TV TIPY 6.5. - 12.5. 2013

TV TIPY 6.5. - 12.5. 2013

VOD recenzia



6.5.
PONDELOK

23:20 District 9 (District 9), USA/ Nový Zéland/Kanada/Južná Afrika, 2009 (Prima)
Nad Johannesburgom už viac ako 20 rokov kotví vesmírna loď a pod ňou slumy plné jej posádky. Pozícia mimozemskej civilizácie je na Zemi neľahká. Utláčanie zo strany ľudstva nemá konca kraja, pričom existuje len veľmi tenká hranica spolužitia, založená okrem iného - na biznise. Emzáci potrebujú jesť – a ľudia zistili, že im môžu ponúknuť mačacie konzervy a na oplátku získať sofistikované technológie. Mesto je posiate plagátmi a koexistencia by ako-tak platila, nebyť potreby presídliť slum emzákov o pár stoviek kilometrov ďalej. Operáciu dostane na starosti mladý Wikus van de Merwe a počas nej sa zapletie do nečakaného incidentu.

23:30 Tajomstvo (Un secret), Francúzsko, 2007 (Čt2)
Adaptácia románu Philippe Grimberta rozpráva o osudoch jeho židovskej rodiny od tridsiatych rokov až po povojnové obdobie očami najmladšieho člena rodiny, jedináčika Francoisa. Ten sa márne snaží naplniť očakávania svojho otca, športovca Maxima. Vzťah medzi synom a otcom je napätý a vzťah medzi Maximom a Francoisovou matkou Taniou tiež nie je celkom v poriadku. Francois hľadá únik v snení o imaginárnom priateľovi, či skôr bratovi. Až kým sa v deň svojich pätnástich narodenín nedozvie rodinné tajomstvo...

23:45 Divoká banda (The Wild Bunch), USA, 1969 (MGM)
Kultový western kontroverzného amerického režiséra Sama Peckinpaha je prelomovým dielom svojho žánru. Preslávil sa najmä drsným režijným štýlom a realistickými scénami násilia. Zásadnú inováciu však priniesol v koncepcii zápletky, ktorá nie je postavená na boji dobra so zlom, ale na boji cynických pištoľníkov so zvláštnym zmyslom pre česť proti bezcitným zloduchom bez akýchkoľvek zábran.


7.5.
UTOROK

22:00 Strieľajte na pianistu (Tirez sur le pianiste), Francúzsko, 1960 (Film Europe)
Hrdinom druhého celovečerného filmu Francoisa Truffauta je klavirista v malom pochybnom bare Charlie. Nikto netuší, že v minulosti bol slávnym klavírnym virtuózom a jeho pravé meno je Edouard Saroyan. Jedného dňa mu manželka prezradila, že za jeho úspech musela zaplatiť impresáriovi vlastným telom a následne spáchala samovraždu. Edouard sa vtedy vzdal skvelej hudobnej kariéry a pretrhol všetky väzby s minulosťou. Sám vychováva mladšieho brata Fida a vyhýba sa kontaktom s okolím. Až do dňa, kedy sa do baru prichádzajú skryť jeho ďalší dvaja bratia Chico a Momo, prenasledovaní gangstermi. Charlie im pomôže, ale sám sa tak dostane do ťažkostí. So zloduchmi aj s bolestnou minulosťou mu chce pomôcť zamilovaná servírka Lena.

22:20 Most pri Remagene (The Bridge at Remagene), USA, 1969 (Čt2)
Je marec 1945 a vojna sa už pomaly chýli ku koncu. Spojenecké vojska pri dobývaní nemeckých pozícií potrebujú získať dôležitú kótu. Nezničený most pri Remagene ako posledný umožňuje vojskám oboch nepriateľských strán dostať sa cez Rýn. Jeho dobytie môže významne napomôcť úplne ochromiť nemeckú armádu, poraziť nacistov a Adolfa Hitlera. Zatiaľ čo spojenci postupujú vpred malými, ale účinnými útokmi, Nemci majú pripravený samovražedný plán. Pod vedením majora Paula Krugera chcú most zničiť, aj keď predstavuje poslednú ústupovú cestu pre obyvateľov z mesta. Zvláštna jednotka pod velením nadporučíka Phila Hartmana dostáva rozkaz, dobyť most bez jeho poškodenia.

23:00 Gia (Gia), USA, 1998 (Cinemax)
Jedni ju milovali, druhí zatracovali. Neušla však pozornosti nikoho. Supermodelka Gia Marie Curangi začínala ako osobitá, avšak, mierne povedané, neposlušná kráska. Kariéra mladé rebelky strmo stúpala a pribúdajúce poblúznenie zo slávy a peňazí si vyžiadalo svoju prvú daň. Ťažkou drogovou závislosťou jej tragédia len začala...

TV tipy 6.5. - 12.5. 2013 TV tipy 6.5. - 12.5. 2013 TV tipy 6.5. - 12.5. 2013


8.5.
STREDA

17:10 Búrlivé výšiny (Wuthering Heights), Veľká Británia/ USA, 1992 (Dvojka)
Tragická história jednej veľkej a nenaplnenej lásky, zrady, nenávisti a túžby po pomste bola nakrútená podľa románu Emily Brontë. Viktoriánsky poňaté rozprávanie usiluje o maximálnu vernosť predlohe a o evokovanie dobovej atmosféry prostredníctvom starostlivo rekonštruovaných reálií. Divákov okúzli romantická kamera, bohato ťažiaca z drsnej krásy yorkshirských exteriérov. V adaptácii Petera Kosminskeho (Biely oleander) sa hlavných úloh ujali Juliette Binoche a Ralph Fiennes.

20:30 Čierna kniha (Zwartboek), Holandsko/ Nemecko/ Belgicko/ Veľká Británia, 2006 (Doma)
Režiséra Paula Verhoevena netreba slovenským divákom nijako zdĺhavo predstavovať. Jeho filmy podchvíľou zaradí do programu niektorá z našich televíznych staníc, Základný inštinkt či Hviezdna pechota sa stali takpovediac evergreenmi. Jeho filmy sa vyznačujú precíznou réžiou bez ohľadu na žáner a nie inak je to aj v prípade Čiernej knihy, ktorou sa po hollywoodskych „záletoch“ vrátil do Európy, presnejšie do rodného Holandska. „Stratený syn“ sa vracia s patričnou pompou a vo veľkom štýle. Rachel Stein (Carice van Houten) si počas druhej svetovej vojny užila svoje. Speváčka židovského pôvodu vzáujme záchrany (nielen) vlastného života prijala novú identitu Ellis de Vries a ako členka odboja sa dostala do blízkosti nacistického pohlavára Ludwiga Müntzeho (Sebastian Koch). Dalo by sa očakávať, že rozdelenie na dobrých (odbojári) a zlých (okupanti) je vyznačené celkom jasne a niet tu miesta na relativizovanie. To by sme však museli byť vo filme iného režiséra, než je Verhoeven. Tomu je takéto delenie totižto výsostne ukradnuté.

21:50 Zachráňte vojaka Ryana (Saving Private Ryan), USA, 1998 (Dajto)
Druhá svetová vojna bola rozhodujúcou udalosťou 20. storočia a pre Ameriku sa stala určujúcim dejinným zvratom. Zmenila vtedy hranice sveta a dnes je nazývaná "poslednou veľkou vojnou". Ani sebalepší výcvik však nemohol spojeneckých vojakov pripraviť na to, čo ich čakalo po vylodení v Normandii, na pláži s krycím menom Omaha. Z pohľadu kapitána Johna Millera je zrejmé, že si uvedomuje nebezpečie, ktoré na jeho jednotku čaká. Netuší však, že to nie je zďaleka tá najťažšia úloha, ktorú bude musieť so svojimi vojakmi splniť.

00:35 Cesty slávy (Paths of Glory), USA, 1957 (MGM)
Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvôli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia.


9.5.
ŠTVRTOK

20:20 Pád Tretej ríše (Der Untergang), Nemecko/ Taliansko/ Rakúsko, 2004 (Fanda)
„Pád tretej ríše“ sa venuje ťažkej kapitole nemeckých dejín a získal si tak nesmierny záujem divákov. Týmto filmom vytvorili režisér Oliver Hirschbiegel a producent Bernd Eichinger najlepší nemecký film roku 2004. Nemecká kritika si stále znova kladie otázku: je vôbec možné zobrazovať Hitlera ako človeka? Je to únosné? Skoro žiadna iná nemecká produkcia v minulosti nedosiahla pri akejkoľvek premiére takýto ohlas, ako sa podarilo snímke Olivera Hirschbiegela.

22:40 Harry Brown (Harry Brown), Veľká Británia, 2009 (Film+)
Príbeh zo súčasného Anglicka sleduje každodennú púť osamelého muža chaotickým svetom, ktorému vládnu drogy a kde ulicami znie streľba. Harry Brown (Sir Michael Caine) je slušný občan a bývalý vojak. Po smrti manželky žije sám v jednom zo stoviek bytov na predmestí. Spoločnosť mu robí len jeho najlepší priateľ Leonardo (David Bradley). Práve toho ale jedného dňa zavraždí parta miestnych výtržníkov. Harry sa rozhodne jednať a naplniť sám svoju predstavu o spravodlivosti.

23:15 X-Men: Posledný vzdor (X-Men: The Last Stand), USA/ Veľká Británia, 2006 (Joj)
Vo filme X-Men: Posledný vzdor, ktorý je záverečnou kapitolou tejto filmovej trilógie, ohrozuje vývoj svetových dejín „liek“, ktorý dokáže premeniť mutantov na obyčajných ľudí. Mutanti majú prvý krát možnosť zvoliť si svoju budúcnosť: buď si môžu zachovať svoju výnimočnosť, ktorá je však príčinou ich izolácie a odcudzenia od ostatných alebo sa svojich schopností vzdať a stať sa normálnymi ľuďmi. Protichodné názory mutantích vodcov Charlesa Xavera, ktorý hlása toleranciu a Magneta, podľa ktorého prežijú len tí najsilnejší sú podrobení poslednej skúške – a rozpútajú vojnu, ktorá má všetky vojny definitívne ukončiť.

TV tipy 6.5. - 12.5. 2013 TV tipy 6.5. - 12.5. 2013 TV tipy 6.5. - 12.5. 2013


10.5.
PIATOK

21:40 Lost Highway (Lost Highway), Francúzsko/ USA, 1997 (Cinemax)
Saxofonista Fred a jeho manželka Renée nájdu na schodoch svojho domu videokazetu, ktorá im naženie strach. Je na nej totiž nahraný ich dom zvonku i zvnútra. Niekto ich pozoruje a preto celú záležitosť nahlásia na políciu. Keď však polícia nájde Renée brutálne zavraždenú, objaví sa ďalšia páska a na nej dôkaz, ktorý jasne usvedčuje Freda. Vo väzení trpí Fred neznesiteľnými bolesťami hlavy a na druhé ráno ho v nej strážcovia nenájdu. Namiesto neho je tam automechanik Pet, ktorý si nič nepamätá. Polícii nezostáva nič iné, ako Peta prepustiť. Jeho návrat do normálneho života však komplikujú hrozivé vízie a osudová žena Alice.

23:00 Nebezpečná rýchlosť (Speed), USA, 1994 (Joj)
Jack Traven, policajný špecialista, ktorý je poslaní, aby zneškodnil bombu umiestnenú pomstychtivým vydieračom na autobus. Situácia je veľmi vážna, Jack, ktorému pomáha cestujúca, musí udržovať rýchlosť autobusu, inak bomba exploduje. A to nie je v uliciach Los Angeles vôbec jednoduché. A tak sa pred nami odvíja nepretržitá akcia s množstvom prekvapení.


11.5.
SOBOTA

21:10 Zo života chlapca (This Boy's Life), USA, 1993 (Jednotka)
Dospieval v 50. rokoch a mal matku, ktorá sa nehodlala zmieriť s nevľúdnym osudom. Pretĺkali sa spolu z východu na západ, až konečne našli toho pravého. Aspoň to tak vyzeralo. Než za múrmi spoločného domova ukázal svoju pravú tvár. Ťažké to bolo pre oboch a stratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Hlavnú úlohu zveril režisér vtedy ešte nie príliš známemu devätnásťročnému Leonardovi DiCapriovi, jeho protihráčom je tu nemenej charizmatický Robert De Niro v roli otčima.

22:00 Nežné kura (Tendre poulet), Francúzsko, 1978 (Čt1)
Annie Girardotová a Philippe Noiret, bývalý spolužiaci a milenci, sa po rokoch stretnú, ale policajná inšpektorka musí profesorovi gréčtiny zatajiť svoje povolanie, pretože chlap neznáša policajtov. Okolo nich sa však vŕšia ďalšie a ďalšie vraždy a inšpektorka musí profesionálne konať - inkognito! Kedy svojej láske prezradí, že je šéfkou kriminálnej polície? Francúzska komédia Philippe de Brocu.

22:20 Jednotka rýchleho nasadenia (S.W.A.T.), USA, 2003 (Markíza)
Príslušník jednotky S.W.A.T. Jim Street spolu so svojím partnerom Brianom Gamblem učiní počas záchrany rukojemníkov z prepadnutej banky sporné rozhodnutie, vďaka ktorému je následne donútený elitný policajný tím opustiť. Gamble je vývojom situácie znechutený a odchádza od polície. Street sa s ponížením vyrovná, prijme nové pracovné miesto a dúfa, že jedného dňa dostane šancu sa do jednotky rýchleho nasadenia znovu dostať. Jeho sen sa mu splní krátko potom, čo je jeho veliteľ Dan „Hondo“ Harrelson poverený úlohou nájsť a vycvičiť päť prvotriednych policajtov, z ktorých sa stane nová jednotka S.W.A.T.

TV tipy 6.5. - 12.5. 2013 TV tipy 6.5. - 12.5. 2013 TV tipy 6.5. - 12.5. 2013


12.5.
NEDEĽA

21:45 A.I.- Umelá inteligencia (Artificial Intelligence: A.I.), USA, 2001 (Jednotka)
Film vznikol už roku 1972 v briliantnom mozgu medzičasom zosnulého Stanleyho Kubricka. Lenže v tom čase Kubrickovi chýbali finančné ako aj technické možnosti na uskutočnenie svojho diela, a tak jednoducho napísal scenár, ktorý až do svojej smrti prepracovával. Ešte za svojho života plánoval réžiou poveriť, alebo aspoň na réžii spolupracovať, so Spielbergom, a preto niet divu, že tento jeho dielo po Kubrickovej smrti dokončil (už od roku 1998 obidvaja spolu hľadali termín na začiatok nakrúcania).

22:00 Musíme si pomáhat, Česko, 2002 (Čt1)
Veľmi úspešná komédia je ďalším spoločným filmom autorskej dvojice scenáristu Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka. Tentoraz film mapuje tragické obdobie českých dejín s odstupom, s komediálnou nadsázkou i s pochopením pre ľudskú slabosť. Tvorcovia vychádzajú zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali počas protektorátu. Film získal päť Českých levov a Cenu českej filmovej kritiky a bol nominovaný na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov.

23:00 Simone (S1m0ne), USA, 2002 (Universal Channel)
Komediálne ladený príbeh, ktorý si berie na mušku hollywoodsky "hviezdny systém", nakrútil podľa vlastného scenára režisér Andrew Niccol (Gattaca, Obchodník zo smrťou). Pod jeho vedením postavu Viktora Taranského stvárnil Al Pacino. Hudbu napísal úspešný skladateľ Carter Burwell, ktorý je podpísaný pod filmami Fargo, Big Lebowski, Než sa zotmie.


autor Tomáš Daneček 6.5.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.