TV TIPY 3.12. - 9.12. 2012

TV TIPY 3.12. - 9.12. 2012

článok



03.12.
PONDELOK

18:00 Pohŕdanie (Le Mépris), Francúzsko/ Taliansko, 1963 (Film Europe)
V roku 1963 nakrútil Jean-Luc Godard Pohŕdanie, adaptáciu rovnomenného románu talianskeho románopisca Alberta Moraviu. Išlo o jeden z najdrahších francúzskych filmov roka (aj vďaka vkladu talianskeho a amerického producenta – rozpočet sa pohyboval okolo 500 miliónov frankov/1 milióna dolárov) a hlavnú ženskú úlohu tu stvárnila Brigitte Bardot (jej honorár zhltol polovicu celého rozpočtu, väčšia časť zvyšku putovala na výplaty Jacka Palanca a Fritza Langa), v tej dobe hviezda najvyššej žiarivosti. Dej je pomerne jednoduchý: francúzsky spisovateľ a scenárista Paul Javal pracuje na zákazke pre veľké talianske štúdio. Uprostred práce začne pochybovať, či sa nezapredal, nespreneveril svojim umeleckým ambíciám a ideálom, ktoré s ním do istej miery zdieľa aj jeho žena. Tá začne svojim manželom postupne pohŕdať. Každá z postáv, či je to spisovateľ (Michel Piccoli), režisér (stvárnený legendou nemého filmu Fritzom Langom), producent (americký herec Jack Palance), či symbol krásy a zároveň zbožňovaná ikona (Brigitte Bardot) reprezentujú filmový svet a filmové umenie z mnohých hľadísk, uhlov pohľadov ako zamyslenie nie len nad filmovým priemyslom ako takým, ale aj nad postavením scenáristu a režiséra, ich vnútorného sveta, emócií a príbehov, ktoré rozprávajú a do istej miery aj žijú.

21:50 Marseillaisa (La Marseillaise), Francúzsko, 1938 (Čt2)
Oddiel päťsto dobrovoľníkov z Marseille tiahne do Paríža, aby tam bránil revolúciu v rozhodujúcom boji proti rúcajúcej sa se monarchii kráľa Ludovíta XVII. (Pierr Renoir) a Márie Antoinetty (Lise Delamareová). Pieseň dobrovoľníkov z južnej Francie Marseillaisa sa stala uznávanou hymnou revolucionárov. Útok skončí víťazstvom ľudu, kráľ je zosadený a Francúzsko je prehlásené za republiku. Film vznikol pod záštitou odborového zväzu CGT, ktorý tiež dodal mnoho neplatených štatistov. Novinkou bola úhrada výrobných nákladov v výške 5 miliónov frankov vydaním podielových listov.


04.12.
UTOROK

20:20 Ja a Ty a všetci ostatní (Me and You and Everyone We Know), USA/UK, 2005 (Film Europe)
Christine je bláznivé dievča, ktoré sa živí taxikárčením, a zúfalo hľadá samu seba prostredníctvom nakrúcania nekonvenčných krátkych videí. Márne sa s nimi pokúša presadiť v miestnej galérii moderného umenia, kde narazí na neprístupnú pseudointelektuálnu kurátorku Nancy, ktorú spočiatku Christinine filmy vôbec nezaujmú a povýšene ich odmieta. Za jej prísnosťou sa však v skutočnosti ukrýva zúfalý pocit osamelosti a kríza ženy stredného veku. Christine sa bláznivo zaľúbi do predavača topánok, zmäteného Richarda, ktorý práve prechádza problematickým rozvodom a stále sa nedokázal vyrovnať so svojím životom a predovšetkým s úlohou otca dvoch synov. Sedemročný mudrlant Robby navštevuje pravidelne internetový chat bez toho aby si uvedomoval jeho pravý význam.

21:35 Zastihla mě noc, ČSSR, 1985 (Kino CS)
Režisér Juraj Herz dokázal, že aj oslavný životopis komunistickej odborárky, ktorá zahynula v nacistickom koncentračnom tábore Rawensbruck, možno nakrútiť bez obvyklej popisnosti. Naopak zvolil expresívny prístup, na diváka útočí emotívnym prívalom roztočených obrazov, zvlášť stiesňujúcich väzenských priestorov, v ktorých modelácií uspel kameraman Viktor Růžička, a hudbou Michaela Kocába.

TV tipy 3.12. - 9.12. 2012 TV tipy 3.12. - 9.12. 2012 TV tipy 3.12. - 9.12. 2012


05.12.
STREDA

20:15 Čas zabiť (A Time to Kill), USA, 1996 (Doma)
Právnik a jeho asistenti sa snažia zachrániť černošského otca rodiny pred odsúdením za vraždu. Dôvodom jeho činu bol obzvlášť závažný trestný čin dvoch belochov: dvaja robotníci zbijú a znásilnia černošské dievčatko. Jej otec Carl Lee Hailey je zdesený - rozhodne sa, že vezme spravodlivosť do svojich rúk - aby tak zabránil oslobodeniu obidvoch mužov. Spomenul si totiž na podobný prípad z neďalekého mestečka, ktorý sa skončil oslobodením útočníkov. Carl ich zabije priamo v budove súdu - pred viacerými svedkami. Jeho právnik Jake Brigance sa teraz musí so svojimi asistentmi postarať o to, aby mal Carl spravodlivý súdny proces.

22:00 Až do mesta Aš, SR, 2012 (Dvojka)
Napriek tomu, že Dorotka skončí strednú školu s maturitou, prácu sa jej v Bardejove nepodarí nájsť. Pod tlakom svojej rodiny, prijme prácu šičky v Aši. Dorotka sa lúči so svojim chlapcom Ďodíkom a odchádza sama do Čiech hľadať lepší život. V Aši sa spriatelí so svojou spolubývajúcou z ubytovne, trochu uletenou mladou Slovenkou Silviou. Ošarpaná ubytovňa sa stáva Dorotkiným novým domovom, trávi dni vo fabrike za pásom šitím nohavíc a v spoločnosti osamelých tiet, starých šičiek rôznych národností, natrvalo usadených v starej ubytovni. Z takéhoto spôsobu života sa stáva bludný kruh. Čo zarobí minie na drahú ubytovňu a na stravu. Kríza všetko komplikuje, fabriky sa zatvárajú, ako prvých prepúšťajú cudzincov. Mongolským šičkám štát platí letenky domov, mnohé Ukrajinky a Slovenky však zostávajú v Aši bez akéhokoľvek príjmu. Niektoré vymenia prácu šičky za prácu v bordeli, tie šťastnejšie majú postarších nemeckých pánov, ktorí sa s igelitkami s nákupom zastavia každý víkend a v nedeľu idú späť domov na nemeckú stranu za svojimi manželkami. Silvia si vezme Dorotku pod ochranné krídla a zoznámi ju s nemeckým 50tnikom Johannom, aby jej zabezpečila víkendové prísuny potravín v igelitkách.

22:30 A.I.- Umelá inteligencia (Artificial Intelligence: A.I.), USA, 2001 (Čt2)
Film vznikol už roku 1972 v briliantnom mozgu medzičasom zosnulého Stanleyho Kubricka. Lenže v tom čase Kubrickovi chýbali finančné ako aj technické možnosti na uskutočnenie svojho diela, a tak jednoducho napísal scenár, ktorý až do svojej smrti prepracovával. Ešte za svojho života plánoval réžiou poveriť, alebo aspoň na réžii spolupracovať, so Spielbergom, a preto niet divu, že tento jeho dielo po Kubrickovej smrti dokončil (už od roku 1998 obidvaja spolu hľadali termín na začiatok nakrúcania).

23:20 Psie popoludnie (Dog Day Afternoon), USA, 1975 (Universal)
V Brooklyne je horúce popoludnie a dve optimistické nuly sa rozhodnú vylúpiť banku. Sonny akciu riadi, Sal mu robí komplica a výsledkom je jedna veľká katastrofa. Dorazí totiž aj polícia, televízne kamery a dokonca i donáška pizze. Na tomto komediálnom napínavom filme spolupracoval Al Pacino s režisérom Sidney Lumetom. Film si vyslúžil šesť nominácií na Oscara a jedného aj získal, a to za scenár.

00:00 Krajina strelcov (Open Range), USA, 2003 (Čt1)
Je rok 1882 a prériami divokého západu sa preháňa trojica kovbojov - drsný Charley Waite (Kevin Costner), obetavý Mose (Abraham Benrubi) a mladý, zaúčajúci sa Button (Diego Luna) na čele s Bossom Spearmanom (Robert Duvall), hnajúca svoje stádo nekonečnými pastvinami. Napriek odlúčeniu od civilizácie a svojim osobitným životným štýlom majú ale stále svojich nepriateľov. Presvedčia sa o tom, keď ich vzdorné stádo zavedie do blízkosti malého mestečka Harmonwillu. Tu sa stretávajú so skorumpovaným šerifom a bezohľadným rančerom Baxterom (Michael Gambon) , ktorí celú oblasť ovládajú vďaka násiliu a teroru.

06.12.
ŠTVRTOK

18:00 Barbarella (Barbarella), Francúzsko/ Taliansko, 1968 (Cinemax)
Píše sa rok 40 000. Anti-gravitačná sex-bomba Barbarella je zo svojho kľudného poletovania vyrušená žiadosťou prezidenta Zeme, aby zachránila svet pred zlými úmyslami vedca Durana Durana. Komiksová estetika, erotický pohľad a vtipný nadhľad Rogera Vadima vytvorili koncom 60. rokov vycibrené zábavno – podivné dielo.

21:00 Na konci všetkých vojen (To End All Wars), USA/ Thajsko, 2001 (Filmbox)
Snímka rozpráva príbeh spojeneckých vojakov, ktorí musia čeliť brutálnemu zachádzaniu v japonskom zajateckom tábore. Muži sú nútení stavať železnicu v neľudských podmienkach džungle naprieč územím Barmy a Siamu. Vysilených, hladných a smrteľné chorých mužov ženie dopredu len túžba po pomste, úniku a seba-zachovaniu.

TV tipy 3.12. - 9.12. 2012 TV tipy 3.12. - 9.12. 2012 TV tipy 3.12. - 9.12. 2012


07.12.
PIATOK

20:00 Zahraj to znova, Sam (Play It Again, Sam), USA, 1972 (Cinemax)
Šarmantná romantická komédia v hlavnej úlohe s Woodym Allenom a Diane Keatonovou vznikla na podklade Allenovej broadwayskej komédie. Je nielen plná nostalgického humoru a jemnej irónie, ale aj obdivom k americkej kinematografii a kultovému filmu Casablanca. Allan je neurotický filmový kritik a fanúšik Humphreyho Bogarta. V prítmí kinosály sa cíti byť rovnako mužný a neodolateľný ako Bogie vo svojom charakteristickom trenčkote a klobúku s chesterfieldkou v kútiku úst. Aj doma sa obklopuje milovanými filmami a hrdinami. Keď ho však život prinúti opustiť ríšu filmovej fantázie a vrátiť sa späť do reality, je zrazu bezradný.

21:40 Veľká ilúzia (La Grande illusion), Francúzsko, 1937 (Čt2)
Dvaja francúzski dôstojníci, kapitán De Boildieu (Pierre Fresnay) a poručík Maréchal (Jean Gabin) sú zostrelení nad bojovou líniou nepriateľa a poslaní do zajateckého tábora. Tam vďaka vzájomnému porozumeniu s ostatnými väzňami, pomáhajú budovať tajný podzemný východ. Osud je k nim však nemilosrdný. Deň pred plánovaným útekom dochádza k presunu zajatcov. Hlavnou myšlienkou Renoirovho filmu je viera v dorozumenie ľudí rôznych národov, rás a vyznaní. Jeden z najslávnejších protivojnových titulov.

22:00 Rok draka (Year of the Dragon), USA, 1985 (MGM)
Šéf mafie čínskej štvrte, mladý Joey Tai používa bezprecedentné násilie. Stane sa šéfom čínskej mafie v New Yorku a neoddiskutovateľným vodcom čínskej komunity. Dohľad nad poriadkom v čínskej štvrti má Stanley White, policajt, ktorý nenávidí Ázijčanov od vojny vo Vietname. Obaja porušujú dlho platné nepísané zákony a nie sú ochotní robiť kompromisy - to vyústi do krvavého konfliktu.

22:05 L.A. - Utajené skutočnosti (L. A. Confidential), USA, 1997 (Jednotka)
Strastiplné pátranie po tajnostiach hollywoodskeho podsvetia. Los Angeles, začiatok 50. rokov. Chlapíci z oddelenia vrážd a z protidrogového to niekedy tiahnu spolu, a inokedy zas proti sebe. Aj oni však majú svoje medze - keď zistia, že s nimi niekto špinavo manipuluje. Zvlášť keď objavia zločin, ktorý je príliš divný, než aby to nechali nepovšimnuté. Taký je aj prípad milionára Patchetta, ktorý má dobre zavedenú prax s luxusnými prostitútkami, vyzerajúcimi ako filmové hviezdy. A začína tu byť príliš mnoho mŕtvych, ktorí majú niečo spoločného.


08.12.
SOBOTA

13:15 Zlaté oko (Golden Eye), Veľká Británia/ USA, 1995 (Joj)
Je to už deväť rokov, čo sa agentom britskej tajnej služby podarilo infiltrovať do ruských zložiek a zmariť bioteroristický plán. Agent 006 Alec Trevelyan zomrel rukou krutého veliteľa Urumova a agent 007 Bond iba s námahou unikol smrteľnému nebezpečenstvu. Teraz je však situácia oveľa horšia. Smrtiaca satelitná zbraň „Zlaté oko“ sa dostala do nepovolaných rúk. Táto ohromujúca zbraň, ktorá elektromagnetickým impulzom dokáže zničiť všetky elektronické prístroje, bola ukradnutá Urumovom a jeho pomocníčkou, zvodnou ale smrtiacou Xeniou. A tak je to ruská počítačová expertka Natalya, ktorá jediná môže pomôcť Bondovi pri pátraní po ľuďoch, ktorí predstavujú nebezpečenstvo nielen pre Londýn, ale pre celý západný svet.

20:05 Lurdy (Lourdes), Rakúsko/ Francúzsko/ Nemecko, 2009 (Film Europe)
Christine je takmer celý svoj život pripútaná na invalidný vozík. Aby sa necítila taká osamelá, vydá sa na výlet do Lurd, ikonického mesta pútnikov v Pyrenejskom pohorí. Jedného rána sa prebudí zdanlivo vyliečená. Film Lurdy je krutým príbehom. Chorí ľudia z celého sveta prichádzajú na toto posvätné miesto s vierou, že získajú zpäť svoje zdravie, pretože Lurdy sú považované za miesto zázrakov, nádeje, pokoja a uzdravenia pre mnohých zúfalých a umierajúcich ľudí. Ale cesty božie sú nevyzpytateľné a nádej, ktorá je tak blízko smrti, sa môže naplniť, čo sa zdá absurdní vo chvili, keď sa život uberá k svojmu koncu.

22:00 Volanie mora (Mar adentro), Španielsko/ Francúzsko/ Taliansko, 2004 (Dvojka)
Stačil jeden dlhý pohľad inam, na ňu, jedna nepozornosť a skok do ustupujúceho mora zmenil život Ramóna Sampedra (Javier Bardem) na nepoznanie. Pri skoku hlavou vpred si nezlomil väz, ani neupadol do bezvedomia, ani sa neutopil. Ostal žiť, so spomienkou na celý predchádzajúci život, pripútaný na posteľ ochrnutý. Celých 28 rokov 4 mesiace a niekoľko dní hľadal legálnu cestu preč z tohto sveta. Celých 28 rokov 4 mesiace a niekoľko dní ho v tomto snažení podporovali ľudia, ktorí ho milovali, ktorým na ňom záležalo, ktorí obetovali vlastné životy a robili všetko pre to, aby bol ten jeho aspoň o niečo lepší.

22:00 Hrdina (馬永貞), Hong Kong, 1997 (MGM)
Ma Wing Jing a jeho mladší brat Ma Tai Chueng (Takeshi Kaneshiro a Wah Yuen )prichádzajú do Šanghaja dúfajúc, že ich v najväčšom čínskom meste čaká lepší život a poriadne peniaze. Wing Jing sa sprateli s mafiánom Tamom Seeom (Biao Yuen ) a za to, že mu zachráni život, dostáva nočný klub. Po danom teritóriu však túži aj iný mafián.

23:45 Legendárne zbrane Kung Fu (十八般武藝), Hong Kong, 1982 (MGM)
Príbeh sa odohráva počas neskorej dynastie Qiung keď cisárovná Dowager Cixi vyslala svojich zástupcov hľadať v rôznych frakciách hnutia Yihetuan majstrov bojových umení, ktorých západné guľky nedokážu zraniť. Keď jeden z vodcov týchto skupín rozpustí svoju jednotku, vrahovia zostávajúcich frakcií sú poverení potrestať ho za očividnú zradu. Už názov sľubuje veľké množstvo bojových scén, aj za použitia legendárnych zbraní.

TV tipy 3.12. - 9.12. 2012 TV tipy 3.12. - 9.12. 2012 TV tipy 3.12. - 9.12. 2012


09.12.
NEDEĽA

17:35 Moonraker (Moonraker), Veľká Británia/ Francúzsko/ USA, 1979 (Joj Plus)
Pýchu svetovej vedy, raketoplán Moonraker unesú priamo počas letu. James Bond sa pri pátraní dostane na stopu priemyselnému magnátovi a šialencovi v jednej osobe Hugovi Draxovi. V tajných laboratóriách už má v zálohe vyvinutý nervový plyn, ktorý by mohol vyhubiť celé ľudstvo. Drax má totiž príliš šialené plány na to, aby zostali len tak nepovšimnuté. Svetu hrozí katastrofa a na pomoc Bondovi už prichádza aj americký kolega, aby sa spoločne podujali na významnú misiu.

19:55 Príbeh ženy (Une affaire de femmes), Francúzsko, 1988 (Film Europe)
Film nakrútený podľa Marie-Louise Giraud, jednej z posledných žien popravených vo Francúzsku. Marie Latour (Isabelle Huppert), matka dvoch detí, je trochu povrchná a ľahkomyseľná žena, ktorá je nešťastná v manželstve s vojnovým veteránom a invalidom. Manžel Paul pracuje ako pomocník na stavbe, zatiaľ čo Marie sníva o úspešnejšom živote. Keď ju raz požiada o pomoc priateľka, Marie si uvedomí, akým spôsobom by mohla zbohatnúť. Poskytne jej pomoc v podobe potratu. Táto záležitosť silno ovplyvní smer jej života, začne ponúkať služby ďalším tehotným a zúfalým ženám. Vďaka zarobeným peniazom sa stáva samostatnou živiteľkou rodiny, sen o speváckej dráhe nepôsobí tak nereálne. Ale potom ako ju na základe udania zatkne polícia, prichádza vytriezvenie. Úrady potrebujú obetného baránka, ktorého by mohli obviniť z mravného úpadku a odviesť pozornost od vlastných neúspechov. A tak obvinenú ženu posielajú pred nekompromisný súd, aj keď zároveň expedujú židovské deti do koncentračných táborov v Nemecku.

20:00 Mestečko Pleasantville (Pleasantville), USA, 1998 (MGM)
Dvojčatá David a Jennifer sa ocitnú v čiernobielom sitcome z 50. rokov, ktorý sledujú v televízii. David sa v prostredí seriálového mestečka orientuje, no jeho sestra sa nemieni zmieriť s tým, že akékoľvek vášnivé prejavy nie sú bežné a obyvatelia nepoznajú dážď ani oheň.

23:25 Úsvit mŕtvych (Dawn of the Dead), USA, 2004 (Cinemax)
Zdravotná sestra Anna, policajt Kenneth, predavač elektroniky Michael a pouličný chuligán so svojou tehotnou priateľkou sú hlavnými postavami v apokalyptickom zombie nakrútenom podľa klasickej filmovej predlohy George Romera Úsvit mŕtvych. Svet zachvátila nevysvetliteľná epidémia, ktorá likviduje svetovú populáciu – avšak mŕtvi nezomierajú! Stávajú sa zombie, ktorí sa potulujú po meste a hľadajú každú príležitosť, kde by sa dostali k mäsu a krvi zvyšnej hŕstky dosiaľ živých ľudí. Kde a ako sa to všetko začalo, nevie nikto. Otrhaná a zúbožená skupina tých, ktorí zatiaľ prežili v jednom wisconsinskom meste, našla úkryt vo veľkom obchodnom stredisku.

23:55 Bazén (Swimming Pool), Francúzsko/ Veľká Británia, 2003 (Čt2)
Film francúzskeho režiséra Francoisa Ozona je nezvyčajnou variáciou na klasický žáner thrilleru v hitchockovskom štýle. Autorka detektívnych románov Sarah Mortonová je už unavená z rutinnej práce na kriminálnych sériách, ktoré sú síce komerčne úspešné no stále rovnaké. Jej vydavateľ jej pre zotavenie sa a na nabranie síl pre nový román ponúkne k dispozícii svoju vilu v južnom Francúzsku. Sarah jeho ponuku s radosťou prijme a užíva si južného slnka i pokoja. Jej pustovnícku idylu však naruší nečakaný príchod Julie, nemanželskej dcéry vydavateľa. Julie trávi dni polonahá pri bazéne a v noci si užíva alkoholické a erotické radovánky vždy s iným mužom. Nevraživosť medzi týmito dvoma tak odlišnými ženami rastie, až ich spojí vražda muža.


HIT TÝŽDŇA

07.12.
PIATOK

21:40 Veľká ilúzia (La Grande illusion), Francúzsko, 1937 (Čt2)
Dvaja francúzski dôstojníci, kapitán De Boildieu (Pierre Fresnay) a poručík Maréchal (Jean Gabin) sú zostrelení nad bojovou líniou nepriateľa a poslaní do zajateckého tábora. Tam vďaka vzájomnému porozumeniu s ostatnými väzňami, pomáhajú budovať tajný podzemný východ. Osud je k nim však nemilosrdný. Deň pred plánovaným útekom dochádza k presunu zajatcov. Hlavnou myšlienkou Renoirovho filmu je viera v dorozumenie ľudí rôznych národov, rás a vyznaní. Jeden z najslávnejších protivojnových titulov.


autor Tomáš Daneček 3.12.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.