TV TIPY 4.6. - 9.6. 2013

TV TIPY 4.6. - 9.6. 2013

VOD recenzia



4.6.
UTOROK

20:00 Čakaj do tmy (Wait until Dark), USA, 1967 (Nova Cinema)
Na scénu vstupujú dve postavy. Susy, ktorá nedávno prišla o zrak a stále sa učí ako s týmto handicapom žiť a psychopatický vrah Roat. Roat chce získať heroínom naplnenú bábiku, o ktorej si myslí, že ju Susy má. Jediné, o čo Susy ide, je prežiť. Zhasnite svetlá, skontrolujte reťaz na dverách a pripravte sa na mrazivý horor. Audrey Hepburn za rolu Susy získala svoju piatu nomináciu na Oscara. Role Roata, zosobneného zla, sa skvelo ujal Alan Arkin a jeho dvoch spojencov si zahrali Jack Weston a Richard Crenna. Postupne sa rozvíja príbeh plný napätia, ktorý vrcholí v strhujúcu konfrontáciu dvoch hlavných postáv.

22:40 Predčítač (The Reader), USA/ Nemecko, 2008 (Čt2)
Milostný príbeh medzi Michaelom Bergom (David Kross / Ralph Fiennes) a Hannou Schmitz (Kate Winslett) sa začal v roku 1958, keď mal on asi pätnásť a ona pár rokov po tridsiatke. Ako sa náhle začal, tak sa aj náhle skončil. Po lete strávenom spoločnými kúpeľmi, výletmi, milovaním a čítaním „na dobrú noc“ Hanna náhle zmizla. Nezanechala po sebe žiaden list ci iný odkaz na vysvetlenie. O osem rokov neskôr, keď ako študent práva na univerzite v Heidelbergu, v rámci semináru profesora Rohla (Bruno Ganz) o otázke individuálnej zodpovednosti sledoval na súde proces s nacistickými zločincami, začul Michael jej meno a jej hlas z lavice obžalovaných.


5.6.
STREDA

20:00 Navždy mladý (Forever Young), USA, 1992 (Nova Cinema)
Skúšobnému pilotovi Danielovi McCormickovi dal život všetko, po čom túžil - roky na skvelom lietadle v novo sformovanom letectve, priateľa vedca Harryho Finleyho a priateľku a lásku z detstva Helenu. O zamýšľanom sobáši s ňou vie len on sám. Nenašiel odvahu jej to oznámiť. Jedného dňa Helena zahynie pri nehode a Daniel si uvedomí, že už nikdy nebude mať príležitosť jej povedať, ako veľmi ju miluje. Radosť zo života je ta tam. Daniel sa rozhodne pomôcť Harrymu pri prísne tajnom pokuse so zmrazovaním látok. Bude prvým človekom, ktorý sa nechá na rok zmraziť. Lenže Daniel je vo svojom mrazáku objavený až po päťdesiatich rokoch.

20:20 Raňajky v tráve (Le Déjeuner sur l'herbe), Francúzsko, 1959 (Film Europe)
Etienne Alexis (Paul Meurisse), pompézny a prudérny profesor, vedec, podporujúci umelé oplodnenie a terapiu na odstránenie vášne kvôli údajnému sociálnemu zlepšeniu, kandiduje na prezidenta novej Európy. Jeho bohaté rodinné zázemie je úzkoprsé, intelektuálne a sterilné. Pred tým, než sa Etienne vrhne do hry vysokej politiky, zasnúbi sa so svojou nemeckou buržoáznou sesternicou Ingrid v štýle honosného verejného ceremoniálu. Na oslavu zásnub zorganizuje piknik, kde však pravidlá určuje matka príroda. Nečakane sa rozpúta silná víchrica, ktorá spojí vedecky orientovaného Etienna a zvodnú Nénette (Catherine Rouvel), dievča s vnútorným vidieckym šarmom. Etienne začne prehodnocovať svoje životné hodnoty a vášnivo sa zamiluje do tejto jednoduchej krásky. Jean Renoir sa pri tvorbe filmu inšpiroval impresionistickými obrazmi svojho otca Augustea Renoira, a zároveň rovnomenným obrazom Édouarda Maneta.

TV tipy 4.6. - 9.6. 2013 TV tipy 4.6. - 9.6. 2013 TV tipy 4.6. - 9.6. 2013


6.6.
ŠTVRTOK

20:00 Cigáni idú do volieb, Slovensko/ Česko, 2012 (CS Film)
Cigáni idú do volieb sú príbehom Vlada Sendreia, Róma s minulosťou bitkára, v súčasnosti hyperaktívneho aktivistu v treťom sektore, kultúre, lídra skupiny Kokavakére Lavutáris, ktorý sa pripravuje na vytúženú budúcnosť: byť zvoleným zástupcom, politikom. Má rómsky aktivista a jeho cigánsky volebný tím šancu uspieť v „bielej“ spoločnosti?! Napriek školeniu odborníka z americkej nadácie zažívame neuveriteľne živelnú predvolebnú kampaň, tragikomické situácie i expedíciu do rómskych ghiet na okraji spoločnosti. Zároveň je ale príbeh Vlada Sendreia aj moderným osudom slovenského Róma 21. storočia.

22:00 Kráska dňa (Belle de jour), Francúzsko/ Taliansko, 1967 (Film Europe)
Iskrivé dielo, oscilujúce na rozhraní pikantnej reality a surrealistickej vízie a radiace sa k najdômyselnejším prienikom do podvedomia moderných žien. Na príbehu mladej mondénnej dámy - oddanej manželky a rafinovanej prostitútky – sa Buñuel opäť zaoberá dvojakou morálkou meštiackej spoločnosti. Séverine žije v ohľaduplnom, zjavne však neuspokojivom manželskom vzťahu s bohatým chirurgom Pierrom. Od rodinného priateľa sa dozvie o existencii luxusného nevestince, do ktorého začne každý deň potajomky dochádzať, aby tu bez nároku na honorár poskytovala pod pseudonymom Belladonna sexuálne služby. Buñuel vedľa seba bez prechodu kladie útržky snov, predstáv a reality a tak bez veľkých technických prostriedkov dosahuje surrealistického účinku filmu.


7.6.
PIATOK

21:45 Žiť po svojom (An Unfinished Life), USA/ SRN, 2005 (Čt2)
Príbeh rančerskej rodiny, ktorej život narušil zásah nepriaznivého osudu a jej členovia sa teraz snažia zabudnúť na staré rany a odpustiť si navzájom. Robert Redford, skúsený rančer na odpočinku, ticho trpí po tragickej smrti svojho jediného syna, ktorý zomrel pri autonehode. Život mu rozčerí až príchod jeho nevesty Jennifer Lopezovej. Žena, ktorú viní zo synovej smrti, však neprichádza sama, sprevádza ju dcérka a tá tvrdí, že je jeho vnučkou. Ako ovplyvní zvedavé dievčatko život starnúceho pána? Film režiséra Lasse Hallströma (Ostrovné správy, Čokoláda)

22:20 Hooligans (Hooligans), USA, 2005 (Dajto)
Neprávom vyhodený študent Harvardu Matt Buckner prichádza do Londýna, kde sa chce načas usadiť u svojej sestry. Skamaráti sa so sestriným švagrom Petom Dunhamom, ktorý ho vtiahne do temného a násilného sveta futbalových „hooligans“. Matt sa v priebehu tohto priateľstva učí, ako stáť nohami pevne na zemi a odolávať tomuto tajomnému a často násilnému svetu. Hooligans sú príbehom o lojalite, dôvere a brutálnych následkoch života na hrane.

22:30 Americká krása (American Beauty), USA, 1999 (Jednotka)
Na prvý pohľad sú Burnhamovci šťastnou rodinou. Pohodlný dom, auto kvalitnej značky, pôvabná dospievajúca dcéra študujúca na správnej škole, rodičia úspešní vo svojich povolaniach. Nikto sa nečuduje, že pani Burnhamová je večne samý úsmev. V skutočnosti je ale všetko inak. Obraz dokonalosti matke Carolyn a dcére Jane neustále kazí otec Lester. Začína stále častejšie dávať najavo, že sa mu nedarí a že je nespokojný so svojim životom. Ešte včera nerozhodný a zakríknutý Lester sa ale rozhodne "krízu stredného veku" riešiť nečakane radikálne.

TV tipy 4.6. - 9.6. 2013 TV tipy 4.6. - 9.6. 2013 TV tipy 4.6. - 9.6. 2013


8.6.
SOBOTA

22:00 Kód Navajo (Windtalkers), USA, 2002 (MGM)
V boji proti Japonsku počas druhej svetovej vojny sa americkej armáde dlho nedarilo vytvoriť kód, ktorý by Japonci nerozlúštili. Spasiteľskou ideou bolo až vytvorenie kódu na základe reči Navajo. Tento kód ale limitoval počet ľudí, ktorí mu rozumeli na vycvičených Navajov. Preto boli tzv. „code-talkers“ pre armádu veľmi vzácni a museli byť za každú cenu ochraňovaní. Na druhej strane predstavovali ale aj nebezpečenstvo v prípade, že by boli chytení. Preto dostali vždy na svoju ochranu vojaka, ktorý sa staral o ich prežitie počas boja, ale akonáhle by sa dostali do nepriateľského zajatia, bolo jeho úlohou chrániť kód za každú cenu.

22:05 Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn), USA, 1996 (Dajto)
Kuriózna gangsterka netradične skombinovaná s upírskym hororom, odohrávajúcim sa v púštnej putike Titty Twister pochádzajúca z pera Quentina Tarantina. Ten ju ešte na začiatku 90. rokov napísal na objednávku, ako viac-menej propagačný materiál pre istú make-upovú firmu. Projekt bol ale odložený k ľadu, až kým sa ho v roku 1995 neujal talentovaný mladý muž menom Robert Rodriguez. On a Tarantino sa stretli na torontskom filmovom festivale, kde práve uvádzali svoje režijné debuty (El Mariachi a Gaunerov). Padli si do oka a spoločne trocha zapracovali na scenári. Tarantino bol režisérovi nápomocný aj z pozície herca; obsadil totiž rolu šialenejšieho z bratov Geckovcov (druhým bola vychádzajúca hviezda Georgea Clooneyho). Do ďalších úloh sa im podarilo zlanáriť Tarantinovho kamaráta Harveyho Keitela, Juliette Lewis a do vedľajších úloh zombie maskéra Toma Saviniho, Cheecha Marina alebo Salmu Hayek.

22:10 Fanfán Tulipán (Fanfan la Tulipe), Taliansko/ Francúzsko, 1952 (Čt2)
Režisér Christian-Jacques a Gina Lollobrigida sa v priebehu jednej noci preslávili dejovo hutným dobrodružným filmom Fanfán Tulipán, ktorý dosiahol v danej dobe veľký finančný úspech. Režisér získal za film na MFF v Cannes v roku 1952 Cenu za réžiu a na MFF v Berlíne získal film v tom istom roku cenu Strieborný medveď. Hviezdou filmu však zostáva romantický rebelant Gérard Philipe s nezameniteľným temperamentom a neodolateľným šarmom.

22:35 Rok ďábla, Česko, 2002 (Čt2)
Melódia, priateľ, strážny anjel. Alkohol, vášeň, droga. Sú veci, ktoré menia náš život. Raz k lepšiemu, raz k horšiemu. Jan Holman, vyliečený alkoholik odchádza do Čiech pozorovať ako sa bojuje s diablom v tele. Pri svojej púti trafil na toho najpravejšieho. Jarek Nohavica, človek bojujúci s mnohými diablami v sebe, hladí duše svojho publika jemnejšie než tá najlepšia slepačia polievka. O svoju dušu však zvádza márny boj. Strážny anjel Karol Plíhal stráca silu a Diabol vyhráva.

9.6.
NEDEĽA

15:05 Tajemství hradu v Karpatech, ČSSR, 1981 (Jednotka)
Gróf Teleke (Michal Dočolomanský), sprevádzaný verným sluhom Ignácom, narazí na výlete v krajine Karpatia, vo Vyšných Vlkodlakoch na stopu svojej záhadne stratenej milenky – opernej divy Salse. Je presvedčený, že jeho láska je väznená v zrúcaninách Čertovho hradu, kde ju drží barón Gorc (Miloš Kopecký), ktorý ku svojim zvráteným zločinom využíva vynálezy šialeného vedca Orfánika… Dobrodružnú komediálnu paródiu nakrútil v roku 1981 režisér Oldřich Lipský na motívy románu Julesa Verna.

20:20 Thor (Thor), USA, 2011 (Markíza)
Thor, všemocný boh hromu, svojou aroganciou a pýchou privedie svet Asgardu do vojny. Za tento čin je svojím otcom, najvyšším bohom Odinom, prekliaty a za trest zvrhnutý na Zem. Tam stretáva Jane Foster, z ktorej sa čoskoro stane jeho priateľka, no spoznáva aj záhadnú organizáciu S.H.I.E.L.D., pátrajúcu po jeho pôvode. Keď sa Thorov brat Loki zmocní vlády, je celý svet v ohrození a zachrániť ho môže jedine Thor. Potom, ako nájde svoje kladivo, sa z vyhnanca stáva pravý hrdina a jediný obranca Zeme. Vojna bohov sa môže začať.

22:00 Kto ak nie my? (Wer wenn nicht wir), Nemecko, 2011 (Film Europe)
Na začiatku 60. rokov sa do seba zamilujú Bernward a Gudrun, spolužiaci z vysokej školy. Nadšení vyznávači písaného slova nájdu vydavateľstvo, ktoré publikovalo dielo Bernwardovho otca, neslávne známeho nacistického autora. Bernward obhajuje tvorivé schopnosti svojho otca, Gudrun sa púšťa do pátrania po úlohe svojho vlastného otca v Tretej ríši. V roku 1964 spoja svoje sily s ľavicovými spisovateľmi a politickými aktivistami a stávajú sa súčasťou rozširujúceho sa povstania. Neskôr sa Gudrun pridá k hnutiu rebelantského Andreasa Baadera a Bernward riskuje zdravie užívaním psychedelických drog v úsilí dopísať román, odkazujúci na zmenu sveta.

22:55 Star Trek (Star Trek), USA/ Nemecko, 2009 (Markíza)
Je jedenásty v rade a pritom prelomový. Zatiaľ čo predchádzajúcich desať celovečerných Star Trekov patrilo predovšetkým fanúšikom , tento bude pre všetkých. Nemusíte nič vedieť o eskapádach kapitána Kirka, o špicatých ušiach rezervovaného Spocka, nemusíte poznať všetky zákutia ich vesmírnej lode Enterprise, beztak by ste si mali toto intergalaktické dobrodružstvo báječne užiť. Aspoň to sľubuje jeho režisér J.J. Abrams.


autor Tomáš Daneček 4.6.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.