TV TIPY 20.8. - 25.8. 2013

TV TIPY 20.8. - 25.8. 2013

článok



20.8.
UTOROK

20:00 Vtedy na západe (C'era una volta il West), Taliansko/ USA, 1968 (Nova Cinema)
Tajomný pištoľník Harmonica (Charles Bronson) prichádza ochrániť záujmy krásnej vdovy Jill McBain (Claudia Cardinale), ktorej rodinu vyvraždil nemilosrdný Frank (Henry Fonda), najnebezpečnejší pištoľník divokého Západu... Kultový spaghetti western Sergia Leoneho s nezabudnuteľnou hudbou Ennia Morriconeho. Rachot vlaku prehlušuje úzkostlivé tóny harmoniky a my tušíme, že západ už nikdy nebude taký ako kedysi.

21:20 Pád (The Fall), Veľká Británia/India/ USA, 2006 (Dvojka)
V dvadsiatych rokoch rozpráva v nemocnici v Los Angeles zranený kaskadér Roy päťročnej Alexandrii, dievčatku so zlomenou rukou, fantastický príbeh pomsty piatich dávnych hrdinov z Indie. Do tohto príbehu, zasadeného do fascinujúceho prostredia vizuálne nádherných palácov a kostýmov, premieta Roy seba, ľudí z nemocnice, aj Alexandriinho mŕtveho otca. Keď je príbeh najnapínavejší, prestane. Dievčatko, ktoré chce počuť príbeh až do konca, mu však nosí ukradnuté morfium, o ktoré ho žiada.

TV tipy 20.8. - 25.8. 2013 TV tipy 20.8. - 25.8. 2013 TV tipy 20.8. - 25.8. 2013


21.8.
STREDA

20:10 Sprisahanie (Conspiracy Theory), USA, 1997 (Doma)
Čo keby to všetko bola skutočne pravda? Čo keby sa za obyčajnými každodennými udalosťami skutočne skrývali tajomné sily, ktoré pozorujú a ovládajú celú spoločnosť a likvidujú tých, ktorí sa im dostanú na stopu? Aspoň newyorský taxikár Jerry Fletcher (Mel Gibson) je o tom presvedčený. Má niekoľko teórií o rôznych sprisahaniach, ktoré pravidelne publikuje vo svojom časopise. Väčšina ľudí ho samozrejme neberie vážne, zo všetkých najviac právna zástupkyňa Alice Sutton (Julia Roberts), do ktorej je Jerry vášnivo zaľúbený, ona ho však považuje za šialenca. Všetko sa ale zmení, keď jedného dňa Jerryho unesú a podrobia tvrdému výsluchu démonickým psychiatrom CIA. Zdá sa, že niektorá s Jerryho teórií je predsa len pravdivá.

21:50  Ples upírov  (The Fearless Vampire Killers), GB, 1967 (Čt2)
Onej noci, v ktorej prenikol hlboko do samého srdca Transylvánie, netušil profesor Abronsius (Jack MacGowran), ako blízko je pri cieli. Už roky cestuje v sprievode svojho žiaka Alfreda (Roman Polanski), po celej Európe, aby poznával a študoval upírov. Zatiaľ však stále bezvýsledne. Hororová komédia Romana Polanskeho.

22:30 Pán Majestyk (Mr. Majestyk), USA, 1974 (MGM)
Vince Majestyk nie je pre políciu nepopísaným listom. Predtým, ako prišiel do Colorada, aby sa pokúsil pestovať melóny, mal v Kalifornii stret zo zákonom. Preto sú kapitán McAllen a jeho úradníci ochotní Majestyka okamžite zatvoriť, keď na neho malý podvodník Bobby Kopas upozorní. Majestyk dal totiž tomuto vtáčikovi jasne najavo, že s ním nie sú žarty. Vo väzení sa Vince stretáva s obávaným mafiánom Frankom Rendom. Keď sú obaja prevážaní do štátnej väznice, prepadnú Rendovi ľudia autobus a pokúsia sa svojho bossa oslobodiť.


22.8.
ŠTVRTOK

21:45 Veľký záťah (The Big Hit), USA, 1998 (Nova Cinema)
Sympatický mladík Melvin Smiley pôsobí na prvý pohľad nesmelým dojmom, ale na živobytie si zarába ako nájomný vrah. Pre dobrých profesionálov je práce stále dostatok a i keď je dobre platená, musí Melvin z finančných dôvodov brať okrem serióznych zákaziek aj menšie fušky.

23:00 Polnočný Expres (Midnight Express), USA/Veľká Británia, 1978 (Cinemax2)
Film slávneho režiséra Alana Parkera (Pink Floyd The Wall, Evita). Príbeh nakrútený podľa skutočnej udalosti. Mladý Američan Bill Hayes (Brad Davis) má smolu. Pre malé množstvo drog, ktoré u neho našli v Turecku, je odsúdený na tridsať rokov väzenia. Každodenné mučenie a ponižovanie sú niečím samozrejmým a čoskoro si uvedomí: Uteč alebo zomri. Útek sa pre neho stane jediným dôvodom, prečo ešte žije... námet a scenár: Billy Hayes a William Hoffer.

TV tipy 20.8. - 25.8. 2013 TV tipy 20.8. - 25.8. 2013 TV tipy 20.8. - 25.8. 2013


23.8.
PIATOK

21:20 Prelet nad kukučím hniezdom (One Flew Over the Cuckoo's Nest), USA, 1975 (Dvojka)
Predlohou k filmu bol režisérovi Milošovi Formanovi román Kena Keseyho, ktorý ho napísal pri pôsobení v "nemocnici pre veteránov". Snímka sa stala najväčším medzinárodným úspechom vo Formanovej kariére. V roku 1976 získal film Oscara vo všetkých hlavných kategóriách - za najlepší film, réžiu, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcher) a scenár.

21:45  All That Jazz (All That Jazz), USA, 1979 (Čt2)
Tanečník, choreograf a režisér Bob Fosse využil v štyrmi Oscarmi ocenenej muzikálovej snímke vlastné životné i profesionálne skúsenosti. Joe Gideon pripravuje novú inscenáciu na Broadwayi a súčasne dokončuje film o kabaretnom komikovi. Sily, ubúdajúce v rýchlom životnom tempe, čerpá z alkoholu, liekov, cigariet a sexu. Vie, že balansuje na hrane, ale nemôže inak.

22:05 Noc oživených mŕtvol (Night of the Living Dead), USA, 1990 (Cinemax)
Súrodenci Barbara a Johnnie idú na cintorín, kde je pochovaná ich matka, aby na jej hrob položili kvety a zapálili sviečky. Z ničoho nič ich zrazu napadne jeden oživený mŕtvy a Johnnieho zabije. Barbare sa pred zombie podarí ujsť a cestou narazí na opustený dom, kde sa chce skryť. Aj tam však na ňu čaká ďalšia živá mŕtvola, lačná po jej krvi a mäse.

23:20 Z pekla (From Hell), USA/ Veľká Británia/ Česko, 2001 (Prima)
Detektív Abberline (Johnny Depp) sa pri vyšetrovaní záhadných vrážd prostitútok z chudobnej londýnskej štvrti Whitechapel zoznamuje s krásnou Mary Kelly (Heather Graham). Napriek nebezpečnému vyšetrovaniu a pribúdajúcim nevysvetliteľným vraždám, sa policajný inšpektor do potenciálnej obete Mary zamiluje. Vyšetrovanie samozrejme pokračuje a stopy vedú vysoko až ku kráľovskej rodine. Mysteriózny thriller bratov Hughesovcov.


24.8.
SOBOTA

20:30 Postřižiny, ČSSR, 1980 (Joj Plus)
Krásna pani manželka Magda Vášáryová a jej švagor Jaromír Hanzlík robia starosti správcovi pivovaru Jiřímu Schmitzerovi, pretože ich výčiny často presahujú medze dobrých mravov dobovej spoločnosti, ale kvôli tomu rozhodne nikoho neprejde chuť na pivo! Česká lyrická komédia podľa predlohy Bohumila Hrabala.

21:10 Amadeus (Amadeus), USA, 1984 (Dvojka)
Český režisér Miloš Forman našiel v priebehu svojho amerického pôsobenia osobnú tému v zápase výnimočného jedinca s predstaviteľmi politickej aj inej moci. Ideálnu látku objavil v divadelnej hre Petera Shaffera Amadeus, ktorá sa od svojho uvedenia stala hitom svetových scén. Geniálny skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart sa v nej stane obeťou vražedných intríg svojho kolegu, dvorného skladateľa Antonia Salieriho, ktorý nevládze uniesť váhu závisti a vlastnej priemernosti. Práve Salieri je - navzdory titulu - hlavným hrdinom divadelného aj filmového príbehu.

21:50 Kráľovná Alžbeta (Elizabeth), Veľká Británia, 1998 (Čt1)
zvrchovanosť Anglicka je pod stálym tlakom okolitých štátov a v zemi je treba obnoviť silnú katolícku vieru. Umierajúca kráľovná už nemá dosť síl a jediným potenciálnym nástupcom trónu je jej mladá sestra Alžbeta, zaprisahaná protestantka. Zlyhávajú aj nádeje na záchranné manželstvo s niektorým zo susedných panovníkov a osud celého Anglicka sa ocitáva na okraji hlbokej priepasti.

23:20 Amarcord (Amarcord), Tal/ Fran., 1973 (Čt2)
Legendárny film režiséra Federica Felliniho s poetickou ľahkosťou mieša sny a predstavy s autobiografickými spomienkami na detstvo strávené za Mussolliniho éry v prímorskom Rimini. Vo voľnom toku asociácií a spomienok sa v jednotlivých epizódach Fellini vracia do čias svojho detstva a dospievania. Predstavuje celú galériu postáv, obývajúcich bizarný mikrosvet malého letoviska. Felliniho filmové alter ego Titto diváka zoznamuje so svojou svojráznou rodinou, zásadovým otcom, ktorý neznesie neposlušnosť a vládne pevnou rukou, starým otcom, večným bonvivánom, bláznivým strýcom Teom, spolužiakmi z gymnázia, robustnou trafikantkou, snom všetkých dospievajúcich chlapcov v meste, aj s veselou kaderníčkou Gradiscou. "A m´arcord" v ľudovom nárečí Felliniho rodného kraja znamená "spomínam si". Príbeh filmu prináša spomienky na svet, ktorý už neexistuje: na láskavý svet detstva, ale aj svet, ktorý priniesol veľa bolesti a strát.

23:45 Rok draka (Year of the Dragon), USA, 1985 (MGM)
Šéf mafie čínskej štvrte, mladý Joey Tai používa bezprecedentné násilie. Stane sa šéfom čínskej mafie v New Yorku a neoddiskutovateľným vodcom čínskej komunity. Dohľad nad poriadkom v čínskej štvrti má Stanley White, policajt, ktorý nenávidí Ázijčanov od vojny vo Vietname. Obaja porušujú dlho platné nepísané zákony a nie sú ochotní robiť kompromisy - to vyústi do krvavého konfliktu.

TV tipy 20.8. - 25.8. 2013 TV tipy 20.8. - 25.8. 2013 TV tipy 20.8. - 25.8. 2013


25.8.
NEDEĽA

16:00 O slavnosti a hostech, ČSSR, 1965 (CS Film)
Slávne tragikomické podobenstvo Jana Němca, výrazovo minimalistické a obsadené niekoľkými postavami, pojednáva o rôzne maskovaných mocenských mechanizmoch, často demagogických a lákavých, nech už so žoviálnym úsmevom ponižujú ľudskú dôstojnosť alebo ničia každého, kto sa odmietne prispôsobiť. Ešte zaujímavejšie sú však postrehy o správaní ľudí vystavených záťažovej situácii, trebárs o tom, že na obdiv vystavované protesty bývajú iba pózou. Výsledné zistenie je prekvapivé: pokiaľ nesúhlasíme, je zbytočné čokoľvek hovoriť. Stačí sa zdvihnúť a odísť. Film, v ktorom vtedajší prezident Novotný našiel urážku svojho majestátu, nestratil nič na aktuálnosti a tak môže urážať aj dnešných mocipánov.

21:35 V pasci (Hard Candy), USA, 2005 (Čt2)
Módny fotograf Jeff by sa rád stretol s neplnoletým dievčaťom meno Hayley, s ktorou už dlhší čas chatuje cez internet. Najprv si dohodnú stretnutie v kaviarni. Jeff pozve mladé dievča na návštevu svojho štýlového domu. Ona pozvanie prijme a všetko nasvedčuje tomu, že Jeffov plán „ako rýchlo zbaliť štrnástku“ dokonale vychádza. Až do chvíle, keď vo vlastnom dome počas spoločnej konverzácie upadne z tajomných príčin do tvrdého spánku. Po čase sa Zobúdza zviazaný na stole a napohľad nevinná Hayley sa pripravuje na nekompromisnú a viac-menej sadistickú hru.

22:00 Proces (Le Procès), Francúzsko/ Taliansko/ SRN, 1962 (Film Europe)
Josef K. bol zatknutý. Čaká na súd, ku ktorému nevidí žiadny dôvod, je sebavedomý, je presvedčený, že prišlo k omylu. Napriek tomu sa ako nevinný nespráva. Situáciu nemá uľahčenú ani on, ani divák. Ariadninu niť, kľuč k pochopeniu, predkladá v nesmrteľnom románe spisovateľ Franz Kafka, režisér Orson Welles ponúka pozorovateľom svoji interpretáciu.

23:15 Vojna cti a rozumu (墨攻 ), Hong Kong/ Čína/ Južná Kórea/ Japonsko, 2006 (Čt2)
370 pred n.l. bola Čína rozdelená medzi 7 malých kráľovstiev a ďalších menších miest a území, jedným z ktorých bol aj "mestský štát" Liang. Na obranu tohto mesta proti mnohonásobnej presile útočníkov z kráľovstva Zhao prichádza tajomný bojovník Ge Li z malého kmeňa Mozi, známeho pre svoje výborné taktické obranné manévre. Za jeho pomoci mesto odoláva jednému útoku za druhým.


autor Tomáš Daneček 20.8.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.