TV TIPY 7.1. - 13.1. 2013

TV TIPY 7.1. - 13.1. 2013

článok



7.1.
PONDELOK

19:50 Spadol z oblakov (Danny Deckchair), Austrália, 2003 (Film+)
Danny Morgan je výstredný betonár s hlavou plnou bláznivých nápadov. Keď jeho žena Trudy, ctižiadostivá realitná agentka, zruší kvôli obedu zo známym športovým komentátorom dlho plánovanú spoločnú dovolenku, trávi týždeň sám doma a to nikdy neveštilo nič dobré. A skutočne, Danny v priebehu grilovacej párty uviaže k svojmu kreslu balóny, vezme si pivo a uletí nude, všednosti a všetkým, čo ho mali za tuctového chlapíka.

21:55 Obchod na korze, ČSSR, 1965 (Čt2)
Tragikomické podobenstvo o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia. Komorný subtílny príbeh arizátora, ktorému jeho švagor, miestny veliteľ HG, prihrá skrachovanú židovskú galantériu, aby mu nenarúšal kádrový profil. Jednoduchý stolár Tóno Brtko sa ocitá medzi dvoma svetmi - čistým, nedotknuteľným svetom starej nahluchlej Židovky a svetom reality, symbolizovanej nezmyselnou drevenou Babylonskou vežou na námestí, oslavujúcou vládnuci režim. Film, ocenený roku 1966 Oscarom, varuje pred provinčným siláctvom a velikášstvom, pred zastieraním malosti a podriadenosti.

22:05 Ďalší rok (Another Year), Veľká Británia, 2010 (Dvojka)
Okolo šťastného manželského páru ako okolo slnka obiehajú nešťastné a osamelé životy ich priateľov a príbuzných. Ako ich dôverníci vidia až na dno ich domotaných životov, ich priateľstiev, osamelosti, nádeje a zúfalstva, vnímajú vznik nového i zánik starého. Všetko by bolo v poriadku, keby sa jedna slobodná kamarátka nezaľúbila do ich syna. Režisér Mike Leigh, šesťkrát nominovaný na Oscara, občas prezývaný aj "antropológ s kamerou", prichádza s ďalšou skvelou štúdiou medziľudských vzťahov. A na to, aby všetko vyrozprával, mu vo filme stačí jeden rok.


8.1.
UTOROK

22:OO Saimir (Saimir), Taliansko, 2004 (Film Europe)
Adolescentný Saimir pochádza z rodiny chudobných albánskych prisťahovalcov, žijúcich v Taliansku. On a jeho otec pomáhajú ďalším utečencom pri ilegálnom vstupe do zeme. Režisér Francesco Munzi obdržal v roku 2004 za svoju snímku zvláštne ocenenie na filmovom festivale v Benátkach.

22:15 Krídla (Birdy), USA, 1994 (Čt2)
Film rozpráva príbeh o vernom priateľstve Ala (Nicolas Cage) a Birdyho (Matthew Modine), spečatenom spoločnými prežitkami vojnových hrôz. Obaja muži sa vracajú z vietnamskej vojny: zatiaľ čo Al utrpel zranenie tváre, Birdy trpí traumou, ktorá ho privedie až na uzavreté oddelenie psychiatrie. Žije totiž v predstave, že je vták. Jeho priateľ Al sa ho pomocou spomienok na spoločnú minulosť pokúša priviesť späť do reality. V retrospektíve sledujeme ich mladosť v chudobnej štvrti Philadelphie a začiatok priateľstva dvoch protikladných pováh - Ala, ktorý miluje baseball a behá za dievčatami, a Birdyho, ktorý žije len pre svoj sen - vedieť lietať. Alovi sa nakoniec podarí oslobodiť Birdyho z jeho dobrovoľnej izolácie a spoločne sa pokúšajú začať odznovu.

TV tipy 7.1. - 13.1. 2013 TV tipy 7.1. - 13.1. 2013 TV tipy 7.1. - 13.1. 2013


9.1.
STREDA

20:00 Svet Henryho Orienta (The World of Henry Orient), USA, 1964 (MGM)
V britko komediálnom pohľade na stratu nevinnosti stvárnil Peter Sellers rolu Henryho Orienta, schátraného koncertného pianistu, ktorý skoro zošalie, keď sa doňho zamilujú dve školáčky. Zatiaľčo Henryho aktívne libido ho nabáda, aby sa zmocnil vydatej paničky Pauly Prentissovej, dvojica štrnášťročných školáčiek Val (Tippy Walker) a Gil (Merrie Spaeth) ho platonicky zbožňujú a z prenasledujú po celom New Yorku. Prehnaná fantázie dievčat, ktorá se prejavuje napríklad tak, že si svoje naháňačky zaznamenávajú do denníčkov, vedie k tomu, že si Valina promiskuitná matka (Angela Lansbury) začína myslieť, že snáď jej dcéra s Henrym "niečo má".

20:10 Sherlock: Slepý bankár (Sherlock), Veľká Británia, 2010 (Jednotka)
V Londýne sa začnú na najrôznejších miestach vyskytovať záhadné symboly a vraždy, ktoré Sherlocka a Watsona pivedú k čínskej zločineckej skupine zvanej Čierny lotos. Zavraždení sa vyskytujú na miestach, kam sa vrah nemal ako dostať, ani odtiaľ ako uniknúť. Okrem tejto záhady sú tu symboly ako odkazy, ktoré sa vyskytujú na miestach činu alebo v ich blízkosti. Jediná žena, ktorá by dokázala symboly rozlúštiť je nezvestná a Sherlock vie, že ju musí nájsť, aby dokázal prípad vyriešiť.

22:05 Muž, ktorý sa nevrátil, ČSR, 1959 (Dvojka)
Policajný nadporučík Vlado Hronec (Jaroslav Mareš) spolu so zvedavým novinárom Zvarom (Karol Machata) najprv pátrajú po zlodejovi dôležitých výrobných dokumentov, o ktoré by mohli mať záujem aj železnou oponou. Spočiatku si myslia, že ich ukradol inžinier Kovalský (Ladislav Chudík) a ušiel s nimi za hranice. Keď sa však zistí, že niekto Kovalského zabil, musia začať s vyšetrovaním odznovu. Slovenská detektívka Petra Solana.


10.1.
ŠTVRTOK

20:00 Umenie klamať (The Invention of Lying), USA, 2009 (Cinemax)
Film sa odohráva v alternatívnej realite, v ktorej lož – ani akýkoľvek koncept lži – neexistuje. Všetci (vrátane politikov a reklamných pracovníkov) hovoria pravdu a nič než pravdu, bez toho aby mysleli na následky. Lenže jedného dňa smoliar menom Mark Bellison (Ricky Gervais) v sebe náhle odhalí schopnosť klamať a zistí, že nepoctivosť prináša ruže. Vo svete, kde je každé slovo považované za absolútnu pravdu, si Mark veľmi jednoducho vyklame cestu k bohatstvu a sláve. Lenže lož sa tiež rýchlo šíri a Markovi sa veci vymknú z rúk – ľudia totiž niektoré z jeho príbehov začnú považovať za, ehm, evanjelia.

20:00 Tri (Drei), Nemecko, 2010 (Cinemax2)
Novinárka Hanna a architekt Simon tvoria úspešný pár žijúci v Berlíne v harmonickom zväzku, ktorý trvá už dvadsať rokov. Rôzne aférky, plánovanie dieťaťa a svadby, každodenné starosti i radosti mileneckého páru, to všetko majú za sebou. Až do okamihu, kedy do ich života vstúpi atraktívny Adam. Problém je v tom, že Hanna ani Simon o svojich vzájomných citoch k Adamovi netušia. Ľúbostný príbeh, v ktorom nechýba zmysel pre humor, nečakané zvraty a prekvapenia, je nakrútený s dynamikou a s citom pre výtvarnú stránku. Každá časť príbehu zapadá do dokonalej mozaiky, v ktorej sa osudy troch hlavných hrdinov spoja. Tom Tykwer aj vo svojom poslednom filme rieši svoju obľúbenú tému lásky, medziľudských vzťahov a dotýka sa nadčasových otázok života a smrti.

00:30 Hory majú oči (The Hills Have Eyes), USA, 2006 (Joj)
Remake hororu Wesa Cravena z roku 1977. Spoločnosť Fox Searchlight Pictures na jej realizáciu najala mladého režiséra Alexandra Aja (Noc s nabrúsenou britvou). Dej pripravovaného filmu bude sledovať príbeh rodiny Carterovej na karavanovom výlete do púšte, ktorá však kedysi slúžila skúškam jadrových zbraní. Tie zanechali na tamojších obyvateľoch určité nepríjemné stopy. Rodinka Carterových sa tak dostane do konfliktu s rodinkou Mutantových.

TV tipy 7.1. - 13.1. 2013 TV tipy 7.1. - 13.1. 2013 TV tipy 7.1. - 13.1. 2013


11.1.
PIATOK

20:00 Pre hrsť dolárov navyše (Per qualche dollaro in più), Tal./ Šp./ SRN, 1965 (Barandov)
Dvaja nájomní pátrači sú na stope tomu istému chlapovi - Indiánovi. Najprv ide každý z nich svojou cestou, ale napokon sa dajú dohromady a pokúsia sa hľadať ho spolu. Ale prečo po ňom pátrajú? Majú obaja ten istý dôvod?

22:00 Il camorrista (Il camorrista), Taliansko, 1985 (Dvojka)
Príbeh "Profesora", ktorý z väzenia riadi svoje impérium vrážd a drog. Neskôr sa mu s pomocou vernej sestry podarí ujsť, aby sa postupne po vojne s ostatnými bossmi dostal na čelo mafie. Necháva za sebou krvavú stopu, no talianske orgány sú proti nemu bezmocné. Film je voľne inšpirovaný príbehom skutočného bossa camorry Raffaele Cutola.

22:10 Borsalino (Borsalino), Francúzsko/ Taliansko, 1970 (Jednotka)
Film s Alainom Delonom a Jeanom – Paulom Belmondom v hlavných úlohách zachytáva prostredie marseillského podsvetia v 30tych rokoch, kde spojí životy dvoch drobných podvodníčkov v súboji o jednu ženu. Spolu zarábajú na konských dostihoch, čo ich privedie k práci pre bossov miestnych gangov. Postupne sú však nútení zmeniť svoj bezstarostný prístup k zločinu. Film bol nakrútený na motívy knihy Zločinci v Marseille od Eugena Saccomana.


12.1.
SOBOTA

21:55 Ucho, ČSSR, 1970 (Čt2)
Jeden z najslávnejších trezorových filmov, ktorý sa na plátna kín dostal až dve desaťročia po dokončení. Zobrazuje ničivý strach, ktorý v ére vrcholného stalinizmu ovládal aj stranícke špičky, ukazuje devastujúce podozrievanie, ktoré nachádza svoj výraz v všadeprítomnom odpočúvaní. Prednosťou filmu sú nielen výnimočne napísané dialógy, ale predovšetkým mimoriadne sugestívne herecké zvládnutie oboch hlavných úloh Radkom Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou. Film v roku 1969 nebol schválený do distribúcie, premiéru mal až v januári 1990 po páde režimu.

22:00 Alica v mestách (Alice in den Städten), SRN, 1974 (Dvojka)
Nemecký novinár Philip sa na letisku v Spojených štátoch zoznámi s mladou ženou a jej deväťročnou dcérou Alicou. Matka ho poprosí, aby dcérku na chvíľku postrážil, čoskoro však vysvitne, že Philip sa bude musieť o Alicu starať oveľa dlhšie, ako pôvodne predpokladal. Obaja sa tak vydávajú na cestu, na ktorej hľadajú starých rodičov dievčatka. Prvý veľký film Wima Wendersa je zároveň úvodným dielom jeho voľnej trilógie cesty, kam patrí spolu so snímkami Falošný pohyb a V behu času.

TV tipy 7.1. - 13.1. 2013 TV tipy 7.1. - 13.1. 2013 TV tipy 7.1. - 13.1. 2013


13.1.
NEDEĽA

20:30 Decká sú v pohode (The Kids Are All Right), USA, 2010 (Joj Plus)
Vtipný a energický portrét modernej rodiny - Nic a Jules (Annette Bening a Julianne Moore) sú matky, ktoré žijú v útulnom dome na okraji mesta so svojimi dospievajúcimi deťmi Joni a Laserom (Mia Wasikowska a Josh Hutcherson). Keď sa Joni chystá na vysokú školu, jej mladší brat ju požiada o veľkú láskavosť. Chce, aby mu Joni pomohla nájsť ich biologického otca. Aj napriek vlastným pochybnostiam splní bratovo prianie a nadviaže kontakt s „bioockom“ Paulom (Mark Ruffalo), sympatickým majiteľom reštaurácie. Keď do života tejto nevšednej rodiny vstúpi Paul, začne sa pre všetkých nová životná kapitola, v ktorej budú postupne definované, prehodnotené a znova formulované rodinné vzťahy.

22:00 Kráska dňa (Belle de jour), Francúzsko/ Taliansko, 1967 (Film Europe)
Iskrivé dielo, oscilujúce na rozhraní pikantnej reality a surrealistickej vízie a radiace sa k najdômyselnejším prienikom do podvedomia moderných žien. Na príbehu mladej mondénnej dámy - oddanej manželky a rafinovanej prostitútky – sa Buñuel opäť zaoberá dvojakou morálkou meštiackej spoločnosti. Séverine žije v ohľaduplnom, zjavne však neuspokojivom manželskom vzťahu s bohatým chirurgom Pierrom. Od rodinného priateľa sa dozvie o existencii luxusného nevestince, do ktorého začne každý deň potajomky dochádzať, aby tu bez nároku na honorár poskytovala pod pseudonymom Belladonna sexuálne služby. Buñuel vedľa seba bez prechodu kladie útržky snov, predstáv a reality a tak bez veľkých technických prostriedkov dosahuje surrealistického účinku filmu.

22:10 Nepohodlný (The Constant Gardener), USA/ Veľká Británia/ Kanada, 2005 (Dajto)
Na odľahlom území severnej Kene sa nájde mŕtvola brutálne zavraždenej aktivistky Tessy Quayle. Tessin sprievodca, miestny lekár, ktorému sa podarilo uniknúť, má dôkazy týkajúce sa tohto zločinu. Členovia Britskej vyššej komisie predpokladajú, že pozostalý vdovec, ich mierne strojený a neambiciózny kolega Justin Quayle, ponechá nepríjemnú záležitosť v absolútnej diskrétnosti. Neboli by ďaleko od pravdy, avšak spomienky na ženu vyburcujú Justína vykonať po prvý raz vo svojom živote, aj vo svojej diplomatickej kariére rozhodujúci čin.


autor Tomáš Daneček 7.1.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.