TV TIPY 2.7. - 8.7. 2012

TV TIPY 2.7. - 8.7. 2012

VOD recenzia



2.7.
PONDELOK

21:30 Medium cool (Medium Cool), USA, 1969 (Dvojka)
John Cassellis je skúsený televízny reportér, ktorý neváha pre dobrý záber nastaviť vlastný krk. So svojou kamerou sleduje rasové napätie v getách a verí, že pravdivý obraz skutočnosti môže realitu zmeniť. Keď sa dozvie, že televízny kanál, pre ktorý pracuje, poskytuje jeho zábery FBI pri hľadaní podozrivých, musí sa vysporiadať s vlastným svedomím. Keď protestuje, je prepustený a vyberie sa aj s kamerou na národný konvent demokratov v Chicagu. Film kameramana a režiséra Haskella Wexlera, inšpirovaný úvahami filozofa médií Marshalla McLuhana, využíva miešanie postupov hraného a dokumentárneho filmu a reflektuje vplyv informačných médií na modernú spoločnosť.

22:00 Sloní muž (The Elephant Man), USA, 1980 (Čt2)
Londýn roku 1884. Panoptikum ľudských existencií, od najspodnejších vrstiev po elitu, defiluje na rôznych miestach spriemyselňovaného veľkomesta; krádeže, vraždy; ľudia sa menia na zvieratá. Počasie ako v Londýne. V tomto časopriestore žije nejeden nezvyčajný mladý muž. Jeden je však omnoho nezvyčajnejší, než ostatní. Je to totiž Sloní Muž, genetickým defektom strašne znetvorený človek, ktorého výzor skutočne z časti pripomína slona.

23:35 Duch meča (殺絕), Hong Kong, 1977 (MGM)
V tomto obľúbenom kung-fu filme stvárnil Ti Lung mladého bojovníka, ktorý si hovorí „Bezmenný“. Úloha, ktorá je vcelku opačného charakteru v porovnaní s jeho obvyklými kladnými hrdinami, teda arogantný a bezcitný šermiar, ktorý kvôli titulu zabije aj svoju lásku, mu padla dokonale. Vystupuje tu aj ďalšia hongkongská hviezda Ku Feng, ktorý stvárnil dokonalého a doposiaľ neporazeného šermiara na dvore, ktorý musí Ti Lung poraziť, aby sa stal kráľom meča. Snímka vyniká perfektnou atmosférou, dokonalými súbojmi, jednoduchou a silnou zápletkou, ktorá je premietnutá do žánrovo nadpriemerného scenára. Ten dopĺňa hviezdne herecké obsadenie a výkony jednotlivých protagonistov. V hlavnej ženskej úlohe zažiarila Lin Chen Chi. Režisér Hua Shan týmto filmom veľmi silno zaútočil na nekorunovaného kráľa žánru Changa Cheha.

00:00 Rolling Stones (Shine a Light), USA, 2008 (Čt2)
Martin Scorsese získal svojho prvého režisérskeho Oscara až vlani. Napriek tomu, že už dávno predtým nakrútil filmy ako Taxikár, Zúriaci býk či Posledné pokušenie Krista. Americká filmová akadémia ho ocenila za kriminálku Na druhej strane. Všetko sú to hrané projekty, ale Scorsese má na konte aj zopár hudobných dokumentov. Vrátane titulu Rolling Stones. Scorsese pozoruje legendárnych rockerov počas dvoch koncertov v newyorskom Beacon Theatre. Okrem Micka Jaggera, Keitha Richardsa, Rona Wooda a Charlieho Wattsa sa na pódiu objavuje aj Christina Aguilera, Buddy Guy či Jack White.


3.7.
UTOROK

20:00 Správny chlap (En Ganske snill mann), Nórsko, 2010 (Film Europe)
Ulrik je sympatický chlapík. Človek by si nemyslel, že sa práve vrátil z basy. Nie je veľmi zhovorčivý, nemá žiadne špeciálne túžby a od svojho okolia nevyžaduje nič zvláštne. Chcel by len viesť usporiadaný rodinný život, v rámci možností... Nebude to však jednoduché - jeho bývalá manželka privolí nanajvýš na jednu rýchlovku, jeho už dospelý syn si ho takmer nepamätá. Okrem iného čaká dieťa so ženou, ktorá si myslí, že je dávno mŕtvy. Jediní, kto Ulrika bez zábran vítajú späť sú jeho starí kamoši - miestni gangstri. Postarajú sa mu o prvé bývanie, zoženú mu prácu, aj frajerku... Ulrik začína nový život naozaj od nuly a rieši dilemu súvisiacu s vyrovnávaním starých účtov.

21:25 Vrecká plné dynamitu (A Fistful Of Dynamite), Tal, 1971 (Cinemax 2)
Juan Miranda je chladnokrvný zlodej a šéf početnej rodiny, ktorá sa živí okrádaním náhodných pocestných a prepadaním dostavníkov. V dobe, keď okolo neho doslova "vrie" mexická revolúcia, sa zaujíma len o to, ako rýchlo naplniť vlastní žalúdok. Zlomyselná náhoda mu jedného dňa postaví do cesty muža, s akým sa vo svojom živote ešte nestretol.


4.7.
STREDA

20:00 Verejní nepriatelia (Public Enemies), USA, 2009 (Cinemax)
I keď sa tento príbeh odohral bezmála pre 80 timi rokmi, je až nebezpečne aktuálny. Rozpráva o mužovi, ktorý mal obrovské sympatie verejnosti, navzdory tomu, že páchal tie najväčšie zločiny. Podľa štátnych inštitúcií vykrádal banky. Podľa ľudí trestal tých, ktorí zavinili hospodársku krízu. John Dillinger má v Amerike podobnú povesť ako Václav Babinský v Čechách. Jeho život a dielo boli tak neuveriteľné, že sa stali živnou pôdou pre množstvo mýtov, ktoré sa na nich nabalili tak pevne, že pravdu od fikcie už niekto ťažko rozozná. Režisér Michael Mann ( Neľútostný súboj, Miami Vice) sa našťastie namiesto hľadania pravdy v kôpke poloprávd a legend sústredil na nakrútenie drsného a živočíšneho kriminálneho thrilleru svojím špecifickým rukopisom, ktorý charakterizuje starostlivé budovanie postáv a postupná gradácia príbehu, ktorý zvyčajne končieva v pôsobivo nasnímanom daždi guliek.

20:10 Outsider (Voksne mennesker), Island/ Dánsko, 2005 (Film Europe)
Nostalgická komédia, ocenená ako najlepší islandský film roka 2005, rozpráva o stratenom outsiderovi, ktorý žije svoj život zo dňa na deň. Mladík Daniel je nezodpovedný, nechodí do práce, neplatí dane, odmieta jazdiť hromadnou dopravou, ale má svoj vysnený svet, zbierku obľúbených cédečiek a nerozlučného discmana. Stretnutie s tajomným dievčaťom Francou a jej neplánované otehotnenie mu prevráti život naruby a zaskočený Daniel musí začať riešiť budúcnosť.

21:25 Harold a Maude (Harold and Maude), USA, 1971 (Dvojka)
Harold je dvadsaťročný mladík posadnutý myšlienkami na smrť. Maude je sedemdesiatdeväťročná starenka posadnutá chuťou do života. Títo dvaja outsideri nemajú na prvý pohľad nič spoločné, no napriek tomu môžu práve oni dvaja tvoriť ideálny pár. Dnes už kultový film režiséra Hala Ashbyho vyvolal v čase svojho vzniku vlnu odporu tak zo strany konzervatívnej kritiky, ako aj mladých rebelov. Originálny humor a láskavé posolstvo tohto príbehu o láske a smrti našlo odozvu až oveľa neskôr a dnes patrí k najobľúbenejším filmom Nového Hollywoodu. Atmosféru filmu dokresľujú piesne Cata Stevensa.


5.7.
ŠTVRTOK

15:25 Jana Eyrová (Jane Eyre), Francúzsko/ Taliansko/ Veľká Británia/ USA, 1971 (Jednotka)
Klasický romantický príbeh, v ktorom sa mladá a nevinná opatrovateľka zaľúbi do svojho pána z aristokratických spoločenských vrstiev. Napätie a intrigy, ktoré obklopujú zaľúbencov, im bránia prežívať lásku bez zábran a konvencií vtedajšej spoločnosti.

18:15 Láska hlohového stromu (山楂树之恋 ), Čína, 2010 (Cinemax)
Na konci kultúrnej revolúcie sa odohráva romanca medzi dievčaťom z mesta a dedinským mládencom. Čínsky klasik Zhang Yimou sa vrátil k citlivo rozprávanému milostnému príbehu z vidieckeho prostredia, aký stvárnil v jednom zo svojich najznámejších filmov Cesta domov (1999). Aj tentokrát do hlavných úloh obsadil začínajúcich hercov a herečky; uvidíme, či Zhou Dongyu prerazí podobne ako režisérove predchádzajúce objavy Zhang Ziyi a Gong Li, z ktorých sa stali medzinárodné hviezdy.

20:40 Babel (Babel), USA, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených nexom motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška.

21:50 Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford), USA/ Kanada, 2007 (Nova Cinema)
Bolo to 3. apríla 1882. V St.Joseph v štáte Missouri Robert Ford zabil Jesseho Jamesa. Od chrbta. Jeho motívom nebola sláva či peniaze. Ruku mu viedol prachobyčajný strach o vlastný život. Ale prečo to bol práve on, kto to ráno stlačil spúšť, keď aj iní sa ho báli alebo túžili po odmene vypísanej na jeho hlavu? Jesse bol počas svojho života vlakový lupič a vrah, člen James-Youngerovho gangu. Nedlho po jeho smrti zostal len mýtus, otec troch detí (hoci v skutočnosti boli len dve), manžel. Zastrelený od chrbta. Zbabelcom Robertom Fordom.

22:00 Kto je tu riaditeľ? (Direktøren for det hele), Dánsko/Švéd./ Island, 2006 (Film Europe)
Ravn je majiteľom malej firmy, ktorá sa zaoberá informačnými technológiami. Túto skutočnosť však nikdy svojim zamestnancom nepovedal. Vymyslel si imaginárneho šéfa o ktorom celý čas tvrdil, že žije v Spojených štátoch amerických. Tým pádom nemusel niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia a ak nastal nejaký problém, bol vždy poruke tajomný riaditeľ a vina padla na neho. Zrazu sa však objaví islandský podnikateľ s lukratívnou ponukou, ale má jednu podmienku. Chce rokovať len s riaditeľom. Ravn teda uzavrie dohodu s momentálne nezamestnaným hercom Kristofferom o tom, že bude na určitý čas vystupovať v úlohe riaditeľa. No udalosti sa vyvinú inak a nádejný kupec odchádza pobúrený amaterizmom „nového“ šéfa. Z Kristofferovej epizódnej úlohy sa tak stáva zamestnanie na plný úväzok, minimálne dovtedy, pokiaľ sa rokovania o predaji firmy nezačnú nanovo. Kristoffer ani len netuší, čo všetko Ravn o tajomnom riaditeľovi za dlhé roky zamestnancom navymýšľal.

6.7.
PIATOK

20:35 Médea (Medea), Dánsko, 1988 (Film Europe)
Televízny film z dielne najvýznamnejšieho súčasného dánskeho režiséra Larsa von Triera vychádza z poznámok a scenára legendy dánskeho nemého filmu Carla Theodora Dryera, ktorý snímku nestihol zrealizovať. Film je osobnou interpretáciou antického mýtu, vzdáva hold legende samotnej, dielu Dryera i ére nemého filmu. Trierovi sa s minimálnym scénografickým arzenálom podarilo pretlmočiť nadčasový odkaz mýtu o Médei a o jej tragickom osude. Režisér preniesol dej z antického Grécka do doby temna na severe, kde nehostinná príroda poskytuje nádherné a ťaživé obrazy vnútorných stavov hrdinov legendy. Von Trier si za film vyslúžil Prix Jean D Arcy.

21:25 Hlava 22 (Catch-22), USA, 1970 (Dvojka)
Kpt. John Yossarian je členom posádky bombardéru u 256. leteckej eskadry americkej armády umiestenej v Taliansku pri oslobodzovaní Európy od nacizmu. Už mal byť dávno doma, pretože zákonom nariadený limit 50 misií dávno prekročil. Lenže jeho veliaci dôstojník plukovník Catchcart má nedostatok pilotov, následkom čoho počet misií neustále zvyšuje, aby nemohol žiadny z letcov odísť. A tak sa Yossarian snaží primeť doktora, aby ho poslal domov pre zlý psychický stav. Ten mu ale vysvetlí, že to nejde. Podľa zákona zvaného Hlava 22 musí na svoje bláznovstvo upozorniť sám blázon, lenže podľa tej istej smernice je taký človek v poriadku, pretože blázon si nepripúšťa, že je bláznom. A tak je Yossarian chytený v absurdnej vojnovej mašinérií, z ktorej niet cesty von.

22:00 Zbesilosť v srdci (Wild at Heart), USA, 1990 (Čt2)
Piaty film režiséra Davida Lyncha (Modrý zamat, Mazacia hlava, Mestečko Twin Peaks) je v mnohom neopakovateľný. Prelína sa v ňom milostný príbeh,psychologická dráma, komédia plná násilia so žánrom road movie a scénami, pri ktorých v žilách tuhne krv, i erotickými momentmi. Lynch dáva najavo, že nechcel vytvoriť realistický film, ale akýsi „záznam snov a predstáv“. Jeho prístup – obdivovaný i zavrhovaný mnohými divákmi – má nakoniec doviesť k preniknutiu skutočnosti.


7.7.
SOBOTA

21:15 Zahraj to znova, Sam (Play It Again, Sam), USA, 1972 (Dvojka)
Šarmantná romantická komédia v hlavnej úlohe s Woodym Allenom a Diane Keatonovou vznikla na podklade Allenovej broadwayskej komédie. Je nielen plná nostalgického humoru a jemnej irónie, ale aj obdivom k americkej kinematografii a kultovému filmu Casablanca. Allan je neurotický filmový kritik a fanúšik Humphreyho Bogarta. V prítmí kinosály sa cíti byť rovnako mužný a neodolateľný ako Bogie vo svojom charakteristickom trenčkote a klobúku s chesterfieldkou v kútiku úst. Aj doma sa obklopuje milovanými filmami a hrdinami. Keď ho však život prinúti opustiť ríšu filmovej fantázie a vrátiť sa späť do reality, je zrazu bezradný.

22:10 Ja, Robot (I, Robot),  USA/ Nemecko, 2004 (Prima)
Will Smith, v hlavnej úlohe tohto akčného thrilleru, ktorý je inšpirovaný zbierkou krátkych poviedok Isaaca Asimova, nakrútil režisér Alex Proyas (Dark City, Vrana). V roku 2035, sú roboty súčasťou každej domácnosti a ľudia im dôverujú, okrem jedného trochu paranoidného detektíva Del Spoonera, ktorý je presvedčený, že zločin, ktorý práve vyšetruje spáchal robot. Vyšetrovanie ho privedie, k objaveniu desivej hrozby pre ľudskú rasu. Spoločne s psychologičkou Susan Calven vyšetrujú smrť doktora Milesa Hogenmillera vedca, ktorý pracoval s robotmi pre U. S. Robotics. Dôvod smrti bola samovražda, no Spooner je presvedčený, že vedca zavraždil robot.

22:30 Na konci všetkých vojen (To End All Wars), USA/Thajsko, 2001 (Filmbox)
Snímka rozpráva príbeh spojeneckých vojakov, ktorí musia čeliť brutálnemu zachádzaniu v japonskom zajateckom tábore. Muži sú nútení stavať železnicu v neľudských podmienkach džungle naprieč územím Barmy a Siamu. Vysilených, hladných a smrteľné chorých mužov ženie dopredu len túžba po pomste, úniku a seba-zachovaniu.

00:35 Čierna krv (There Will Be Blood), USA, 2007 (Joj)
Chamtivosť a pomsta ako čierna škrvna na živote človeka, ktorého existencia bola pretkaná rodinou, náboženstvom a olejom. Majstrovský herecký výkon Daniela Day Lewisa nás doslova vtiahne do príbehu, do čias keď bol olej vzácnejší ako život. Dej vsadený do obdobia koncom 19. storočia, zachytáva osud olejového magnáta tej doby.


8.7.
NEDEĽA

20:00 Sanitka, Československo, 1984 (Joj Plus)
Kultový jedenásť dielny československý seriál z prostredia záchrannej služby.
V prvom diely mal Chirurg Vojtech Jandera pred sebou ideálnu kariéru lekára, ktorého pacienti mohli milovať. Napriek tomu sa však rozhodol skalpel odložiť bokom a stal sa členom tímu pražskej záchranky. O jeho dôvodoch sa mnohí iba dohadujú a dokonca ani sám Vojtech nemá celkom jasnú predstavu, čo mu nová pracovná úloha prinesie. V hlavných úlohách Jaromír Hanzlík, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, František Němec, Petr Nárožný, Petr Nárožný a mnoho ďalších.

22:10 Lane (Les Biches), Francúzsko/ Taliansko, 1968 (Čt2)
Jemne tkaný psychologický príbeh patrí k najlepším filmom Clauda Chabrola, a úplne zapadá do uvoľneného záveru šesťdesiatych rokov a možno povedať, že režisér zostal tomuto štýlu verný vo svojej nasledujúcej tvorbe. Vynikajúca kamera Jeana Rabiera, dokonale umocňuje Chabrolov spôsob filmového rozprávania. Jedna z predstaviteliek hlavných úloh, režisérova manželka Stéphane Audran, si za svoj výkon odniesla ocenenie z festivalu v Berlíne.

23:20 Pravidlo č.1 (Rule #1), Singapur/ Hong Kong, 2008 (Jednotka)
Mladého policajta Lee Kwok Keunga postrelil v službe sériový vrah mladých dievčat. Posledné, čo videl, bolo telo obete, ktoré sa dvíha a blíži sa k nemu... Čoskoro ho preradia do oddelenia zmiešaných záležitostí - bez toho, aby vedel, čím sa toto oddelenie zaoberá. Vzhľadom k jehoschopnostiam vidieť to, čo iní nevidia, musí riešiť prípady, v ktorých ide o nevysvetliteľné javy. Kwok Keung sa každý deň stretáva s dušami mŕtvych.


HIT TÝŽDŇA

8.7.
NEDEĽA

22:10 Lane (Les Biches), Francúzsko/ Taliansko, 1968 (Čt2)
Jemne tkaný psychologický príbeh patrí k najlepším filmom Clauda Chabrola, a úplne zapadá do uvoľneného záveru šesťdesiatych rokov a možno povedať, že režisér zostal tomuto štýlu verný vo svojej nasledujúcej tvorbe. Vynikajúca kamera Jeana Rabiera, dokonale umocňuje Chabrolov spôsob filmového rozprávania. Jedna z predstaviteliek hlavných úloh, režisérova manželka Stéphane Audran, si za svoj výkon odniesla ocenenie z festivalu v Berlíne.


autor Tomáš Daneček 3.7.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.