TV TIPY 21.5. - 27.5. 2012

TV TIPY 21.5. - 27.5. 2012

VOD recenzia



 

21.5.
PONDELOK

20:00 Sladká smrť (Merci pour le chocolat), Francúzsko/ Švaj./ Španielsko, 2000 (Cinemax)
Lausanne, Švajčiarsko. Slávny pianista Andre Polonski sa opäť žení. Kľudná, ale nevyspytateľná Mika, zdedila po svojom otcovi továreň na čokoládu. Robí jej podozrivo veľkú radosť, keď tento sladký nápoj každé ráno pripravuje pre manžela a jeho syna Guillauma, o ktorom sa šušká, že bol v pôrodnici zamenený s iným dieťaťom. Jedného dňa ale ich prah prekročí mladá talentovaná pianistka Jeanne.

20:50 Muž, ktorý chcel byť kráľom (The Man Who Would Be King), UK/ USA, 1975 (Čt2)
Keď človek roky statočne bojuje za slávu a rozkvet impéria, padne mu zaťažko zmieriť sa s myšlienkou, že bude na staré kolená v úlohe vrátnika otvárať hotelové dvere bohatým návštevníkom. Ale čo lepšieho môže vyslúžilého vojaka čakať? Daniel Dravot a Leachy Carnehan majú ovšem o svojej budúcnosti iné predstavy. Dobrodruhovia dušou aj telom, chlapíci, neštítiaci sa žiadneho skutku, pokiaľ im slušne vynesie, sa už rozhodli: vydajú sa do horského Kafiristanu, pomôžu miestnemu kráľovi poraziť jeho nepriateľov, potom kráľa sami zvrhnú a stanú sa vládcami zeme - a poriadne ju vypľundrujú.

Kung-Fu Tip
21:40 Duch meča (殺絕), Hong Kong, 1977 (MGM)
Snímka vyniká perfektnou atmosférou, dokonalými súbojmi, jednoduchou a silnou zápletkou, ktorá je premietnutá do žánrovo nadpriemerného scenára. Ten dopĺňa hviezdne herecké obsadenie a výkony jednotlivých protagonistov. V hlavnej ženskej úlohe zažiarila  Lin Chen Chi. Režisér Hua Shan týmto filmom veľmi silno zaútočil na nekorunovaného kráľa žánru Changa Cheha.

22:00 V krajine slobody (It's a Free World), UK/ Tal./ Nem./ Španielsko/Poľsko, 2007 (Dvojka)
Angie síce nemá požadované vzdelanie, ale nechýba jej inteligencia, ambicióznosť a predovšetkým plné nasadenie. Jej život sa však zmieta v chaose, čo ju veľmi unavuje. Teraz sa ale naskytá šanca, že všetko môže byť inak. S kamarátkou Rose založí sprostredkovateľňu príležitostnej práce pre prisťahovalcov z rôznych končín sveta. Tento príbeh sa stavia proti realite anglosaského zázraku flexibilnej práce, globalizácii, či dvojakému prístupu k práci. „Angie so svojou priateľkou sa rozhodnú, že sa postavia na vlastné nohy. Poznajú dobre zákulisie tejto práce a mnoho ľudí využije ich služby. Zdá sa, že pre odvážne ženy je to jasná cesta k šťastiu.

23:10 Spálené mosty (Genova), Veľká Británia, 2008 (Čt2)
Režisér, producent a scenárista Michael Winterbottom patrí k najvýraznejším hlasom súčasného britského filmu. K najznámejším titulom jeho filmografie patria Nonstop párty (2002), Tristram Shandy (2005), Cesta na Guantanamo (2006), či z poslednej doby kontroverzná adaptácia románu Jima Thompsona Vrah vo mne (2010). Na jeho tvorbe je zaujímavé, že sa nedrží raz osvedčenej schémy, ale s každým ďalším dielom hľadá nové spôsoby tvorivého vyjadrenia. Komorná dráma Spálené mosty je film, ktorý namiesto nosnej dejovej línie ponúka drobnokresbu všedného života rodiny v nie celkom všednej situácii a dôsledne vystihnuté prostredie talianskeho Janova, ktorého spleť úzkych uličiek hrá rovnako dôležitú úlohu Sako postavy.


22.5.
UTOROK

19:10 Ako nezískať Pulitzera (Shattered Glass), USA/ Kanada, 2003 (Film+)
Snímka približuje zákulisie súčasnej americkej politickej žurnalistiky. Hank Azaria stvárnil vo filme šéfredaktora politického týždenníka New Republic Michaela Kinsleyho, ktorý zomrel v roku 2003 ako vojnový spravodajca pri incidente v Iraku. Hlavný hrdina filmu, novinár Stephen Glass, patril v 90. rokoch k vychádzajúcim hviezdam americkej politickej žurnalistiky, ale jeho kariéra prešla nečakanými zvratmi.

21:50 Drsné časy (Harsh Times), USA, 2005 (Nova Cinema)
Jim David (Christian Bale), ex-mariňák sa po rokoch v akcii vracia na riaditeľstvo losangeleskej polície, kde mu ponúkajú prácu súvisiacu s infiltráciou do podsvetia. Bohužiaľ sa ním však nechá pohltiť a musí zobrať všetky svoje sily k návratu zo šikmej plochy. Drsné časy sú výletom do špinavých losangeleských ulíc, kráľovstva drog, prostitútok a ľudskej hávede.

23:40 Moje súkromné Idaho (My Own Private Idaho), USA, 1991 (MGM)
Štúdia postáv v ktorej sa režisér Gus Van Sant zameriava na priateľstvo dvoch prostitútov Mikea (River Phoenix) a Scotta (Keanu Reeves). Žijú na ulici, užívajú drogy a predávajú sa mužom aj ženám. Mike je tichý gay trpiaci narkolepsiou. Je posadnutý hľadaním matky, ktorá ho v detstve opustila. Scott je rebelujúcim synom vysokopostavených rodičov, ktorý si túto formu života zvolil aby zahanbil otca. Mike je do Scotta zamilovaný, ten je však heterosexuál a opakovane tvrdí, že jeho momentálny životný štýl je len dočasný. Spoločne sa vyberú hľadať Mikeovu stratenú matku. Počas cesty z Portlandu do Idaho sa k nim pridá krásna mladá Talianka.

TV tipy 21.5. - 27.5. 2012 TV tipy 21.5. - 27.5. 2012 TV tipy 21.5. - 27.5. 2012

23.5.
STREDA

20:10 Dôkaz (Proof), USA, 2005 (Jednotka)
Dojímavý príbeh o odhaľovaní tajomných hádaniek a prepojení dobrého srdca a ľudského umu. Catherine (Gwyneth Paltrow) je nielen krásna, ale je aj geniálna v matematike. Stará sa o svojho chorého otca (Anthony Hopkins), po ktorom zdedila výnimočné vlohy. Raz objaví jeden nedokončený matematický rébus, ktorý je na prvý pohľad neriešiteľný. S pomocou bývalého otcovho študenta (Jake Gyllenhaal) sa chce pustiť do jeho riešenia. Film je adaptáciou divadelnej hry dramatika Davida Auburna, ocenenej Pulitzerovou cenou.

21:15 Krajina nikoho (Ničija zemlja), Bosna a Hercegovina/ Slovinsko/ Tal./ Fran., 2001 (Film+)
Koprodukčný film Krajina nikoho slovinského režiséra Danisa Tanoviča reflektuje svojským tragikomickým pohľadom jednu z najväčších hrôz povojnovej Európy, vojnu v Bosne a Hercegovine. Prenesieme sa do prvej polovice 90. rokov, keď zúril bosniansko-srbský konflikt. V priam mysterióznom úvode sa zoznamujeme so skupinkou bosnianskych vojakov putujúcich na vojnovú líniu neznámou krajinou zahalenou v rannej hmle. Po rozplynutí oparu vystrieda ráno krásny slnečný deň, väčšina z nich si ho však priveľmi neužije. Nasleduje totiž brutálna scéna, keď do zblúdencov strieľajú nepriateľskí srbskí vojaci. Prežije len jeden z nich, Čiko.

22:00 Persepolis (Persepolis), Francúzsko/ USA, 2007 (Film Europe)
Persepolis ponúka dospelý, neraz bolestný, komický i dojemný príbeh o nútene zmenenom detstve, nemilosrdnom režime obmedzujúcom vlastnú slobodu, ale aj o hľadaní svojho miesta vo svete. Najviac sa vám do pamäte vryjú úvodné scény, nechávajúce hlavnej postave zobrať takmer všetko milované a letmé pokusy získať čo-to späť, ako napríklad obľúbené oblečenie či hudbu. Príbeh však skrýva nielen stratu, ale aj lásku a nachádzanie nového. A potom je tu zriedka používaný ženský pohľad, ktorý práve v krajine prechádzajúcej výraznou zmenou, vychádza ako nadmieru originálny prostriedok prinášajúci mnohé vtipné čí zaujímavé momenty.

22:05 Bang Bang Club (The Bang Bang Club), Kanada, 2010 (Cinemax)
The Bang Bang Club je príbeh skutočného života skupiny štyroch vojnových fotografov - Grega Marinovicha, João Silva, Kevina Cartera a Kena Oosterbroeka - spojených priateľstvom a zmyslom pre dôraz vypovedať pravdu. Riskovali životy a použili objektívy fotoaparátov, aby povedali svetu o brutalite a násilnostiach spojených s prvými slobodnými voľbami v Južnej Afriku na začiatku 90. rokov. Toto intenzívne obdobie dalo vzniknúť ich najlepším prácam (dve vyhrané Pulitzerove ceny), ale stála ich vysokú cenu.

22:20 Plameň a Citrón (Flammen & Citronen), Dánsko/ Česko/ Nemecko, 2008 (Čt2)
Dej nákladnej koprodukcie vychádza z reálnych udalostí okolo dánskeho protinacistického odboja. Plameň a Citrón boli prezývky dvoch najaktívnejších členov skupiny Holger Danske, ktorí sa špecializovali na likvidáciu kolaborantov a sabotáže. Film nakrútený v Nemecku a Prahe k oboma titulným postavám a samotnej téme odboja nepristupuje tradičným spôsobom, nestavia sentimentálny pomník ani nepovzbudzuje v divákoch patriotizmus. Tvorcovia naopak prinášajú revizionistický pohľad na národných hrdinov a sústreďujú sa na mnohoznačnosť vojny, kde idealistickí odbojári často krát slúžili ako nástroj pre mocných špekulantov vo vedení odbojových organizácií, ktorí prikazovali likvidáciu nepohodlných osôb z čisto osobných dôvodov.


24.5.
ŠTVRTOK

20:20 Ak sa nahneváme, budeme zlí (Altrimenti ci arrabbiamo), Taliansko, 1974 (Joj Plus)
Bud Spencer a Terence Hill v hlavných úlohách kultovej komédie. Keď sa nahnevajú zloduchovia, dobráci sa nazlostia tiež, a všetko je čoraz divokejšie! Hlavnou cenou pre víťaza automobilových pretekov je celkom nový pretekársky špeciál. Problém nastáva vo chvíli, keď po dramatickom preteku prejdú cieľom, zakliesnení do seba, dvaja pretekári naraz. Kid a Ben. Auto pre víťaza je však len jedno. Ako sa im podarí vyriešiť veľký problém a kto auto dostane?

23:05 Život je sladký (Life Is Sweet), Veľká Británia, 1990 (Cinemax)
Na severe Londýna žijú manželia Wendy a Andy a s nimi ich dvojčatá, sestry Natalie a Nicola. Wendy pracuje v neďalekom obchode, vyučuje aerobik na základnej škole, sem tam si strihne komediálny výstup, sem tam vypomôže v reštaurácii. A slepo miluje svojho manžela, nerozhodného kuchára, ktorý sa iba nerád odhodláva k dôležitým činom. Natalie sa živí ako inštalatérka a sníva o prázdninách v Amerike. Nikola má problémy s opačným pohlavím, nemá poriadnu prácu a navyše trpí bulímiou. Skrátka obyčajná britská rodinka. A práve v tejto obyčajnosti je jej najväčšie kúzlo, ktoré so všetkými hádkami a udobrovaním dokonale vystihol na päť Oscarov nominovaný legendárny britský režisér Mike Leigh.

23:05 Srdce je zradná kurva (Le Livre de Jérémie), USA/ UK/ Fran./ Japonsko, 2004 (Film+)
Jeho život bol drsný. Drogy a násilie - to bolo jeho detstvo. Príbeh Jeremiho, ktorého ako päťročného zobrali z pestúnskej starostlivosti a vrátili do opatery matky. Aj keď väčšinu života strávili v motorestoch, nech sa dialo čokoľvek mali jeden druhého. Navzdory všetkému sa stal jedným z najvýraznejších umelcov svojej generácie.

TV tipy 21.5. - 27.5. 2012 TV tipy 21.5. - 27.5. 2012 TV tipy 21.5. - 27.5. 2012


25.5.
PIATOK

20:00 Dokonalý plán (The Internecine Project), Veľká Británia/ SRN, 1974 (Cinemax)
Bývalý tajný agent Robert Elliot má byť povýšený. A tak si potrebuje byť istý, že sa nikto nedozvie o jeho špinavej minulosti. Vymyslí preto geniálny plán, ako sa zbaviť svojich štyroch pomocníkov – všetko naaranžuje tak, aby sa pozabíjali navzájom. Suave Robert Elliot (James Coburn) je uznávaný ekonóm, ale aj vodca malej skupiny londýnskych špiónov. Elliot je na voľnej nohe, spolupracuje tiež s vplyvným podnikateľom E. J. Farnsworthom (Keenan Wynn). Oboch poriadne vytočí reportáž novinárky Jean Robertson (Lee Grant), ktorá sa ich oboch snaží zdiskreditovať pre ich chamtivosť a skorumpovanosť.

20:20 Ja a Ty a všetci ostatní (Me and You and Everyone We Know), USA/UK, 2005 (Film Europe)
Christine je bláznivé dievča, ktoré sa živí taxikárčením, a zúfalo hľadá samu seba prostredníctvom nakrúcania nekonvenčných krátkych videí. Márne sa s nimi pokúša presadiť v miestnej galérii moderného umenia, kde narazí na neprístupnú pseudointelektuálnu kurátorku Nancy, ktorú spočiatku Christinine filmy vôbec nezaujmú a povýšene ich odmieta. Za jej prísnosťou sa však v skutočnosti ukrýva zúfalý pocit osamelosti a kríza ženy stredného veku. Christine sa bláznivo zaľúbi do predavača topánok, zmäteného Richarda, ktorý práve prechádza problematickým rozvodom a stále sa nedokázal vyrovnať so svojím životom a predovšetkým s úlohou otca dvoch synov. Sedemročný mudrlant Robby navštevuje pravidelne internetový chat bez toho aby si uvedomoval jeho pravý význam.

20:55 Česť rodiny Prizziovcov (Prizzi’s Honor), USA, 1985 (Čt2)
Jeden z posledných filmov legendárneho režiséra Johna Hustona je originálnou gangsterskou komédiou, jemne parodujúcou mafiánske eposy. Autorova dcéra Anjelica Huston získala Oscara za vedľajšiu úlohu, film mal okrem toho nominácie ešte v siedmych ďalších kategóriách - najlepší film, réžia, hlavná mužská úloha (Jack Nicholson), vedľajšia mužská úloha (William Hickey), strih, adaptovaný scenár a kostýmy.

22:00 Nevinné hlasy (Voces inocentes), Mexiko/ USA/ Portoriko, 2004 (Dvojka)
Film, ktorého obrazová sila prekonáva všetky slová, nakrútil režisér Luis Mandoki podľa výpovede skutočného účastníka vojny v Salvadore. Jedenásťročný Chava sa stáva hlavou rodiny vo chvíli, keď jeho otec opustí rodinu uprostred občianskej vojny. V Salvadore v 80. rokoch povolávali do armády dvanásťročných chlapcov. Chava má ešte jeden rok nevinnosti pred sebou, jeden rok, kým ho odvedú do vojny medzi vládnou armádou a rebelmi. Ponáhľa sa nájsť si prácu, aby svojej osamelej matke pomohol platiť účty, a skúsenosť so súžením prvej lásky ku krásnej spolužiačke premení Chavovu rodnú dedinu na ihrisko i bojisko... Ozbrojený len láskou svojej matky a malým rádiom, ktoré prenáša zakázané piesne o láske a mieri, je konfrontovaný s nemožnou voľbou medzi armádou a rebelmi. Chava sa dostane do vopred prehraných pretekov s časom.

22:00 Expendables: Nezničiteľní (The Expendables), USA, 2010 (Markíza)
Film podľa námetu Davida Callahama natočil Sylvester Stallone, ktorý sa podieľal aj na scenári a zároveň si zahral hlavnú úlohu. Do filmu obsadil elitu akčných filmov – okrem iných Dolpha Lundgrena, Jasona Stathama, Randyho Couturea, Arnolda Schvarzeneggera, Bruca Willisa či Mickeyho Rourka. Sylvester Stallone ako Barney Ross je mužom bez strachu a emócií, prirodzený vodca, hlava skupiny a hlavný stratég. Jeho tím tvoria Lee Christmas (Jason Statham), bývalý letec a odborník na nože, Yin Yang (Jet Li), špecialista na boj zblízka, Hale Caesar (Terry Crews), ktorého doménou sú zbrane s dlhou hlavňou, Toll Road (Randy Couture), skúsený expert na demolácie, ktorý je považovaný za mozog skupiny a Gunnar Jensen (Dolph Lundgren), vojnový veterán a vynikajúci ostreľovač. Príbeh začína vo chvíli, keď skupina ostrých chlapov dorazí na miesto určenia, ostrov Vilena, a postupne zisťuje, že misia, ktorej cieľom je zlikvidovať nebezpečného diktátora, rozhodne nebude taká jednoduchá, ako sa spočiatku zdalo.


26.5.
SOBOTA

16:15 Tu (Here), USA, 2011 (Cinemax)
Road movie rozpráva o krátkom, ale intenzívnom milostnom vzťahu medzi americkým zememeračom Willom a fotografkou Gaderine, ktorá sa po rokoch vracia do Arménska, svojej rodnej zeme. Američan kontroluje správnosť satelitných máp, objavuje neznámu zem a fotografka zisťuje, či ešte stále má vzťah k svojej vlasti. Dvaja opustení cestovatelia sa rozhodujú aspoň na chvíľu zdielať svoje putovanie.  Neobvyklá love story je príbehom o objavovaní Arménska, jej obyvateľov a tiež krajiny. Režisér Braden King pretkáva príbeh o putovaní snovými abstraktnými sekvenciami, ktoré snímke dodávajú zvláštny poetický rozmer.  

21:00 Ali (Ali), USA, 2001 (Film+)
Režisér Michael Mann (Collateral, Insider: Muž, ktorý vedel príliš mnoho) nakrútil strhujúci film o jedinečnom mužovi. Will Smith (Muži v čiernom, Ja, robot, Hitch), nominovaný za svoj výkon na Oscara, vás prevedie životným príbehom zbožňovaného a zatracovaného, ale rozhodne i najkontroverznejšieho športovca všetkých dôb. Muhammad Ali športová legenda 20. storočia. Boxer, ktorý bol najlepší a vedel o tom.

22:00 Biela stuha (Das Weiße Band – Eine deutche Kindergeschichte), Rakúsko/ Nemecko/ Francúzsko/ Taliansko, 2009 (Film Europe)
Tajomná história ožíva v rozprávaní bývalého dedinského učiteľa, ktorý bol priamym svedkom zvláštnych udalostí, ktoré sa odohrali niekoľko mesiacov pred vypuknutím prvej svetovej vojny na jednej severonemeckej dedine. Všetko sa začalo jedného letného dňa. Jediný doktor v krajine bol zranený pri páde z koňa. Nasledoval barónov syn, ktorého našli zbitého pred dverami zámku. Čudné a zdanlivo neopodstatnené násilné činy narastajú a s nimi aj napätie na dedine, kde si ľudia pomaly prestávajú veriť. Prísna výchova a pevná spoločenská hierarchia sa začínajú otriasať v základoch a na povrch vychádzajú ututlané konflikty medzi chudobnými a bohatými, zneužívanými slúžkami a ich pánmi, či deťmi a prísnymi rodičmi. Až keď už je neskoro, začne byť dedinčanom jasné, že násilie sa rodí priamo v ich strede.

22:05 Africká kráľovná (The African Queen), Veľká Británia/ USA, 1951 (Dvojka)
Začiatkom 1. svetovej vojny dováža Charlie Allnut na svojej starej parnej lodi menom Africká kráľovná zásoby do dedín vo východnej Afrike. Keď misionár reverend Samual Sayer zomrie, Charlie súhlasí, že jeho sestru Rose odvezie späť k civilizácii. Uprostred turbuletných zápasov o moc v kolóniách sa tak ocitnú dvaja úplne odlišní ľudia doslova na jednej lodi. Film je skvelou charakterovou štúdiou o ľudskej vzájomnosti v hraničných situáciách a nesie humanistické posolstvo o tom, že hoci národy a vlády môžu byť kruté, jednotlivci predsa len dokážu byť hrdinami. Humphrey Bogart získal za úlohu svojského kanadského kapitána lode Oscara pre najlepšieho herca.

23:25 Gremlins (Gremlins), USA, 1984 (MGM)
Je roztomilý a môžete ho mať doma. Ale dbajte na nasledujúce varovania: Nesmiete ho namočiť. Chráňte ho pred priamym svetlom. A čo je najdôležitejšie, na čo nesmiete nikdy zabudnúť: aj keby plakal, žobral v žiadnom prípade ho nekŕmte po polnoci. Inak bude zle...

TV tipy 21.5. - 27.5. 2012 TV tipy 21.5. - 27.5. 2012 TV tipy 21.5. - 27.5. 2012

27.5.
NEDEĽA

20:O0 Muž odvedľa (El Hombrede al rado) , Argentína, 2009 (Cinemax)
V tejto čiernej komédii sú dvaja susedia z absolútne opačných svetov nútení postaviť sa jeden druhému. Leonardo je prestížny designér, ktorý spoločne so svojou rodinou býva v slávnom dome, ktorý navrhol Le Corbusier. Leonardov život je plný úspechov a viac menej bezstarostný, teda v podstate len do tej doby, než sa jeho krupanský sused Victor, obchodník s ojazdenými autami, rozhodne vybúrať v stene okno, aby zachytil pár lúčov slnka navyše. Nanešťastie však Victorovo nové okno vedie priamo do Leonardovho obytného priestoru. Ako medzi oboma narastá napätie, film preskúmava zložité vzťahy medzi ľuďmi z rôznych sociálnych pomerov, bariéry medzi nimi a tiež čiernobiely svet toho, čo je správne a čo zlé.

20:00 Spalovač mrtvol, ČSSR, 1968 (Kino CS)
Scenár filmovej adaptácie rovnomennej novely Ladislava Fuksa zvýrazňuje psychologické základy fašizmu. Analyzuje ľudský charakter, ktorý nebránil hlavnému hrdinovi pri páchaní ohavných a nehumánnych činov. Úvodné idylické scény Kopfrkingla s rodinou vystrieda nepriame rozprávanie o zmene jeho osobnosti. Spalovač mrtvol je temnou, nanajvýš štylizovanou štúdiou o premene človeka na zviera. Analyzuje prejavy úchylného človeka, otca rodiny, ktorý pod vplyvom priateľa s prvej svetovej vojny, nachádza v sebe vlohy a talent na súbežníka a vraha.

20:30 Atentát, ČSSR, 1964 (Čt2)
Film Jiřího Sequensa nás vracia do doby nacistickej okupácie. Napínavým spôsobom rozpráva o čine, ktorý má významné miesto v dejinách druhej svetovej vojny: o atentáte na najvyššieho predstaviteľa nacistickej moci v Čechách. Podáva široký obraz tejto udalosti a pokúša sa postihnúť najrôznejšie súvislosti Heydrichovho sporu s admirálom Canarisom, výcvik českých parašutistov v Anglicku a obzvlášť sugestívne zachytáva osud troch parašutistických skupín od ich zoskoku až po záverečný hrdinský boj v krypte pražského kostola.

22:15 Posledné údolie (The Last Valley), USA, 1970 (Čt2)
Krajinou zdevastovanou zúriacou tridsaťročnou vojnou uteká potulný Vogel (O. Sharif). V zabudnutom cípe bavorských Álp nachádza dedinu nedotknutú vojnou. Čoskoro sa však zjavuje malý vojenský oddiel vedený Kapitánom (M. Caine), namiesto obvyklého drancovania sa však bitkami zocelený muž rozhodne stráviť tu kľudnú zimu a nabrať sily pred ďalším ťažením. V dedine panuje krehké prímerie. Skryte však dochádza k vyhrocovaniu vzťahov, ktoré vedie po odchode vojakov k boju o moc a vybavovaniu účtov.

23:00 Komando (Commando), USA, 1985 (Joj)
Plukovník Matrix (Arnold), bývalý veliteľ elitnej bojovej jednotky žije v ústraní, ďaleko od ľudí. Aj tu je však objavený a napadnutý žoldniermi exdiktátora Ariusa, ktorí ho únosom jeho milovanej dcérky Jenny chcú donútiť k spolupráci na zavraždení prezidenta juhoamerického štátu a zvrhnutiu demokratickej vlády.


HIT TÝŽDŇA

27.5.
NEDEĽA

20:00 Spalovač mrtvol, ČSSR, 1968 (Kino CS)
Scenár filmovej adaptácie rovnomennej novely Ladislava Fuksa zvýrazňuje psychologické základy fašizmu. Analyzuje ľudský charakter, ktorý nebránil hlavnému hrdinovi pri páchaní ohavných a nehumánnych činov. Úvodné idylické scény Kopfrkingla s rodinou vystrieda nepriame rozprávanie o zmene jeho osobnosti. Spalovač mrtvol je temnou, nanajvýš štylizovanou štúdiou o premene človeka na zviera. Analyzuje prejavy úchylného človeka, otca rodiny, ktorý pod vplyvom priateľa s prvej svetovej vojny, nachádza v sebe vlohy a talent na súbežníka a vraha. Prečítaje si VIAC.


autor Tomáš Daneček 22.5.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.