TV TIPY 25.11. - 1.12. 2013

TV TIPY 25.11. - 1.12. 2013

VOD recenzia



25.11.
PONDELOK

21:55 J. Edgar (J. Edgar), USA, 2011 (Cinemax)
Šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie po takmer 40 rokov. Hoover bol obávaný, obdivovaný, vážený i zatracovaný, bol to muž, ktorý dokázal pravdu prekrútiť, rovnako tak ako ju presadiť. Jeho metódy boli bezcitné i hrdinské, jeho najväčšou túžbou bol obdiv celého sveta. Napriek tomu v súkromí za zatvorenými dverami držal tajomstvá, ktoré mohli zničiť jeho image, kariéru aj život.

22:05 Padlé ženy (The Magdalene Sisters), Velká Británia/ Írsko, 2002 (Dvojka)
Druhý autorský film Petera Mullana, je pôsobivým pohľadom do "nápravných" zariadení, ktorých ešte v druhej polovici minulého storočia fungovalo v Británii, konkrétne v Írsku, zrejme niekoľko desiatok. Prešlo nimi na 30 tisíc mladých žien a posledné z nich bolo zrušené až v roku 1996! Film bol inšpirovaný skutočnými ľudskými osudmi, ako ich zaznamenal dokumentárny film z r. 1998 Sex v chladnom podnebí. Mullanov film vyvolal silnú negatívnu reakciu v náboženských kruhoch Vatikánu, režisér sám však o svojom diele hovorí: "Nepovažujem svoj film za protikatolícky. Považujem ho za pokus napraviť krivdu, ktorá sa stala tisícom mladých dievčat."


26.11.
UTOROK

20:00 Star Wars: Epizóda III.- Pomsta Sithov (Star Wars: Episode III.- Revenge of the Sith ), USA, 2005 (Nova Cinema)
V poslednej epizóde ságy Star Wars zúria Klonové vojny, ktoré prehĺbili rozpory medzi kancelárom Palpatinom a Radou Jedi. Mladý rytier Jedi Anakin Skywalker sa musí rozhodnúť na ktorej strane bude stáť. Podľahne sľubom moci a pokušeniu Temnej strany, vstúpi do služieb zlého Darth Sidiousa a stane sa z neho Darth Vader. Sithskí lordovia sa chcú spoločne pomstiť. Prvým krokom ich plánu je likvidácia Jediov. Len Yoda a Obi-Wan prežijú a musia sa voči Sithom vzoprieť, čo vedie k dramatickému súboju svetelnými mečmi medzi Anakinom a Obi-Wanom, ktorý rozhodne o osude galaxie.

TV tipy 25.11. - 1.12. 2013 TV tipy 25.11. - 1.12. 2013 TV tipy 25.11. - 1.12. 2013


27.11.
STREDA

20:10 Falošný hrdina (Un héros très discret), Francúzsko, 1996 (Film Europe)
V posledných mesiacoch vojny, v ktorej nebojoval, v Paríži počas zimy 1944/45, sa jeden muž rozhodne stať hrdinom. Alebo skôr zosobniť hrdinu… vymyslieť si lepší, bohatší a obdivuhodnejší život než ten, ktorý má. Stane sa virtuózom v klamaní a prostredníctvom okľúk a narážok vytvorí pozoruhodnú postavu. Tento muž, ktorý je v skutočnosti niekým iným a vlastne nič nemal, získa všetko: meno, obdiv, priateľstvo, moc, lásku… ale na ako dlho.

21:30 Babel (Babel), USA, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených nexom motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška.

22:05 Případ pro začínajícího kata, ČSSR, 1969 (Dvojka)
Případ pro začínajícího kata je originálnou zmesou absurdity, čierneho humoru, symbolov, satiry, irónie a grotesknosti. Lemuel Gulliver sa dostane do tajomného kraja Balnibarbi, ktorého hlavné mesto Laputa sa oddávna vznáša vo vzduchu, bez toho aby to Balnibarbančania vedeli. Gulliver sa do Laputy dostane dlhým komínom a vracia sa do Balnibarbi zvestovať všetkým pravdu. Jeho odhalenie však berie ľuďom ideály. Nechcú poznať pravdu; neznesú pomyslenie, že žijú v trápnom klame, v lži, v poddanstve falošného mýtu, v žalostnej nevedomosti a temnote, v nešťastnej a zabudnutej končine sveta. Tento posledný film predčasne zosnulého filmára narazil po svojom uvedení na nepochopenie normalizátorov a skončil v trezore.


28.11.
ŠTVRTOK

20:10 Collateral (Collateral), USA, 2004 (Dajto)
Noci taxikára Maxa sú jedna ako druhá - krúži si vysvietenými ulicami L.A. s viac či menej zaujímavými zákazníkmi na zadnom sedadle. Raz však vezme do auta elegantného chlapíka v šedom obleku, ktorý sa predstaví ako Vincent a ponúkne mu veľmi dobrú sadzbu za okružnú jazdu cez niekoľko vopred daných miest. Hneď na prvom z nich však nastane problém - na Maxov taxík dopadne mŕtvola a vysvitne, že štedrý pasažier v tom má tak trochu prsty. Vincent ho následne so zbraňou v ruke "prehovorí" na podstatne tesnejšiu spoluprácu.

21:00 Batman začína (Batman Begins), USA, 2005 (Prima)
Ako malý chlapec, videl Bruce Wayne na vlastné oči vraždu svojich rodičov. Táto trauma v ňom zanechala stopy na celý život – jediné, po čom túžil, bola pomsta. Osud však chcel , že sa mu to však nikdy nepodarilo. Rozhodol sa vyhľadať pomoc a radu u Ra Al Ghula – majstra nebezpečného ale váženého kultu ninja na ďalekom východe. Po návrate do upadajúceho Gotham City, ktoré je pod nadvládou organizovaného zločinu a nebezpečných indivíduí, zistí, že ho Wayne Industries – spoločnosť, ktorú zdedil, podvádza. Pod svojim sídlom však objaví jaskyňu. Stane sa tak z neho nový človek – ten, ktorý bude zasievať strach do sŕdc všetkým, ktorí konajú bezprávie – stane sa z neho Batman!

TV tipy 25.11. - 1.12. 2013 TV tipy 25.11. - 1.12. 2013 TV tipy 25.11. - 1.12. 2013


29.11.
PIATOK

21:40 Bournovo ultimátum (The Bourne Ultimatum), USA/ Nemecko, 2007 (Joj)
Elitný tajný agent Jason Bourne stojí na prahu riešenia osobnej životnej hádanky. Náročnú cestu za poznaním seba samého mu prakticky od začiatku komplikovalo množstvo nájomných zabijakov, ktorí na ňom pracovali z poverenia jeho bývalých zamestnávateľov. Tí sa totiž usilujú o pravý opak toho, po čom túži Bourne. Teda aby si na všetko spomenul. Tak, ako sa čoraz väčšmi blíži k odhaleniu pravdy, zosilňuje sa ich nervozita a aktivity nimi najatých vrahov. Agent Jason Bourne pred nimi uteká cez Moskvu, Paríž, Londýn a marocký prístav Tanger až do New Yorku, kde sa pokúsi definitívne dohnať vlastnú minulosť, aby sa mohol začať pozerať do budúcnosti. Nebude to mať ľahké, pretože okrem ostrostrelcov z podsvetia ho tu, snáď okrem armády, prenasledujú všetky ozbrojené americké zložky.

21:55 Zbohom, baby (Gone Baby Gone), USA, 2007 (Nova Cinema)
Režisérska prvotina Bena Afflecka pred nami otvára Boston, ktorý je znepokojivo obyčajný, špinavý a bezútešný. Obyčajný život vo veľkej krajine nie je o nič väčší ako inde, skôr naopak. Tlak sociálnej biedy, apatia k životu a drogy patria k životu viac, ako objatie alebo starostlivosť o blízkeho. Strata malého dievčatka rozvíri hladinu a k frontálnemu nasadeniu polície sa pridávajú aj súkromné snahy o vyriešenie prípadu. Dvojica súkromných detektívov Patrick Kenzie (Casey Affleck) a Angie Gennaro (Michelle Monaghan) vsádza na to, že sa dostane so svojimi otázkami k odpovediam, aké by polícia nikdy nedostala. Ich motivácie vyriešiť prípad sú od začiatku pomerne altruistické a napriek tomu, že Angie sa bojí, čo z toho môže vyliezť, postupne sú stále viac vťahovaní do sveta, ktorý nie je tvorený skautskými sľubmi. 

21:55 Papierový mesiac (Paper Moon), USA, 1973 (Dvojka)
V USA tridsiatych rokov sa deväťročná sirota Addie pripojí k matkinmu dávnemu priateľovi Mozesovi Prayovi, podvodníčkovi, ktorý sa živí podomovým predajom Biblií. Spočiatku má Addie len odviesť k jej tete vo vzdialenom meste, ale po ceste zistí, že vďaka dievčatku dokáže lepšie pôsobiť na potenciálnych zákazníkov a okrem toho nie je vylúčené, že Addie je v skutočnosti jeho dcéra. Čoskoro sa z nich stane zohraná dvojica, ktorá sa neživí len podomovým predajom, ale aj rôznymi drobnými podvodmi, až kým si jedného dňa neodtrhnú príliš veľké sústo.

23:10 Hadie oči (Snake Eyes), USA, 1998 (Prima)
Minister Kirkland naživo sleduje boxerský zápas. Má to byť veľkolepá udalosť, ale skončí sa tragicky – minister zahynie rukou palestínskeho teroristu. Politikov ochrankár začne sám hľadať vraha a postupne odhaľuje rozsiahle sprisahanie.


30.11.
SOBOTA

20:55 Thunderball (Thunderball), Veľká Británia/ USA, 1965 (Čt2)
Tak takto odvážne sa ešte nikto nezmocnil tak vzácneho úlovku, ako sú dve jadrové hlavice. Agent zločinnej organizácie SPECTRE sa celkom nenápadne votrel do bombardéra NATO, ktorý sa mu následne podarilo uniesť a získať pre Spectre dôležitý nástroj na vydieranie. Suma na výkupné znie sto miliónov libier. Británia vysiela svojich všetkých 00 agentov vrátane Bonda, aby hrozivé plány šialených zločincov prekazili.

22:10 Volanie mora (Mar adentro), Španielsko/ Francúzsko/ Taliansko, 2004 (Dvojka)
Stačil jeden dlhý pohľad inam, na ňu, jedna nepozornosť a skok do ustupujúceho mora zmenil život Ramóna Sampedra (Javier Bardem) na nepoznanie. Pri skoku hlavou vpred si nezlomil väz, ani neupadol do bezvedomia, ani sa neutopil. Ostal žiť, so spomienkou na celý predchádzajúci život, pripútaný na posteľ ochrnutý. Celých 28 rokov 4 mesiace a niekoľko dní hľadal legálnu cestu preč z tohto sveta. Celých 28 rokov 4 mesiace a niekoľko dní ho v tomto snažení podporovali ľudia, ktorí ho milovali, ktorým na ňom záležalo, ktorí obetovali vlastné životy a robili všetko pre to, aby bol ten jeho aspoň o niečo lepší.

22:30 Melódia podzemia (Mélodie en sous-sol), Francúzsko/ Taliansko, 1963 (Čt1)
Charles je po piatich rokoch prepustený z väzenia. Veľa sa toho zmenilo, Paríž sa mení v jedno veľké stavenisko a ani v zlodejskej branži už to nie je, čo to bývalo. Charles si v svojej cele všetko premyslel. Chce spraviť poslednú veľkú lúpež, aby zabezpečil seba a svoju vernú ženu na staré kolená. Pre svoj plán vylúpiť najväčšie kasíno v Cannes potrebuje parťáka. Francis je síce trochu mladý, zbrklý a ešte sa nevie správať ani obliekať, ale rýchlo sa učí. Charles z neho spraví elegantného šviháka a jeho počestného švagra prehovorí, aby im robil vodiča. Jeho plán je premyslený do posledného detailu, len nesmie nikto spraviť chybu.

TV tipy 25.11. - 1.12. 2013 TV tipy 25.11. - 1.12. 2013 TV tipy 25.11. - 1.12. 2013


1.12.
NEDEĽA

20:00 Temný Rytier (The Dark Knight), USA, 2008 (Nova Cinema)
V pokračovaní úspešného hitu Batman začína opäť spojili svoje sily výnimočný režisér Christopher Nolan a skvelý herec Christian Bale, ktorý si vracia ako Batman/ Bruce Wayne. V Temnom rytierovi Batman zvyšuje stávku v boji so zločinom. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta, sa snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta. Toto spojenectvo spočiatku funguje efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že to bola iba pasca a oni sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca, ktorého všetci obyvatelia Gothamu poznajú ako Jokera. K hereckým esám z filmu Batman začína (Christian Bale, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman) pribudli Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal a vynikajúci Heath Ledger vo svojej poslednej roli - šialeného klauna Jokera.

20:00 Exodus (Exodus), USA, 1960 (MGM)
Príbeh skupiny Židov odohrávajúci sa v napätých dňoch po II. Svetovej vojne. Neobyčajná a mimoriadna kronika presunu ľudí, znovuzrodenie a ustanovenie nového národa, nakrútená podľa bestselleru Leona Urisa. Ari Ben Canaan, veliteľ Izraelcov v ilegalite, vedie 600 Židov, zadržaných v táboroch na Cypre, do rozľahlých území Palestíny. Ale britské jednotky čoskoro odhalia jeho zámer a nútia ho vrátiť sa.

22:00 Strieľajte na pianistu (Tirez sur le pianiste), Francúzsko, 1960 (Film Europe)
Hrdinom druhého celovečerného filmu Francoisa Truffauta je klavirista v malom pochybnom bare Charlie. Nikto netuší, že v minulosti bol slávnym klavírnym virtuózom a jeho pravé meno je Edouard Saroyan. Jedného dňa mu manželka prezradila, že za jeho úspech musela zaplatiť impresáriovi vlastným telom a následne spáchala samovraždu. Edouard sa vtedy vzdal skvelej hudobnej kariéry a pretrhol všetky väzby s minulosťou. Sám vychováva mladšieho brata Fida a vyhýba sa kontaktom s okolím. Až do dňa, kedy sa do baru prichádzajú skryť jeho ďalší dvaja bratia Chico a Momo, prenasledovaní gangstermi. Charlie im pomôže, ale sám sa tak dostane do ťažkostí. So zloduchmi aj s bolestnou minulosťou mu chce pomôcť zamilovaná servírka Lena.


autor Tomáš Daneček 25.11.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.