TOP 10: ALFRED HITCHCOCK

TOP 10: ALFRED HITCHCOCK

článok



Vražda, fascinácia vraždou, špionáž, psychologický dôraz, posadnutosť, napätie, irónia a čierny humor, vždy vzrušujúce finále, „experimentálna komercia“, kultové hudobné motívy Dimitriho Tiomikina a Bernarda Herrmanna, dvorní herci ako James Stewart či Cary Grant alebo majstrove cameo mihnutia sa. To je v skratke Alfred Hitchcock a tu je jeho 10 kinematografických diel, ktoré musíte vidieť.

TOP 10: Alfred Hitchcock TOP 10: Alfred Hitchcock

Sabotér (Saboteur, 1942)

Jeden z thrillerov, ktoré položili základy žánru. „Hitch“ tu pracuje so svojimi obľúbenými témami sabotáže, špionáže a krivého obvinenia. Letecký konštruktér je svedkom nacistického atentátu a počas výbuchu zomiera jeho najlepší priateľ. On sám je pritom obvinený zo sabotáže. Aby očistil svoje meno a pomstil priateľa, dáva sa na útek naprieč celou krajinou. Atmosféra strachu je citeľná a prináša viacero nezabudnuteľných scén: návšteva ranča, stretnutie so slepým starcom, cirkus či samotné finále na vrchole Sochy slobody.

Ani tieň podozrenia (Shadow of a Doubt, 1943)

Príbeh strýka Charlieho a jeho naivnej netere Malej Charlie možno označiť za prvý film-noir Alfreda Hitchcocka. Neskôr nasledovali noirové snímky ako Rozdvojená duša (Spellbound, 1945), Notorious  (1946) či Nepravý muž (The Wrong Man, 1956). Malá Charlie s otvorenou náručou víta svojho obľúbeného a šarmantného strýka (Joseph Cotten), ktorý prišiel svoju rodinu na pár dní navštíviť. Nevinné dievča ani netuší, že ide o sériového vraha – tzv. vraha vdov, ktorý len hľadá chvíľkové útočisko. Netrvá však dlho, kým ho prekukne a bije sa v nej náklonnosť k strýkovi so strachom z neho. Ľúbivé a bezpečné prostredie kalifornského mestečka Santa Rosa kontrastuje s nekalými úmyslami hlavného antagonistu – zabiť svoju neter, ktorá sa dopátrala pravdy – a je len súčasťou celkovej duality dobra a zla. Ukážková žánrová záležitosť, ktorú dokonca sám pán režisér označil za svoj najobľúbenejší film!

TOP 10: Alfred Hitchcock TOP 10: Alfred Hitchcock

Povraz (Rope, 1948)

Hitch a jeho téma dokonalého zločinu. Dvaja študenti uškrtia svojho spolužiaka. Pre trochu vzrušenia, pre pohladenie svojho ega a hrdosti. Aby svojmu „dielu“ dali punc veľkoleposti, usporiadajú párty pre rodinu a priateľov obete ako výzvu pre oslavu svojho zločinu, pričom telo zavraždeného je ukryté v niečom, čo slúži ako švédsky stôl. Na posedenie je pozvaný aj ich bývalý učiteľ (James Stewart), ktorému sa chcú týmto zvráteným spôsobom svojim zločinom pochváliť. Napínavý konverzačný thriller je známy ako experiment s nakrúcaním „bez strihu“, ktorého príbeh sa odvíja akoby v „reálnom čase“. Šikovná práca s kamerou vytvára dojem, že sa celá snímka zaobišla bez strihu.

Cudzinci vo vlaku (Strangers on a Train, 1951)

Najlepší počin majstra napätia z jeho noirovej tvorby a jeho ďalšia fascinácia vraždou. Počas cesty vlakom sa stretávajú dvaja cudzinci: tenisová hviezda Guy (Farley Granger), ktorý neznáša svoju nevernú ženu a tajomný Bruno (geniálny Robert Walker a jeho herecká labutia pieseň), ktorý zasa nenávidí svojho otca. To je východisková situácia pre jeden žartovný návrh: „Ja zabijem tú tvoju, ty zasa zabiješ toho môjho, hm?“ Kým pre jedného je táto šialená teória kratochvíľou, druhý sa ju rozhodne zrealizovať... Pod scenárom je podpísaný aj Raymond Chandler, slávny predstaviteľ drsnej detektívnej školy a autor viacerých predlôh filmov noir. Za pozornosť tiež stojí asi najnapínavejšie nakrútený tenisový zápas v dejinách filmu.

TOP 10: Alfred Hitchcock TOP 10: Alfred Hitchcock

Vražda na objednávku (Dial M for Murder, 1954)

Po Povraze ďalší napínavý thriller s divadelným rázom. Síce už menej inovatívny, no stále pre ďalší vývoj žánru thriller významný. Keď spisovateľ Mark prichádza navštíviť čerstvo vydanú Margot, jej manžel Tony si všimne jej oživených citov k spisovateľovi. Z obavy rozvodu a s ním spojeného vydedenia, naplánuje a objedná si jej vraždu. K svojmu plánu využije svojho bývalého spolužiaka, ktorý nemá čistý štít. Margot sa ale podarí najatého vraha v sebaobrane zabiť. Tony sa vynájde a nastrojí miesto činu tak, aby bola obvinená z úkladnej vraždy. Chladnokrvný Tony sa však inak vo svojom dobre premyslenom konaní dopustí malej chybičky... Nečakané zvraty, skvelé dialógy, dôraz na detail, z minimálneho priestoru vyťažené maximálne napätie. Film sa v roku 1998 dočkal remaku v hl. úlohách s Michaelom Douglasom, Gwyneth Paltrow a Viggom Mortensenom.

Okno do dvora (Rear Window, 1954)

Fotograf J. B. „Jeff“ Jeffries (James Stewart) je pre zlomenú nohu pripútaný k invalidnému vozíku. Jeho spoločníkom v dlhých chvíľach osamote sa stáva ďalekohľad a okno s výhľadom priamo do rušného dvora, odkiaľ má dobrý výhľad do bytov svojich susedov. Čo okno bytu, to (mikro) príbeh. Jeffova zvedavosť prerastie vo voyerizmus, ktorého výsledkom je podozrenie, že jeden zo susedov zavraždil svoju manželku. Pri jeho „pátraní“  mu pomáha jeho atraktívna priateľka v podaní Grace Kelly... Majstrovský thriller odohrávajúci sa prakticky iba v jednej izbe. Film, ktorý inšpiroval celú radu ďalších žánrových filmov, vrátane napr. Disturbie.

TOP 10: Alfred Hitchcock TOP 10: Alfred Hitchcock

Vertigo (1958)

Psychologické, mysteriózne, hypnotické, dramatické, nepredvídateľné, dráždivé, znepokojivé či romantické, no chladné zároveň... jednoducho, mnohovrstvové. Vertigo. Aj po ďalšom a ďalšom pozretí odhalíte niečo nové, čo vám vlezie pod kožu. Ex policajt Scottie Ferguson (Stewart) s chorobným strachom z výšok sa zamiluje do ženy (Kim Novak), ktorú má v malebných uliciach San Francisca a v jeho okolí sledovať. Stáva sa ale obeťou rafinovaného zločinu a beznádejne sa zamiluje... Známy technický trik – simultánne priblíženie záberu a odjazd kamery – inšpiroval aj Stevena Spielberga pri Čeľustiach. Magazín Britského filmového inštitútu Sight and Sound označil Vertigo za najlepší film všetkých čias. Hitchcockov masterpiece tak ukončil 50-ročnú nadvládu Občana Kanea Orsona Wellesa.

Na sever severozápadnou linkou (North by Northwest, 1959)

Asi sa už opakujeme, ale... jednoznačne jeden z najlepších thrillerov, ktoré sa kedy nakrútili. Famózna ukážka filmového napätia a zábavy zároveň a Hitchova obľúbená téma krivo obvineného muža na úteku. Americká kontrašpionáž prichádza s neexistujúcim agentom. Tajné služby si tohto agenta spoja s večne ironickým odborníkom na reklamu Rogerom Thornhillom (výborný Cary Grant), ktorý sa ocitá uprostred nebezpečnej hry agentov. Najslávnejšími scénami sú útek pred práškovacím lietadlom a naháňačka na Mount Rushmore, ktoré sa dočkali mnoho odkazov.



Psycho (1960)

Mnohí z vás nám dajú určite za pravdu, že po zhliadnutí Psycha si počas sprchovania minimálne raz v živote spomenuli na slávnu scénu zavraždenia v sprche. Mnohí filmoví laici si spájajú osobnosť Alfreda Hitchcocka s horormi a predovšetkým s jeho najslávnejším dielom - Psychom. Hitchcockovou parketou však boli thrilleri. Horory nakrútil len dva, aj keď v prípade Psycha ide skôr o thriller s hororovými prvkami než o plnohodnotný horor... Vražda v sprche, strašidelný dom na kopci či myšlienkove pochody hl. hrdinky počas cesty autom – to všetko je už dnes súčasťou pop-kultúry. Koniec koncov, viac o vzniku legendárneho Psycha hovorí retro biografia Hitchcock, ktorá je aktuálne našich kinách.

Vtáci (The Birds, 1963)

Majstrovu TOP desiatku zakončujeme s hororovými Vtákmi. Ak odhliadneme od Psycha, ide o jedinú Hitchovu snímku, ktorá sa najviac blíži k žánru horor. Krásna blondína prichádza do ospalého prístavného mestečka a počas cesty za svojim známym ju nečakane napadne vták. Tento útok je predzvesťou osudu celého mestečka... Po Vertigu či Psychu aj tu cítiť režisérovu snahu o technické inovátorstvo (masky, malý počet mechanických vtákov, použitie elektronickej hudby a nepríjemných podivných zvukov). Vtáci sú však zaujímaví najmä pomalým budovaním majstrovskej atmosféry napätia a strachu, nepriamymi narážkami a nevysvetleným vražedným útokom operencov. Klasika, ktorá aj dnešného mladého diváka prinúti sem-tam prižmúriť oko.


autor Michal Šmajda 11.2.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.