TV TIPY 4.3. - 10.3. 2013

TV TIPY 4.3. - 10.3. 2013

článok



4.3.
PONDELOK

21:50 Sugarlandský expres (The Sugarland Express), USA, 1974 (Čt2)
Sugarlandský expres, prvý celovečerný film Stevena Spielberga, bol nakrútený na motívy skutočného príbehu. Lou Jean Poplin pomohla svojmu manželovi s útekom z väzenia, aby sa pripojil k jej boji za udržania si malého syna, ktorého musí uchrániť pred adopciou. Čaká ich únik naprieč Amerikou s množstvom policajtov v pätách.

22:05 Irina Palm (Irina Palm), Belgicko/ Luxemburg/ UK/ Nemecko, 2007 (Dvojka)
Maggie (Marianne Faithfull), 50-ročná vdova, stále verná svojmu mŕtvemu manželovi, nutne potrebuje peniaze, aby mohla zaplatiť liečbu svojmu chorému vnukovi. Po niekoľkých nevydarených pokusoch nájsť si prácu sa Maggie ocitne na uliciach londýnskej štvrte Soho. Do očí jej padne inzerát vo výklade "obchodu" s názvom Sexy World, na ktorom stojí: "Prijmeme spoločníčku". Príliš zúfalá a stratená na to, aby si uvedomila, čo vlastne robí, vojde dnu. Majiteľ Mikky sa spočiatku cíti trápne, no Maggie ho zaujme a on sa rozhodne trochu sa zabaviť a prácu jej ponúkne. Pod pseudonymom Irina Palm sa statočne stretne so svojím prvým anonymným zákazníkom. Mikky svoju novú zamestnankyňu pozoruje. Maggie, odhodlaná udržať si prácu ho fascinuje. Ak niečo robí, dá si záležať na tom, aby to robila poriadne.

23:40 Bronson (Bronson), Veľká Británia, 2008 (Film Europe)
V roku 1974 sa 19-ročný Michael Peterson rozhodol presláviť, a tak sa s podomácky upravenou brokovnicou a hlavou plnou snov vybral vylúpiť poštu. Bol okamžite zadržaný a odsúdený na sedem rokov väzenia. Za mrežami je už 34 rokov, z toho 30 rokov strávil na samotke. Počas tohto obdobia sa Michael Peterson „chlapec“ rozplynul a na jeho miesto nastúpil „Charles Bronson“, jeho superstar alter ego. Nahliadnite do mysle Bronsona, muža, ktorý je zdvorilý a zraniteľný a zároveň brutálny a sadistický a nájdete tam ostrú obžalobu kultúry celebrít.


5.3.
UTOROK

20:00 Americké srdce (American Heart), USA, 1992 (MGM)
Nick Kelson, stelesnený veľkou hereckou nádejou 90. rokov Edwardom Furlongom, je problematický teenager, ktorý väčšinu životného času trávi s podobne „perspektívnymi“ adolescentami flákaním sa po uliciach. A deje sa tak už dlho, od doby, keď mu zomrela jeho matka. Na školu kašle, privyrába si len občasným predajom novín, žije ako by nebolo žiadne včera a s rovnakým nezáujmom hladí aj do budúcnosti. Stále je tu ale ešte jedna osoba, ktorá by mohla tento stav zmeniť. Nickov otec Jack, ktorého si pod vedením režiséra Martina Bella strihol Jeff Bridges, totiž bude už za pár dní prepustený z basy a vráti sa domov. Prvé stretnutie otca a syna však neprebehne príliš podľa plánu.

20:00 Frajer Luke (Cool Hand Luke), USA, 1967 (Nova cinema)
Luke predstavuje vzburu proti systému a symbolizuje silu ľudského ducha. Jeho tvrdohlavosť nepozná hraníc a bezhlavo podniká (doslova) jeden útek za druhým. Ako sám hovorí, je človek, ktorý nikdy nič neplánuje. Rozhodnutia činí z minúty na minútu a ide mnohokrát o na prvý pohľad nedosiahnuteľné ciele. Kultový počin režiséra Stuarta Rosenberga len tak kypí pamätihodnými sekvenciami. Do dejín najslávnejších scén strieborného plátna sa zapísali pasáže ako napr.: sexi dievča hriešne umývajúce pred očami drúcich väzňov automobil, boxerský zápas s nespočetným množstvom Lukeových pádov a zdvihnutí, konzumácia piatich desiatok uvarených vajec, zimomriavky vyvolajúce Lukeovo hranie so slzami v očiach na posteli, či celá plejáda nezabudnuteľných úsmevov á la Paul Newman.

22:00 Socializmus (Film socialisme), Švajčiarsko/ Francúzsko, 2010 (Film Europe)
Súrodenci Florine a Lucien sa rozhodnú stráviť deň svojich narodenín premýšľaním o význame slov Voľnost - Rovnosť - Bratstvo. S detskou úprimnosťou položená otázka nedovoľuje rodičom obmedziť sa na otrepané klišé, a tak spolu s tvorcami a divákmi musia bilancovať odkiaľ prišli a kam dospeli tieto ideály. Počas plavby výletnou loďou po Stredozemnom mori sa otvorí horizont s množstvom ďalších otázok, príbehov, udalostí, ilúzií, mýtov a lží. Koláž názorov náhodných pasažierov, medzi ktorými sú vojnový zločinec s vnučkou, významný francúzsky filozof Alain Badiou, legendárna americká speváčka Patti Smith, či moskovský pohlavár, sa prelína s rôznymi obrazovými materiálmi, ktoré nás premiestnia do Egypta, Palestíny, Odesy, Neapolu či Barcelony. Jean-Luc Godard, enfant terrible svetovej kinematografie, nakrútil opus o nenaplnených ideáloch západnej spoločnosti plný kritickej sebareflexie, nečakaných spojení, umeleckej kreativity a vtipu.

22:10 Michael Clayton (Michael Clayton), USA, 2007 (Čt2)
Michael Clayton je „vyjednávačom“ jednej z najväčších právnických firiem v New Yorku. Tento bývalý štátny zástupca má na starosti tú najšpinavšiu prácu vo firme. Aj keď sa už niekoľkokrát popálil a so svojou prácou nie je spokojný, rozvod, zlá obchodná špekulácia a narastajúci dlh ho pevne držia pripútaného k firme. Medzitým v spoločnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderovej na urovnaní multimilióvého návrhu na žalobu, ktorú Claytonova firma vedie proti nim do zdanlivo úspešného konca. Keď však prvotriedny advokát firmy Kenner, Bach & Ledeen sabotuje prípad, čelí Clayton najväčšej výzve svojej kariéry i svojho života.

TV tipy 4.3. - 10.3. 2013 TV tipy 4.3. - 10.3. 2013 TV tipy 4.3. - 10.3. 2013


6.3.
STREDA

20:00 Sladká vôňa úspechu (Sweet Smell of Success), USA, 1957 (MGM)
Úspešný novinár Hunsecker (Burt Lancaster) má vďaka tlači obrovskú moc nad svojimi priateľmi aj nepriateľmi. Teraz si najal agenta, aby zničil povesť gitaristu Steva Dallasa (Martin Milner), ktorý má tu smolu, že chodí so sestrou Hunseckera. Dallas je obvinený z pestovania marihuany... Film noir režiséra Alexandra Mackendricka.

22:00 Manderlay (Manderlay), Dánsko/Švédsko, 2005 (Film Europe)
V druhej časti americkej trilógie, založenej na motíve Ameriky ako zeme neobmedzených možností, uvádza dánsky enfant terrible Lars von Trier znovu na scénu postavu Grace - hrdinky svojho predchádzajúceho filmu Dogville. Trier opäť vznáša množstvo veľmi neobvyklých a sugestívnych otázok a rozhodne ponúka divákom svoj netradiční pohľad na jav "otroctva".

22:30 Raňajky na Plute (Breakfast on Pluto), Írsko/ Veľká Británia, 2005 (Filmbox plus)
Nie každý v živote má to šťastie, že sa narodí do kompletnej rodiny, kde matka a otec určujú smerovanie svojho dieťaťa. Takýmto deťom sa potom mnohokrát stáva, že keď dospejú, odchádzajú z „provizórnej“ rodiny, hľadať miesto, ktoré by mohli nazývať skutočným domovom. Podobne je tomu vo filme Neila Jordana Raňajky na Plute, kde sledujeme životný príbeh chlapca Patricka Bradena, ktorý si už v ranom štádiu dospievania uvedomil, že je iný ako jeho rovesníci. Neznámi rodičia, záľuba v obliekaní si ženských šiat a k tomu pridané opovrhovanie všetkými autoritami, najmä ak ide o katolícke prostredie, je dobrým základom pre komédiu. V tomto filme však ide o čosi viac.

7.3.
ŠTVRTOK

20:00 Raz, dva, tri (One, Two, Three), USA, 1961 (MGM)
Hlavným hrdinom tejto takmer crazzy komédie je riaditeľ západoberlínskej pobočky firmy Coca Cola C. R. MacNamara (James Cagney). V priebehu niekoľkých hodín musí vyriešiť problém, ktorý mu vyvstal v súvislosti s dcérou ešte vyššie postaveného činiteľa firmy. Až keď jej rodičia v USA nasadajú do lietadla, aby si dcéru z prázdnin vyzdvihli, totiž MacNamara zisťuje, že dievča, ktoré mu bolo zverené, aby ho uchránil pred nástrahami mladosti, sa po nociach tajne stýkalo s jedným mladým mužom. Akoby to nebolo málo, bol to komunista z východného Berlína.

21:00 Predčítač (The Reader), USA/ Nemecko, 2008 (Film+)
Milostný príbeh medzi Michaelom Bergom (David Kross / Ralph Fiennes) a Hannou Schmitz (Kate Winslett) sa začal v roku 1958, keď mal on asi pätnásť a ona pár rokov po tridsiatke. Ako sa náhle začal, tak sa aj náhle skončil. Po lete strávenom spoločnými kúpeľmi, výletmi, milovaním a čítaním „na dobrú noc“ Hanna náhle zmizla. Nezanechala po sebe žiaden list ci iný odkaz na vysvetlenie. O osem rokov neskôr, keď ako študent práva na univerzite v Heidelbergu, v rámci semináru profesora Rohla (Bruno Ganz) o otázke individuálnej zodpovednosti sledoval na súde proces s nacistickými zločincami, začul Michael jej meno a jej hlas z lavice obžalovaných.

21:30 Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July), USA, 1989 (Cinemax)
Bojoval za vlasť a takmer prišiel o život. Teraz ho však tá istá vlasť zradila. Ron Kovic (Tom Cruise) prešiel tým najhorším, čo môže muža v živote stretnúť. Peklo vietnamskej vojny pocítil na vlastnej koži. Prišiel o svoje zdravie a teraz je na vozíku. Mučivá minulosť ho priviedla na cestu protivojnového aktivistu a bojovníka za ľudské práva. Nič nie je také, ako bolo predtým a Ron sa s tým bude musieť vysporiadať. Zvyknúť si tak opäť na bežný život sa zdá nemožné, ale je tu aj iná cesta? Ron už sa naučil nikdy sa nevzdávať. Uprostred mieru však môže byť vojna ešte náročnejšia.

TV tipy 4.3. - 10.3. 2013 TV tipy 4.3. - 10.3. 2013 TV tipy 4.3. - 10.3. 2013


8.3.
PIATOK

21:20 Náuka o snoch (La Science des réves), Francúzsko, 2006 (Dvojka)
Náuka o snoch je romantická fantázia odohrávajúca sa v chaotickom mozgu Stephana Mirouxa (Gael Garcia Bernal), mladého výstredného muža, ktorého sny mu neustále napádajú reálny svet. Keď drieme, stáva sa z neho charizmatický moderátor "Stephane TV", ktorý prednáša "náuku o snoch" do papierových kamier. V skutočnom živote má nudnú prácu vo vydavateľstve parížskeho kalendára a zomiera od lásky k svojej susedke Stephanie (Charlotte Gainsbourg).

21:40 Blízke stretnutia tretieho druhu (Close Encounters of the Third Kind), USA, 1977 (Čt2)
Spielbergov divácky úspešný film činí jedinečným jeho vizuálna stránka, majstrovská práca réžie a odborníkov na špeciálne efekty, ktoré spoločne s dokonale namiešaným tajomnom a pocitmi akéhosi údivu prestupujú celý dej. Nakrúcaniu projektu predchádzala náročná príprava, na ktorej sa podieľal napríklad astronóm, riaditeľ výskumu UFO v Illinois, prof. Allen Hynek. Film získal dvoch Oscarov: za kameru a sošku za strih zvukových efektov. Postavu Roye Nearyho hrá Richard Dreyfuss (Opus pana Hollanda), jeho manželku Ronni predstavuje Teri Garr (Blbý a blbší), úlohu francúzskeho profesora Claudea Lacombea stvárnil François Truffaut.

21:50 Krstný otec (The Godfather), USA, 1972 (Jednotka)
Majstrovské epické dielo Francisa Forda Coppolu s Marlonom Brandom v hlavnej úlohe patriarchu mafiánskej rodiny Corleonovcov predstavuje portrét vzostupu sicílskej rodiny v Amerike. Jej cestu na pokraj straty moci a predávanie tradícií z otca na syna. Príbeh je rozdelený na rodinný život a odporný svet zločinu, do ktorého je rodina zapletená.


9.3.
SOBOTA

20:00 Lásky jedné plavovlásky, ČSSR, 1965 (Kino CS)
Robotníčka Andula žije na internáte v stredočeskom mestečku. Andula túži rovnako ako väčšina jej kamarátok po pravej láske. Je neskúsená a ľahko uverí sľubom a lichôtkam. Na zábave strávi trápny večer v spoločnosti troch vojakov – záložníkov. A vtedy sa konečne objaví mladý muzikant, s ktorým ešte v tú noc skončí v posteli. Neskôr za ním príde do Prahy a ubytuje sa u jeho prekvapených rodičov.

21:30 Austrália (Australia), Austrália/ USA, 2008 (Joj)
Režisér, ktorého meno vám po Moulin Rouge zákonite muselo utkvieť v pamäti, sa tento raz presunie do Austrálie, do obdobia Druhej svetovej vojny. Lady Ashly je bohatá anglická aristokratka, ktorá sa rozhodla vzdať sa všetkého svojho komfortu a presťahovať sa do Austrálie, kde práve zdedila statok veľkosti Marylandu a k tomu dvojtisícové stádo dobytka. Ibaže nie všetci jej nový majetok prajú, a tak Lady Ashly musí za pomoci statného, i keď trochu hrubého dobytkára (Hugh Jackman) presunúť celé stádo na druhú stranu Austrálie.

21:50 Súmrak (たそがれ清兵衛 ), Japonsko, 2002 (Dvojka)
Jódži Jamada, jeden z najplodnejších a najváženejších japonských režisérov XX. storočia, sa narodil v Osake v roku 1931. Vďaka profesii svojho otca ako chlapec vyrastal v Mandžusku. Po 2. svetovej vojne sa však vrátil späť do Japonska a vyštudoval Tokijskú univerzitu. Po absolutóriu nastúpil u jednej z najväčších japonských filmových spoločností ako asistent réžie a zostal jej verný celý život. Najväčšej slávy a dosiahol svojim donedávna "najdlhším celovečerným seriálom na svete" - Tora-san, ktorého 48 častí tvoril medzi rokmi 1969-1995 takmer výhradne ako scenárista a režisér. Na svojom konte má vyše než 100 scenárov a k 75 filmových réžií. Vo svojich 78 rokoch je stále aktívnym scenáristom aj režisérom. Snímka Súmrak patrí k jeho najväčším medzinárodným úspechom.

TV tipy 4.3. - 10.3. 2013 TV tipy 4.3. - 10.3. 2013 TV tipy 4.3. - 10.3. 2013


10.3.
NEDEĽA

15:10 Prípad pre obhajcu, ČSSR, 1964 (Jednotka)
Psychologická dráma z prostredia súdnictva. Obhajca Kolár (Štefan Kvietik) rieši prípad znásilnenia a vraždy štrnásťročného dievčaťa a snaží sa na základe nezrovnalosti v súdnom spise dostať z podozrenia a nasledovného odsúdenia pätnásťročného chlapca. Silným protivníkom mu je nielen policajný poručík Urbančík (Július Pántik), ale predovšetkým členovia prokuratúry. Film jedného z najvýznamnejších slovenských režisérov Martina Hollého.

21:55 Nebeská brána (Heaven's Gate), USA, 1980 (MGM)
Jeden z najlegendárnejších kasových prepadákov filmovej histórie. Michael Cimino režisér Deer Huntera dostal od štúdia voľnú ruku pre svoj ďalší projekt. Rozpočet sa však v priebehu nakrúcania vyšplhal z predpokladaných 7,5 na 44 mil. dolárov. Plán nakrúcania bol prekročený o niekoľko mesiacov a výsledný zostrih mal 5,5h. Do kín šla nakoniec verzia s dĺžkou pod tri hodiny. Ani to ale film nezachránilo a ten takmer spôsobil finančný krach štúdia United Artists. Michael Cimino bol na 5 rokov úplne odstavený. Jeho kariéra sa dodnes úplne nezotavila.


HIT TÝŽDŇA

7.3.
ŠTVRTOK

20:00 Raz, dva, tri (One, Two, Three), USA, 1961 (MGM)
Hlavným hrdinom tejto takmer crazzy komédie je riaditeľ západoberlínskej pobočky firmy Coca Cola C. R. MacNamara (James Cagney). V priebehu niekoľkých hodín musí vyriešiť problém, ktorý mu vyvstal v súvislosti s dcérou ešte vyššie postaveného činiteľa firmy. Až keď jej rodičia v USA nasadajú do lietadla, aby si dcéru z prázdnin vyzdvihli, totiž MacNamara zisťuje, že dievča, ktoré mu bolo zverené, aby ho uchránil pred nástrahami mladosti, sa po nociach tajne stýkalo s jedným mladým mužom. Akoby to nebolo málo, bol to komunista z východného Berlína.


autor Tomáš Daneček 4.3.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.