TV TIPY 4.11. - 10.11. 2013

TV TIPY 4.11. - 10.11. 2013

článok



4.11.
PONDELOK

21:45 Zlý poliš (The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans), USA, 2009 (Nova Cinema)
Remake kriminálky s názvom Bad Lieutenant z roku 1992 (réžia Abel Ferrara). V pôvodnom filme stvárnil hlavnú úlohu policajta vyšetrujúceho znásilnenie mníšky Harvey Keitel. Jeho postava mala navyše sama problémy s drogami, gamblingom a krádežami a film si vyslúžil rating NC-17. V Herzogovom remaku nahradí Keitela Nicolas Cage. Bad Lieutenant nebude ale prvým remakom v Herzogovej kariére, režisér sa v roku 1979 podpísal pod novú verziu Murnauovho klasického hororu Upír Nosferatu.

22:00 Konečne nedeľa! (Vivement dimanche!), Francúzsko, 1983 (Čt2)
Majiteľ realitnej agentúry Julien Vercel je podozrivý z vraždy svojej manželky Marie-Christine a jej milenca Claudea Massouliera. Všetky dôkazy svedčia proti nemu, keď náhle prichádza obvinenie z ďalšej vraždy. Julien si nevie rady a rozhodne sa pred políciou ujsť. Jedine Julienova sekretárka Barbara Beckerová verí v nevinu svojho šéfa. A pretože je nielen profesionálnou sekretárkou, ale aj amatérskou detektívkou, na vlastnú päsť sa podujme vypátrať skutočného vraha. Jeho stopy ju z Paríža zavedú až do kriminálneho podsvetia juhofrancúzskeho mesta Nice. Posledný film režiséra Francoisa Truffauta je poctou kriminálnym príbehom majstra napätia Alfreda Hitchcocka.

22:05 O bohoch a ľuďoch (Des hommes et des dieux), Francúzsko, 2010 (Dvojka)
V malom alžírskom kláštore našla životné naplnenie skupinka trapistických mníchov. Muži rozličného veku žijú v pokojnej symbióze s moslimskými obyvateľmi priľahlej dediny, až dokiaľ život v oblasti nezačnú narúšať islamskí fundamentalisti. Keď odmietnu ochranu alžírskej armády, stoja mnísi pred zásadným rozhodnutím. Odídu z kláštora a opustia tak i jednoduchých ľudí z dediny, ktorí sú odkázaní na ich pomoc, alebo ostanú a budú čeliť smrteľnej hrozbe len kresťanskou láskou a modlitbou? Film, ktorý je univerzálnym duchovným podobenstvom, bol inšpirovaný skutočnými udalosťami z roku 1996. Testament predstaveného kláštora Christiana de Chergé je dokladom jeho odhodlania k úplnému sebaobetovaniu a zároveň výzvou na dialóg a mier medzi oboma náboženstvami.


5.11.
UTOROK

21:45 Čarodějův učeň (Krabat), ČSSR/ NDR, 1977 (Kino CS)
Kúzelný príbeh o Krabatovi, pochádzajúcom pôvodne z Indie a objavujúci sa neskôr v rôznych obmenách súboja čarodejníkovho učňa a majstra v mnohých krajinách sveta, je príbehom chlapca, ktorý sa na prahu dospelosti priblížil temným silám a je nimi fascinovaný, pokiaľ nespozná, že ho môžu zahubiť. Prerozprávanie lužickosrbskej legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z prelomu 17. a 18. storočia zo sliezskej Hornej Lužice, ktoré nám svojim nenapodobiteľným spôsobom predkladá majster českého filmu Karel Zeman na motívy knihy Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdca, ktoré nemožno zmeniť a ktoré ovládajú naše city a jednanie a môžu byť zdrojom nenávisti aj lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné ich využívať k dobrému či zlému. V tomto večnom súboji vedie k oslobodeniu z osídel zla iba cesta pevnej vôle a viery v lásku.

TV tipy 4.11. - 10.11. 2013 TV tipy 4.11. - 10.11. 2013 TV tipy 4.11. - 10.11. 2013


6.11.
STREDA

20:00 Ben-Hur (Ben-Hur), USA, 1959 (MGM)
Film, ktorý získal nevídaných jedenásť Oscarov a stal sa jedným z najúspešnejších filmov všetkých dôb. Ben Hur je mierumilovný syn z významného židovského rodu, ktorý je nešťastnou zhodou okolností odsúdený na galeje a po mnohých útrapách si musí svoju slobodu vybojovať späť v šialenom závode kvadrig so sadistickým rimanom Messalom.

22:00  Kráva  ČSFR, 1992 (ČT2)
Silný baladický kúsok tvorivej dvojice - Jan Procházka (scenár) a Karel Kachyňa (réžia) rozpráva príbeh zvláštneho mladíka Adama žijúceho na samote v horskom prostredí začiatku minulého storočia. 86 minútový film získal množstvo domácich a medzinárodných ocenení. 

22:05 Den sedmý – osmá noc, ČSSR, 1969 (Dvojka)
Nadčasová štúdia o ľudskej povahe, o povahe "malých českých ľudí" je tragickou fraškou, nabitou symbolmi, opierajúcou sa o biblické podobenstvá, absurdnú drámu a kafkovské videnie sveta. Filmová metafora o tom, čo dokáže panika strachu a úzkosti, ak sa zmocní ľudí v dedine, kde sa všetci poznajú. V pestrej mozaike epizód, smerujúcich čoraz krutejšie od komickosti k tragédii, sa predstavuje množstvo postáv, zastupujúcich rôznorodé spektrum národa. Tvorcovia nikoho nešetria, obnažujú malosť a krutosť až na dreň. Práve to, spolu s jasnými náznakmi súvislostí s augustovou okupáciou, oddialilo o 21 rokov premiéru filmu, ktorý je de facto zavŕšením Schormovej poetiky.


7.11.
ŠTVRTOK

20:00 Zázrak (The Miracle), Írsko/ Veľká Británia, 1991 (MGM)
Príbeh začína jasnými a veselými obrazmi, ale následne rýchlo stemnie, keď sa do nevinnej hry dvoch teenagerov zamiešajú emócie z minulosti jedného z nich. Literárne talentovaná Rose a jej prostoduchý priateľ Jimmy trávia čas letných prázdnin vymýšľaním príbehov o ľuďoch, ktorých spolu sledujú na promenáde. Táto neškodná hra im vytvára čarovný, bizarný svet, do ktorého unikajú pred svojimi problémami.

20:00 Hasta la vista! (Hasta la Vista!), Belgicko 2011 (Cinemax)
Philip, Lars a Jozeph sú traja mladíci, ktorí milujú víno a ženy. Sú však stále panici. Pod zámienkou ochutnávky miestnych vín sa vydajú na cestu do Španielska s vidinou prvých sexuálnych zážitkov. Nič ich nezastaví – dokonca ani ich hendikep: jeden je slepý, druhý na vozíku a tretí je ochrnutý. Hasta la vista! rozpráva príbeh o láske, sile kamarátstva a o túžbe prostredníctvom roadmovie, v ktorej je, tradične, cesta dôležitejšia ako cieľ. Je to príbeh o humore ako jedinom prostriedku, ktorý pomáha vyrovnať sa s neľahkou situáciou, o silnej túžbe ako najväčšom hýbateľovi ľudskej snahy boriť hranice.

20:10 Total Recall (Total Recall), USA, 1990 (Dajto)
Hlavným hrdinom príbehu, ktorý sa odohráva v roku 2084, je stavebný robotník Douglas Quaid, ktorého sužujú desivé nočné mory, týkajúce sa Marsu. Rozhodne sa preto navštíviť neobvyklú cestovnú kanceláriu Total Recall, ktorá ponúka dovolenku formou implantovaných spomienok. Quaid si vyberie dovolenku na Marse v podobe tajného agenta. Pri implantácii vyjde najavo, že Quaid už implantované spomienky má. Americký film nakrútil v roku 1990 režisér Paul Verhoeven, autori scenára sa nechali inšpirovať poviedku Philipa K. Dicka We Can Remember It for You Wholesale. Film získal Oscara za špeciálne efekty a je dnes považovaný za žánrovú klasiku 90. rokov.

TV tipy 4.11. - 10.11. 2013 TV tipy 4.11. - 10.11. 2013 TV tipy 4.11. - 10.11. 2013


8.11.
PIATOK

21:40 Training Day (Training Day), USA, 2001 (Nova Cinema)
Ambiciózny mladý policajt Jake Hoyt (Ethan Hawke) sa túži stať detektívom a tak sa nechá dobrovoľne preveliť do losangeleskej protidrogovej jednotky. Jeho nový šéf a partner, tvrďas Alonzo Harris (Denzel Washington) je so svojím mafiánskym autom a výzorom postrachom všetkých gangsterov. Vie všetko o organizovanom zločine a ide zásadne len po veľkých rybách. Drží sa hesla: "ak chceš zničiť zlo, musíš sa stať jeho súčasťou". To sa Jakeovi veľmi nepozdáva, ale napriek tomu sa spolu s Alonzom vrhá do víru korupcie a vrážd. Za jeden deň prežije dokonalú prehliadku štvrtí, ktoré patria len a len mafiánskym gangom a pochopí, že svet je iný, ako si doteraz myslel.

21:55 Americká noc (La nuit américaine), Francúzsko/ Taliansko, 1973 (Čt2)
"Nakrúcanie sa podobá jazde dostavníkom na Divokom západe, spočiatku to vyzerá ako pekný výlet, ale čoskoro začnú všetci pochybovať, či dorazia do cieľa," vraví Francois Truffaut v komentári vo svojom filme Americká noc. Americká noc je spôsob nakrúcania, pri ktorom sa nočné scény nakrúcajú s použitím špeciálnych filtrov na kamere, počas dňa. Film o filme približujúci prácu od prvého dňa nakrúcania do rozchodu filmového štábu, je predovšetkým osobným vyznaním Truffautovej lásky a posadnutosti týmto médiom. Jeho vášeň cítiť z každého dialógu, narážky, z každého metra filmu. Je to polyfónia ľudských vzťahov, skrytých vyznaní, lásky aj žiarlivosti. To všetko len potvrdzujú iné režisérove slová: "Filmy sú harmonickejšie než život." 

22:05 Bitka o Hadithu (Battle for Haditha), Veľká Británia, 2007 (Dvojka)
Film, inšpirovaný skutočnými udalosťami, sa v takmer dokumentaristickom štýle vracia k tragédii z novembra roku 2005, kedy americkí vojaci postrieľali v irackom meste Haditha v rámci jednej akcie viac ako 20 irackých mužov, žien a detí. Snímka je naturalistickou obžalobou slepého a zbytočného násilia irackej vojny. Vojaci, ktorí sa na masakre zúčastnili boli oslobodení spod všetkých obvinení.


9.11.
SOBOTA

20:30 Tri dni k slobode (The Next Three Days), USA, 2010 (Joj)
Život sa Johnovi Brennanovi zdá perfektný až do chvíle, kedy jeho ženu Laru zatknú kvôli vražde, ktorú údajne nespáchala. Tri roky čakania na rozsudok John trávi tým, že sa snaží rodinu udržať spolu, vychováva syna Luka a učí na univerzite. Medzitým usilovne pátra po každom dôkaze, že jeho žena je nevinná. Po zamietnutí posledného odvolania začne mať Lara samovražedné sklony a John sa rozhodne pomôcť jej pri úteku z väzenia. Snaží sa vymyslieť plán úteku. Ponára sa do nebezpečného sveta a riskuje naozaj všetko, aby zachránil ženu, ktorú miluje.

20:55 Doktor No (Dr. No), Veľká Británia/ USA, 1962 (Čt2)
Prichádza, aby našiel súvislosti. Bojuje, aby potrestal zločiny. Miluje, aby zachránil svet. Keď agent 007 britskej tajnej služby James Bond prichádza na Jamajku objasniť zavraždenie svojho kolegu, nie každý je jeho príchodom nadšený. Nitky zločinu vedú Bonda k šialenému čínskemu vedcovi s menom Dr. No. S pomocou Quarrela a agenta CIA Leitera nemá Bond najmenšiu šancu uspieť proti celej armáde, ktorá má v pláne priviesť svet na pokraj katastrofy. Naviac, na Bonda striehne trio špeciálnych zabijakov a jedovaté tarantuly. Okrem rýchlych a správnych rozhodnutí budú rozhodovať aj tie najmenšie detaily.

22:10 Rosemary má dieťatko (Rosemary's Baby), USA, 1968 (Dvojka)
Mrazivá snímka režiséra poľského pôvodu Romana Polanského vznikol v roku 1968 ako adaptácia rovnomennej knihy Ira Levina. Patrí k najpôsobivejším hororom svojej doby, pričom sa prakticky obišiel bez trikových efektov. Jeho hlavnou devízou je tajuplná atmosféra so stále sa stupňujúcim napätím a tiež herecký výkon Mii Farrow v hlavnej úlohe. Film získal Oscara za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Ruth Gordon ako Minnie Castevet), nominovaný bol aj za scenár podľa predlohy (R. Polanski).

00:25 Blue Valentine (Blue Valentine), USA, 2010 (Čt1)
Mladík Dean Pereira nikdy nedokončil školu a pracuje pre sťahovaciu spoločnosť v New Yorku. Pôvabná Cindy Heller je študentka lekárskej fakulty, dobre vychádza s rodičmi a stará sa o babičku v Pensylvánii. Keď sa Cindy a Dean náhodou stretnú, vášnivo sa do seba zamilujú. Doslova na nejaký čas úplne zabudnú na okolitý svet. To je ale len začiatok pekla, ktorým musia neskôr spoločne prejsť. Režisér Derek Cianfrance nakrútil strhujúcu snímku, v ktorej sa milostné vášne a sex, rýchlo striedajú s vážnymi okamžikmi z obyčajného života mladej dvojice.

TV tipy 4.11. - 10.11. 2013 TV tipy 4.11. - 10.11. 2013 TV tipy 4.11. - 10.11. 2013


9.11.
NEDEĽA

22:00 Súmrak mŕtvych (Shaun of the Dead), Veľká Británia, 2004 (Film Europe)
Shaunov život sa už dlhšiu dobu uberá odnikadiaľ nikam. Celé dni trávi v bare Winchester s najlepším priateľom Edom, háda sa s matkou a svoju priateľku Liz prehliada. Keď ho Liz pošle k vode, otrasie to ním tak, že sa rozhodne získať si srdce svojej priateľky nazad, napraviť vo vzťahu s matkou čo sa dá a vôbec ku svojmu životu pristupovať zodpovednejšie. Ale to ešte nie je koniec… Mŕtvi sa v hroboch nudia a majú neriadenú chuť na čerstvé mäso. Shaun zrovna prechádza obdobím veľkých zmien a táto novo vzniknutá situácia pre neho nie je žiadnou prekážkou. Tvárou v tvár epidémií po zuby ozbrojených zombie sa Shaun spriahne s Edom, aby mu bol po ruke pri záchrane matky a Liz. A keď už to musí byť, tak aj nevlastného otca a Liziných kamarátov Davida a Dianne. Cieľom je prebiť sa do najbezpečnejšieho miesta na svete – baru Winchester.

23:45 Lolita (Lolita), USA, 1962 (MGM)
Emigrant z Európy Humbert Humbert je po príchode do mesta Ramsdale v New Hampshire zasiahnutý amorovym šípom a je natoľko očarovaný, že vymýšľa diabolský plán. Ožení sa s Charlottou Haze, aby tak mohol navždy byť nablízku svojej láske, Charlottinej predčasne vyspelej dcére Lolite. V tejto horko komickej a hlboko dojímavej adaptácii románu Vladimíra Nabokova Stanley Kubrick odhaľuje tému sexuálnej posadnutosti.

00:10 Pokrvní bratia (The Boondock Saints), Kanada/ USA, 1999 (Dajto)
Írski súrodenci z Bostonu, Connor a Murphy chcú očistiť Zem od ľudského zla. Pri plnení poslania sa sami vydajú na cestu zločinu a likvidujú všetkých hriešnikov, čo nežijú podľa prikázaní. Miesto toho aby ich uväznili a potrestali, si získajú obdiv a verejnosť ich začne prezývať „Svätí“.

01:25 Raňajkový klub (The Breakfast Club), USA, 1985 (Universal Channel)
Päť študentov musí podstúpiť trest. Kvôli prehreškom musia v sobotu prísť do školy a tam stráviť deväť hodín. Stretne sa tu školská kráľovná krásy, športovec, rebel, šprt a jedno divné dievča. Dozor nad nimi má na starosť prísny profesor Vernon. Ten im dá jedinú úlohu napísať esej s viac ako 1000 slovami, na tému: ,,Kto vlastne ste?“ Päť úplne rozdielnych ľudí v prázdnej škole ale časom zisťuje, že nie sú až tak rozdielny ako by sa zdalo.


autor Tomáš Daneček 4.11.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.