TV TIPY 30.7. - 5.8. 2012

TV TIPY 30.7. - 5.8. 2012

článok



30.7.
PONDELOK

21:00 Plán 9 z vesmíru (Plan 9 from Outer Space), USA, 1959 (Filmbox)
Mimo najrôznejších ankiet o najlepší film všetkých dôb existujú samozrejme aj rebríčky opačné. Prakticky vo všetkých zaujíma popredné miesto Plán 9 z vesmíru. Jeho tvorca Edward D. Wood, Jr. (1924-1978) vyprodukoval v priebehu päťdesiatych rokov niekoľko celovečerných filmov, ktoré vďaka neskrývanému amatérizmu všetkých zúčastnených zložiek rýchlo zmizli z povrchu zemského. Ale nie navždy. Po svojej smrti (na zlyhanie srdca následkom dlhoročného alkoholizmu) bol nadšený filmár znovu objavený filmovými nadšencami, hľadajúcimi zabudnuté kuriozity. V roku 1994 sa stal námetom životopisného filmu Ed Wood, ktorý nakrútil Tim Burton s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe. Z Woodovej tvorby je zrejme najznámejší práve Plán 9 z vesmíru, sci-fi snímka, nakrútená podľa "svedectva". Jeho jednoduchý dej líči neúspešný pokus o mimozemskú inváziu do losangeleského San Fernando Valley. Podstatou plánu je oživenie mŕtvych na miestnych cintorínoch, ktorí majú pomáhať pri likvidácii pozemšťanov. Vo filmu sa vo svojej poslednej úlohe objavuje známy herec maďarského pôvodu Bela Lugosi, ktorý zomrel v priebehu nakrúcania a bol nahradený iný (zreteľne vyšší) protagonista, ktorý si v záujme utajenia neustále zakrýval tvár. Plán 9 je dnes zaujímavým dokladom, aké filmy taktiež vznikali v Hollywoode (aj keď nezávisle na štúdiovej produkcii).

22:00 Južná pošta, ČSSR, 1987 (CS Film)
Prelomové chvíle detstva päťročného chlapca v časoch povojnového obdobia na južnom Slovensku sa retrospektívne odvíjajú v spomienkach štyridsaťročného spisovateľa. Chlapcov svet je plný svojráznych postáv, ktoré spoluvytvárajú kolorit miesta a obdobia, charakterizovaného politickými, národnostnými a sociálnymi rozpormi.

22:00 Ja a Ty a všetci ostatní (Me and You and Everyone We Know), USA/VB, 2005 (Film Europe)
Christine je bláznivé dievča, ktoré sa živí taxikárčením, a zúfalo hľadá samu seba prostredníctvom nakrúcania nekonvenčných krátkych videí. Márne sa s nimi pokúša presadiť v miestnej galérii moderného umenia, kde narazí na neprístupnú pseudointelektuálnu kurátorku Nancy, ktorú spočiatku Christinine filmy vôbec nezaujmú a povýšene ich odmieta. Za jej prísnosťou sa však v skutočnosti ukrýva zúfalý pocit osamelosti a kríza ženy stredného veku. Christine sa bláznivo zaľúbi do predavača topánok, zmäteného Richarda, ktorý práve prechádza problematickým rozvodom a stále sa nedokázal vyrovnať so svojím životom a predovšetkým s úlohou otca dvoch synov. Sedemročný mudrlant Robby navštevuje pravidelne internetový chat bez toho aby si uvedomoval jeho pravý význam.


31.7.
UTOROK

20:00 Overená kópia (Copie conforme), Francúzsko/ Taliansko, 2010, (Cinemax)
Ak by sa milenci z filmov Richarda Linklatera Before Sunrise a Before Sunset zobrali, zostarli, rozviedli a dali opäť dokopy, výsledok by sa zrejme veľmi podobal na Certified Copy, asi najprístupnejší film iránskeho režiséra Abbása Kjárostamího. Tento elegantný príbeh, čo v skladbou pripomína literárnu techniku „prúdu vedomia“, sa odvíja takmer výlučne v medziach rozhovoru medzi štyrmi očami. Minimalistický ľúbostný príbeh Certified Copy v rytme slov ústredného dialógu smeruje k vzácnemu filozofickému poznaniu. Eric Kohn, indieWIRE „Dosiahnuť jednoduchosť vôbec nie je také jednoduché.“ Abbás Kjárostamí.

22:00 Železný Kríž (Cross of Iron), SRN/ Veľká Británia/ Juhoslávia, 1977 (Film Europe)
Americký režisér Sam Peckinpah (1925-1984) po svojich profesionálnych aj osobných excesoch hľadal v polovici sedemdesiatych rokov prácu v Hollywoode iba ťažko, a tak ochotne prijal ponuku Wolfa C. Hartwiga, nemeckého producenta, ktorý sa do tej doby živil prevažne výrobou erotických filmov, aby preňho v juhoslávskych exteriéroch nakrútil adaptáciu románu Williho Heinricha. Zaujal ho pohľad "z druhej strany", dráma decimovaných nemeckých vojakov na Tamanskom polostrove v roku 1943, a predovšetkým téma, spoločná pre celou jeho tvorbu a najviac pre jeho majstrovský western Divoká banda (1969) - pohľad na skupinu mužov na nesprávnej strane, ktorí uznávajú iba lojalitu jeden k druhému.

22:10 Mafiáni (Goodfellas), USA, 1990 (MGM)
Brooklyn 1955. Školák Henry Hill sníva o tom, že sa stane gangsterom. Vykonáva drobné služby pre miestnych mafiánov a keď je zadržaný políciou kvôli pašovaniu cigariet, odmieta vypovedať. Tu mu prinesie priazeň kmotra Paula Cicera, ktorý ho prijme do svojich služieb. Martin Scorsese do svojej mafiánskej fresky obsadil hercov s ktorými už pracoval v Zúriacom býkovi: Roberta De Nira a Joea Pesciho.

22:45 Srdce je zradná kurva (Le Livre de Jérémie), USA/ VK/ Fran./ Japonsko, 2004 (Film+)
Jeho život bol drsný. Drogy a násilie - to bolo jeho detstvo. Príbeh Jeremiho, ktorého ako päťročného zobrali z pestúnskej starostlivosti a vrátili do opatery matky. Aj keď väčšinu života strávili v motorestoch, nech sa dialo čokoľvek mali jeden druhého. Navzdory všetkému sa stal jedným z najvýraznejších umelcov svojej generácie. 

TV tipy 30.7. - 5.8. 2012 TV tipy 30.7. - 5.8. 2012 TV tipy 30.7. - 5.8. 2012


1.8.
STREDA

19:25 Tiger a sneh (La Tigre e la neve), Taliansko, 2005 (Film+)
Básnik Attilio (Roberto Benigni) je lektorom na univerzite v Ríme a práve publikoval zbierku svojich prác nazvanú "Tiger a sneh". Miluje kritičku Vittoriu (Nicoletta Braschi). Prakticky žije len pre ňu, dvorí jej, prenasleduje ju na každom kroku a každú noc sa mu o nej sníva. Vittoria si ho príliš nevšíma, jeho snaženie prechádza so zhovievavým úsmevom a len zriedka prijíma jeho neustále pozvania. V roku 2003 odchádza Vittoria do Bagdadu urobiť rozhovor s irackým básnikom Fuadom (Jean Reno). V priebehu bombardovania je zranená a upadne do kómy. Attilio neváha ani minútu, vydáva sa za ňou rozhodnutý urobiť čokoľvek, aby svoju milovanú zachránil.

22:00 Európa (Europa), Dánsko/ Švédsko/ Francúzsko/ Nemecko, 1991 (Film Europe)
Európa (1991) Larsa von Triera ponúka hypnotickú jazdu do Nemecka v roku 0, niekoľko mesiacov po skončení druhej svetovej vojny. Pod zdanlivým harmonickým povrchom (asociáciám s Lynchovými filmami je zbytočné sa brániť) vrie zlo v podobe systému, ktorý vlastne nikdy nebol porazený. Čím dlhšie sa naivný Američan Leopold Kessler pohybuje v absurdnom svete dopravnej spoločnosti Zentropa, tým hlbšie preniká do jej zradných vrstiev. Nakoniec, idealisti nemajú v Trierovom svete mieste, ako to on dokazuje v každom ďalšom filme.Sugestívny voiceover Maxa von Sydowa premieňa diváka v hračku – médium, ktoré je celkom odkázané na jeho autoritatívne pokyny – jeden, dva, tri. Vizuálny zážitok podporuje čiernobiela štylizácia, snímanie ešte nepoznačené "autentickou" Dogmou 95 a nápaditá práca s niekoľkými plánmi záberov. 


2.8.
ŠTVRTOK

21:00 Dobrý, zlý a škaredý (Il Buono, il brutto, il cattivo), Tal./ Španielsko, 1966 (Cinemax)
Traja pištoľníci, nepriatelia na život a na smrť a každý z nich pozná len časť tajomstva, bez ktorého nenájdu skrytý zlatý poklad. Dobrý je Blondie - pištoľník s veľkým zmyslom pre česť. Zlý je Angel Eye, sadistický nájomný vrah, ktorý vždy zasiahne svoj cieľ. Škaredý je Tuco, hľadaný mexický bandita, ktorý sa stará len o seba. Ich príbeh sa odohráva na sklonku americkej Občianskej vojny: Nepriatelia Blondie a Tuco narazia na voz, plný mŕtvych mužov - jeden - Bill Carson - je ešte nažive. Carson im povie, že spolu s ďalšími chlapmi zakopal na cintoríne zlatý poklad. Krátko na to však umrie.

21:20 Company (The Company), USA/ Nemecko, 2003 (Universal)
Chicagský tanečný súbor Joffrey Ballet očami slávneho amerického režiséra Roberta Altmana, ktorý touto snímkou vyjadruje svoj obdiv k jeho výraznej a nápaditej baletnej tvorbe a k ľuďom, ktorých celoživotnou vášňou je tanec. Je to film o tvorivom procese, o nejednote medzi profesnými a osobnými požiadavkami, o vzletoch a pádoch umeleckej tvorby. Verný svojej tvorivej metóde Altman vytvoril ďalší skupinový portrét nevšedných ľudí bez jednotlivého ústredného hrdinu.

TV tipy 30.7. - 5.8. 2012 TV tipy 30.7. - 5.8. 2012 TV tipy 30.7. - 5.8. 2012


3.8.
PIATOK

20:10 Carmen (Carmen), Španielsko, 1983 (Film Europe)
Carmen je prostredným dielom v trilógii režiséra Carlosa Sauru, zaradeným medzi filmy Krvavá svadba (1981) a Čarodejná láska (1986). Rovnocenným režisérovým spolutvorcom v nich bol tanečník a choreograf Antonio Gades, ktorý v Carmen hrá seba samého a zároveň úlohu dona Josého. Saura v špecifickom žánri štylizovaného tanečného filmu obnažuje umeleckú fikciu a proces hereckej tvorby ako svojprávne, inšpiratívne tvorivé zložky. Vo filmovom príbehu vychádzal z románu Prospera Mériméea i zo slávnej opery Georgese Bizeta o nespútanej cigánke Carmen, ktorá navzdory svojej vášnivosti dáva prednosť slobode pred láskou, i za cenu smrti.

22:00 Pekné dediny pekne horia (Лепа села лепо горе), Juhoslávia, 1996 (Film Europe)
Film bol nakrútený ešte za vojny v Bosne, na území Republiky srbskej. Jeho východzou situáciou je uviaznutie skupiny srbských vojakov v opustenom tunely obkľúčenom bosenskými Moslimami. V častých retrospektívach sa film ale vracia do predvojnových dôb. Hlavný motív, na ktorý sa v nich zameriava, idea bratstva a jednoty, je vo filme zosobnený priateľstvom Srba a Moslima, vo vojne vystaveného skúške. 

22:50 Pád do tmy (The Descent), Veľká Británia, 2005 (Joj)
Partia mladých kamarátok podniká každoročný zostup do jaskynného systému. Tento raz v oblasti Apalašských hôr. Po zosuve skál nastávajú prvé problémy. Neskôr však zisťujú niečo oveľa horšieho: jaskyňu obývajú humanoidné ľudožravé príšery s vlastnosťami netopierov, ktoré sú dokonale adaptované na život v tme. Šestica sa postupne zredukuje na jedno jediné dievča. Vo finále na pokraji síl padá priepasťou a upadá do chvíľkového bezvedomia.


4.8.
SOBOTA

16:40 Zdochlinári (Les Morfalous), Francúzsko, 1984 (Čt1)
Píše sa rok 1943 a v Afrike zúri vojna. Zvláštna jednotka cudzineckej légie dostala za úlohu zachrániť pred postupujúcimi Nemcami zásoby zlata z malej tuniskej banky. A tak sa pre tejto banke, kde je deponovaných šesť miliárd v zlate, zídu dvaja francúzski vojaci, niekoľko legionárov a riaditeľ banky s manželkou. Po príjazde do mestečka bol oddiel prepadnutý a prestrelku prežilo iba päť mužov. Veliaci rotmajster sa stále snaží získať poklad pre vládu, ostatní však vycítili príležitosť k zbohatnutiu a pod vedením seržanta idú tvrdo za svojim cieľom.

19:50 Skafander a motýľ (Le Scaphandre et le papillon),Francúzsko/ USA, 2007 (Film Europe)
Adaptácia rovnomennej literárnej predlohy je skutočným príbehom Jeana - Dominiqua Baubyho, bývalého šéfeditora vo francúzskom časopise Elle. Úspešný a charizmatický muž si plnými dúškami užíval svoj privilegovaný život až do tragického momentu - po náhlej mozgovej príhode mu ochrnulo celé telo. Napriek všetkému jeho duch a vôľa ostávajú nezlomené a o svojom údele dokonca napíše román. Dielo vzniká v nesmierne ťažkých podmienkach, keďže jediný spôsob, akým dokáže Jean - Dominique komunikovať, je žmurkanie jeho ľavého oka. Film získal Cenu za réžiu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, bol nominovaný na štyroch Oscarov a získal viac ako štyridsať ocenení na celom svete.

22:00 Rany (Rane), Nemecko/ Juhoslávia, 1998 (Film Europe)
Rane sú zreteľným doplnením k režisérovmu predchádzajúcemu filmu Pekné dediny pekne horia. Oproti nemu sú obrazom vnútornej deštrukci Srbska za Miloševića. V strate morálnych hodnôt a dôvery v generácii rodičov vyrastá ďalšia generácia, bez toho aby poznala niečo iného než vojnu. Film je pretkaný sarkastickým humorom a radikálnym postojom, ktorý ho odlišuje od určitej sebaľútosti predchádzajúceho filmu. Je to film, ktorý sa sleduje zo zatajeným dychom: neustále spája polohu absolútneho čierneho humoru s napĺňajúcou sa tragédiou. Ponúka podobne grotesknú skutočnosť ako Underground. Tu je ale grotesknosť dôsledkom politického kontextu, kde smiech je jediným možným pohľadom. 

TV tipy 30.7. - 5.8. 2012 TV tipy 30.7. - 5.8. 2012 TV tipy 30.7. - 5.8. 2012


5.8.
NEDEĽA

20:00 Zelená míľa (The Green Mile), USA, 1999 (Prima)
Film nakrútený podľa knihy Stephena Kinga. Dej sa odohráva v 30-tych rokoch min. storočia. Paul Edgecomb je cynický väzenský strážca v oddelení pre odsúdených na trest smrti. Do cely smrti príde vysoký zavalitý černoch John Coffey s obrovskými rukami. Ja odsúdený za vraždu dvoch detí... a bojí sa spať v cele bez svetla. Edgecomb a ďalší strážcovia majú však čoskoro morálnu dilemu, keď zistia, že Coffey je obdarovaný mimoriadnou schopnosťou.

20:20 Žert, ČSSR, 1968 (Film Europe)
Jeden z najznámejších filmov 60. rokov sa opiera o rovnomenný román Milana Kunderu, sústredeného na poznatok, že nová krivda neodstráni ani nezahluší krivdu starú. K takej mravnej kocovine zákonite dospeje hlavný hrdina, ťažko postihnutý stalinistickými represiami, keď sa po rokoch pokúsi aspoň sprostredkovane sa pomstiť pôvodcovi svojho pádu. Režisér Jaromil Jireš postihol ako kruté pomery v pracovnej vojenskej jednotke na začiatku 50. rokov, tak uvoľňujúce sa spoločenské ovzdušie o pätnásť rokov neskôr. Prelína niekdajšie udalosti s aktuálnym dianím na základe náhodného podnetu, na základe podobnosti, aj v zvukové rovine vrství asociatívne spoje. 

22:00 Sedem rokov v Tibete (Seven Years in Tibet), USA, 1997 (Doma)
Brad Pitt chcel vyjsť na horu, ale napokon to išlo s ním dolu z kopca. Ako Rakúšan to nemal počas vojny ľahké ani na ďalekom Východe a napokon mu trvalo celých sedem rokov, kým sa dostal k svojej rodine. Ale ani návrat nebol najjednoduchší. Zaujímavý filmový príbeh režiséra J. J. Anauda.


autor Tomáš Daneček 30.7.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.