TV TIPY 1.10. - 7.10. 2012

TV TIPY 1.10. - 7.10. 2012

VOD recenzia



1.10.
PONDELOK

21:30 Ucho, ČSSR, 1970 (Kino CS)
Jeden z najslávnejších trezorových filmov, ktorý sa na plátna kín dostal až dve desaťročia po dokončení. Zobrazuje ničivý strach, ktorý v ére vrcholného stalinizmu ovládal aj stranícke špičky, ukazuje devastujúce podozrievanie, ktoré nachádza svoj výraz v všadeprítomnom odpočúvaní. Prednosťou filmu sú nielen výnimočne napísané dialógy, ale predovšetkým mimoriadne sugestívne herecké zvládnutie oboch hlavných úloh Radkom Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou. Film v roku 1969 nebol schválený do distribúcie, premiéru mal až v januári 1990 po páde režimu.

21:45 Ochranné sfarbenie (Barwy ochronne), Poľsko, 1977 (Čt2)
Jeden z najdôležitejších filmov takzvaného „kina morálneho nepokoja“ reflektujúcich spoločenskú situáciu v Poľsku od šesťdesiatych do osemdesiatych rokov, nakrútil významný poľský scenárista a režisér Krzysztof Zanussi. Morálne a etické konflikty tu tvorca skúma na úzko uzatvorenej spoločenskej skupine na letnom sústredení študentov lingvistiky. Diskusia na tému voľby životného modelu sa v príbehu koncentruje na opozíciu dvoch etických koncepcií. Jednu stelesňuje mladý a zatiaľ idealistický docent Jaroslav. Proti nemu stojí uštipačný starnúci cynik, docent Jakub, ktorý presadzuje teóriu svojrázneho etického naturalizmu – prispôsobovanie vlastnej morálky meniacim sa situáciám tak trochu podľa vzoru zvierat, ktoré si chránia vlastnú existenciu ochranným sfarbením.

22:05 Všetko o mojej matke (Todo sobre mi madre), Francúzsko/ Španielsko, 1999 (Dvojka)
Jedno z vrcholných diel enfant terrible španielskej filmovej postmoderny Pedra Almodóvara je poctou všetkému ženskému a materskému. Hrdinkou filmu je Manuela, ktorej syn Esteban zomiera pri autonehode práve v deň svojich narodenín. Manuela pred synom vždy tajila totožnosť jeho otca, ktorý je transvestita, ale po jeho smrti sa rozhodne s tragédiou vyrovná tak, že otca menom Lola vyhľadá. Vydáva sa preto z Madridu do Barcelony a na ceste sa stretáva s celou galériou ženských postáv, reprezentujúcich rôzne podoby ženskosti.


2.10.
UTOROK

21:05 Srdce je zradná kurva (The Heart Is Deceitful Above All Things), USA/ Veľká Británia/ Francúzsko/ Japonsko, 2004 (Film+)
Jeho život bol drsný. Drogy a násilie - to bolo jeho detstvo. Napriek tomu (alebo práve preto) sa stal jedným z najvýraznejších umelcov svojej generácie. Film rozpráva príbeh kultového spisovateľa J. T. Leroya. Hviezdne obsadenie v čele s Peterom Fondom, Jeremy Rennerom, Asiou Argento a Marilyn Mansonom.

22:00 O slavnosti a hostech, Československo, 1965 (CS Film)
Slávne tragikomické podobenstvo Jana Němca, výrazovo minimalistické a obsadené niekoľkými postavami, pojednáva o rôzne maskovaných mocenských mechanizmoch, často demagogických a lákavých, nech už so žoviálnym úsmevom ponižujú ľudskú dôstojnosť alebo ničia každého, kto sa odmietne prispôsobiť. Ešte zaujímavejšie sú však postrehy o správaní ľudí vystavených záťažovej situácii, trebárs o tom, že na obdiv vystavované protesty bývajú iba pózou. Výsledné zistenie je prekvapivé: pokiaľ nesúhlasíme, je zbytočné čokoľvek hovoriť. Stačí sa zdvihnúť a odísť. Film, v ktorom vtedajší prezident Novotný našiel urážku svojho majestátu, nestratil nič na aktuálnosti a tak môže urážať aj dnešných mocipánov.

22:15 Bez okolkov (Point Blank), USA, 1967 (Čt2)
Britský režisér John Boorman sa uviedol v začiatkoch kariéry v Hollywoode kriminálnym thrillerom Bez okolkov, nakrúteným podľa románu Lovec od Richarda Starka (jeden z pseudonymov amerického autora Donalda E. Westlakea). Film získal v priebehu rokov kultový status a je právom považovaný za priekopnícky v žánri neonoiru. Jeho hrdinom je gangster Walker (Lee Marvin), ktorého jeho parťák a priateľ pri akcii podvedie (za asistencie jeho manželky) a nechá postreleného na mieste činu. Walker je ale tvrďas, a keď sa dá dokopy, začne po svojom partnerovi pátrať v Los Angeles. Boorman doslova vytiahol film noir na denné svetlo, ale jeho postavy zostali rovnako temné ako v jeho klasickom období štyridsiatych rokov. Lee Marvin je presvedčivým stelesnením málom vravného hrdinu, ktorý síce stojí na nesprávnej strane zákona (na tej sú v podstate aj všetky ostatné postavy príbehu), ale dodržuje svoj vlastní kód cti. Rámovanie príbehu zradou a zranením dodáva filmu ďalší rozmer, pretože celý príbeh možno (s istou dávkou benevolencie) chápať ako predsmrtné blúznenie muža, upnutého na pomstu.

TV tipy 1.10. - 7.10. 2012 TV tipy 1.10. - 7.10. 2012 TV tipy 1.10. - 7.10. 2012


3.10.
STREDA

20:00 Mandžuský kandidát (The Manchurian Candidate), USA, 2004 (MGM)
Pri nepodarenej vojenskej operácií v Perzskom zálivu upadne veliaci dôstojník Ben Marco do bezvedomia a seržant Raymond Shaw zachráni nie len jeho, ale celú jednotku. Marca prenasledujú podivné sny o tom, čo sa v skutočnosti stalo. Je možné, že by celá vojenská jednotka bola unesená a mozgy mužov naprogramované tak, aby uverili, že Shaw je vojnový hrdina?

22:05 Zmluva s diablom, ČSSR, 1967 (Dvojka)
Celovečerný filmový debut režiséra Jozefa Zachara. Na základe hlúpeho a zlomyseľného žartu upadne päť maturantiek do podozrenia, že sa rozhodli do maturity zbaviť panenstva. Keďže ich obrane nikto neverí, rozhodnú sa Marcela Pavelková (Ivana Karbanová), Aja Trnková (Sylvia Turbová) a Olina Dvorská (Zuzana Kocúriková) urobiť presne to, z čoho ich všetci vrátane ich malomeštiackych rodičov a učiteľov podozrievajú.

22:30 Koncert (Le Concert), Francúzsko/ Taliansko/ Belgicko/ Rumunsko, 2009 (Čt2)
Pred tridsiatimi rokmi bol Andrej Simoniovich Filipov, známy dirigent orchestri Bolšoju, vyhodený zo svojej pozície, pretože sa postavil za židovských hudobníkov. Teraz v divadle iba upratuje. Pri umývaní riaditeľovej kancelárie sa náhodou dozvie, že parížsky Chatelet Theater si praje, aby súčasný orchester zahral v Paríži. Hlavou mu bleskne myšlienka, ktorú sa rozhodne uskutočniť. Do Paríža pôjde on so svojim orchestrom!


4.10.
ŠTVRTOK

21:00 Na konci všetkých vojen (To End All Wars), USA/ Thajsko, 2001 (Filmbox)
Snímka rozpráva príbeh spojeneckých vojakov, ktorí musia čeliť brutálnemu zachádzaniu v japonskom zajateckom tábore. Muži sú nútení stavať železnicu v neľudských podmienkach džungle naprieč územím Barmy a Siamu. Vysilených, hladných a smrteľné chorých mužov ženie dopredu len túžba po pomste, úniku a seba-zachovaniu.

22:00 Idioti (Idioterne), Dánsko, 1998, (Film Europe)
Jeden z prvých filmov nakrútených podľa manifestu Dogma 95. „Filmový snob“ Lars von Trier rozpráva príbeh skupinky intelektuálov hrajúcich sa na idiotov a poburujúcich tak svoje okolie a celú spoločnosť okolo seba. Snímka je taká, ako jej hrdinovia, sama (rovnako ako celé hnutie Dogma 95) dodnes vyvoláva vášnivé diskusie a polemiky a provokuje filmových kritikov, ako aj divákov.

23:10 Zredigované (Redacted), USA/ Kanada, 2007 (Film+)
Film nakrútil známy americký režisér Brian De Palma podľa skutočného incidentu s podrobnosťami ktorého sa zoznámil na internete. Uskutočnil potrebné úpravy, aby sa vyhol možným právnym dôsledkom a v spolupráci s málo známymi hercami realizoval pôsobivý príbeh americkej jednotky, v ktorom sa prelína niekoľko zdrojov, tvoriacich dokopy jednoliaty obraz násilia, plodiaceho ďalšie násilie. De Palma, známy svojim režijným rukopisom, udalosti neukazuje ako v konvenčnej dráme, ale skladá ich dohromady z videodeníku jedného z vojakov, reportážnych záberov miestnej televízie, záznamov bezpečnostných kamier a dokonca z výsekov fiktívneho francúzskeho dokumentu. Film neponúka žiadne riešenia, iba upozorňuje na to, čo sa deje.

TV tipy 1.10. - 7.10. 2012 TV tipy 1.10. - 7.10. 2012 TV tipy 1.10. - 7.10. 2012


5.10.
PIATOK

21:40 Konštanta (Constans), Poľsko, 1980 (Čt2)
Film Krzysztofa Zanussiho je ďalšou znepokojujúcou, príznačne filozofujúcou sondou do „súčasnosti“ sedemdesiatych rokov v poľskej spoločnosti. Hlavným hrdinom je zásadový stredoškolák Vít, ktorý po ukončení základnej vojenskej služby u výsadkárov nastupuje na výhodné, prestížne miesto. Jeho praxou zatiaľ nepreverené ideály sa ostro stretávajú so zavedenými negatívnymi praktikami: postrannými, úhybnými riešeniami problémov, bezohľadným obohacovaním sa, zjednodušovaním všetkých prekážok rutinovaným podplácaním a protekciou. Pritom sa Vít musí vyrovnať aj s prvými nemilosrdnými dotykmi vlastného osudu.

22:20 Bláznivý Petríček (Pierrot le fou), Francúzsko/ Taliansko, 1965 (Film Europe)
Príklon k existencializmu, pocitová platforma 60. rokov, hľadanie východísk - to sú zdroje, z ktorých vyviera príbeh Ferdinanda, ktorý prišiel o prácu a v bezútešnej situácií s pocitom zbytočnosti nachádza útechu vo vzťahu k Marianne. Tento motív je zakomponovaný do gangsterského podhubia. Ferdinand sa celú dobu domnieva, že Marianne je sestrou gangstera; rozčarovanie z poznania, že je jeho milenkou, zaplatia obaja životom. Godardova sloboda vyjadrovania vytvára osobitý štýl diela, v ktorom sa zlučuje subjektivizujúci prúd s cinema-vérité a ústi do podoby pestrej koláže. Svojrázny, nekonvenčný Belmondo využíva priestor na improvizáciu, jeho prejav osciluje medzi nežnými, humornými a vážnymi polohami. Film je variáciou na známe godardovské témy: lásku, ktorá prináša smrť, hľadanie slobody, problém jazyka a komunikácie, romantickú predstavu o možnosti návratu k prírode a dezilúziu zo sklamania. O ľahostajnosti, pocite márnosti a cynizmu modernej doby.

22:00 Šofér slečny Daisy (Driving Miss Daisy) USA, 1989 (Dvojka)
Citlivý príbeh o vzťahu postaršej zámožnej dámy Daisy a jej černošského šoféra Hokea sa odohráva na americkom juhu v 50-tych rokoch 20. storočia. Pani Daisy je kvôli vysokému veku a opakovaným dopravným priestupkom odobratý vodičský preukaz, naďalej však tvrdohlavo šoféruje sama. Jej syn jej preto najme šoféra. Hoci zanovitá Daisy spočiatku odmieta akúkoľvek pomoc, počas dvadsiatich rokov spoločného života sa svojrázna dáma a jej zhovievavý šofér stávajú skutočnými priateľmi.

22:35 Kráľ komédie (The King of Comedy), USA, 1983 (Jednotka)
Estrádny komik a zabávač Robert Pupkin je presvedčený, že sa môže stať hviezdou. Keď jedného večera zachráni svoj veľký vzor, Jerryho Langforda pred davom sfanatizovaných fanúšikov, domnieva sa, že už je blízko svojho cieľa. Využije situáciu, aby predviedol svoje schopnosti a dostal šancu vystúpiť ako komik v televízií. Jeho veľký vzor sa ho však, snaží čo najskôr zbaviť. Keď si to Pupkin uvedomí, siahne po radikálnom prostriedku. Milovanú a slávnu televíznu hviezdu jednoducho unesie a svoje vystúpenie v zábavnej šou si jednoducho vynúti násilím.


6.10.
SOBOTA

22:00 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (4 luni, 3 saptamini si 2 zile), Rumunsko, 2007 (Film Europe)
Film režiséra Cristiana Mungiu je príbehom dvoch rumunských študentiek tesne pred pádom Ceausescovho režimu. Jedna z nich sa potýka s nechceným tehotenstvom, ktoré sa rozhodne ukončiť interrupciou. Tá však bola v tomto období v Rumunsku postavená mimo zákon. Aby ho bolo možné obísť, je potrebné zariadiť veľa vecí...Film je drsnou výpoveďou o ťažkej dobe, ale aj o sile priateľstva dvoch mladých žien. Bol ocenený Zlatou palmou na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes a množstvo ďalších medzinárodných cien.

22:05 Cesta (La Strada), Taliansko 1954, 1954 (Dvojka)
Hrdinami mýticky nadčasovej existenciálnej drámy sú hrubý kočovný cirkusový silák Zampano, jeho pomocníčka Gelsomina a povrazolezec s hanlivou prezývkou Matto - Blázon. Zampano odkúpi od rodičov duševne obmedzené, pokorné a naivné dievča - Gelsomina s ním žije osamelým a zakríknutým životom na jarmokoch, pri táborení na pustých miestach a v krčmách. Gelsomina a Zampano boli pre Felliniho skôr zhmotnením duševných stavov, než postavami z reálneho života. Filozofujúci povrazolezec a Gelsominin priateľ Matto, ktorého citlivé porozumenie a vcítenie sa do jej duše sú pre ňu niečím neznámym, prezentuje myšlienky a poučky Sv. Františka z Assisi o pokore, spokojnosti, poníženosti a prostote ducha. Krajiny z CESTY, zvláštny svet drevených plotov, pustých pozemkov a lúk, popri ktorých tiahne Zampano s Gelsominou v predpotopnej motorke s vozíkom, sú odrazom vnútorného sveta protagonistov. Zampano na ceste surovo napadne Matta - Blázna, ktorý tu opravuje svoje auto a - zrejme nechtiac - ho zabije. Gelsomina upadne do tichého šialenstva, Zampano ju jedného dňa spiacu opustí. Keď o pár rokov neskôr narazí na stopu medzitým už mŕtvej Gelsominy, znenazdajky ho prepadne zúfalý pocit strateného života a vlastnej osamelosti. Fellini sa tu síce nezbavuje inscenačných princípov typických pre neorealizmus, no na rozdiel od neorealistických filmov kladie väčší dôraz na vnútorný svet než na vonkajší. V dobe vzniku film triumfoval po celom svete a Fellinimu a Masine priniesol veľkú slávu.

23:10 Jack sa chystá vyplávať (Jack Goes Boating), USA, 2010 (Čt2)
Jack (Philip Seymour Hoffman) je šofér limuzíny a sníva o práci v newyorskej hromadnej doprave. Miluje reggae. Väčšinu voľného času trávi so svojim spolupracovníkom a najlepším kamarátom Clydom a jeho ženou Lucy. Vďaka nim sa zoznámi s Connie (Amy Ryan), ktorá s Lucy pracuje v brooklynskom pohrebnom ústave. Jack se zrazu učí variť a dokonca plávať, aby mohol v lete vziať Connie na jej vysnívané člnkovanie. Kým sa Jack a Connie pomaly oddávajú rodiacej sa láske, manželstvo Clyda a Lucy sa otriasa v základoch. Oba páry sa musia vyrovnať s nevyhnutným osudom svojich vzťahov. Jack sa chystá vyplávať pôvodne vznikol ako divadelná hra v produkcii spoločnosti LAByrinth Theater Company, ktorá bola umeleckým domovom Philipa Seymoura Hoffmana a Johna Ortiza a niekoľkých uznávaných newyorských divadelných umelcov. Film je zároveň Hoffmanovým režijným debutom.

TV tipy 1.10. - 7.10. 2012 TV tipy 1.10. - 7.10. 2012 TV tipy 1.10. - 7.10. 2012


7.10.
NEDEĽA

16:20 Goldfinger (Goldfinger), Veľká Británia/ USA, 1964 (Joj Plus)
Kráľovská banka jej Veličenstva už dlhšie pozoruje, že z trhu ubúda čoraz viac zlata. Zdá sa, že ktosi na neznámom mieste hromadí obrovské množstvo zlata a takmer každý podozrieva magnáta Aurica Goldfingera. Trhy s akciami začínajú vykazovať prvé anomálie, ale až James Bond odhaľuje skutočné Goldfingerove plány. Útok na americkú základňu Fort Knox by svet priviedol to ekonomického chaosu a Goldfinger by si tak mohol pripísať najväčší zločin storočia. Mohol, ak by nebolo Bonda.

19:45 Cabiriine noci (Le Notti di Calabria), Taliansko/ Francúzsko, 1957 (Film Europe)
Prostoduché dievča z ulice (Giulietta Masina) muži iba využívajú. Potom, čo ju jej pasák ukradne zarobené peniaze a nemilosrdne ju zhodí z mostu do rieky, spozná Cabiria herca Alberta. Ale i preňho je len partnerkou na čas, milenkou z núdze, a keď sa vráti Albertova bývalá známosť, musí Cabiria v tichosti odísť. Z nenápadného účtovníka, do ktorého sa zamiluje, a ktorý ju požiada o ruku, sa vykluje podvodník, ktorý ju pripraví o všetky úspory. Zdrtená Cabiria vyjde na cestu a stretne skupinu mladých ľudí, ktorí ju dokážu vnuknúť novú nádej. Felliniho manželka Giulietta Masina zažiarila v úlohe Cabirie, ktorá predstavuje obmenu Gelsominy z filmu Cesta. V roku 1966 tento námet inšpiroval Neila Simona k napísaniu muzikálu, ktorý pod názvom Sweet Charity a po úspechu muzikálu s týmto názvom na Broadwayi sfilmoval Bob Fosse v roku 1968.

20:00 Žert, ČSSR, 1968 (Kino CS)
Jeden z najznámejších filmov 60. rokov sa opiera o rovnomenný román Milana Kunderu, sústredeného na poznatok, že nová krivda neodstráni ani nezahluší krivdu starú. K takej mravnej kocovine zákonite dospeje hlavný hrdina, ťažko postihnutý stalinistickými represiami, keď sa po rokoch pokúsi aspoň sprostredkovane sa pomstiť pôvodcovi svojho pádu. Režisér Jaromil Jireš postihol ako kruté pomery v pracovnej vojenskej jednotke na začiatku 50. rokov, tak uvoľňujúce sa spoločenské ovzdušie o pätnásť rokov neskôr. Prelína niekdajšie udalosti s aktuálnym dianím na základe náhodného podnetu, na základe podobnosti, aj v zvukové rovine vrství asociatívne spoje.

20:10 JFK (J.F.K.), USA, 1991 (Jednotka)
Newyorský štátny zástupca Jim Garrison od počiatku neverí oficiálnej verzii o atentáte na prezidenta Kennedyho, potvrdenej správou Warrenovej komisie, ktorá vraždu označila za akt jednotlivca. Podľa jeho presvedčenia bol Lee Harvey Oswald len nastrčenou figúrkou a atentát bol sprisahaním pravicových kruhov. Garrison s tímom spolupracovníkov skúma všetky dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu, ktoré potvrdzujú teóriu o viacerých strelcoch. Ďalšie svedectvá ho vedú na stopu skupinky pravicových kubánskych emigrantov, ale nitky sprisahania sa zbiehajú ešte ďalej k vysokým predstaviteľov CIA a vojensko-priemyselného komplexu, ktorí sa obávali, že prezident Kennedy by po svojom znovuzvolení mohol stiahnuť americké vojská z Vietnamu.


autor Tomáš Daneček 1.10.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.