DIVÁCKY ÚSPEŠNÉ VYVRCHOLENIE TRILÓGIE

DIVÁCKY ÚSPEŠNÉ VYVRCHOLENIE TRILÓGIE

článok



Vyvrcholenie trilógie

Shane Black, kultový autor legiend ako Smrtonosná zbraň (1987) či Posledný skaut (1991), ktoré patria ku klenotom akčného žánru, prichádza s Iron Manom 3, najnovším prírastkom do filmového vesmíru štúdia Marvel. To má na svedomí najúspešnejší film minulého roka – Avengers: Pomstitelia 3D s tržbami cez 1,5 miliardy dolárov. Projekt, v ktorom sa po bok Iron Mana postavili Thor, Hulk či Captain America, je tretím najúspešnejším filmom všetkých čias po Titanicu (1997) a Avatarovi (2009).

Black na filme spolupracoval s Drew Pearceom (Ohnivý kruh, Godzilla), jedným z najvyhľadávanejších hollywoodskych scenáristov súčasnosti, ktorý má cit pre veľkolepé príbehy s dych vyrážajúcou akciou. Skvele sa tak dopĺňa s Blackovým talentom pre vykreslenie postáv, napätia a nezabúda na trefné hlášky.



Film produkuje prezident Marvel Studios Kevin Feige, výkonnými producentmi sú Jon Favreau, Louis D´Esposito, Charles Newirth, Victoria Alonso, Stephen Broussard, Alan Fine, Dan Mintz a Stan Lee, ktorý v šesťdesiatych rokoch postavu Iron Man vymyslel. Lee sa už tradične v drobnej úlohe mihne aj vo filme.

Iron Man 3 vracia do hry Roberta Downey Jr. (Chaplin, Sherlock Holmes, Tropická búrka) ako Tonyho Starka a ikonického superhrdinu Iron Mana v jdnej osobe, a Gwyneth Paltrow (Zamilovaný Shakespeare, Nákaza) v úlohe jeho pravej ruky a lásky Pepper Potts. Zostavu dopĺňajú Starkovi priatelia z predchádzajúcich snímok James „Rhodey“ Rhodes v podaní Dona Cheadlea (Hotel Rwanda, Let) a Happy Hogan s tvárou Jona Favreaua (Rozchod!, Iron Man), ktorý navyše režíroval predchádzajúce dva filmy o Iron Manovi.

Nováčikovia v hviezdnej zostave sú Guy Pearce (Memento, Smrť čaká všade) ako Aldrich Killian, Rebeca Hall (Dokonalý trik, Mesto) ako Maya Hansen a hlavná záporná postava Mandarín s tvárou Bena Kingsleyho (Gándi, Schindlerov zoznam).

V druhej línii potom stoja Stephanie Szostak (Diabol nosí Pradu, R.I.P.D.) ako Brandt, James Badge Dale (Let, Lone Ranger) v úlohe Savina, Ty Simpkins/Harley (Insidious), William Sadler/prezident Ellis (Vykúpenie z väznice Shawshank) a Paul Bettany (Wimbledon, Cudzinec), ktorý už tradične prepožičal hlas Starkovmu počítaču Jarvisovi.

Kreatívny produkčný tím zahŕňa tiež dvojnásobného držiteľa Oscara, kameramana Johna Tolla (Statočné srdce, Legenda o vášni), architekta Billa Brzeski (Vo štvorici po opici, Deadline), strihačov Jeffrey Forda (Captain America: Prvý Avenger, Avengers: Pomstitelia 3D) a Petra S. Elliota (Fantastická štvorka a Silver Surfer). Zostavu dopĺňa návrhárka kostýmov Louise Frogley (Quantum of Solace, Nákaza).

Divácky úspešné vyvrcholenie trilógie Divácky úspešné vyvrcholenie trilógie Divácky úspešné vyvrcholenie trilógie

Veľké očakávania

Po tom, ako sa prvé dve časti série filmov o Iron Manovi s tržbami presahujúcimi 1,2 miliardy dolárov zaradili k najúspešnejším snímkam všetkých čias, si Robert Downey Jr. zopakoval svoju rolu v divákmi i kritikmi kladne prijatom projekte Avengers: Pomstitelia 3D. Ten minulý rok v lete zaznamenal rekordné víkendové tržby, keď zaň diváci v severoamerických kinách zaplatili 207,4 milióna dolárov. Celosvetovo sa potom predali vstupenky za viac než 1,5 miliardy, čo z neho s prehľadom urobilo najúspešnejšiu premiéru roka. Pre materskú spoločnosť Disney to tiež bol historicky najúspešnejší film na domácom americkom i globálnom trhu a piaty film, ktorý zarobil na hrubých tržbách viac než miliardu.

Aj chystaný Iron Man 3 má potenciál zamiešať s historickými tabuľkami a môže byť prvou tohtoročnou snímkou, ktorá celosvetovo prekoná miliardovú hranicu. Bude to tak už v poradí druhý celovečerný marvelovský film distribuovaný pod značkou Disney od roku 2009, kedy spoločnosť kúpila Marvel.

Nezaškodí preto pozrieť sa do zákulisia. Filmová séria má korene v dodnes populárnom rovnomennom komikse Iron Man, ktorého hlavná postava sa po prvýkrát objavila v roku 1963 v 39 čísle magazínu Tales of Suspense. Samostatne hrdina v kovovom obleku debutoval v roku 1968, kedy sa na pulty amerických obchodov dostal zošit The Invincible Iron Man 1. Od tej doby patrí k najväčším esám vydavateľstva Marvel, v rámci ktorého súperí o priazeň čitateľov nielen v samostatných zošitoch, ale aj ako člen skupiny hrdinov Avengers.

Na slovenskom trhu sa Iron Man mihol na začiatku 90. rokov v desiatom čísle Záhadného Spider-Mana (1991).V českom preklade si strihol vedľajšie úlohy v sérii Ultimates (2008-2011), knihách Tajné války superhrdinů Marvelu (2010), Avengers: Do boje! (2011) a Avengers: Rozpad (2013), no čitatelia sa dočkali už aj jeho samostatného príbehu Extremis (2010, 2013), ktorý sa stal jedným z inšpiračných zdrojov i pre aktuálny tretí diel filmovej série.

Excentrický, arogantný ale geniálny priemyselník Tony Stark/Iron Man je v novom príbehu postavený proti nepriateľovi, ktorého dosah nepozná hraníc.

Keď je jeho rukou pripravený o svoje súkromné útočisko, musí sa Stark vydať pátrať, kto je za útok zodpovedný. Zahnaný do kúta, je nútený prežiť len s pomocou vlastných vynálezov a pri ochrane tých, na ktorých mu záleží, sa musí spoľahnúť na vlastnú vynaliezavosť a inštinkty.

Ako sa naplňuje jeho odveta, Stark zároveň objavuje odpoveď na otázku, ktorá ho v kútiku duše prenasledovala: je on súčasťou svojho obleku, alebo sa oblek stal súčasťou jeho osobnosti?

Divácky úspešné vyvrcholenie trilógie Divácky úspešné vyvrcholenie trilógie Divácky úspešné vyvrcholenie trilógie

Príbeh železného muža

„Vzrušujúce na Iron Manovi 3 nie je len to, že predstavuje vyvrcholenie prvých dvoch filmov, ale je tiež pokračovaním Avengers: Pomstiteľov 3D,“ hovorí producent Kevin Feige. „Je to jedna z prvých unikátnych príležitostí, keď máte film, ktorý je pokračovaním dvoch odlišných projektov a svojim spôsobom to oslobodzuje. Môže byť unikátnejším, než čokoľvek, čo doteraz vzniklo a z toho sme nadšení.“

Vo filmovom vesmíre Marvelu majú udalosti zo všetkých príbehov vplyv a dôsledky v budúcich projektoch a sériách. V tomto prípade je všetko, čomu Tony Stark čelil v Avengers: Pomstiteľoch 3D, za ním, ale stále pracuje na tom, aby zvládol výzvy osobného života.

Pri námete sa filmári rozhodli „zahodiť“ to, čo Tony Stark v posledných rokoch získal a zistiť, čo bude robiť, keď ho pripravia o všetky peniaze a technické hračky. Musí si nájsť cestu späť, aby sa stal pravým hrdinom.

„V prvých fázach vývoja sme veľa hovorili o návrate Tonyho Starka k základom, pretože sme ho chceli vidieť používať mozog,“ vysvetľuje výkonný producent Louis D´Esposito. „Chcete vidieť, čo dokáže urobiť, keď sú okolnosti proti nemu a budete sa pýtať ‛Ako sa z toho dostane?’“

Výkonný producent Stephen Broussard vysvetľuje rozhodnutie tvorcov spojiť dve odlišné dejové línie do jedného filmu. „Sú dva klasické príbehy, ktoré sa objavili v Iron Manových komiksoch – jeden je starší a druhý modernejší,“ hovorí Broussard. „V staršom vystupuje postava Mandarín, ktorý je jedným z najznámejších záporákov série. Jeho pôvod sa datuje do šesťdesiatych rokov a chceli sme, aby ho Shane s Drewom preniesli do dnešnej doby, pre súčasného diváka.“

Broussard dodáva: „Chceli sme to skombinovať s ďalším komiksovým príbehom Extremis, ktorý vyšiel krátko pred prvým filmom o Iron Manovi. Zaoberá sa biologickým vylepšením a Tony musí čeliť ľuďom so superschopnosťami. Preto nás napadlo, či nebolo by zaujímavé, keby by sme skúsili kombinovať tieto dva príbehy pre tretieho Iron Mana.“

Robert Downey Jr. k tomu poznamenáva: „spomínam si, že keď sme chystali nakrúcanie prvého Iron Mana, začal som o ňom čítať komiksy a jeden z nich bol práve Extremis. Bolo to vážne zaujímavé a cool.“

„V príbehu Extremis je niečo, čo ma na komiksoch vždy zaujímalo, máte pocit, že Tony Stark si dáva kovové brnenie, aby sa v ňom svojim spôsobom schoval,“ hovorí režisér Shane Black. „On by to tak nenazval, ale je to presne ono. A s ľuďmi od Extremis máte vždy pocit, ako keby horeli zvnútra. Takže jeden z nich môže Tonymu povedať: ‛ty auto šoféruješ, ale ja auto som’.“

Z Avengers: Pomstiteľov 3D si Tony odniesol množstvo úzkosti, ktorá tiež poháňa jeho príbeh. Pred Avengers si Stark myslel, že je jediný superhrdina na svete, pričom v treťom Iron Manovi sa musí vyrovnať s odhalením, že nie je osamotený. A dejú sa okolo neho skutočne veľké veci. Ako vysvetľuje Kevin Feige: „v Avengers: Pomstiteľoch 3D čelil globálnemu problému, ktorý mu nielen ukázal schopnosti ostatných superhrdinov, ale mu tiež otvoril portál do iného sveta nad hlavou.“

Pre Downeyho je púť Tonyho Starka v sérii Iron Man veľmi zviazaná s publikom. „Skvelé na tretej časti je, že sa vraciame k pokračovaniu niektorých vecí, ktoré sériu naštartovali,“ hovorí. „Vďaka úžasnému úspechu Avengers: Pomstiteľov 3D si môžeme dovoliť luxus nemusieť pripraviť ‛len’ ďalší film, ale môžeme objavovať postavu Tonyho Starka spôsobmi, ktoré sú veľmi organické, prepojené a hrajú na silné struny série.“

Divácky úspešné vyvrcholenie trilógie Divácky úspešné vyvrcholenie trilógie Divácky úspešné vyvrcholenie trilógie

Režisér na palube

Zatiaľ čo Downey Jr. a Marvel spolupracujú na samostatnom filme o kovovom hrdinovi po tretíkrát, jednou z najväčších otázok bolo, kto prevezme opraty po Jonovi Favreauovi, ktorý odštartoval sériu prvými dvomi snímkami a pevne ju usadil vo svete blockbusterov.

„Všetky naše projekty sú definované filmármi, s ktorými spolupracujeme na tom, aby sme tieto príbehy previedli na veľké plátno,“ hovorí producent Feige. „Čo dokázal Jon Favreau na prvých dvoch častiach, bolo prelomové a neuveriteľné. Takže keď sme zistili, že potrebujeme nového režiséra, bola to skľučujúca výzva. Potrebovali sme niekoho, kto má skúsenosti, chuť a schopnosť urobiť veľký akčný projekt, no zároveň je aj nohami na zemi.“

Producenti sa obrátili na Shanea Blacka, ktorý režíroval Roberta Downeyho v snímke Kiss Kiss Bang Bang (2005). Práve jeho výkon v tomto filme prispel k jeho výberu do úlohy Tonyho Starka. Ukázalo sa, že bývalý skvelý, no problémový talent je späť a na dobrej ceste dostať sa opäť na vrchol. A nesklamal.

Pre Downeyho bolo obsadenie Blacka ako spoluscenáristu a režiséra uzatvorením kruhu, malá splátka karme za režisérovu výpomoc v zákulisí produkcie prvých dvoch častí. „Počas príprav Iron Mana, sme s Jonom volávali Shaneovi a radili sa s ním o niektorých scénach. Dával nám nápady a niekedy priamo komentoval našu prácu. Vždy to boli skvelé rady a nikdy si za ne nič nevypýtal – hoci raz po nás chcel kúsok prepečeného lososa a nejaké čučoriedky,“ smeje sa Downey Jr. „Shane do tej miery pomohol formovaniu žánru buddy komédií a akčných filmov, že som bol rád, keď Marvel vytiahol jeho meno a zverili mu nakrúcanie tretieho dielu.“

„Chceli sme, aby nový Iron Man pôsobil sviežo a Shane Black má veľmi osobitý štýl písania,“ dopĺňa producent Louis D´Esposito. „Dokáže veľmi dobre pracovať s akciou, ale taktiež s bláznivou čiernou komédiou a k tomu všetkému i so srdcom a emóciami. Úžasné na ňom je, že to namieša do jednej jedinej scény. Vždy to bolo jeho poznávacie znamenie, jeho scenáre sú trochu výstredné a nekonvenčné, ale s veľkými emóciami a kusom srdca.“


autor press kit 7.5.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Sci-fi
Minutáż˝: 130 min
Krajina: USA Čína
Rok výroby: 2013

Premiéra: 3.5. 2013
Premiéra SK: 2.5. 2013
0 z 10
0 z 10
6 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.