TV TIPY 30.12. - 3.1. 2014

TV TIPY 30.12. - 3.1. 2014

článok



30.12.
PONDELOK

20:20 Nedotknuteľní (Intouchables), Francúzsko, 2011 (Jednotka)
Ochrnutý bohatý aristokrat Philippe si za svojho nového opatrovateľa vyberie Drissa - černošského mladíka zo sídliska, ktorého práve prepustili z väzenia. Napriek obrovským rozdielom medzi nimi ich spojí nedotknuteľné a bláznivé priateľstvo, vďaka ktorému obaja dokážu veľké veci v tejto komédii o tom, že ani ochrnutý človek nemusí stratiť zmysel života a toto zistenie mu môže sprostredkovať tá najmenej pravdepodobná osoba. Nedotknuteľní sa stali najúspešnejším európskym filmom posledných dvoch desaťročí.

20:55 Závet (Завет), Srbsko/ Francúzsko, 2007 (Dvojka)
Živojin (Aleksandar Berček) žije spolu so svojim vnukom Tsanom (Uros Milovanovič) v odľahlej srbskej dedinke. Než odíde zo sveta, bol by rád, keby Tsane naplnil jeho závet. Dá mu tri úlohy: predať kravu a za utŕžené peniaze kúpiť ikonu svätého Nikolaja, zohnať si niečo pre seba na pamiatku a priviesť si ženu. Na prvý pohľad ľahké úlohy budú pre prostého sedliaka o niečo obtiažnejšie. Svoj príbeh Emir Kusturica rozpráva svojim osvedčeným spôsobom, ako balkánsku feériu plnú zhmotnených predstáv, imaginácie a streštených nápadov a situácii.

22:40 Ryba menom Wanda (A Fish Called Wanda), Veľká Británia, 1988 (Čt1)
Diamanty za 20 miliónov libier majú nových nových majiteľov, ktorí sa ich veľmi ľahko zmocnili: gangstra Georgea a Kena, Georgeovu milenku Wandu a jej brata. Dvadsať delené štyrmi je naozaj pekná suma, ale dvadsať delené dvoma, to znie predsa len lepšie.

TV tipy 30.12. - 3.1. 2014 TV tipy 30.12. - 3.1. 2014 TV tipy 30.12. - 3.1. 2014


31.12.
UTOROK

16:00 Beetlejuice (Beetlejuice), USA, 1988 (Čt2)
Sympatický manželský pár, Adam a Barbara, majú po dopravnej nehode, pri ktorej spadli z mostu do rieky, zvláštny pocit. V rieke sa totiž utopili a teraz sú z nich duchovia. Len čo sa so situáciou aspoň nejako vyrovnajú (a letmo prelistujú príručku pre zosnulých), už im osud uštedrí ďalšiu podpásovku - dom, v ktorom žili, nemôžu opustiť, a ešte sa k nim nasťahujú noví nájomníci. Tí sú nielenže živí a nesympatickí až na kosť, ale navyše neveria na duchov. Našťastie je tu ON - bioexorcista Beetlejuice.

20:00 Zámena (Trading Places) USA, 1983 (Nova Cinema)
Úspešný obchodník s komoditami Louis Winthorpe a pouličný podvodník Billy Ray Valentine si zo dňa na deň musia vymeniť svoje miesta, ktoré im boli dávno v živote určené. To je len začiatok dômyselných intríg, v pozadí ktorých stoja dvaja namyslení boháči. V hlavných úlohách sa predstavia Dan Aykroyd, Eddie Murphy, Jamie Lee Curtis.

00:05 Vlani v Marienbade (L' Année dernière à Marienbad), Fran./ Taliansko, 1961 (Film Europe)
Slávny film Vlani v Marienbade vznikol za spolupráce režiséra Alaina Resnaisa, jedného zo spoluzakladateľov francúzskej nové vlny a Alaina Robbe-Grilleta spisovateľa a scenáristu, predstaviteľa takzvaného nového románu. V roku 1961 získala táto snímka na festivale v Benátkach Zlatého leva. Ihneď po uvedení sa stal kľúčovým dielom kinematografie naznačujúcim ďalšie možnosti vývoja filmového jazyka. Tzv. "ciné-roman" je akýsi prechod medzi románom a filmovým scenárom. V tomto žánri napísal Robbe-Grillet ešte dve knihy. Pri práci na scenári a následnom nakrúcaní pracoval súčasne aj na románe, takže film a kniha sa takmer zhodujú. V knihe sa nachádzajú podrobné popisy jednotlivých scén so zvláštnym zameraním na detaily, ktoré môžu uniknúť, ako zmeny kostýmov, prostredí atď.

TV tipy 30.12. - 3.1. 2014 TV tipy 30.12. - 3.1. 2014 TV tipy 30.12. - 3.1. 2014


1.1.
STREDA

20:30 Čajka Jonathan Livingston (Jonathan Livingston Seagull), USA, 1973 (Dvojka)
Filmová bájka podľa románu Richarda Bacha prostredníctvom titulnej čajky rozvíja tému neľahkého presadzovania osobnej slobody a sebarealizácie. Jonathan Livingston nechce byť ako ostatné čajky v kŕdli, ktoré iba slepo nasledujú konformné zásady a prehrabujú sa v odpadkoch na prímorských skládkach. Film bol pri uvedení v USA roztrhaný kritikou, zato v normalizačnom Československu sa po uvedení stal kultom.

22:25 Minority Report (Minority Report), USA, 2002 (Dajto)
Námetom pre natočenie Minority Report sa stala tridsať stránková poviedka sci-fi klasika Philipa K. Dicka (podľa jeho poviedok boli natočené filmy Blade Runner, Total Recall, Impostor), ktorú napísal ešte v roku 1956. Spielberg úplne prepadol jej sile a s rozhodnutím preniesť ju na filmové plátno dlho neváhal. Nápad, že v budúcnosti sa bude dať predchádzať vraždám je natoľko vzrušujúci, že sa o filmové spracovanie sám pýta. Dej poviedky smeruje k detektívnej žánrovej forme s ktorou Spielberg nemal prakticky žiadne skúsenosti. Bola to ale výzva a hlavne možnosť konečne natočiť film s prvkami staromódneho filmu noir.

00:00 Ararat (Ararat), Kanada / Francúzsko, 2002 (Filmbox)
Zložitá štruktúra Egoyanovho filmu nazvaného podľa arménskeho národného a kultúrneho symbolu Ararat, zachytáva niekoľko historických plánov a dejových motívov, ktorých spoločným menovateľom je sám otrasný priebeh vyhladzovania Arménov Turkami a predovšetkým jeho reflexia v životoch priamych účastníkov aj ďalších generácií.

TV tipy 30.12. - 3.1. 2014 TV tipy 30.12. - 3.1. 2014 TV tipy 30.12. - 3.1. 2014


2.1.
ŠTVRTOK

21:00 Jízda, Česko, 1994 (Čt2)
Kultové road movie s pesničkami skupiny Buty sa pre českú kinematografiu stalo dôkazom, že aj za málo peňazí sa dá nakrútiť skvelý film. Jízda je príbeh o dvoch kamarátoch, jednom dievčati, zelenom kabriolete a horúcich letných hrách. Radek a Jakub sa vyberú na letnú cestu lacným kabrioletom z autobazáru. Na ceste stretávajú záhadnú stopárku Aňu. Trojica nových priateľov prežíva na ceste južnými Čechami množstvo pohody a dobrodružstiev, no na jej konci ich čaká bolestné vytriezvenie.

22:15 Čokoláda (Chocolat), Veľká Británia/ USA, 2000 (Jednotka)
Pokojné malé mestečko Lansquenet na juhu Francúzska, by možno dodnes zostalo utiahnuté a nevýrazné, keby sa jedného dňa nezdvihol severák a neprivial by hostí. S vetrom v chrbte a s červenou kapucňou na hlave prichádza do malebného mestečka neznáma cudzinka Vianne (Juliette Binoche) so svojou malou dcérou Anouk (Victoire Thivisol). Jej prvé kroky vedú do domu starej pani Voizinovej majiteľky rozbitého obchodu. Má jasný cieľ, prenajať si starý obchod a začať predávať čokoládu. Päť nominácii na Oscara dáva tušiť, že film Čokoláda je silným vizuálnym a umeleckým zážitkom. Čokoláda je čosi, čo učí ľudí k vzájomnej tolerancii, pochopeniu a láske. Každý z nás má tú svoju, ktorú pravidelne potrebuje. Jej nedostatok, alebo nadbytok je veľkým problémom.

01:15 Grindhouse: Planéta Teror (Grindhouse: Planet Terror), USA, 2007 (Film+)
Manželia Dakota a William (Mary Shelton a Josh Brolin) pracujú v nemocnici ako lekári. Ich dnešná šichta vyzerá skôr na funus. Čakáreň zaplavuje dav potrhaných ľudí z mesta. Symptómy sú podozrivo rovnaké: neprítomný pohľad a odpudivé hnisajúce rany. Medzi zranenými je aj tanečnica Cherry (Rose McGowan), ktorá prišla o nohu pri jednom z útokov. Jej parťák Wray (Freddy Rodriguez) sa ponáhľa do nemocnice, aby jej kryl chrbát. Aj keď bez nohy, Cherry ešte nezatancovala svoje posledné číslo. Ako sa vredmi pokrytí spoluobčania menia v zúrivých agresorov, Cherry a Wray vedú skupinku náhodných bojovníkov do divokej noci. Budúcnosť neponúka nič, než milióny nakazených a nespočetné množstvo mŕtvych. Len niekoľko (zatiaľ) šťastlivcov hľadá posledné bezpečné útočisko na Planéte teroru.

TV tipy 30.12. - 3.1. 2014 TV tipy 30.12. - 3.1. 2014 TV tipy 30.12. - 3.1. 2014


3.1.
PIATOK

20:15 Prázdniny (The Holiday), USA, 2006 (Joj)
Amandu (Cameron Diaz), bohatú a sympatickú Američanku, práve podviedol jej priateľ. Nechce o chlapoch ani počuť a potrebuje zmeniť prostredie. Spojí sa teda cez internet s Iris (Kate Winslet) – chudobnou, ale úplne totožne postihnutou dedinčankou, ktorej najväčšia láska sa práve bude ženiť a ani jej to nepovedala. Vydajú sa naprieč kontinentmi. Na ceste ich čaká fatálne zistenie: I keď sa pred nimi človek snaží utiecť cez pol sveta, chlapi sú proste všade. Nie náhodou sa obe proti svojej vôli zamilujú: Tými šťastnými do milostného štvoruholníka sú uhladený, úspešný, podnikavý Jude Law a trochu ťažkopádny, ale za všetkých okolností ukecaný a vtipný Jack Black.

21:20 Smiem prosiť? (Shall we ダンス? ), Japonsko, 1996 (Dvojka)
Shohei Sugiyama (Kōji Yakusho) je úspešný slušne zarábajúci muž, s domom na predmestí, oddanou manželkou Masako, (Hideko Hara) a násťročnou dcérou Chikage (Ayano Nakamura). Pracuje ako účtovník vo firme v Tokiu. Napriek tomu, že patrí k úspešným ľuďom, Sugiyama začína cítiť v svojom živote prázdnotu, stratu smeru a prepadá depresii. Jedného večera, keď sa vracia domov metrom, zahliadne krásnu ženu tancujúcu v tanečnej škole. Je to Mai Kishikawa, (Tamiyo Kusakari), známa tanečníčka v Západnej tanečnej škole. Sugiyama je ňou uchvátený a rozhodne sa zapísať do kurzu, aby ju mohol lepšie spoznať. Jeho život sa zmení okamžite, ako začne brať lekcie.

21:20 Dvanásť opíc (Twelve Monkeys), USA, 1995 (Universal Channel)
V roku 1996 neznámy smrtiaci vírus takmer vyhladil ľudstvo. 10% preživších sa presťahovalo pod zem, pretože zemský povrch je naveky kontaminovaný a pre ľudí smrteľný. V roku 2035 je odsúdený James Cole vybraný ako nedobrovoľný dobrovoľník pre dôležitú misiu - ísť do roku 1996 a zistiť čo najviac informácií o mystickej skupine "Armáda 12 opíc", pravdepodobným strojcom vírusu. Lenže Cole chybou odlieta do 1990, kde ho zavrú a pošlú na psychiatrickú kliniku. Jeho doktorka Kathryn Raillová mu samozrejme neverí ani slovo, ale jej vedecké zmýšľanie je značne otrasené, keď na istú dobu Cole zmizne zo zavretej cely a potom sa opäť objaví v jej dobe, postrelený projektilom z 1. svetovej vojny

22:15  Ostrovné správy (The Shipping News), USA, 2001 (Jednotka)
Pán Quoyle (Kevin Spacey) je šedivý, bezvýrazný človek poznačený nešťastným detstvom. Do jednotvárnej samoty jeho života zasiahne Petal - divoká, nespútaná žena, ktorá si ho v priebehu pár minút dokonale omotá okolo prsta. Porodí mu dcéru a prespáva v jeho byte, no to je asi tak všetko, čo majú spoločné. Quoyle je do nej beznádejne zamilovaný a mučivo trpí jej ľahostajnosťou. Krátko po smrti Quoyleovho otca príde na návštevu jeho teta Agnis a v ten istý deň umiera Petal pri autonehode. Teta Agnis rozhodne, že všetkým prospeje zmena vzduchu, a tak sa vyberú po stopách rodinných koreňoch Quoyleovcov - do drsnej, studenej kanadskej provincie Newfoundland. Film režiséra Lasse Hallströma.

23:40 V Brugách (In Bruges), Veľká Británia/ USA, 2008 (Dajto)
Brugy - očistná kúra pre vinou zmietanú dušu alebo len akási bizarná / úspornejšia náhrada za výlet napríklad na Bahamy? Táto „prdel sveta“ má hneď niekoľko „negatív“: je najzachovalejším stredovekým mestom a ešte k tomu leží v Belgicku. Renomovaného britského dramatika Martina McDonagha však očarila natoľko, že doň vsadil dej svojho debutu. Jeho filmová kariéra začala už v roku 2004, keď si prevzal Oscara za krátkometrážnu čiernu komédiu Sixshooter. Bolo len otázkou času, kedy dovtedajšiu divadelnú bravúru prenesie na plátna kín. Výsledkom je príbeh dvoch značne rôznorodých gangstrov z Dublinu, hľadajúcich nedobrovoľný azyl po nie celkom vydarenom záťahu.


autor Tomáš Daneček 30.12.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.