TV TIPY 14.1. - 20.1. 2013

TV TIPY 14.1. - 20.1. 2013

VOD recenzia



14.1.
PONDELOK

20:00 Prerušená pieseň (Прерванная песня), ZSSR/ ČSSR, 1959 (CS Film)
Koprodukčný československo-gruzínsky film netají, že slovenskí vojaci museli za druhej svetovej vojny bojovať po boku hitlerovských armád proti Sovietskemu zväzu, avšak mnohí z nich prebiehali k Červenej armáde, pretože vedeli, kde je ich miesto. Bez väčších problémov si získali dôveru a pomáhali otvárať oči i svojim doposiaľ váhajúcim druhom, ktorých tiež previedli na správnu stranu. Hrdina si tam našiel dokonca životnú lásku.

21:50 8 1/2 (8 ½ ), Francúzsko/ Taliansko, 1963 (Čt2)
Felliniho autorská kontemplácia nad sebou samým, svojou tvorbou, životom a umením. Dej filmu rámcuje pobyt režiséra Guida (Felliniho filmové alter ego Marcello Mastroianni) do kúpeľov, kde chce načerpať silu a tvorivú inšpiráciu na ďalší film. Je unavený zo slávy, úspechu, zo svojho života, priateľov, manželky i mileniek. Film získal okrem iných ocenení aj Oscara ako najlepší zahraničný film.

22:05 Chaotická Ana (Caótica Ana), Španielsko, 2007 (Dvojka)
Mladá umelkyňa Ana žije na ostrove Ibiza so svojim voľnomyšlienkárskym otcom pokojný život spätý s prírodou. Vďaka mecenáške Justine odchádza rozvíjať svoj talent do Madridu, kde sa delí o strechu nad hlavou s ďalšími mladými tvorcami. Jedným z nich je aj charizmatický Said, do ktorého sa Ana zamiluje. Šťastné dni však ukončí náhly Saidov odchod a Anin záchvat, po ktorom sa prostredníctvom regresnej hypnózy začne vracať do svojich minulých životov.

23:55 Krátky film o zabíjaní (Krótki film o zabijaniu), Poľsko, 1987 (Film Europe)
Rozšírená verzia piateho dielu televízneho projektu Dekalóg režiséra Krzysztofa Kieslowskeho je variáciou na piate prikázanie Desatora "Nezabiješ" a polemikou s morálnou oprávnenosťou trestu smrti. Zaznamenáva chladnú premyslenú vraždu bez motívu a rovnako chladnú premyslenú a absurdnú popravu. Prostredníctvom paralelnej montáže konfrontuje osudy troch neznámych ľudí, ktorých cesty sa v jeden deň náhodou pretnú: nesympatického taxikára, zasmušilého mladíka a optimistického čerstvého advokáta. V niekoľkých okamihoch sa z nich stanú obeť, vrah a obhajca.


15.1.
UTOROK

20:00 Dokonalý zmysel (Perfect sense), VB/ Švédsko/ Dánsko/ Írsko, 2011 (Cinemax)
Zatiaľ čo Susan (Eva Green) a Michael (Ewan McGregor) objavujú nové, nepredvídateľne hlboké city, ľudia na celom svete sa začínajú chovať zvláštne. Vnímajú to tak preto, lebo sú zamilovaní, alebo sa svet citovo rozpadá? Už sme si zvykli na sci-fi filmy o globálnych katastrofách z americkej produkcie podľa určitej dramaturgickej šablóny zvyčajne diktovanej práve pôvodom týchto filmov. Toto je neamerický film, ktorý k žánru pristupuje z iného uhla. Má dve navzájom previazané dejové línie: prvou je ľúbostný príbeh medzi mladým šéfkuchárom a dievčaťom zo susedstva, ktoré je epidemiologičkou; druhou je prepuknutie záhadnej nákazy v rôznych častiach sveta, ktorá spôsobuje, že postihnutí ľudia strácajú najskôr čuch, potom chuť a napokon aj sluch. Film zároveň odovzdáva subtílne avšak dôležité sociálne posolstvo prostredníctvom vnútorného hlasu kombinovaného s dokumentárnymi zábermi z rôznych častí sveta, ktorý naznačuje, že možným dôvodom tejto globálnej katastrofy je to, že ľudia zanedbali svoje životné prostredie a následne aj seba samých.

22:15 Podvodníci (Matchstick Men), USA, 2003 (Čt2)
Roy a Frankie sú podvodníci, ktorí už dlhé roky tvoria partnerov pri elegantných zločinoch. Poznajú jeden druhého, akoby boli bratia a majú dohodnuté určité pravidlá hry. Roy je starostlivý a šetrí každú penny. Trpí poruchou akejsi posadnutosti a bez liekov nie je schopný nič robiť. Frankie je naopak dobrodruh, ktorý je večne po niečom hladný. Chce donútiť Roya hrať špinavú hru, čo sa Royovi nepozdáva. V tom sa objavuje Angela – Royova dcéra v teenagerskom veku a rozvráti jeho starostlivo naplánovaný život. A k tomu všetkému sa chce naučiť rodinné remeslo.

TV tipy 14.1. - 20.1. 2013 TV tipy 14.1. - 20.1. 2013 TV tipy 14.1. - 20.1. 2013


16.1.
STREDA

20:10 Sherlock: Veľká hra (Sherlock), Veľká Británia, 2010 (Jednotka)
Sherlock sa nudí, pretože nemá žiadny zaujímavý prípad. Má pocit, že mu zahníva mozog a túži po niečom naozaj pikantnom. Ani sa však nenazdá a začnú sa diať veci. Centrom Londýna otrasie mohutný výbuch, na koľajniciach nájdu mŕtveho úradníka a Mycroft mu oznámi , že pracujú na novom raketovom obrannom systéme, no všetky tajné plány, ktoré boli uložené na fleške, sa stratili. Sherlockov mozog začína znovu pracovať na plné obrátky a jeho dedukčné schopnosti mu pomôžu vyriešiť všetky záhady.

21:30 Insomnia (Insomnia), USA/ Kanada, 2002 (Plus)
Detektív William Dormer bol na severozápad pozvaný, aby miestnej polícii pomohol pri pátraní po vrahovi 17-ročnej stredoškoláčky. Dormer je hviezda policajného oddelenia v Los Angeles, človek, ktorý počas plodnej kariéry poslal do väzby, či na elektrické kreslo desiatky vrahov a lupičov. Na oddelení sa však zjavili ľudia z internej inšpekcie a Bill vie, že majú na muške jeho metódy. Keď mu šéf vyšiel v ústrety a poslal ho na zimný výlet, prišlo mu to celkom vhod. Na vraha mladej Ellie nastraží pascu, veci sa však zvrtnú a Bill náhodou zastrelí svojho partnera. Výstrel však videl aj jeden veľmi, veľmi nevhodný svedok, a pri absencii spánku sa časom začnú hromadiť chyby.

22:05 Boxer a smrť, ČSSR, 1962 (Dvojka)
Nový pohľad na tému degradácie človeka v období fašizmu zachytávajúci tragický príbeh jednotlivca, ktorého jedinou šancou na záchranu života je prijať pravidlá boxerskej hry s veliteľom koncentračného tábora. Film je konfrontáciou moci a fyzickej sily s mravnými hodnotami jednotlivca a jeho zodpovednosťou voči nevinným obetiam útlaku.


17.1.
ŠTVRTOK

23:25 Správny chlap (En Ganske snill mann), Nórsko, 2010 (Film Europe)
Ulrik je sympatický chlapík. Človek by si nemyslel, že sa práve vrátil z basy. Nie je veľmi zhovorčivý, nemá žiadne špeciálne túžby a od svojho okolia nevyžaduje nič zvláštne. Chcel by len viesť usporiadaný rodinný život, v rámci možností... Nebude to však jednoduché - jeho bývalá manželka privolí nanajvýš na jednu rýchlovku, jeho už dospelý syn si ho takmer nepamätá. Okrem iného čaká dieťa so ženou, ktorá si myslí, že je dávno mŕtvy. Jediní, kto Ulrika bez zábran vítajú späť sú jeho starí kamoši - miestni gangstri. Postarajú sa mu o prvé bývanie, zoženú mu prácu, aj frajerku... Ulrik začína nový život naozaj od nuly a rieši dilemu súvisiacu s vyrovnávaním starých účtov.

TV tipy 14.1. - 20.1. 2013 TV tipy 14.1. - 20.1. 2013 TV tipy 14.1. - 20.1. 2013


18.1.
PIATOK

21:40 Amarcord (Amarcord), Taliansko/ Francúzkso, 1973 (Čt2)
Legendárny film režiséra Federica Felliniho s poetickou ľahkosťou mieša sny a predstavy s autobiografickými spomienkami na detstvo strávené za Mussolliniho éry v prímorskom Rimini. Vo voľnom toku asociácií a spomienok sa v jednotlivých epizódach Fellini vracia do čias svojho detstva a dospievania. Predstavuje celú galériu postáv, obývajúcich bizarný mikrosvet malého letoviska. Felliniho filmové alter ego Titto diváka zoznamuje so svojou svojráznou rodinou, zásadovým otcom, ktorý neznesie neposlušnosť a vládne pevnou rukou, starým otcom, večným bonvivánom, bláznivým strýcom Teom, spolužiakmi z gymnázia, robustnou trafikantkou, snom všetkých dospievajúcich chlapcov v meste, aj s veselou kaderníčkou Gradiscou. "A m´arcord" v ľudovom nárečí Felliniho rodného kraja znamená "spomínam si". Príbeh filmu prináša spomienky na svet, ktorý už neexistuje: na láskavý svet detstva, ale aj svet, ktorý priniesol veľa bolesti a strát.

22:00 Zredigované (Redacted), USA/ Kanada, 2007 (Dvojka)
Film nakrútil známy americký režisér Brian De Palma podľa skutočného incidentu s podrobnosťami ktorého sa zoznámil na internete. Uskutočnil potrebné úpravy, aby sa vyhol možným právnym dôsledkom a v spolupráci s málo známymi hercami realizoval pôsobivý príbeh americkej jednotky, v ktorom sa prelína niekoľko zdrojov, tvoriacich dokopy jednoliaty obraz násilia, plodiaceho ďalšie násilie. De Palma, známy svojim režijným rukopisom, udalosti neukazuje ako v konvenčnej dráme, ale skladá ich dohromady z videodeníku jedného z vojakov, reportážnych záberov miestnej televízie, záznamov bezpečnostných kamier a dokonca z výsekov fiktívneho francúzskeho dokumentu. Film neponúka žiadne riešenia, iba upozorňuje na to, čo sa deje.

22:00 Amatér (Amator), Poľsko, 1979 (Film Europe)
Jeden z vrcholov poľského kina morálneho nepokoja. Portrét nenápadného tridsiatnika Filipa (Jerzy Stuhr), ktorému jeho amatérska kamera zmení pohľad na svet. Filip si po narodení prvého dieťaťa kúpi 8-milimetrovú kameru, aby zachytával intímne rodinné chvíle. Keďže je prvým majiteľom kamery v malom mestečku, miestny funkcionár z neho spraví oficiálneho kameramana obce. Film režiséra Krzystofa Kieslowskeho (Dekalog, Tri farby...)

23:45 A teraz o niečom úplne inom (And Now for Something Completely Different), VB, 1971 (Cinemax)
Výber najlepších skečov kultovej komediálnej skupiny Monty Python, ktorá sa preslávila nielen seriálom BBC Monty Python´s Flying Circus (Monty Pythonov Lietajúci cirkus), ale aj nezabudnuteľnými celovečernými fraškami ako Život Briana či Monty Python a Svätý Grál. Nekompromisný humor, absurdné situácie a absolútna strata politickej korektnosti Vás určite zdvihnú zo sedadiel.


19.1.
SOBOTA

15:30 X-Men 2 (X2), USA, 2003 (Joj)
X-Meni. Narodili sa s jedinečnou genetickou mutáciou, ktorá im umožňuje vládnuť nadprirodzenými schopnosťami. Pod vedením profesora Charlesa Xaviera slúžia ľudstvu. Chránia svet. Ten im však nedôveruje a bojí sa ich. Po nezmyselnom pokuse o atentát na prezidenta Spojených štátov, ktorý údajne spáchal neznámy mutant, sa verejnosť dovoláva zákona, ktorý má dostať mutantov pod kontrolu. V čele anti-mutantového hnutia stojí armádny veliteľ a vedec Wiliam Stryker, o ktorom sa tvrdí že na mutantoch robil pokusy. Mutantov nenávidí a je rozhodnutý ich totálne zlikvidovať. X-Meni sa tak spolu so spojencami vydávajú na najnebezpečnejšiu misiu v živote.

21:00 J. Edgar (J. Edgar), USA, 2011 (Cinemax)
Šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie po takmer 40 rokov. Hoover bol obávaný, obdivovaný, vážený i zatracovaný, bol to muž, ktorý dokázal pravdu prekrútiť, rovnako tak ako ju presadiť. Jeho metódy boli bezcitné i hrdinské, jeho najväčšou túžbou bol obdiv celého sveta. Napriek tomu v súkromí za zatvorenými dverami držal tajomstvá, ktoré mohli zničiť jeho image, kariéru aj život.

21:50 Chybný pohyb (Falsche Bewegung), SRN, 1975 (Dvojka)
Film známeho nemeckého režiséra Wima Wendersa je aktualizáciou Goetheho románu Wilhelma Minstera roky učňovské, ktorý do scenáristickej podoby pretavil popredný rakúsky spisovateľ, dramatik a zároveň Wendersov dvorný scenárista Peter Handke. Poetický road-movie je príbehom mladého Wilhelma, ktorý sa túži stať spisovateľom a tak sa vydáva na cestu naprieč Nemeckom, počas ktorej dúfa v nájdenie a lepšie spoznanie samého seba. Druhý film z Wendersovej voľnej trilógie cesty získal v roku 1975 dohromady šesť nemeckých národných filmových cien.

22:10 Vražda v Orient Exprese (Murder on the Orient Express), VB, 1974 (Čt1)
Z domu Armstrongovcov v noci unesú dieťa. Aj keď výkupné zaplatia, ich dcéru zavraždia. Päť rokov po tragédii vyrazí z Istanbulu Orient expres. Každý z pasažierov tuší, že Ratchett mal s únosom čosi spoločné. Keď ho nájdu mŕtveho, podozriví sú všetci. Známa detektívka Agathy Christie vo filmovom spracovaní Sidneyho Lumeta (12 rozhnevaných mužov).

TV tipy 14.1. - 20.1. 2013 TV tipy 14.1. - 20.1. 2013 TV tipy 14.1. - 20.1. 2013


20.1.
NEDEĽA

14:40 Šťastie príde v nedeľu, ČSR, 1958 (Jednotka)
Emil, Vrabec a Mišo sú traja priatelia, ktorých najväčšou vášňou je podávať športku. Každú nedeľu, ako mnoho iných nadšencov, očakávajú výsledky a dúfajú, že raz sa im podarí vyhrať slušný obnos peňazí. Každý z nich má svoj sen - Emil túži po „Jave 250“, Vrabcovi by stačil aj „Pionier“ a Mišo dúfa, že sa raz vyberie na svoju veľkú cestu okolo sveta. Ani jeden z nich však doteraz nemal šťastie v hre. Tento stav sa rozhodnú radikálne vyriešiť. Každý z nich vynaloží maximálne úsilie na to, aby získal čo najviac peňazí na podanie športky - pravdepodobnosť výhry sa tým automaticky zvýši. Ale to nie je tak jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Situácia medzi priateľmi sa ešte viac vyhrotí po tom, ako sa v televíznej estráde zoznámia s atraktívnou Evou Dvorčíkovou. Tá je už dlhší čas platonickou láskou Michala, ale ten dosiaľ nenabral odvahu, aby sa jej prihovoril. A keďže v láske je povolené všetko, chlapci sa rozhodnú losovať. Ten, ktorý vyhrá, získa právo bojovať o Evinu lásku.

20:15 V dobrej spoločnosti (In Good Company), USA, 2004 (Prima)
Dan Foreman má ťažkú hlavu z reorganizácie v práci. Po zmene vlastníckych vzťahov v spoločnosti je odvolaný z miesta vedúceho inzertného oddelenia významného časopisu. Jeho novým šéfom sa stáva, Carter Duryea, o polovicu mladší než on, fenomén obchodnej akadémie, presadzujúci efektívnu spoluprácu. Kým Dan získava klientov na základe osobných kontaktov a budovaním vzťahov, Carter podporuje časopis s telefonickým inzertným oddelením a so snack foodom pod jednou strechou.

22:30 Triumf ducha (Triumph of the Spirit), USA, 1989 (MGM)
Tvárou v tvár utrpeniu, ktoré si ani nedokážeme predstaviť, dokázal stáť s hrdo vztýčenou hlavou. Pred vojnou bol Salamo Arouch profesionálnym boxerom a šampiónom v strednej váhe. Teraz, za ostnatými drôtmi osvienčimského koncentračného tábora, musí tento židovský mladík bojovať o holý život a vlastnú úctu v zápase, ktorý bol usporiadaný pre pobavenie jeho nacistických mučiteľov.


HIT TÝŽDŇA

19.1.
SOBOTA

21:00 J. Edgar (J. Edgar), USA, 2011 (Cinemax)
Šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie po takmer 40 rokov. Hoover bol obávaný, obdivovaný, vážený i zatracovaný, bol to muž, ktorý dokázal pravdu prekrútiť, rovnako tak ako ju presadiť. Jeho metódy boli bezcitné i hrdinské, jeho najväčšou túžbou bol obdiv celého sveta. Napriek tomu v súkromí za zatvorenými dverami držal tajomstvá, ktoré mohli zničiť jeho image, kariéru aj život.


autor Tomáš Daneček 14.1.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.