TV TIPY 20.8. - 26.8. 2012

TV TIPY 20.8. - 26.8. 2012

článok



20.8.
PONDELOK

21:00 Moje čučoriedkové noci (My Blueberry Nights), Fra./Hong Kong/Čína, 2007 (Čt2)
Mladá žena, stvárnená známou speváčkou Norah Jones, sa po sklamaní vo vzťahoch vyberie na cestu po Spojených štátoch, aby našla spriaznenú dušu a odpoveď na svoje otázky o láske. Pritom narazí na niekoľko neobvyklých charakterov - majiteľa nočného baru, zúfalú hazardnú hráčka, či policajta, prežívajúceho krízu v manželstve, a vďaka zážitkom s nimi zisťuje, že jej cesta je len časťou veľkého spoznávania jej vlastného ja. Postupne sa mení jej vzťah k ľuďom, životu, i sebe samej a otvára sa pred ňou nová cesta, na konci ktorej ju čaká skutočná láska.

22:30 Grázli (Bottle Rocket), USA, 1996 (Čt2)
Kultový komediálny hit debutujúcich hereckých bratov Owena a Luka Wilsonovcov stavia všetky konvencie kriminálky naruby! Traja unudení chlapíci z texaského predmestia nechceli byť zločincami, chceli len snívať. Po bizarnej lúpeži v miestnom kníhkupectve však narazia na krstného otca miestnej mafie a ten ich vyšle na najväčšiu akciu ich kariéry.


21.8.
UTOROK

19:20 Tvrdá fuška (Moonlightning), Veľká Británia/ SRN, 1982 (Filmbox)
Príbeh štyroch poľských priateľov, žijúcich a pracujúcich v Anglicku, ktorí sa každú nedeľu snažia pomocou telefónu spojiť s rodinami doma, ktorým sa zároveň snažia finančne prilepšiť. Nowak (Jeremy Irons), jeden z nich a jediný hovoriaci po anglicky, sa snaží pred priateľmi tajiť sovietsku okupáciu Poľska a tým pádom úplnú izoláciu od rodín. Peniaze ale prestanú chodiť a celá jeho kamufláž vyjde najavo.

20:00 Vykúpenie Joa Maya (The Last Rites of Joe May), USA, 2011 (Cinemax)
Dennis Farina svojim výkonom vzdáva poctu filmom plných ostrých chlapov zo sedemdesiatych rokov. Šesťdesiatnik z Chicaga Joe May – podvodník, ktorý sa živí predajom falošných rolexiek a nelegálnych DVD – sa jedného dňa vráti z nemocnice domov a zisťuje, že jeho byt bol prenajatý mladej slobodnej matke, pretože ho považovali všetci za mŕtveho. Joe s nechuťou prijme Jennynu ponuku, že v byte môžu žiť spoločne. Má pritom veľký plán, ale nejako všetko začne hrať proti nemu.

20:00 Den sedmý – osmá noc, ČSSR, 1969 (CS film)
Nadčasová štúdia o ľudskej povahe, o povahe "malých českých ľudí" je tragickou fraškou, nabitou symbolmi, opierajúcou sa o biblické podobenstvá, absurdnú drámu a kafkovské videnie sveta. Filmová metafora o tom, čo dokáže panika strachu a úzkosti, ak sa zmocní ľudí v dedine, kde sa všetci poznajú. V pestrej mozaike epizód, smerujúcich čoraz krutejšie od komickosti k tragédii, sa predstavuje množstvo postáv, zastupujúcich rôznorodé spektrum národa. Tvorcovia nikoho nešetria, obnažujú malosť a krutosť až na dreň. Práve to, spolu s jasnými náznakmi súvislostí s augustovou okupáciou, oddialilo o 21 rokov premiéru filmu, ktorý je de facto zavŕšením Schormovej poetiky.

21:50 Zamrznutá rieka (Frozen River), USA, 2008 (Čt2)
Autorský film Courtney Huntovej sa v roku 2008 stal jedným z najpríjemnejších filmových prekvapení. Vedľa prestížnych nezávislých ocenení sa presadil aj v mainstreamovej konkurencii. Pôsobivá dráma zo zasneženého pomedzia v štáte New York sa odohráva pred vianočnými sviatkami a líči osud osamelej matky dvoch detí Ray (Melissa Leo), ktorú finančná núdza prinúti prekročiť zákon a podieľať sa na pašovaní ázijských utečencov do Spojených štátov. Stáva sa komplicom indiánskej slobodnej matky Lily (Misty Upham), pre ktorú prevážanie imigrantov cez zamrznutú rieku, deliacu indiánsku rezerváciu Mohawkov na kanadskú a americkú časť, znamená jediný stály životný príjem.

TV tipy 20.8. - 26.8. 2012 TV tipy 20.8. - 26.8. 2012 TV tipy 20.8. - 26.8. 2012


22.8.
STREDA

20:00 Bezcharakterná žena (Woman of Straw), Veľká Británia, 1964 (MGM)
V britskom filme na motívy francúzskeho románu z pera Catherine Arley si Sean Connery zahral pohľadného Anthonyho Richmonda, chamtivého mladého muža, ktorého rozzúrilo, že ho jeho excentrický, bohatý, ale umierajúci strýc plánuje vynechať zo závetu. Namiesto toho chce Charles Richmond dať všetok majetok na charitu. Anthony teda najme mladú ošetrovateľku Mariu, ktorú chce využiť pre svoj hanebný plán. Jej úlohou bude starať sa o starého pána, zariadiť, aby si ju vzal a zmenil svoju poslednú vôľu tak, aby jeho majetok dostala ona. Potom má dať Anthonymu tri milióny ako podiel. Maria robí svoju práci dobre, ale problém je, že sa do Charlese skutočne zamiluje. Keď je starý pán zavraždený, podozrenie logicky padá na krásnu vdovu.

20:35 Kurz negatívneho myslenia (Kunsten å tenke negativt), Nórsko, 2006 (Film Europe)
Geirr má tridsaťtri rokov. Pred dvoma rokmi mal autonehodu a od tej doby nemôže chodiť a je impotentný. Jeho žena Ingvild v snahe zachrániť manželstvo pozve na návštevu svojpomocnú skupinu telesne postihnutých, ktorých vedie agilná psychologička Tori. Doposiaľ samodeštruktívny milovník Johnnyho Casha a vojnových filmov sa vzbúri proti nevítanej invázii "pozitívnej" energie a za pomoci miestami až brutálnej úprimnosti sa pokúsi ovládnuť situáciu. V priebehu jednej noci tak prichádza k zúčtovaniu s falošnou úprimnosťou, dusivým súcitom, i zdanlivo osvedčenými metódami liečby duše.

21:20 Lacombe Lucien (Lacombe Lucien), Francúzsko/ SRN/ Taliansko, 1974 (Dvojka)
Leto 1944, južné Francúzsko. Osemnásťročný Lucien Lacombe sa z nerozvážnosti rozhodne spolupracovať s nemeckými okupačnými orgánmi. Čoskoro sa však jeho situácia skomplikuje, keď stretne France, židovské dievča, do ktorého sa zamiluje... Film, ktorý sa snaží demýtizovať tradičný pohľad na francúzske dejiny počas 2. svetovej vojny, bol v roku 1975 nominovaný na Oscara a získal viacero ďalších ocenení.


23.8.
ŠTVRTOK

21:00 Black List (Liste Noire), Kanada, 1995 (Filmbox)
Počas procesu so sudcom, ktorého prichytili s prostitútkov, vyvpláva na povrch aj zoznam jej klientov, medzi ktorými je pár mien veľmi vplyvných politikov a členov justície. Ľuďom poverených vyšetrovaním sa začnú vyhrážať smrťou a v ohrození sa ocitni i sudca, ktorý má prípad na starosti.

21:50 Rebelové, ČR, 2001 (Čt1)
Film Filipa Renča je zasadený do horúceho leta roku 1968. Skôr než muzikál v pravom slova zmysle je to film s hromadou pesničiek, ktoré hrajú spolu so šiestimi mladými hrdinami jednu z hlavných úloh: dodávajú príbehu dôležitú a nezameniteľnú atmosféru konca šesťdesiatych rokov, atmosféru slobodného nadchnutia, ktorá spolu s osudovým zauzlením súkromných a politických dejov tvorí tkanivo tohoto retromuzikálu.

TV tipy 20.8. - 26.8. 2012 TV tipy 20.8. - 26.8. 2012 TV tipy 20.8. - 26.8. 2012


24.8.
PIATOK

21:25 Dovidenia, chlapci (Au revoir les enfants), Francúzsko/ SRN, 1987 (Dvojka)
Francúzsko, január 1944. Syn bohatých rodičov Julien sa len ťažko lúči so svojou matkou. Kvôli neistej vojnovej situácii ho spolu so starším bratom posiela do katolíckej internátnej školy mimo Paríža. Julien je premiantom školy a keď dorazí nový študent Jean Bonnet, ich vzťah je sprvu poznačený napätím, postupne sa však stanú najlepšími priateľmi. Jean je však iný ako ostatní študenti - v škole sa ukrýva kvôli svojmu židovskému pôvodu.

23:20 Na východe diabol, na západe jed (东邪西毒), HongKong/ Čína, 1994 (Čt2)
Medzinárodnou kritikou oslavovaný hongkongský autor Wong Kar Wai, ktorý sa v 90. rokoch stal hlavným vývozným autorom bývalej britskej kolónie, v novom tisícročí naviazal na trend oprašovania vlastných starších diel, ktorý praktizujú hlavne hollywoodsky tvorcovia. Pôvodnú snímku Na východe diabol, na západe jed, Wong nakrúcal niekoľko rokov a uviedol ju v roku 1994. Jej dej vychádza z populárneho románu o potulných šermiaroch, ale je stvárnený ako vysoko estetizovaný milostný príbeh pretkaný melanchóliou, v ktorom legendárni hrdinovia medzi bitkami spomínajú na svoje osudové lásky. Napriek historickému prostrediu tento film rovnako ako iné Wongove snímky z 90. rokov odráža vtedajšiu atmosféru z nadchádzajúceho odovzdaniu Hongkongu Číne. Ako je pre Wong Kar Waiove filmy typické, aj tu sú všetky hlavné postavy obsadené hviezdnymi osobnosťami strieborného plátna a populárnej hudby, ktorých žiara presahuje hranice Hongkongu a zasahuje celý Ďaleký východ.


25.8.
SOBOTA

18:15 Beetlejuice (Beetlejuice), USA, 1988 (MGM)
Sympatický manželský pár, Adam a Barbara, majú po dopravnej nehode, pri ktorej spadli z mostu do rieky, zvláštny pocit. V rieke sa totiž utopili a teraz sú z nich duchovia. Len čo sa so situáciou aspoň nejako vyrovnajú (a letmo prelistujú príručku pre zosnulých), už im osud uštedrí ďalšiu podpásovku - dom, v ktorom žili, nemôžu opustiť, a ešte sa k nim nasťahujú noví nájomníci. Tí sú nielenže živí a nesympatickí až na kosť, ale navyše neveria na duchov. Našťastie je tu ON - bioexorcista Beetlejuice.

21:50 Temný úsvit (Rescue Dawn), USA, 2006 (Dajto)
Príbeh Dietera Denglera, pilota nemeckého pôvodu, ktorý emigroval do USA, aby mohol lietať (Nemecko po vojne nemohlo mať letectvo), a v roku 1966 bol zostrelený počas bombardovania Laosu, zajatý a šesť mesiacov väznený, spracoval režisér Werner Herzog už v roku 1997 v celovečernom dokumentárnom filme Malý Dieter musí lietať (Little Dieter Needs to Fly). V ňom vystupuje samotný Dengler a na kameru rozpráva svoj príbeh a v neskorších fázach simuluje pochod džungľou tak, ako ho zažil počas svojho zajatia. Pre potreby rozprávania príbehu v Rescue Dawn tvorcovia upravili a potlačili niektoré aspekty a kontexty Denglerovho príbehu.

23:40 Bratia Bloomovci (The Brothers Bloom), USA, 2008 (Čt1)
V stávkach a gamblerstve sa točí veľa peňazí. Nie je divu, že keď do toho raz skočíte, nikdy s tým neprestanete. Zastaví vás buď nepríjemná nehoda - to v prípade až veľmi veľkého úspechu alebo prázdna peňaženka - to v druhom prípade. Postava Adriena Brodyho nie je tak úplne stávkar. On je podvodník. Medzi týmito “profesiami” nie je veľmi veľký rozdiel, ale Adrien bol dobrý v obidvoch. Jedného dňa sa však rozhodne pre lásku k Rachel Weisz s tým skončiť. Ale ako sa hovorí starého psa novým trikom nenaučíš Brody sa rozhodne pre “posledný” veľký podvod. Spolu s bratom a ešte jedným tichým spoločníkom zosnovajú perfektný podvod, ktorý by ich mal finančne zaistiť na nasledujúcich niekoľko rokov.

TV tipy 20.8. - 26.8. 2012 TV tipy 20.8. - 26.8. 2012 TV tipy 20.8. - 26.8. 2012


26.8.
NEDEĽA

16:35 V zajatí rýchlosti (The World's Fastest Indian), Nový Zéland/ USA, 2005 (MGM)
Film režiséra Rogera Donaldsona (Bounty, Kokteil, Rozpútané peklo, Test) zobrazuje životný príbeh Novozélanďana, ktorý strávil 40 rokov upravovaním svojej motorky Indian z roku 1920, aby s ňou prekonal svetový rýchlostný rekord na soľných jazerách v Utahu. Film V zajatí rýchlosti je inšpirujúci príbeh mimoriadneho muža, ktorý sa nikdy nevzdal svojho sna. Po 42 rokoch úprav a zdokonaľovania svojej milovanej motorky sa Munro prakticky bez peňazí vydal na dobrodružnú cestu cez polovicu sveta, aby naplnil svoje celoživotné ambície. Nielen, že vytvoril svetový rekord, ale naviac sa stal aj legendou.

20:10 Ucho, ČSSR, 1970 (Film Europe)
Jeden z najslávnejších trezorových filmov, ktorý sa na plátna kín dostal až dve desaťročia po dokončení. Zobrazuje ničivý strach, ktorý v ére vrcholného stalinizmu ovládal aj stranícke špičky, ukazuje devastujúce podozrievanie, ktoré nachádza svoj výraz v všadeprítomnom odpočúvaní. Prednosťou filmu sú nielen výnimočne napísané dialógy, ale predovšetkým mimoriadne sugestívne herecké zvládnutie oboch hlavných úloh Radkom Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou. Film v roku 1969 nebol schválený do distribúcie, premiéru mal až v januári 1990 po páde režimu.

21:40 Most cez rieku Kwai (The Bridge on the River Kwai), USA/ Veľká Británia, 1957 (Dajto)
Jeden z najosobitejších protivojnových príbehov všetkých čias rozpráva starú pravdu o tom, že v ľuďoch nikdy nevymiera vyšší princíp. A aj keď plukovník Nicholson (Alec Guiness) so svojimi mužmi upadol do japonského zajatia, nikdy sa nezmieri so zmenenými pravidlami a slabosť bude tým posledným, k čomu by svojich mužov viedol.

22:15 Kým príde noc (Juste avant la nuit), Francúzsko/ Taliansko, 1971 (Čt2)
Charles Masson, úspešný reklamný producent, udržuje pomer s mladou Laurou, ktorú však v návale zlosti zabije. Potom sa vracia k svojej manželke akoby sa nič nestalo. Zdá sa, že spáchal dokonalý zločin, ale čoskoro sa stáva obeťou vlastného svedomia. Film patrí k najlepším psychologickým thrillerom z dielne francúzskeho režiséra Claude Chabrola. V mnohom sa podobá Chabrolovmu staršiemu filmu Nevěrná žena (aj tu sa jedná o vraždu vyplývajúcu z manželskej nevery, rovnaké je tiež obsadenie dvoch hlavných úloh, vrátane ich osobných mien). Vo filme Než přijde noc sa režisér venuje predovšetkým boju s vlastným svedomím hlavného hrdinu, ktoré je dlho jediným žalobcom jeho zločinu.


autor Tomáš Daneček 21.8.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.