TV TIPY 26.3. - 1.4. 2012

TV TIPY 26.3. - 1.4. 2012

článok



26.3.
PONDELOK

21:10 Hráč (The Player), USA, 1992 (Čt2)
Griffin Mill, ambiciózny mladý vedúci pracovník hollywoodskeho štúdia je dlhšiu dobu prenasledovaný anonymnými pohľadnicami, v ktorých sa mu neznámy scenárista vyhráža smrťou. Keď zistí totožnosť zneuznaného autora, chce sa s ním dohodnúť. Ich stretnutie v bare ale nekončí dohodou, tak ako si Griffin pôvodne predstavoval. Pôsobivú filmovú fresku zo života Hollywoodu nakrútil slávny nezávislý producent, scenárista a režisér Robert Altman (MASH, Nashville, Svatba, Prostřihy, Godsford park). V jeho filme hrá neobyčajne dôležitú úlohu práve filmárske prostredie, ktoré veľmi dôverne pozná. Divákovi v priebehu príbehu neuniknú narážky na početné tituly z filmovej histórie, ani množstvo osobností, ktoré v epizódnych úlohách hrajú sami seba.

23:15 Bicykel v Pekingu (十七岁的单车 ), Francúzsko/ Čína/ Taiwan, 2001 (Čt2)
Snímka ovenčená cenami v dvoch kategóriách na berlínskom filmovom festivale vychádza z čínskej reality a spája ju s inšpiráciou klasickým dielom talianskeho neorealizmu Zlodeji bicyklov (1948). Podobne ako vo filmu Vittoria De Sicu predstavuje krádež bicykla začiatok cesty, v priebehu ktorej postavy prejdú rôznymi vrstvami spoločnosti a prostredníctvom rozličných peripetií pred zrakmi divákov vyvstane obraz miesta diania. Na rozdiel od sociálne agitačného talianskeho filmu zasadeného do Ríma v dobe po druhej svetovej vojny sa Bicykel v Pekingu odohráva v modernej dobe a ukazuje čínsku metropolu z pohľadu mladé generácie.

23:10 Anjeli slnka (Anjos do Sol), Brazília, 2006 (Film+)
Život dospelých začal pre negramotnú, chudobnú brazílsku vidiečanku Mariu priskoro. V dvanástich rokoch ju vlastní otec predal kupcovi „bieleho mäsa“ Tadeuovi s tým, že sa musí snažiť o lepšiu existenciu ako služobná. Lenže predstava spokojnej budúcnosti sa rozplynula potom, ako sa dievča dostala k farmárovi, ktorý ju najskôr zbavil poctivosti a potom poníženú a zneuctenú Mariu „prenechal“ synovi, aby s ňou získal prvé sexuálne skúsenosti. Tým ale pre Mariu nočná mora iba začína.


27.3.
UTOROK

20:00 Muži v říji, Česko, 2009 (Čt1)
Mouřínov je malá moravská dedina, kde aj cesta končí. A pretože Mouříňováci chcú byť „prejazdní“, musia vymyslieť plán, ako zohnať väčšie množstvo asfaltu na jej pokračovanie. Kľúčom k úspechu má byť Franta, introvert, mudrlant a zmätkár. Ale predovšetkým majster republiky vo vábení jeleňov. A tak nápad usporiadať v Mouřínove Majstrovstvá Európy vo vábení jeleňov za účasti premiéra je jedinou možnou cestou k vysnenej ceste. Film Roberta Sedláčka, ktorý zatriasol filmovou obcou v roku 2006 svojím vyzretým detoxikačno-socializačným preplachom tela i duše s názvom Pravidlá lži.

22:15 Na veľkosti záleží (Sippur Gadol), Izrael/ Francúzsko/ Nemecko, 2009 (Čt2)
Láska, smiech a sumo. Prečo sa otravovať s chudnutím, keď sa môžete dať na zápasenie? Poznanie, ku ktorému dospeje štvorica kamarátov, otvára množstvo komediálnych situácií, ale upozorňuje i na spoločenský tlak vyvíjaný na ľudí s nadváhou. Film berie sumo ako prostriedok uznánia i revolty v chudosťou posadnutej spoločnosti a šport ako taký ukazuje ako cestu k vyrovnániu sa s osobnými problémami. Pomôže sumo hrdinom k zlepšeniu ich společenskej situácie a nastolí v ich rozháraných životoch kľud? Každá z postáv má svoje tajomstvo i osobnostné špecifiká, vďaka ktorým film budí záujem, smiech i napätie.

TV tipy 26.3. - 1.4. 2012 TV tipy 26.3. - 1.4. 2012 TV tipy 26.3. - 1.4. 2012

28.3.
STREDA

20:00 Cemetery Junction (Cemetery Junction), Veľká Británia, 2010 (Cinemax)
Film nakrútil ocenený tím, ktorý vytvoril úspešný seriál The Office. Anglicko sedemdesiatych rokov je plné swingu a traja priatelia a vyvrheli trávia svoj čas vtipkovaním, popíjaním, popichovaním a balením dievčat. Tajne však snívajú o tom, že raz utečú ze svojho robotníckeho mesta. Freddie (Christian Cooke) je obchodník, ktorého si práve všimol jeho šéf, Mr. Kendrick (Ralph Fiennes). Freddie je rozpoltený medzi životom plným popíjania s kamarátmi (Tom Hughes a Jack Doolan) a prísľubom žiarivej budúcnosti. Všetko s ešte viac skomplikuje, keď sa do Freddieho zamiluje šéfova dcéra. 

20:00 Žert, ČSSR, 1968 (Kino CS)
Jeden z najznámejších filmov 60. rokov sa opiera o rovnomenný román Milana Kunderu, sústredeného na poznatok, že nová krivda neodstráni ani nezahluší krivdu starú. K takej mravnej kocovine zákonite dospeje hlavný hrdina, ťažko postihnutý stalinistickými represiami, keď sa po rokoch pokúsi aspoň sprostredkovane sa pomstiť pôvodcovi svojho pádu. Režisér Jaromil Jireš postihol ako kruté pomery v pracovnej vojenskej jednotke na začiatku 50. rokov, tak uvoľňujúce sa spoločenské ovzdušie o pätnásť rokov neskôr. Prelína niekdajšie udalosti s aktuálnym dianím na základe náhodného podnetu, na základe podobnosti, aj v zvukové rovine vrství asociatívne spoje.

22:20 Súmrak dňa (The Remains of the Day), Veľká Británia/ USA, 1993 (Čt2)
Snímka režiséra Jamesa Ivoryho a jeho stálych spolupracovníkov je - podobne ako Izba s  výhliadkou či Howards End - opäť dokonalou sociálno-psychologickou dobovou štúdiou. Jeho predlohou sa stal román Kazua Ishigura, Japonca, žijúceho od r. 1960 v Anglicku a ukazuje pôsobivý obraz dnes už zaniknutého sveta anglických šľachtických sídel. Odohráva sa v dvoch časových rovinách: jednak v druhej polovinci päťdesiatych rokov, jednak - a hlavne - pred druhou svetovou vojnou, v rozsiahlych retrospektívach, mapujúcich okrem osobného života oboch protagonistov aj naivné snahy ich pána, lorda Darlingtona, o politiku appeasementu. Film získal mnoho britských i medzinárodných cien, nominovaný bol na celkom osem Oscarov.


29.3.
ŠTVRTOK

20:00 Operácia Blue Sky (Blue Sky), USA, 1994 (MGM)
Hank Marshall je tvrdý a zásadový armádny mechanik a expert na jadrovú problematiku. Pomáhal pri testoch jadrových zbraní v 50tych rokoch v USA. Ale armáde sa stal tŕňom v oku - a to z rôznych dôvodov. Je odporcom jadrových testov v atmosfére, jeho nadriadení však s ním nesúhlasia a chcú umlčať jeho správy. Druhým problémom je jeho žena Carly. Je veľmi zmyselná a nestála. Vnáša do jeho života nepokoj a na každej vojenskej základni, kam prídu, vyvoláva intrigy.

20:00 Bitka o Alžír (La Battaglia di Algeri), Taliansko/ Alžírsko, 1966 (Cinemax)
Jeden z najvplyvnejších filmov v dejinách politickej kinematografie. Film sa zameriava na trýznivé udalosti roku 1957, ktorý sa stal kľúčovým v boji za nezávislosť Alžírska na Francúzsku. Snímka sa nakrúcala v alžírskych uliciach dokumentárnym štýlom a živo rekonštruuje vtedajšie udalosti. Násilie postupne eskalovalo na oboch stranách - Francúzi mučili alžírskych väzňov v snahe získať informácie a Alžírčania sa v boji za slobodu priklonili k teroristickým akciám.

20:20 Chobotnička (Octopussy), Veľká Británia/ USA, 1983 (Joj Plus)
Bola majetkom ešte rodu Romanovcov. Táto drahá starožitnosť však teraz z Moskvy zmizla. Honba, ktorá sa zmiznutím odštartovala privádza Jamesa Bonda na stopu tým, ktorí sa o starožitnosť uchádzajú najusilovnejšie. A ako muž s dobrou intuíciou tuší, že za prípadom sa skrýva oveľa viac, ako pár miliónov dolárov. Je tu totiž šialený ruský generál Orlov, ktorý chce zaútočiť na Nemecko, aj keď jeho nadriadení sú zásadne proti. Lenže Orlov je príliš tvrdohlavý, aby sa nechal len tak odradiť. Kľúčovým ťahom v operácii bude získať si dôveru krásnej ženy s tetovaním chobotničky.

22:00 Plán 9 z vesmíru (Plan 9 from Outer Space), USA, 1959 (Čt2)
Mimo najrôznejších ankiet o najlepší film všetkých dôb existujú samozrejme aj rebríčky opačné. Prakticky vo všetkých zaujíma popredné miesto Plán 9 z vesmíru. Jeho tvorca Edward D. Wood, Jr. (1924-1978) vyprodukoval v priebehu päťdesiatych rokov niekoľko celovečerných filmov, ktoré vďaka neskrývanému amatérizmu všetkých zúčastnených zložiek rýchlo zmizli z povrchu zemského. Ale nie navždy. Po svojej smrti (na zlyhanie srdca následkom dlhoročného alkoholizmu) bol nadšený filmár znovu objavený filmovými nadšencami, hľadajúcimi zabudnuté kuriozity. V roku 1994 sa stal námetom životopisného filmu Ed Wood, ktorý nakrútil Tim Burton s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe. Z Woodovej tvorby je zrejme najznámejší práve Plán 9 z vesmíru, sci-fi snímka, nakrútená podľa "svedectva". Jeho jednoduchý dej líči neúspešný pokus o mimozemskú inváziu do losangeleského San Fernando Valley. Podstatou plánu je oživenie mŕtvych na miestnych cintorínoch, ktorí majú pomáhať pri likvidácii pozemšťanov. Vo filmu sa vo svojej poslednej úlohe objavuje známy herec maďarského pôvodu Bela Lugosi, ktorý zomrel v priebehu nakrúcania a bol nahradený iný (zreteľne vyšší) protagonista, ktorý si v záujme utajenia neustále zakrýval tvár. Plán 9 je dnes zaujímavým dokladom, aké filmy taktiež vznikali v Hollywoode (aj keď nezávisle na štúdiovej produkcii).

23:30 Oznamení Raka, ČSSR, 1966 (Čt1)
Jedného dňa je v nemocničnej izbe nájdený zavraždený dr. Hahn (J. Langmiler). Privolaní vyšetrovatelia (V. Lohniský, S. Zindulka) vedú výsluchy, z ktorých im vyjde hneď niekoľko podozrivých: Hahnova kolegyňa a jeho dlhoročná intímna priateľka MUDr. Marie Nováková (Z. Božinová), ktorú lekár verejne podvádzal s mladou a pohladnou zdravotnou sestrou Jiřinou (V. Vlčková), samotná Jiřina, ďalej doktor Petera (L. Černík), ktorému sa nikdy nepodarilo spraviť kariéru, starý sklerotický pacient Zima (J. Vlček) a nakoniec aj nepríliš schopný prednosta kliniky (Z. Štěpánek). Kriminálno psychologický film vznikol podľa románu Hany Bělohradské Poslední večeře a bol prvým dlhometrážnym hraným filmom režiséra Juraja Herza.

23:35 Jack sa chystá vyplávať (Jack Goes Boating), USA, 2010 (Cinemax)
Jack (Philip Seymour Hoffman) je šofér limuzíny a sníva o práci v newyorskej hromadnej doprave. Miluje reggae. Väčšinu voľného času trávi so svojim spolupracovníkom a najlepším kamarátom Clydom a jeho ženou Lucy. Vďaka nim sa zoznámi s Connie (Amy Ryan), ktorá s Lucy pracuje v brooklynskom pohrebnom ústave. Jack se zrazu učí variť a dokonca plávať, aby mohol v lete vziať Connie na jej vysnívané člnkovanie. Kým sa Jack a Connie pomaly oddávajú rodiacej sa láske, manželstvo Clyda a Lucy sa otriasa v základoch. Oba páry sa musia vyrovnať s nevyhnutným osudom svojich vzťahov. Jack sa chystá vyplávať pôvodne vznikol ako divadelná hra v produkcii spoločnosti LAByrinth Theater Company, ktorá bola umeleckým domovom Philipa Seymoura Hoffmana a Johna Ortiza a niekoľkých uznávaných newyorských divadelných umelcov. Film je zároveň Hoffmanovým režijným debutom.

TV tipy 26.3. - 1.4. 2012 TV tipy 26.3. - 1.4. 2012 TV tipy 26.3. - 1.4. 2012

30.3.
PIATOK

21:00 Prestrihy (Short Cuts), USA, 1993 (Čt2)
Film nakrútil R. Altman v roku 1993 podľa deviatich poviedok Raymonda Carvera. Veľkolepo poňatá mozaika zachytáva dianie a postavy niekoľkých rodín. Príbeh pripomína "horký koktejl" zo života upadajúcej civilizácie, ktorá sa príliš bezstarostne, cynicky a ľahostajne pohybuje pod helikoptérami práškujúcimi vegetáciu a obyvateľov smrtiacimi pesticídmi.

22:55 Zóna (La Zona), Mexiko/ Španielko/ Argentína, 2007 (Dvojka)
V Mexico City žijú ľudia oddelene podľa sociálnych skupín. Bohatí sa uzatvárajú do oddelených štvrtí - zón, chránených vysokými plotmi a kamerovými systémami. Jednej noci napriek zabezpečeniu do zóny preniknú traja mladíci z blízkeho slumu a pri pokuse o lúpež nešťastnou náhodou zabijú starú ženu. Obyvatelia zóny na nich okamžite začnú poriadať poľovačku. Dvoch zastrelia, ale šestnásťročnému Miguelovi sa podarí skryť v pivnici. Rád by sa vrátil do svojej štvrti, ale dostať sa von z ostro stráženej Zóny nie je jednoduché.

23:00 Rojkovia (The Dreamers), Francúzsko/Taliansko/UK, 2003 (Filmbox Plus)
Bernardo Bertolucci završuje touto snímkou pomyselnú trilógiu parížskych filmov, ktorú zahájil Konformistom a v ktorej pokračoval Posledným tangom v Paríži. Tri postavy príbehu sa na pozadí študentských nepokojov okolo roku 1968 v Paríži oddávajú podobným hrám ako kedysi Marlon Brando a Maria Schneider v najslávnejšom Bertolucciho diele. Medzi experimentovaním, kam až možno zájsť v slobodnom sexe, sa dvojica súrodencov a ich náhodný hosť z Ameriky vyžívajú v neustálych citáciách z kultových filmov. Ventilujú svoju zlobu voči neprítomným rodičom, ktorých peniaze veselo prejedajú.


31.3.
SOBOTA

20:00 Verejní nepriatelia (Public Enemies), USA, 2009 (Cinemax)
I keď sa tento príbeh odohral bezmála pre 80 timi rokmi, je až nebezpečne aktuálny. Rozpráva o mužovi, ktorý mal obrovské sympatie verejnosti, navzdory tomu, že páchal tie najväčšie zločiny. Podľa štátnych inštitúcií vykrádal banky. Podľa ľudí trestal tých, ktorí zavinili hospodársku krízu. John Dillinger má v Amerike podobnú povesť ako Václav Babinský v Čechách. Jeho život a dielo boli tak neuveriteľné, že sa stali živnou pôdou pre množstvo mýtov, ktoré sa na nich nabalili tak pevne, že pravdu od fikcie už niekto ťažko rozozná. Režisér Michael Mann ( Neľútostný súboj, Miami Vice) sa našťastie namiesto hľadania pravdy v kôpke poloprávd a legend sústredil na nakrútenie drsného a živočíšneho kriminálneho thrilleru svojím špecifickým rukopisom, ktorý charakterizuje starostlivé budovanie postáv a postupná gradácia príbehu, ktorý zvyčajne končieva v pôsobivo nasnímanom daždi guliek.

20:50 Lekcia neslušného správania (Easy Virtues), Veľká Británia/ Kanada, 2008 (Čt1)
Strhujúcu romantickú komédiu nakrútil režisér Stephan Elliott (podpísaný tiež pod titulmi Vražedná náklonnosť, Vítajte vo Woop Woop, Manipulácia). Jej pôsobivosti napomáhajú skvelé herecké výkony, neodolateľný vtip a humor, výborná hudba, ktorú napísal skladateľ Marius De Vries, a krásná atmosféra anglického vidieka.

21:00 Iberia (Iberia), Španielsko/ Francúzsko, 2005 (Filmbox Extra)
Fascinujúca filmová pocta rodnému Španielsku a jeho duši, vyjadrená v hudbe a tanci, je v poradí už šiestym dielom režiséra Carlosa Sauru, ktorým vyznáva  lásku typickému španielskemu tancu, flamencu. Saura tu zhromaždil umelecký výkvet Španielska a vytvoril tak pre tento projekt unikátny tým najlepších tanečníkov, choreografov, spevákov a hudobníkov. Spoločne sa pokúsili vyjadriť vášnivú a zložitú dušu vlastnej krajiny v tanci, ktorý ju tak vystihuje.

22:35 Obchodník so smrťou (Lord of War), USA/ Francúzsko, 2005 (Čt1)
Obchodník so smrťou je akčný dobrodružný príbeh nakrútený podľa skutočnej udalosti, odohrávajúci sa vo svete medzinárodného obchodu so zbraňami. Príbeh filmu hovorí o pozoruhodných výkonoch obchodníka so zbraňami Yuriho Orlova (Nicolas Cage). Yuri, ktorý sa pohybuje v najnebezpečnejších vojnových zónach sveta, hravo strčí do vrecka agenta Interpolu (Ethan Hawke), obchodných konkurentov a dokonca aj zákazníkov, medzi ktorých patrí väčšina najznámejších svetových diktátorov.

22:50 Izba 666 (Chambre 666), Francúzsko/ SRN, 1982 (Dvojka)
Nemecký filmový režisér Wim Wenders počas Medzinárodného filmového festivalu Cannes oslovil niekoľko režisérov zvučných mien s otázkou: Je film umením, odsúdeným na zánik. V hotelovej izbe číslo 666 mu každý z nich poskytol zaujímavú odpoveď na otázku spolu s vlastným chápaním filmového média. Hrajú: Steven Spielberg, Werner Herzog, Jean-Luc Godard, Michelangelo Antonioni, Rainer Werner Fassbinder.

23:25 Zmiznutie Alice Creedovej (The Disappearance of Alice Creed), UK, 2009 (Film+)
Britský nezávislý thriller pojednáva o únose plného nečakaných zvratov. Príbeh najprv sleduje bývalých trestancov Vica a Dannyho pri úpravách malého bytu na dôkladnú a zvukotesnú celu. Chorobne podozrievavý Vic je dominantný drsňák, slaboch Danny spraví takmer čokoľvek, čo mu Vic nakáže. Plán je jasný: zmocnia sa mladého  dievčaťa  z bohatej rodiny, odvlečú ju do pripravenej kobky, tam ju pripútajú k posteli a budú žiadať výkupné. Zmiznutie Alice Creed je prvým hraným filmom režiséra J. Blakesona.

TV tipy 26.3. - 1.4. 2012 TV tipy 26.3. - 1.4. 2012 TV tipy 26.3. - 1.4. 2012

1.4.
NEDEĽA

19:55 Peníze nebo život, ČSR, 1932 (Dvojka)
Divadelný režisér Jindřich Honzl nadviazal na úspešnú spoluprácu s Voskovcom a Werichom pri filme Púder a benzín, a nakrútil ďalšiu filmovú komédiu. Jej protagonistami sú tentoraz dvaja bývalí spolužiaci, ktorí pri honbe za ukradnutým náhrdelníkom prežívajú celý rad úsmevných i dobrodružných príhod. Film patrí medzi stále žiadanú a obľúbenú filmovú klasiku - zaznie v ňom i populárna pieseň Jaroslava Ježka "Život je jen náhoda

22:50 Ovoce stromů rajských jíme (Nous mangeons les fruits des arbres du paradis), Belgicko/ ČSSR, 1969 (Kino CS)
Slávne, ťažko uchopiteľné a mnohovýznamové podobenstvo Věry Chytilovej, v ktorom nechýba vražda, sa odohráva v prepychovom penzióne, kde zvedavú hrdinku zaujme tajomný muž natoľko, že sa pokúsi odhaliť, čo pred ostatnými tají.

23:10 Nahý (Naked), Veľká Británia, 1993 (Cinemax)
Snímka z dielny Mika Leigha, prináša pohľad na Britániu v období, keď už nebola vo vláde Margaret Thatcher. Johnny (David Thewlis) je nezamestnaný povaač, ktorý v úvodnej scéne znásilní dievča a takmer okamžite uteká pred následkami svojich činov. V ukradnutom aute zamieri z Manchesteru do Londýna k starej kamarátke (Lesley Sharp). Vo voľnom rozprávaní potom sledujeme Johnnyho, ako sa pretĺka ulicami Londýna a stretáva sa s párom škótskych bezdomovcov, nočným strážnym a mnohými ženami, ktoré vždy okúzli a následne odhodí. Johnny žije úplne mimo systém a odmieta sa podriadiť požiadavkám kohokoľvek (vratane vlastných).


HIT TÝŽDŇA

Tento týždeň je naozaj z čoho vyberať a svoj osobný Hit si nájde snáď každý:
Cemetery Junction, Žert, Súmrak dňa, Bitka o Alžír, Jack sa chystá vyplávať,
Verejní nepriatelia, Iberia, Nahý...


autor Tomáš Daneček 26.3.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.