TV TIPY 8.10. - 14.10. 2012

TV TIPY 8.10. - 14.10. 2012

článok



8.10.
PONDELOK

20:20 Albín menom Nói (Nói albinói), Island/ Nemecko/ UK/ Dánsko, 2003 (Film Europe)
Príbeh sedemnásťročného Nóia, odohrávajúci sa v studenej zabudnutej dedine na okraji Islandu vyrozprávaný s otriasajúcou silou severského tragikomického poetického realizmu. Predstaviteľ hlavnej úlohy bol nominovaný na Európsku filmovú cenu pre najlepšieho herca a film Cenu FIPRESCI na festivale v Göteborgu.

21:35 Wyatt Earp (Wyatt Earp), USA, 1994 (MGM)
Kevin Costner vystupuje v úlohe najslávnejšieho muža zákona, ktorý kedy kráčal po Divokom Západe a stal sa legendou. Gene Hackman v úlohe Wyattovho otca a Dennis Quaid ako Earpov najlepší kamarát, dodávajú šťavu tomuto veľkolepému westernu.

22:00 Zlá výchova (La Mala educación), Španielsko, 2004 (Dvojka)
Španielsky režisér vo svojom filme ponúka opäť pohľad na nie celkom normálny svet, zaľudnený viac či menej bizarnými postavami a postavičkami. Hlavnými hrdinami snímky sú dvaja mladíci Ignacio a Enrique, ktorý v roku 1960 vyrastajú v internátnej katolíckej škole. Ako sa ukáže, následky prísnej výchovy (a zneužívania chlapcov kňazmi) sa prejavujú aj v dospelosti, kedy sa cesty chlapcov rozdelia (a možno aj opäť spoja)...

23:35 Nebo (Heaven), Veľká Británia/ Nemecko/ Taliansko/ Francúzsko, 2002 (Čt2)
Príbeh sa začína v Turíne. Štyria nevinní ľudia sa stanú obeťou teroristického útoku. Phillipa - učiteľka angličtiny – nekladie pri zaistení žiaden odpor. Cieľom jej útoku bol niekto iný - drogový dealer, ktorý má na svedomí jej manžela i mnohých ďalších študentov. Polícia hľadá v zločine politický motív. Mladý policajt Fillipo je jediný, ktorý uverí Phillipinmu príbehu, pretože je presvedčený, že sú stvorení jeden pre druhého. Vymyslí plán, ktorý jej pomôže prinavrátiť slobodu – aj keď si je vedomý toho, že ho to môže stáť kariéru a dokonca i život. Vie, že ak chce dokázať, že ju miluje, nesmie sa obzrieť späť


9.10.
UTOROK

20:00 Marketa Lazarová, ČSSR, 1967 (CS Film)
Príbeh o čistej duši a čistej láske uprostred chladného a nemilosrdného stredoveku nakrútil František Vláčil na motívy rovnomenného Vančurovho románu. Markéta Lazarová má byť zasľúbená bohu a stráviť život v bezpečí kláštora, ale namiesto toho je unesená. Vančurova oslava lásky a voľnosti sa vo Vláčilovom poňatí mení v temnú stredovekú drámu, ktorá okrem atmosféry vyniká aj neobyčajnou poetizáciou filmových obrazov.

20:00 Igby (Igby Goes Down), USA, 2002 (MGM)
Sedemnásťročný mladík s nezvyčajnou prezývkou Igby síce pochádza zo zámožnej rodiny, ale okrem peňazí má problémy so všetkým, na čo sa pozrie. Zatiaľ čo jeho o tri roky starší brat Oliver exceluje na univerzite a má politické ambície, Igbyho vyhodili takmer zo všetkých stredných škôl na východnom pobreží Spojených štátov. Matka pre neho nemá vľúdne slovo, jeho otec je schizofrenik. Jediným mužským vzorom môže pre Igbyho byť švihácky a snobský strýko D. H. Banes. A tak sa mladík nakoniec rozhodne so všetkým skoncovať a utiecť do bohémskeho prostredia New Yorku.

22:00 Rany (Rane), Nemecko/ Juhoslávia, 1998 (Film Europe)
Rane sú zreteľným doplnením k režisérovmu predchádzajúcemu filmu Pekné dediny pekne horia. Oproti nemu sú obrazom vnútornej deštrukci Srbska za Miloševića. V strate morálnych hodnôt a dôvery v generácii rodičov vyrastá ďalšia generácia, bez toho aby poznala niečo iného než vojnu. Film je pretkaný sarkastickým humorom a radikálnym postojom, ktorý ho odlišuje od určitej sebaľútosti predchádzajúceho filmu. Je to film, ktorý sa sleduje zo zatajeným dychom: neustále spája polohu absolútneho čierneho humoru s napĺňajúcou sa tragédiou. Ponúka podobne grotesknú skutočnosť ako Underground. Tu je ale grotesknosť dôsledkom politického kontextu, kde smiech je jediným možným pohľadom.

TV tipy 8.10. - 14.10. 2012 TV tipy 8.10. - 14.10. 2012 TV tipy 8.10. - 14.10. 2012


10.10.
STREDA

20:10 Fighter (The Fighter), USA, 2010 (Jednotka)
V žiadnej inej kinematografii sa príbehy boxerov nerozvinuli do svojbytného žánru, iba v americkom filme. Dôvod je prostý. Asi neexistuje iná profesia, ktorá by dokázala lepšie zobraziť americký sen o úspechu, sen o tom, ako sa niekto úplne neznámy, väčšinou z tých najnižších pomerov, dokáže cez noc vyšvihnúť na vrchol a stať sa obdivovaným miláčikom davov. Existujú desiatky, stovky boxerských snímok, rada z nich vošla do histórie, ale väčšina je už dávno zabudnutá. Jednou z najnovších ukážok tohto žánru je životopisná dráma režiséra Davida O. Russella (Traja králi), nazvaná Fighter.

20:15 Vlk (Wolf), USA, 1994 (Doma)
Redaktor newyorského nakladateľstva Will Randall je jednej noci na opustenej ceste pokúsaný vlkom. Spočiatku sa zdá, že sa zranenie obíde bez následkov, ale Will si čoskoro uvedomí, že sa v jeho tele deje čosi čudného. Cíti sa neobyčajne svieži, až neprirodzene sa mu zbystril sluch a čuch. Vlk mu postúpil svoje schopnosti a čo viac, aj svoju povahu. Will je náhle rozhodnejší, tvrdší, agresívnejší. Len vďaka tomu dokáže vzdorovať situácii, v ktorej sa ocitol.

22:25 Garderobiér (The Dresser), Veľká Británia, 1983 (Čt2)
Divadelná hra Ronalda Harwooda Garderobiér, ktorá sa stala predlohou filmu, je zaujímavým pohľadom do anglického divadelného sveta v neľahkej dobe druhej svetovej vojny. Autor modeloval hlavnú postavu podľa Sira Donalda Wolfita (1902–1968), významného anglického divadelného herca. Režisér Peter Yates sa nesnažil hlbšie zasahovať do štruktúry Harwoodovej javiskovej predlohy a sústredil sa hlavne na vedenie hlavných predstaviteľov, ktorí bezo zvyšku využili možností, ktoré im úlohy herca a jeho homosexuálneho garderobiéra ponúkali.


11.10.
ŠTVRTOK

20:00 Rocky Marciano (Rocky Marciano), USA, 1999 (MGM)
Životný príbeh boxera, ktorý ako dieťa vyrastal v chudobe a v dospelosti si užíval bohatstvo a slávu šampióna v ťažkej váhe. Vďaka úplatkom a mnohým trikom profesionálneho boxu ho nikto nikdy neporazil. Snímka je surovým zobrazením často smutnej reality ringu a zákulisia boxerského sveta.

21:55 Ako malé deti (Little Children), USA, 2006 (Nova Cinema)
Sú pekní, úspešní, bohatí a žijú vo svojom krásnom a na pohľad bezchybnom mikrosvete na západnom pobreží Spojených štátov. Tu prežívajú svoj každodenný nudný, organizovaný život, bez akejkoľvek vyhliadky na zmenu, v atmosfére nemálo pripomínajúcej film Americká krása. Päť rokov po debute V spálni (In the Bedroom) prišiel herec a režisér Todd Field s novým filmom. Podobne ako v predošlej snímke sa autor v Malých deťoch upriamil predovšetkým na štúdium jednotlivcov a spoločnosti. Samotný názov vypovedá o filme oveľa viac ako by sme možno predpokladali.

22:00 Manderlay (Manderlay), Dánsko/ Švédsko, 2005 (Film Europe)
Film dánskeho režiséra Larsa von Triera je druhým dielom plánovanej "americkej trilógie", ktorá je ostrou polemikou s mýtom Ameriky ako krajiny neobmedzených možností. V prvom dieli s titulom Dogville hrdinka Grace okúsila na vlastnej koži hranice dobra a zla, solidarity i zneužívania. V Manderlay dostane tvrdú lekciu nielen o prijímaní, ale aj rozdávaní dobroty.

TV tipy 8.10. - 14.10. 2012 TV tipy 8.10. - 14.10. 2012 TV tipy 8.10. - 14.10. 2012


12.10.
PIATOK

20:00 Bosonohý chlapec (赤腳小子), Hong Kong, 1993 (MGM)
Kuan Feng-yao (Aaron Kwok), chudobný, bosý mladík z vidieku, prichádza do mesta, aby začal pracovať s kamarátom svojho zosnulého otca. Priateľ pracuje ako manažér vo farbiarskej dielni a ovláda umenie Kung-fu, ale toto bojové umenie už pred rokmi opustil. Farbiarska dielňa patrí miestnej sympatickej žene Ho (Maggie Cheung), ktorá je ale pod silným tlakom okolia – miestny bitkár Ke Hu Pu (Kenneth Tsang) sa snaží zmocniť tajného rodinného receptu, pre vlastný business. Keď je jedného dňa dielňa vypálená, rozhodne sa bosonohý chlapec pre odplatu – využíva svojich skvelých bojových schopností, svojim jednaním však spôsobí ďalšie problémy.

21:40 Dotyk zla (Touch Of Evil), USA, 1958 (Čt2)
Spočiatku plánovalo filmové štúdio Universal zamestnať Orsona Wellesa len ako herca. Ale keď zistil Charlton Heston, ktorého obsadili ako superpopulárneho herca tých rokov, že na projekte spolupracuje Welles, oznámil bossom štúdia, že je ochotný spolupracovať na každom projekte, ktorý bude režírovať práve tento génius réžie. No a potom sa k Wellesovi pripojili Marlene Dietrich, Janet Leigh, Joseph Cotten a iné hviezdy. Dotyk zla poznačil malé mestečko ležiace na americko-mexickej hranici. Jeho odtlačok sa prenáša aj na hlavných hrdinov tohto mračného thrilleru: na mexického šéfa oddelenia boja s narkotikami Migela Vargasa (Charlton Heston), meniaceho sa z poriadkumilovného muža a policajta na pomstychtivého blázna, na jeho nevinnú ženu Susan (Janet Leigh), ponorenú zločincami do drogového tranzu, na amerického policajta Hanka Quinlana (Orson Welles), predávajúceho svoju dušu diablovi bohatstva.

22:00 Socializmus (Film socialisme), Švajčiarsko/ Francúzsko, 2010 (Film Europe)
Súrodenci Florine a Lucien sa rozhodnú stráviť deň svojich narodenín premýšľaním o význame slov Voľnost - Rovnosť - Bratstvo. S detskou úprimnosťou položená otázka nedovoľuje rodičom obmedziť sa na otrepané klišé, a tak spolu s tvorcami a divákmi musia bilancovať odkiaľ prišli a kam dospeli tieto ideály. Počas plavby výletnou loďou po Stredozemnom mori sa otvorí horizont s množstvom ďalších otázok, príbehov, udalostí, ilúzií, mýtov a lží. Koláž názorov náhodných pasažierov, medzi ktorými sú vojnový zločinec s vnučkou, významný francúzsky filozof Alain Badiou, legendárna americká speváčka Patti Smith, či moskovský pohlavár, sa prelína s rôznymi obrazovými materiálmi, ktoré nás premiestnia do Egypta, Palestíny, Odesy, Neapolu či Barcelony. Jean-Luc Godard, enfant terrible svetovej kinematografie, nakrútil opus o nenaplnených ideáloch západnej spoločnosti plný kritickej sebareflexie, nečakaných spojení, umeleckej kreativity a vtipu.

22:30 Neľútostný súboj (Heat), USA, 1995 (Jednotka)
Aj keď stoja na opačných stranách, detektív Vincent Hanna (Al Pacino) a gangster Neil McCauley (Robert De Niro), majú veľa spoločného. Obaja sú dokonalí profesionáli, obaja sú svojím založením samotári a obaja sú natoľko posadnutí svojou profesiou, že to vážne narušuje ich súkromný život. McCauleyoho banda prepadne poštové auto, ale dokonale premyslený plán naruší nováčik, ktorý spôsobí masaker. Prípad vyšetruje najobávanejší policajný buldog Hanna a dostane sa na stopu ďalšej chystanej lúpeže, ktorou chce elegantný McCauley uzavrieť svoju zločineckú dráhu.


13.10.
SOBOTA

19:55 Konečne nedeľa! (Vivement dimanche!), Francúzsko, 1983 (Film Europe)
Majiteľ realitnej agentúry Julien Vercel je podozrivý z vraždy svojej manželky Marie-Christine a jej milenca Claudea Massouliera. Všetky dôkazy svedčia proti nemu, keď náhle prichádza obvinenie z ďalšej vraždy. Julien si nevie rady a rozhodne sa pred políciou ujsť. Jedine Julienova sekretárka Barbara Beckerová verí v nevinu svojho šéfa. A pretože je nielen profesionálnou sekretárkou, ale aj amatérskou detektívkou, na vlastnú päsť sa podujme vypátrať skutočného vraha. Jeho stopy ju z Paríža zavedú až do kriminálneho podsvetia juhofrancúzskeho mesta Nice. Posledný film režiséra Francoisa Truffauta je poctou kriminálnym príbehom majstra napätia Alfreda Hitchcocka.

22:00 Podvodník (Il bidone), Taliansko/ Francúzsko, 1955 (Dvojka)
Starnúci zlodejíček Augusto pracuje s dvomi mladšími kumpánmi, Robertom a Brunom, prezývaným Picasso, ktorý chce maľovať a má ženu a dcéru. Augusto väčšinu peňazí míňa na pohodlný život, ale jeho postoj za začína meniť, keď po dlhom čase stretne svoju dcéru a uvedomí si, že z nej vyrástla mladá žena, ktorá potrebuje jeho pomoc. Jeho kumpáni nie sú po ruke, tak sa pre svoj ďalší podvod spojí s inými spolupracovníkmi. Karta sa však obráti.

TV tipy 8.10. - 14.10. 2012 TV tipy 8.10. - 14.10. 2012 TV tipy 8.10. - 14.10. 2012


14.10.
NEDEĽA

15:50 Thunderball (Thunderball), Veľká Británia/ USA, 1965 (Joj Plus)
Tak takto odvážne sa ešte nikto nezmocnil tak vzácneho úlovku, ako sú dve jadrové hlavice. Agent zločinnej organizácie SPECTRE sa celkom nenápadne votrel do bombardéra NATO, ktorý sa mu následne podarilo uniesť a získať pre Spectre dôležitý nástroj na vydieranie. Suma na výkupné znie sto miliónov libier. Británia vysiela svojich všetkých 00 agentov vrátane Bonda, aby hrozivé plány šialených zločincov prekazili.

19:40 Zatmenie (L' Eclisse), Taliansko/ Francúzsko, 1962 (Film Europe)
Vittoria sa rozišla s dlhoročným priateľom a nadviazala známosť s mladým a dravým burzovým maklérom. Pozoruje ho, ako sa vrhá do obchodovania (scény z burzy patria k tomu najlepšiemu, čo na danú tému vo filme vzniklo), trávi s ním chvíle kľudu. Ale v priebehu rozvíjajúceho sa vzťahu si uvedomí svoju citovú prázdnotu a obojstrannú neschopnosť priblížiť sa jeden druhému. Vnútro hrdinov je predĺžením odcudzeného okolia: industrializovaného veľkomesta, chamtivého burzového prostredia, spoločenskej klímy, v ktorej city prestali hrať úlohu. Antonioniho zaujíma agresívny moderný svet v konfrontácii s vnútrom citlivej mladej ženy. Bezpríbehový film o tom, kam industriálna spoločnosť posunula intímne vzťahy.

21:25 Bublina (Bubble), USA, 2005 (Film+)
Nová pracovníčka vo fabrike na výrobu bábik Rouse sa spriatelí s Marthou a požiada ju, aby jej postrážila malú dcérku, pretože chce ísť na rande. Martha však zistí, že ten s kým ide Rouse von, je ich kolega Kyle. A tak vzniká zvláštny trojuholník...v jeho centre sa ocitne vražda. Film Stevena Soderbergha.

23:55 Šťastné míle (Lucky Miles), Austrália 2007 (Čt2)
Je rok 1990 a kdesi na pobreží Austrálie pristáva indonézska rybárska loď s pasažiermi z Kambodže a Iraku, ktorí sa chcú ilegálne dostať do krajiny. Oklamaní falošnými sľubmi sa potenciálni prisťahovalci ocitnú sami na okraji púšte, vzdialení 300 kilometrov od najbližšieho mesta. Skupina sa postupne rozpadá a náhoda spojí dohromady nesúrodú trojicu - mrzutého irackého inžiniera Youssifa, mierneho, ale rozhodného Kambodžana Aruna, hľadajúceho svojho austrálskeho otca, a jávskeho rybára Ramelana, ktorého prekliatím je priťahovať katastrofy všetkých druhov. Podivná trojica sa vydáva na absurdným humorom lemovanú cestu za šťastím, ktoré pre nich predstavuje západná civilizácia.


HIT TÝŽDŇA

12.10.
PIATOK

20:00 Bosonohý chlapec (赤腳小子), Hong Kong, 1993 (MGM)
Kuan Feng-yao (Aaron Kwok), chudobný, bosý mladík z vidieku, prichádza do mesta, aby začal pracovať s kamarátom svojho zosnulého otca. Priateľ pracuje ako manažér vo farbiarskej dielni a ovláda umenie Kung-fu, ale toto bojové umenie už pred rokmi opustil. Farbiarska dielňa patrí miestnej sympatickej žene Ho (Maggie Cheung), ktorá je ale pod silným tlakom okolia – miestny bitkár Ke Hu Pu (Kenneth Tsang) sa snaží zmocniť tajného rodinného receptu, pre vlastný business. Keď je jedného dňa dielňa vypálená, rozhodne sa bosonohý chlapec pre odplatu – využíva svojich skvelých bojových schopností, svojim jednaním však spôsobí ďalšie problémy.


autor Tomáš Daneček 8.10.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.