TV TIPY 27.5. - 2.6. 2013

TV TIPY 27.5. - 2.6. 2013

VOD recenzia



27.5.
PONDELOK

22:05 Závet (Завет), Srbsko/ Francúzsko, 2007 (Dvojka)
Živojin (Aleksandar Berček) žije spolu so svojim vnukom Tsanom (Uros Milovanovič) v odľahlej srbskej dedinke. Než odíde zo sveta, bol by rád, keby Tsane naplnil jeho závet. Dá mu tri úlohy: predať kravu a za utŕžené peniaze kúpiť ikonu svätého Nikolaja, zohnať si niečo pre seba na pamiatku a priviesť si ženu. Na prvý pohľad ľahké úlohy budú pre prostého sedliaka o niečo obtiažnejšie. Svoj príbeh Emir Kusturica rozpráva svojim osvedčeným spôsobom, ako balkánsku feériu plnú zhmotnených predstáv, imaginácie a streštených nápadov a situácii.

23:20 Malé životné etudy, (Five Easy Pieces), USA, 1970 (Čt2)
Pozoruhodný film režiséra Boba Rafelsona, využívajúci úspech Bezstarostnej jazdy, ktorá doslova naplno otvorila dvere ďalším tvorcom nezávislého filmu. V popredí príbehu je Robert Eroica Dupea, ktorý hodil za hlavu svoju sľubnú kariéru koncertného pianistu a pracuje ako pomocný robotník na naftových vrtoch v Kalifornii. Žije "na hromádke" s Rayette, ktorá pracuje ako čašníčka v bistre. Keď sa Robert dopočuje od sestry, že otec je ťažko chorý, vydáva sa domov, aby ho navštívil, a Rayette vezme s sebou. Znovu je konfrontovaný s bohatstvom a životným štýlom svojej rodiny, ktorej sa na čas zriekol. Silný príbeh o hľadaní identity, s radom komických aj tragických momentov, prekvapil charakterovo rozporuplnými hrdinami a nekonvenčnými dialógmi. Pri realizácii za kamerou stál tvorca maďarského pôvodu Laszlo Kovacs, ktorý tiež nasnímal Bezstarostnú jazdu, a stal sa jedným z najlepších kameramanov svojej doby.


28.5.
UTOROK

22:05 Obeste ich vysoko (Hang 'Em High), USA, 1968 (MGM)
Dej amerického westernu sa odohráva v 80. rokoch 19. storočia v Oklahome. Hlavnou postavou je mladík Jed Cooper, ktorého skupina deviatich mužov obviní z krádeže dobytka a vraždy farmára. Bez súdu ho povesia na najbližšom strome. Skôr než stačí zomrieť ho zachráni šerif, ktorý mu vystaví deväť zatykačov. Jed potom, ako federálny agent, začína prenasledovať mužov, ktorí sa ho pokúsili zabiť.

23:20 Grindhouse: Planéta Teror (Grindhouse: Planet Terror), USA, 2007 (Film+)
Manželia Dakota a William (Mary Shelton a Josh Brolin) pracujú v nemocnici ako lekári. Ich dnešná šichta vyzerá skôr na funus. Čakáreň zaplavuje dav potrhaných ľudí z mesta. Symptómy sú podozrivo rovnaké: neprítomný pohľad a odpudivé hnisajúce rany. Medzi zranenými je aj tanečnica Cherry (Rose McGowan), ktorá prišla o nohu pri jednom z útokov. Jej parťák Wray (Freddy Rodriguez) sa ponáhľa do nemocnice, aby jej kryl chrbát. Aj keď bez nohy, Cherry ešte nezatancovala svoje posledné číslo. Ako sa vredmi pokrytí spoluobčania menia v zúrivých agresorov, Cherry a Wray vedú skupinku náhodných bojovníkov do divokej noci. Budúcnosť neponúka nič, než milióny nakazených a nespočetné množstvo mŕtvych. Len niekoľko (zatiaľ) šťastlivcov hľadá posledné bezpečné útočisko na Planéte teroru.

TV tipy 27.5. - 2.6. 2013 TV tipy 27.5. - 2.6. 2013 TV tipy 27.5. - 2.6. 2013


29.5.
STREDA

20:10 Mníchov (Munich), USA, 2005 (Jednotka)
Najtragickejší deň v olympijských dejinách, masaker izraelských športovcov v roku 1972 v Mníchove, ktorý mala na svedomí teroristická organizácia, sa nezmazateľne zapísal do histórie dvadsiateho storočia. O udalostiach, ktoré nasledovali, toho v učebniciach dejepisu alebo dobovej tlači mnoho nenájdete. Sérii nájomných vrážd proti strojcom atentátu, ktoré naplánovala a uskutočnila izraelská tajná služba, v majstrovsky napínavom thrillery zmapovala režisérska legenda Steven Spielberg.

21:45 Schmidtov príbeh (About Schmidt), USA, 2002 (Nova Cinema)
Jedného dňa, o piatej popoludní, sa z Warrena Schmidta stane čerstvý dôchodca. Muž, ktorý strávil desiatky rokov v kancelári poisťovne, naraz nevie čo s voľným časom. A tak sa zamyslí nad tým, čo v živote dokázal. Nič horšieho nemohol urobiť. Manželka Helen je mu cudzia, jediná dcéra Jeannie žije stovky kilometrov vzdialená. Warren si s hrôzou začína uvedomovať, že nikoho nepotrebuje a že nikto nepotrebuje jeho.

22:05 Eden a potom, ČSSR/ Francúzsko, 1970 (Dvojka)
Detektívny príbeh o krádeži obrazu moderného umelca z konca minulého storočia. Príbeh sa odohráva na rozhraní sna a skutočnosti a zachytáva skupinu mladých univerzitných študentov, ktorí sa v kaviarni Eden oddávajú improvizovaným výstupom. Film je dielom jedného zo zakladateľov nového románu, francúzskeho spisovateľa Alaina Robbe - Grilleta.


30.5.
ŠTRVTOK

22:00 Bronson (Bronson), Veľká Británia, 2008 (Film Europe)
V roku 1974 sa 19-ročný Michael Peterson rozhodol presláviť, a tak sa s podomácky upravenou brokovnicou a hlavou plnou snov vybral vylúpiť poštu. Bol okamžite zadržaný a odsúdený na sedem rokov väzenia. Za mrežami je už 34 rokov, z toho 30 rokov strávil na samotke. Počas tohto obdobia sa Michael Peterson „chlapec“ rozplynul a na jeho miesto nastúpil „Charles Bronson“, jeho superstar alter ego. Nahliadnite do mysle Bronsona, muža, ktorý je zdvorilý a zraniteľný a zároveň brutálny a sadistický a nájdete tam ostrú obžalobu kultúry celebrít.

22:25 Babel (Babel), USA, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených nexom motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška.

TV tipy 27.5. - 2.6. 2013 TV tipy 27.5. - 2.6. 2013 TV tipy 27.5. - 2.6. 2013


31.5.
PIATOK

20:00 Appaloosa (Appaloosa), USA, 2008 (Nova Cinema)
V práci šerifa Virgila Colea a jeho zástupca Everetta Hitcha platí jediné: strieľať rýchlo, strieľať presne a okamžite znovu nabíjať. Bez emócií, pretože tie vás môžu zabiť. V Dejinách násilia boli protivníkmi. V drsnom psychologickom westerne podľa románu Roberta B. Parkera sa Ed Harris (ktorý taktiež režíroval, produkoval a podieľal sa na scenári) a Viggo Mortensen zišli ako priatelia a nájomní strážcovia poriadku Cole a Hitch. Renée Zellweger ako žena, ktorá príde do mesta len s dolárom vo vačku a podivuhodnou schopnosťou prežiť, dodá ich snahe postaviť pred súd vraha Randalla Bragga (Jeremy Irons) to, čo môže zabíjať –city. V mestečku Appaloosa potečie krv.

21:20 Gosford Park (Gosford Park), Veľká Británia/ USA/ Nemecko/ Taliansko, 2001 (Dvojka)
Altmanov majstrovský miestopis britského triedneho systému je zároveň režijným koncertom pre takmer 30 hercov. William a Sylvie McCordleovi usporiadali vo svojom vidieckom sídle zjazd aristokracie rôzneho veku i postavenia. Každý má prideleného sluhu, ktorý okolo neho krúži ako žralok, sledujúci, či jeho pánovi nič nechýba... Postupne sa zoznámime so všetkými pármi a aj s ich tajomstvami. Celý dej však zamieša tajomná vražda, ktorá urýchli tempo príbehu - až vyústi v šokujúci a nepredvídateľný záver.

21:45 Tango (Tango), Francúzsko, 1993 (Čt2)
Vincent (Richard Bohringer) má obdivuhodné povolanie. Je akrobatickým pilotom. Ak máte pevné nervy vo vzduchu, ešte neznamená, že na zemi sa nimi môžete pochváliť tiež. Je výročie svadby, ale pre Vincenta má trpkú príchuť. Objaví totiž neveru svojej ženy a svoje pevné nervy celkom stratí. Vyprevadí svoju ženu aj s milencom na onen svet a končí vo väzení. Po prepustení sa mu ozýva sudca (Philippe Noiret) so žiadosťou, aby pomohol jeho synovcovi. Vincent už je jednoducho na vraždy neverných žien expert.

22:25 Klub bitkárov (Fight Club), USA/ Nemecko, 1999 (Jednotka)
Predstavte si, že nespíte. Nie niekoľko nocí. Ani týždňov. Nemôžete spať mesiace. Akoby vám to niekto nechcel dovoliť. Akoby váš spánok závisel od niekoho iného. Americký film režiséra Davida Finchera vznikol na prelome tisícročia a patrí medzi najdrsnejšie filmy týchto rokov. Podobne ako Americké psycho aj Klub bitkárov odráža dezilúziu úspešných mladých ľudí, tzv. "yuppies", z konzumného spôsobu života. V hlavných úlohách excelujú Edward Norton a Brad Pitt.


1.6.
SOBOTA

20:45 E.T. – Mimozemšťan (E.T. – The 20th Anniversary), USA, 1982 (Nova)
Príbeh je známy určite každému: Mimozemšťania prevádzajúci výskum na zemi musia narýchlo odletieť a nechajú jedného zo svojich medzi ľuďmi. Vystrašený mimozemšťan sa stretáva s rodinou malého Elliotta, dostáva meno E. T. a spája svoj život so svojou novou rodinou. Zdá sa však, že Zem k nemu nie je naklonená, a E. T. rýchlo chradne. Jeho pokus zavolať svojich nedostáva odpoveď a smrť je blízko.

22:35 Smrť čaká všade (The Hurt Locker), USA, 2008 (Film+)
Hlavnými hrdinami vojnovej akčnej drámy sú členovia elitnej pyrotechnickej jednotky, ktorá sa dostala do veľkých problémov. Pri jednej z rutinných misií sa totiž niečo kardinálne pokazilo a vojaci sú teraz uprostred nepriateľsky naladeného mesta a okolo nich je čím ďalej, tým viac ľudí, ktorí by im radi prehnali guľku hlavou. Prioritou je opäť sa zoskupiť a pokúsiť sa utiecť do bezpečia. Film premenil 6 z 9 oscarových nominácii roku 2010.

TV tipy 27.5. - 2.6. 2013 TV tipy 27.5. - 2.6. 2013 TV tipy 27.5. - 2.6. 2013


2.6.
NEDELA

12:55 1941 (1941), USA, 1979 (Čt2)
Po mimoriadnom úspechu thrilleru Čeluste (1975) a vedecko-fantastickej snímky Blízke stretnutia tretieho druhu (1977) sa Steven Spielberg stal miláčikem Hollywoodu a vo výberu látky pre ďalší film mal voľnú ruku. Rozhodol sa pre scenár dvoch spolužiakov z filmovej fakulty Roberta Zemeckisa a Boba Galea, s pracovným názvom Noc, kedy zaútočili Japonci a vychádzal volne zo skutočných udalostí po prepadnutí Pearl Harboru. Z pôvodne prostého scenára vznikla nákladná, spektakulárna komédia, uvedená do kín 14. decembra 1979 pod jednoduchým názvom 1941. Spielberg do hlavných úloh obsadil jednak komikov, známych zo Saturday Night Live, ako Dana Aykroyda, Johna Belushiho a Johna Candyho, a na strane druhej hereckých veteránov Roberta Stacka, Warrena Oatesa a Slima Pickensa. Objavujú sa tu aj významný japonský herec Toširo Mifune a anglický herecký veterán Christopher Lee. Snímka pri premiére v kinách propadla, ale s postupom času si našla svojich skalných priaznivcov, ktorí oceňujú hlavne razantný a zábran nepoznajúci zmysel pre groteskný nadhľad.

22:00 Sedem statočných (The Magnificent Seven), USA, 1960 (Dajto)
Obyvatelia malej mexickej dediny vedia zachádzať s motykami, ale nie s koltmi a puškami. Skoro všetko, čo sa im podarí vypestovať, musia preto odovzdávať zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužom. Jedného dňa však dôjde trpezlivosť aj im. Traja z nich sa preto vydajú k americkej hranici. Tam by totiž mohli nájsť niekoho, kto ich naučí bojovať a pomôže im postaviť sa Calverovi na odpor. Ako prvý prijme ich skromnú ponuku sympatický holohlavý pištoľník Chris. Ten sa tiež ujme úlohy získať ďalších mužov. Do boja proti Calverovej štyridsaťhlavej bande nakoniec vyráža sedem skúsených pištoľníkov: chladnokrvný Chris, bývalý kovboj Vin, mladík Chico, Bernardo, mlčanlivý samotár Britt, štvanec Lee a Harry.

23:30 Prekliaty ostrov (Shutter Island), USA, 2010 (Markíza)
Scorseseho dráma sa odohráva v roku 1954, kedy U.S. Marshal Teddy Daniels a jeho parťák Chuck Aule vyšetrujú útek vrahyne z Ashecliffeského nápravného zariadenia, ktoré stojí na (ostrove) Shutter Island. V priebehu vyšetrovania, keď sa policajti snažia rozpoznávať pravdu od klamstva, sa na ostrov znesie mocný hurikán, ktorý spôsobí nepokoje mezi chovancami nápravného zariadenia a tí odrežú všetky cesty vedúce na pevninu.

23:40 Tri (Drei), Nemecko, 2010 (Cinemax2)
Novinárka Hanna a architekt Simon tvoria úspešný pár žijúci v Berlíne v harmonickom zväzku, ktorý trvá už dvadsať rokov. Rôzne aférky, plánovanie dieťaťa a svadby, každodenné starosti i radosti mileneckého páru, to všetko majú za sebou. Až do okamihu, kedy do ich života vstúpi atraktívny Adam. Problém je v tom, že Hanna ani Simon o svojich vzájomných citoch k Adamovi netušia. Ľúbostný príbeh, v ktorom nechýba zmysel pre humor, nečakané zvraty a prekvapenia, je nakrútený s dynamikou a s citom pre výtvarnú stránku. Každá časť príbehu zapadá do dokonalej mozaiky, v ktorej sa osudy troch hlavných hrdinov spoja. Tom Tykwer aj vo svojom poslednom filme rieši svoju obľúbenú tému lásky, medziľudských vzťahov a dotýka sa nadčasových otázok života a smrti.


autor Tomáš Daneček 27.5.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.