TV TIPY 31.12. - 6.1. 2013

TV TIPY 31.12. - 6.1. 2013

článok



31.12.
PONDELOK

19:00 Dlouhý, Široký a Krátkozraký, ČSFR, 1991 (Čt2)
Rovnako ako väčšina ostatných predstavení Divadla Járy Cimrmana pozostáva i Dlouhý, široký a krátkozraký z dvoch častí – odbornej časti (formou prednášky či kratších referátov) o živote a diele Járy Cimrmana a druhej časti, ktorá tvorí ucelenejšie spracovanie niektorého jeho diela (v tomto prípade rozprávky Dlouhý, široký a krátkozraký). Prvú časť tohto predstavenia tvorí rozsiahlejšia prednáška „Cimrmanova cesta za českou pohádkou“. Vlastná divadelná hra sa venuje strastiplnému putovaniu, ktorého cieľom je vrátiť princeznej Zlatovláske jej ženskú krásu – bola totiž očarovaná zlým obrom Kolodějem.

20:10 Horúčka sobotňajšej noci (Saturday Night Fever), USA, 1977 (Dvojka)
Jeden z najúspešnejších filmov 70. rokov nakrútil režisér John Badham (Vojnové hry, Modrý hrom, Číslo 5 žije). Ten mal šťastnú ruku aj pri voľbe hudobného sprievodu, súčasťou deja sú dnes už slávne hity skupiny Bee Gees. Postavu Tonyho Manera stvárnil John Travolta. Po prvý raz zaujal v slávnom horore Briana De Palmu Carrie, slávu mu ale priniesla práve úloha v Horúčke sobotnej noci, ktorá z neho učinila idol mládeže a priniesla mu nomináciu na Oscara. Veľký komerčný úspech získal aj v nasledujúcom hudobnom filme Pomáda, v ktorom si zahral s Oliviou Newton-John. Platne z oboch filmov patria medzi najlepšie predávané tituly v histórii hudobného priemyslu.

22:10 Pat Garrett a Billy the Kid (Pat Garrett and Billy the Kid), USA, 1973 (MGM)
Pôsobivý, baladicky ladený western režiséra Sama Peckinpaha zaujme príbehom s radom drsných, surových i básnivých scén, neúctou k ženám, rovnako ako napätou atmosférou a hereckými výkonmi. Film pritom neprináša príliš lichotivý pohľad na obe známe legendy divokého Západu.

TV tipy 31.12. - 6.1. 2013 TV tipy 31.12. - 6.1. 2013 TV tipy 31.12. - 6.1. 2013


01.01.
UTOROK

21:00 Dom, Slovensko/ Česko, 2011 (Jednotka)
Dom je príbeh o dramatickom strete dvoch generácii a o túžbe po slobode. Eva je 18-ročné dievča žijúce na vidieku blízko malého mesta. Neznáša svojho otca Imricha, ktorý ju núti denne pracovať na stavbe domu - " daru". Ten je v skutočnosti zhmotnením vlastných Imrichových túžob a ambícií. Eva otcovej ambícii vybudovať " perfektný domov" nerozumie. Zvlášť od vtedy, čo vyhnal jej tehotnú staršiu sestru Janu v 17tich z ich spoločného domu a jej " dom" ostal nedokončený. Sklamaný Imrich odvtedy sústreďuje všetku silu a pozornosť na kontrolu Evinho života. A hlavne na stavbu druhého domu.

21:25 Sláva (Fame), USA, 1980 (Doma)
Sedem hodín výuky a obed. Taká je ponuka newyorskej Strednej školy múzických umení. Hviezdna kariéra? Tá je zas hlavným cieľom mladých hudobníkov, hercov, tanečníkov a snílkov po celú dobu ich pôsobenia na škole. Vidina slávy je hnacím motorom, cibrí talenty, konfrontuje ilúzie s realitou, sprevádza hľadanie lásky aj zmyslu života. Film, který bol nominovaný na šesť cien Filmovej akademie, získal Oskarov za dynamickú hudbu a titulnú melódiu.

22:25 Skrotenie zlej ženy (The Taming of the Shrew), Taliansko/ USA, 1967 (Čt2)
Vážený pan Baptista, počestný občan mesta Padovy, má život korenený jednou veľkou radosťou a jednou veľkou starosťou. Tou radosťou je jeho mladšia dcéra Bianka, nežná, poslušná bytosť, stvorená pre to, aby bola potešením otca a oporou budúceho manžela. Tou starosťou je Katarína, divoká, nespútaná dračica, pred ktorou sa trasie nie len služobníctvo, ale aj samotný otec. Jedinou jeho nádejou je, že si ju raz niekto vezme za ženu a odvedie ju so sebou. Zeffirelliho prepis Shakespearovej komédie patrí k najlepším filmovým adaptáciám hier veľkého alžbetínca vôbec. Má na tom zásluhu vynikajúce, vystihnutie života a atmosféry renesančnej Padovy, a znamenití predstavitelia dvoch hlavný úloh (Taylor a Burton).

02.01.
STREDA


20:00 Lolita (Lolita), USA, 1962 (MGM)
Emigrant z Európy Humbert Humbert je po príchode do mesta Ramsdale v New Hampshire zasiahnutý amorovym šípom a je natoľko očarovaný, že vymýšľa diabolský plán. Ožení sa s Charlottou Haze, aby tak mohol navždy byť nablízku svojej láske, Charlottinej predčasne vyspelej dcére Lolite. V tejto horko komickej a hlboko dojímavej adaptácii románu Vladimíra Nabokova Stanley Kubrick odhaľuje tému sexuálnej posadnutosti.

20:10 Sherlock: Štúdia v ružovej (Sherlock), Veľká Británia, 2010 (Jednotka)
Tam kde nie je možné vyriešiť prípad, tam nastupuje Sherlock Holmes spolu s Johnom Watsonom. Herec Benedict Cumberbatch dal postave Sherlocka Holmesa nový rozmer, za čo získal niekoľko televíznych cien. Detektív Holmes má najúžasnejšie odhaľovacie metódy. Má schopnosť analyzovať stopy tak ako nikto iný na svete. Úlohy Sherlocka sa v tomto novátorsky poňatom cykle zhostil mladý britský herec Benedict Cumberbatch, ktorému v úlohe doktora Watsona výborne sekunduje menej nápadný, ale rovnako skvelý Martin Freeman.

22:35 Hráči so smrťou (Flatliners), USA, 1990 (Doma)
Partia študentov medicíny sa rozhodne prekročiť hranicu a zistiť, čo je za rovnou čiarou. Fascinácia klinickou smrťou má ale ďalekosiahle následky. Niečo dávno zabudnuté, sa derie naspäť na svet. Thriller Joela Schumachera (Phone booth, 8 mm) bol uvádzaný aj v našich kinách.

TV tipy 31.12. - 6.1. 2013 TV tipy 31.12. - 6.1. 2013 TV tipy 31.12. - 6.1. 2013


03.01.
ŠTVRTOK

20:15 Edith Piaf (La Môme), Francúzsko/ Veľká Británia/ Česko, 2007 (Doma)
Film sa sústreďuje na zlomové momenty Piafinho turbulentného pretĺkania sa od zatuchnutých putík až po preslávené music-hally v Paríži a Amerike. V popredí je jadrná osobnosť, uchovávajúca si v akejkoľvek spoločnosti svoju príznačnú zemitosť, roztopašnú vulgárnosť, s ktorou vždy uhranula všetkých prítomných a podmanila si aj tých najuhladenejších aristokratov. V súkromí náladová, despotická, ťažko zvládnuteľná, večne opitá. Kostnatá, zhrbená, jačiaca grimasa - drsný, prenikavo zrnitý, naliehavý hlas. Práve tento rozmer, množinu oboch týchto polôh dokázala vynikajúco stvárniť Marion Cotillard, bez ktorej by bol film len bezvýrazným súčtom biografických klišé. Ona jej dodala hĺbku, ktorá sa postupom času vyvíjala a obrusovala, aby na záver odhalila celú tragickú krásu svojej postavy.

20:40 Amadeus (Amadeus), USA, 1984 (Dvojka)
Český režisér Miloš Forman našiel v priebehu svojho amerického pôsobenia osobnú tému v zápase výnimočného jedinca s predstaviteľmi politickej aj inej moci. Ideálnu látku objavil v divadelnej hre Petera Shaffera Amadeus, ktorá sa od svojho uvedenia stala hitom svetových scén. Geniálny skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart sa v nej stane obeťou vražedných intríg svojho kolegu, dvorného skladateľa Antonia Salieriho, ktorý nevládze uniesť váhu závisti a vlastnej priemernosti. Práve Salieri je - navzdory titulu - hlavným hrdinom divadelného aj filmového príbehu.

21:40 Million Dollar Baby (Million Dollar Baby), USA, 2004 (Jednotka)
Starnúci Frankie Dunn trénuje mladých a nádejných boxerov. Nedarí sa mu však doviesť ich až k majstrovskému zápasu, jeden po druhom totiž prestupujú k iným manažérom. Okrem toho sa pokúša uzmieriť so svojou dcérou, aj keď sa mu to stále nedarí. Okolo ringu Frankiemu pomáha Eddie, bývalý boxer, jeho kamarát a často aj ochranca. Keď zahlási odchod aj ich posledný zverenec, objaví sa v telocvični Maggie. Odstrkovaná a naštvaná prahne po tom, aby jej niekto konečne veril. Frankie ju trénovať odmietne, Maggie sa však dohodne na cvičení s Eddiem a svojou húževnatosťou si postupne získa aj Frankieho. Popri tréningu odhalí každý kus svojej smutnej minulosti a jeden druhému sa stanú chápajúcou oporou – otcom alebo dcérou. Keď sa však Maggiin sen začne napĺňať, čaká ich všetkých ešte ťažká skúška.

23:55 Výbuch (Blow Out), USA, 1981 (MGM)
Filmový zvukár počas práce náhodou nahral zvláštny rozhovor milencov a výstrel, ktorý do pripravovaného filmu nepatril. Zistil, že sa vlastne nevedomky stal náhodným svedkom záhadnej vraždy a zaplietol sa do veľmi nebezpečnej hry. Film režiséra Briana De Palmu v hlavných úlohách s Johnom Travoltom a Nancy Allen.

TV tipy 31.12. - 6.1. 2013 TV tipy 31.12. - 6.1. 2013 TV tipy 31.12. - 6.1. 2013


04.01.
PIATOK

20:00 Špinavé ulice (Mean Streets), USA, 1973 (MGM)
Charlie vyrástol v newyorskom "Malom Taliansku" a jeho profesionálna dráha mu bola od začiatku predurčená. Pracuje ako výpalník pre strýka, mafiánskeho bossa, ale snaží sa robiť všetko správne a nikomu neublížiť. Hoci mu už ťahá na tridsiatku, žije u rodičov a rešpektuje nepísané zákony svojej komunity. Od detstva sa priatelí s bratrancom Johnny Boyom, problémovým výtržníkom a zlodejom. Johnny Boy kradne skôr zo zábavy ako pre peniaze, je impulzívny a bitkár, neprejavuje úctu k miestnym autoritám a odmieta sa zaradiť. Charlie ho z priateľstva, ale i z lásky k jeho sestre Therese, chráni. Hoci Theresa jeho city opätuje, Charlie sa snaží svoju lásku skrývať. Theresa totiž trpí epilepsiou, kvôli ktorej ju bigotné katolícke prostredie považuje za blázna.

20:20 Ip Man: zrodenie majstra (葉問), Hong Kong/ Čína, 2008 (Markíza)
Čína, rok 1935. Kluby bojových umení v meste Foshan naberajú na popularite a Ip Man (Donnie Yen) je nespochybniteľným vládcom umenia wing chun, čím ďalej populárnejšou verziou kung fu. Kľudný život jeho rodiny a priateľov však obráti hore nohami japonská invázia. Potom, ako odmietne učiť okupačných vojakov svojmu umeniu, je prinútený bojovat o vlastné prežitie v sérii výziev, ktoré vyvrcholia súbojom na život a na smrť s najlepším japonským bojovníkom.

21:50 Kika (Kika), Španielsko, 1993 (Cinemax)
Absurdná tragikomédia zo života jednej zvedenej no nie opustenej vizážistky. Vizážistka Kika prichádza do vily amerického spisovateľa Nicolasa, aby na poslednú cestu upravila jeho nevlastného syna Ramona. Ramon však nie je skutočne mŕtvy, akoby zázrakom ožije a s Kikou začnú spolu žiť. Ich šťastiu by nič nestálo v ceste, nebyť viacerých problémov, s ktorými sa musia vysporiadať. Film Pedra Almodóvara.

22:00 Zjazvená tvár (Scarface), USA, 1983 (Čt2)
Klasická dráma Howarda Hawksa Zjazvená tvár (1932), inšpirovaná osudom chicagského gangstera Al Caponea, sa po viac než päťdesiatich rokoch dočkala nového spracovania. Scenárista Oliver Stone a režisér Brian De Palma avšak dej posunuli do súčasnosti, talianskeho zločinca nahradili kubánskym emigrantom a pašovanie alkoholu distribúciou drog. V lete roku 1980 emigrovalo z kubánskeho prístavu Mariel so súhlasom Fidela Castra 125 000 ľudí. Zhruba pätina z nich mala kriminálny záznam, pretože Castro sa potreboval zbaviť „nežiadúcich“ osôb. Asi polovica utečencov se usídlila v Miami a jeho okolí. Táto udalosť tvorí prológ novej verzie Zjazvenej tváre. Režisér De Palma svoj snímok nakrútil efektným štýlom, v ktorom sa oprel o takmer maniakálny výkon Al Pacina. Skôr než u pôvodnej verzie hľadal inšpiráciu u Coppolovho krstného otca, čo je zrejmé už z Pacinovho obsadenia.

05.01.
SOBOTA

15:40 Medená veža, ČSSR, 1970 (Jednotka)
Osudová tatranská dráma prilákala do kín začiatkom 70. rokov takmer pol milióna návštevníkov a dodnes nestratila na diváckej atraktívnosti. Film je nostalgickým príbehom troch priateľov - Pirina, Valéra a Starca - ktorí žijú slobodne a šťastne v horskej chate v milovanej Stratenej doline vo Vysokých Tatrách. Po príchode krásnej turistky Sašky, ktorá sa stane príčinou i obeťou mužskej žiarlivosti, je dovtedy neohrozené priateľstvo vystavené ťažkým skúškam.

21:20 Prelet nad kukučím hniezdom (One Flew Over the Cuckoo's Nest), USA, 1975 (Dvojka)
Predlohou k filmu bol režisérovi Milošovi Formanovi román Kena Keseyho, ktorý ho napísal pri pôsobení v "nemocnici pre veteránov". Snímka sa stala najväčším medzinárodným úspechom vo Formanovej kariére. V roku 1976 získal film Oscara vo všetkých hlavných kategóriách - za najlepší film, réžiu, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scenár.

22:00 Nevestinec (L'apollonide (Souvenirs de la maison close)), Francúzsko, 2011 (Film Europe)
Obdobie veľkých sociálnych zmien na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia postihlo aj slávne parížske nevestince. Svetu, v ktorom sa na jednej strane ponúkala krása a potešenie, zároveň však ukrýval bolesť a poníženie, hrozil zrazu zákaz existencie. V snímke, ktorá sa dostala do súťažného výberu na MFF Cannes vychádzal francúzsky režisér Bonello z dobovej sociologickej štúdie o “domoch lásky”. Dráždivé povrchné pozlátko nahradil však oveľa živočíšnejšou atmosférou a do popredia vysunul autentické príbehy dievčat plné rivality a zvláštneho priateľstva, ktoré vôbec nie sú sexy v dnešnom ponímaní tohto slova.

TV tipy 31.12. - 6.1. 2013 TV tipy 31.12. - 6.1. 2013 TV tipy 31.12. - 6.1. 2013


06.01.
NEDEĽA

15:50 Odviate vetrom (Gone with the Wind), USA, 1939 (Doma)
Jeden z najslávnejších amerických filmov všetkých čias sa radí medzi najväčšie epické drámy, aké sa kedy nakrútili. Dramatický milostný príbeh Scarlett O'Harovej (Vivien Leigh) a Rhetta Butlera (Clark Gable) sa odohráva v rokoch občianskej vojny a následnej rekonštrukcie porazeného Juhu (1861 – 1873). S nesmrteľným obsadením, vynikajúcou kamerou a nádhernou hudbou toto obľúbené klasické filmové dielo okúzľuje divákov i dnes.

20:00 Podivuhodný prípad Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button), USA, 2008 (Doma)
Narodil som sa za neobyčajných okolností.” Presne týmito slovami sa začína film Podivuhodný prípad Benjamina Buttona, ktorý je adaptáciou poviedky F.Scotta Fitzgeralda o mužovi, ktorý sa narodil ako 80 ročný a postupne mladol. Je to človek ako každý z nás, ktorý nie je schopný zastaviť čas. Vo filme prejdeme z New Orleans v roku 1918 – na konci 1. svetovej vojny do 21. storočia. Vypočujeme si veľkolepý príbeh muža, ktorý je iný ako ostatní. Podivuhodný prípad Benjamina Buttona je o tom, akých ľudí tento neobyčajný muž stretol, ktoré miesta po svojej ceste navštívil, o láskach, ktoré našiel a stratil, o radosti zo života a smútku zo smrti a o tom, čo trvá večne.

22:00 Strieľajte na pianistu (Tirez sur le pianiste), Francúzsko, 1960 (Film Europe)
Hrdinom druhého celovečerného filmu Francoisa Truffauta je klavirista v malom pochybnom bare Charlie. Nikto netuší, že v minulosti bol slávnym klavírnym virtuózom a jeho pravé meno je Edouard Saroyan. Jedného dňa mu manželka prezradila, že za jeho úspech musela zaplatiť impresáriovi vlastným telom a následne spáchala samovraždu. Edouard sa vtedy vzdal skvelej hudobnej kariéry a pretrhol všetky väzby s minulosťou. Sám vychováva mladšieho brata Fida a vyhýba sa kontaktom s okolím. Až do dňa, kedy sa do baru prichádzajú skryť jeho ďalší dvaja bratia Chico a Momo, prenasledovaní gangstermi. Charlie im pomôže, ale sám sa tak dostane do ťažkostí. So zloduchmi aj s bolestnou minulosťou mu chce pomôcť zamilovaná servírka Lena.

00:10 Gran Torino (Gran Torino), USA/ Nemecko, 2008 (Markíza)
Automechanik na dôchodku Walt Kowalski (Clint Eastwood) trávi svoje dni opravami okolo domu, popíjaním piva a pravidelnými návštevami miestneho holiča. Posledním želaním jeho mŕtvej ženy bolo, aby sa vyspovedal. Ale Walt – zatrpknutý veterán z Kórejskej vojny, ktorý má svoju pušku stále vyčistenú a pripravenú na použitie – necíti potrebu z ničoho sa spovedať. A jediný, komu verí dostatočne na to, aby sa mu zveril, je jeho pes Daisy. Všetci susedia, ktorých poznal, pomreli alebo sa odsťahovali a ich miesto zaujali prisťahovalci z juhovýchodnej Ázie, ktorých nenávidí. Walt je naštvaný prakticky na všetko a všetkých – na popadané lístie a nepokosené trávniky; na cudzie tváre všade okolo; na pouličné gangy, ktoré si myslia, že mesto patrí len im; na tých naivných cudzincov, ktorými sa stali jeho vlastné deti – a už len v tichosti dožíva zvyšok svojho života.



HIT TÝŽDŇA

02.01.
STREDA

20:00 Lolita (Lolita), USA, 1962 (MGM)
Emigrant z Európy Humbert Humbert je po príchode do mesta Ramsdale v New Hampshire zasiahnutý amorovym šípom a je natoľko očarovaný, že vymýšľa diabolský plán. Ožení sa s Charlottou Haze, aby tak mohol navždy byť nablízku svojej láske, Charlottinej predčasne vyspelej dcére Lolite. V tejto horko komickej a hlboko dojímavej adaptácii románu Vladimíra Nabokova Stanley Kubrick odhaľuje tému sexuálnej posadnutosti.


autor Tomáš Daneček 31.12.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.