TV TIPY 27.1. - 2.2. 2014

TV TIPY 27.1. - 2.2. 2014

VOD recenzia



27.1.
PONDELOK

20:00 Dáždnik svätého Petra (Szent Péter esernyöje), Maďarsko/ ČSSR, 1958 (CS film)
Veselohra z druhej polovice 19.storočia o histórii červeného dáždnika, ktorým podľa legendy ochránil svätý Peter osirelú sestru glogovského farára pred prudkým lejakom. O niekoľko rokov neskôr je zo siroty krásna Veronika, o ruku ktorej sa uchádza švárny Juraj Vibra.

22:00 Je to len vietor (Csak a szél), Maďarsko/ Nemecko/Francúzsko, 2012 (Dvojka)
V roku 2008 sa v Maďarsku odohrala séria desivých rasových útokov na miestnu rómsku komunitu. Vyžiadala si šesť mŕtvych vrátane dvoch malých detí a desiatky zranených. Útočníci podpaľovali domy a strieľali brokovnicami na rodiny, ktoré sa snažili zachrániť útokom z horiacich budov. Zadržanie páchateľov trvalo vyše roka a súd s nimi sa vlečie dodnes. Na základe tejto udalosti nakrútil výnimočný maďarský režisér Bence Fliegauf (Húština, Mliečna dráha, Dealer, Lono) film, ktorý si z MFF Berlinale 2012 odniesol druhú najvyššiu cenu z hlavnej súťaže – Strieborného medveďa. Film zachytáva jeden deň v živote rómskej rodiny na okraji malého mestečka. Otec odišiel za prácou do Kanady a matka má dve zamestnania a stará sa o svojho chorého otca. Dcéra chodí do školy a syn sa túla po okolí. S kamerou, ktorá po celý čas vyvoláva pocit, akoby boli postavy sledované, či prenasledované, až lovené, sa dostávame niekam na maďarský vidiek, do rómskeho geta. Deň po útokoch na susedov trávi každý vlastnými rutinnými činnosťami, za ktorými však maskuje strach.

TV tipy 27.1. - 2.2. 2014 TV tipy 27.1. - 2.2. 2014 TV tipy 27.1. - 2.2. 2014


28.1.
UTOROK

19:05  Banditi  (Bandits), USA, 2000 (Film+)
Bruce Willis a Billy Bob Thornton sú najúspešnejšími bankovými lupičmi v americkej histórii. Ich osvedčenou metódou je zajať manažéra vyhliadnutej banky v predvečer lúpeže a ráno ho "odprevadiť" do práce. Jedného dňa však zoberú ako rukojemníčku unudenú ženu v domácnosti Cate Blanchettovú a udalosti naberú nečakaný spád. Americká kriminálna komédia režiséra Barryho Levinsona.

20:15 Za hrsť dolárov (Per un pugno di dollari), Taliansko/ Španielsko/ SRN, 1964 (Barrandov)
Svojim spôsobom je to ten najnebezpečnejší muž pod slnkom. Prichádza do mesta celkom neznámy. Do mesta, ktoré rozdeľuje totálna vojna dvoch klanov. Vojna medzi Baxterovcami a Rojovcami ho však nevyvádza z rovnováhy. Väčšina ľudí by už dávno utiekla alebo upadla do večného spánku. On však urobil niečo celkom iné. Rozohral hru na obe strany s cieľom využiť situáciu vo svoj prospech.

23:40 Antikrist (Antichrist), Dánsko/ Nemecko, 2009 (Film Europe)
Jeden z najočakávanejších filmov roku 2009 vzbudil už počas svojho uvedenia na festivale v Cannes veľmi silné emócie. Ponúka totiž úplne nevšedný zážitok, ktorý hraničí s fyzickým prežitkom. Príbeh manželského páru, ktorá odchádza vyrovnať sa so stratou malého syna na opustenú chatu v hlbokých lesoch, je nielen plný nečakaných zvratov, dusnej atmosféry, explicitných záberov, ale aj fóbií majstra postmodernej réžie, dánskeho režiséra Larsa von Triera. V Antikristovi sa spája tajomnosť Lynchovho Twin Peaks, Tarkovského Stalkera s hororovou atmosférou Kubrickovho Žiarenia či série Saw. Antikrist je však predovšetkým silno vizuálnym zasvätením do ľudského podvedomia, z ktorého vystupujú démoni, o sile ktorých sme nemali potuchy.

TV tipy 27.1. - 2.2. 2014 TV tipy 27.1. - 2.2. 2014 TV tipy 27.1. - 2.2. 2014


29.1.
STREDA

20:15 Štyria bratia (Four Brothers), USA, 2005 (Dajto)
Bobby (Mark Wahlberg), Angel (Tyrese Gibson), Jeremiah (André Benjamin) a Jack (Garrett Hedlund) Mercerovci sa po rokoch stretávajú pri pohrebe ich nevlastnej matky (Fionnula Flanagan), ktorá sa stala obeťou lúpežného prepadnutia. Nevychádzajú spolu najlepšie, ale spája ich práve láska k jedinej osobe, ktorá sa kedy o nich starala. Väčšina z bratov (až na Jeremiaha) to moc ďaleko v živote nedotiahla, a tak im divokosť a zločin ostali v žilách. Samozrejme, že nemôžu vraždu osoby im najbližšej nechať len tak a po krátkom snorení narazia na dôkazy o tom, že vražda ich matky nebola vôbec náhodná. A tak je načase vykopať zbrane, oprášiť staré obyčaje a prevrátiť Detroit hore nohami pri hľadaní zodpovedného ... a ukázať mu pravý význam slova pomsta.

20:20 Čas zabiť  (A Time to Kill), USA, 1996 (Jednotka)
Právnik a jeho asistenti sa snažia zachrániť černošského otca rodiny pred odsúdením za vraždu. Dôvodom jeho činu bol obzvlášť závažný trestný čin dvoch belochov: dvaja robotníci zbijú a znásilnia černošské dievčatko. Jej otec Carl Lee Hailey je zdesený - rozhodne sa, že vezme spravodlivosť do svojich rúk - aby tak zabránil oslobodeniu obidvoch mužov. Spomenul si totiž na podobný prípad z neďalekého mestečka, ktorý sa skončil oslobodením útočníkov. Carl ich zabije priamo v budove súdu - pred viacerými svedkami. Jeho právnik Jake Brigance sa teraz musí so svojimi asistentmi postarať o to, aby mal Carl spravodlivý súdny proces.

22:45 Topenie po číslach (Drowning by Numbers), Velká Británia/ Holandsko,1988 (Cinemax2)
Greenwayova zložitá úvaha o umení a hrách lásky i smrti je poeticko-fantastickým mystériom troch vraždiacich žien, ktoré postupne utopia svojich nevyhovujúcich manželov a aby si zaistili beztrestnosť, vynútia si "spoluúčasť" na romantickom obhliadačovi mŕtvol. V čiernej komédii dominuje krása až barokovo prebujnelého obrazu, inšpirovaného holandskými majstrami a anglickými krajinármi minulého storočia, zachytávajúceho lyrické pôvaby východoanglickej krajiny.

23:40 Bronson (Bronson), Veľká Británia, 2008 (Film Europe)
V roku 1974 sa 19-ročný Michael Peterson rozhodol presláviť, a tak sa s podomácky upravenou brokovnicou a hlavou plnou snov vybral vylúpiť poštu. Bol okamžite zadržaný a odsúdený na sedem rokov väzenia. Za mrežami je už 34 rokov, z toho 30 rokov strávil na samotke. Počas tohto obdobia sa Michael Peterson „chlapec“ rozplynul a na jeho miesto nastúpil „Charles Bronson“, jeho superstar alter ego. Nahliadnite do mysle Bronsona, muža, ktorý je zdvorilý a zraniteľný a zároveň brutálny a sadistický a nájdete tam ostrú obžalobu kultúry celebrít.


30.1.
ŠTVRTOK

17:35 O slavnosti a hostech, Československo, 1965 (Kino CS)
Slávne tragikomické podobenstvo Jana Němca, výrazovo minimalistické a obsadené niekoľkými postavami, pojednáva o rôzne maskovaných mocenských mechanizmoch, často demagogických a lákavých, nech už so žoviálnym úsmevom ponižujú ľudskú dôstojnosť alebo ničia každého, kto sa odmietne prispôsobiť. Ešte zaujímavejšie sú však postrehy o správaní ľudí vystavených záťažovej situácii, trebárs o tom, že na obdiv vystavované protesty bývajú iba pózou. Výsledné zistenie je prekvapivé: pokiaľ nesúhlasíme, je zbytočné čokoľvek hovoriť. Stačí sa zdvihnúť a odísť. Film, v ktorom vtedajší prezident Novotný našiel urážku svojho majestátu, nestratil nič na aktuálnosti a tak môže urážať aj dnešných mocipánov.

21:00 Aj slnko vychádza (太阳照常升起 ), Čína, 2007 (Filmbox)
Tretí režijný projekt herca a režiséra Jianga Wena, balansuje na hrane opulentného pozerania a ambiciózneho autorského projektu. Rovnako ako v autorových dvoch predchádzajúcich snímkach sa pred divákom rozprestiera príbeh osobných osudov obyčajných ľudí na pozadí veľkých historických udalostí. Dejiny však neslúžia ako konkrétna kulisa ale skôr zintenzívňujú obecné témy viazané k ľudskému údelu. Takto sa tento krát na konci kultúrnej revolúcie v Číne rozvádza spletité rozprávanie o niekoľkých rôznorodých postavách, ktoré museli z rozličných dôvodov potláčať svoje emócie.

22:15  Sherlock: Slepý bankár (Sherlock), Veľká Británia, 2010 (Jednotka)
Na Sherlocka sa obráti známy zo štúdií so žiadosťou o pomoc. V jednej z veľkých londýnskych bánk došlo k lúpeži, bez toho aby bezpečnostný systém čokoľvek zaznamenal. Páchateľ nič neodniesol, ale zanechal po sebe záhadný nápis na stene. Úlohy Sherlocka sa v tomto novátorsky poňatom cykle zhostil mladý britský herec Benedict Cumberbatch, ktorému v úlohe doktora Watsona výborne sekunduje menej nápadný, ale rovnako skvelý Martin Freeman. Film čerpá z Doylových klasických príbehov Údolie strachu a Tančiace figuríny.

TV tipy 27.1. - 2.2. 2014 TV tipy 27.1. - 2.2. 2014 TV tipy 27.1. - 2.2. 2014


31.1.
PIATOK

20:00 Útek v reťaziach (The Defiant Ones), USA, 1958 (MGM)
Film nezávislého hollywoodskeho producenta a režiséra Stanleyho Kramera rozpráva dramatický a pritom hlboko ľudský príbeh dvoch trestancov, černocha Noaha Cullena (Sidney Poitier) a belocha Johna Jacskona (Tony Curtis), ktorí utekajú pred zákonom. Cestu k neplánovanému úteku dvojici ponúkne havária väzenského voza. Bohužiaľ sú k sebe na každom kroku pripútaní oceľovými putami.

20:30 Rocky IV (Rocky IV), USA, 1985 (Joj Plus)
Rocky Balboa (Sylvester Stallone) už boxuje iba pre kondíciu a užíva si pokojný rodinný život. Keď do mesta prichádza amatérsky majster sveta Ivan Drago (Dolph Lundgren) z Ruska aj s manželkou a trénerom, Apollo neváha vyzvať ho na súboj. Bitka poznačená ideológiou ruského trénera v hĺbke studenej vojny mala fatálne následky. Drago Apollovi nasadzuje K.O., na ktoré Apollo zomiera v náručí Rockyho. Ten svojho priateľa mieni pomstiť a to okamžite. Vyzýva Draga na súboj.

22:00 Sofiina voľba (Sophie's Choice), USA/ Veká Británia, 1982 (Dvojka)
Adaptácia bestselleru Williama Styrona o hrôzach koncentračného tábora. Príbeh poľskej katolíčky Sofie, ktorú počas 2. svetovej vojny nacistickí vojaci prichytili s kontrabandom šunky. Sofia je za svoj priestupok poslaná do koncentračného tábora a tu prichádza o obe deti. Hoci vojnu prežije a odsťahuje sa do New Yorku, je navždy poznačená. Meryl Streep získala za stvárnenie hlavnej hrdinky Sofie Oscara.

22:00 Strieľajte na pianistu (Tirez sur le pianiste), Francúzsko, 1960 (Film Europe)
Hrdinom druhého celovečerného filmu Francoisa Truffauta je klavirista v malom pochybnom bare Charlie. Nikto netuší, že v minulosti bol slávnym klavírnym virtuózom a jeho pravé meno je Edouard Saroyan. Jedného dňa mu manželka prezradila, že za jeho úspech musela zaplatiť impresáriovi vlastným telom a následne spáchala samovraždu. Edouard sa vtedy vzdal skvelej hudobnej kariéry a pretrhol všetky väzby s minulosťou. Sám vychováva mladšieho brata Fida a vyhýba sa kontaktom s okolím. Až do dňa, kedy sa do baru prichádzajú skryť jeho ďalší dvaja bratia Chico a Momo, prenasledovaní gangstermi. Charlie im pomôže, ale sám sa tak dostane do ťažkostí. So zloduchmi aj s bolestnou minulosťou mu chce pomôcť zamilovaná servírka Lena.

1.2.
SOBOTA

20:00 Nikdy nehovor nikdy (Never Say Never Again), Velká Británia/ USA, 1983 (Čt2)
Ernst Blofeld to mal dobre premyslené. Jeho ľudia prenikli do vzdušných síl a zmocnili sa dvoch lietadiel typu Tomahawk. To je však už začiatok misie agenta 007 Jamesa Bonda, ktorého úloha znie: získať späť unesené lietadlá a raz a navždy zlikvidovať Blofelda. Ďalší Blofeldov krok sa dal očakávať. Jeho organizácii SPECTRE sa podarilo uniesť dve jadrové hlavice a odrazu mu v rukách skvelý nástroj na nátlak. James Bond sa musí vydať po stopách únoscov a zabrániť ich použitiu. Stopy vedú s k excelentnému nepriateľskému agentovi Largovi a vraždiacej asistentke Fatime. Bond však nachádza oporu pre svoj plán v Largovej milenke Domino.

22:00 Modelky (Models), Rakúsko, 1999 (Dvojka)
Dokumentaristicky ladená snímka popredného predstaviteľa tzv. "nového rakúskeho civilizmu" Ulricha Seidla zachytáva výrez zo života štyroch druhotriednych modeliek. Film bez štipky sentimentu odhaľuje povrchnosť a pokrytectvo sveta modelingu, ale aj spoločnosti ako takej. Podáva portrét nešťastných a zlomených žien, ktoré sa v snahe naplniť ideál dokonalého Ja a dokonalého života prepadajú stále hlbšie do osamelosti, psychických aj zdravotných problémov a do narkománie.

22:00 Smrtonosná pasca (Die Hard), USA, 1988 (Prima)
Newyorský policajt John McClane prišiel do Los Angeles navštíviť ženu, ktorá je práve na vianočnom večierku v nedostavanej budove firmy Nakatomi. Do budovy však vtrhne nemecký terorista so svojou jednotkou a zajme všetkých hostí. Iba McClane unikne požiarnym schodiskom. Teroristi nechcú prepustenie niekoľkých svojich členov, ako hovoria, ale ich hacker sa pokúša dostať do sejfu firmy, v ktorom sa nachádza 640 miliónov dolárov.


2.2.
NEDEĽA

12:15 Forrest Gump (Forrest Gump), USA, 1994 (Markíza)
Film vznikol podľa románového bestselleru Winstona Grooma, ktorý do filmového scenára previedol Eric Roth. Režisérom je Robert Zemeckis, ktorý patrí medzi najzaujímavejších a najúspešnejších hollywoodskych tvorcov. Ten pre namiešanie tragikomického príbehu našiel vyváženú mieru nadhľadu, citu, ľahko patetického tónu a nezvyčajnej melanchólie. Film je súčasne prešpikovaný kultúrnymi aj spoločenskými odkazmi, dôležité miesto tu majú technicky dokonalé triky, ktoré umožňujú hrdinovi na okamžik "vstúpiť" do dobových dokumentov.

22:25 Noc živých mŕtvych (Night of the Living Dead), USA, 1968 (Filmbox Plus)
I po takmer štyridsiatich rokoch zostáva Romerov celovečerný debut míľnikom hororového žánru, filmom, ktorý stále dokáže prekvapiť, šokovať a vydesiť. Čiernobiely film, nakrútený s neznámymi hercami, pôsobí ako dokument sledujúci osudy siedmych ľudí, ktorí nájdu útočisko pred živými mŕtvymi na opustenej farme. S príchodom noci rastie počet zombies a situácia je čím ďalej tým zúfalejšia. Surový účinok filmu pramení predovšetkým zo spôsobu, akým Romero popiera konvencie žánru a porušuje početné tabu, predovšetkým v zobrazení krvavého násilia. Noc živých mŕtvych začala novú éru filmového hororu a stala sa jedným z najprelomovejších filmov všetkých dôb.

22:30 Hra (The Game), USA, 1997 (Prima)
Investičný bankár a multimilionár Nicholas Van Orten žije vo veľkom luxusnom dome, osamelým životom. Môže si dovoliť čokoľvek, o nič však nemá záujem. Ani o svojho brata Conrada, ktorý sa objaví, aby mu poprial k 48 narodeninám. A dal mu darček, poukážku na Hru spoločnosti CRS. O zmysle hry mu však odmietne čokoľvek prezradiť.



HIT TÝŽDŇA

29.1.
STREDA

22:45 Topenie po číslach (Drowning by Numbers), Velká Británia/ Holandsko, 1988 (Cinemax2)
Greenwayova zložitá úvaha o umení a hrách lásky i smrti je poeticko-fantastickým mystériom troch vraždiacich žien, ktoré postupne utopia svojich nevyhovujúcich manželov a aby si zaistili beztrestnosť, vynútia si "spoluúčasť" na romantickom obhliadačovi mŕtvol. V čiernej komédii dominuje krása až barokovo prebujnelého obrazu, inšpirovaného holandskými majstrami a anglickými krajinármi minulého storočia, zachytávajúceho lyrické pôvaby východoanglickej krajiny.


autor Tomáš Daneček 27.1.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.