TV TIPY 23.4. - 28.4. 2013

TV TIPY 23.4. - 28.4. 2013

VOD recenzia



23.4.
UTOROK

19:30 Letec (The Aviator), USA/ Japonsko/ Nemecko, 2004 (Film+)
Howard Hughes mal svoj sen - pilotovať najrýchlejšie lietadlá, nakrúcať veľké filmy a zarábať milióny. Mal odhodlanie, bol tvrdohlavý, mal po svojom boku pár správnych chlapov, pár miliónov v zálohe, svojské šťastie (aj pri jeho vrtkavosti) a šarm, ktorým okúzlil nielen ženy, ktoré zrýchľovali tep mnohých mužov, ale aj obchodných partnerov, Cenzorskú radu a Vyšetrovací výbor Kongresu. A svoj sen aj zrealizoval. Na lietadlách, ktoré sám navrhol, zlomil niekoľko rýchlostných svetových rekordov, obletel Zem za štyri dni. Ako 25-ročný dokončil svoj prvý veľký film Hell´s Angels (1930), neskôr Scarface (1932) a The Outlaw (1943). A peniaze mu v zásade nikdy nechýbali, hoci na ne musel poctivo zarábať.

20:00 Bledý jazdec (Pale Rider), USA, 1985 (Nova CInema)
Boli to časy, v ktorých takmer všetko znamenalo zlato. Náleziská sú, ako sa zdá, dostatočne bohaté na to, aby sa ho nenásytný majiteľ susedných baní Coy LaHood (Richard Dysart) s výdatnou pomocou svojho syna a bandy žoldnierov nepokúsil získať. S tichým súhlasom šerifa neustále ohrozuje osadu zlatokopov až dovtedy, dokým sa nezjavil on. Do osady prišiel ako neznámy jazdec, ktorý o sebe tvrdí, že je kazateľ (Clint Eastwood). A je to práve on, kto sa hrozbe postavil tvárou v tvár. Zdá sa, že boháč to s kazateľom nebude mať jednoduché a bude potrebovať posily. Obyvatelia sú znepokojení, ale ich nová nádej stále žije. Neznámy kazateľ bez mena, bez minulosti, ale s odhodlaním brániť spravodlivosť.


24.4.
STREDA

18:50 Nepohodlný (The Constant Gardener), USA/ Veľká Británia/ Kanada, 2005 (Film+)
Na odľahlom území severnej Kene sa nájde mŕtvola brutálne zavraždenej aktivistky Tessy Quayle. Tessin sprievodca, miestny lekár, ktorému sa podarilo uniknúť, má dôkazy týkajúce sa tohto zločinu. Členovia Britskej vyššej komisie predpokladajú, že pozostalý vdovec, ich mierne strojený a neambiciózny kolega Justin Quayle, ponechá nepríjemnú záležitosť v absolútnej diskrétnosti. Neboli by ďaleko od pravdy, avšak spomienky na ženu vyburcujú Justína vykonať po prvý raz vo svojom živote, aj vo svojej diplomatickej kariére rozhodujúci čin.

20:00 Električka do stanice Túžba (A Streetcar Named Desire), USA, 1951 (MGM)
Filmový fanúšikovia nemali, vďaka cenzúre na poslednú chvíľu, príležitosť zhliadnuť celú režisérsku verziu Eliaha Kazana. Špeciálna edícia drámy prináša možnosť zhliadnuť chýbajúce 3 minúty, ktoré ešte viac zdôrazňujú sexuálne napätie medzi Blanche DuBois (Vivien Leigh) a Stanley Kowalskim (Marlon Brando) a ukazujú vášeň Stelly Kowalski k svojmu manželovi. Film premenil štyri z dvanástich Oscarových nominácii.

22:00 Nejasná správa o konci sveta, ČR/ SR, 1997 (Čt2)
Scény čierneho humoru sa striedajú s akciami plných zhubných vášní, odvíjajúcich sa z osudového príbehu jednej nenaplnenej lásky. Príbeh dvoch hriešnych milencov je podobenstvom o konci sveta, ako ho predpovedala biblia aj Nostradamus. Svet naraz už nie je guľatým svetom, ostré hrany ho premenili v malú hranatú doštičku s pevnými obrysmi, ktorá pláva vesmírom. Stačí prekročiť jej okraj a nasleduje pád do prázdnoty, možno do raja.

22:05 Ružové sny, ČSSR, 1976 (Dvojka)
Lyrická tragikomédia RUŽOVÉ SNY o láske dedinského poštára Jakuba a Rómky Jolanky si podmaňuje divákov svojou poetickou atmosférou a jemným humorom už od roku 1976, kedy ju režisér Dušan Hanák nakrútil podľa svojho a Dušekovho scenára. "Rómeo a Júlia" na dedine bez tragického vyvrcholenia, pričom znepriatelené veronské rody nahradila nevraživosť domácich vidieckych komunít - "bielych" a Rómov, ktorí všemožne komplikujú mladým život.


25.4.
ŠTVRTOK

20:00 Dokonalý zmysel (Perfect sense), VB/ Švédsko/ Dánsko/ Írsko, 2011 (Cinemax)
Zatiaľ čo Susan (Eva Green) a Michael (Ewan McGregor) objavujú nové, nepredvídateľne hlboké city, ľudia na celom svete sa začínajú chovať zvláštne. Vnímajú to tak preto, lebo sú zamilovaní, alebo sa svet citovo rozpadá? Už sme si zvykli na sci-fi filmy o globálnych katastrofách z americkej produkcie podľa určitej dramaturgickej šablóny zvyčajne diktovanej práve pôvodom týchto filmov. Toto je neamerický film, ktorý k žánru pristupuje z iného uhla. Má dve navzájom previazané dejové línie: prvou je ľúbostný príbeh medzi mladým šéfkuchárom a dievčaťom zo susedstva, ktoré je epidemiologičkou; druhou je prepuknutie záhadnej nákazy v rôznych častiach sveta, ktorá spôsobuje, že postihnutí ľudia strácajú najskôr čuch, potom chuť a napokon aj sluch. Film zároveň odovzdáva subtílne avšak dôležité sociálne posolstvo prostredníctvom vnútorného hlasu kombinovaného s dokumentárnymi zábermi z rôznych častí sveta, ktorý naznačuje, že možným dôvodom tejto globálnej katastrofy je to, že ľudia zanedbali svoje životné prostredie a následne aj seba samých.

22:00 Krátky film o zabíjaní (Krótki film o zabijaniu), Poľsko, 1987 (Film Europe)
Rozšírená verzia piateho dielu televízneho projektu Dekalóg režiséra Krzysztofa Kieslowskeho je variáciou na piate prikázanie Desatora "Nezabiješ" a polemikou s morálnou oprávnenosťou trestu smrti. Zaznamenáva chladnú premyslenú vraždu bez motívu a rovnako chladnú premyslenú a absurdnú popravu. Prostredníctvom paralelnej montáže konfrontuje osudy troch neznámych ľudí, ktorých cesty sa v jeden deň náhodou pretnú: nesympatického taxikára, zasmušilého mladíka a optimistického čerstvého advokáta. V niekoľkých okamihoch sa z nich stanú obeť, vrah a obhajca.


26.4.
PIATOK

21:20 Voda (Water), Kanada/ India, 2005 (Dvojka)
India, rok 1938. Malú Chuyiu vydajú za staršieho muža a čaká v dome svojich rodičov, kým nebude plnoletá. Manžel však zomiera a dievča sa tak stáva vo svojich ôsmich rokoch vdovou. Podľa indických tradícií by teda mala celý život stráviť v odriekaní spoločne s ostatnými vdovami, ktoré po smrti svojich mužov klesajú na to najnižšie miesto v indickom spoločenskom rebríčku. Prítomnosť dieťaťa sa odrazí na životoch ostatných obyvateliek domu vdov a vytrhne ich z letargie. Jednou z nich je i Kalyani, ktorá sa zamiluje do mladého prívrženca Mahátmu Gándhího. Žena, poverená dozorom nad vdovami, má však s Kalyani iné plány, keďže na druhom brehu rieky žije viacero zámožných mužov, ochotných platiť za príležitostnú spoločnosť mladej ženy. Čo sa stane, keď Kalyani jedného dňa odmietne nastúpiť do loďky?

21:40 Gepard (Il Gattopardo), Taliansko/ Francúzsko, 1963 (Čt2)
Film Gepard, adaptácia románu Giuseppa Tomasiho di Lampedusa, nás zavedie na Sicíliu 19. storočia. Na pozadí búrlivých udalostí rokov 1860-61, keď ostrov dobyli Garibaldiho revolučné vojská, rozpráva o šľachtickom rode Salinov - ktorý mal vo svojom znaku práve geparda. Konfrontuje odchádzajúci svet hrdej ale konzervatívnej šľachty a nových, nastupujúcich spoločenských vrstiev s pomerne rozdielnymi hodnotami i morálkou.


27.4.
SOBOTA

20:25 RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční (RED), USA, 2010 (Čt2)
Akčnú komédiu RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční natočil na motívy rovnomennej komiksovej mikrosérie Warrena Ellisa a animátora Cully Hammera režisér Robert Schwentke. Rozpráva príbeh penzionovaného agenta CIA Franka Mosesa (Bruce Willis), ktorý žije kľudným a idylickým životom na vidieku. Až do tej doby, kedy sa ich nové vedenie CIA rozhodne zlikvidovať. V tú chvíľu nastáva súboj na život a na smrť medzi špičkovým, ale zostarnutým agentom a celým zvyškom CIA.

22:00 Modelky (Models), Rakúsko, 1999 (Dvojka)
Dokumentaristicky ladená snímka popredného predstaviteľa tzv. "nového rakúskeho civilizmu" Ulricha Seidla zachytáva výrez zo života štyroch druhotriednych modeliek. Film bez štipky sentimentu odhaľuje povrchnosť a pokrytectvo sveta modelingu, ale aj spoločnosti ako takej. Podáva portrét nešťastných a zlomených žien, ktoré sa v snahe naplniť ideál dokonalého Ja a dokonalého života prepadajú stále hlbšie do osamelosti, psychických aj zdravotných problémov a do narkománie.

23:00 Zahraj to znova, Sam (Play It Again, Sam), USA, 1972 (Cinemax)
Šarmantná romantická komédia v hlavnej úlohe s Woodym Allenom a Diane Keatonovou vznikla na podklade Allenovej broadwayskej komédie. Je nielen plná nostalgického humoru a jemnej irónie, ale aj obdivom k americkej kinematografii a kultovému filmu Casablanca. Allan je neurotický filmový kritik a fanúšik Humphreyho Bogarta. V prítmí kinosály sa cíti byť rovnako mužný a neodolateľný ako Bogie vo svojom charakteristickom trenčkote a klobúku s chesterfieldkou v kútiku úst. Aj doma sa obklopuje milovanými filmami a hrdinami. Keď ho však život prinúti opustiť ríšu filmovej fantázie a vrátiť sa späť do reality, je zrazu bezradný.


28.4.
NEDEĽA

14:50 Štyridsaťštyri, ČSSR, 1957 (Dvojka)
Vzbura náhradného práporu 71. trenčianskeho pešieho pluku, ktorá vypukla na sklonku 1. svetovej vojny v srbskom meste Kragujevac, bola najväčšou a najtragickejšou vzburou v rakúsko-uhorskej armáde. Po jej potlačení bolo 44 jeho príslušníkov odsúdených na smrť a ešte v ten istý deň popravených. Film Paľa Bielika s Ivanom Mistríkom a Ctiborom Filčíkom, ktorý sa vracia k tomuto ozbrojenému vystúpeniu slovenských vojakov proti nezmyselnému zabíjaniu niekoľko mesiacov pred koncom 1. svetovej vojny, získal osobitné čestné uznanie a Cenu FIPRESCI na 11. MFF Karlove Vary 1958.

19:40 Zatmenie (L' Eclisse), Taliansko/ Francúzsko, 1962 (Film Europe)
Vittoria sa rozišla s dlhoročným priateľom a nadviazala známosť s mladým a dravým burzovým maklérom. Pozoruje ho, ako sa vrhá do obchodovania (scény z burzy patria k tomu najlepšiemu, čo na danú tému vo filme vzniklo), trávi s ním chvíle kľudu. Ale v priebehu rozvíjajúceho sa vzťahu si uvedomí svoju citovú prázdnotu a obojstrannú neschopnosť priblížiť sa jeden druhému. Vnútro hrdinov je predĺžením odcudzeného okolia: industrializovaného veľkomesta, chamtivého burzového prostredia, spoločenskej klímy, v ktorej city prestali hrať úlohu. Antonioniho zaujíma agresívny moderný svet v konfrontácii s vnútrom citlivej mladej ženy. Bezpríbehový film o tom, kam industriálna spoločnosť posunula intímne vzťahy.

20:30 Poliš a bandita (Smokey and the Banditx), USA, 1977 (Joj Plus)
Bo Darville zvaný Bandita a Cledus Snow "Snowman" sú dvaja južanskí vodiči kamiónov, ktorí prijmú výhodnú zakázku Veľkého a Malého Enosa: vyzdvihnúť náklad piva z Texasu a doviezť ho v presne stanovenom čase. Naložiť náklad je jednoduché, ale keď opúšťajú Texas, Bandita "naloží" i Carrie, stopujúcu nevestu, ktorá práve utiekla ženíchovi Juniorovi priamo od oltára. Junior je ale syn šerifa Buforda T. Justica, a keď šerif a jeho syn zistí, že si Carrie stopla kamión, dajú sa okamžite do jeho prenasledovania, čo im úlohu značne skomplikuje.

22:10 Manon od prameňa (Manon des sources), Fr./ Taliansko/ Švajčiarsko, 1986 (Jednotka)
Nová dvojdielna adaptácia známeho románu Marcela Pagnola Živá voda vznikla v rokoch 1985-86. Kritika vtedy Berrimu vytýkala, že na rozdiel od literárnej predlohy a Pagnolovej vlastnej filmovej adaptácie, režisér "redukoval" príbeh na tragédiu a zdôraznil melodramatické vyznenie diela. To všetko údajne na úkor Pagnolovho životného optimizmu a jasu, ktorý vyžaruje z jeho postáv. Claude Berri vytvoril mimoriadne harmonické dielo, ktoré, umocnené tónmi Verdiho opery Sila osudu a svojim rozmerom antickej tragédie, dokáže diváka hlboko zasiahnuť.


autor Tomáš Daneček 23.4.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.