TV TIPY 20.1. - 26.1. 2014

TV TIPY 20.1. - 26.1. 2014

VOD recenzia



20.1.
PONDELOK

20:00 Ružové sny, ČSSR, 1976 (CS Film)
Lyrická tragikomédia RUŽOVÉ SNY o láske dedinského poštára Jakuba a Rómky Jolanky si podmaňuje divákov svojou poetickou atmosférou a jemným humorom už od roku 1976, kedy ju režisér Dušan Hanák nakrútil podľa svojho a Dušekovho scenára. "Rómeo a Júlia" na dedine bez tragického vyvrcholenia, pričom znepriatelené veronské rody nahradila nevraživosť domácich vidieckych komunít - "bielych" a Rómov, ktorí všemožne komplikujú mladým život.

22:00 Caesar musí zomrieť (Cesare deve morire), Taliansko, 2012 (Dvojka)
V rímskej väznici Rebibbia predstupuje pred publikum skupina väzňov, aby odohrala klasickú tragédiu Williama Shakespeara Julius Caesar. Aplauz publika znie ako otváranie brány, ale títo herci sa po padnutí opony musia vrátiť do ciel odpykať si mimoriadne tresty. Bratia Tavianioví, strávili šesť mesiacov v jednej z najtvrdších talianskych väzníc, aby zaznamenali, ako sa niekoľko mužov pokúša preniknúť do zdanlivo vzdialených rolí a skrz ne aspoň čiastočne prekročiť tieň väznice. Film nie je obyčajným filmovým záznamom divadelnej inscenácie. V autentickom prostredí – v tmavých celách, úzkych chodbách a medzi dobre stráženými stenami – sa vďaka univerzálnemu Shakespearovmu jazyku prelínajú dávne intrigy, výhodné koalície aj skutočné priateľstvá s životom miestnych väzňov.

TV tipy 20.1. - 26.1. 2014 TV tipy 20.1. - 26.1. 2014 TV tipy 20.1. - 26.1. 2014


21.1.
UTOROK

18:50 O slavnosti a hostech, ČSSR, 1965 (Kino CS)
Slávne tragikomické podobenstvo Jana Němca, výrazovo minimalistické a obsadené niekoľkými postavami, pojednáva o rôzne maskovaných mocenských mechanizmoch, často demagogických a lákavých, nech už so žoviálnym úsmevom ponižujú ľudskú dôstojnosť alebo ničia každého, kto sa odmietne prispôsobiť. Ešte zaujímavejšie sú však postrehy o správaní ľudí vystavených záťažovej situácii, trebárs o tom, že na obdiv vystavované protesty bývajú iba pózou. Výsledné zistenie je prekvapivé: pokiaľ nesúhlasíme, je zbytočné čokoľvek hovoriť. Stačí sa zdvihnúť a odísť. Film, v ktorom vtedajší prezident Novotný našiel urážku svojho majestátu, nestratil nič na aktuálnosti a tak môže urážať aj dnešných mocipánov.

21:45  Rozmarné léto, ČSSR, 1967 (Čt2)
Jiří Menzel nakrútil v roku 1967 nakrútil podľa novely Vladislava Vančuru  film Rozmarné léto.  Vo filme  sa mu podarilo dokonale vystihnúť špecifický jazyk i atmosféru predlohy. Nemalú zásluhu na tom iste mali i jednotliví hereckí predstavitelia, predovšetkým Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák, ktorí stelesnili trojicu priateľov, tráviacich spolu letný čas v debatách a dobrosrdečnom hašterení.  Zavítajte teda na plaváreň v Krokových Varoch, kde sa schádzajú kúpeľník Antonín Dura, abbé Roch a major Hugo.

23:45  Zabijak Joe, (Killer Joe), USA, 2011 (Joj)
Drogový díler z malého mesta Chris Smith by sa najradšej na svoju prácu vykašlal. Keď mu však jeho matka ukradne všetky zásoby drog určené na predaj, nezostáva mu nič iné, ako zohnať šesť tisíc dolárov, aby tovar vyplatil. Chris požiada o pomoc svojho otca Ansela a spoločne vymyslia plán. Chrisova matka Sharla, pochybná existencia bez akýchkoľvek dobrých vlastností, totiž uzavrela životnú poistku.


22.1.
STREDA

20:05 Wilbur sa chce zabiť (Wilbur Wants to Kill Himself), VB/Dán./Švé./Fr., 2002 (Film Europe)
Wilbur a Harbour sú na prahu tridsiatky, keď zomrie ich otec. Antikvariát, ktorý zdedili, má svoje lepšie časy už za sebou. Po nevydarenej samovražde sa Wilbur stane pacientom cynického psychiatra Horsta. Ošetrujúca sestra Moira a Harbour sú presvedčení, že Wilbura môže z depresie dostať len nejaká žena. Ale hoci Wilbur sa ženám páči, ani jednej sa nepodarí preniknúť do jeho blízkosti. Napokon Harbour stratí hlavu kvôli Alice, ktorá vstúpi do života dvoch odlišných bratov.

20:15 Nočný let (Red Eye), USA, 2005 (Dajto)
Lisa je žena na palube nočného letu lietadla, ktoré smeruje do Miami a svoj čas si kráti rozhovorom s cestujúcim vedľa seba. Čoskoro zistí, že jeho príjemné chovanie je len pretvárka a záhadný cestujúci prezradí Lise pravý plán cesty a vyhráža sa jej - zabitím otca. Lise neostáva nič iné, len spolupracovať.

21:00 Che Guevara (Che: Part One), Španielsko/ Francúzsko/ USA., 2008 (Filmbox HD)
Prvá časť dvojdielneho veľkofilmu režiséra Stevena Soderberga, zachytáva ako sa z lekára Ernesta Guevaru stáva revolucionár a hrdina "Che" Guevara. V novembri 1956 sa Fidel Castro preplavil na Kubu spolu s 80 rebelmi. Jedným z nich bol aj Ernesto "Che" Guevara, argentínsky lekár, ktorého s Castrom spájal spoločný cieľ: zvrhnúť skorumpovaného diktátora Batistu. Che sa prejavil ako odvážny a zanietený bojovník, ktorý rýchlo pochopil, na čom je partizánska vojna postavená. Ľudia i velitelia ho zbožňujú a tak sa z lekára stáva revolucionár a hrdina.

TV tipy 20.1. - 26.1. 2014 TV tipy 20.1. - 26.1. 2014 TV tipy 20.1. - 26.1. 2014


23.1.
ŠTVRTOK

20:15 Barrio (Barrio), Španielsko, 1998 (Film Europe)
V jednom velkom španielskom meste na veľkom šedivom sídlisku vyrastajú traja kamaráti Javi, Manu a Rai. Sú vo veku, keď človek už nie je dieťaťom a ešte nie je dospelým. Veľa rozprávajú o dievčatách, ale málo s nimi. Navyše začínajú prázdniny. V televízií mládenci vidia rodiny odchádzajúce k moru a oni majú pred sebou dva mesiace nudy v rozpálenom prašnom meste. Netuší ešte, že to tento rok nebude tak nuda ako obvykle. Všetci traja dohromady aj každý zvlášť sa pokúšajú dostať preč, zarobiť, alebo si aspoň užiť s dievčaťom. Problém je, že život na sídlisku ponúka málo zábavy a dostatok príležitostí, ako sa dostať do problémov.

22:15 Sherlock: Štúdia v ružovom (Sherlock), Veľká Británia, 2010 (Jednotka)
Tam kde nie je možné vyriešiť prípad, tam nastupuje Sherlock Holmes spolu s Johnom Watsonom. Herec Benedict Cumberbatch dal postave Sherlocka Holmesa nový rozmer, za čo získal niekoľko televíznych cien. Detektív Holmes má najúžasnejšie odhaľovacie metódy. Má schopnosť analyzovať stopy tak ako nikto iný na svete. Úlohy Sherlocka sa v tomto novátorsky poňatom cykle zhostil mladý britský herec Benedict Cumberbatch, ktorému v úlohe doktora Watsona výborne sekunduje menej nápadný, ale rovnako skvelý Martin Freeman.

TV tipy 20.1. - 26.1. 2014 TV tipy 20.1. - 26.1. 2014 TV tipy 20.1. - 26.1. 2014


24.1.
PIATOK

20:00  Muž z Ria (L’ Homme de Rio), Francúzsko, 1964 (Cinemax)
Tri záhadné sochy z amazonského pralesa sú kľúčom k legendárnemu pokladu. Aby sa k nemu banditi dostali, unesú profesora archeológie a Agnes, dcéru zavraždeného profesorovho asistenta. Agnesin priateľ Adrien prenasleduje únoscov až do Brazílie. Dobrodružná komédia s nezabudnuteľným Jeanom-Paulom Belmondom.

22:00 Sunset Boulevard (Sunset Bvld.), USA, 1950 (Dvojka)
Joe Gillis je talentovaný, ale málo úspešný hollywoodsky scenárista. Už dlhé mesiace sa mu v žiadnom štúdiu nepodarilo nájsť prácu a topí sa v dlhoch. Na úteku pred exekútormi dostane defekt a núdzovo zaparkuje v súkromnej rezidencii na Sunset Boulevarde. Čoskoro spoznáva majiteľku honosného, ale zanedbaného sídla. Je ňou bývalá veľká hviezda nemého filmu Norma Desmod, ktorá už roky žije v zabudnutí, ale neprestala snívať o svojom veľkom comebacku. Preto ponúkne Joeovi, aby pre ňu napísal scenár. Pretože doma na Joea čakajú iba exekútori a vo vrecku nemá ani dolár, rozhodne sa prijať ponuku excentrickej hereckej divy. Udalosti však naberú celkom iný spád. Slávny film režiséra Billyho Wildera je vtipnou i temnou satirou na Hollywood, svet strieborného plátna a tých, ktorí pod vplyvom slávy uverili vo vlastnú genialitu.


25.1.
SOBOTA

22:00 Blízky priateľ (Der Busenfreund), Rakúsko, 1997 (Dvojka)
Film je príbehom päťdesiatnika Reného Rupnika, ktorý býva v malom tmavom viedenskom byte so svojou matkou, obklopený hromadou papiera a novín, ktoré zbiera na ulici. Vo svojich predstavách žije so Sentou Berger, slávnou viedenskou herečkou, ktorú odjakživa zbožňuje. Všetky jej filmy videl stokrát a má aj zbierku jej fotografií, no naživo sa s ňou stretol len raz.

22:00 Milenci z Pont-Neuf (Les Amants du Pont-Neuf), Francúzsko, 1991 (Film Europe)
Romanca z dielne režiséra francúzskeho filmového neobaroka, Leosa Caraxa, rozpráva príbeh spaľujúcej lásky dvoch outsiderov, ktorí sa stretnú, zamilujú a žijú na parížskom moste Pont-Neuf. Alex je bývalý cirkusový akrobat, bezdomovec závislý na alkohole a sedatívach. Michelle je maliarka, ktorá skončila na ulici kvôli sebadeštruktívnej láske a postupne prichádza o zrak. Alex a Michelle sa stanú párom, oporou jeden pre druhého a záchranou v bezútešnej existencii. Keď je most kvôli rekonštrukcii uzavretý, nasťahujú sa naň. Ich romantická idyla však netrvá dlho - stavebné práce na moste sa čoskoro začínajú. Michele úplne stráca zrak a Alex ju zo strachu pred stratou drží ako svojho zajatca. Silný príbeh o živote na hrane, o plnokrvných a skutočných citoch, ktoré vedú človeka až na kraj priepasti, získal viacero cien na medzinárodných festivaloch.

22:40 Muž z Acapulca (Le Magnifique), Francúzsko/ Taliansko, 1973 (Čt1)
Bob Saint-Clare je najschopnejším agentom na svete. Železné nervy, svaly z ocele, urastená postava, obávaný protivník a neodolateľný zvodca, ktorý streľbu a karate ovláda rovnako dokonale ako hru na klavír a poéziu. Niet divu, že je tým jediným, kto dokáže pomôcť plukovníkovi Collinsovi, ktorého agentov likviduje v Acapulcu neznámy protivník.

22:50 Tetro (Tetro), USA/ Argentína/ Španielsko/ Taliansko, 2009 (Čt Art)
Osemnásťročný námorník Bennie príde do Buenos Aires navštíviť svojho staršieho brata Tetra. Ten kedysi od rodiny odiyšiel a nechce s ňou mať nič spoločného. Tetrova temperamentná priateľka Miranda však proti milencovej vôli ponúkne Benniemu, aby u nich nejakú dobu býval. Mladík začne prenikať do tajomstiev z rodinné minulosti, ktoré Tetra hlboko poznačili. Kedysi nádejný spisovateľ zanevrel na umeleckú dráhu a vytvoril si takmer novú identitu; Tetro totiž nie je jeho pôvodné meno. Bennie je v pátraní po vlastných koreňoch neústupný a pokračuje v ňom aj za cenu otvárania starých, nezahojených rán.

TV tipy 20.1. - 26.1. 2014 TV tipy 20.1. - 26.1. 2014 TV tipy 20.1. - 26.1. 2014


26.1.
NEDEĽA

15:30 Námestie svätej Alžbety, ČSSR, 1965 (Jednotka)
Filmový prepis rovnomenného románu Rudolfa Jašíka. Dej filmu je situovaný do štyridsiatych rokov nášho storočia, do prvých rokov druhej svetovej vojny. Zachytáva politickú a spoločenskú atmosféru jedného zo slovenských mestečiek, ktoré žije zdanlivo v závetrí, ďaleko od sveta a vojny. No zdanie klame. Pod povrchom pokojného, každodenného života prebieha tragický proces urýchľujúci osudy ľudí, rozpad ich charakterov, no aj dozrievanie ich vzťahov. Film je príbehom Evy a Igora, ich lásky, násilne prerušenej vplyvom politických udalostí. V tejto epoche osobných i spoločenských tragédií sa z detí takmer cez noc stávajú dospelí, z poctivcov obete a z duševných úbožiakov vrahovia. Film na osudoch Evy a Igora, židovských povozníkov Samka a Maxiho a karieristu Flórika podáva vierohodný, presvedčivý obraz doby, poznačenej expanziou fašizmu.

22:25 Kauza Cervanová, Slovensko/ Česko, 2013 (Dvojka)
Pred 37 rokmi bola zavraždená študentka medicíny Ľudmila Cervanová, dcéra plukovníka Cervana, ktorý sa zúčastnil na niekoľkých utajených misiách v arabských krajinách. Od roku 1976 prebiehalo frenetické vyšetrovanie, nasledovala osobná zainteresovanosť prezidenta republiky Gustáva Husáka do prípadu a desiatky výsluchov zadržaných a obvinených, vydieranie, manipulácie, falošné priznania, utajovanie informácií, a masívna propaganda v médiách. V roku 1981, po piatich rokoch vyšetrovania, socialistické súdy odsúdili skupinu siedmich mladých mužov. Spolu na 108 rokov. Boli navrhované tri tresty smrti, ktorým unikli len o vlások. V najťažších väzniciach Československa si každý z nich odsedel dlhé roky. Bez dôveryhodných dôkazov a svedectiev. Nežná revolúcia v roku 1989 priniesla šancu na nový proces. V roku 2004 boli obžalovaní, napriek novým dôkazom spochybňujúcim ich vinu, opäť odsúdení. Dnes je z nich sedem starnúcich mužov so zmarenými životmi, ktorí súboj so slovenskou justíciou prehrali a predsa stále bojujú o svoju nevinu a očistenie. Tvrdia, že boli zapletení do politicko-súdnej konšpirácie komunistického režimu. Čakajú na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva – poslednej inštancie, ktorá môže rozhodnúť, či zomrú ako vrahovia.

22:50 Miami Vice (Miami Vice), USA/ Nemecko, 2006 (Cinemax 2)
Kriminálny seriál Miami Vice patrí k tomu najlepšiemu, čo sa v osemdesiatych rokoch minulého storočia objavovalo na televíznych obrazovkách. Dvojica svojráznych detektívov, bojujúcich proti zločinu vo floridskej metropole, dokonca výrazne ovplyvnila životný štýl svojej doby. Ako výkonný producent bol pod týmto dielom podpísaný jeden z najlepších režisérov súčasnosti - Michael Mann (Posledný Mohykán, Neľútostný súboj, Muž, ktorý vedel priveľa, Ali, Collateral). Práve on sa rozhodol nakrútiť filmovú verziu tohto kultového seriálu a jeho hlavnou ambíciou je, aby bola rovnako vplyvná a úspešná. Hlavných postáv sa zhostili Colin Farrell a Jamie Foxx.


HIT TÝŽDŇA

25.1.
SOBOTA

22:50 Tetro (Tetro), USA/ Argentína/ Španielsko/ Taliansko, 2009 (Čt Art)
Osemnásťročný námorník Bennie príde do Buenos Aires navštíviť svojho staršieho brata Tetra. Ten kedysi od rodiny odiyšiel a nechce s ňou mať nič spoločného. Tetrova temperamentná priateľka Miranda však proti milencovej vôli ponúkne Benniemu, aby u nich nejakú dobu býval. Mladík začne prenikať do tajomstiev z rodinné minulosti, ktoré Tetra hlboko poznačili. Kedysi nádejný spisovateľ zanevrel na umeleckú dráhu a vytvoril si takmer novú identitu; Tetro totiž nie je jeho pôvodné meno. Bennie je v pátraní po vlastných koreňoch neústupný a pokračuje v ňom aj za cenu otvárania starých, nezahojených rán.


autor Tomáš Daneček 20.1.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.