TV TIPY 29.10. - 3.11. 2013

TV TIPY 29.10. - 3.11. 2013

VOD recenzia



29.10.
UTOROK

20:40 Skrotená hora (Brokeback Mountain),USA, 2005 (Film+)
Príbeh lásky a priateľstva od oscarového režiséra Anga Leeho. Film rozpráva milostný príbeh dvoch mladých mužov, rančera a kovboja, ktorí sa poznali v lete roku 1963 a stali sa priateľmi na celý život. Prežili mnoho radosti i tragédii, vďaka ktorým poznali slabosť a silu lásky. Ennis Del Mar a Jack Twist sa zoznámia vo Wyomin-gu, kde pracujú ako kovboji na hore Brokeback.

22:00 Invázia lupičov tiel (Invasion of the Body Snatchers), USA, 1978 (MGM)
Prvý remake rovnomenného klasického hororu Dona Siegela z roku 1956 sa odohráva v San Francisku. Keď si Matthew Bennell  uvedomí, že niektorí z jeho priateľov sa po utrhnutí zvláštnej rastliny nesprávajú, ako by mali, je plán nepriateľských mimozemšťanov na ovládnutie planéty a jej pretvorením k obrazu svojmu v plnom prúde. Každý človek, ktorý utrhne podivnú cez noc vykvitnutú rastlinu je nahradený klonom, ktorý však poslúcha agresorov a jedná čisto v ich záujme.

23:25 Lovci hláv (Headhunters),Nórsko/ Nemecko, 2011 (Film Europe)
Zdá sa, že Roger Brown má všetko, čo si človek môže priať. Je najúspešnejším lovcom hláv – headhunterom – v Nórsku, je ženatý s prekrásnou galeristkou a vlastní úchvatný dom. Žije však nad pomery a potajomky kradne umelecké diela. Na slávnostnom otvorení galérie mu žena predstaví muža menom Clas Greve. Nielen, že Greve je ideálnym kandidátom na pozíciu, ktorú sa snaží Roger získať, ale je aj majiteľom originálu Rubensovho Lovu na diviaky, jedného z najžiadanejších obrazov v histórii moderného umenia. Roger vycíti príležitosť stať sa finančne nezávislým a začne plánovať svoju najväčšiu krádež. Čoskoro však narazí na problém a tento krát to nebudú peniaze, čo ho možno pošle ku dnu... To, kedy sa na plátna kín dostane filmová podoba niektorej z kníh mimoriadne úspešného nórskeho spisovateľa Joa Nesbøa bolo len otázkou času. Všade vo svete vypredaná knižná predloha filmu naznačuje, že i jej filmová podoba bude od začiatku do konca sršať napätím a nečakanými zvratmi, ale predsa len ponúkne aj omnoho viac.

TV tipy 29.10. - 3.11. 2013 TV tipy 29.10. - 3.11. 2013 TV tipy 29.10. - 3.11. 2013


30.10.
STREDA

20:20 Talentovaný pán Ripley (The Talented Mr. Ripley), USA, 1999 (Jednotka)
Tom Ripley je ctižiadostivý mladý muž. Na záhradnej párty sa náhodou zoznámi so starším bohatým mužom a, vycítiac príležitosť, predstiera, že pozná jeho syna, svojho rovesníka. Čoskoro dostane ponuku za 1000 dolárov odcestovať do Talianska a priviesť mladého Dickieho Greenleafa späť domov. V Taliansku sa pripojí k Dickiemu a jeho krásnej priateľke a užíva si s nimi život v prepychu a bez práce. A nezastaví sa pred ničím, aby pre seba získal všetko, čo má Dickie Greenleaf a on nie...Film vznikol podľa slávneho románu Patricie Higsmithovej a bol nominovaný na 5 Oscarov.

22:05 Žert, ČSSR, 1968 (Dvojka)
Jeden z najznámejších filmov 60. rokov sa opiera o rovnomenný román Milana Kunderu, sústredeného na poznatok, že nová krivda neodstráni ani nezahluší krivdu starú. K takej mravnej kocovine zákonite dospeje hlavný hrdina, ťažko postihnutý stalinistickými represiami, keď sa po rokoch pokúsi aspoň sprostredkovane sa pomstiť pôvodcovi svojho pádu. Režisér Jaromil Jireš postihol ako kruté pomery v pracovnej vojenskej jednotke na začiatku 50. rokov, tak uvoľňujúce sa spoločenské ovzdušie o pätnásť rokov neskôr. Prelína niekdajšie udalosti s aktuálnym dianím na základe náhodného podnetu, na základe podobnosti, aj v zvukové rovine vrství asociatívne spoje.


31.10.
ŠTVRTOK

20:00 Morgiana, ČSSR, 1972 (CS Film)
Romantický film o veľkej láske a nenávisti Morgiana nakrútil režisér Juraj Herz v roku 1972, rok po mimoriadne úspešnom filme Petrolejové lampy. Film bol nakrútený podľa novely Jessie a Morgiana ruského spisovateľa Alexandra Grina, majstra romanticko-exotických príbehov obdarených fantáziou, napätím a poéziou.

20:25 Salome (Salomé), Španielsko, 2002 (Film Europe)
Spolu s Tangom (1998) a Iberiou (2005) patrí Salome do kolekcie Saurových tanečných filmov. Tentokrát sa autor nechal uniesť baletom v rytme flamenca. Príbeh vášnivej neopätovanej lásky a krutej odplaty, ktorý okrem španielskeho režiséra inšpiroval tiež Oscara Wildea či nemeckého skladateľa Richarda Straussa, režisér štylizuje ako skúšku k inscenácií a jej následné prevedenie.

TV tipy 29.10. - 3.11. 2013 TV tipy 29.10. - 3.11. 2013 TV tipy 29.10. - 3.11. 2013


1.11.
PIATOK

16:10 Obchod na korze, ČSSR, 1965 (Jednotka)
Tragikomické podobenstvo o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia. Komorný subtílny príbeh arizátora, ktorému jeho švagor, miestny veliteľ HG, prihrá skrachovanú židovskú galantériu, aby mu nenarúšal kádrový profil. Jednoduchý stolár Tóno Brtko sa ocitá medzi dvoma svetmi - čistým, nedotknuteľným svetom starej nahluchlej Židovky a svetom reality, symbolizovanej nezmyselnou drevenou Babylonskou vežou na námestí, oslavujúcou vládnuci režim. Film, ocenený roku 1966 Oscarom, varuje pred provinčným siláctvom a velikášstvom, pred zastieraním malosti a podriadenosti.

20:10 Terminátor 2: Deň zúčtovania (Terminator 2: Judgment Day), USA/ Fr., 1991 (Dajto)
Desať rokov po neúspešnom pokuse zabiť Sarah Connorovú (Linda Hamilton), budúcu matku novodobého spasiteľa ľudstva, sa do Los Angeles vracia z budúcnosti nový typ terminátora T-1000 (Robert Patrick), aby zlikvidoval už narodeného Johna Connora (Edward Furlong). Súčasne však dospelý Connor na svoju ochranu posiela do minulosti druhého terminátora T-800 (Arnold Schwarzenegger). Obaja terminátori nezávisle od seba pátrajú po malom Johnovi. Chlapec zistí, že T-800 je naprogramovaný na jeho ochranu a s jeho pomocou oslobodí matku z psychiatrického ústavu, kde ju liečia z údajnej schizofrénie. T-800 obom vysvetlí, čo prinesie budúcnosť. Kybernetický génius Miles Dyson zostrojí superpočítač Skynet, ktorý roku 1997 začne sám premýšľať a vyvolá nukleárnu vojnu, aby zničil celé ľudstvo.

20:20 Anglický pacient (The English Patient), USA, 1996 (Jednotka)
Na konci druhej svetovej vojny sprevádza mladá zdravotná sestra umierajúceho vojaka. Po prežitej hrôze úplne stratil pamäť a jeho stav sa každou hodinou zhoršuje. Ošetrovateľka ho preto odvedie do opusteného toskánskeho kláštora. Jedeným spojením s pacientovou minulosťou, je jeho kniha, v ktorej je vložených mnoho osobných listov, kresieb a máp. Keď ich sestra začne čítať, neznámy si pomaly spomína na celý život.

22:00 Krátky film o láske (Krótki film o milosci), Poľsko, 1988 (Film Europe)
Rozšírená verzia šiesteho dielu televízneho projektu Dekalóg režiséra Krzysztofa Kieslowskeho je meditáciou o dvoch podobách lásky: zmyselnej a telesnej túžby a platonického metafyzického citu. Devätnásťročný Tomek sleduje ďalekohľadom atraktívnu tridsiatničku Magdu, ktorá býva na sídlisku v dome oproti. Napriek tomu, že na nedostatok záujmu mužov sa nemôže sťažovať, chýbajú jej hlbšie citové väzby. Platonicky zamilovaný Tomek ju špehuje pri dennej rutine aj pri častých návštevách náhodných mužských známostí. Až kontakt s Tomekom otvorí Magde oči a naučí ju prostej ľudskej nehe.


2.11.
SOBOTA

18:05 Raz, dva, tri (One, Two, Three), USA, 1961 (MGM)
Hlavným hrdinom tejto takmer crazzy komédie je riaditeľ západoberlínskej pobočky firmy Coca Cola C. R. MacNamara (James Cagney). V priebehu niekoľkých hodín musí vyriešiť problém, ktorý mu vyvstal v súvislosti s dcérou ešte vyššie postaveného činiteľa firmy. Až keď jej rodičia v USA nasadajú do lietadla, aby si dcéru z prázdnin vyzdvihli, totiž MacNamara zisťuje, že dievča, ktoré mu bolo zverené, aby ho uchránil pred nástrahami mladosti, sa po nociach tajne stýkalo s jedným mladým mužom. Akoby to nebolo málo, bol to komunista z východného Berlína.

21:40 Jar, leto, jeseň, zima... a jar (봄여름가을겨울그리고봄), Južná Kórea, 2003 (Dvojka)
Uprostred lesného údolia sa rozprestiera veľké jazero, na hladine ktorého pláva drevená pustovňa, obydlie starého budhistického mnícha a jeho učňa - malého chlapca. Film je, ako názov napovedá, rozčlenený do piatich kapitol, poviedok, či ročných období, úsekov života. Tieto úseky sú oddelené formálne, aj obsahovo: sú to skoro svojbytné príbehy, venujúce sa krátkemu obdobiu v živote hlavného hrdinu. Na jar - detstvo, sledujeme malého chlapca, žijúceho síce mníšskym životom, ale hrajúceho sa aj týraním lesných zverov, tak ako bežný chlapec jeho veku. A jeho trest a poučenie. V letnej časti je už hlavný hrdina mladým mužom, ktorý je po prvý krát konfrontovaný s dievčaťom, objavuje sexualitu a podlieha prírodným pudom. Postupne sa mení, dospieva, skúša čo môže a naráža. Ročné obdobia plynú, kruh sa pomaly uzatvára.

21:50 Dievča, ktoré koplo do osieho hniezda (Luftslottet som sprängdes), Švédsko/ Dánsko/ Nemecko, 2009 (Čt2)
Lisbeth Salander plánuje pomstu. Chce sa pomstiť ľuďom, ktorí sa ju pokúsili zabiť, a tiež vládnym inštitúciám, ktoré jej takmer zničili život. Zásadná komplikácia je ale guľka, ktorá jej uviazla v hlave. Lizbeth leží pod prísnym dozorom na JISke s nepatrnou šancou na uzdravenie. Pokiaľ sa jej to podarí, bude súdená za tri vraždy a jeden pokus o vraždu. Už aj tak bezvýchodnú situáciu ešte vyhrocuje iný pacient, ležiaci v rovnakej nemocnici – jej otec Alexander Zalaščenko, ktorý sa chce svojej dcéry raz a navždy zbaviť.

22:00 Obrad (La Cérémonie), Francúzsko/ Nemecko, 1995 (Film Europe)
Do vidieckeho sídla bohatej a kultivovanej rodiny Leliévrovcov prichádza nová domáca Sophie. Sophie je síce trochu čudácka a až príliš tichá, povinnosti si však plní dokonale. Jej mĺkvosť a pasivita sú trochu podozrivé, ale rodina je zároveň rada, že bez reptania spĺňa všetky príkazy a nevadí jej život na samote. Sophie nadviaže komunikáciu až s miestnou poštárkou Jeanne. Jeanne má za sebou komplikovanú minulosť a voči Leliévrovcom cíti nevysvetliteľnú nenávisť. Využije dôverčivú a zraniteľnú Sophie na to, aby sa do ich ideálneho domu votrela.

TV tipy 29.10. - 3.11. 2013 TV tipy 29.10. - 3.11. 2013 TV tipy 29.10. - 3.11. 2013


3.11.
NEDEĽA

20:00 Nikdo se nebude smát, ČSSR, 1965 (Kino CS)
Podľa anekdotickej historky spísanej Milanom Kunderom nakrútil začínajúci Hynek Bočan nahorklé, nakoniec ani nie príliš veselé zamyslenie nad ťažkým osudom slušného človeka, ktorý nenájde silu jednoznačne odmietnuť vtieravosť sebaistého grafomana. Ten totiž plachému kunsthistorikovi tak vehementne vnucuje svoje bezcenné spisky, až mu rozvráti veškeré pracovné a rodinné istoty. Pôsobivé je zasadenie príbehu do večne rozkopaných, neupravených pražských ulíc.

22:00 Heroín (La Horse), Francúzsko/ Taliansko/ SRN, 1970 (Čt2)
Francúzsko - taliansky film režiséra a scenáristu Pierra Granier-Deferrea z roku 1970 pripomenie Jeana Gabina (vl. menom Jean-Alexis Moncorge) v období jeho najvyzretejšieho herectva, keď mal už za sebou desiatky slávnych úloh vrátane Jeana Valjeana či slávneho komisára Maigreta. Po dobu svojej 20 ročnej hereckej kariéry nakrútil Jean Gabin takmer pol stovky filmov. Postava starého patriarchálneho farmára Augustea Maroilleura, ktoré stvárňuje v tomto kriminálne ladenom thrillery, mu dokonale padne. Jeho hrdina je despotickým, ale svojim spôsobom spravodlivým vládcom svojej pôdy v tradičnej farmárskej rodine v Normandii, v ktorej spoločne hospodária dve dcéry a ich manželia. Keď Auguste zistí, že jeho vnuk Henri je zapletený do nebezpečného obchodu s pašerákmi drog a že jeho farma sa stala úkrytom pre smrtiaci biely prášok, neváha vziať spravodlivosť do vlastných rúk.

22:00 Špinavé ulice (Mean Streets), USA, 1973 (MGM)
Charlie vyrástol v newyorskom "Malom Taliansku" a jeho profesionálna dráha mu bola od začiatku predurčená. Pracuje ako výpalník pre strýka, mafiánskeho bossa, ale snaží sa robiť všetko správne a nikomu neublížiť. Hoci mu už ťahá na tridsiatku, žije u rodičov a rešpektuje nepísané zákony svojej komunity. Od detstva sa priatelí s bratrancom Johnny Boyom, problémovým výtržníkom a zlodejom. Johnny Boy kradne skôr zo zábavy ako pre peniaze, je impulzívny a bitkár, neprejavuje úctu k miestnym autoritám a odmieta sa zaradiť. Charlie ho z priateľstva, ale i z lásky k jeho sestre Therese, chráni. Hoci Theresa jeho city opätuje, Charlie sa snaží svoju lásku skrývať. Theresa totiž trpí epilepsiou, kvôli ktorej ju bigotné katolícke prostredie považuje za blázna.


autor Tomáš Daneček 29.10.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.