TV TIPY 2.4. - 8.4. 2012

TV TIPY 2.4. - 8.4. 2012

článok



 

2.4.
PONDELOK

21:10 Tretí muž (The Third Man), Veľká Británia, 1949, (Čt2)
Kriminálny triler nakrútený na motívy románu Grahama Greena. Úspešný autor rodokapsov v ňom prichádza do povojnovej Viedne (nakrúcalo sa v reáloch) za svojím priateľom zo školy. Ten však umrel pri autonehode. Jeden z vrcholov film noir i britskej kinematografie získal Veľkú cenu v Cannes a Oscara za čiernobielu kameru. Prečítajte si VIAC.


3.4.
UTOROK

19:30 Lantana (Lantana), Austrália/ Nemecko, 2001 (Film+)
Lantana, tropický ker s pestrými kvetmi, sa v Austrálii rozmnožil ako odolný plevel, vytvárajúci takmer nepreniknuteľnú húštinu. Rovnako spletité a nepreniknuteľné dokážu byť medziľudské vzťahy. Vzťahy medzi ľuďmi, ktorí prestali hovoriť rovnakou rečou, ktorí si po rokoch spoločného života prestávajú rozumieť. Taký je osud niekoľkých manželských párov zo súčasného Sydney, prechádzajúcich krízou stredného veku.

20:00 Zánik samoty Berhof, ČSSR, 1982 (CS Film)
Prvé povojnové leto, česko-poľsko-nemecké pohraničie. Ľudia zo samoty Berhof sa stanú zajatcami vérvolfov, ktorí odmietajú pripustiť porážku Nemecka. Konflikt je poňatý ako analýza hraničnej situácie, v ktorej sa osciluje medzi krajnosťami. Ústrednou postavou rozprávania je mníška Salome, ktorá do osamelého statku prináša všetko ostatné, len nie očakávané milosrdenstvo. Jedného z jej protihráčov predstavuje československý poručík (v podaní Milana Kňažka), ktorý sa s úpornou snahou pokúša o zaistenie poriadku. Jeden z najlepších československých filmov 80. rokov, nakrútený podľa predlohy Vladimíra Körnera, dodnes zaujme prepracovaným scenárom, kamerou, hudbou a hereckými výkonmi.

23:40 Chungking express (重慶森林), Hong Kong, 1994 (Cinemax)
Film je považovaný za vrchol Wong Kar-waiovho špecifického a formálne slobodomyseľného štýlu, v ktorom napr. kameramani snímajú jednotlivé obrazy takmer výhradne z ruky. Zachytáva milostné problémy dvoch policajtov, ktorí sa vyrovnávajú s tým, že ich opustili partnerky. Zľahka načrtnuté príbehy slúžia k štýlovo čistej a pôsobivej štúdii, štylizovane zachytávajúcej každodenný život. Film je zložený z dvoch nezávislých príbehov o ľuďoch z okraje spoločnosti alebo o ľuďoch pre spoločnosť úplne bezvýznamných, ako sú pašeráci či predavačky v bufete. Hovoria o samote uprostred davu, o neschopnosti komunikácie a nenaplnenej láske.

TV tipy 2.4. - 8.4. 2012 TV tipy 2.4. - 8.4. 2012 TV tipy 2.4. - 8.4. 2012

4.4.
STREDA

20:00 Slepá ulička (Cul-de-sac), Veľká Británia, 1966 (Cinemax)
Richard, zločinec na úteku pred zákonom, nájde útočisko na odľahlom anglickom hrade, týčiacom sa na vrchole útesu. Začne terorizovať svojich nedobrovoľných hostiteľov: čudáckeho Angličana Georga a jeho mladú francúzsku manželku Teresu. Počas pobytu na hrade sa jeho komplic, čakajúci dole v aute, takmer utopí v prílive. Vyviazne s ťažkými zraneniami a keď im podľahne, trojica ho spoločne pochová. Jeho pamiatku si uctia fľaškou a počas prehýrenej noci nečakane dôjde k priateľskému zblíženiu. Na druhé ráno však manželia čakajú hostí a preto sa Richard prezlečie za lokaja. Napätá situácia sa razom mení na veselú maškarádu plnú eskamotérskych kúskov, ale aj napätia. Roman Polanski v tomto bláznivom príbehu s nápaditým humorom paroduje žánrové klišé strašidelných filmov a cituje zo slávnych diel filmu a divadla. Získal zaň Zlatého medveďa na MFF Berlinale a o rok neskôr sa k hororovej paródii vrátil vo svojom slávnom Plese upírov.

22:30 Prorok (Un prophète), Francúzsko/ Taliansko, 2009 (Čt2)
Malik El Djebena, odsúdený na šesť rokov väzenia, nevie čítať ani písať. Do väznice prichádza úplne sám a pôsobí mladším a krehkejším dojmom ako ostatní trestanci. Má devätnásť rokov. Šéf korzického gangu, ktorý vládne i vo väzení, si ho okamžite zoberie na paškál a poverí ho niekoľkými „úlohami “, vďaka ktorým sa Malik nielen zocelí, ale zároveň si začne získavať šéfovu dôveru. Ale Malik je odvážny a učenlivý, a tak tajne začne spriadať vlastné plány.

00:10 Grindhouse: Planéta Teror (Grindhouse: Planet Terror), USA, 2007 (Čt1)
Manželia Dakota a William (Mary Shelton a Josh Brolin) pracujú v nemocnici ako lekári. Ich dnešná šichta vyzerá skôr na funus. Čakáreň zaplavuje dav potrhaných ľudí z mesta. Symptómy sú podozrivo rovnaké: neprítomný pohľad a odpudivé hnisajúce rany. Medzi zranenými je aj tanečnica Cherry (Rose McGowan), ktorá prišla o nohu pri jednom z útokov. Jej parťák Wray (Freddy Rodriguez) sa ponáhľa do nemocnice, aby jej kryl chrbát. Aj keď bez nohy, Cherry ešte nezatancovala svoje posledné číslo. Ako sa vredmi pokrytí spoluobčania menia v zúrivých agresorov, Cherry a Wray vedú skupinku náhodných bojovníkov do divokej noci. Budúcnosť neponúka nič, než milióny nakazených a nespočetné množstvo mŕtvych. Len niekoľko (zatiaľ) šťastlivcov hľadá posledné bezpečné útočisko na Planéte teroru.

01:30 Šťastní spolu (春光乍洩), Hong Kong, 1997 (Cinemax)
Film Šťastní spolu znamenal pre Wong Kar-waia prvý skutočný vstup na medzinárodné filmové scény, keď zaň na MFF v Cannes 1997 získal Cenu za réžiu. Príbeh homosexuálnej dvojice, ktorej láskyplný a zdanlivo pevný vzťah sa rozpadne bez toho, aby jeden alebo druhý vedeli prečo, čiastočne šokoval svojou otvorenosťou a zároveň fascinoval originálnym spôsobom filmového rozprávania, okázalo ignorujúcim akékoľvek známe pravidlá. Do hlavných úloh obsadil režisér superstar hongkongského filmu.


5.4.
ŠTVRTOK

19:30 Lars a jeho vážna známosť (Lars and the Real Girl), USA/ Kanada, 2007 (Film+)
Lars je typický looser, žije v malom meste a je až dojemne nesmelý. Jedného dňa si privedie do domu svojho brata a jeho ženy svoju novú priateľku - nafukovaciu pannu Biancu objednanú cez internet. Namiesto sexu ale Lars prahne hlavne po skutočnom a citovom vzťahu a podľa toho sa k Biance správa. Ako ale toto vysvetliť obyvateľom malého mestečka? Larsa majú všetci radi a tak Bianca čoskoro chodí do kostola, pracuje  v obchode so šatami a stane sa aj dobrovoľníčkou v miestnej nemocnici.

20:20 Vyhliadka na vraždu (A View to a Kill), Veľká Británia/ USA, 1985 (Joj Plus)
James Bond (Roger Moore) nemá po návrate z Ruska dobré správy. Podarilo sa mu tam totiž získať špeciálny mikročip, ktorý pomocou elektromagnetickej sily zničí všetky mikročipy v okolí a dokáže vyvolať jadrový výbuch. Na prvé počutie veľmi účinná zbraň. Čo je však ešte znepokojujúcejšie, táto zbraň je presnou kópiou už existujúcej britskej zbrane. A podľa všetkého za touto krádežou stojí psychopatický šialený vedec Max Zorin, ktorý má v pláne ovládnuť ním svet. Dopomôcť by mu k tomu malo vyvolať zemetrasenie v San Andreas, ktoré by zničilo Silicon Valley, jedinú reálnu konkurenciu v svete mikročipov. Jedinou záchranou je agent 007.

23:10 Gróf Monte Christo (The Count of Monte-Cristo), Veľká Británia, 1975 (Jednotka)
Kto by nepoznal príbeh juhofrancúzskeho námorníka Edmonda Dantesa, ktorý bol v nepokojných časoch po Napoleónovej porážke v roku 1814, nespravodlivo uveznený vo väznici If, z ktorej sa mu po dlhých rokoch podarí újsť, aby sa pod novou identitou bohatého grófa Monte Christa mohol pomstiť všetkým ľudom zodpovedným za svoje utrpenie.

01:10 Stratení v Pekingu (苹果), Čína, 2007 (Filmbox)
Snímka ponúkajúca pohľad na súčasný život v čínskom hlavnom meste, sleduje vzťahový štvoruholník mladého manželského páru Liu Pingguo a An Kun, ktorý prišli do Pekingu zo severovýchodu Číny hľadajúc lepší život a Liuniným šéfom spolu s manželkou. Film mal premiéru na Berlinale v roku 2007 ale v samotnej Číne sa príbeh o prostitúcii, vydieraní a znásilnení potýkal so značnými problémami a uvedený mohol byť v novembri 2007 jedine v Hong Kongu vďaka vlastnému cenzorskému aparátu, nezávislého od kontinentálnej Číny. Cenzori film napriek úpravám nakoniec v januári 2008 zakázali a produkčnej spoločnosti ako aj režisérovi Li Yu udelili dvojročný zákaz nakrúcania.

TV tipy 2.4. - 8.4. 2012 TV tipy 2.4. - 8.4. 2012 TV tipy 2.4. - 8.4. 2012

6.4.
PIATOK

21:00 Oliver! (Oliver!), Veľká Británia, 1968 (Čt2)
Klasický román anglického spisovateľa Charlesa Dickensa Oliver Twist, rozpráva príbeh osirelého chlapca, ktorý navzdory tomu, že v živote nepoznal nič než hlad a kruté zaobchádzanie, nikdy nestratil vieru v ľudskú dobrotu a po mnohých ústrkoch sa dočkal lepšieho života. Výpravný film uznávaného britského režiséra Carola Reeda z roku 1968 je veľkorysou filmovou adaptáciou úspešného muzikálu z pera hudobného skladateľa a autora libreta Lionela Barta, ktorý mal premiéru v londýnskom West End v júny 1960, po ktorej nasledovalo nemenej úspešné uvedenie na Broadwayi.

22:55 Brat Slnko, sestra Luna (Fratello sole, sorella luna), Taliansko/ UK, 1972 (Dvojka)
Syn bohatého súkenníka z mestečka Assisi František je mladík, ktorý rád trávi čas v spoločnosti svojich priateľov a keď sa Assisi stretne vo vojne s Perugiou, vydáva sa spolu s nimi do boja. Utrpí však zranenie a kým sa z neho zotavuje, má sny a videnia, ktoré ho presvedčia o tom, že jeho poslaním je chudoba a pomoc najchudobnejším. Vydá sa na životnú cestu k vytvoreniu svojho bratstva rádu františkánov, ktoré opustilo bohatstvo vtedajšieho rádového života. Piesne k filmu zložil folkový spevák Donovan.

01:05 Padlí anjeli (堕落天使), Hong Kong, 1995 (Cinemax)
Profesionálny zabijak sa chystá na svoju poslednú zákazku. Najprv ale musí nejako prekonať náklonnosť k chladnej kolegyni. Uvedomuje si, že zapliesť sa s kolegyňou je nie len nevhodné, ale aj nebezpečné. Pod nepríjemne temnou, až surrealistickou nočnou oblohou veľkomesta sa stretne s tuláčkou pátrajúcou po bývalom priateľovi. A zaujme zabijaka svojimi nekonvenčnými spôsobmi, ktorými sa na sebe snaží upútať pozornosť.


7.4.
SOBOTA

18:00 Drak sa vracia, ČSSR, 1967 (CS Film)
Drak sa vracia rozpráva pomerne jednoduchý príbeh hrnčiara Martina Lepiša, ktorého obyvatelia jeho dediny prezývajú Drak a vylúčili ho zo svojho kolektívu. Stáva sa outsiderom, ktorý sa po rokoch opäť túži navrátiť do svojej dediny a začleniť sa do jej pospolitosti. Vracia sa preto späť a snaží sa nerobiť obyvateľom problémy, iba si pokojne nažívať. Jeho snúbenicu si zobral za ženu Šimon a Drak sa musí po návrate vysporiadať aj s touto skutočnosťou. Dedina sa na neho spočiatku pozerá s obavami. Svoje miesto a postavenie v nej si musí nanovo vydobyť, čo sa mu v konečnom dôsledku aj tak nepodarí.

20:20 Austrália (Australia), Austrália/ USA, 2008 (Joj)
Režisér, ktorého meno vám po Moulin Rouge zákonite muselo utkvieť v pamäti, sa tento raz presunie do Austrálie, do obdobia Druhej svetovej vojny. Lady Ashly je bohatá anglická aristokratka, ktorá sa rozhodla vzdať sa všetkého svojho komfortu a presťahovať sa do Austrálie, kde práve zdedila statok veľkosti Marylandu a k tomu dvojtisícové stádo dobytka. Ibaže nie všetci jej nový majetok prajú, a tak Lady Ashly musí za pomoci statného, i keď trochu hrubého dobytkára (Hugh Jackman) presunúť celé stádo na druhú stranu Austrálie.

21:25 Nebo nad Berlínom nad Berlínom (Der Himmel über Berlin), SRN/ Fr., 1987 (Dvojka)
Jeden z najpôsobivejších filmov svetovej kinematografie osemdesiatych rokov je dielom režiséra Wima Wendersa a známeho rakúskeho literáta Petra Handkeho. Hlavnými hrdinami príbehu, zasadeného do ešte rozdeleného Berlína, sú dvaja novodobí anjeli Damiel a Cassiel. Neviditeľní pre dospelých ľudí už po stáročia načúvajú ich myšlienkam a snažia sa poskytnúť pomoc a oporu osamelým dušiam, aj keď zmena stavu vecí nie je ani v nich moci. Damiel sa zamiluje do cirkusovej artistky Marion a kvôli láske sa rozhodne vzdať nesmrteľnosti, stať sa človekom a pomaly spoznávať drobné radosti ľudskej existencie.

23:25 Renesancia (Renaissance), Francúzsko/ Veľká Británia/ Luxemburg, 2006 (Čt2)
„Avalon prináša lepší život“, hovorí ženská tvár z billboardu, ktorý sa týči nad Parížom, rovnako ako za ním monumentálne stojí symbol moderného sveta, Eiffelova veža. Panoráma Paríža je krásna, podobne ako tvár na billboarde. Čo sa však skrýva za viditeľným vonkajškom? Postupne zostupujeme do srdca temného, moderného mesta budúcnosti, kde sa náhle všetka krása stráca a ostáva len fascinácia zobrazenou industriálnou realitou zajtrajška.

TV tipy 2.4. - 8.4. 2012 TV tipy 2.4. - 8.4. 2012 TV tipy 2.4. - 8.4. 2012

8.4.
NEDEĽA

16:45 Adéla ještě nevečeřela, ČSSR, 1977 (Čt1)
Po 14 rokoch sa zišli režisér Oldřich Lipský a scenárista Jiří Brdečka - tvorcovia    Limonádového Joea - opäť k realizácii ďalšej skvelej paródie. V komédií, ktorá získala rad ocenení u nás aj v zahraničí, sa zaskvelo mnoho výborných hercov. Kostýmy sú dielom Theodora Pištěka a na animovanej časti filmu sa podieľal Jan Švankmajer. Na úspechu sa podieľala aj kamera Jaroslava Kučeru, ktorý zachytil pôvaby a atmosféru secesnej Prahy.

19:50 Pudr a benzín, ČSR, 1931 (Dvojka)
Prvý autorský film Voskovca a Wericha. Vytvorili tu svojráznu dvojicu - nešikovného vodiča autobusu a rovnako nešikovného dopravného strážnika, ktorí sa zamilujú do mladej herečky. Ich bláznivá snaha ju získať síce nevyjde, ale z oboch kumpánov sa stanú úspešní revuálni komici.

20:00 Dom, Česko/ Slovensko, 2011 (Cinemax)
Celovečerný debut mladej slovenskej scenáristky a režisérky Zuzany Liovej. V svetovej premiére bol uvedený na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, v sekcii Fórum, venovanej mladým talentom, ako prvý film slovenského tvorcu po 20 rokoch. Odvtedy film úspešne cestuje po mnohých ďalších festivaloch vo svete.

22:40 Harry Brown (Harry Brown), Veľká Británia, 2009 (Film+)
Príbeh zo súčasného Anglicka sleduje každodennú púť osamelého muža chaotickým svetom, ktorému vládnu drogy a kde ulicami znie streľba. Harry Brown (Sir Michael Caine) je slušný občan a bývalý vojak. Po smrti manželky žije sám v jednom zo stoviek bytov na predmestí. Spoločnosť mu robí len jeho najlepší priateľ Leonardo (David Bradley). Práve toho ale jedného dňa zavraždí parta miestnych výtržníkov. Harry sa rozhodne jednať a naplniť sám svoju predstavu o spravodlivosti.

00:05 Bullitov prípad (Bullitt), USA, 1968 (MGM)
Johnny Ross mal zohrať v kampani politika Chalmersa kľúčovú úlohu. Ako chránený svedok polície mal svedčiť proti mafiánskemu klanu, lenže aj napriek dohľadu elitného poručíka Bullita a jeho ľudí ho mafia zavraždí priamo pred ich očami. Ross zraneniam podľahol, ale Bullit sa rozhodol konať na vlastnú päsť. Rossovu vraždu zatajil a je rozhodnutý vysnoriť mafiánskeho bossa sám.

HIT TÝŽDŇA

2.4.
PONDELOK

21:10 Tretí muž (The Third Man), Veľká Británia, 1949, (Čt2)
Holly Martins prichádza tesne po 2. svetovej vojne do Viedne na pozvanie starého priateľa Harryho Limea, ktorý mu napísal krátky list a ponúkol mu prácu. Holly sa živí ako spisovateľ lacných paperbackových románov a nijako výnimočne sa mu nedarí. Po svojom príchode vyhľadá adresu, na ktorej má jeho priateľ bývať. Dozvie sa však, že prišiel „neskoro“. Harryho totiž zrazilo nákladné auto. Holly sa zúčastní pohrebu, kde sa zoznámi s majorom Callowayom. Ten mu po obrade ponúkne odvoz a dôrazne mu radí opustiť Viedeň. Holly je však úplne bez prostriedkov a šťastnou zhodou náhod je mu umožnené zotrvať v hoteli za cudzie peniaze. Navyše, je mu ponúknuté stretnutie s jedným Harryho viedenským priateľom, barónom Kutzom,  ktorý bol svedkom nehody, a ktorý sa ho spolu s ďalším mužom snažil zachrániť. Práve Kutza požiadal Harry tesne pred smrťou aby sa postaral o Hollyho a Annu – Harryho priateľku. Pri prezeraní miesta nehody sa Holly dá do reči s domovníkom. Ten však tvrdí, že videl niečo iné. Na mieste bol ešte tretí muž.  Navyše po rozhovore s Annou už Holly prestáva veriť teórii o smrti zapríčinenej nehodou a podujme sa vypátrať onoho tajomného tretieho. Chce podať svedectvo na polícii, domovník však nechce vypovedať, aby sa do niečoho nenamočil. Medzitým už polícia prehľadáva Annin byt a Holly sa ocitá sám v cudzom prostredí s pochybnosťami o tom, komu môže dôverovať. Prečítajte si VIAC.


autor Tomáš Daneček 2.4.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.