TV TIPY 23.10. - 28.10 2012

TV TIPY 23.10. - 28.10 2012

VOD recenzia



23.10.
UTOROK

19:10 Moje čučoriedkové noci (My Blueberry Nights), Fran./Hong Kong/Čína, 2007 (Film+)
Mladá žena, stvárnená známou speváčkou Norah Jones, sa po sklamaní vo vzťahoch vyberie na cestu po Spojených štátoch, aby našla spriaznenú dušu a odpoveď na svoje otázky o láske. Pritom narazí na niekoľko neobvyklých charakterov - majiteľa nočného baru, zúfalú hazardnú hráčka, či policajta, prežívajúceho krízu v manželstve, a vďaka zážitkom s nimi zisťuje, že jej cesta je len časťou veľkého spoznávania jej vlastného ja. Postupne sa mení jej vzťah k ľuďom, životu, i sebe samej a otvára sa pred ňou nová cesta, na konci ktorej ju čaká skutočná láska.

20:00 Adelheid, ČSSR, 1969 (CS Film)
Adelheid je prvou farebnou snímkou Františka Vláčila a druhou spoluprácou zo scenáristom Vladimírom Körnerom. Podobne ako pri prvej - na filme Údolie včiel - ide aj v tomto príbehu o rozpor medzi túžbou po normálnom živote a nemožnosťou riešiť a prekonávať dobovú situáciu. Psychologická dráma sa odohráva v pohraničnej dedine tesne po skončení 2. svetovej vojny. Príslušník zahraničného odboje Viktor je poverení správou znárodneného majetku nemeckého továrnika Heidenmanna ktorý je pre svoje zločiny súdený, a ktorého dcéra Adelheid čaká na odsun.


TV tipy 23.10. - 28.10 2012 TV tipy 23.10. - 28.10 2012 TV tipy 23.10. - 28.10 2012

24.10.
STREDA

20:00 Nie ako cudzinec (Not as a Stranger), USA, 1955 (MGM)
Významný americký filmár Stanley Kramer (1913-2001) začínal v Hollywoode s pomocnými profesiami a postupne sa etabloval ako producent. V jeho firme Stanley Kramer Productions vznikol rad filmov, o.i. aj klasický western Na pravé poludnie. Komorná psychologická dráma z lekárskeho prostredia Nie ako cudzinec, nakrútené podľa románového bestselleru Mortona Thompsona, je jeho režijným debutom. Film bol nominovaný na Oscara za zvuk.


25.10.
ŠTVRTOK

20:00 Ruská ruleta (13 Tzameti), Francúzsko/ Gruzínsko, 2005 (Film+)
Hrdinom príbehu, ktorý pripomína rané filmy Bressona a Wendersa, je mladík Sebastien. S vidinou, že si zarobí kopec peňazí, vstúpi do podivného sveta za zatvorenými dvermi, ktorý pripomína nočnú moru a kde sa hrá ešte čudnejšia hra o život. „Často sa mi vracajú spomienky z detstva,“ hovorí režisér. „Zafixované obrazy sú ako lúče svetla pretínajúce temnotu. Sú vždy nejasne prítomné, ale keď sa pokúšam znovu objaviť ich panenskú kvalitu, chýba mi pri tom pocit nevinnosti z detstva.“ Originálny čiernobiely film v štýle „film noir“ je pozoruhodnou výpoveďou o ľuďoch, ich arogancii, zlobe a strachu.

21:00 Ples príšer (Monster's Ball), USA/ Kanada, 2001 (Filmbox)
Psychologická dráma režiséra Marca Forstera v pôsobivej forme rozvíja tému osamelosti a vykúpenia. O pozoruhodný projekt pôvodne mal záujem celý rad známych režisérskych aj hereckých osobností, hlavné úlohy nakoniec vynikajúcim spôsobom stvárnili Billy Bob Thornton a Halle Berry.

22:00 Európa (Europa), Dánsko/ Švédsko/ Francúzsko/ Nemecko, 1991 (Film Europe)
Európa (1991) Larsa von Triera ponúka hypnotickú jazdu do Nemecka v roku 0, niekoľko mesiacov po skončení druhej svetovej vojny. Pod zdanlivým harmonickým povrchom (asociáciám s Lynchovými filmami je zbytočné sa brániť) vrie zlo v podobe systému, ktorý vlastne nikdy nebol porazený. Čím dlhšie sa naivný Američan Leopold Kessler pohybuje v absurdnom svete dopravnej spoločnosti Zentropa, tým hlbšie preniká do jej zradných vrstiev. Nakoniec, idealisti nemajú v Trierovom svete mieste, ako to on dokazuje v každom ďalšom filme. Sugestívny voiceover Maxa von Sydowa premieňa diváka v hračku – médium, ktoré je celkom odkázané na jeho autoritatívne pokyny – jeden, dva, tri. Vizuálny zážitok podporuje čiernobiela štylizácia, snímanie ešte nepoznačené "autentickou" Dogmou 95 a nápaditá práca s niekoľkými plánmi záberov.


TV tipy 23.10. - 28.10 2012 TV tipy 23.10. - 28.10 2012 TV tipy 23.10. - 28.10 2012

26.10.
PIATOK

20:35 Dobrú noc a veľa šťastia (Good Night and Good Luck), USA, 2005 (Film+)
Rok 1953. Televízia je ešte stále v plienkach. Rozhlasový novinár Edward R. Murrow vysiela populárnu dokumentárnu spravodajskú show „See It Now" na stanici CBS. Okrem toho moderuje aj talk show „Person to Person" a ako „tvár televízie" je spokojným reportérom. Lenže mocnou figúrou tej doby je senátor Joseph McCarthy z Wisconsinu, šéf vyšetrovacej komisie zameranej na protiamerickú činnosť. A práve Murrow sa stane tŕňom v oku vplyvného politika.

21:45 Gigi (Gigi), USA, 1958 (Čt2)
V roku 1944 vyšla novela Gigi vtedy sedemdesiatročnej francúzskej autorky Colette. Príbeh mladej Parížanky, ktorá je na prelomu storočia pripravovaná na dráhu vydržiavanej ženy, ale naviaže vzťah so zámožným parížskym mladíkom, za ktorého sa nakoniec vydá, nebol žiadnym ambicióznym dielom, ale stal sa nesmierne populárnym. Už v roku 1949 vznikla francúzska filmová adaptácia s Daniele Delorme v hlavnej úlohe a o dva roky neskôr upravila Anita Loos Colettinu predlohu pre javisko. Broadwayská inscenácia Gigi preslávila do tej doby neznámu Audrey Hepburn. Adaptácia Gigi v réžii Vincente Minnelliho sa nakrúcala v parížskych exteriéroch, v kalifornskom Venice a v štúdiách MGM v Culver City. Titulní rolu stelesnila Leslie Caron, ktorá mala za sebou už niekoľko hollywoodských filmov, jej filmového partnera Gastona hral francúzsky herec Louis Jourdan, ktorého do Hollywoodu priviedol Alfred Hitchcock. V úlohe strýka Honoré okúzľoval takmer sedemdesiatročný Maurice Chevalier. Film vo svojej dobe získal rekordných deväť Oscarov (premenil všetky svoje nominácie). Chevalier navyše prevzal zvláštneho Oscara za „prínos do sveta zábavy, trvajúci dlhšie než päťdesiat rokov“.

22:00 Vojdi do prázdna (Enter the Void), Francúzsko/ Nemecko, 2009 (FilmEurope)
Film enfant terrible súčasnej francúzskej kinematografie Gaspara Noého sa pohybuje na pomedzí halucinácie a reality. Snímka Vojdi do prázdna z prostredia tokijských nočných klubov rozpráva o láske, živote i smrti. Noé o svojom filme, nominovanom na MFF Cannes na Zlatú palmu, povedal: „Vojdi do prázdna bude divákov desiť, rozplače ich i zhypnotizuje." Po tragickej smrti rodičov pri autonehode súrodencov Oscara a Lindu rozdelia. Stretnú sa až po čase v Tokiu - v rušnom, tajomnom a pre dvoch mladých ľudí nebezpečnom meste. Oskar pracuje ako drogový díler, Linda v striptýzovom bare. Obaja si sľúbia, že sa už za žiadnych okolností nikdy neopustia. Počas jednej noci je však Oscar pri policajnej razii zastrelený. Lenže sľub, ktorý dal sestre mu nedovolí opustiť tento svet. Jeho duch blúdi nočným Tokiom a realita stráca pevné obrysy. Prítomnosť sa začína miešať s minulosťou i budúcnosťou a vytvára vizuálne úchvatný a zároveň desivý koktejl.

22:00 Zabijem Nixona! (The Assassination of Richard Nixon), USA/ Mexiko, 2004 (Dvojka)
Tragický príbeh Sama Bickea, muža, ktorý sa rozhodol spáchať atentát na 37. prezidenta Spojených štátov amerických. Samovo manželstvo sa rozpadá. Práca v obchode ho ponižuje. Napriek tomu sa snaží za každú cenu uspieť. Jediné, čo chce, je získať svoju rodinu späť a rozbehnúť svoj vlastný podnik. Avšak v spoločnosti poznamenanej politickým rozkladom a vojnou vo Vietname nie je veľa miesta pre tých, čo snívajú. Samov svet sa rozpadá a v Amerike vrcholí aféra Watergate, ktorá odhaľuje vinníkov na najvyšších postoch spoločnosti. Zo všetkých médií sa k masám prihovára prezident Nixon. Sam uverí tomu, že našiel osobu zodpovednú za jeho i ďalšie americké problémy a jediné východisko nachádza vo svojom šialenom rozhodnutí.


27.10.
SOBOTA

20:00 Kouř, ČSFR, 1991 (Kino CS)
Mladý inžinier prichádza na svoje prvé pôsobisko so zámerom pracovať, čo sa však v bizarných pomeroch éry posledných rokov totalitného kŕča ukáže byť šokujúcim výstrelkom. Svojím neobvykle normálnym postojom uvedie do chodu beh "miestnych" dejín, a tak spoločenské zlo (zosobnené nekompetentnými šéfmi) je zvrhnuté spravodlivo rozhorčeným, prebudeným davom a sú nastolené nové poriadky, ktoré však v mnohom začínajú pripomínať poriadky staré, obrátené naruby.

21:15 Kolja (Kolja), Česko, 1996 (Jednotka)
Trocha citovej vydieračky podľa oscarového modelu na koniec týždňa neuškodí. Bývalý filharmonik, violončelista a starý mládenec František Louka teraz hráva na pohreboch v miestnom krematóriu. Jeho pokojný život naruší návrh priateľa - hrobára, aby sa oženil s jeho vzdialenou ruskou neterou, ktorá potrebuje české občianstvo. Žiadne zväzky. Žiadne záväzky. Za jeden podpis získa dosť peňazí na to, aby si mohol kúpiť trabanta a zaplatil dlhy. Ale jeho manželka rýchlo emigruje do Nemecka za svojím milencov a zanechá mu šesťročného syna, Kolju.

21:45 Podraz (The Sting), USA, 1973 (Čt1)
Nezabudnuteľný film, ktorý svojim humorom, ľahkosťou, retro štýlom a skvelou hereckou dvojicou Robert Redford a Paul Newman oprávnene pripomenie iný slávny titul Butch Cassidy a Sundance Kid. Hlavný hrdina, podvodník Johny Hooker sa rozhodne pomstiť svojho parťáka Luthera, zabitého pomocníkmi šéfa podsvetia Doylea Lonnegana. Pomoc hľadá v Chicagu u Henryho Gondorffa. Spoločnými silami najmú rad ďalších reprezentantov podsvetia a pripravia dokonalú hru, v ktorej má Doyle Lonnegan nechať svoje peniaze aj roky dôkladne budovanú povesť.

22:00 Giulietta a duchovia (Giulietta Degli Spiriti), Taliansko/ Fran./ Nemecko, 1965 (Dvojka)
Film Giulietta a duchovia z dielne filmového mága Federica Felliniho je feériou o žene v domácnosti, ktorá sa chystá opustiť svojho neverného manžela. Príbeh, ktorý mal byť ženskou odpoveďou na autobiografickú Giulietta a duchovia snímku 8 1/2, je riadený reťazou voľných asociácií a snových výjavov. Prvý farebný film vo Felliniho filmografii sa vyznačuje pre režiséra typickými karnevalovými sekvenciami, rozprávkovou atmosférou a halucinogénnym príbehom. Hlavnú úlohu stvárnila režisérova manželka a hviezda jeho filmov Giulietta Masina. Spomedzi mnohých ocenení získala snímka i Zlatý glóbus za najlepší zahraničný film.


TV tipy 23.10. - 28.10 2012 TV tipy 23.10. - 28.10 2012 TV tipy 23.10. - 28.10 2012

28.10.
NEDEĽA

16:30 V tajnej službe Jej veličenstva (On Her Majesty's Secret Service), UK/USA, 1969 (Joj Plus)
Ernst Blofeld už má všetko premyslené do najmenších detailov. V tajných laboratóriách sa už zhromažďujú mladé ženy, ktoré nesú kľúčovú úlohu v zlovestnom pláne Blofelda. Práve ony budú nositeľkami smrteľne nebezpečného vírusu, ktorý musia rozniesť po celom svete. Centrom operácie sa stalo Švajčiarsko, kam už meria svoju cestu aj zvláštny agent 007 James Bond, ktorý sa môže oprieť aj o nezištnú pomoc mafiána Draca, ktorého pôvabná dcéra Tracy je v ohrození. Má to byť práve Bond, ktorý bude zárukou jej bezpečia, ale Blofeldov plán je príliš nebezpečný na to, aby bol Bond exkluzívna poistka.

20:00 Den sedmý – osmá noc, ČSSR, 1969 (Kino CS)
Nadčasová štúdia o ľudskej povahe, o povahe "malých českých ľudí" je tragickou fraškou, nabitou symbolmi, opierajúcou sa o biblické podobenstvá, absurdnú drámu a kafkovské videnie sveta. Filmová metafora o tom, čo dokáže panika strachu a úzkosti, ak sa zmocní ľudí v dedine, kde sa všetci poznajú. V pestrej mozaike epizód, smerujúcich čoraz krutejšie od komickosti k tragédii, sa predstavuje množstvo postáv, zastupujúcich rôznorodé spektrum národa. Tvorcovia nikoho nešetria, obnažujú malosť a krutosť až na dreň. Práve to, spolu s jasnými náznakmi súvislostí s augustovou okupáciou, oddialilo o 21 rokov premiéru filmu, ktorý je de facto zavŕšením Schormovej poetiky.

20:00 Božská Ema, ČSSR, 1979 (CS Film)
Pôsobivý film scenáristu Zdeňka Mahlera a režiséra Jiřího Krejčíka z roku 1979 bol volne inšpirovaný významnou epizódou zo života svetoznámej českej opernej speváčky Emy Destinnovej. Tvorcovia sa sústredili na zlom v jej osobnom aj profesnom živote, na dramatický predel medzi vrcholom slávy a začiatkom zostupu.

22:05 Obeste ich vysoko (Hang 'Em High), USA, 1968 (MGM)
Dej amerického westernu sa odohráva v 80. rokoch 19. storočia v Oklahome. Hlavnou postavou je mladík Jed Cooper, ktorého skupina deviatich mužov obviní z krádeže dobytka a vraždy farmára. Bez súdu ho povesia na najbližšom strome. Skôr než stačí zomrieť ho zachráni šerif, ktorý mu vystaví deväť zatykačov. Jed potom, ako federálny agent, začína prenasledovať mužov, ktorí sa ho pokúsili zabiť.

HIT TÝŽDŇA

27.10.
SOBOTA

21:45 Podraz (The Sting), USA, 1973 (Čt1)
Nezabudnuteľný film, ktorý svojim humorom, ľahkosťou, retro štýlom a skvelou hereckou dvojicou Robert Redford a Paul Newman oprávnene pripomenie iný slávny titul Butch Cassidy a Sundance Kid. Hlavný hrdina, podvodník Johny Hooker sa rozhodne pomstiť svojho parťáka Luthera, zabitého pomocníkmi šéfa podsvetia Doylea Lonnegana. Pomoc hľadá v Chicagu u Henryho Gondorffa. Spoločnými silami najmú rad ďalších reprezentantov podsvetia a pripravia dokonalú hru, v ktorej má Doyle Lonnegan nechať svoje peniaze aj roky dôkladne budovanú povesť.


autor Tomáš Daneček 23.10.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.