TV TIPY 16.12. - 22.12. 2013

TV TIPY 16.12. - 22.12. 2013

VOD recenzia



16.12.
PONDELOK

21:50 Súmrak dňa (The Remains of the Day), Veľká Británia/ USA, 1993 (Čt2)
Snímka režiséra Jamesa Ivoryho a jeho stálych spolupracovníkov je - podobne ako Izba s  výhliadkou či Howards End - opäť dokonalou sociálno-psychologickou dobovou štúdiou. Jeho predlohou sa stal román Kazua Ishigura, Japonca, žijúceho od r. 1960 v Anglicku a ukazuje pôsobivý obraz dnes už zaniknutého sveta anglických šľachtických sídel. Odohráva sa v dvoch časových rovinách: jednak v druhej polovici päťdesiatych rokov, jednak - a hlavne - pred druhou svetovou vojnou, v rozsiahlych retrospektívach, mapujúcich okrem osobného života oboch protagonistov aj naivné snahy ich pána, lorda Darlingtona, o politiku appeasementu. Film získal mnoho britských i medzinárodných cien, nominovaný bol na celkom osem Oscarov.

22:00 Topenie po číslach (Drowning by Numbers), Velká Británia/ Holandsko,1988 (Cinemax)
Greenwayova zložitá úvaha o umení a hrách lásky i smrti je poeticko-fantastickým mystériom troch vraždiacich žien, ktoré postupne utopia svojich nevyhovujúcich manželov a aby si zaistili beztrestnosť, vynútia si "spoluúčasť" na romantickom obhliadačovi mŕtvol. V čiernej komédii dominuje krása až barokovo prebujnelého obrazu, inšpirovaného holandskými majstrami a anglickými krajinármi minulého storočia, zachytávajúceho lyrické pôvaby východoanglickej krajiny.

22:05 Chlapec na bicykli (Le gamin au vélo), Belgicko/ Francúzsko/ Taliansko, 2011 (Dvojka)
Dvanásťročného Cyrila jeho otec "dočasne" umiestni do detského domova. V skutočnosti však len nemá odvahu na to, aby chlapcovi povedal, že sa ho navždy zrieka. Cyril v sebe stále živí nádej, že si ho otec jedného dňa vezme k sebe, otvára sa však pred ním šanca na nový život v podobe Samanthy, ktorá si ho začne brávať na víkendy. Film získal Veľkú cenu poroty na MFF v Cannes a mnoho ďalších ocenení.

TV tipy 16.12. - 22.12. 2013 TV tipy 16.12. - 22.12. 2013 TV tipy 16.12. - 22.12. 2013


17.12.
UTOROK

21:25 Špinavá hra (Play Dirty), Veľká Británia, 1968 (Barrandov)
Britský vojnový film z roku 1968 inšpirovaný akciami Long Range Desert Group, jednotiek vytvorených v Afrike za druhej svetovej vojny pre prieskum bojom. Skupina vojakov pod velením plukovníka Mastersa podniká prieskumné akcie ďaleko za tylom nepriateľa. Pri jednej z takýchto akcií objavia sklad paliva Rommelovej armády. Ústredné velenie rozhodne o likvidácii tohto skladu a prevedením úlohy sú poverení kapitán Douglas (Michael Cane) a kapitán Cyril Leeche (Nigel Davenport). Malá jednotka sa vydáva do púšte, avšak v priebehu akcie dôjde k zmene plánov ústredného velenia.

23:40 Temný obraz (A Scanner Darkly), USA, 2006 (Čt Art)
Ako hlboko vidí snímač? Do vašej hlavy? Do vášho srdca? Prichádza Temný obraz, nakrútený podľa románu legendárneho autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, ktorého podpis nájdete na predlohách k filmom Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater prenáša na plátno komixovú formu. Čas: Blízka budúcnosť. Miesto: Predmestie. Príbeh: Prepletený, zábavný príbeh o ľuďoch závislých na látke D, príbeh o vláde, ktorá drzo ničí svojich voličov – ich občianske práva a osobné vzťahy – len aby ich ochránila.

00:00 Invázia lupičov tiel (Invasion of the Body Snatchers), USA, 1978 (MGM)
Prvý remake rovnomenného klasického hororu Dona Siegela z roku 1956 sa odohráva v San Francisku. Keď si Matthew Bennell  uvedomí, že niektorí z jeho priateľov sa po utrhnutí zvláštnej rastliny nesprávajú, ako by mali, je plán nepriateľských mimozemšťanov na ovládnutie planéty a jej pretvorením k obrazu svojmu v plnom prúde. Každý človek, ktorý utrhne podivnú cez noc vykvitnutú rastlinu je nahradený klonom, ktorý však poslúcha agresorov a jedná čisto v ich záujme.


18.12.
STREDA

21:50 Útek v reťaziach (The Defiant Ones), USA, 1958 (MGM)
Film nezávislého hollywoodskeho producenta a režiséra Stanleyho Kramera rozpráva dramatický a pritom hlboko ľudský príbeh dvoch trestancov, černocha Noaha Cullena (Sidney Poitier) a belocha Johna Jacskona (Tony Curtis), ktorí utekajú pred zákonom. Cestu k neplánovanému úteku dvojici ponúkne havária väzenského voza. Bohužiaľ sú k sebe na každom kroku pripútaní oceľovými putami.

22:30 Americká krása (American Beauty), USA, 1999 (Nova)
Na prvý pohľad sú Burnhamovci šťastnou rodinou. Pohodlný dom, auto kvalitnej značky, pôvabná dospievajúca dcéra študujúca na správnej škole, rodičia úspešní vo svojich povolaniach. Nikto sa nečuduje, že pani Burnhamová je večne samý úsmev. V skutočnosti je ale všetko inak. Obraz dokonalosti matke Carolyn a dcére Jane neustále kazí otec Lester. Začína stále častejšie dávať najavo, že sa mu nedarí a že je nespokojný so svojim životom. Ešte včera nerozhodný a zakríknutý Lester sa ale rozhodne "krízu stredného veku" riešiť nečakane radikálne.

00:00 Světáci, ČSSR, 1969 (Dvojka)
Trojica dedinských fasádnikov pracuje na montáži pri obnove pražskej zástavby. A keď už sa dostali do hlavného mesta, rozhodnú sa, že by neškodilo si tu poriadne užiť a vyhodiť si z kopýtka. Aby nerobili hanbu, nechajú si dokonca dať "lekciu" spoločenského správania a bontónu, pričom svojho školiteľa, ktorým nie je nikto iný než Oldřich Nový, pomaly nechcene zdeptajú.

TV tipy 16.12. - 22.12. 2013 TV tipy 16.12. - 22.12. 2013 TV tipy 16.12. - 22.12. 2013


19.12.
ŠTVRTOK

20:15 Neboj, som v poriadku (Je vais bien, ne t'en fais pas), Francúzsko, 2006 (Film Europe)
Po návrate z prázdnin zažije 19 ročná Lili šok. Rodičia jej oznámia, že jej brat Loic po hádke s otcom odišiel. Správa dievčinu položí. Nedokáže jesť ani spať a v škole skolabuje. Prebudí sa na psychiatrii. K životu ju preberú pohľadnice od milovaného brata a ona začne túžiť po veľkých životných zmenách.

23:25 Lenny (Lenny), USA, 1974 (MGM)
Nezvyčajne otvorený, nič nezastierajúci životopisný film pojednáva o slávnom americkom bavičovi Lennym Bruceovi, ktorý holdoval drogám, priblblým vtipom a následne sa vrhol na politické útoky. To všetko ho privádzalo do konfliktu s prudérnymi spoluobčanmi a zákonom. Vynikajúci herecký výkon Dustina Hoffmana v titulnej úlohe hraničí s akýmsi súznením s predstavovanou osobnosťou.


20.12.
PIATOK

20:05 Milenci zo severného pólu (Los Amantes del Círculo Polar), Špa./ Fr., 1998 (Film Europe)
Anna a Otto sa stretnú v škole jedného dňa potom, čo Annin otec zomrel a jej matka sa vydala za Ottovho otca. Vzťah medzi nimi nakoniec prerastie v lásku, ktorú však pred okolím skrývajú. Po čase sa ich cesty rozdelia a každý sa vydá inam. Ich životy sa tak stávajú kruhom, ktorý sa uzatvára na severnom póle, kam obaja milenci neodvratne smerujú.

21:55 Rozum a cit (Sense and Sensibility), USA/ VB, 1995 (Čt2)
Druhá manželka vidieckeho šľachtica Dashwooda sa po jeho smrti musí vysťahovať z rodinného sídla spolu s tromi dcérami, pretože celý majetok dedí Dashwoodov syn z prvého manželstva John. Stretnutie s Johnovou rodinou a pobyt v novom bydlisku znamenajú pre dve staršie dcéry vdovy Dashwoodovej príležitosť zoznámiť sa  s osudovými mužmi. Praktická Elinor sa zblíži so zámožným Edwardom. Jeho rodina však tento vzťah neschváli a snaží sa ich rozdeliť. Romantická Mariane zasa uprednostňuje cit a netúži po svadbe s majetným plukovníkom Brandonom, ktorého jej vybrala teta.

22:05 Veľký Gatsby (The Great Gatsby), USA, 1974 (Dvojka)
Gatsby (Robert Redford) sa zamiloval do krásnej Daisy (Mia Farrow). Tá sa však rozhodla pre iného. Gatsby sa ale nevzdáva a je rozhodnutý svoju lásku získať späť za každá cenu. Film, ktorý je adaptáciu literárnej predlohy Francisa Scotta Fitzgeralda, bol nakrútený podľa scenára Francisa Forda Coppolu a ocenený dvoma Oscarmi.

23:25 Americký gangster (American Gangster), USA, 2007 (Prima)
Atmosféra vojny vo Vietname na začiatku sedemdesiatych rokov doľahla na Ameriku ako ťažký balvan. Vojaci sa z ázijských bojísk vracali buď v čiernych vreciach alebo závislí na drogách a túto „záľubu“ šírili medzi verejnosťou rýchlosťou lavíny. Obchodu s drogami sa okamžite chopili mafiánske klany, ktoré kvôli kľudu na prácu neváhali korumpovať celé policajné zbory. V tomto ovzduší sa zrodila čierna hviezda podsvetia Frank Lucas (Denzel Washington). Frank vďaka vlastnej odvahe a inteligencii dokáže okamžite zaplaviť ulice New Yorku bezkonkurenčne najlepšou a pritom najlacnejšou drogou. Vďaka tomu sa rýchlo vyšvihol na najvyšší vrchol tunajších mafiánskych štruktúr, odkiaľ s bohorovným kľudom riadi svoje impérium a pomocou finančných injekcií aj nečinnosť miestnych policajtov. Detektív Richie Roberts (Russel Crowe) je medzi nimi bielou vranou a predovšetkým vďaka svojej povesti dostane za úlohu postaviť protikorupčný tím , ktorý má zavedený poriadok zmeniť.

00:05 Prineste mi hlavu Alfreda Garciu (Bring Me the Head of Alfredo Garcia), Mexiko/ USA, 1974 (MGM)
Snímka z roku 1974 patrí medzi najosobnejšie diela režiséra Sama Peckinpaha. Sú mu dokonca pripisované autobiografické prvky. Skôr než o road-movie ide vlastne o western zo súčasnosti. Peckinpah v ňom ako obvykle nešetrí násilnými scénami a morbídnymi výjavmi, avšak ponúka aj okamžiky romantického odpočinutia a ironického nadhľadu.

TV tipy 16.12. - 22.12. 2013 TV tipy 16.12. - 22.12. 2013 TV tipy 16.12. - 22.12. 2013


21.12.
SOBOTA

14:55 Vtedy na západe (C'era una volta il West), Taliansko/ USA, 1968 (Jednotka)
Tajomný pištoľník Harmonica (Charles Bronson) prichádza ochrániť záujmy krásnej vdovy Jill McBain (Claudia Cardinale), ktorej rodinu vyvraždil nemilosrdný Frank (Henry Fonda), najnebezpečnejší pištoľník divokého Západu... Kultový spaghetti western Sergia Leoneho s nezabudnuteľnou hudbou Ennia Morriconeho. Rachot vlaku prehlušuje úzkostlivé tóny harmoniky a my tušíme, že západ už nikdy nebude taký ako kedysi.

21:45 Domino (Domino), USA/ Francúzsko/ Velká Británia, 2005 (Film+)
Keira Knightley (Piráti z Karibiku, Král Artuš, Láska nebeská) v úlohe modelky Domino Harvey, ktorá opustila svoju kariéru a stala sa lovkyňou ľudí. Thriller podľa skutočného príbehu nakrútil Tony Scott (Nepriateľ štátu, Posledný skaut).

21:55 Milionár z chatrče (Slumdog Millionaire), Veľká Británia, 2008 (Nova Cinema)
Jamal Malik, obyčajný indický chlapec žijúci v tých najchudobnejších podmienkach bombajských slumov, sedí v kresle svetoznámej hry Chcete byť milionárom a čaká na otázku za rozprávkových dvadsať miliónov indických rupií. Nie každému sa však pozdáva, ako sa chlapec bez vzdelania, môže prebojovať tak ďaleko a prakticky na každú otázku odpovedať s toľkou istotou. Podvádza, má len šťastie, je to génius. Alebo je to jeho osud? Po prvom večeri súťaže a zostávajúcej poslednej otázke, ho teda rovno pred štúdiom čaká polícia. Jamala odvedú na stanicu a začína sa vyšetrovanie – prečo, ako a kedy sa dozvedel odpovede, kto mu našepkával, s kým spolupracoval. Avšak postupom času, ako Jamal rozpráva svoj životný príbeh, aj samotní policajti začínajú zisťovať, že tento človek s neľahkými skúsenosťami možno predsa len hovorí pravdu a odpovede naozaj vie.

22:00 Skrotená hora (Brokeback Mountain),USA, 2005 (Čt2)
Príbeh lásky a priateľstva od oscarového režiséra Anga Leeho. Film rozpráva milostný príbeh dvoch mladých mužov, rančera a kovboja, ktorí sa poznali v lete roku 1963 a stali sa priateľmi na celý život. Prežili mnoho radosti i tragédii, vďaka ktorým poznali slabosť a silu lásky. Ennis Del Mar a Jack Twist sa zoznámia vo Wyomingu, kde pracujú ako kovboji na hore Brokeback.

22:25 Muži, ktorí nenávidia ženy (The Girl With the Dragon Tattoo), USA/ Švédsko/ Velká Británia/ Nemecko, 2011 (Joj)
Mikael Blomkvist (Daniel Craig) je finančný reportér, odhodlaný očistiť svoju povesť po tom, čo bol obvinený z verejného osočovania. Henrik Vanger (na Oscara nominovaný Christopher Plummer) - jeden z najbohatších priemyselníkov vo Švédsku, ho povolal aby rozlúštil tajomstvo dávneho zmiznutia jeho milovanej netere Harriet, ktorú, ako je Vanger presvedčený, zavraždil niektorý z členov jeho rodiny. Novinár sa vydáva na odľahlý ostrov pri zamrznutom švédskom pobreží, bez toho, aby tušil, čo tam na neho čaká. V tej istej dobe je Lisbeth Salanderová (Rooney Mara), výstredný, ale veľmi efektívny detektív spoločnosti Milton Security, poverená úlohou preveriť Blomkvista. Táto úloha má nakoniec za následok to, že s Mikaelom spoja sily pri vyšetrovaní vraždy Harriet Vangerovej. Hoci sa Lisbeth dištancuje od sveta, ktorý ju viackrát zradil, jej hackerské schopnosti a dokonalé sústredenie sa ukážu ako veľmi dôležité pri vyšetrovaní prípadu. Keď sa Mikael postaví tvárou v tvár zarmútenej rodine Vangerových, odhaľuje Lisbeth tajomstvo, ktoré bolo zamietnuté pod koberec. Dvojica začína odkrývať reťaz vrážd, tiahnucich sa z minulosti až do súčasnosti, ktoré oboch detektívov krehkým putom zbližuje, ale súčasne ich vťahuje do najdivokejších prúdov rieky moderného zločinu.

TV tipy 16.12. - 22.12. 2013 TV tipy 16.12. - 22.12. 2013 TV tipy 16.12. - 22.12. 2013


22.12.
NEDEĽA

16:05 El Dorado (El Dorado), USA, 1966 (Jednotka)
Režisér Howard Hawks nebol síce špecialistom na westerny ako napr. John Ford, ale k  americkému žánru prispel niekoľkými dielami, ktoré nepochybne patria do pomyselného zlatého fondu, napr. Červená rieka (1947) a Rio Bravo (1959). Westernami svoju dlhú režisérsku dráhu aj uzavrel. Námet snímky nie je práve pôvodný, ale herecké obsadenie a Hawksova remeselná zručnosť pomáhajú zabudnúť na podobné prehrešky. Dôležité sú typické ingrediencie žánru, statočnosť, odvaha, zmysel pre česť a priateľstvo, a tých je tu požehnane. Mimo hereckých veteránov sa vo výraznej úlohe mladíka s neobvyklým menom Mississippi uplatnil vtedy začínajúci James Caan.

21:45 Polnočný kovboj (Midnight Cowboy), USA, 1969 (Čt2)
Slávna americká dráma režiséra Johna Schlesingera. Film získal v roku 1970 Oscarov v kategórii najlepší film, najlepšia réžia a scenár. Deziluzívny pohľad anglického režiséra na New York ako miesto sociálnych protikladov, sklamaných snov a nádejí naivného dedinského chlapca z Ďalekého západu, salónneho kovboja Joe Bucka (Jon Voight). Príbeh dvoch priateľov, ktorých spojí náhoda a ktorých mesto vyvrhne ako nepotrebných na smetisko ľudských osudov, obohatil vynikajúcim výkonom Dustin Hoffman v úlohe chromého tuberkulózneho stroskotanca.

22:00 Kráľovská aféra (En Kongelig Affære), Dánsko/ Švédsko/ Česko, 2012 (Film Europe)
Kráľovská aféra je príbeh vášnivej a zakázanej lásky, ktorá ovplyvnila celý národ. Vzťah medzi Johanom Struenseeom, nemeckým lekárom pološialeného dánskeho kráľa Kristiána VII. a jeho manželkou, mladučkou kráľovnou Karolinou Matyldou Hannoverskou prepukla v 70. rokoch 18. storočia. Reálna historická udalosť čakala na svoju filmovú podobu a o jej zobrazenie sa veľmi dlho pokúšalo niekoľko tvorcov. Podarilo sa to napokon Nikolajovi Arcelovi, ktorý do hlavných úloh tejto fascinujúcej historickej drámy obsadil skvelého dánskeho herca Madsa Mikkelsena a Aliciu Vikander. Snímku produkovala dánska spoločnosť Zentropa (spoluzakladateľom je Lars von Trier), ktorá stojí za takými úspešnými filmami ako Melancholia, Bratia, Lepší svet, Antichrist a cca. 70 ďalších celovečerných filmov. Kráľovská aféra bola z 90% nakrúcaná v Čechách. Napriek tomu, že film s typickou seversky temnou atmosférou spracúva istú etapu dánskych dejín menej známu širšej európskej verejnosti, jej zápletka je taká univerzálna, že si získala celosvetový divácky ohlas.

23:25 Dobrý, zlý a divný (좋은 놈 남쁜 놈 이상한 놈), Južná Kórea, 2008 (Film+)
Najväčší komerčný hit roku a z hľadiska diváckej návštevnosti jeden z top 25 najúspešnejších filmov v dejinách juhokórejskej kinematografie nadväzuje na tradíciu tzv. mandžuských westernov. Táto v zahraničí neznáma a v Kórei zabudnutá kategórie označuje snímky zasadené do prostredia Mandžuska tridsiatych rokov 20. storočia, ktoré tematicky zodpovedali americkým westernom. Režisér Kim Ji-un v tomto akčnom dobrodružnom spektákle spája inšpiráciu legendárnym eposom Dobrý, Zlý a Škaredý Sergia Leoneho s dravou neviazanosťou detinsky idealizovaných mandžuských westernov a rozprávacou štruktúrou súčasných blockbusterov.


autor Tomáš Daneček 16.12.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.