TV TIPY 13.8. - 19.8. 2012

TV TIPY 13.8. - 19.8. 2012

VOD recenzia



13.8.
PONDELOK

21:25 Výťah na popravisko (Ascenseur pour l'échafaud), Francúzsko, 1958 (Dvojka)
Debut francúzskeho režiséra Louisa Malla, predstaviteľa francúzskej novej vlny. Kultový film svojho obdobia nakrútený podľa románu Noela Kalefa s vynikajúcou hudbou Milesa Davisa. Takmer ideálne uskutočnený zločin sa naraz zrúti ako domček z kariet. Julien Tavernier sa musí vrátiť do domu, kde pred malou chvíľou vraždil a zasekne sa vo výťahu. Výťah na popravisko režiséra Louisa Malla prináša divákom jedinečný zážitok. Rozpráva obrazom, atmosférou, hudbou a hereckou tvárou tak, ako to dokáže len máloktorá snímka.

21:35 Keane (Keane), USA, 2004 (Cinemax)
Tridsať ročný muž má podozrenie, že sa jeho dcéra stratila na newyorskej autobusovej stanici. Lenže trpí schizofréniou, a tak si nie je istý, či sa všetko neodohráva iba v jeho fantázii. New York. Je to už šesť mesiacov, čo bola jeho šesťročná dcéra pravdepodobne unesená, keď bola pod jeho dohľadom. William Keane (Damian Lewis) sa len s ťažkosťami snaží túto skutočnosť zvládnuť. Opakovane sa vracia na miesto únosu a snaží sa prechádzať udalosti onoho osudného dňa. Jedného dňa sa stretne s mladou ženou, Lynn Bedikovú (Amy Ryan) a jej sedemročnou dcérou Kirou (Abigail Breslin), ktoré prechodne bývajú v rovnakom moteli ako on. Čím viac ich spoznáva, tým viac sa zaoberá pocitom straty a vykúpenia v snahe vyplniť prázdnotu po zmiznutej dcére.

21:50 Dracula (Dracula), USA, 1992 (Čt2)
Sídlo grófa Draculu v Transylvánii sotva niekto objaví. V 15. storočí žil knieža Vlad, ktorý sa preslávil ako obratný diplomat, statočný bojovník proti pohanom a tiež ako nesmierne krutý muž so záľubou v napichovaní protivníkov na kôl. Jeho postava inšpirovala koncom minulého storočia spisovateľa Brama Stokera k napísaniu dnes už klasického románu o upíroch - Draculu. Režisér Coppola sa rozhodol natočiť Stokerov román v celé jeho šírke. Gróf Dracula je v podstate milujúci muž, ktorý tragicky prišiel o celoživotnú lásku a v žiali preklial Boha za jeho krutosť. Po storočiach nekľudného blúdenia sa dostáva do Anglicka, aby tu hľadal odraz svojej dávnej lásky. Prevteľovaním sa na vlka, netopiera či hmlu nachádza ďalších kandidátov upírskeho života. Konečná bitka o dušu krásnej Míny prebehne v transylvánskych horách, kde sa Dracula so svojou vyvolenou chce ukryť.

23:55 Čas opitých koní (Zamani barayaé masti ashba), Francúzsko/ Irán, 2000 (Čt2)
Celovečerný debut Bahmana Ghobadiho, režiséra oceňovaného filmu Korytnačky môžu lietať (2004), vychádza z jeho krátkometrážneho dokumentu Žiť v hmle (1999), ktorý získal niekoľko cien na medzinárodných festivaloch. Názov dokumentárne štylizovanej snímky poukazuje na bizarné reálie týkajúce sa života na hraniciach Iránu a Iraku. V hraničných horských oblastiach Iránu je počasie natoľko nehostinné, že aj ťažné zvieratá dostávajú alkohol, aby vôbec fungovali.


14.8.
UTOROK

20:20 Boom (Il Boom), Taliansko, 1963 (Film Europe)
Úsmevná talianska komédie z roku 1963 od režiséra Vittoria De Sicu, v hlavných úlohách s Albertom Sordi, Maria Grazia Buccella a Gianni Maria Canale.

21:50 Bláznovstvo (The Wackness), USA, 2008 (Čt2)
Film debutujúceho Jonathana Levinea sa vracia do polovice deväťdesiatch rokov, presnejšie do roku 1994, a líči príbeh dvoch úplne odlišných postáv. Čerstvý absolvent strednej školy Luke Shapiro (Josh Peck) sa živí predajom marihuany, ktorú zo svojho zmrzlinárskeho vozíku dodáva aj vyhasnutému psychiatrovi doktorovi Squiresovi (Ben Kingsley). Obaja muži uzavrú výmenný obchod a Luke sa snaží počúvať terapeutove rady a zaobstarať si známosť. Nenápadná snímka získala o.i. Cenu divákov na festivale Sundance 2008 a tiež nomináciu na Independent Spirit Award v kategórii prvých scenárov. V malej, ale výraznej úlohe narkomanky Union sa objavuje Mary-Kate Olsen, ktorá bola v deväťdesiatych rokoch spoločne so svojím dvojčaťom populárnou detskou predstaviteľkou nenáročných rodinných komédií.

TV tipy 13.8. - 19.8. 2012 TV tipy 13.8. - 19.8. 2012 TV tipy 13.8. - 19.8. 2012


15.8.
STREDA

20:00 Siréna od Mississippi (La Sirène du Mississippi), Francúzsko/ Taliansko, 1969 (MGM)
Mladý pestovateľ tabaku Louis očakáva na tichomorskom ostrove svoju neznámu nevestu Juliu. Tú však počas plavby na zaoceánskej lodi zavraždila podvodníčka Marion. Louis okamžite podľahne jej šarmu a bezhlavo sa do nej zamiluje. Marion si počína veľmi obozretne a čoskoro získa prístup k Louisovým peniazom, s ktorými utečie do Francúzska. Louis je odhodlaný ju nájsť a pomstiť sa.

20:20 Zostane to medzi nami (Neka ostane među nama), Chorv./Slovin., 2010, (Film Europe)
Dvaja bratia a ich manželky, milenky, príležitostné známosti, k tomu pár detí, milenci manželiek, štipka sebairónie a vtipu zamotané do erotického prepletenca, plneného občasnými menšími i väčšími lžami, zradami, hľadaním a návratmi. Život je hra, tak nech je zábavná! Film získal na MFF Karlove Vary ocenenie Krištáľový Glóbus za najlepšiu réžiu.

21:25 Milenci (Les Amants), Francúzsko, 1958 (Dvojka)
Jeanne je vydatá za Henriho, vydavateľa novín plne oddaného práci a pokojnému rodinnému životu. Úloha matky a manželky ju však neuspokojuje, túži po dobrodružstve a veľkomeste. Čoraz častejšie uniká do Paríža za mondénnou spoločnosťou a za milencom Raulom, šampiónom v póle. Zdá sa, že parížske dobrodružstvá podliehajú rovnakej rutine ako rodinný život na vidieku. Všetko však náhle zmení stretnutie s mladým archeológom. Pod zdanlivo jednoduchým príbehom o manželskej nevere sa vo filme Milenci skrýva kritický portrét meštiackeho hodnotového systému a spôsobu života, v ktorých hrdinka nenachádza skutočné city a vzťahy. Film vyvolal pri uvedení do kín v USA škandál.


16.8.
ŠTVRTOK

19:35 Deti storočia (Les Enfants du siècle), Francúzsko, 1999 (Film Europe)
George Sand sa stala nesmrteľnou vďaka talentu a odvahe písať aj o tom, o čom sa nesmie. Jej život bol rovnako odvážny a provokatívny, ako jej knihy. Odmietla žiť podľa prianí ľudí okolo seba a šla tam, kam ju tiahlo srdce. Talent dostala od boha, ale lásku a slobodu si musela vybojovať.

22:20 Harry Brown (Harry Brown), Veľká Británia, 2009 (Film+)
Príbeh zo súčasného Anglicka sleduje každodennú púť osamelého muža chaotickým svetom, ktorému vládnu drogy a kde ulicami znie streľba. Harry Brown (Sir Michael Caine) je slušný občan a bývalý vojak. Po smrti manželky žije sám v jednom zo stoviek bytov na predmestí. Spoločnosť mu robí len jeho najlepší priateľ Leonardo (David Bradley). Práve toho ale jedného dňa zavraždí parta miestnych výtržníkov. Harry sa rozhodne jednať a naplniť sám svoju predstavu o spravodlivosti.

00:45 Jednoduchý Plán (A Simple Plan), USA/ Francúzsko/ VB/ Nemecko, 1998 (Čt1)
Napínavý román Scotta Smitha Jednoduchý plán sfilmoval v roce 1998 režisér Sam Raimi, ktorý bol dovtedy predovšetkým tvorcom zaujímavých hororov. Do hlavných úloh dvoch bratov obsadil Billa Paxtona a Billyho Bob Thorntona, ktorý po filme Sling Blade vytvoril ďalšieho zo svojich psychicky poznamenaných hrdinov. Realistický kriminálny príbeh postupne naberá formu neodvratnej antickej tragédie a jeho protagonisti sa presviedčajú, že „americký sen sa nedá ukradnúť, ale musíš si ho odpracovat“.

TV tipy 13.8. - 19.8. 2012 TV tipy 13.8. - 19.8. 2012 TV tipy 13.8. - 19.8. 2012


17.8.
PIATOK

20:00 Sliedič (Sleuth), Veľká Británia, 1972 (Cinemax)
Úspešný autor detektívnych románov, bonviván a milovník hier a mechanických hračiek, Andrew Wyke, si pozval do svojho rozľahlého sídla milenca svojej ženy. Majiteľ malých kaderníctiev, Milo Tindle preňho nie je rovnocenným partnerom. Preto s ním jedná prezieravým a výsmešným spôsobom. Zatiaľ čo Tindle očakáva nejakú dohodu, Wyke chce svojho protivníka hlavne pokoriť. A pripravil si k tomu dokonalú pascu. Príbeh, ktorý vznikol podľa divadelnej hry dramatika Anthonyho Shaffera, ponúkol okrem dômyselne napísanej zápletky aj veľké herecké príležitosti hlavným predstaviteľom. Cynického spisovateľa Wykea stvárnil Sir Laurence Olivier. Bezbranne vyzerajúceho Tindlea si s zahral Michael Caine. Film nakrútil známy klasik americkej kinematografie Joseph L. Mankiewicz.

21:25 Zazie v metre (Zazie dans le métro), Francúzsko/ Taliansko, 1960 (Dvojka)
Dievčatko Zazie prichádza po prvý krát do Paríža a má jedno prianie, tak veľké, aké dokážu byť iba detské priania - vidieť parížske metro. Jej sprievodcom a ochrancom počas pobytu je strýc Gabriel, ktorý ju zoznámi so svojimi priateľmi, ku ktorým sa malá Zazie správa s otvorenosťou a pôvabom sebe vlastným. Filmová adaptácia slávneho románu Raymonda Queneaua je vo filme tým, čím je tento román v literatúre: je vynaliezavá, smiešna, plná gagov, s ľahkosťou aj vážnosťou sa pohráva s rôznymi formami, zvukmi, hudbou a farbami, rovnako, ako sa literárny text pohráva so slovami, syntaxou a pravopisom.

21:45 Apokalypsa (Apocalypse Now Redux), USA, 1979 (Čt2)
Téma vietnamskej vojny bola v americkom filme po dobu jej eskalácie (1965–75) prakticky tabu, čo tiež potvrdzuje len hŕstka nie príliš podarených výnimiek (napr. Kazanovi Hostia z roku 1972). Francis Coppola začal Apokalypsu pripravovať už na sklonku šesťdesiatych rokov, od kedy sa datujú prvé verzie scenára, ale jeho ďalšie projekty a boj o vlastnú ekonomickú nezávislosť od Hollywoodu komplikovaný film neustále odsúvali. K nakrúcaniu vo filipínskych exteriéroch pristúpil až na počiatku roku 1976, ale ďalšie problémy, ako logistické a zdravotné v priebehu samotného nakrúcania, tak pri postprodukcii, predĺžily jeho výrobu na tri roky. Keď bola Apokalypsa v roku 1979 uvedená do kín, trauma vietnamskej vojny už bolo úspešne zobrazené v dielach iných režisérov, napr. v Návrate domov Hala Ashbyho a v Lovcovi jeleňov Michaela Cimina.

22:00 Jazero (Un lac), Francúzsko, 2008 (Film Europe)
Francúzsky experimentátor Philippe Grandrieux zasadil svoj tretí celovečerný film do bližšie neurčenej zasneženej krajiny u jazera obklopeného hlbokými lesmi. Bezútešne mrazivou prírodou sú tam obkľúčení všetci hrdinovia. Psychológia ani morálka nehrajú v tomto minimalistickom príbehu žiadnu úlohu, jedná sa o sled archetypálnych emócií. Film sa zameriava na fyzičnosť tela, predmetov a krajiny, ktoré ohmatáva expresívnymi jazdami kamery. Grandrieuxov film nie je jednoznačne a bezvýchodiskovo temný - pripomína skôr nočné romantické nálady pútnika, prechádzajúceho mesačnou krajinou.


18.8.
SOBOTA

20:00 Zabitá neděle, ČSSR, 1969 (Kino CS)
Celovečerný hraný debut režisérky Drahomíry Vihanové je nezúčastneným "záznamom" jedného dňa zo života priemerného muža na konci šesťdesiatych rokov minulého storočia, obrazom jeho fyzického i morálneho úpadku, ktorý je spôsobený predovšetkým bezvýchodiskovou spoločenskou situáciou, v ktorej sa nachádza. Snímka vznikla podľa novely Jiřího Křenka, ktorá bola odmenená v armádnej literárnej súťaži. Filmová verzia sa však pre svoj dekadentný a pesimistický pohľad na svet a na socialistickú armádu dostala do kín až dvadsať rokov po svojom vzniku.

21:10 Čierny tulipán (La Tulipe Noire) Francúzsko, 1964 (Čt1)
Píše sa rok 1789, do pádu Bastily zostáva niekoľko dní. Bohatú šľachtu však straší nie len narastajúca nevôľa ľudu, ale zároveň muž v maske, ktorý po svojich lúpežiach necháva za sebou známu vizitku - čierny tulipán. Jediným úspechom polície je to, že je postrach aristokratov poznamenaný na tvári sečnou ranou. Veliteľ polície má podozrenie a teraz už len čaká až sa mu pred všetkými potvrdí. Netuší však, že Guillaume de Saint-Preux má mladšieho brata, ktorý mu akoby z oka vypadol.

21:15 Bludička (Le Feu Follet), Francúzsko/Taliansko, 1963 (Dvojka)
Adaptácia rovnomenného románu Pierra Drieu La Rochelle. Zblúdilec bol podľa slov režiséra Louisa Malla prvým filmom, ktorý mohol nakrútiť presne podľa svojich predstáv. Hrdinom filmu je Alain, ktorý sa už dlhú dobu zotavuje z vážnej psychickej a alkoholickej krízy v súkromnom sanatóriu. S americkou manželkou sa už dávno vzájomne odcudzili. Ako preliečený alkoholik má problém vrátiť sa do normálneho života. Keď sa stretáva s bývalými priateľmi, u žiadneho nenachádza inšpiráciu pre akceptovateľnú formu existencie. Chýba mu motivácia i zmysel života. Na konci tohto napínavého duševného zápasu o prežitie a najmä o vôľu žiť preto Alain spácha samovraždu. Malleovi sa podarilo vytvoriť majstrovské dielo zaoberajúce sa temnou stránkou ľudskej duše a modernou filmovou rečou preniknúť až na jej dno, zobraziť beznádej rastúcu v západnej civilizácii. Za Zblúdilca si režisér z MFF Benátky odniesol Veľkú cenu poroty a Cenu talianskej filmovej kritiky.

22:50 Posadnutosť (Fatale), Francúzsko/ Veľká Británia, 1992 (Jednotka)
Stephen Fleming, dobre situovaný muž, člen vládneho kabinetu žije naplnený rodinný a profesionálny život. Jeho manželstvo s Ingrid je vyrovnané, až do chvíle, keď sa zoznámi s Annou, priateľkou svojho syna Martyna. Vzplanie v ňom neovládateľná vášeň a je schopný urobiť čokoľvek, aby bol s ňou. Posadnutosť Annou Stephena tak pohltí, že nie je schopný a ani ochotný ničivý vzťah ukončiť. Keď Anna Stephenovi oznámi, že ju Martyn požiadal o ruku a ona súhlasila, zhubný milenecký štvoruholník sa blíži k nevyhnutnej tragédii. Anna zostáva mimo, no Stephen a jeho rodina zaplatia krutú daň.

TV tipy 13.8. - 19.8. 2012 TV tipy 13.8. - 19.8. 2012 TV tipy 13.8. - 19.8. 2012


19.8.
NEDEĽA

12:00 Strážca č. 47 (Pickup), USA, 1951 (Čt2)
Nízkorozpočtový americký film z roku 1951 je prvým z rady autorských filmov, ktoré v americkom exile počas päťdesiatych rokov nakrútil český herec, scenárista, producent a režisér Hugo Haas. Ako predlohu si zvolil román Josefa Koptu, ktorý poznajú československý diváci aj z dvoch domácich spracovaní (1937, r. Josef Rovenský a 2008, r. Filip Renč). Vzťahový model starnúceho muža a zvodnej mladšej ženy sa následne v Haasových exilových filmoch objavil v niekoľkých ďalších variáciách.

15:15 Varúj...!, ČSR, 1946 (Jednotka)
Dráma zo života slovenských vysťahovalcov v časoch pred prvou svetovou vojnou. Mladý Ondrej Muranica utečie pred útlakom do Ameriky. Sny a nádeje na lepší život mu však zmarí banská katastrofa. Ondrej je vyhlásený za nezvestného a keď sa po rokoch opäť vracia do vlasti zistí, že sa jeho žena vydala za najlepšieho kamaráta. Film Martina Friča je prvým tuzemským hraným filmom nakrúteným po druhej svetovej vojne.

19:50 Čas, ktorý žijeme, ČSSR, 1968 (Jednotka)
Výraznejšie spoločenské uvoľnenie po ťažkých 50-tych rokoch nastalo v Československu až v druhej polovici sedemdesiatych rokov. Na politickú situáciu „pražskej jari“ bezprostredne reagovali viaceré filmy. Kolektív autorov – Ivan Húšťava, Vlado Kubenko, Ladislav Kudelka, Otakar Krivánek, Jaroslav Pogran – nakrútil celovečerný dokumentárny film Čas, ktorý žijeme, o obrodnom procese v Československu v roku 1968. Sugestívna výpoveď o spoločnosti, defilé politikov, jednoduchých ľudí a záznam historických udalostí od zimy 1967 – 1968 do leta 1968.


HIT TÝŽDŇA

19.8.
NEDEĽA

Haas, Frič, Kubenko & Kudelka


autor Tomáš Daneček 14.8.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.