskoro však vysvitne, že Philip sa bude musieť o Alicu starať oveľa dlhšie, ako pôvodne predpokladal. Obaja sa tak vydávajú na cestu, na ktorej hľadajú starých rodičov dievčatka. Prvý veľký film Wima Wendersa je zároveň úvodným dielom jeho voľnej trilógie cesty, kam patrí spolu so snímkami Falošný pohyb a V behu času.

22:05 Ukrutnosť (アウトレイジ ), Japonsko, 2010 (Cinemax)
Niekoľko klanov Yakuzi súperí v japonskom podsvetí o priazeň vodcu svojej rodiny. Tento boj o moc nemá konca a v skorumpovanom svete, kde neexistujú hrdinovia, len zrada a pomsta, nejde o to, dostať sa na vrchol, ale predovšetkým o prežitie.

22:10 12:08 na východ od Bukurešti (A fost sau n-a fost?), Rumunsko, 2006 (Dvojka)
22. december 1989. Celá zem sleduje v priamom prenose, ako rozzúrený dav prinútil rumunského diktátora Ceauşeska utiecť v helikoptére z Bukurešti. V pokojnom mestečku východne od hlavného mesta, šestnásť rokov od tohto historického dňa, majiteľ miestnej televíznej stanice pozve do talk show dvoch hostí, aby sa podelili o svoje spomienky na slávne revolučné chvíle. Prvým je starý dôchodca a občas Santa Claus, druhý je učiteľom dejepisu, ktorého celý plat práve pohltili dlhy za alkohol. Spoločne spomínajú na deň, keď kričali heslo „Preč s Ceauşeskom!“. Až jeden divácky telefonát spochybní proklamovaných hrdinov, ktorí možno vtedy skôr nasávali niekde v bare alebo robili vianočné prípravy, ako sa búrili v uliciach.

22:50 Spomienky na vraždu (살인의 추억), Južná Kórea, 2003 (Čt2)
Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami - sériou vrážd, ku ktorým došlo v rokoch 1986 – 1991. V priebehu šiestich rokov let policajti postupne nachádzali telá desiatich znásilnených a zavraždených žien. Medzi obeťami neexistuje žiadna zjavná súvislosť. Režisér Bong Joon-ho svoj film venoval desiatim ženám, ktoré, nebyť oných desiatich desivých večerov, ešte mohli žiť.


TV tipy 27.2. - 4.3. 2012 TV tipy 27.2. - 4.3. 2012 TV tipy 27.2. - 4.3. 2012

28.2.
UTOROK

21:50 Vojnová zóna (The War Zone) , Taliansko/ Veľká Británia, 1999 (Cinemax)
Tom je podivný pätnásťročný chlapec, ktorého rodina sa presťahovala z Londýna do vidieckej komunity v Devone, čím sa ešte zvýšila jeho izolovanosť. Tom, jeho osemnásťročná sestra Jessie, otec a tehotná matka žijú v malom dome, kúpu sa v kuchyni a sú zvyknutí na vzájomnú nahotu. Ale jedného dňa je Tom svedkom sexuálneho aktu medzi otcom a Jessie. Snaží sa o tom so sestrou rozprávať, ale tá akýkoľvek rozhovor na túto tému odmieta. Potom ako po pôrode bábätko vážne ochorie a matka s ním odchádza do nemocnice, Tom neznesie nepríjemné domáce napätie. Režijný debut Tima Rotha podľa románu Alexandra Stuarta, bol ocenený mnohými cenami – napríklad Európskou filmovou cenou za najlepší film v roku 1999.

21:55 V behu času (Im Lauf der Zeit) , SRN, 1976 (Čt2)
Dvaja muži sklamaní životom a bez vyhliadky na budúcnosť na bezcieľnej ceste pozdĺž hranice medzi Západným a Východným Nemeckom. Stretli sa náhodou, keď sa Robert pokúsil o samovraždu a Bruno mu ponúkol miesto spolucestujúceho v svojom sťahovacom voze na ceste za prácou. Bruno je opravár filmových projektorov, ktorého živnosť upadá rovnako ako kultúra filmových projekcií v zemi prevalcovanej chimérou americkej popkultúry. V behu času uzatvára Wendersovú voľnú trilógiu road-movie o postavách putujúcich naprieč Nemeckom, do ktorej patria ešte tituly Alica v mestách (1974) a Chybný pohyb (1975).


29.2.
STREDA

21:10 Po prečítaní spáľte (Burn After Reading), USA, 2008 (Joj Plus)
CIA veterána Osbournea Coxa vyhodia z práce kvôli alkoholu. Nenapadne mu nič lepšie, než rozpustiť svoj splín v spomienkovej knihe, plnej zaujímavých detailov zo svojej nedávnej činnosti. Rukopis sa úplnou náhodou dostane do rúk chamtivých zamestnancov miestnej telocvične Lindy Litzke a Chada Feldheimera, ktorí neoplývajú mimoriadnou inteligenciou. Netušia, k akému materiálu sa vlastne dostali. V domnení, že ide o tajné vládne dokumenty, sa pokúsia Coxa vydierať. Do prípadu sa okrem iných zamieša aj vyšetrovateľ a notorický záletník Harry Pfarrer. Ako býva u bratov Coenovcov zvykom, čo sa má stať sa aj stane, ale na prekvapenie samotných postáv i divákov trošku inak, než by sa očakávalo. Čierna krimi komédia sa odvíja v rovine plnej prehmatov a zábavných nedorozumení. Film síce nedosahuje úroveň majstrovského Farga alebo Big Lebowského, ale vďačných divákov si určite nájde.

22:15 Séraphine (Séraphine), Francúzsko/ Belgicko, 2008 (Čt2)
V nekonečnom tichu, samote a predovšetkým pokore k umeniu a prírode sa odohráva filmová dráma režiséra Martina Provosta Séraphine. Rozpráva príbeh Séraphine Louis, naivnej maliarke, ktorá žila v rokoch 1864-1942. Chudobná pradlena a upratovačka sa vedľa svojej ťažkej práci venovala v živote jedinej veci - malovaniu. Za všetko, čo zarobila, si kupovala náčinie, sama miešala farby podľa vlastných tajných receptov a celé noci maľovala.

Povinné pozeranie
1:25 Domov snov (维多利亚壹号 ), Hong Kong, 2010 (Cinemax)
Keď bola Cheng ešte malá, mohla z ich bytu v Hong Kongu sledovať prístav Victoria. Ale postupom času boli staré budovy pred ich domom zbúrané, aby uvoľnili miesto pre veľký rezidenčný projekt, ktorý jej teraz blokuje výhľad. Sklamaná a naštvaná Cheng prisahá, že jedného dňa našetrí dosť peňazí aby sa jej rodina mohla presťahovať do bytu s výhľadom na more. Pre dosiahnutie svojho sna, Cheng tvrdo pracuje na dva plné úväzky a prináša každú predstaviteľnú aj nepredstaviteľnú obeť. Jej sen sa však zdá byť navždy nedosiahnuteľný pokiaľ Cheng náhle nepochopí, že pokiaľ má získať čo chce, musí vziať veci do vlastných rúk - a keby to malo znamenať, že potom budú poriadne od krvi.


TV tipy 27.2. - 4.3. 2012 TV tipy 27.2. - 4.3. 2012 TV tipy 27.2. - 4.3. 2012

1.3.
ŠTVRTOK

20:20 Muž so zlatou zbraňou (The Man with the Golden Gun), UK/ USA, 1974 (Joj Plus)
Nazývajú ho „Mužom so zlatou zbraňou“. Svoje obete zo zásady usmrcuje guľkami zo zlata zo svojej zlatej zbrane. James Bond už vie, že tento sadistický vrah sa volá Francisco Scaramanga a jeho najnovšie plány sa sústreďujú na získanie najničivejšej zbrane sveta, ktorú chce ohroziť život. Na jeho privátnom ostrove, v labyrinte ovládanom neľútostným trpaslíkom, sa odohrá kľúčový boj. V hre je naviac aj život Bondovho spojenca, agentky Mary Goodnightovej

22:00 Život je sladký (Life Is Sweet), Veľká Británia, 1990 (Cinemax)
Na severe Londýna žijú manželia Wendy a Andy a s nimi ich dvojčatá, sestry Natalie a Nicola. Wendy pracuje v neďalekom obchode, vyučuje aerobik na základnej škole, sem tam si strihne komediálny výstup, sem tam vypomôže v reštaurácii. A slepo miluje svojho manžela, nerozhodného kuchára, ktorý sa iba nerád odhodláva k dôležitým činom. Natalie sa živí ako inštalatérka a sníva o prázdninách v Amerike. Nikola má problémy s opačným pohlavím, nemá poriadnu prácu a navyše trpí bulímiou. Skrátka obyčajná britská rodinka. A práve v tejto obyčajnosti je jej najväčšie kúzlo, ktoré so všetkými hádkami a udobrovaním dokonale vystihol na päť Oscarov nominovaný legendárny britský režisér Mike Leigh.

23:20 Hra (The Game), USA, 1997 (Universal)
Investičný bankár a multimilionár Nicholas Van Orten žije vo veľkom luxusnom dome, osamelým životom. Môže si dovoliť čokoľvek, o nič však nemá záujem. Ani o svojho brata Conrada, ktorý sa objaví, aby mu poprial k 48 narodeninám. A dal mu darček, poukážku na Hru spoločnosti CRS. O zmysle hry mu však odmietne čokoľvek prezradiť.


2.3.
PIATOK

20:00 Barbarella (Barbarella), Francúzsko/ Taliansko, 1968 (Cinemax)
Píše sa rok 40 000. Anti-gravitačná sex-bomba Barbarella je zo svojho kľudného poletovania vyrušená žiadosťou prezidenta Zeme, aby zachránila svet pred zlými úmyslami vedca Durana Durana. Komiksová estetika, erotický pohľad a vtipný nadhľad Rogera Vadima vytvorili koncom 60. rokov vycibrené zábavno – podivné dielo.

20:50 Chybný pohyb (Falsche Bewegung), SRN, 1975 (Čt2)
Film známeho nemeckého režiséra Wima Wendersa je aktualizáciou Goetheho románu Wilhelma Minstera roky učňovské, ktorý do scenáristickej podoby pretavil popredný rakúsky spisovateľ, dramatik a zároveň Wendersov dvorný scenárista Peter Handke. Poetický road-movie je príbehom mladého Wilhelma, ktorý sa túži stať spisovateľom a tak sa vydáva na cestu naprieč Nemeckom, počas ktorej dúfa v nájdenie a lepšie spoznanie samého seba. Druhý film z Wendersovej voľnej trilógie cesty získal v roku 1975 dohromady šesť nemeckých národných filmových cien.

22:25 Anna a vlci (Ana y los lobos), Španielsko, 1973 (Dvojka)
Mladá moderná guvernantka Anna prichádza do rodinného sídla s podivínskymi obyvateľmi. Spočiatku je len nezúčastneným divákom, neskôr priamym aktérom udalostí a katalyzátorom utajených konfliktov, skrytých perverzií a temných zámerov. Predstavitelia rodinného klanu, ktorí sú nositeľmi týchto úchyliek a hlavnými pôvodcami diania, predstavujú alegóriu diktatúry generála Franca, ktorú Saura prostredníctvom tohto filmu kritizuje. Prostredníctvom postavy Anny odkrýva snímka tragédiu morbídnej spoločnosti a pokryteckej morálky.


TV tipy 27.2. - 4.3. 2012 TV tipy 27.2. - 4.3. 2012 TV tipy 27.2. - 4.3. 2012

3.3.
SOBOTA

20:00 Dobrú noc a veľa šťastia (Good Night and Good Luck), USA, 2005 (MGM)
Rok 1953. Televízia je ešte stále v plienkach. Rozhlasový novinár Edward R. Murrow vysiela populárnu dokumentárnu spravodajskú show „See It Now" na stanici CBS. Okrem toho moderuje aj talk show „Person to Person" a ako „tvár televízie" je spokojným reportérom. Lenže mocnou figúrou tej doby je senátor Joseph McCarthy z Wisconsinu, šéf vyšetrovacej komisie zameranej na protiamerickú činnosť. A práve Murrow sa stane tŕňom v oku vplyvného politika.

21:45 Olovená vesta (Full Metal Jacket), USA, 1987 (MGM)
Snímka Stanleyho Kubricka patrí k vlne filmov, ktoré sa v druhej polovici osemdesiatych rokov vyjadrovali k téme vietnamskej vojny (napr. Čata a Narodený 4. júla Olivera Stonea). Odohráva sa v dvoch rovnako dlhých kapitolách, ktorých hlavným hrdinom je inteligentní vojak s prezývkou Joker. Prvá časť sa odohráva vo výcvikovom stredisku námornej pechoty, kde sadistický inštruktor Hartman psychicky aj fyzicky týra zverených nováčikov. Nie každý je schopný taký dril prežiť a zachovať si zdravú myseľ. Druhá časť sa už odohráva na vietnamskej fronte. Stanley Kubrick sa vždy zaujímal o krajné stavy ľudskej psychiky a ani v Olovenej veste tomu nie je inak. Film možno vnímať ako kritiku či odmietnutie vojnovej mašinérie. Autor však využil vojnová tému skôr k obecnejšej výpovedi o tom, do akého stavu sa môže aj humanisticky založený človek dostať, pokiaľ sa ocitne v neľudských podmienkach a beznádejných situáciách.

21:50 V údolí Elah (In the Valley of Elah), USA, 2007 (Čt1)
Vojenský veterán Hank Deerfield sa snaží spojiť so svojim synom, ktorý by mal byť späť na základne po návrate z misie v Iraku. Dozvedá sa však, že zmizol a nikto netuší, kde by mohol byť. S tým sa ale Hank nechce zmieriť a preto sám pátra po synovi. Čaká ho však poznanie, o ktoré možno ani nestál.


4.3.
NEDEĽA

20:10 Tanec s vlkmi (Dances with Wolves), USA, 1990 (Jednotka)
Poručíka Johna Dunbara prevelia do najvzdialenejšej pevnosti na západnej hranici. Stane sa jej jediným obyvateľom. Samota mu otvorí oči, až napokon začne vnímať svet okolo seba. Spriatelí sa osamelým vlkom a pokúša sa nadviazať kontakt s Indiánmi. Zapáči sa mu ich harmonický život a sám v tomto spôsobe života nachádza zmysel svojej ďalšej existencie.

21:30 Mariňák (Jarhead), USA/ Nemecko, 2005 (Cinemax)
Oscarový režisér Sam Mendes sa už pozrel pod kožu amerického malomesta (Americká krása), do sveta gangsterov z čias prohibície (Road to Perdition). V Mariňákovi nás zavedie medzi amerických vojakov bojujúcich za svoju vlasť na Blízkom východe. Ako sme si už u Mendesa zvykli, znovu sa jedná o sondu mimoriadne štipľavú, detailnú a zábavnú, v ktorej "tvrdia muziku" vynikajúce herecké výkony hlavných predstaviteľov.

21:50 Lepší svet (Hævnen), Dánsko/ Švédsko, 2010 (Čt2)
Príbeh dvoch rodín, ktorých osudy sa náhodne spoja vďaka priateľstvu ich dvoch dospievajúcich synov. Elias, ktorého otec pracuje ako lekár v Afrike a práve prežíva manželskú krízu, je šikanovaný v škole, zatiaľ čo Christian, ktorý sa rozhodne ho brániť, sa do mesta prisťahoval s otcom po nedávnej smrti matky. Film rieši zdanlivo jasné etické otázky pomsty a násilia s ňou spojeným. A toto všetko na pozadí skutočných svetových konfliktov, ktorým čelíme a ktoré zastupuje práve postava dánskeho doktora v Afrike. Snímka je precíznym pohľadom do života dvoch generácií ľudí, ktorým sa predstava lepšieho sveta znenazdajky začína vzďaľovať.

00:00 Zostup Orfeov (The Fugitive Kind), USA, 1959 (MGM)
Valentine Xavier, alias Hadia koža, je túlavý dobrodruh, ktorý sa permanentne dostáva do problémov. Presne tak je to aj tentoraz, keď prichádza do jedného mestečka, kde sa zapletie do života dvom ženám. Jedna má manžela... Marlon Brando v hlavnej úlohe adaptácie divadelnej hry Tenesseeho Williamsa.

00:25 Z pekla (From Hell), USA/ Veľká Británia/ Česko, 2001 (Joj)
Detektív Abberline (Johnny Depp) sa pri vyšetrovaní záhadných vrážd prostitútok z chudobnej londýnskej štvrti Whitechapel zoznamuje s krásnou Mary Kellyovou (Heather Graham). Napriek nebezpečnému vyšetrovaniu a pribúdajúcim nevysvetliteľným vraždám, sa policajný inšpektor do potenciálnej obete Mary zamiluje. Vyšetrovanie samozrejme pokračuje a stopy vedú vysoko až ku kráľovskej rodine. Mysteriózny thriller bratov Hughesovcov.


HIT TÝŽDŇA

Road-Movie trilógia Wima Wendersa
Pondelok 21:00 Alica v mestách (Alice in den Städten), SRN, 1974 (Čt2)
Utorok     21:55 V behu času (Im Lauf der Zeit), SRN, 1976 (Čt2)
Piatok      00:50 Chybný pohyb (Falsche Bewegung), SRN, 1975 (Čt2)


autor Tomáš Daneček 27.2.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.