TV TIPY 19.2. - 24.2. 2013

TV TIPY 19.2. - 24.2. 2013

VOD recenzia



19.2.
UTOROK

20:00 2 dni v Paríži (Deux jours à Paris), Francúzsko/ Nemecko, 2007 (MGM)
Jack je Američan, Marion je Francúzka a spoločne žijú v New Yorku. Výlet do Európy má dať ich vzťahu novú šťavu. Po nevydarenom pobyte v Taliansku chcú prežiť pekné chvíle v Paríži. To ale Jack ešte netuší, že budú bývať hneď vedľa rodičov Marion, ktorí nevedia ani slovo po anglicky. To im však nebráni podrobiť Jacka sérii testov. Adept na pozíciu zaťa pre zmenu nehovorí po francúzsky. Jack navyše musí čeliť aj dotieravým ex-milencom Marion a údajne miniatúrnym francúzskym kondómom. Je jasné, že táto dovolenka bude pre ich vzťah naozaj prelomová.

22:00 Cela 211 (Celda 211), Španielsko/ Francúzsko, 2009 (Film Europe)
Budúci väzenský dozorca Juan je práve na prehliadke svojho nového pracoviska, keď vo väznici vypukne vzbura a on sa ocitne v pasci - sám a bez možnosti pomoci zvonku uviazne uprostred rozvášnených väzňov. Prezradenie znamená istú smrť, jeho jedinou šancou tak ostáva predstierať, že je jedným z nich a získať dôveru vodcu vzbury. Strhujúci väzenský thriller s vynikajúcimi hereckými výkonmi bol v Španielsku ako jedna z filmových udalostí roka ocenený ôsmymi cenami Goya.

22:15 Traja králi (Three Kings), USA, 1999 (Čt2)
Malá skupina amerických vojakov, ktorí bojovali na území Iraku v priebehu vojny v zálive, sa rozhodne zostať o niečo dlhšie, než v podobných situáciách býva zvykom. Rozhodli sa ukradnúť veľký náklad zlata, ktorý mal byť tajne ukrytý blízko ich základne. S mapou sa vydávajú na cestu, ktorá navždy zmení ich životy.

TV tipy 19.2. - 24.2. 2013 TV tipy 19.2. - 24.2. 2013 TV tipy 19.2. - 24.2. 2013


20.2.
STREDA

19:20 Nepohodlný (The Constant Gardener), USA/ Veľká Británia/ Kanada, 2005 (Film+)
Na odľahlom území severnej Kene sa nájde mŕtvola brutálne zavraždenej aktivistky Tessy Quayle. Tessin sprievodca, miestny lekár, ktorému sa podarilo uniknúť, má dôkazy týkajúce sa tohto zločinu. Členovia Britskej vyššej komisie predpokladajú, že pozostalý vdovec, ich mierne strojený a neambiciózny kolega Justin Quayle, ponechá nepríjemnú záležitosť v absolútnej diskrétnosti. Neboli by ďaleko od pravdy, avšak spomienky na ženu vyburcujú Justína vykonať po prvý raz vo svojom živote, aj vo svojej diplomatickej kariére rozhodujúci čin.

20:15 Firma (The Firm), USA, 1993 (Doma)
Ambiciózny absolvent práv elitnej vysokej školy Mitch McDeere (Tom Cruise) príjem lukratívne miesto v dobre zabehnutej právnickej firme. Postupne však zisťuje, že sa ocitol nad „otvorenou priepasťou, pretože firma pretože za honosným „firemným štítom“ sa skrýva organizovaný zločin. Pokiaľ sa niektorý zo zamestnancov vzoprie nemilosrdným pravidlám hry, je rovnako nemilosrdne zabitý. Mitch sa rozhodne ujsť a zachrániť si nielen právnickú licenciu, ale aj holý život.

22:05 Panna zázračnica, ČSSR, 1966 (Dvojka)
Surrealistická adaptácia rovnomennej novely Dominika Tatarku. Film zachytáva život mladej generácie umelcov, formujúcej sa uprostred vojny. Anabella - mladé krásne dievča sa zoznámi so skupinou priateľov, rozochvieva v nich túžby, stane sa predmetom ich predstáv. Očarení jej "zázračnosťou" však nevidia Anabellin smútok, ktorý vyústi v jej tragický koniec.

23:50 Ray (Ray), USA, 2004 (Cinemax)
Ak možno život chápať ako súhrn jeho jednotlivých častí, potom príbeh Raya Charlesa je možno považovať za súhrn osobných vzostupov a pádov v priebehu dlhej a slávou ovenčenej kariéry vo svete hudby. Ray zažil bolesť aj osobnú tragédiu. Množstvo jeho hudobných štýlov (jazz, rhytm & blues, rock-and-roll, gospel, country & western) je sledom a súhrnom celistvej inšpiratívnej cesty génia s jedinečnou víziou, génia, ktorý svetu daroval možnosť celkom nového spôsobu vnímania hudby. Ray je doposiaľ nespracovaný príbeh dramatického osudu americkej hudobnej legendy, ktorého vzniku predchádzal pätnásťročný zber materiálu a sledovania Rayovej tvorby uznávaným filmárom Taylorom Hackfordom.


21.2.
ŠTVRTOK

20:10 Porota (Runaway Jury), USA, 2003 (Dajto)
Neworleanská vdova si najme právnika Wendella Rohra, aby zažaloval zbrojársku firmu, ktorú viní zo smrti svojho manžela. Ten spoločne s konzultantom zbrojárskej firmy Rankinom Fitchom a porotcom Nickom Easterom majú počas procesu jediný plán: získať porotu a zmanipulovať ju pre svoje ciele. Každý má iný spôsob, každý má iný cieľ. V hre je spravodlivosť a veľké peniaze.

21:40 Barry Lyndon (Barry Lyndon), VB, 1975 (MGM)
Adaptácia románu realistického spisovateľa Williama M. Thackeraya je dôvtipnou satirou spoločnosti, v ktorej je úspech či pád podmienený pôvodom, známosťami a bohatstvom. Režisérovi Stanleymu Kubrickovi sa podarilo s nemenej citlivým zmyslom pre satiru vykresliť postavu Barryho Lyndona ako exemplárny príklad i obeť pomerov, ktoré plodia i ničia hochštaplerov. Pri vizualizácii sveta 18. storočia sa Kubrick inšpiroval dobovými maliarskymi plátnami a mimoriadny dôraz kládol na autentickosť kostýmov, dekorácií a prirodzeného osvetlenia.

00:15 Štvanec IRA (50 Dead Men Walking), Veľká Británia/ Kanada, 2008 (Čt1)
Fifty Dead Men Walking je thrillerom režisérky a scenáristky Kari Skogland, ktorý rozpráva o členovi Írskej republikánskej armády a zároveň agentovi tajnej služby v Severnom Írsku koncom 80-tych rokov, v čase kedy bola situácia v regióne mimoriadne vyhrotená. Odhaduje sa, že počas štyroch rokov aktívnej činnosti pre tajné služby sa mu podarilo zachrániť okolo 50 ľudí. Film odkrýva brutálne, nemilosrdné praktiky a fungovanie teroristickej organizácie IRA. Je natočený podľa skutočného príbehu Martina McGartlanda.

TV tipy 19.2. - 24.2. 2013 TV tipy 19.2. - 24.2. 2013 TV tipy 19.2. - 24.2. 2013


22.2.
PIATOK

20:20 Počiatok (Inception), USA, 2010 (Markíza)
Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je skúsený zlodej, absolútne najlepší v nebezpečnom umení extrakcie: cenné tajomstvá kradne z hĺbky podvedomia počas snenia, kedy je myseľ najzraniteľnejšia. Cobbova nezvyčajná schopnosť z neho v novom svete korporátnej špionáže urobila vyhľadávaného hráča, no zároveň aj medzinárodného utečenca, ktorý stratil všetko, čo kedy miloval. Teraz Cobb dostal šancu na vykúpenie. Táto posledná zákazka mu môže vrátiť jeho život, no len za podmienky, ak dokáže zrealizovať nemožné.

21:20 Brazil (Brazil), Veľká Británia, 1985 (Dvojka)
Podobne ako v prípade filmu Dvanásť opíc aj tu Gilliam umiestnil svoj príbeh do ťažko definovateľného obdobia okolo Vianoc "niekedy v 20. storočí", kedy armády úradníkov, striktne dodržiavajúcich archaickú kancelársku etiku na každom kroku sprevádzajú fantastické prístroje modernej doby. Groteskné prostredie dopĺňajú rovnako groteskné hlavné postavy. Hlavný hrdina Sam, ktorý sa postupne zbližuje s naivnou Jill, jeho matka, posadnutá plastickou chirurgiou, a Jack, ktorého úloha bola napísaná na mieru Miacfhela Palina a ktorého postava prechádza vo filme premenou z príjemného chlapíka na typický produkt zvráteného systému, ktorý napríklad svoju ženu oslovuje Barbara len kvôli tomu, že jeho šéf si nie je schopný zapamätať jej pravé meno.

21:35 Ostře sledované vlaky, ČSSR, 1966 (Čt2)
Film Ostře sledované vlaky nakrútil Jiří Menzel podľa rovnomennej novely Bohumila Hrabala. Dej sa odohráva za druhej svetovej vojny, v dobe, kedy sa ľudské vlastnosti prejavujú rovnako ako v dobe hlbokého mieru, iba sú v konfrontácii s vojnovým dianím lepšie vidieť. Rozpráva príbeh mladučkého eléva Miloša Hrmu, ktorý na malej železničnej stanici prostredníctvom svojich milostných problémov dospieva na prah mužstva.

22:10 Vtedy v Amerike (Once Upon a Time in America), USA/ Taliansko, 1984 (Jednotka)
Dlhých dvanásť rokov trvali prípravy na scenári filmu, ktorý pre jeho režiséra Sergia Leoneho predstavuje splnenie svojho sna. Táto legenda westernu svoj námet nosila v hlave takmer celý život. Dokonca sa traduje, že Leone si vyhradil na stretnutie s producentom štyri hodiny, kde mu vyrozprával príbeh obraz po obraze. Preto nemôže byť divu, že tento film patrí k lahôdkam žánru krimi.


23.2.
SOBOTA

14:10 Harry Potter a Tajomná komnata (HP and Chamber of secrets), US/UK/ Nem., 2002 (Markíza)
Harry Potter sa po prázdninách vracia do Bradavíc a nastupuje do druhého ročníka. A to i napriek varovaniu domáceho škriatka Dobbyho, podľa ktorého mu v Bradaviciach hrozí smrť. V škole kúziel a mágie sa však skutočne začnú diať čudné udalosti. Na stenách sa objavujú neznáme nápisy a niektorí študenti sú prepadávaní tajomným prízrakom. Čo s tým má spoločné Tajomná komnata? Stojí za spiknutím opäť Voldemort?

21:45 Nebo nad Berlínom (Der Himmel über Berlin), SRN/ Fr., 1987 (Dvojka)
Jeden z najpôsobivejších filmov svetovej kinematografie osemdesiatych rokov je dielom režiséra Wima Wendersa a známeho rakúskeho literáta Petra Handkeho. Hlavnými hrdinami príbehu, zasadeného do ešte rozdeleného Berlína, sú dvaja novodobí anjeli Damiel a Cassiel. Neviditeľní pre dospelých ľudí už po stáročia načúvajú ich myšlienkam a snažia sa poskytnúť pomoc a oporu osamelým dušiam, aj keď zmena stavu vecí nie je ani v nich moci. Damiel sa zamiluje do cirkusovej artistky Marion a kvôli láske sa rozhodne vzdať nesmrteľnosti, stať sa človekom a pomaly spoznávať drobné radosti ľudskej existencie.

21:47 Motýľ (Papillon), Francúzsko/ USA, 1973 (Čt1)
Medzi väzňami, odsúdenými na galejnícky pobyt vo väznici na Diabolskom ostrove vo Francúzskej Guyane, je bohatý falšovateľ peňazí Louis Dega (Dustin Hoffman) a muž prezývaný podľa veľkého tetovania na hrudi Motýľ (Steve McQueen). Je odsúdený na doživotie, ale je odhodlaný ujsť za každú cenu, hoci je to podľa väzňa, ktorý už raz na Diabolskom ostrove bol, nemožné. Motýľ vie, že nádej na úspech má len s pomocou niektorého bohatého väzňa a ponúkne Degovi ochranu výmenou za finančnú pomoc pri úteku... Slávnu novelu Henriho Charriéreho nakrútil Franklin J. Schaffner (Planéta opíc).

22:45 Smrť čaká všade (The Hurt Locker), USA, 2008 (Film+)
Hlavnými hrdinami vojnovej akčnej drámy sú členovia elitnej pyrotechnickej jednotky, ktorá sa dostala do veľkých problémov. Pri jednej z rutinných misií sa totiž niečo kardinálne pokazilo a vojaci sú teraz uprostred nepriateľsky naladeného mesta a okolo nich je čím ďalej, tým viac ľudí, ktorí by im radi prehnali guľku hlavou. Prioritou je opäť sa zoskupiť a pokúsiť sa utiecť do bezpečia. Film premenil 6 z 9 oscarových nominácii roku 2010.

00:05 Pelham 123 (The Taking of Pelham One Two Three), USA, 1974 (MGM)
Štyria maskovaní a dobre ozbrojení muži prepadnú vlak metra v New Yorku. Majú podrobne pripravený plán celej akcie a čoskoro každého presvedčia, že z jeho realizácie nehodlajú ustúpiť. Ako výkupné za zadržovaných cestujúcich požadujú milión dolárov. Kapitán dopravnej polície Zachary Gerber sa pokúša v rekordnom čase zaistiť požadovaný finančný obnos a pritom hľadá spôsob, ako neznámych mužov zastaviť. Úlohu policajného kapitána Zacharyho Gerbera stvárnil americký herec Walter Matthau známy predovšetkým komediálnymi rolami.

TV tipy 19.2. - 24.2. 2013 TV tipy 19.2. - 24.2. 2013 TV tipy 19.2. - 24.2. 2013


24.2.
NEDEĽA

20:00 Atentát, ČSSR, 1964 (CS Film)
Film Jiřího Sequensa nás vracia do doby nacistickej okupácie. Napínavým spôsobom rozpráva o čine, ktorý má významné miesto v dejinách druhej svetovej vojny: o atentáte na najvyššieho predstaviteľa nacistickej moci v Čechách. Podáva široký obraz tejto udalosti a pokúša sa postihnúť najrôznejšie súvislosti Heydrichovho sporu s admirálom Canarisom, výcvik českých parašutistov v Anglicku a obzvlášť sugestívne zachytáva osud troch parašutistických skupín od ich zoskoku až po záverečný hrdinský boj v krypte pražského kostola.

22:00 Skrytý pôvab buržoázie (Le charme discrete de la bourgeoisie), Fr./ Tal./ Šp., 1972 (Film Europe)
Toto satirické podobenstvo so surrealistickými prvkami patrí do francúzskeho obdobia Buñuelovej tvorby. Skupinka priateľov, členov spoločenskej smotánky, sa v ňom chce stretnúť na večeri, ale postupne im v tom bránia stále bizarnejšie prekážky. Skrytý pôvab buržoázie je jedným z najzábavnejších režisérovych filmov. Získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film a nomináciu na Oscara za scenár.

22:10 Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde), USA, 1967 (MGM)
Skutočný príbeh milencov a bankových lupičov Bonnie Parkerovej a Clydea Barrowa sa odohráva v USA v čase hospodárskej krízy. Bonnie neuspokojuje fádny život v malom meste na americkom Stredozápade a túži po dobrodružstve i úniku z ťažkej reality. Keď spozná fešáckeho darebáka a drobného zlodeja Clydea, jej život sa náhle zmení. Clydea len nedávno prepustili z väzenia a už sa chce dať na dráhu bankového lupiča. Spolu s Bonnie založia zločineckú bandu, ktorá brázdi Ameriku od Oklahomy po Texas a rabuje banky. Zdá sa, že Bonnie a Clyde sú neporaziteľní a nikto ich nikdy nechytí.

22:15 Až do mesta Aš, Slovensko/ Česko, 2012 (Dvojka)
Napriek tomu, že Dorotka skončí strednú školu s maturitou, prácu sa jej v Bardejove nepodarí nájsť. Pod tlakom svojej rodiny, prijme prácu šičky v Aši. Dorotka sa lúči so svojim chlapcom Ďodíkom a odchádza sama do Čiech hľadať lepší život. V Aši sa spriatelí so svojou spolubývajúcou z ubytovne, trochu uletenou mladou Slovenkou Silviou. Ošarpaná ubytovňa sa stáva Dorotkiným novým domovom, trávi dni vo fabrike za pásom šitím nohavíc a v spoločnosti osamelých tiet, starých šičiek rôznych národností, natrvalo usadených v starej ubytovni. Z takéhoto spôsobu života sa stáva bludný kruh. Čo zarobí minie na drahú ubytovňu a na stravu. Kríza všetko komplikuje, fabriky sa zatvárajú, ako prvých prepúšťajú cudzincov. Mongolským šičkám štát platí letenky domov, mnohé Ukrajinky a Slovenky však zostávajú v Aši bez akéhokoľvek príjmu. Niektoré vymenia prácu šičky za prácu v bordeli, tie šťastnejšie majú postarších nemeckých pánov, ktorí sa s igelitkami s nákupom zastavia každý víkend a v nedeľu idú späť domov na nemeckú stranu za svojimi manželkami. Silvia si vezme Dorotku pod ochranné krídla a zoznámi ju s nemeckým 50tnikom Johannom, aby jej zabezpečila víkendové prísuny potravín v igelitkách.


HIT TÝŽDŇA

23.2.
SOBOTA

21:45 Nebo nad Berlínom (Der Himmel über Berlin), SRN/ Fr., 1987 (Dvojka)
Jeden z najpôsobivejších filmov svetovej kinematografie osemdesiatych rokov je dielom režiséra Wima Wendersa a známeho rakúskeho literáta Petra Handkeho. Hlavnými hrdinami príbehu, zasadeného do ešte rozdeleného Berlína, sú dvaja novodobí anjeli Damiel a Cassiel. Neviditeľní pre dospelých ľudí už po stáročia načúvajú ich myšlienkam a snažia sa poskytnúť pomoc a oporu osamelým dušiam, aj keď zmena stavu vecí nie je ani v nich moci. Damiel sa zamiluje do cirkusovej artistky Marion a kvôli láske sa rozhodne vzdať nesmrteľnosti, stať sa človekom a pomaly spoznávať drobné radosti ľudskej existencie.


autor Tomáš Daneček 18.2.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.