TV TIPY 22.7. - 28.7. 2013

TV TIPY 22.7. - 28.7. 2013

VOD recenzia



22.7.
PONDELOK

21:20 Celkom obyčajný príbeh (Une histoire simple), Francúzsko/ SRN, 1978 (Dvojka)
Hrdinkou celkom obyčajného príbehu o obyčajných ľuďoch je tridsaťosemročná rozvedená žena (Romy Schneider) , ktorá žije so svojim milencom Sergem. Jedného dňa sa rozhodne, že ho opustí, potratí dieťa, ktoré s ním čaká, a vráti sa k svojmu bývalému manželovi Georgesovi. Príbeh každodenných starostí troch Francúzov a ich priateľov, bol nominovaný na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

21:45 Pahorok (The Hill), Veľká Británia, 1965 (Čt2)
Disciplína je základ všetkého, každého ducha je treba zlomiť. A prebehnúť v plnej poľnej pod africkým slnkom niekoľkokrát po sebe umelý piesočný pahorok, to dokáže zlomiť aj tých najsilnejších. O tom je aspoň presvedčený seržant Wilson, ktorý je - vďaka svojmu slabošskému veliteľovi - de facto jediným pánom a vládcom anglického tábora kdesi v líbyjskej púšti. Jeho úlohou je spraviť z tej väzenskej „sebranky“, z tých slabochov, zlodejov, ulievakov a dezertérov zas správnych chlapov, vojakov telom aj dušou. A on ich z nich spraví, aj keby ich to malo stáť život.

23:25 Vyvolený (Unbreakable), USA, 2000 (Prima)
Napätím a tajuplnosťou doslova nabitý thriller nakrútil scenárista a režisér M. Night Shyamalan (Šiesty zmysel, Znamenia, Osada), ktorý bol považovaný za jednu z najpozoruhodnejších filmárskych osobností súčasnosti. Hlavné úlohy v jeho vizuálne úchvatnom príbehu stvárnili Bruce Willis a Samuel L. Jackson, atmosféru pritom pôsobivo dotvára podmanivá hudba skladateľa Jamesa Newtona Howarda.

23:50 Posol (The Go-Between), Veľká Británia, 1970 (Čt2)
Adaptácia románu Leslieho Polesa Hartleyho, odohrávajúceho sa v roku 1900 na anglickom vidieku a rozpráva príbeh nešťastnej lásky mladej aristokratky a plebejského farmára. Príbeh sa rozvíja z pohľadu trinásťročného hlavného hrdinu, ktorý sem prišiel na prázdniny a je postupne – bez toho aby spočiatku tušil o čo sa jedná - ako posol, predávajúci milostné správy, zapájaný do celej tragickej záležitosti.

TV tipy 22.7. - 28.7. 2013 TV tipy 22.7. - 28.7. 2013 TV tipy 22.7. - 28.7. 2013


23.7.
UTOROK

19:55 Božský (Il Divo), Taliansko, 2008 (Film Europe)
Štylisticky vycibrený portrét muža, ktorý vstúpil na politickú scénu Talianska v roku 1946 a nikdy z nej celkom neodišiel. Giulo Andreotti, kresťanský demokrat, bývalý sedemnásobný predseda vlády, minister zahraničných vecí a doživotný senátor sa nevyhol obvineniam z korupcie a kontaktov s mafiou. V roku 2002 bol odsúdený za podiel na vražde Mina Pecorelliho, novinára, ktorý poukazoval na Andreottiho kontakty s mafiou a väzby na únos a vraždu bývalého talianskeho premiéra a Andreottiho straníckeho kolegu Alda Mora. Na základe premlčania zločinu však bol napokon oslobodený. Prezývku Il Divo získal vďaka častému prirovnávaniu ku Gaiovi Iuliovi Caesarovi.

20:00 Svedok obžaloby (Witness for the Prosecution), USA, 1957 (MGM)
Skúsený advokát Wilfried Robarts obhajuje sympatického Leonarda Volea, ktorý je obvinený zo zavraždenia vdovy. Vole nemá žiadny motív, ale ani alibi; sir Wilfried napriek tomu verí v jeho nevinu, aj keď sa pani Vole (Marlene Dietrich), neobyčajne odmeraná žena, nijak nesnaží prispieť k tomu, aby jej muža zbavili obvinenia - vystupuje skôr ako svedok obžaloby. Thriller podľa divadelnej hry Agathy Christie.

21:10 Železní anjeli (天使行動), Hong Kong/ Tchai-wan, 1987 (Film+)
Hong Kong osemdesiatych rokov, pestovanie opiátov, ich výroba a predaj a to všetko ovláda veľmi silná zločinecká organizácia. Polícii sa podarí, vďaka informátorom, zistiť, kde sa opiáty pestujú a celé obrovské pole zničí. Rozzúrená mafia si to ale nenechá páčiť a začne postupne vraždiť vysokých policajných dôstojníkov. Polícia si najme špecialistov – Železných anjelov – ktorí majú za úlohu zneškodniť vodcu drogového syndikátu.

22:30 Prípad Salengro (L' Affaire Salengro), Francúzsko, 2009 (Dvojka)
Je rok 1936. Ľudový front Léona Bluma musel v máji čeliť vlne štrajkov, ktoré paralyzovali francúzsku ekonomiku. Len jeden muž dokázal sám a bez použitia sily presvedčiť národ, aby sa vrátil do práce. Tým mužom je Roger Salengro, Blumov minister vnútra, ktorému pracujúci vďačia aj za čerstvo prijaté zákony, zaručujúce platenú dovolenku, štyridsaťhodinový pracovný týždeň a minimálnu mzdu. Zamestnávatelia a francúzska pravica to však Salengrovi nedokážu odpustiť a rozpútajú agresívnu mediálnu kampaň, v ktorej ho obviňujú z dezercie počas 1. svetovej vojny.

TV tipy 22.7. - 28.7. 2013 TV tipy 22.7. - 28.7. 2013 TV tipy 22.7. - 28.7. 2013


24.7.
STREDA

20:10 Wrestler (The Wrestler), USA/ Francúzsko, 2008 (Jednotka)
Film ocenený Zlatým glóbusom za najlepšieho herca a pesničku a Zlatým levom v Benátkach 2008. Randy „Baran“ Robinson (Mickey Rourke) býval kedysi v ringu tým najlepším. Bol hrdinom videohier a všetkých chalanov. O dvadsať rokov neskôr sa snaží žiť zo svojej niekdajšej slávy, no keď dostane srdcový infarkt, chce svoj život vyplniť tým, čo má zmysel: skontaktovať sa so svojou dcérou, ktorá má naňho ťažké srdce, a opäť počuť rev rozvášneného publika. Infarkt ho však donúti odísť do dôchodku. Pomaly si začína zvykať na novú situáciu a nachádzať aj pozitíva svojho stavu. Nič z toho sa však nedokáže vyrovnať lákadlu ringu a wrestlingovej vášni, ktoré hrozia, že ho opäť pohltia.

20:35 Babel (Babel), Francúzsko/ USA/ Mexiko, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených mávnutím motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška.

22:00 Noc patrí nám (We Own the Night), USA, 2007, (Čt2)
Drsný krimi thriller, ktorý ide v stopách oscarovej Skrytej identity. Polícia v New Yorku čelí rastúcej vlne zločinu. Ruský gang má zoznam policajtov, ktorých chce odstrániť. Šéf nočného klubu (Joaquin Phoenix) má šancu zachrániť svojho brata (Mark Wahlberg) a otca (Robert Duvall), ktorí sú ďalší na rade. Hviezdne obsadení doplňuje Eva Mendes.


25.7.
ŠTVRTOK

20:00 Ray (Ray), USA, 2004 (Cinemax)
Ak možno život chápať ako súhrn jeho jednotlivých častí, potom príbeh Raya Charlesa je možno považovať za súhrn osobných vzostupov a pádov v priebehu dlhej a slávou ovenčenej kariéry vo svete hudby. Ray zažil bolesť aj osobnú tragédiu. Množstvo jeho hudobných štýlov (jazz, rhytm & blues, rock-and-roll, gospel, country & western) je sledom a súhrnom celistvej inšpiratívnej cesty génia s jedinečnou víziou, génia, ktorý svetu daroval možnosť celkom nového spôsobu vnímania hudby. Ray je doposiaľ nespracovaný príbeh dramatického osudu americkej hudobnej legendy, ktorého vzniku predchádzal pätnásťročný zber materiálu a sledovania Rayovej tvorby uznávaným filmárom Taylorom Hackfordom.

21:10 Železní anjeli 2 (天使行動II火鳳狂龍), Hong Kong, 1989 (Film+)
Po úspechu hong kongskej akcie odpočívajú členky špeciálnej bojovej skupiny – Železní anjeli – na dovolenke v Malajzii. Zoznámia sa s lokálnym boháčom Petrom Kamom a s Marcom, mladým agentom CIA. Marco má ťažkú úlohu: boháč Kam vlastní tajnú vojenskú základňu a chce ju použiť proti miestnej vláde. Marco tomu má zabrániť. Keď Kam vyhlási operáciu proti vláde, začnú prebiehať nebezpečné akcie, kedy sa Marco musí spoliehať na pomoc Železných anjelov.

21:15 Sladké hry minulého léta, ČSSR, 1969 (Dvojka)
Impresionistická farebná snímka inšpirovaná Maupassantovou poviedkou Muška a obrazmi veľkých francúzskych maliarov - impresionistov. Mladé dievča trávi voľné chvíle v spoločnosti piatich mladých mužov. Jedného z nich má rada, ďalší štyria si však myslia, že žije s každým okrem neho. A tak, keď Muška otehotnie, berú na seba kolektívne otcovstvo. Muška však potratí. Z tragickej situácie vychádza pointa: spravia jej druhé dieťa. Invenčný režisér Juraj Herz a scenáristka Alta Vášová rozprávajú tento príbeh s obdivuhodnou ľahkosťou a neodolateľným, trochu trpkým, trochu ironickým úsmevom, takým príznačným pre Francúzsko Maupassantových čias.

TV tipy 22.7. - 28.7. 2013 TV tipy 22.7. - 28.7. 2013 TV tipy 22.7. - 28.7. 2013


26.7.
PIATOK

20:30 Sunshine (Sunshine), Veľká Británia, 2007 (Plus)
V bližšie nešpecifikovanej budúcnosti naša najbližšia hviezda umiera. Slnko vyhasína a Zem, opantaná solárnou zimou, sa rozhodla pre posledný, zúfalý čin. Ľudstvo vyšle osemčlennú posádku a atómovú bombu veľkosti Manhattanského polostrova na lodi Icarus 2, aby slnko znova „naštartovali“. Ako tomu už pri kozmických sci-fi býva, nasleduje typický scenár nehôd, katastrof a úmrtí, ktoré sa vo vesmíre proste stávajú (aspoň ak máme veriť Hollywoodu), tentoraz však s jedným veľkým ale. Asi v polovičke filmu prestane Sunshine byť čistokrvným sci-fi – úloha, ktorú zastával dovtedy bravúrne, aj keď trošku predvídavo – a zmení žáner. Film režiséra Dannyho Boylea (Trainspotting, 28 dní po tom) vychádza z vedeckých poznatkov o možnom konci našej civilizácie, ale zamýšľa sa nad tým, čo by sa stalo, keby k niečomu podobnému došlo v relatívne blízkej budúcnosti.

21:25 Ďalší rok (Another Year), Veľká Británia, 2010 (Dvojka)
Okolo šťastného manželského páru ako okolo slnka obiehajú nešťastné a osamelé životy ich priateľov a príbuzných. Ako ich dôverníci vidia až na dno ich domotaných životov, ich priateľstiev, osamelosti, nádeje a zúfalstva, vnímajú vznik nového i zánik starého. Všetko by bolo v poriadku, keby sa jedna slobodná kamarátka nezaľúbila do ich syna. Režisér Mike Leigh, šesťkrát nominovaný na Oscara, občas prezývaný aj "antropológ s kamerou", prichádza s ďalšou skvelou štúdiou medziľudských vzťahov. A na to, aby všetko vyrozprával, mu vo filme stačí jeden rok.

21:55 Muž, ktorý chcel byť kráľom (The Man Who Would Be King), UK/ USA, 1975 (Čt2)
Keď človek roky statočne bojuje za slávu a rozkvet impéria, padne mu zaťažko zmieriť sa s myšlienkou, že bude na staré kolená v úlohe vrátnika otvárať hotelové dvere bohatým návštevníkom. Ale čo lepšieho môže vyslúžilého vojaka čakať? Daniel Dravot a Leachy Carnehan majú ovšem o svojej budúcnosti iné predstavy. Dobrodruhovia dušou aj telom, chlapíci, neštítiaci sa žiadneho skutku, pokiaľ im slušne vynesie, sa už rozhodli: vydajú sa do horského Kafiristanu, pomôžu miestnemu kráľovi poraziť jeho nepriateľov, potom kráľa sami zvrhnú a stanú sa vládcami zeme - a poriadne ju vypľundrujú.

00:00 Klip (Clip), Srbsko, 2012 (Film Europe)
Celovečerný debut mladej srbskej režisérky sa stal víťazným filmom prestížneho MFF Rotterdam, kde porotu i publikum zaujal najmä silou a autentickosťou svojej výpovede. Príbeh šestnásťročnej Jasny, ktorá sa snaží definovať svoje miesto vo svete a dospieť stojí na úplnej hrane toho, čo o dnešných tínedžeroch naozaj chceme vedieť. Ich rodičia o to menej. Jasna je bezhlavo zamilovaná do o niečo staršieho macha Djoleho. Ich vzťah je však skôr ako na romantických prechádzkach založený na divokých žúroch plných drog, alkoholu, rozvášneného balkánskeho turbopopu, násilia a sexu, ktorý si detailne nakrúcajú na mobilné telefóny, tak ako vlastne celý svoj život. Maja Miloš sa pokúsila zachytiť svet dnešných dospievajúcich ich očami. Kladie si pri tom zásadnú otázku - kde je v našom pretechnizovanom svete miesto pre lásku a ako má vyzerať? Zároveň sa jej darí vykresliť zúfalstvo generácie Jasniných rodičov, ktorí si so sebou nesú nie len vojnové traumy, ale aj stratu ilúzií o svete, v ktorom žijú. Kontrast medzi svetom dospievajúcich a dospelých je vo filme veľmi intenzívny. Režisérka prenechala nakrúcanie časti filmu samotným „hercom" a ich mobilom, čím ešte viac podporila skvelé výkony len šestnásťročných nehercov.

TV tipy 22.7. - 28.7. 2013 TV tipy 22.7. - 28.7. 2013 TV tipy 22.7. - 28.7. 2013

27.7.
SOBOTA

21:10 Zúčtovanie (The Reckoning), Veľká Británia/ Španielsko, 2003 (Dvojka)
Dej filmu je zasadený do Anglicka 14. storočia. Kňaz sužovaný fyzickými hriechmi hľadá vykúpenie a odpustenie na úteku z farnosti. Tak sa stretáva so skupinou potulných hercov. S nimi prichádza do mestečka, kde sa práve chystá upálenie mladej ženy za údajné bosoráctvo a vraždu. Táto udalosť na hercov zapôsobí tak silno, že sa rozhodnú namiesto pripravovanej biblickej hry zinscenovať zločin, ktorý mala žena spáchať. Počas predstavenia vychádza najavo, že obyvatelia mesta vedia, že žena nie je vinná a kňaz sa aktívne zaslúži o jej záchranu. Tak nachádza vykúpenie vlastných hriechov. Film je pôsobivou evokáciou éry stredoveku a zároveň i napínavým thrillerom o duši hľadajúcej odpustenie.


22:00 Kráska dňa (Belle de jour), Francúzsko/ Taliansko, 1967 (Film Europe)
Iskrivé dielo, oscilujúce na rozhraní pikantnej reality a surrealistickej vízie a radiace sa k najdômyselnejším prienikom do podvedomia moderných žien. Na príbehu mladej mondénnej dámy - oddanej manželky a rafinovanej prostitútky – sa Buñuel opäť zaoberá dvojakou morálkou meštiackej spoločnosti. Séverine žije v ohľaduplnom, zjavne však neuspokojivom manželskom vzťahu s bohatým chirurgom Pierrom. Od rodinného priateľa sa dozvie o existencii luxusného nevestince, do ktorého začne každý deň potajomky dochádzať, aby tu bez nároku na honorár poskytovala pod pseudonymom Belladonna sexuálne služby. Buñuel vedľa seba bez prechodu kladie útržky snov, predstáv a reality a tak bez veľkých technických prostriedkov dosahuje surrealistického účinku filmu.


28.7.
NEDEĽA

20:00 Bezcharakterná žena (Woman of Straw), Veľká Británia, 1964 (MGM)
V britskom filme na motívy francúzskeho románu z pera Catherine Arley si Sean Connery zahral pohľadného Anthonyho Richmonda, chamtivého mladého muža, ktorého rozzúrilo, že ho jeho excentrický, bohatý, ale umierajúci strýc plánuje vynechať zo závetu. Namiesto toho chce Charles Richmond dať všetok majetok na charitu. Anthony teda najme mladú ošetrovateľku Mariu, ktorú chce využiť pre svoj hanebný plán. Jej úlohou bude starať sa o starého pána, zariadiť, aby si ju vzal a zmenil svoju poslednú vôľu tak, aby jeho majetok dostala ona. Potom má dať Anthonymu tri milióny ako podiel. Maria robí svoju práci dobre, ale problém je, že sa do Charlese skutočne zamiluje. Keď je starý pán zavraždený, podozrenie logicky padá na krásnu vdovu.

20:20 Zelená míľa (The Green Mile), USA, 1999 (Joj)
Film nakrútený podľa knihy Stephena Kinga. Dej sa odohráva v 30-tych rokoch min. storočia. Paul Edgecomb je cynický väzenský strážca v oddelení pre odsúdených na trest smrti. Do cely smrti príde vysoký zavalitý černoch John Coffey s obrovskými rukami. Ja odsúdený za vraždu dvoch detí... a bojí sa spať v cele bez svetla. Edgecomb a ďalší strážcovia majú však čoskoro morálnu dilemu, keď zistia, že Coffey je obdarovaný mimoriadnou schopnosťou.

22:10 Skrotená hora (Brokeback Mountain),USA, 2005 (Doma)
Príbeh lásky a priateľstva od oscarového režiséra Anga Leeho. Film rozpráva milostný príbeh dvoch mladých mužov, rančera a kovboja, ktorí sa poznali v lete roku 1963 a stali sa priateľmi na celý život. Prežili mnoho radosti i tragédii, vďaka ktorým poznali slabosť a silu lásky. Ennis Del Mar a Jack Twist sa zoznámia vo Wyomin-gu, kde pracujú ako kovboji na hore Brokeback.

00:15 Na východe diabol, na západe jed (东邪西毒), HongKong/ Čína, 1994 (Čt2)
Medzinárodnou kritikou oslavovaný hongkongský autor Wong Kar Wai, ktorý sa v 90. rokoch stal hlavným vývozným autorom bývalej britskej kolónie, v novom tisícročí naviazal na trend oprašovania vlastných starších diel, ktorý praktizujú hlavne hollywoodsky tvorcovia. Pôvodnú snímku Na východe diabol, na západe jed, Wong nakrúcal niekoľko rokov a uviedol ju v roku 1994. Jej dej vychádza z populárneho románu o potulných šermiaroch, ale je stvárnený ako vysoko estetizovaný milostný príbeh pretkaný melanchóliou, v ktorom legendárni hrdinovia medzi bitkami spomínajú na svoje osudové lásky. Napriek historickému prostrediu tento film rovnako ako iné Wongove snímky z 90. rokov odráža vtedajšiu atmosféru z nadchádzajúceho odovzdaniu Hongkongu Číne. Ako je pre Wong Kar Waiove filmy typické, aj tu sú všetky hlavné postavy obsadené hviezdnymi osobnosťami strieborného plátna a populárnej hudby, ktorých žiara presahuje hranice Hongkongu a zasahuje celý Ďaleký východ.

00:30 Komando (Commando), USA, 1985 (Joj)
Plukovník Matrix (Arnold), bývalý veliteľ elitnej bojovej jednotky žije v ústraní, ďaleko od ľudí. Aj tu je však objavený a napadnutý žoldniermi exdiktátora Ariusa, ktorí ho únosom jeho milovanej dcérky Jenny chcú donútiť k spolupráci na zavraždení prezidenta juhoamerického štátu a zvrhnutiu demokratickej vlády.


autor Tomáš Daneček 21.7.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.