TV TIPY 28.5. - 3.6. 2012

TV TIPY 28.5. - 3.6. 2012

článok



28.5.
PONDELOK

20:00 Muž, ktorý luže (L' Homme qui ment), Francúzsko/ ČSSR, 1968 (CS Film)
Film francúzskeho spisovateľa a režiséra Alaina Robbe-Grilleta vznikol v slovensko-francúzskej koprodukcii v čase ideologického odmäku. Experimentálnymi rozprávačskými postupmi prehodnocuje národné mýty a legitímnosť histórie. Je to rozprávanie plné pravdy i klamu, faktov i výmyslov. Hrdinom je akýsi novodobý barón Prášil, ktorý svojimi historkami o hrdinovi miestneho odboja mystifikuje obyvateľov malého slovenského mesta a získava si tak priazeň a lásku žien.

21:00 Most cez rieku Kwai (The Bridge on the River Kwai), USA/ Veľká Británia, 1957 (Čt2)
Jeden z najosobitejších protivojnových príbehov všetkých čias rozpráva starú pravdu o tom, že v ľuďoch nikdy nevymiera vyšší princíp. A aj keď plukovník Nicholson (Alec Guiness) so svojimi mužmi upadol do japonského zajatia, nikdy sa nezmieri so zmenenými pravidlami a slabosť bude tým posledným, k čomu by svojich mužov viedol.

21:40 Chrám Červeného lotosa (火烧红莲寺之江湖奇侠), Hong Kong, 1965 (MGM)
Kwei Wu (Jimmy Wang) je mladý a nešikovný v narábaní s mečom. Počas svadby so svojou priateľkou z detstva (Ping Chin) ho z pred smrťou zachráni Red Lady (Ivy Ling Po) z rúk banditov. Po svadbe sa dozvie, že jeho svokor  je súčasťou gangu, ktorý zabil jeho rodičov.

22:00 Dvanásť (12), Rusko, 2007 (Dvojka)
Nikita Michalkov zobral základnú zápletku Lumetových Dvanástich rozhnevaných mužov a nakrútil ju po svojom. Prostá východisková situácia, proces s údajným mladým otcovrahom (v kontexte novšej produkcie Čečencom obvineným zo zabitia nevlastného otca – Rusa), sa stáva zámienkou na rozohranie veľkolepého výjavu odhaľujúceho mnohé jazvy národa aj duší jeho príslušníkov.


29.5.
UTOROK

19:55 Benátky (Wenecja), Poľsko, 2010 (Film Europe)
Marek sníva o výlete do Benátok. Vypuknutím druhej svetovej vojny sú jeho sny zmarené, je nútený žiť v malej poľskej dedine v chátrajúcom dome svojej tety. Keď ničivá búrka zatopí dom, vytvára s pomocou tety v zaplavenom suteréne svoju vlastnú verziu Benátok s ostrovmi, vystupujúcimi z vody, aby odvrátil svoju myseľ od drsnej reality. Spoločne vstúpia do podzemného sveta snov, ktorý sa zdá byť čím ďalej skutočnejší než nadzemný. Režisér Jan Jakub Kolski vo filmu, založenom na románe Włodzimierza Odojewského, kombinuje brutálne obrazy vojny so snami a predstavami dieťaťa, jeho úniku do sveta fantázie a mágie.

21:40 ... a pátý jezdec je strach, ČSSR, 1964 (Kino CS)
Lekár Braun je večný optimista, ktorý verí, že všetka tuposť totality sa časom ukáže. V roku 1941 ma zakázali vykonávať lekársku prax a bol zbavený výsad slobodného človeka. Situácia ho však prinúti vykonať nezákonný lekársky zákrok. Dráma Zbyněka Brynycha.

22:00 Monštrum (Monster), USA/ Nemecko, 2003 (Nova Cinema)
Aileen "Lee" Wuornos - prostitútka a údajne prvá masová vrahyňa v amerických dejinách, ktorej bolo dokázaných šesť vrážd svojich zákazníkov. Jej krvavá odysea svojho času spoľahlivo plnila všemožné stránky novinových plátkov. S odstupom pätnástich rokov a dvoch dokumentov sa jej príbeh, ktorý "šokoval Ameriku", nakoniec dostal aj na plátna kín v hranom sociologickom portréte. Ten je vo výsledku kvalitnou a veľmi silnou psychologickou drámou o žene, ktorej osud naplno ukázal odvrátenú stranu mýtizovaného amerického sna.

22:00 Príliš neskorý hrdina (Too Late the Hero), USA, 1970 (Čt2)
Kapitán americkej armády v Tichomorí je nečakane prevelený k anglickej jednotke na malom ostrove, aby prispel k vyriešeniu úlohy svojou vynikajúcou znalosťou japončiny. Po príchode k pešej jednotke zistí, že sa z doposiaľ pokojného prostredia námorníctva razom ocitol doslova na mínovom poli, kde ide každú chvíľu len o záchranu vlastného života. Proti svojej vôli sa spoločne so skupinkou niekoľkých mužov vydáva nepreniknuteľnou džungľou, aby poskytli americkému letectvu dôležitú správu. Pri psychicky aj fyzicky náročnej akcii majú rovnako zlikvidovať vysielaciu stanicu, ktorú Japonci umiestnili v druhej časti ostrova.

TV tipy 28.5. - 3.6. 2012 TV tipy 28.5. - 3.6. 2012 TV tipy 28.5. - 3.6. 2012


30.5.
STREDA

18:00 Slávnosť v botanickej záhrade, Československo, 1969 (CS Film)
Debut talentovaného, predčasne zosnulého režiséra Ela Havettu, je farebnou feériou o potrebe zázraku v ľudskom živote, zloženou z drobných mozaikových etúd (rozmanité formy paródie, travestie, persifláže a profanácie legiend a obradov, pričom sa osobito rozvíja princíp filmu vo filme). Hrdinovia – zaujímaví obyvatelia vinohradníckeho Babindolu – hľadajú v bláznivosti určitý pocit šťastia a vstupujú tak do dilemy sna a bezmocnosti voči osudu, ktorá je rozporom medzi naivnou túžbou lietať a nutnosťou dennodenne prekopávať zem, aby urodila víno – nápoj fantastov. Prostriedkami naivnej fresky a púťových odrhovačiek je sprostredkované „vyznanie, že ľudská duša bez ohľadu na formuly, ktoré jej poskytuje intelekt, je nepokojným pútnikom za živou vodou, za zázrakom“

22:25 Nádej a sláva (Hope and Glory), Veľká Británia, 1987 (Čt2)
Svoje detstvo vidí človek väčšinou - pokiaľ bolo pekné – skrz akési ružové okuliare. A tak aj autobiografický film režiséra Johna Boormana líči udalosti, ktoré prežívali obyvatelia londýnskych predmestí od počiatku vojny do konca leta 1942, s istým poetickým nadhľadom. Ničivé nemecké nálety z dôb bitky o Anglicko, strata domova, nedostatok potravín aj tragédie blížnych sú vnímané očami deväťročného chlapca, ktorého chápanie sveta sa v mnohom líši od názorov dospelých. Zjednocujúcim prvkom film, pozostávajúceho z rady voľne nadväzujúcich epizód, je akási "obrátená optika". Pre malého Billa sa totiž život od začiatku vojny stáva sériou nepochopiteľných rozporov v správaní a jednaní jeho najbližších.


31.5.
ŠTVRTOK

20:00 Tajomstvo jej očí (El Secreto de sus ojos), Argentína/ Španielsko, 2009 (Cinemax)
Oscarová argentínska dráma režiséra Juana Josého Campanellu, rozpráva príbeh právnika na odpočinku, ktorý píše román a dúfa, že uzavrie prípad jednej nevyriešenej vraždy a vyrovná sa s neopätovanou láskou k svojej bývalej nadriadenej.

21:45 Dobrý, zlý a škaredý (Il Buono, il brutto, il cattivo), Taliansko/ Špan., 1966 (Cinemax 2)
Traja pištoľníci, nepriatelia na život a na smrť a každý z nich pozná len časť tajomstva, bez ktorého nenájdu skrytý zlatý poklad. Dobrý je Blondie - pištoľník s veľkým zmyslom pre česť. Zlý je Angel Eye, sadistický nájomný vrah, ktorý vždy zasiahne svoj cieľ. Škaredý je Tuco, hľadaný mexický bandita, ktorý sa stará len o seba. Ich príbeh sa odohráva na sklonku americkej Občianskej vojny: Nepriatelia Blondie a Tuco narazia na voz, plný mŕtvych mužov - jeden - Bill Carson - je ešte nažive. Carson im povie, že spolu s ďalšími chlapmi zakopal na cintoríne zlatý poklad. Krátko na to však umrie.

TV tipy 28.5. - 3.6. 2012 TV tipy 28.5. - 3.6. 2012 TV tipy 28.5. - 3.6. 2012


1.6.
PIATOK

21:00 Doktor Živago (Doctor Zhivago), USA, 1965 (Čt2)
Anglický dramatik a scenárista Robert Bolt (1924-1995) spolupracoval s Davidom Leanom už na Lawrencovi z Arábie (1962) a vo svojej adaptácií dejovo i myšlienkovo zložitý Pasternakov román značne zjednodušil a zhutnil do podoby epickej kostýmovej drámy.  Klasik svetovej kinematografie, anglický režisér David Lean (1908-1991) sa do dejín filmu zapísal ako čelný predstaviteľ britského civilizmu (Puto najsilnejšie), skvelý tlmočník diel Charlesa Dickensa (Veľké nádeje, Oliver Twist) a predovšetkým ako tvorca výpravných veľkofilmov, v ktorých na rozdiel od bežných monumentálnych dielach dokázal presvedčivo skĺbiť výtvarnú krásu obrazu a epické rozprávačstvo s presvedčivým vykreslením pocitov a motivácii svojich nejednoznačných hrdinov. Veľkú zásluhu na majestátnej kráse Doktora Živaga, ktorý bol nakrútený na 70mm formát, mal stály Leanov spolupracovník, kameraman Freddie Young (1902-1998), ktorý všetkých svojich Oscarov získal za Leanove filmy (Lawrence z Arábie, Doktor Živago, Ryanova dcéra). Filmová verzia Doktora Živaga sa po svojom vzniku hrala s ohromným úspechom po celom svete, s výnimkou niekoľkých zemí, medzi ktorými bolo aj Československo. Ale hudba z filmu, predovšetkým jej romantický balalajkový motív (Lara's Theme), sa stala nesmierne populárna aj u nás.

23:25 Konkurz (オーディション), Japonsko/ Južná Kórea, 1999 (Cinemax)
Konkurz predstavoval pre dnes už ikonu japonskej hororovej a thrillerovej tvorby Takashi Miikeho nie len prvý film, ktorým oslovil celosvetovú divácku obec, ale aj film, ktorý mu na Západe vyslúžil status kultového tvorcu a za ktorý získal ocenenia na festivaloch Fantasporto a Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame.


2.6.
SOBOTA

20:55 Letec (The Aviator), USA/ Japonsko/ Nemecko, 2004 (Čt1)
Howard Hughes mal svoj sen - pilotovať najrýchlejšie lietadlá, nakrúcať veľké filmy a zarábať milióny. Mal odhodlanie, bol tvrdohlavý, mal po svojom boku pár správnych chlapov, pár miliónov v zálohe, svojské šťastie (aj pri jeho vrtkavosti) a šarm, ktorým okúzlil nielen ženy, ktoré zrýchľovali tep mnohých mužov, ale aj obchodných partnerov, Cenzorskú radu a Vyšetrovací výbor Kongresu. A svoj sen aj zrealizoval. Na lietadlách, ktoré sám navrhol, zlomil niekoľko rýchlostných svetových rekordov, obletel Zem za štyri dni. Ako 25-ročný dokončil svoj prvý veľký film Hell´s Angels (1930), neskôr Scarface (1932) a The Outlaw (1943). A peniaze mu v zásade nikdy nechýbali, hoci na ne musel poctivo zarábať.

21:00 Vojna cti a rozumu (墨攻 ), Hong Kong/ Čína/ Južná Kórea/ Japonsko, 2006 (Čt2)
370 pred n.l. bola Čína rozdelená medzi 7 malých kráľovstiev a ďalších menších miest a území, jedným z ktorých bol aj "mestský štát" Liang. Na obranu tohto mesta proti mnohonásobnej presile útočníkov z kráľovstva Zhao prichádza tajomný bojovník Ge Li z malého kmeňa Mozi, známeho pre svoje výborné taktické obranné manévre. Za jeho pomoci mesto odoláva jednému útoku za druhým.

21:55 Cemetery Junction (Cemetery Junction), Veľká Británia, 2010 (Cinemax)
Film nakrútil ocenený tím, ktorý vytvoril úspešný seriál The Office. Anglicko sedemdesiatych rokov je plné swingu a traja priatelia a vyvrheli trávia svoj čas vtipkovaním, popíjaním, popichovaním a balením dievčat. Tajne však snívajú o tom, že raz utečú ze svojho robotníckeho mesta. Freddie (Christian Cooke) je obchodník, ktorého si práve všimol jeho šéf, Mr. Kendrick (Ralph Fiennes). Freddie je rozpoltený medzi životom plným popíjania s kamarátmi (Tom Hughes a Jack Doolan) a prísľubom žiarivej budúcnosti. Všetko s ešte viac skomplikuje, keď sa do Freddieho zamiluje šéfova dcéra. 

23:30 District 9 (District 9), USA/ Nový Zéland/Kanada/Južná Afrika, 2009 (Joj)
Nad Johannesburgom už viac ako 20 rokov kotví vesmírna loď a pod ňou slumy plné jej posádky. Pozícia mimozemskej civilizácie je na Zemi neľahká. Utláčanie zo strany ľudstva nemá konca kraja, pričom existuje len veľmi tenká hranica spolužitia, založená okrem iného - na biznise. Emzáci potrebujú jesť – a ľudia zistili, že im môžu ponúknuť mačacie konzervy a na oplátku získať sofistikované technológie. Mesto je posiate plagátmi a koexistencia by ako-tak platila, nebyť potreby presídliť slum emzákov o pár stoviek kilometrov ďalej. Operáciu dostane na starosti mladý Wikus van de Merwe a počas nej sa zapletie do nečakaného incidentu.

23:45 V ako Vendeta (V for Vendetta), USA/ Nemecko/ Veľká Británia, 2005 (Markíza)
Príbeh sa odohráva v postkatastrofickej Británii drvenej totalitným režimom. Tajomný pomstiteľ vedie tvrdý odhodlaný boj proti totalitnej spoločnosti. Keď zachráni mladú ženu zo spárov tajnej polície, nachádza v nej nového spojenca... Scenár podľa románu Alana Moora (Z pekla) k tomuto napínavému thrilleru napísali bratia Andy a Larry Wachowski, ktorí majú na svedomí trilógiu Matrix a v hlavných úlohách sa predstavia hviezda Hviezdnych vojen – Natalie Portman a Hugo Weaving, známy ako agent Smith z Matrixu, či elf Elrond z Pána prsteňov.

TV tipy 28.5. - 3.6. 2012 TV tipy 28.5. - 3.6. 2012 TV tipy 28.5. - 3.6. 2012


3.6.
NEDEĽA

19:40 Chlapec A (Boy A), Veľká Británia, 2007 (Film+)
Eric Wilson sa po rokoch dostáva von z väzenia pre mladistvých, aby s novou identitou začal aj nový život. Do spoločnosti sa vrhá s nádejou a ochotou vyhovieť všetkým jej požiadavkám a zaradiť sa do nej ako plnohodnotný občan. Naplní svoje predsavzatia a dokáže uniesť bremeno vlastnej temnej minulosti? Film získal Cenu ekumenickej poroty na MFF v Berlíne a mnoho ďalších ocenení.

20:00 Mária Antoinetta (Marie Antoinette), USA, 2006 (Doma)
Mladá režisérka Sofia Coppola dokázala filmom Stratené v preklade, že si právom zaslúži svoje priezvisko. Dcéra režisérskej legendy Francisa Forda Coppolu sa prejavila ako citlivá autorka s nezameniteľným režisérskym rukopisom. Našla si fanúšikov aj obdiv kritikov. Niet preto divu, že keď ohlásila svoj ďalší projekt s historickou tematikou, bol netrpezlivo očakávaný. Slovenský divák sa ho dočkal až vydaním na DVD. Špiritizovanie nad tým, prečo sa tento film nedostal do našich kín, necháme bokom. Dôležité je, že ho konečne uvedie aj televízia (aj keď v nepochopiteľnom čase).

20:10 Boom (Il Boom), Taliansko, 1963 (Film Europe)
Úsmevná talianska komédie z roku 1963 od režiséra Vittoria De Sicu, v hlavných úlohách s Albertom Sordi, Maria Grazia Buccella a Gianni Maria Canale.

20:20 Vykúpenie z väznice Shawshank (The Shawshank Redemption), USA, 1994 (Joj)
Bankového manažéra Andyho v roku 1947 odsúdia za chladnokrvnú vraždu manželky a jej milenca. Napriek nejasným dôkazom ho čaká dvojnásobný doživotný trest v obávanej väznici Shawshank. Všetky príkoria Andy prežíva mlčky, s tichým úsmevom a modrinami na tvári, a s pocitom neviny v duši. Po nejakej dobe sa začne kontaktovať s Redom a jeho kamarátmi. A pomaly plánuje útek.

22:30 Veľké problémy v Malej Číne (Big Trouble in Little China), US, 1986 (Joj Plus)
Vodičovi nákladiaku Jackovi Burtonovi v čínskej štvrti ukradnú kamión a jeho priateľovi Wangovi zase priamo pred očami unesú snúbenku. Čoskoro sa ukáže, že za všetkým je Lo Pan, 2258 ročný čínsky démon, snažiaci sa získať hmotné telo a ovládnuť svet. Aby to dosiahol musí obetovať dievča so zelenými očami. Smolou je, že si k tomu vyberie práve Wangovu snúbenku. Hrdinovia sa spoja s mágom a spoločne s klanom Čing Singov sa vydajú do podzemia čínskej štvrte, aby zviedli rozhodujúci boj s démonickým zlom.

22:40 Pravidlá muštárne (The Cider House Rules), USA, 1999 (Čt2)
Homer strávil celý svoj život za múrmi sirotinca, kde sa stal žiakom doktora Larcha – muža, ktorý Homera naučil nie len ako byť vynikajúcim lekárom, ale aj ako byť dobrým človekom, ktorý vie, čo je správne. Homer pochopí, že život nie je iba v ordinácii a rozhodnutý ísť do veľkého sveta. Za svojim snom odíde s mladým párom Wallym a Candy, ktorí prišli doktora Larcha požiadať o bezpečný, ale ilegálny potrat.


HIT TÝŽDŇA

1.6.
PIATOK

21:00 Doktor Živago (Doctor Zhivago), USA, 1965 (Čt2)
Anglický dramatik a scenárista Robert Bolt (1924-1995) spolupracoval s Davidom Leanom už na Lawrencovi z Arábie (1962) a vo svojej adaptácií dejovo i myšlienkovo zložitý Pasternakov román značne zjednodušil a zhutnil do podoby epickej kostýmovej drámy.  Klasik svetovej kinematografie, anglický režisér David Lean (1908-1991) sa do dejín filmu zapísal ako čelný predstaviteľ britského civilizmu (Puto najsilnejšie), skvelý tlmočník diel Charlesa Dickensa (Veľké nádeje, Oliver Twist) a predovšetkým ako tvorca výpravných veľkofilmov, v ktorých na rozdiel od bežných monumentálnych dielach dokázal presvedčivo skĺbiť výtvarnú krásu obrazu a epické rozprávačstvo s presvedčivým vykreslením pocitov a motivácii svojich nejednoznačných hrdinov. Veľkú zásluhu na majestátnej kráse Doktora Živaga, ktorý bol nakrútený na 70mm formát, mal stály Leanov spolupracovník, kameraman Freddie Young (1902-1998), ktorý všetkých svojich Oscarov získal za Leanove filmy (Lawrence z Arábie, Doktor Živago, Ryanova dcéra). Filmová verzia Doktora Živaga sa po svojom vzniku hrala s ohromným úspechom po celom svete, s výnimkou niekoľkých zemí, medzi ktorými bolo aj Československo. Ale hudba z filmu, predovšetkým jej romantický balalajkový motív (Lara's Theme), sa stala nesmierne populárna aj u nás.


autor Tomáš Daneček 28.5.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.