TV TIPY 10.12. - 16.12. 2012

TV TIPY 10.12. - 16.12. 2012

článok



10.12.
PONDELOK

20:00 Cesta na západ (The Way West), USA, 1967 (MGM)
V roku 1843 sa skupina ľudí vydá na dlhú cestu do Oregonu, vzdialeného 2500 km, aby tam našla nový domov. Výpravu zorganizoval bývalý senátor, ktorý sa kedysi chcel stať prezidentom USA. Cesta vedie cez územie Siuxov, od ktorých im hrozí útok.

21:50 Bláznivý Petríček (Pierrot le fou), Francúzsko/ Taliansko, 1965 (Čt2)
Príklon k existencializmu, pocitová platforma 60. rokov, hľadanie východísk - to sú zdroje, z ktorých vyviera príbeh Ferdinanda, ktorý prišiel o prácu a v bezútešnej situácií s pocitom zbytočnosti nachádza útechu vo vzťahu k Marianne. Tento motív je zakomponovaný do gangsterského podhubia. Ferdinand sa celú dobu domnieva, že Marianne je sestrou gangstera; rozčarovanie z poznania, že je jeho milenkou, zaplatia obaja životom. Godardova sloboda vyjadrovania vytvára osobitý štýl diela, v ktorom sa zlučuje subjektivizujúci prúd s cinema-vérité a ústi do podoby pestrej koláže. Svojrázny, nekonvenčný Belmondo využíva priestor na improvizáciu, jeho prejav osciluje medzi nežnými, humornými a vážnymi polohami. Film je variáciou na známe godardovské témy: lásku, ktorá prináša smrť, hľadanie slobody, problém jazyka a komunikácie, romantickú predstavu o možnosti návratu k prírode a dezilúziu zo sklamania. O ľahostajnosti, pocite márnosti a cynizmu modernej doby.


11.12.
UTOROK

19:50 Mamut (Mammoth), Švédsko/ Dánsko/ Nemecko, 2009 (Film Europe)
Úspešný manželský pár Leo a Ellen žije v luxusnom byte v New Yorku a celé dni i noci trávi prácou. Leo je tvorcom čoraz úspešnejších webových stránok a Ellen pracuje ako lekárka na pohotovostnej chirurgii. Ich sedemročná dcéra Jackie trávi väčšinu času so svojou filipínskou pestúnkou, ktorá si prišla do USA zarobiť, aby uživila dvoch malých synov. Leo podnikne pracovnú cestu do Thajska, kde nechtiac spustí reťazec nečakaných udalostí, ktoré budú mať dramatický dopad na všetkých. Rovnako ako v predchádzajúcich filmoch aj tu rezonujú pre režiséra Lukasa Moodyssona dôležité otázky medziľudských a rodinných vzťahov, problémy existenciálnej krízy a napokon i veľká téma prechádzajúca celou jeho tvorbou: deti v ohrození.

22:20 Špión, ktorý prišiel z chladu (The Spy Who Came In from the Cold), UK, 1965 (Čt2)
Špionážna dráma, ktorej dej sa odohráva na prelome štyridsiatych a päťdesiatych rokov, v období studenej vojny, s majstrovským hereckým výkonom na Oscara nominovaného Richarda Burtona. Príbeh vznikol na motívy rovnomennej literárnej predlohy autora Johna le Carrého, do kvalitného scénára ho previedla scenáristická dvojica Paul Dehn a Guy Trosper. Režisérovi Martinovi Rittovi sa pri nakrúcaní podarilo nájsť chladnú až mrazivú atmosféru, veľkú zásluhu na pôsobivosti má brilantná čiernobiela kamera Oswalda Morrisa.

TV tipy 10.12. - 16.12. 2012 TV tipy 10.12. - 16.12. 2012 TV tipy 10.12. - 16.12. 2012


12.12.
STREDA

20:00 Keane (Keane), USA, 2004 (Cinemax)
Tridsať ročný muž má podozrenie, že sa jeho dcéra stratila na newyorskej autobusovej stanici. Lenže trpí schizofréniou, a tak si nie je istý, či sa všetko neodohráva iba v jeho fantázii. New York. Je to už šesť mesiacov, čo bola jeho šesťročná dcéra pravdepodobne unesená, keď bola pod jeho dohľadom. William Keane (Damian Lewis) sa len s ťažkosťami snaží túto skutočnosť zvládnuť. Opakovane sa vracia na miesto únosu a snaží sa prechádzať udalosti onoho osudného dňa. Jedného dňa sa stretne s mladou ženou, Lynn Bedikovú (Amy Ryan) a jej sedemročnou dcérou Kirou (Abigail Breslin), ktoré prechodne bývajú v rovnakom moteli ako on. Čím viac ich spoznáva, tým viac sa zaoberá pocitom straty a vykúpenia v snahe vyplniť prázdnotu po zmiznutej dcére.

20:10 Dom duchov (The House of the Spirits), Port./ Nemecko/ Dánsko/ USA, 1993 (Jednotka)
Dráma, zachytávajúca tri generácie jednej rodiny v Južnej Amerike na pozadí prudkých spoločenských a politických zmien. Príbeh sa odohráva v Čile, v druhej polovici 20.storočia. Chudobný Esteban Trueba sa ožení s jemnou a krehkou Clarou, narodí sa im dcéra Blanca. Esteban si tvrdou prácou zarobí na vidiecky statok, haciendu a stane sa miestnym patriarchom. Jeho robotníci sa ho boja. Esteban vstúpi do politiky ako konzervatívny senátor. Keď Blanca dospeje, zamiluje sa do mladého revolucionára Pedra, ktorý podnecuje robotníkov, aby bojovali za socializmus. Pedro sa samozrejme dostane do sporu s Estebanom. Esteban chce zabrániť Pedrovmu vzťahu s jeho dcérou - a to všetkými možnými prostriedkami. Do ich života však zasiahne vojenský puč v roku 1973, ktorý celú rodinu rozbije.

23:20 Wyatt Earp (Wyatt Earp), USA, 1994 (MGM)
Kevin Costner vystupuje v úlohe najslávnejšieho muža zákona, ktorý kedy kráčal po Divokom Západe a stal sa legendou. Gene Hackman v úlohe Wyattovho otca a Dennis Quaid ako Earpov najlepší kamarát, dodávajú šťavu tomuto veľkolepému westernu.

13.12.
ŠTVRTOK

18:20 Umenie klamať (The Invention of Lying), USA, 2009 (Cinemax)
Film sa odohráva v alternatívnej realite, v ktorej lož – ani akýkoľvek koncept lži – neexistuje. Všetci (vrátane politikov a reklamných pracovníkov) hovoria pravdu a nič než pravdu, bez toho aby mysleli na následky. Lenže jedného dňa smoliar menom Mark Bellison (Ricky Gervais) v sebe náhle odhalí schopnosť klamať a zistí, že nepoctivosť prináša ruže. Vo svete, kde je každé slovo považované za absolútnu pravdu, si Mark veľmi jednoducho vyklame cestu k bohatstvu a sláve. Lenže lož sa tiež rýchlo šíri a Markovi sa veci vymknú z rúk – ľudia totiž niektoré z jeho príbehov začnú považovať za, ehm, evanjelia.

20:00 Kouř, ČSFR, 1991 (Kino CS)
Mladý inžinier prichádza na svoje prvé pôsobisko so zámerom pracovať, čo sa však v bizarných pomeroch éry posledných rokov totalitného kŕča ukáže byť šokujúcim výstrelkom. Svojím neobvykle normálnym postojom uvedie do chodu beh "miestnych" dejín, a tak spoločenské zlo (zosobnené nekompetentnými šéfmi) je zvrhnuté spravodlivo rozhorčeným, prebudeným davom a sú nastolené nové poriadky, ktoré však v mnohom začínajú pripomínať poriadky staré, obrátené naruby.

22:00 Prorok (Un prophète), Francúzsko/ Taliansko, 2009 (Film Europe)
Malik El Djebena, odsúdený na šesť rokov väzenia, nevie čítať ani písať. Do väznice prichádza úplne sám a pôsobí mladším a krehkejším dojmom ako ostatní trestanci. Má devätnásť rokov. Šéf korzického gangu, ktorý vládne i vo väzení, si ho okamžite zoberie na paškál a poverí ho niekoľkými „úlohami “, vďaka ktorým sa Malik nielen zocelí, ale zároveň si začne získavať šéfovu dôveru. Ale Malik je odvážny a učenlivý, a tak tajne začne spriadať vlastné plány.

TV tipy 10.12. - 16.12. 2012 TV tipy 10.12. - 16.12. 2012 TV tipy 10.12. - 16.12. 2012


14.12.
PIATOK

21:45 Socializmus (Film socialisme), Švajčiarsko/ Francúzsko, 2010 (Čt2)
Súrodenci Florine a Lucien sa rozhodnú stráviť deň svojich narodenín premýšľaním o význame slov Voľnost - Rovnosť - Bratstvo. S detskou úprimnosťou položená otázka nedovoľuje rodičom obmedziť sa na otrepané klišé, a tak spolu s tvorcami a divákmi musia bilancovať odkiaľ prišli a kam dospeli tieto ideály. Počas plavby výletnou loďou po Stredozemnom mori sa otvorí horizont s množstvom ďalších otázok, príbehov, udalostí, ilúzií, mýtov a lží. Koláž názorov náhodných pasažierov, medzi ktorými sú vojnový zločinec s vnučkou, významný francúzsky filozof Alain Badiou, legendárna americká speváčka Patti Smith, či moskovský pohlavár, sa prelína s rôznymi obrazovými materiálmi, ktoré nás premiestnia do Egypta, Palestíny, Odesy, Neapolu či Barcelony. Jean-Luc Godard, enfant terrible svetovej kinematografie, nakrútil opus o nenaplnených ideáloch západnej spoločnosti plný kritickej sebareflexie, nečakaných spojení, umeleckej kreativity a vtipu.

22:05 9. rota (9 ротa), Rusko/ Fínsko/ Ukrajina, 2005 (Jednotka)
Príbeh predstavuje drsný pohľad na rusko-afghánsky konflikt. Film rešpektuje klasickú schému vojnových snímkov: sledujeme skupinu regrútov podstupujúcu tvrdý vojenský výcvik v Uzbekistane, kde im velí sadistický seržant Dygalo, aby v druhej časti filmu v skutočnom boji zistili, že výcvik ich ani zďaleka nepripravil na hrôzu, ktorá ich čaká v hornatom teréne nádhernej afghánskej krajiny. 9. rota bola režijným debutom Fjodora Bondarčuka, ktorý je divákom známy hlavne ako herec. Sám si v 9. rotě zahral - zhostil sa úlohy dôstojníka Chochlova. Na režisérsku stoličku Bondarčuk po prvý krát usadol v štyridsiatich rokoch (jeho otec Sergej Bondarčuk nakrútil v rovnakom veku vlastný debut, adaptáciu Šolochovovej poviedky Osud človeka).

00:25 Kráľ Kalifornie (King of California), USA/ Mexiko, 2007 (Doma)
Vo veku 16 rokov je Miranda (Evan Rachel Wood) sklamaná rozchodom svojich rodičov. Keď ju opustila matka, odišla zo školy. Počas pobytu otca v zariadení pre duševne chorých sa zamestnala u McDonald's. Charlie (Michael Douglas) sa vrátil domov posadnutý predstavou o zakopanom poklade, ktorý mal zakopať španielsky bádateľ Otec Juan Florismarte Garces niekde v Kalifornii na predmestí obytného celku. Čo neurobí dcéra pre svojho? Vyzbrojí sa detektorom kovov, kopou príručiek pre hľadačov pokladov a vyberú sa ho hľadať.


15.12.
SOBOTA

19:35 Medzi stenami (Entre les murs), Francúzsko, 2008 (Film Europe)
Francois Marin, triedny učiteľ úrovne ekvivalentnej nášmu druhému stupňu ZŠ, pôsobí na priemernej škole v jednej z periférnych štvrtí Paríža obývanej prevažne prisťahovalcami. Jeho trieda je pomerne verným odtlačkom multikultúrnej miešačky dnešného Francúzska. 14, 15 roční domorodci a príslušníci rozličných národností a etník (Afričania, Arabi, Ázijci) sa tu každý deň stretávajú, aby strávili naporcované kusy vedomostí a stali sa aspoň formálne Francúzmi.

22:20 Hlbočina (The Deep), USA, 1977 (Čt1)
Milenci David Sanders a Gail Berkeová (Nick Nolte a Jacqueline Bisset) trávia dovolenku snov na jednom z bermudských ostrovov. Pri potápaní objavia vrak vojnovej lode Goliáš a náhodou nájdu cestu do jeho trupu. To okamžite vzbudí pozornosť miestneho mafiána Henriho Clocha (Louis Gossett), pretože Goliáš sa potopil s obrovským nákladom morfia, určeného pôvodne pre zdravotnícke účely. David a Gail sa spoja s miestnym cestovateľom a dobrodruhom Romerom Treecom (Robert Shaw), aby Clocheovi za odmenu vyzdvihli morfiové ampulky. V skutočnosti im však ide o niečo iného. David zistil, že pod vrakom Goliáša ležia zvyšky omnoho staršej lode, ktorá stroskotala v osemnástom storočí aj s pokladom španielskeho kráľa Filipa.

23:50 Pred súmrakom (Before Sunset), USA/ Rakúsko/ Švajčiarsko, 2004 (Doma)
Film režiséra Richarda Linklatera volne nadväzuje na jeho snímku z roku 1995 Pred úsvitom. Film Pred úsvitom je romantickým príbehom o láske dvoch mladých ľudí, francúzskej študentky Celine (Julie Delpy) a amerického mladíka Jesse (Ethan Hawke). Celine a Jesse sa stretli vo vlaku z Budapešti do Viedne a dej filmu sa odohrával v priebehu dvanástich hodín. Snímka končila rozlúčením oboch hrdinov po jednej spoločne strávenej noci. Celine a Jesse sa rozišli so sľubom, že sa znovu stretnú vo Viedni po šiestich mesiacoch.

TV tipy 10.12. - 16.12. 2012 TV tipy 10.12. - 16.12. 2012 TV tipy 10.12. - 16.12. 2012


16.12.
NEDEĽA

17:00 Len pre tvoje oči (For Your Eyes Only), Veľká Británia/ USA, 1981 (Joj Plus)
Britskú špionážnu loď vybavenú systémom ATAC, ktorý umožňuje vysielať štartovacie kódy pre strely Polaris, niekto potopil v Albánskom mori. Všetky svetové mocnosti vysielajú svojich najlepších mužov na miesto katastrofy, aby sa pokúsili ATAC ukoristiť. Skupina gréckych priekupníkov zavraždí manželov Timothyho a Ionu Havelockovcov, ktorí po lodi pátrali z poverenia britskej vlády, a ich dcéra Melina (Carole Bouqet) sa v snahe pomstiť smrť svojich rodičov spojí s Jamesom Bondom (Roger Moore). Postupom času vyjde najavo, že vrahovia Havelockovcov pracujú pre Emila Leopolda Locquea (Michael Gothard), pravú ruku gréckeho pašeráka a agenta KGB Kristatosa (Julian Glover), ktorý chce odovzdať ATAC sovietskemu generálovi Gogolovi (Walter Gotell).

19:55 Bez konca (Bez konca), Poľsko, 1985 (Film Europe)
Píše sa rok 1982. V Poľsku je vyhlásený výnimočný stav a organizácia Solidarita postavená mimo zákon. Urszulu stretáva životná tragédia - stratí manžela. Aby sa psychicky nezrútila, zameriava všetku pozornosť na preklady Orwellovho diela a na svojho syna. Jej manžel Antek sa k nej však stále vracia. Býval totiž obhajcom politických väzňov a trápi ho, že svoj posledný prípad nestihol dokončiť.

20:20 Červená rieka (Red River), USA, 1948 (Joj Plus)
Osadník Thomas Dunson spolu s nájdencom Matthewom vybuduje v Texase vlastné dobytkárske impérium. Pôda, na ktorej sa usadil, je na chov ideálna, avšak stádo o viac než deviatich tisícich kusov dobytka treba jedného dňa dopraviť k obchodníkom. Film Howarda Hawksa patrí v žánri westernu k tým najlepším. Veľkolepé scenérie so stádom tvoria pozadie príbehu o rivalite dvoch mužov, z ktorých každý presadzuje svoju vôľu iným spôsobom. Scenár vznikol na základe článku v časopise Saturday Evening Post.

23:20 Lono (Womb), Nemecko/ Maďarsko/ Francúzsko, 2010 (Cinemax)
Eva Green sa v úlohe mladej Rebeccy vracia do domu starého otca na chladnom anglickom pobreží, kde pred rokmi prežila svoju prvú, ešte detskú lásku. Rebecca a Tommy nadviažu presne tam, kde se v detstve ich cesty rozišli. Renomovaný maďarský režisér Benedek Fliegauf nerozpráva klasický príbeh o osudovej láske, ale zamýšľa sa nad podobou lásky v kontexte genetickej reprodukcie. Keď Tommy zomrie pri autonehode, Rebecca sa rozhodne pre umelé oplodnenie s klonovanou ľudskou DNA a celý život potom čelí dôsledkom svojho kontroverzného rozhodnutia. Príbeh osudovej a zakázanej lásky Fliegauf zasadil do veľmi blízkej budúcnosti, čo mu umožnilo rafinovane využiť aj prvky science fiction.


HIT TÝŽDŇA

11.12.
UTOROK

22:20 Špión, ktorý prišiel z chladu (The Spy Who Came In from the Cold), UK, 1965 (Čt2)
Špionážna dráma, ktorej dej sa odohráva na prelome štyridsiatych a päťdesiatych rokov, v období studenej vojny, s majstrovským hereckým výkonom na Oscara nominovaného Richarda Burtona. Príbeh vznikol na motívy rovnomennej literárnej predlohy autora Johna le Carrého, do kvalitného scénára ho previedla scenáristická dvojica Paul Dehn a Guy Trosper. Režisérovi Martinovi Rittovi sa pri nakrúcaní podarilo nájsť chladnú až mrazivú atmosféru, veľkú zásluhu na pôsobivosti má brilantná čiernobiela kamera Oswalda Morrisa.


autor Tomáš Daneček 10.12.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.