TV TIPY 6.8. - 12.8. 2012

TV TIPY 6.8. - 12.8. 2012

VOD recenzia



6.8.
PONDELOK

20:05 Billy Elliot (Billy Elliot), Veľká Británia/ Francúzsko, 2000 (Film Europe)
Otec (Gary Lewis) si svojho syna Billy Elliota (Jamie Bell) predstavoval celom inak. Už ho videl v boxerskom ringu s rukami nad hlavou, ako sa teší z víťazstiev, ktoré sa rodia z potu a krvi. Lenže keď Billy uvidí vo vedľajšom sále budúce primabaleríny, sen o boxerskom ringu dostáva vážne trhliny. Ladnosť pohybu, ktorou sa pýši balet, mu učarovala neuveriteľne silno. Lenže čo na to povie jeho otec? Vlastnú túžbu však nemôžete oklamať a zakrátko sa Billy aj vďaka pani Wilkinsonovej (Julie Waters) objaví na hodine baletu. Od prvej chvíle je jasné, že Billy je mimoriadne výnimočný talent. Pani Wilkinsonová nakoniec prehovorí Billyho otca, aby mu zaplatil hodiny na prestížnej baletnej škole. Raz sa mu to môže celkom dobre vrátiť.


21:00 Väznica (Animal Factory), USA, 2000 (Film+)
Vyfasovať jedenásť rokov naostro za dealovanie s marihuanou je poriadna nočná mora. Lenže keď Ron (Edward Furlong) po prvý krát vstúpil do svojej cely, pochopil, že ozajstný problém iba začína. Jeho spolubývajúci (Mickey Rourke) je populárne väzenské "dievča" a Ron rýchlo zistí, že aj jeho mladá kože je pre odsúdencov veľkým lákadlom. Našťastie vzbudí Ron záujem miestnej autority Earla Copana (Willem Dafoe), väzňa, ktorý strávil za mrežami viac času než na slobode. Pre Earla sa Ron stane náhradou za všetko, čo nikdy nemal - rodinu, priateľov, syna - a na oplátku mladík získa ochranu a zasvätenie do neľútostných pravidiel sveta "vnútri". Aj Earl má ale svojich nepriateľov a atmosféra vo väzení začína hustnúť.

22:10 Major Dundee (Major Dundee), USA, 1965 (MGM)
K scenáru svojej prvej westernovej veľkoprodukcie sa Peckinpah dostal potom, ako ho pre zaneprázdnenosť postprodukciou Jesene Čejenov odmietol kráľ žánru John Ford. Príbeh filmu, ktorého atribúty spadajú do tzv. filmov o kavalérii (subžáner westernu, preslávený práve autorom Prepadnutia či Rio Grande), zhromaždil výkvet vtedajších hollywoodských drsných mužov (Charlton Heston, James Coburn, Warren Oates či Ben Johnson). Po štyridsiatich rokoch od premiéry producentami zmrzačené verzie, od ktorej sa Peckinpah výslovne dištancoval, bol film doplnený o takmer celý vystrihnutý materiál a doplnený zbrusu novým hudobným doprovodom, ktorý nahradil príliš popisný pátos pôvodných motívov, zložených na objednávku štúdia bez režisérovho vedomia. MGM uvedie práve onú – zmrzačenú verziu.


7.8.
UTOROK

20:00 Moji bratia (My Brothers), Írsko, 2010 (Cinemax)
Noel je najstarší z troch bratrov, ktorí žijú so svojim umierajúcim otcom. Jedenásťročný Paudie neustále vtipkuje a sníva o tom, že sa stane profesionálnym hráčom fotbalu. Sedemročný Scwally je hanblivý a fascinujú ho Hviezdne vojny aj keď ich nikdy nevidel. Všetci traja sa musia vyrovnať s tým, že ich otcovi na nezostáva mnoho času. Jedného dňa, keď otec zaspí, mu Noel opatrne vezme hodinky, nasadí si ich, ale pri bitke ich nechcene rozbije. Noel nechce, aby otec zistil, čo sa stalo a tak si požičia od suseda dodávku a vydá se do Ballybunionu, v snahe nájsť náhradu.

21:00 Blade Runner Final Cut (Blade Runner), USA / HongKong, 1982 (Letné kino SNG)!
Vizuálne dokonalý, intenzívny, akčný a pôsobivo prorocký Blade Runner Ridleyho Scotta vo finálnom režisérskom zostrihu. Uvidíte predĺžené scény aj doposiaľ nezverejnené špeciálne efekty. Harrison Ford ako silný i zraniteľný detektív Rick Deckard v štýlom Noir príbehu z 21. storočia. Príbeh sa už neodohráva v tak ďalekej budúcnosti ako v dobe vzniku filmu. Rok 2019, technický pokrok sa rozvíja bez ohľadu na mestský a sociálny úpadok spoločnosti. Deckard prenasleduje vraždiaceho replikanta a zároveň je priťahovaný k záhadnej žene, ktorej tajomstvo by mohlo podkopať jeho vieru. Pôvodný Blade Runner mal svoju americkú premiéru pred tridsiatimi rokmi - 25. júna 1982. Film sa na slovenské plátna dostáva po niekoľkých rokoch.

22:05 Moje súkromné Idaho (My Own Private Idaho), USA, 1991 (MGM)
Štúdia postáv v ktorej sa režisér Gus Van Sant zameriava na priateľstvo dvoch prostitútov Mikea (River Phoenix) a Scotta (Keanu Reeves). Žijú na ulici, užívajú drogy a predávajú sa mužom aj ženám. Mike je tichý gay trpiaci narkolepsiou. Je posadnutý hľadaním matky, ktorá ho v detstve opustila. Scott je rebelujúcim synom vysokopostavených rodičov, ktorý si túto formu života zvolil aby zahanbil otca. Mike je do Scotta zamilovaný, ten je však heterosexuál a opakovane tvrdí, že jeho momentálny životný štýl je len dočasný. Spoločne sa vyberú hľadať Mikeovu stratenú matku. Počas cesty z Portlandu do Idaho sa k nim pridá krásna mladá Talianka.

TV tipy 6.8. - 12.8. 2012 TV tipy 6.8. - 12.8. 2012 TV tipy 6.8. - 12.8. 2012


8.8.
STREDA

19:00 Lantana (Lantana), Austrália/ Nemecko, 2001 (Film+)
Lantana, tropický ker s pestrými kvetmi, sa v Austrálii rozmnožil ako odolný plevel, vytvárajúci takmer nepreniknuteľnú húštinu. Rovnako spletité a nepreniknuteľné dokážu byť medziľudské vzťahy. Vzťahy medzi ľuďmi, ktorí prestali hovoriť rovnakou rečou, ktorí si po rokoch spoločného života prestávajú rozumieť. Taký je osud niekoľkých manželských párov zo súčasného Sydney, prechádzajúcich krízou stredného veku.

20:00 Nevesta bola v čiernom (La Mariée était en noir), Francúzsko/ Taliansko, 1968 (MGM)
Nevesta bola v čiernom je prvý Truffautov "čierny" film. Scenár napísal spolu s Jean-Louis Richardom podľa knihy Williama Irisha práve v dobe, kedy písal svoju knihu rozhovorov s Alfredom Hitchcockom. Osudová náhoda zvedie dohromady päticu mužov a jeden novomanželský pár. Vo chvíli, kedy manželia vychádzajú z kostola, sa v blízkom dome hrá pätica mužov s ostro nabitou zbraňou. Nechcene vystrelená guľka spravila z nevesty vdovu. V ten deň sa nevesta z bielych šiat prezliekla rovno do čierneho. Jediné, čo ju od tejto chvíle na svete zaujíma, je pomsta. Päť mužov postupne umiera zvláštnym, rafinovaným spôsobom daným ich charaktermi a prostredím, v ktorom žijú.

20:00 Taliančina pre začiatočníkov (Italiensk for begyndere), Dánsko, 2000 (Film Europe)
Dvanásty a asi najzábavnejší film s certifikátom Dogma 95. Možno i preto, že je zároveň prvý zo série filmov spĺňajúcich desať pravidiel pre filmovú tvorbu, ktorý nakrútila žena. Dej filmu nás zavedie na predmestie Kodane a bližšie nás zoznámi s piatimi jeho obyvateľmi: novým duchovným Andreasom, nesmelým hotelovým správcom Jorgenom, mladým šéfom reštaurácie Halvfinnom, kaderníčkou Karen a predavačkou z pekárne Olympiou. Spájajú ich povahy – sú neistí vo svojom konaní, ľahko zraniteľní a stále ešte bez partnerov. A ešte niečo: počas jednej zimy sa všetci zapíšu na večerné kurzy taliančiny a všetci sa tak stanú “obeťami” série nečakaných náhod. Ako dni ubiehajú, všetci pomaly zisťujú, že dostali nečakanú šancu zmemiť svoje doterajšie životy a vstúpiť do šťastnejších dní.


9.8.
ŠTVRTOK

21:00 Verejní nepriatelia (Public Enemies), USA, 2009 (Cinemax)
I keď sa tento príbeh odohral bezmála pre 80 timi rokmi, je až nebezpečne aktuálny. Rozpráva o mužovi, ktorý mal obrovské sympatie verejnosti, navzdory tomu, že páchal tie najväčšie zločiny. Podľa štátnych inštitúcií vykrádal banky. Podľa ľudí trestal tých, ktorí zavinili hospodársku krízu. John Dillinger má v Amerike podobnú povesť ako Václav Babinský v Čechách. Jeho život a dielo boli tak neuveriteľné, že sa stali živnou pôdou pre množstvo mýtov, ktoré sa na nich nabalili tak pevne, že pravdu od fikcie už niekto ťažko rozozná. Režisér Michael Mann ( Neľútostný súboj, Miami Vice) sa našťastie namiesto hľadania pravdy v kôpke poloprávd a legend sústredil na nakrútenie drsného a živočíšneho kriminálneho thrilleru svojím špecifickým rukopisom, ktorý charakterizuje starostlivé budovanie postáv a postupná gradácia príbehu, ktorý zvyčajne končieva v pôsobivo nasnímanom daždi guliek.

21:20 Hra (The Game), USA, 1997 (Universal)
Investičný bankár a multimilionár Nicholas Van Orten žije vo veľkom luxusnom dome, osamelým životom. Môže si dovoliť čokoľvek, o nič však nemá záujem. Ani o svojho brata Conrada, ktorý sa objaví, aby mu poprial k 48 narodeninám. A dal mu darček, poukážku na Hru spoločnosti CRS. O zmysle hry mu však odmietne čokoľvek prezradiť.

TV tipy 6.8. - 12.8. 2012 TV tipy 6.8. - 12.8. 2012 TV tipy 6.8. - 12.8. 2012


10.8.
PIATOK

20:10 Čarodejná láska (El Amor brujo), Španielsko, 1986 (Film Europe)
V cigánskej dedinei sa dohodnú otcovia Josého a Candely a svoje deti si navzájom zaslúbia. Roky neskôr si nešťastný José musí Candelu vziať, avšak čoskoro potom je pobodaný v bitke, v ktorej hájil svoju milenku Lucíu a umiera. Carmelo, ktorý tajne Candelu miluje už od detstva, je neprávom zatknutý, keď sa snaží pomôcť Josému. Keď je propustený z väzenia a vyzná Candele lásku. Lenže ona je prekliata a nútená každou noc chodiť na miesto, kde José umrel a celú noc pretancuje s jeho duchom.

22:25 Detektív Shaft (Shaft), USA, 1971 (MGM)
V kľúčovej akčnej snímke Gordona Parksa sa Richardovi Roundtreemu podarilo vytvoriť úplne novú a poctivú hrdinskú postavu Johna Shafta, „chlapa, čo dvakrát nerozmýšľa, keď naokolo nie je bezpečne“. John Shaft je černošský súkromný detektív, ktorý vlastní malú kanceláriu blízko Times Square. Na ceste do práce ho raz zastaví jeho kamarát od polície, poručík Victor Androzzi a chce od neho informácie o jednej väčšej akcii v Harleme, do ktorej je zapletení kráľ černošského podsvetia Bumpy Jonas.

22:45 Čiernočierna tma (Pitch Black), Austrália/ USA, 2000 (Joj)
V hlbokom vesmíru putuje kozmická loď a stretne sa s útvarom, ktorý prelieta v tesnej blízkosti. Loď je poškodená a podivná skupinka, skladajúca sa z mladej pilotky Carolyne, pohľadného policajta Johnsa, ktorý má na starosti vraha Riddicka, ktorý má zvláštnu schopnosť vidieť v tme, a niekoľkých cestujúcich - osadníkov z kolónií, teraz bojuje o prežitie. Na neznámej planéte pohybujúcej sa vesmírom medzi troma slnkami totiž žijú krvilačné príšery, bojace sa svetla. Raz za 22 rokov postihne planétu totálne zatmenie.

00:15 Žiar tela (Body Heat), USA, 1981 (Doma)
Ned Racine je právnikom v malom mestečku na Floride. Okrem toho je nenapraviteľným sukničkárom, ktorého najväčšou záľubou je zoznamovať sa s pohľadnými ženami. Raz sa tak zoznámi s vydatou Matty Walkerovou a prežijú spolu vášnivý románik. V ceste im stojí Mattyin bohatý a žiarlivý manžel Edmund. Rozhodnú sa, že jediné riešenie je zavraždiť ho. Svoj plán dôkladne pripravia, v osudnú noc sa však Edmund, ktorý v dome začuje podozrivé zvuky, nečakane ozbrojí pištoľou, s čím milenci vo svojom pláne nepočítali.


11.8.
SOBOTA

22:50 Umenie klamať (The Invention of Lying), USA, 2009 (Cinemax)
Film sa odohráva v alternatívnej realite, v ktorej lož – ani akýkoľvek koncept lži – neexistuje. Všetci (vrátane politikov a reklamných pracovníkov) hovoria pravdu a nič než pravdu, bez toho aby mysleli na následky. Lenže jedného dňa smoliar menom Mark Bellison (Ricky Gervais) v sebe náhle odhalí schopnosť klamať a zistí, že nepoctivosť prináša ruže. Vo svete, kde je každé slovo považované za absolútnu pravdu, si Mark veľmi jednoducho vyklame cestu k bohatstvu a sláve. Lenže lož sa tiež rýchlo šíri a Markovi sa veci vymknú z rúk – ľudia totiž niektoré z jeho príbehov začnú považovať za, ehm, evanjelia.

20:50 Ďakujeme, že fajčíte (Thank You for Smoking), USA, 2005 (Film+)
Nick Taylor pracuje v tabakovej firme ako odborník na komunikáciu s verejnosťou. Jeho úlohou je vyzdvihovať kladné stránky fajčenia (alebo ich vymýšľať). Je vtipný, zhovorčivý a odzbrojujúci, takže ho mnohí prirovnávajú k samotnému Diablovi. Je schopný otočiť každú námietku na adresu svojho zamestnávateľa v jeho prospech. Ale časy sa menia a je jasné, že PR mašinérie tabakových firiem skoro narazia na zjavnú, ale stále jasnejšiu preukázateľnú súvislosť medzi fajčením a smrťou.

21:00 J. Edgar (J. Edgar), USA, 2011 (Letné kino SNG, Bratislava)!
J. Edgar Hoover bol obávaný, obdivovaný, nenávidený a ctený bojovník za presadzovanie práv v USA. V roku 1935 založil FBI (Federálny úrad pre vyšetrovanie) a súčasne bol aj jeho riaditeľom takmer 40 rokov až do svojej smrti v roku 1972 a prakticky doviedol FBI k jej terajšej podobe. Bol to svojim spôsobom aj najmocnejší muž USA, keďže bolo všeobecne známe, že má vo svojom trezore „špinu“ na takmer každú celebritu či vyššieho politika. Počas svojho života bojoval s rôznymi druhmi organizovaného zločinu a rovnako bol známy pre svoje sexuálne škandály. Nový biografický film Clinta Eastwooda, v hlavnej úlohe s Leonardom DiCapriom.

22:50 Sunshine (Sunshine), Veľká Británia, 2007 (Joj)
V bližšie nešpecifikovanej budúcnosti naša najbližšia hviezda umiera. Slnko vyhasína a Zem, opantaná solárnou zimou, sa rozhodla pre posledný, zúfalý čin. Ľudstvo vyšle osemčlennú posádku a atómovú bombu veľkosti Manhattanského polostrova na lodi Icarus 2, aby slnko znova „naštartovali“. Ako tomu už pri kozmických sci-fi býva, nasleduje typický scenár nehôd, katastrôf a úmrtí, ktoré sa vo vesmíre proste stávajú (aspoň ak máme veriť Hollywoodu), tentoraz však s jedným veľkým ale. Asi v polovičke filmu prestane Sunshine byť čistokrvným sci-fi – úloha, ktorú zastával dovtedy bravúrne, aj keď trošku predvídavo – a zmení žáner. Film režiséra Dannyho Boylea (Trainspotting, 28 dní po tom) vychádza z vedeckých poznatkov o možnom konci našej civilizácie, ale zamýšľa sa nad tým, čo by sa stalo, keby k niečomu podobnému došlo v relatívne blízkej budúcnosti.

TV tipy 6.8. - 12.8. 2012 TV tipy 6.8. - 12.8. 2012 TV tipy 6.8. - 12.8. 2012


12.8.
NEDEĽA

20:00 ... a pátý jezdec je strach, ČSSR, 1964 (CS Film)
Lekár Braun je večný optimista, ktorý verí, že všetka tuposť totality sa časom ukáže. V roku 1941 ma zakázali vykonávať lekársku prax a bol zbavený výsad slobodného človeka. Situácia ho však prinúti vykonať nezákonný lekársky zákrok. Dráma Zbyněka Brynycha.

20:15 Já, truchlivý bůh, ČSSR, 1969 (Film Europe)
Pán Adolf spomína na trápny príbeh s jednou smiešnou láskou. Zaujala ho študentka operného spevu, no tá oňho nejavila záujem. Vymyslel preto rafinovaný plán. Presvedčil svojho kamaráta, aby predstieral, že je slávny dirigent. Úmysly oboch mužov sa však vyvinú úplne nečakaným spôsobom.

20:25 Klopanie na nebeskú bránu (Knockin' On Heaven's Door), Nem./Hol./Bel., 1997 (Film+)
Najúspešnejší nemecký film roku 1997 prekvapí využitím moderných filmových klišé, humorom a originálnou symbiózou hneď niekoľkých žánrov. Hrdinami sú dvaja muži, umierajúci na rakovinu, ktorí sa rozhodnú, že si "osladia" a "okorenia" posledné dni, ktoré im zostávajú, cestou k moru. Film, zretelne inšpirovaný tvorbou Quentina Tarantina, je navyše plný filmových odkazov. Navzdory početným prestrelkám a naháňačkám tu nie je ani kvapka krvi a ani jeden zavraždený, aj keď smrť obchádza veľmi blízko.

22:20 Nehanební bastardi (Inglourious Basterds), USA/ Nemecko, 2009 (Cinemax)
Počas prvého roka nemeckej okupácie Francúzska sa Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) stane svedkom popravy vlastnej rodiny rukou nacistického plukovníka Hansa Landa (Christoph Waltz). Bez váhania sa vydá na útek a uchýli sa v Paríži, kde získa novú identitu ako majiteľka a zároveň aj prevádzkovateľka kina. V rovnakom čase ale na inom mieste v Európe poručík Aldo Raine (Brad Pitt) zostavuje skupinu amerických židovských vojakov za cieľom okamžitej a prekvapivej odplaty, neskôr v nepriateľských líniách známej ako "the basterds". K tejto skupine sa pridá aj nemecká herečka a tajný agent v jednej osobe Bredget Von Hammersmark (Diane Kruger), ktorej úlohou je eliminovať vedúcich predstaviteľov tretej ríše. Osudy sa pretnú a celé dianie je sústredené okolo Shosanny pripravenej vziať odplatu do svojich vlastných rúk.


autor Tomáš Daneček 6.8.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.