TV TIPY 4.6. - 10.6. 2012

TV TIPY 4.6. - 10.6. 2012

článok



4.6.
PONDELOK

20:50 Vlani v Marienbade (L' Année dernière à Marienbad), Francúzsko/ Taliansko, 1961 (Čt2)
Slávny film Vlani v Marienbade vznikol za spolupráce režiséra Alaina Resnaisa, jedného zo spoluzakladateľov francúzskej nové vlny a Alaina Robbe-Grilleta spisovateľa a scenáristu, predstaviteľa takzvaného nového románu. V roku 1961 získala táto snímka na festivale v Benátkach Zlatého leva. Ihneď po uvedení sa stal kľučovým dielom kinematografie naznačujúcim ďalšie možnosti vývoja filmového jazyka. Tzv. "ciné-roman" je akýsi prechod medzi románom a filmovým scenárom. V tomto žánri napísal Robbe-Grillet ešte dve knihy. Pri práci na scenári a následnom nakrúcaní pracoval súčasne aj na románe, takže film a kniha sa takmer zhodujú. V knihe sa nachádzajú podrobné popisy jednotlivých scén so zvláštnym zameraním na detaily, ktoré môžu uniknúť, ako zmeny kostýmov, prostredí atď.

22:00 Gainsbourg (Gainsbourg Vie héroïque), Francúzsko/ USA, 2010 (Dvojka)
Šansón bez cigaretového dymu je ako Žid s malým nosom. Nezameniteľný „ksicht“ a multifunkčné umelecké sklony Serge Ginsbourga s večne dymiacou gitaneskou v ústach doviedol jeho majiteľa do siene slávy. Z nej si ho na netradičné filmové spracovanie vypožičal francúzsky tvorca komiksov Joann Sfar a debutoval nápadito hravou životopisnou snímkou Gainsbourg.

22:00 Saimir (Saimir), Taliansko, 2004 (Film Europe)
Adolescentný Saimir pochádza z rodiny chudobných albánskych prisťahovalcov, žijúcich v Taliansku. On a jeho otec pomáhajú ďalším utečencov pri ilegálnom vstupe do zeme. Režisér Francesco Munzi obdržal v roku 2004 za svoju snímku zvláštne ocenenie na   festivale v Benátkách


5.6.
UTOROK

21:55 Čierny deň v Black Rock (Bad Day at Black Rock), USA, 1955 (Čt2)
Jeden z najlepších westernovo ladených príbehov, do ktorého sú pôsobivo vložené prvky thrilleru, nakrútil známy hollywoodsky režisér John Sturges. Podobne ako vo svojich slávnych filmoch Sedem statočných, Výstrely v O. K. Corral a Posledný vlak z Gun Hill aj tentokrát efektne a sugestívne dokázal využiť svoje mimoriadne inscenačné schopnosti.

22:55 Harry Brown (Harry Brown), Veľká Británia, 2009 (Film+)
Príbeh zo súčasného Anglicka sleduje každodennú púť osamelého muža chaotickým svetom, ktorému vládnu drogy a kde ulicami znie streľba. Harry Brown (Sir Michael Caine) je slušný občan a bývalý vojak. Po smrti manželky žije sám v jednom zo stoviek bytov na predmestí. Spoločnosť mu robí len jeho najlepší priateľ Leonardo (David Bradley). Práve toho ale jedného dňa zavraždí parta miestnych výtržníkov. Harry sa rozhodne jednať a naplniť sám svoju predstavu o spravodlivosti.

01:15 Hostia (The Visitors), USA, 1972 (Cinemax)
Útulný dom na samote. Bill (James Woods) a Martha (Patricia Joyce) si užívajú pokojné nedeľné odpoludnie. A vtom sa objavujú hostia. Dvaja bývalí známi z Vietnamu, z rovnakej čaty, Mike a Tony. A začínajú sa správať divne. Nie je to priateľská návšteva. Tento krát sa niečo stalo a nastal čas vyjasňovania a krutej pomsty.

TV tipy 4.6. - 10.6. 2012 TV tipy 4.6. - 10.6. 2012 TV tipy 4.6. - 10.6. 2012


6.6.
STREDA

18:00 Zatmenie (L' Eclisse), Taliansko/ Francúzsko, 1962 (Film Europe)
Vittoria sa rozišla s dlhoročným priateľom a nadviazala známosť s mladým a dravým burzovým maklérom. Pozoruje ho, ako sa vrhá do obchodovania (scény z burzy patria k tomu najlepšiemu, čo na danú tému vo filme vzniklo), trávi s ním chvíle kľudu. Ale v priebehu rozvíjajúceho sa vzťahu si uvedomí svoju citovú prázdnotu a obojstrannú neschopnosť priblížiť sa jeden druhému. Vnútro hrdinov je predĺžením odcudzeného okolia: industrializovaného veľkomesta, chamtivého burzového prostredia, spoločenskej klímy, v ktorej city prestali hrať úlohu. Antonioniho zaujíma agresívny moderný svet v konfrontácii s vnútrom citlivej mladej ženy. Bezpríbehový film o tom, kam industriálna spoločnosť posunula intímne vzťahy.

20:00 Pat Garrett a Billy the Kid (Pat Garrett and Billy the Kid), USA, 1973 (MGM)
Pôsobivý, baladicky ladený western režiséra Sama Peckinpaha zaujme príbehom s radom drsných, surových i básnivých scén, neúctou k ženám, rovnako ako napätou atmosférou a hereckými výkonmi. Film pritom neprináša príliš lichotivý pohľad na obe známe legendy divokého Západu.

20:10 Meno ruže (Der Name der Rose), SRN/ Francúzsko/ Taliansko, 1986 (Jednotka)
V benediktínskom opátstve v roku 1327 sú po záhadnej smrti jedného z mníchov všetci ostatní presvedčení, že sa blíži apokalypsa. Do opátstva je vyslaný všeobecne uznávaný a rešpektovaný františkánsky mních William of Baskerville (Sean Connery), aby zistil, čo sa v opátstve vlastne deje. William začína s vyšetrovaním, avšak čím je bližšie k odhaleniu záhady, tým viac sa stupňuje počet ďalších úmrtí. William objaví starú záhadnú knižnicu a hneď pochopí, že úmrtia budú mať čosi do činenia práve s knižnicou. Je na Wiliamovi, aby svojou inteligenciou a svojimi deduktívnymi schopnosťami zistil, o čo v opátstve vlastne ide ešte predtým, než sa do celej záhady zapojí aj ktosi iný.

22:10 Deň víťazstva (Indigènes), Alžírsko/ Francúzsko/ Maroko/ Belgicko, 2006 (Čt2)
Nezriedka sa stáva, že film otvorí kapitolu dejín, udalosť či zlyhanie spoločnosti, na ktoré by niektorí najradšej zabudli. K nim patrí aj film Deň víťazstva, ktorý rozpráva o afrických jednotkách, ktoré bojovali v radoch de Gaullovej oslobodeneckej armády v druhej svetovej vojne. Napriek odhodlanie a statočnosť týchto mužov, krvavých bojov, ktoré podstúpili na svojej ceste od Marseille po Alsasko, zostávali pre Francúzskych vojakov občanmi druhej kategórie.

22:15 Havrania cesta (Havrania cesta), ČSSR, 1962 (Dvojka)
Súdobý príbeh z prostredia stavby diaľkových elektrických vedení zachytáva život a prácu partie montérov, ktorí prišli do horskej dediny elektrifikovať miestne družstvo. Po preložení na horšie platenú a "ponižujúcu" prácu dochádza v partii k rozkladu vzťahov. V hlavných úlohách filmu debutujúceho režiséra Martina Hollého (Medená veža, Orlie pierko) sa predstavia Július Pántik a Štefan Kvietik.


7.6.
ŠTVRTOK

20:00 Mesto (The Town), USA, 2010 (Cinemax)
V Bostone sa ročne stane asi tristo lúpeží. Väčšina zlodejov žije v malej štvrti Charlestown. Jedným z nich je Doug MacRay, ktorý sa však od typických miestnych kriminálnikov líši – na rozdiel od nich mal šancu na úspech, no sám si vybral cestu bankového lupiča. Jeho kumpáni sú mu jedinou rodinou. Pri poslednej akcii vezmú ako rukojemníčku vedúcu banky, ktorá zhodou okolností žije v Charlestowne. Doug sa do nej zamiluje a chce začať žiť nový život. S federálnou políciou v pätách však nebude jednoduché zmiznúť. Všetky voľby, ktoré kedy mal, sa scvrkli do jedinej: buď podvedie kamarátov, alebo stratí ženu, ktorú miluje.

20:15 Červený ako nebo (Rosso come il cielo), Taliansko, 2006 (Film Europe)
Malý Mirco Mercacci príde o zrak a je tak nútený žiť v internátnej škole pre nevidiacich. Čoskoro stratu jedného zmyslu nahradí posilnením iného. Cit pre zvuk začne rozvíjať pomocou magnetofónových pások, na ktoré zaznamenáva rozličné zvuky, a je schopný rozoznať akékoľvek nuansy. Hoci mu osud neprial, on sa rozhodne hendikep prekonať. Jeho vášeň z neho v dospelosti urobila jedného z najlepších talianskych filmových zvukárov.

21:45 Olovená vesta (Full Metal Jacket), USA, 1987 (MGM)
Snímka Stanleyho Kubricka patrí k vlne filmov, ktoré sa v druhej polovici osemdesiatych rokov vyjadrovali k téme vietnamskej vojny (napr. Čata a Narodený 4. júla Olivera Stonea). Odohráva sa v dvoch rovnako dlhých kapitolách, ktorých hlavným hrdinom je inteligentní vojak s prezývkou Joker. Prvá časť sa odohráva vo výcvikovom stredisku námornej pechoty, kde sadistický inštruktor Hartman psychicky aj fyzicky týra zverených nováčikov. Nie každý je schopný taký dril prežiť a zachovať si zdravú myseľ. Druhá časť sa už odohráva na vietnamskej fronte. Stanley Kubrick sa vždy zaujímal o krajné stavy ľudskej psychiky a ani v Olovenej veste tomu nie je inak. Film možno vnímať ako kritiku či odmietnutie vojnovej mašinérie. Autor však využil vojnová tému skôr k obecnejšej výpovedi o tom, do akého stavu sa môže aj humanisticky založený človek dostať, pokiaľ sa ocitne v neľudských podmienkach a beznádejných situáciách.

TV tipy 4.6. - 10.6. 2012 TV tipy 4.6. - 10.6. 2012 TV tipy 4.6. - 10.6. 2012


8.6.
PIATOK

20:55 Stavisky (Stavisky...), Francúzsko/ Taliansko, 1974 (Čt2)
Serge Alexandre Stavisky ukrajinský emigrant začínal vo Francúzsku ako malý podvodník, a postupne sa vypracoval na muža, ktorý významne ovplyvňoval francúzske hospodárstvo a politiku. Jeho finanční machinácie, do ktorých byli zapletení najvýznamnejší priemyselníci, rovnako ako vysokí politici vyvrcholila tzv. "Aférou Staviského", ktorá v 30. tych rokoch otriasla celím Francúzskom a v roku 1934 vyvrcholila pádom vlády. Stavisky, muž mnohých tvárí, elegán s vyberaným vkusom, sa obklopoval krásnymi vecami i ženami, mal zopár priateľov a mnoho nepriateľov. Alain Resnais vo svojom filme zachytil  priebeh tejto aféry, strmý vzostup jej aktéra, ktorý končil najhlbším pádom. Do hlavnej úlohy obsadil režisér Jeana-Paula Belmonda, ktorý sa podieľal zároveň na financovaní filmu.

22:30 Čierny motýľ (Papillon Noir), Francúzsko, 2008 (Jednotka)
Scenárista Richard, ktorý trpí nedostatkom inšpirácie, žije, odkedy ho opustila žena, osamelý život na vidieku. Jeho samota je narušená, keď mu v krčmovej potýčke priskočí na pomoc tajomný tulák Jack. Richard mu z vďačnosti ponúkne na pár dní nocľah a prácu okolo domu. V médiách sa však čoskoro začnú objavovať správy o zločinoch sériového vraha. Richard začína mať pochybnosti. Mohol by byť vrahom Jack? Jeho panika sa ešte zväčší keď v dome nájde stopy krvi. Jack sa s Richardom pohráva, zvyšuje jeho strach a pochybnosti a manipuluje s ním. Ale čo ak aj Richard má čo skrývať? V úlohe Jacka exceluje bývalý francúzsky futbalový reprezentant Eric Cantona.


9.6.
SOBOTA

10:25 Horúce strely (Hot Shots!), USA, 1991 (Joj)
Po 20 rokoch od zrútenia vojenskej stíhačky sa na základni stretávajú „deti aktérov dávnej tragédie“, aby v novom súperení odčinili hriechy rodičov. Pilota Toppera Harleya požiadajú, aby sa vrátil do armády a viedol špeciálnu misiu proti Saddámovi Husajnovi.

12:15 Horúce strely 2 (Hot Shots! Part Deux), USA, 1993 (Joj)
V pokračovaní úspešnej paródie na Top Gun sa Charlie Sheen situuje do úlohy nemenovaného vojaka, ktorý má zachrániť zajatcov z nepriateľského tábora. Opäť stretne svoju lásku a na ceste za víťazstvom sa mu postaví do cesty hromada prekážok.

20:55 Kauza CIA (The Good Shepherd), USA, 2006 (Čt1)
Príbeh spravodajskej agentúry CIA vyrozprávaný cez prizmu životného príbehu Edwarda Wilsona - podieľal sa aj na tajnej operácii v 60-tych rokoch v Zátoke svíň. CIA predpokladá, že operáciu ktosi vyzradil Castrovi a Edward sa snaží zistiť kto. Pritom si spomína na udalosti zo svojho života: samovraždu jeho otca, štúdiá na univerzite v Yale, náhlu svadbu, či nástup do agentúry a jeho vzťahy s kolegami, či protivníkmi. Postupne sa dostávame k jadru Edwardovho problému: jeho idealizmus a zmysel pre morálku a spravodlivosť sa zmenil v systematickú paranoju a nedôveru voči každému v jeho okolí.

22:45 9. rota (9 ротa), Rusko/ Fínsko/ Ukrajina, 2005 (Čt2)
Príbeh predstavuje drsný pohľad na rusko-afghánsky konflikt. Film rešpektuje klasickú schému vojnových snímkov: sledujeme skupinu regrútov podstupujúcu tvrdý vojenský výcvik v Uzbekistane, kde im velí sadistický seržant Dygalo, aby v druhej časti filmu v skutočnom boji zistili, že výcvik ich ani zďaleka nepripravil na hrôzu, ktorá ich čaká v hornatom teréne nádhernej afghánskej krajiny. 9. rota bola režijným debutom Fjodora Bondarčuka, ktorý je divákom známy hlavne ako herec. Sám si v 9. rotě zahral - zhostil sa úlohy dôstojníka Chochlova. Na režisérsku stoličku Bondarčuk po prvý krát usadol v štyridsiatich rokoch (jeho otec Sergej Bondarčuk nakrútil v rovnakom veku vlastný debut, adaptáciu Šolochovovej poviedky Osud človeka).

TV tipy 4.6. - 10.6. 2012 TV tipy 4.6. - 10.6. 2012 TV tipy 4.6. - 10.6. 2012


10.6.
NEDEĽA

19:50 Proces (Le Procès), Francúzsko/ Taliansko/ SRN, 1962 (Film Europe)
Josef K. bol zatknutý. Čaká na súd, ku ktorému nevidí žiadny dôvod, je sebavedomý, je presvedčený, že prišlo k omylu. Napriek tomu sa ako nevinný nespráva. Situáciu nemá uľahčenú ani on, ani divák. Ariadninu niť, kľuč k pochopeniu, predkladá v nesmrteľnom románe spisovateľ Franz Kafka, režisér Orson Welles ponúka pozorovateľom svoji interpretáciu.

20:00 Capote (Capote), USA, 2005 (MGM)
Film nakrútil debutujúci režisér Bennett Miller podľa spisovateľovej biografie, ktorú napísal v roku 1988 Gerald Clarke. Pôsobivé dielo s presne vystihnutou dobovou atmosférou je postavené na fenomenálnom výkone Philipa Seymoura Hoffmana v titulnej úlohe, vyznamenanom radom prestížnych cien. Sekundujú mu málo známy Clifton Collins Jr. (vnuk populárneho mexického herca Pedra Gonzalez Gonzaleza) ako Perry Smith a Catherine Keener v úlohe Capoteho priateľky, spisovateľky Harper Lee.

22:20 Hannibal (Hannibal), USA/ Veľká Británia, 2001 (Prima)
Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), rafinovaný psychiater, ktorý s pôžitkom pojedal mäso svojich obetí utiekol z ostro sledovaného väzenia. Najprv sa skrýval v Baltimore, potom sa premiestnil do talianskej Florencie. Aj napriek rôznym zmenám nikdy neprestáva byť sám sebou - krutou potvorou so záľubou v kanibalizme. Pod maskou kultivovaného znalca talianskeho umenia mätie stopy. Je tu ale niekoľko ľudí, ktorí naňho nezabúdajú.

22:35 Hádaj, kto príde na večeru (Guess Who's Coming to Dinner), USA, 1967 (Čt2)
Je to v poradí deviaty spoločný film Spencera Tracyho a Katharine Hepburn, ktorá získala za svoj vynikajúci herecký výkon v roku 1968 Oscara. Film zobrazuje melodramatický príbeh dievčaťa so slušnej meštiackej rodiny, ktoré prichádza domov predstaviť rodičom svojho snúbenca. Škandál by nebol vznikol, keby nádejný manžel - inak milý a inteligentný človek - nebol černoch. Rodičovská spontánna reakcia je zlosť, hnev a odpor. Film Stanleyho Kramera.


HIT TÝŽDŇA

10.6.
NEDEĽA

19:50 Proces (Le Procès), Francúzsko/ Taliansko/ SRN, 1962 (Film Europe)
Josef K. bol zatknutý. Čaká na súd, ku ktorému nevidí žiadny dôvod, je sebavedomý, je presvedčený, že prišlo k omylu. Napriek tomu sa ako nevinný nespráva. Situáciu nemá uľahčenú ani on, ani divák. Ariadninu niť, kľuč k pochopeniu, predkladá v nesmrteľnom románe spisovateľ Franz Kafka, režisér Orson Welles ponúka pozorovateľom svoji interpretáciu.


autor Tomáš Daneček 4.6.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.