TV TIPY 13.5. - 19.5. 2013

TV TIPY 13.5. - 19.5. 2013

článok



13.5.
PONDELOK

20:00 Konaj správne (Do the Right Thing), USA, 1989 (Cinemax)
Talian Sal s dvomi synmi každé ráno otvára pizzeriu v časti Brooklynu plnej afroameričanov. Chce žiť v pokoji, mieri a nepripúšťa konflikty. Chodia k nemu všetci z ulice pretože im chutí. V jeden horúci deň sa včak jeho podnik stáva miestom boja medzi bielymi a čiernymi obyvateľmi.

21:50 Stratený víkend (The Lost Weekend), USA, 1945 (Čt2)
Hlavný hrdina, neúspešný spisovateľ a dlhoročný alkoholik Don Birnam, prežíva dlhšiu dobu hlboké rozčarovanie zo života. Cíti, že okolie ho má v láske. Rovnako dobre vie, že nedokáže ovládnuť svoje slabosti a zlozvyky, všetko utápa vo flaške alkoholu. Láska, priateľstvo a ďalšie hodnoty sú preň zbytočnou príťažou. Práve pre pohár obľúbenej pijatiky sa Don obratne vyhne spoločnej ceste, ktorú naplánovali jeho brat Wick a priateľka Helena. Miesto toho naňho čaká trojdňový sebazničujúci flám. Už v dobe vzniku mal film problémy s uvedením do kín, predovšetkým pre svoju neobyčajne realistickú pôsobivosť. Dodnes pri sledovaní hereckej kreácie Raya Millanda v úlohe Dona Birnama behá mráz po chrbte. Snímka, radená medzi najlepšie tituly histórie filmu, bol v roku 1945 nominovaný na Oscara v siedmych kategóriách, nakoniec získal štyri sošky ako najlepší film, za réžiu, najlepšieho herca v hlavnej úlohe (Ray Milland) a scenár (Charles Brackett a Billy Wilder).

23:25 Nádej a sláva (Hope and Glory), Veľká Británia, 1987 (Čt2)
Svoje detstvo vidí človek väčšinou - pokiaľ bolo pekné – skrz akési ružové okuliare. A tak aj autobiografický film režiséra Johna Boormana líči udalosti, ktoré prežívali obyvatelia londýnskych predmestí od počiatku vojny do konca leta 1942, s istým poetickým nadhľadom. Ničivé nemecké nálety z dôb bitky o Anglicko, strata domova, nedostatok potravín aj tragédie blížnych sú vnímané očami deväťročného chlapca, ktorého chápanie sveta sa v mnohom líši od názorov dospelých. Zjednocujúcim prvkom film, pozostávajúceho z rady voľne nadväzujúcich epizód, je akási "obrátená optika". Pre malého Billa sa totiž život od začiatku vojny stáva sériou nepochopiteľných rozporov v správaní a jednaní jeho najbližších.


14.5.
UTOROK

Povinné pozeranie

14:15 Don Šajn, ČSSR, 1969 (Doku CS)
Donjuanovská téma prerozprávaná majstrom animovaného filmu Janom Švankmajerom. V neveselom roku 1970 bol dokončený "Don Šajn". Jedno z najpozoruhodnejších, a v dobrom slova zmyslu aj najdiváckejších diel režiséra animovaných filmov a výtvarníka Jana Švankmajera. Vyštudovaný bábkar sa nechal inšpirovať donjuanovskými textami klasického českého bábkového divadla 19. storočia a vo výtvarnej a realizačnej rovine im dal nový, fantaskne parodujúci význam. Úspechu diela napomohli aj ďalší Švankmajerovi spolupracovníci. Kameraman Svatopluk Malý, s ktorým Švankmajer nakrútil rad svojich filmov, Zdeněk Liška, autor hudby, a herci, ktorí oživili obrie bábky.

22:00 Thunderbolt a Lightfoot (Thunderbolt and Lightfoot), USA, 1974 (MGM)
Režisérsky debut Michaela Cimina v sebe spojuje charakterovou štúdiu a road movie. Snímka sleduje zločineckú dráhu štvorice asociálov. Bývalý zlodej Thunderbolt (Clint Eastwood) a flákač Lightfoot (Jeff Bridges) sa zoznámia, keď Thunderbolt naskočí na úteku pred gangstrom do Lightfootovho ukradnutého auta. Spolu sa vydávajú na bizarnú výpravu za Thuderboltovým lupom, aby ho oň nepripravili jeho bývalí parťáci, sadistický Red (George Kennedy) a inteligenciou neobdarený Goody (Geoffrey Lewis), všetci ale na miesto dorazia neskoro. Eastwoodov „pohodový“ Thunderbolt predstavoval odklon od jeho predchádzajúcej polohy drsných policajtov či pištoľníkov. Na túto hereckú premenu reagovali veľmi priaznivo aj diváci, a snímka tak zaznamenala pomerne slušný kasový úspech. Bridges získal svoju druhú nomináciu na Oscara, avšak Cimino nasledovný projekt s Eastwoodom odmietol, a dosiahol svojho umelecký vrchol filmami Lovec jeleňov (1978) a Nebeská brána (1980).

TV tipy 13.5. - 19.5. 2013 TV tipy 13.5. - 19.5. 2013 TV tipy 13.5. - 19.5. 2013


15.5.
STREDA

20:10 Amistad (Amistad), USA, 1997 (Jednotka)
A opäť vzbura na lodi, ale za úplne iných okolností. Obchod s otrokmi medzi Afrikou a juhom USA vrcholí. Čierny náklad na Amistade sa však vzbúri a rozhodne sa pridať k boju o svoju slobodu. Emotívny film o cene slobody napriek miernej heroizácii je zaujímavou učebnicou dejepisu.

21:55 Barry Lyndon (Barry Lyndon), Veľká Británia, 1975 (MGM)
Adaptácia románu realistického spisovateľa Williama M. Thackeraya je dôvtipnou satirou spoločnosti, v ktorej je úspech či pád podmienený pôvodom, známosťami a bohatstvom. Režisérovi Stanleymu Kubrickovi sa podarilo s nemenej citlivým zmyslom pre satiru vykresliť postavu Barryho Lyndona ako exemplárny príklad i obeť pomerov, ktoré plodia i ničia hochštaplerov. Pri vizualizácii sveta 18. storočia sa Kubrick inšpiroval dobovými maliarskymi plátnami a mimoriadny dôraz kládol na autentickosť kostýmov, dekorácií a prirodzeného osvetlenia.


16.5.
ŠTVRTOK

20:50 Posledný akčný hrdina (Last Action Hero), USA, 1993 (Smíchov)
Miestny premietač, daruje jedného dňa chlapcovi zázračnú vstupenku, ktorá umožňuje pohyb medzi šedou realitou všedného dňa a životom kypiacim fikciou strieborného plátna. Mladý filmový fanúšik samozrejme netuší, aký poklad má nedbalo zastrčený vo vrecku. Okrem toho na lístok dávno zabudol, pretože opäť sedí v pohodlnom kresle temného kina a vychutnáva si svoje obľúbené akčné scény. Práve v najnapínavejšom momente začne kúzlo pôsobiť a chlapec sa razom ocitne vo filme.

TV tipy 13.5. - 19.5. 2013 TV tipy 13.5. - 19.5. 2013 TV tipy 13.5. - 19.5. 2013


17.5.
PIATOK

21:35 Na titulnej stránke (The Front Page), USA, 1974 (Čt2)
Popredný reportér chicagskeho Examineru Hildy Johnson (Jack Lemmon) hodlá povesiť svoje remeslo na klinec a vziať si svoju vyvolenú Peggy (Susan Sarandon). Jeho neľútostný šéf Walter Burns (Walter Matthau) má však o Hildyho budúcnosti úplne iné predstavy a nemieni svojho najlepšieho koňa len tak nechať odísť. A ako na zavolanie sa objaví prípad, ktorý nemôže popísať nikto iný než Hildy, pretože patrí práve na titulnú stranu. Tým prípadom je chystaná poprava odsúdenca Earla Williamse (Austin Pendleton), ktorej protagonista však s nechcenou pomocou úradníkov uniká oprátke. Wilder so svojim stálym spolupracovníkom I.A.L. Diamondom spravili drobné úpravy v texte, ale zachovali jednotu miesta, a tak sa väčšina akcie odohráva v miestnosti pre novinárov v chicagskej súdnej budove. Mimo hlavnej hereckej dvojice, ktorú Wilder využil už po druhý krát, sa vo filme objavuje plejáda charakterných hercov, Vincent Gardenia ako šerif, Harold Gould ako starosta, Carol Burnett ako prostitútka Mollie a v úlohách novinárov Charles Durning, Herb Edelman a ďalší. Lemmon a Matthau boli za svoje výkony nominovaní na Zlatý glóbus.

22:00 Shanghajská triáda (摇啊摇,摇到外婆桥), Čína/ Francúzsko, 1995 (Film Europe)
Vo vizuálne oslňujúcom, exotickom a strhujúcom thrillery rozpráva režisér Zhang Yimou príbeh z podsvätia v impozantne rekonštruovanom období 30. rokov 20. storočia. Nočná barová speváčka Xiao Jingbao (Gong Li), vydržiavaná šanghajským gangstrom Tangom, žije rozmarný život. Avšak až do tej doby, než si začne románik s Tangovým druhým pomocníkom Songom, ktorý chce tajne získať kontrolu nad celou zločineckou rodinou. Xiao sa tak následne stáva milenkou dvoch najmocnejších mužov drogového impéria a ocitá sa uprostred zúriacej vojny dvoch najväčších čínskych gangov. Je nútená opustit Šanghaj a svoj doposiaľ luxusný život, a ukryť sa kdesi v prírode s Tangom. Príbeh sledujeme s perspektívy mladého Shuishenga (Wang Xiaoxiao), 14 ročného chlapca, ktorého strýc priviedol k Tangovej rodine. Má za úlohu neustále sledovať a bdieť nad Xiao, pre ktorú sa stáva jediným dôverníkom.

23:20 REC (Rec), Španielsko, 2007 (Film+)
Reportéri malej televíznej stanice dokumentujú priebeh nočnej zmeny na hasičskej stanici. V priamom prenose vysielajú reportáž o profesionáloch, ktorí pracujú, zatiaľ čo ostatní ľudia spia. Pri prvom nočnom výjazde majú hasiči vyprostiť starú pani, ktorá sa nemôže dostať von z bytu. Spočiatku rutinná akcia sa ale vyvíja úplne nečakane. V dome je čosi čo sa vymyká veškerej kontrole. Hasiči sú spolu s televíznym štábom uväznení vnútri a ich konfrontácia s neznámym zlom, ktoré zabíja, je nevyhnutná.


18.5.
SOBOTA

22:30 Constantine (Constantine), USA/ Nemecko, 2005 (Markíza)
Narodil sa s darom, ktorý nechcel. Má schopnosť rozoznať anjelov a démonov skrytých pod ľudským výzorom, voľne sa pohybujúcich na zemi. V snahe utiecť pred svojimi víziami si bol Constantine nútený vziať život. Ale nepodarilo sa. Znovuzrodený, sa chytil druhej šance. Vrátil sa naspäť a rozhodol sa strážiť pozemskú hranicu medzi nebom a peklom a viesť vojnu voči pozemským prisluhovačom pekla. Márne dúfa, že si aspoň takto zaslúži spásu. Constantine však nie je svätý.

22:35 Muž, ktorý nebol (The Man Who Wasn't There), USA, 2001 (Cinemax)
Hlavným protagonistom je Ed Crane (Billy Bob Thornton) povolaním holič v mestečku Santa Rosa. Je to tuctový chlapík, ktorý robí celý deň svoju prácu, potom sa vráti domov k svojej nevernej manželke (Frances McDormand) a líha si do postele s pocitom prázdnoty, ktorá príde aj v nasledujúci deň. Jeho sprievodcom býva len vyfajčený kartel cigariet a občas aj prúd myšlienok. Ten ho pri jednom zo zákazníkov, ktorý si chce založiť vlastný rad čistiarní, privedie na zaujímavú ideu. Od Veľkého Dava (James Gandolfini), dobrého priateľa, no zároveň i milenca jeho manželky, vymámi anonymne potrebnú sumu vydieraním za informácie o nevere. V tomto momente začína tradičný kolotoč vrážd, pátrania po vinníkovi i hľadaní Coenovskej pointy v úplne čiernobielom svete filmu.

23:30 Psie dni (Hundstage), Rakúsko, 2001 (Dvojka)
Tragický obraz každodennosti na viedenskom predmestí z dielne rakúskeho dokumentaristu a režiséra Ulricha Seidla. Snímka zachytáva niekoľko epizód zo susedského života počas jedného horúceho letného dňa. Teplota stále stúpa a rovnako stúpa aj hladina vzájomnej a anonymnej neznášanlivosti, paranoje a nenávisti. Film ukazuje rôzne formy porúch komunikácie a porozumenia medzi ľuďmi.

01:40 Utajený (Caché), Francúzsko, 2005 (Čt2)
Georges a Anne žijú šťastným usporiadaným životom so svojim mimoriadne nadaným 12-ročným synom Pierrotom. Anna pracuje vo významnom vydavateľstve a Georges má svoju televíznu literárnu show. Ich život nečakane zmení videokazeta, ktorú jedno ráno nájdu vo svojej poštovej schránke. Tá obsahuje podrobné zábery ich domu a ulice. Chýba však vysvetlenie. Od obrazovky nevedia odtrhnúť zrak. Tiché desivé zábery iba stupňujú ich predstavivosť a doháňajú ich k zdeseniu a absolútnej neistote. Kto a prečo zábery spravil?

TV tipy 13.5. - 19.5. 2013 TV tipy 13.5. - 19.5. 2013 TV tipy 13.5. - 19.5. 2013


19.5.
NEDEĽA

20:00 Alamo (The Alamo), USA, 1960 (Dvojka)
Texaská armáda sa pripravuje na boj s mexickými vojakmi. Generál Sam Huston potrebuje čas na mobilizáciu hlavných síl. Preto rozkáže plukovníkovi Travisovi brániť malú pevnosť Alamo, ktorá stojí mexičanom v ceste, za každú cenu. Stovka odvážnych obrancov je odsúdená k tragickému koncu.

23:20 Choď, povedal (Drive, He Said), USA, 1971 (Cinemax)
Sledujte režisérský debut Jacka Nicholsona, v ktorom sa dej točí okolo basketbalu, vyhýbaniu sa povinnostiam a aférok s manželkami profesorov. Hector študuje univerzitu v Ohiu, býva na internáte s kamarátom Gabrielom a je hviezdou školského basketbalového tímu. Je tak dobrý, že mu dokonca ponúkli, aby odišiel zo školy a dal sa na profesionálnu dráhu. Gabriel ho však núti, aby venoval viac pozornosti radikálnym politickým problémom. Ale inak sú to obyčajní chlapci, ktorí musia riešiť mnoho vecí; Hector má napríklad tajný pomer s manželkou jedného z jeho profesorov. Gabriel sa snaží vyhnúť sa vojenskej službe vo Vietname a presvedčiť orgány o svojom šialenstve. Nanešťastie však nepríčetnosť predstiera natoľko vierohodne, že si nie je istý, či sa naozaj nezbláznil.


autor Tomáš Daneček 13.5.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.