TV TIPY 9.4. - 15.4. 2012

TV TIPY 9.4. - 15.4. 2012

VOD recenzia



9.4.
PONDELOK

20:10 Návrat Sommersbyho (Sommersby), Francúzsko/ USA, 1993 (Jednotka)
Po šiestich dlhých rokoch sa vracia Jack Sommersby, ktorý je už považovaný za mŕtveho, z americkej občianskej vojny domov. Jeho žena Laurel reaguje najprv neisto, lebo jej muž jej pripadá cudzí: bývalý nepríjemný tyran dnes pôsobí nežne a súcitne. Je to ale naozaj jej manžel?

21:12 Blízke stretnutia tretieho druhu (Close Encounters of the Third Kind), USA, 1977 (Čt2)
Spielbergov divácky úspešný film činí jedinečným jeho vizuálna stránka, majstrovská práca réžie a odborníkov na špeciálne efekty, ktoré spoločne s dokonale namiešaným tajomnom a pocitmi akéhosi údivu prestupujú celý dej. Nakrúcaniu projektu predchádzala náročná príprava, na ktorej sa podieľal napríklad astronóm, riaditeľ výskumu UFO v Illinois, prof. Allen Hynek. Film získal dvoch Oscarov: za kameru a sošku za strih zvukových efektov. Postavu Roye Nearyho hrá Richard Dreyfuss (Opus pana Hollanda), jeho manželku Ronni predstavuje Teri Garr (Blbý a blbší), úlohu francúzskeho profesora Claudea Lacombea stvárnil François Truffaut.

22:10 Neviditeľné deti (All the Invisible Children), Taliansko, 2005 (Dvojka)
300 miliónov detí a mladistvých na svete trpí hladom. Asi 100 miliónov nikdy nezačalo navštevovať školu. Všetkým týmto deťom je venovaný film Neviditeľné deti. Skladá sa zo siedmich rôznych príbehov, ktoré nakrútili svetoznámi režiséri Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Katia Lund, Jordan Scott a Ridley Scott, Stefano Veneruso a John Woo. Každý z nich našiel zvláštny príbeh o podmienkach detí žijúcich v rôznych častiach sveta. Príbehy sú odlišné, ale majú jednu spoločnú vec – ich hrdinami sú deti, ktoré nežijú tak, ako by vo svojom veku mali žiť. Ich každodenným údelom sú vojny, hlad, choroby, zanedbávanie, týranie, či život na ulici.

23:30 Tokio! (Tokyo!), Francúzsko/ Japonsko/ Južná Kórea/ Nemecko, 2008 (Čt2)
Úspech filmu Paríž, milujem ťa (2006) odštartoval vlnu festivalových poviedkových filmov, ktoré lákali divákov na obšírne zoznamy uznávaných zúčastnených režisérov. Bohužiaľ často každý tvorca dostal priestor na pár minútový klip, ktorým ťažko mohol rozvinúť charakteristický rukopis či autorské prvky charakteristické pre jeho tvorbu. Francúzsky koprodukčný film Tokio! sa síce zviezol na módnej vlne, napravil však chyby svojej konkurencie. Počet režisérov sa obmedzil na troch, čím každý dostal priestor na rozvedenie svojej vízie. Vďaka tomu ich príspevky nie sú iba povrchnými turistickými pohľadnicami, ale podávajú ojedinelý empatický pohľad do problémov a civilizačných neuróz, ktorými trpia obyvatelia japonskej metropole.


10.4.
UTOROK

18:00 322, ČSSR, 1969 (CS Film)
Psychologická dráma o človeku, ktorý sa tvárou v tvár vážnej chorobe musí konfrontovať s vlastným životom, blízkymi i cudzími ľuďmi. Sebareflexia kuchára Lauka v podaní autora literárnej predlohy Jána Johanidesa a režiséra Dušana Hanáka prerástla v obraz spoločnosti šesťdesiatych rokov, plných nádejí i dezilúzií. Dodnes diváka provokuje, aby hľadal nejednoznačné odpovede na základné otázky ľudského bytia - otázky slobody, samoty, nekomunikatívnosti, hľadania vlastnej identity a miesta v spoločnosti.

19:15 Jar, leto, jeseň, zima... a jar (봄여름가을겨울그리고봄), J. Kórea, 2003 (Filmbox Plus)
Uprostred lesného údolia sa rozprestiera veľké jazero, na hladine ktorého pláva drevená pustovňa, obydlie starého budhistického mnícha a jeho učňa - malého chlapca. Film je, ako názov napovedá, rozčlenený do piatich kapitol, poviedok, či ročných období, úsekov života. Tieto úseky sú oddelené formálne, aj obsahovo: sú to skoro svojbytné príbehy, venujúce sa krátkemu obdobiu v živote hlavného hrdinu. Na jar - detstvo, sledujeme malého chlapca, žijúceho síce mníšskym životom, ale hrajúceho sa aj týraním lesných zverov, tak ako bežný chlapec jeho veku. A jeho trest a poučenie. V letnej časti je už hlavný hrdina mladým mužom, ktorý je po prvý krát konfrontovaný s dievčaťom, objavuje sexualitu a podlieha prírodným pudom. Postupne sa mení, dospieva, skúša čo môže a naráža. Ročné obdobia plynú, kruh sa pomaly uzatvára.

20:00 Rovnaký, rovnaký, ale iný (Same, Same But Different), Nemecko, 2009 (Cinemax)
Film vznikol podľa časopiseckého článku Benjamina Prüfera, neskôr aj knižného spracovania. Titul filmu tvorí slovné spojenie používané v Thajsku, hoci príbeh sa odohráva v Kambodži. Snímka vychádza z podobnej premisy ako napríklad Stratený v preklade alebo Stvorení pre lásku – príbeh ilegálnej lásky v harmonickom štýle a upadajúcom meste. Odlišnosťou je choroba dievčaťa. Aj preto je láska vysokým rizikom pre oboch zaľúbencov, nie však z obvyklých dôvodov. Film sa môže javiť hocijakým, len nie obvyklým, preto jeho príbeh nemôže len tak skončiť.

TV tipy 9.4. - 15.4. 2012 TV tipy 9.4. - 15.4. 2012 TV tipy 9.4. - 15.4. 2012


11.4.
STREDA

22:10 Elementárne častice (Elementarteilchen), Nemecko, 2006 (Čt2)
Film vychádza z rovnomenného provokatívneho románu Michela Houellebecqa, ktorý sa v Nemecku stal senzáciou. Pojednanie o západnej civilizácií po sexuálnej revolúcii predkladá ako pôvod všetkého ľudského súženia frustráciu individuality a sexuality, ktoré síce dostali maximálny priestor, ale paradoxne sú spoločnosťou najviac potlačované. Aj keď filmová adaptácia zjemňuje niektoré myšlienkové hrany predlohy, uchováva si kontroverziu svojou otvorenou telesnosťou.

22:15 Z mého života, ČSR, 1955 (Dvojka)
Film o jednej z najväčších postáv českej hudby - Bedřichovi Smetanovi - sa zameriava na obdobie od roku 1856 až do sklonku jeho života, kedy sa dočká naplnenia veľkého sna - otvorenia Národného divadla. Dôraz je kladený predovšetkým na jeho opernú tvorbu a diela ako Predaná nevesta, Dalibor, či Libuše.

22:50 Na konci všetkých vojen (To End All Wars), USA/Thajsko, 2001 (Filmbox)
Snímka rozpráva príbeh spojeneckých vojakov, ktorí musia čeliť brutálnemu zachádzaniu v japonskom zajateckom tábore. Muži sú nútení stavať železnicu v neľudských podmienkach džungle naprieč územím Barmy a Siamu. Vysilených, hladných a smrteľné chorých mužov ženie dopredu len túžba po pomste, úniku a seba-zachovaniu.

00:10 Grindhouse: Auto zabijak (Grindhouse: Death Proof), USA, 2007 (Čt1)
Kurt Russel ako vraždiaci maniak za volantom nepozná zľutovanie. Jungle Julia, najlepšia DJ-ka v meste, sa chystá poriadne to roztočiť so svojimi dvomi kamarátkami. Sexi trojka vyráža na záťah a priťahuje pohľady okoloidúcich ako magnet. Medzi chlapíkmi, čo na ňu čumia je aj kaskadér Mike. Rebel pokrytý jazvami sleduje dámsku jazdu spoza volantu svojho auta. Zatiaľ, čo sa dievčatá usádzajú v bare, Mike “žhaví“ svoju zbraň - nadupané kaskadérske auto – do životu nebezpečných otáčok.


12.4.
ŠTVRTOK

20:20 Dych života (The Living Daylights), Veľká Británia/ USA, 1987 (Joj Plus)
Mocná sovietska tajná služba KGB velí do útoku. Ohrození sú všetci agenti nepriateľských štátov a James Bond samozrejme na zozname ohrozených nesmie chýbať. Je tu však ešte nádej na odvrátenie celej hrozby. Kľúčovým mužom v celom Bondovom pláne je generál KGB Koskov, ktorý pracuje pre Britániu. Keď sa Bondovi podarí oslobodiť ho v Bratislave, zdá sa, že MI-5 si môže pripísať ďalšie víťazstvo. Lenže čoskoro je Koskov opäť unesený sovietskymi agentmi.

22:00 Správny chlap (En Ganske snill mann), Nórsko, 2010 (Film Europe)
Ulrik je sympatický chlapík. Človek by si nemyslel, že sa práve vrátil z basy. Nie je veľmi zhovorčivý, nemá žiadne špeciálne túžby a od svojho okolia nevyžaduje nič zvláštne. Chcel by len viesť usporiadaný rodinný život, v rámci možností... Nebude to však jednoduché - jeho bývalá manželka privolí nanajvýš na jednu rýchlovku, jeho už dospelý syn si ho takmer nepamätá. Okrem iného čaká dieťa so ženou, ktorá si myslí, že je dávno mŕtvy. Jediní, kto Ulrika bez zábran vítajú späť sú jeho starí kamoši - miestni gangstri. Postarajú sa mu o prvé bývanie, zoženú mu prácu, aj frajerku... Ulrik začína nový život naozaj od nuly a rieši dilemu súvisiacu s vyrovnávaním starých účtov.
 

TV tipy 9.4. - 15.4. 2012 TV tipy 9.4. - 15.4. 2012 TV tipy 9.4. - 15.4. 2012


13.4.
PIATOK

20:00 Sofiina voľba (Sophie's Choice), USA/ Veká Británia, 1982 (Cinemax)
Adaptácia bestselleru Williama Styrona o hrôzach koncentračného tábora. Príbeh poľskej katolíčky Sofie, ktorú počas 2. svetovej vojny nacistickí vojaci prichytili s kontrabandom šunky. Sofia je za svoj priestupok poslaná do koncentračného tábora a tu prichádza o obe deti. Hoci vojnu prežije a odsťahuje sa do New Yorku, je navždy poznačená. Meryl Streep získala za stvárnenie hlavnej hrdinky Sofie Oscara.

20:55 Ríša slnka (Empire of the Sun), USA, 1987 (Čt2)
Jim je synom bohatých britských rodičov, ktorí patria k "bielej" smotánke Šanghaja. Užíva si život plný luxusu a spoločenských privilégií, ale stále sníva o lietadlách. Keď sa ich nad mestom začne objavovať stále viac a viac, Jim je vo vytržení. Jeho rodičia však tušia, že to nie je dobré znamenie. V panike, ktorá sa s inváziou Japoncov strhne v uliciach, stráca Jim rodičov a je zrazu odkázaný sám na seba. Bezradne sa túla mestom, až pokým sa nedostane do japonského zajateckého tábora. Život v tábore je hotovým peklom, ale Jim sa vďaka vynaliezavosti a šikovnosti dokáže o seba postarať. Získa si i tichú ochranu amerického zajatca Basieho, ktorý má rešpekt ostatných zajatcov. Naučí sa, ako v tvrdých podmienkach prežiť, aby po vojne mohol opäť uvidieť svojich rodičov.

22:00 Sedem mečov (七劍 ), Hong Kong/ Čína/ Južná Kórea, 2005 (Dvojka)
Dej Hongkongského koprodukčného wuxia filmu sa odohráva na začiatku 17. storočia, v období dynastie Čing. Po potlačení ľudového povstania sú z preventívnych dôvodov zakázané všetky bojové umenia. Napriek tomu sa však nájde sedem hrdinov, ktorí sa rozhodnú situáciu zvrátiť a postaviť sa na odpor.


14.4.
SOBOTA

14:20 X-Men: Posledný vzdor (X-Men: The Last Stand), USA/ Veľká Británia, 2006 (Joj)
Vo filme X-Men: Posledný vzdor, ktorý je záverečnou kapitolou tejto filmovej trilógie, ohrozuje vývoj svetových dejín „liek“, ktorý dokáže premeniť mutantov na obyčajných ľudí. Mutanti majú prvý krát možnosť zvoliť si svoju budúcnosť: buď si môžu zachovať svoju výnimočnosť, ktorá je však príčinou ich izolácie a odcudzenia od ostatných alebo sa svojich schopností vzdať a stať sa normálnymi ľuďmi. Protichodné názory mutantích vodcov Charlesa Xavera, ktorý hlása toleranciu a Magneta, podľa ktorého prežijú len tí najsilnejší sú podrobení poslednej skúške – a rozpútajú vojnu, ktorá má všetky vojny definitívne ukončiť.

20:00 Pýcha a predsudok (Pride & Prejudice), Veľká Británia/ Francúzsko, 2005 (Cinemax)
Jeden z najčítanejších a najobľúbenejších knižných bestsellerov. Snová výprava do Anglicka konca 18. storočia s hviezdnym obsadením, okúzľujúcou kamerou a nesmrteľným príbehom dokáže aspoň na dve hodiny spomaliť rýchle tempo modernej doby. Klasický príbeh lásky a nenávisti hovorí o osudoch piatich krásnych sestier Bennetových, ktoré ich matka (Brenda Blethyn) vedie pevnou rukou k životnému názoru, podľa ktorého je žena šťastná jedine vtedy, ak sa bohato vydá. Jediná Elizabeth (Keira Knightley) sa tomuto modelu zatiaľ úspešne vzpiera, plne podporovaná svojim detinským otcom (Donald Sutherland). Keď sa v blízkom zámočku zabýva slobodný a hlavne bohatý pán Bingley, všetci z rodiny Bennetovcov závetria šancu na výhodnú svadbu.

21:40 Paríž Texas (Paris, Texas), Veľká Británia/ Francúzsko/ SRN, 1984 (Dvojka)
Slávny film, ktorý Wim Wenders nakrútil podľa scenára Sama Shepherda, je demýtizujúcim pohľadom európskeho režiséra na americkú spoločnosť a rozklad jej hodnôt. Púšťou blúdi muž, ktorý stratil pamäť i reč. Postretnutí s bratom, ktorého štyri roky nevidel, sa púšťa do dlhého a ťažkého pátrania po stratenej manželke a synovi, s ktorými sa chce usadiť v malom texaskom mestečku menom Paríž. Jeho putovanie, na konci ktorého ho čaká bolestné zmierenie, nie je len hľadaním stratenej rodiny a domova, ale aj seba samého. Film, ktorý je Wendersovym návratom ku klasickej forme rozprávania, bol ocenený Zlatou palmou na MFF v Cannes v roku 1984.

TV tipy 9.4. - 15.4. 2012 TV tipy 9.4. - 15.4. 2012 TV tipy 9.4. - 15.4. 2012


15.4.
NEDEĽA

14:45 Starci na chmelu, ČSSR, 1964 (Jednotka)
Nezabudnuteľný český muzikál Starci na chmelu nakrútil v roku 1964 podľa námetu Vratislava Blažka režisér Ladislav Rychman. Príbeh prvej lásky dvoch spolužiakov, ktorá je v priebehu chmeľovej brigády vystavená závisti, nepochopeniu a pokrytectvu ostatných, sa diváckou návštevnosťou radí k najúspešnejším českým filmom.

20:00 Nebeští jezdci, ČSSR, 1968 (CS Film)
Jeseň roku 1942. Posádku bombardéru typu Wellington tvoria prvý pilot a kapitán lietadla Čechoslovák Pavel, druhý pilot Angličan Frank, navigátor Angličan George, telegrafista Kanaďan Tommy a palubní strelci Študent a Prcek, obaja Čechoslováci. Nočný nálet na Düsseldorf skončí úspešne a ich lietadlo sa vracia šťastne na základňu. Také šťastie už však nemala posádka ďalšieho stroja, ktorý bol nútený núdzovo pristáť na mori a je považovaný za stratený.

22:30 Domov na konci sveta (A Home at the End of the World), USA, 2004 (Čt2)
Americký spisovateľ Michael Cunningham je známy predovšetkým románom Hodiny, za ktorý získal Pulitzerovu cenu. V roku 2004 bol sfilmovaný aj jeho predchádzajúci román Domov na konci sveta , v ktorom vylíčil portrét jednej nevšednej "rodiny". Bobby vyrastá po smrti rodičov v rodine najlepšieho kamaráta Jonathana na predmestí Cincinnati. Medzi oboma chlapcami dochádza k sexuálnemu kontaktu, a keď obaja dospejú, skončia v spoločnej domácnosti v New Yorku so starším dievčaťom menom Clare. Scenár filmu napísal sám autor, ktorý sa držal vlastnej predlohy a réžie sa ujal uznávaný divadelný režisér Michael Mayer. 

HIT TÝŽDŇA

15.4.
NEDEĽA

20:00 Nebeští jezdci, ČSSR, 1968 (CS Film)
Jeseň roku 1942. Posádku bombardéru typu Wellington tvoria prvý pilot a kapitán lietadla Čechoslovák Pavel, druhý pilot Angličan Frank, navigátor Angličan George, telegrafista Kanaďan Tommy a palubní strelci Študent a Prcek, obaja Čechoslováci. Nočný nálet na Düsseldorf skončí úspešne a ich lietadlo sa vracia šťastne na základňu. Také šťastie už však nemala posádka ďalšieho stroja, ktorý bol nútený núdzovo pristáť na mori a je považovaný za stratený.


autor Tomáš Daneček 9.4.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.