TV TIPY 19.11. - 25.11. 2012

TV TIPY 19.11. - 25.11. 2012

článok



19.11.
PONDELOK

21:50 Tri farby: Modrá (Trois couleurs: Bleu), Francúzsko/ Poľsko/ Švajč./ UK, 1993 (Čt2)
Posledným významným filmovým projektom poľského režiséra Krzysztofa Kieślowského bola voľná trilógia Tri farby. Spoločne so scenáristom Krzysztofom Piesiewiczom sa inšpiroval farbami trikolóry a heslom francúzskej revolúcie - Sloboda - rovnosť - bratstvo.

22:00 12:08 na východ od Bukurešti (A fost sau n-a fost?), Rumunsko, 2006 (Dvojka)
22. december 1989. Celá zem sleduje v priamom prenose, ako rozzúrený dav prinútil rumunského diktátora Ceauşeska utiecť v helikoptére z Bukurešti. V pokojnom mestečku  východne od hlavného mesta, šestnásť rokov od tohto historického dňa, majiteľ miestnej televíznej stanice pozve do talk show dvoch hostí, aby sa podelili o svoje spomienky na  slávne revolučné chvíle. Prvým je starý dôchodca a občas Santa Claus, druhý je učiteľom dejepisu, ktorého celý plat práve pohltili dlhy za alkohol. Spoločne spomínajú na deň, keď kričali heslo „Preč s Ceauşeskom!“. Až jeden divácky telefonát spochybní proklamovaných hrdinov, ktorí možno vtedy skôr nasávali niekde v bare alebo robili vianočné prípravy, ako sa búrili v uliciach.

00:00 Venice (Venice/Venice), USA, 1992 (Filmbox)
Dej začína v Benátkách, kde predstavuje režisér a scénárista Dean svoj posledný film vybraný ako americký zástupca na filmový festival. Behom zložitého vyjednávania stretáva Dean Francúzku Jeanne, ktorá ho sama vyhľadala, pretože sa podľa vlastných slov zamilovala do muža z jeho filmov. Dean sa ju snaží varovať, že on v skutočnosti nie je „tým mužom zo svojich filmov" – bez toho aby sa však vzdal svojho presvedčenia, že filmy nie sú o nič menej skutočné než realita. Jeanne je rozčarovaná z jeho odmietania aj z mediálneho humbuku okolo filmu a nakoniec sa vytratí. Keď sa však film začne premietať v kalifornskej Venice Beach, objaví se znova - a Deanov život sa tentoraz obráti hore nohami.
 

20.11.
UTOROK

18:20 Jules a Jim (Jules et Jim), Francúzsko, 1962 (Cinemax)
Jeden z najslávnejších filmov francúzskej Novej vlny rozpráva príbeh milostného trojuholníka, ktorý trval dve dekády. Roku 1912 sa v Paríži spozná Rakúšan Jules s Francúzom Jimom, a stanú sa z nich najlepší priatelia. Zdieľajú spolu nielen svoje sny a tajomstvá, ale aj milenky. Ale len do chvíle, kedy stretnú Catherine. Jules sa do Catherine zamiluje a všetok čas odvtedy trávia s Jimom v trojici. Hoci aj Jim tajne miluje Catherine, priateľstvo s Julesom to nenaruší. Do ich životov však zasiahne 1. svetová vojna. Jules a Catherine odídu do Rakúska a zosobášia sa, s Jimom stratia kontakt. Po vojne sa traja priatelia opäť zídu, ale od posledného stretnutia všetci dozreli, stratili nerozvážnosť mladosti a život je pre nich oveľa komplikovanejší.

22:15 Čierna krv (There Will Be Blood), USA, 2007 (Čt2)
Chamtivosť a pomsta ako čierna škrvna na živote človeka, ktorého existencia bola pretkaná rodinou, náboženstvom a olejom. Majstrovský herecký výkon Daniela Day Lewisa nás doslova vtiahne do príbehu, do čias keď bol olej vzácnejší ako život. Dej vsadený do obdobia koncom 19. storočia, zachytáva osud olejového magnáta tej doby.

TV tipy 19.11. - 25.11. 2012 TV tipy 19.11. - 25.11. 2012 TV tipy 19.11. - 25.11. 2012


21.11.
STREDA

22:00 Delta (Delta), Maďarsko/ Nemecko, 2008 (Film Europe)
Minimalisticky nakrútený film sa odohráva v atraktívnej oblasti dunajskej delty a jej izolovaných maďarsko-rumunských obydliach. Dej je zo súčasnosti, ale mohol by sa odohrávať aj pred mnohými rokmi. Dnes už svetoznámy maďarský režisér Kornél Mundruczó, nám v dlhých a často mučivo drsných záberoch rozpráva príbeh o návrate. Do zabudnutej, od okolitého sveta odrezanej delty, sa po rokoch vracia tichý mladík. Vracia sa k svojej rodine, ale rozhodne sa postaviť si dom sám pre seba. Pri stavbe sa však zbližuje so svojou sestrou viac, ako je únosné nielen pre miestnych xenofóbnych obyvateľov. Režisér v rozhovoroch uvádza, že mu nešlo o nakrútenie filmu o inceste, ale skôr o skúmanie hraníc osobnej slobody. Skúma ich s dôrazom na výtvarnú zložku obrazu, pomocou precízneho vedenia hercov a kontrolovaných pohybov kamery, takmer bez dialógov. Všetko sa tu odohráva v podivnom opare stúpajúcej hmly, vody a alkoholu.

22:25 Tri farby: Biela (Trois Couleurs: Blanc), Fr./ Poľsko/ Švajčiarsko/ UK, 1994 (Čt2)
Biela je druhým filmom režiséra Krzysztofa Kieslowskeho z voľnej filmovej trilógie Tri farby. Poliak Karel (Zbigniew Zamachowski) a jeho francúzska manželka Dominique (Julie Delpy) stoja pred rozvodovým súdom v Paríži. Karel tak príde o všetko – o veľkú lásku aj o kadernícky salón, do ktorého vložil úspory i talent.

23:20 Temné zákutia (The Yards), USA, 1999 (Universal)
Leo chce po návrate z väzenia žiť pokojne so svojou rodinou a pracovať u strýka Franka. Potrebuje peniaze a tak sa spojí s partiou kamaráta Willieho, ktorý pre strýca vybavuje určití záležitosti. Ale hneď prvú noc všetko dopadne zle - niekto zabije muža a Leo zbije policajta, ktorý ho identifikuje. Leo sa bráni obvineniu z vraždy a požiada Franka o pomoc. Kto ale zabíjal? Pomôže mu Frank, alebo bude chrániť vlastnú kožu? Nevie viac než dáva najavo?


22.11.
ŠTVRTOK

22:00 Zvieracie srdce (Coeur animal), Švajčiarsko, 2009 (Film Europe)
Na osamelej horskej farme žije manželský pár, ktorého život je bezo zvyšku vyplnení úmornou prácou. Stereotypná drina spravila z Paula bytosť prejavujúcu len animálne emócie: chtíč, zlobu či ľahostajnosť. Jeho submisívna žena pokorne znáša svoj údel až do chvíle, keď otehotnie. Rosiina indispozícia si vyžáda výpomoc španielskeho gastarbeitera Eusebia, ktorého prítomnosť vyostrí rozdiely medzi manželmi. Po Paulovom žiarlivom útoku skončí Rosine v nemocnici. Manželova bezcitnosť ju prijme k reflexii svojej trpkej existencie, ktorú môže zmeniť iba jej odchod alebo Paulova premena.

23:20 Demolátor (Demolition Man), USA, 1993 (Nova)
Los Angeles 1996 - policajt John Spartan, Demolition Man, v súboji s napol geniálnym, napol šialeným zločincom Phoenixom spôsobí nešťastnou náhodou smrť dvadsiatich rukojemníkov v troskách explodujúceho domu. Trest je vykonaný hibernáciou - zmrazením na desiatky rokov. Pre Phoenixa za jeho zločin, pre Spartana za neúmyselné zabitie. San Angeles 2032 - dokonalé mesto, plné harmónie, mieru a bezpečnej telepatickej lásky. Len kdesi v podzemí živorí skupina zlých ľudí, veriacich v slobodný život. Keď zločinec ako Phoenix utečie do tejto nenásilnej oázy, polícii nezostane iné, než priviesť k životu i Spartana, aby zachránil celé mesto.

23:05 Lost Highway (Lost Highway), Francúzsko/ USA, 1997 (Cinemax)
Saxofonista Fred a jeho manželka Renée nájdu na schodoch svojho domu videokazetu, ktorá im naženie strach. Je na nej totiž nahraný ich dom zvonku i zvnútra. Niekto ich pozoruje a preto celú záležitosť nahlásia na políciu. Keď však polícia nájde Renée brutálne zavraždenú, objaví sa ďalšia páska a na nej dôkaz, ktorý jasne usvedčuje Freda. Vo väzení trpí Fred neznesiteľnými bolesťami hlavy a na druhé ráno ho v nej strážcovia nenájdu. Namiesto neho je tam automechanik Pet, ktorý si nič nepamätá. Polícii nezostáva nič iné, ako Peta prepustiť. Jeho návrat do normálneho života však komplikujú hrozivé vízie a osudová žena Alice.

TV tipy 19.11. - 25.11. 2012 TV tipy 19.11. - 25.11. 2012 TV tipy 19.11. - 25.11. 2012


23.11.
PIATOK

20:00 Kdo chce zabít Jessie, ČSSR, 1966 (CS Film)
Čo všetko sa môže stať, keď ráno stretnete svoj sen ukazuje komédia režiséra Václava Vorlíčka a scenáristu Miloša Macourka. Hlavnými hrdinami filmu sú manželia Beránkovci, obaja docenti, ktorí pracujú na vedeckých objavoch. Pani Beránková sa zaoberá somniológiou - hľadá prostriedok, ktorý by ovplyvňoval ľudské sny. Docent Beránek sa zas snaží vynájsť prístroj obrovskej fyzické sily. Od chvíle, keď sa mu do rúk dostanú komiksy, sa všetko zmení. Pre nepodarený preparát jeho manželky ožijú tri postavy z Beránkovho sna - krásna Jessie, superman a pištoľník.

21:40 Tri farby: Červená (Trois couleurs: Rouge), Francúzsko/ Poľsko/ Švajčiarsko, 1994 (Čt2)
Záverečná časť filmovej trilógie, ktorú nakrútil poľský režisér Krzysztof Kieślowski. Mladá a pôvabná čiernovláska Valentine Dussautová pri večernej jazde domov na ulici poraní autom psa. Po ošetrení u veterinára ho, podľa adresy na obojku, odvezie k jeho majiteľovi, ktorým je čudácky, do seba uzatvorený sudca, tráviaci dôchodkový vek tajným odpočúvaním telefonátov svojich susedov. Cynicky a so stopercentnou presnosťou predpovedá ich osobné a rodinné pohromy. Človek, správajúci sa najprv neohrabane a odpudivo, sa pri stretnutiach s touto ženou postupne uvoľňuje a vychádza zo svojej ulity. Súbežne sa odohráva príbeh mladého muža Augusta, ktorý je zamilovaný do dievčaťa hlásiaceho na telefónnej linke predpoveď počasia.

22:00 Muž, ktorý zastrelil Liberty Valancea (The Man Whot Shot Liberty Valance), USA, 1962 (Dvojka)
Senátor Ranse Stoddart sa vracia na Divoký Západ, do mesta Shinbone, aby sa zúčastnil na pohrebe svojho starého priateľa Toma Doniphona. Senátor rozpráva miestnemu novinárovi príbeh, ktorý ho svojho času priviedol do tohto mesta a ako sa začala jeho kariéra - kariéra muža, ktorý zastrelil Libertyho Valancea, najnebezpečnejšieho banditu v okolí. Film Muž, ktorý zastrelil Libertyho Valancea je jedným z najlepších a najznámejších westernov filmovej histórie. Nakrútil ho režisér John Ford v roku 1962.


24.11.
SOBOTA

19:15 Skafander a motýľ (Le Scaphandre et le papillon),Francúzsko/ USA, 2007 (Film Europe)
Adaptácia rovnomennej literárnej predlohy je skutočným príbehom Jeana - Dominiqua Baubyho, bývalého šéfeditora vo francúzskom časopise Elle. Úspešný a charizmatický muž si plnými dúškami užíval svoj privilegovaný život až do tragického momentu - po náhlej mozgovej príhode mu ochrnulo celé telo. Napriek všetkému jeho duch a vôľa ostávajú nezlomené a o svojom údele dokonca napíše román. Dielo vzniká v nesmierne ťažkých podmienkach, keďže jediný spôsob, akým dokáže Jean - Dominique komunikovať, je žmurkanie jeho ľavého oka. Film získal Cenu za réžiu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, bol nominovaný na štyroch Oscarov a získal viac ako štyridsať ocenení na celom svete.

22:00 Zopár správnych chlapov (A Few Good Men), USA, 1992 (Čt2)
Dvaja vojaci z americkej základne Guantanamo Bay na Kube sú obvinení z vraždy svojho kolegu. Prípad sa zdá byť úplne jasný. Vojenská prokuratúra zverí obhajobu oboch obvinených poručíkovi Kaffeemu, mladému ambicióznemu právnikovi. Ten sa  domnieva, že  obvinení iba vykonali rozkaz svojho veliaceho dôstojníka. Pôsobivú drámu z vojenského prostredia nakrútil režisér Rob Reiner (podpísaný pod ďalšími úspešnými titulmi Keď Harry stretol Sally, Misery nechce zomrieť, Americký prezident) ktorý sa spoľahol na hviezdne herecké obsadenie a na scenár, ktorý vznikol čiastočne podľa divadelnej hry Aarona Sorkina inšpirovanej podobným prípadom.

22:50 Posledný skaut (The Last Boy Scout), USA, 1991 (Nova)
Súkromný detektív Joe Hallenbeck je najatý tanečnicou Cory ako telesná stráž. Príliš sa neosvedčí. Cory je v noci na ulici zastrelená neznámymi zabijakmi a Joe si len so šťastím zachráni holý život. Spojí sa s ním Coryin priateľ, čierny hráč amerického futbalu Jimmy Dix, ktorý bol vyradení skorumpovaným manažérom Marconom zo svojho týmu. Obaja muži prehľadajú Coryin byt a nájdu dôkazy o tom, že Marcone podplácal senátora, čoho sa dievča snažila využiť, aby bol Jimmy prijatý späť do mužstva. Akčný film od Tonyho Scotta v najlepšej kondícii.

00:55 Než sa diabol dozvie, že si mŕtvy (Dead Before the Devil Knows You're Dead), USA, 2007 (Markíza)
Bratia Andy a Hank majú problém – ťaživý nedostatok financií. Jeden si užíval, ale za cenu daňových únikov, na ktoré mu práve prišiel auditor. Druhý nemá prácu a tým pádom ani peniaze na výživné pre svoje dieťa a svoju bývalú ženu. Andy dostal trochu zvrátený nápad ako sa z toho dostať a jeho realizáciou poveril Hanka. Rozhodnú sa vylúpiť klenotníctvo svojich rodičov. Veci sa však vymknú kontrole a obaja sa dostanú ešte do šialenejších situácií, aké si kedy dokázali predstaviť. Pri lúpeži bola totiž zavraždená ich matka a otec sa sám púšťa do pátrania po vrahoch.


25.11.
NEDEĽA

17:35 Muž so zlatou zbraňou (The Man with the Golden Gun), UK/ USA, 1974 (Joj Plus)
Nazývajú ho „Mužom so zlatou zbraňou“. Svoje obete zo zásady usmrcuje guľkami zo zlata zo svojej zlatej zbrane. James Bond už vie, že tento sadistický vrah sa volá Francisco Scaramanga a jeho najnovšie plány sa sústreďujú na získanie najničivejšej zbrane sveta, ktorú chce ohroziť život. Na jeho privátnom ostrove, v labyrinte ovládanom neľútostným trpaslíkom, sa odohrá kľúčový boj. V hre je naviac aj život Bondovho spojenca, agentky Mary Goodnightovej.

20:20 RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční (RED), USA, 2010 (Čt2)
Akčnú komédiu RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční natočil na motívy rovnomennej komiksovej mikrosérie Warrena Ellisa a animátora Cully Hammera režisér Robert Schwentke. Rozpráva príbeh penzionovaného agenta CIA Franka Mosesa (Bruce Willis), ktorý žije kľudným a idylickým životom na vidieku. Až do tej doby, kedy sa ich nové vedenie CIA rozhodne zlikvidovať. V tú chvíľu nastáva súboj na život a na smrť medzi špičkovým, ale zostarnutým agentom a celým zvyškom CIA.

22:00 Nevesta bola v čiernom (La Mariée était en noir), Francúzsko/ Taliansko, 1968 (MGM)
Nevesta bola v čiernom je prvý Truffautov "čierny" film. Scenár napísal spolu s Jean-Louis Richardom podľa knihy Williama Irisha práve v dobe, kedy písal svoju knihu rozhovorov s Alfredom Hitchcockom. Osudová náhoda zvedie dohromady päticu mužov a jeden novomanželský pár. Vo chvíli, kedy manželia vychádzajú z kostola, sa v blízkom dome hrá pätica mužov s ostro nabitou zbraňou. Nechcene vystrelená guľka spravila z nevesty vdovu. V ten deň sa nevesta z bielych šiat prezliekla rovno do čierneho. Jediné, čo ju od tejto chvíle na svete zaujíma, je pomsta. Päť mužov postupne umiera zvláštnym, rafinovaným spôsobom daným ich charaktermi a prostredím, v ktorom žijú.

00:05 Z pekla (From Hell), USA/ Veľká Británia/ Česko, 2001 (Prima)
Detektív Abberline (Johnny Depp) sa pri vyšetrovaní záhadných vrážd prostitútok z chudobnej londýnskej štvrti Whitechapel zoznamuje s krásnou Mary Kellyovou (Heather Graham). Napriek nebezpečnému vyšetrovaniu a pribúdajúcim nevysvetliteľným vraždám, sa policajný inšpektor do potenciálnej obete Mary zamiluje. Vyšetrovanie samozrejme pokračuje a stopy vedú vysoko až ku kráľovskej rodine. Mysteriózny thriller bratov Hughesovcov.


HIT TÝŽDŇA

19.11.
PONDELOK

21:50 Tri farby: Modrá (Trois couleurs: Bleu), Francúzsko/ Poľsko/ Švajčiarsko/ Veľká Británia, 1993 (Čt2)

21.11.
STREDA

22:25 Tri farby: Biela (Trois Couleurs: Blanc), Francúzsko/ Poľsko/ Švajčiarsko/ Veľká Británia, 1994 (Čt2)

23.11.
PIATOK

21:40 Tri farby: Červená (Trois couleurs: Rouge), Francúzsko/ Poľsko/ Švajčiarsko, 1994 (Čt2)


autor Tomáš Daneček 20.11.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.