TV TIPY 10.2. - 16.2. 2014

TV TIPY 10.2. - 16.2. 2014

článok



10.2.
PONDELOK

21:15 Dobrý, zlý a divný (좋은 놈 남쁜 놈 이상한 놈), Južná Kórea, 2008 (Film+)
Najväčší komerčný hit roku a z hľadiska diváckej návštevnosti jeden z top 25 najúspešnejších filmov v dejinách juhokórejskej kinematografie nadväzuje na tradíciu tzv. mandžuských westernov. Táto v zahraničí neznáma a v Kórei zabudnutá kategórie označuje snímky zasadené do prostredia Mandžuska tridsiatych rokov 20. storočia, ktoré tematicky zodpovedali americkým westernom. Režisér Kim Ji-un v tomto akčnom dobrodružnom spektákli spája inšpiráciu legendárnym eposom Dobrý, Zlý a škaredý Sergia Leoneho s dravou neviazanosťou detinsky idealizovaných mandžuských westernov a rozprávacou štruktúrou súčasných blockbusterov.

21:40 Vlčí bouda, ČSSR, 1986 (Dvojka)
Český psychologický horor, v ktorom mimozemšťania robia pokusy so skupinou mladých lyžiarov. Autorka si nechce získať diváka atraktívnym dejom alebo lacnými trikmi. Chce, aby si uvedomil, že vo chvíli, keď nad ním visí Damoklov meč smrti, musí byť schopný bojovať nielen za záchranu vlastného života, ale aj za životy druhých.

22:20 Stiahni ma to pekla (Drag me to Hell), USA, 2008 (Dajto)
Hororový príbeh sa pohráva s myšlienkou, že nahnevať starú cigánsku čarodejnicu sa nevypláca. Mladá banková úradníčka Christine (Alison Lohman) sa pokúša jednej takej pomôcť s nesplácanou hypotékou. Nadriadený však jej snahu stopne, aj z dôvodu, aby zistil, aké následky to pre Christine bude mať. Tú však postihne smrtiaca kliatba! Od tejto chvíle začína zbesilá snaha mladej dievčiny o záchranu svojej duše, po ktorej sa naťahujú pekelné spáry starej, hypotékou zaťaženej čarodejnice... Žeby symbolika celosvetovej finančnej krízy? Sam Raimi sa po Spider-Manoch vracia ku svojim hororovým koreňom (na tento rok plánuje aj návrat slávneho Evil Dead) a darí sa mu to naozaj výnimočne. 

TV tipy 10.2. - 16.2. 2014 TV tipy 10.2. - 16.2. 2014 TV tipy 10.2. - 16.2. 2014


11.2.
UTOROK

22:30 Grindhouse: Auto zabijak (Grindhouse: Death Proof), USA, 2007 (Film+)
Kurt Russel ako vraždiaci maniak za volantom nepozná zľutovanie. Jungle Julia, najlepšia DJ-ka v meste, sa chystá poriadne to roztočiť so svojimi dvomi kamarátkami. Sexi trojka vyráža na záťah a priťahuje pohľady okoloidúcich ako magnet. Medzi chlapíkmi, čo na ňu čumia je aj kaskadér Mike. Rebel pokrytý jazvami sleduje dámsku jazdu spoza volantu svojho auta. Zatiaľ, čo sa dievčatá usádzajú v bare, Mike “žhaví“ svoju zbraň - nadupané kaskadérske auto – do životu nebezpečných otáčok.

23:55 Kód Navajo (Windtalkers), USA, 2002 (MGM)
V boji proti Japonsku počas druhej svetovej vojny sa americkej armáde dlho nedarilo vytvoriť kód, ktorý by Japonci nerozlúštili. Spasiteľskou ideou bolo až vytvorenie kódu na základe reči Navajo. Tento kód ale limitoval počet ľudí, ktorí mu rozumeli na vycvičených Navajov. Preto boli tzv. „code-talkers“ pre armádu veľmi vzácni a museli byť za každú cenu ochraňovaní. Na druhej strane predstavovali ale aj nebezpečenstvo v prípade, že by boli chytení. Preto dostali vždy na svoju ochranu vojaka, ktorý sa staral o ich prežitie počas boja, ale akonáhle by sa dostali do nepriateľského zajatia, bolo jeho úlohou chrániť kód za každú cenu.


12.2.
STREDA

20:50 Rovnaký, rovnaký, ale iný (Same, Same But Different), Nemecko, 2009 (Film+)
Film vznikol podľa časopiseckého článku Benjamina Prüfera, neskôr aj knižného spracovania. Titul filmu tvorí slovné spojenie používané v Thajsku, hoci príbeh sa odohráva v Kambodži. Snímka vychádza z podobnej premisy ako napríklad Stratený v preklade alebo Stvorení pre lásku – príbeh ilegálnej lásky v harmonickom štýle a upadajúcom meste. Odlišnosťou je choroba dievčaťa. Aj preto je láska vysokým rizikom pre oboch zaľúbencov, nie však z obvyklých dôvodov. Film sa môže javiť hocijakým, len nie obvyklým, preto jeho príbeh nemôže len tak skončiť.

22:35 9. rota (9 ротa), Rusko/ Fínsko/ Ukrajina, 2005 (Jednotka)
Príbeh predstavuje drsný pohľad na rusko-afghánsky konflikt. Film rešpektuje klasickú schému vojnových snímkov: sledujeme skupinu regrútov podstupujúcu tvrdý vojenský výcvik v Uzbekistane, kde im velí sadistický seržant Dygalo, aby v druhej časti filmu v skutočnom boji zistili, že výcvik ich ani zďaleka nepripravil na hrôzu, ktorá ich čaká v hornatom teréne nádhernej afghánskej krajiny. 9. rota bola režijným debutom Fjodora Bondarčuka, ktorý je divákom známy hlavne ako herec. Sám si v 9. rotě zahral - zhostil sa úlohy dôstojníka Chochlova. Na režisérsku stoličku Bondarčuk po prvý krát usadol v štyridsiatich rokoch (jeho otec Sergej Bondarčuk nakrútil v rovnakom veku vlastný debut, adaptáciu Šolochovovej poviedky Osud človeka).

TV tipy 10.2. - 16.2. 2014 TV tipy 10.2. - 16.2. 2014 TV tipy 10.2. - 16.2. 2014


13.2.
ŠTVRTOK

22:50 Sherlock: Škandál v Belgravii (Sherlock), Veľká Británia, 2010 (Jednotka)
John Watson píše blogy, ktorými je už v spoločnosti povestný a vďaka nim zásobuje Sherlocka prípadmi, ktoré ich živia. Sherlockovi sa všetko máli a túži po niečom výnimočnom. To sa mu splní, keď ich s Johnom pozvú do Buckinghamského paláca a v najprísnejšom utajení majú pracovať pre najvyššie postavenú osobu v štáte. Dostanú fotografiu mladej ženy, ktorá je často ústrednou postavou viacerých škandálov v spoločnosti. Má prezývku Domina a vlastní kompromitujúce fotografie, ktoré sa nesmú dostať na verejnosť.

23:55 Krátky film o zabíjaní (Krótki film o zabijaniu), Poľsko, 1987 (Film Europe)
Rozšírená verzia piateho dielu televízneho projektu Dekalóg režiséra Krzysztofa Kieslowskeho je variáciou na piate prikázanie Desatora "Nezabiješ" a polemikou s morálnou oprávnenosťou trestu smrti. Zaznamenáva chladnú premyslenú vraždu bez motívu a rovnako chladnú premyslenú a absurdnú popravu. Prostredníctvom paralelnej montáže konfrontuje osudy troch neznámych ľudí, ktorých cesty sa v jeden deň náhodou pretnú: nesympatického taxikára, zasmušilého mladíka a optimistického čerstvého advokáta. V niekoľkých okamihoch sa z nich stanú obeť, vrah a obhajca.

TV tipy 10.2. - 16.2. 2014 TV tipy 10.2. - 16.2. 2014 TV tipy 10.2. - 16.2. 2014


14.2.
PIATOK

19:45 Láska (Amour), Francúzsko/ Nemecko/ Rakúsko, 2012 (Film Europe)
Najnovší film žijúcej legendy svetového filmu, výnimočného rakúskeho tvorcu M. Hanekeho. Elegantná, pozitívna snímka o láske na sklonku života je nakrútená vo francúzskom znení a vyniesla Hanekemu už druhú Zlatú palmu. (Prvú získal v roku 2009 za film Biela stuha). Tentokrát prichádza režisér s príbehom, kde sa hlavné postavy (tradične George a Anne) – kultivovaní osemdesiatnici, učitelia hudby – ocitajú v okamihu ťažkej skúšky. Anne dostane porážku a jej okolie sa musí zmieriť s jej premenou. Už nič nie je ako predtým ani pre ich dcéru Evu (Isabelle Huppert). Pre mimoriadne subtílny film s témou lásky, ktorú skúša nevyhnutné starnutie sa Hanekemu ešte podarilo získať slávneho J-L.Trintignanta, ktorý je sám už niekoľko rokov na dôchodku. Láska je pokladaná za Hanekeho najláskavejší film.

20:30 RoboCop (RoboCop), USA, 1987 (Joj plus)
Neúnavný policajt (Peter Weller) neľútostne zasahuje proti kriminalite a zločincom. Vedci a lekári ho "zostavili" ako neporaziteľného Kyborga ROBOCOPa, ktorý má bojovať proti zločinu. je odolný voči strelám, bombám, disponuje najmodernejšími zbraňami a v uliciach Detroitu si rýchlo získava rešpekt. Lenže vo vnútri sa stále trápi spomienkami na minulosť a pred očami má stále výjavy svojej vlastnej smrti. Chce sa pomstiť.

22:55 Kill Bill (Kill Bill: Vol. 1), USA, 2003 (Nova)
Bývalá členka špičkového zabijáckeho komanda sa rozhodne navždy skončiť s minulosťou a chce sa vydať. Jej svadobný deň sa však zmení na krvavé jatky v okamihu, keď na ňu zaútočí jej bývalý šéf Bill a pokúsi sa ju zabiť. Mladá žena však nezomrie, i keď si to všetci myslia: šťastnou náhodou vražedný útok prežije, ale upadne do kómy. Po piatich mučivo dlhých rokoch sa vracia z temného prahu smrti s jedinou myšlienkou: pomstiť sa všetkým, ktorí jej ublížili, bez ohľadu na to, čo ich k tomu viedlo. Ku všetkému odhodlaná hrdinka, ktorá si hovorí “Nevesta”, však najprv musí zistiť kto je proti nej – a tiež to, či neexistuje niekto, kto by mohol stáť na jej strane.

TV tipy 10.2. - 16.2. 2014 TV tipy 10.2. - 16.2. 2014 TV tipy 10.2. - 16.2. 2014


15.2.
SOBOTA

20:00 Serenity (Serenity), USA, 2005 (Cinemax)
Kapitán Malcolm Reynolds, ostrieľaný veterán z galaktickej občianskej vojny, momentálne živorí na palube svojej lode Serenity. Vedie malú vyberanú posádku, ale keď priberie na palubu dvoch nových pasažierov - mladého doktora a jeho sestru s telepatickými schopnosťami - získava omnoho viac, než si myslí. Obaja sú utečenci zo zoskupenia, ktoré vládne vesmíru, a tak sa Serenity rázom ocitá lapená v pasci medzi nezastaviteľnou vojenskou silou Aliancie a brutálnou zúrivosti zdivočených Reavers. A ďalšie nebezpečenstvo sa ukrýva v samotnom srdci lode.

21:50 Ježiš, ty vieš (Jesus, du weisst), Rakúsko, 2003 (Dvojka)
Film ako spovednica. Ľudia idú do kostola, sedia sami na lavici, modlia sa k Ježišovi, ktorý je im všetkým – otcom i priateľom, spasiteľom i záchrancom, poradcom i utešovateľom, hovorcom, mlčiacim, milujúcim. Vidíme tu študenta, ktorý napriek nesúhlasu svojich rodičov denne chodí na omšu, všetok svoj voľný čas trávi na fare a Ježišovi jednoducho všetko porozpráva: erotické fantázie i svoje hrdinské sny. Alebo učiteľka chémie na dôchodku, ktorú partner podvádza s inou ženou. Vo svojich modlitbách spriada pomstu. Ale nie je pomsta hriech? Ako i mnoho ostatných, príde do kostola a sťažuje si, kolaboruje, zamýšľa sa a prosí Ježiša, aby jej odpustil. Ulrich Seidl tu ostrou formou prezentuje šesť úryvkovitých portrétov veriacich, ktorí kladú otázky, hľadajú odpovede a vyžalovávajú sa Ježišovi zo svojich trápení. Každý z týchto príbehov pritom otvára priestor, intimitu, pohľad na niečo, čo by sa dalo nazvať Bohom.

22:35 Oči vojny (Triage), Írsko/ Španielsko/ Belgicko/ Francúzsko, 2009 (Čt Art)
Vojnový fotograf Mark Walsh a jeho kolega David sa pretĺkajú krutým svetom ozbrojeného konfliktu v Kurdistane. Ich cesty sa pretínajú s mnohými inými ľudskými osudmi a surová realita vojny navždy poznamená osudy všetkých zúčastnených. Hviezdne obsadenú psychologickú drámu nakrútil oscarový režisér Danis Tanović. Momentálne možno v kinách vidieť jeho posledný film Epizóda zo života zberača železa.


16.2.
NEDEĽA

21:35 Marketa Lazarová, ČSSR, 1967 (Dvojka)
Príbeh o čistej duši a čistej láske uprostred chladného a nemilosrdného stredoveku nakrútil František Vláčil na motívy rovnomenného Vančurovho románu. Markéta Lazarová má byť zasľúbená bohu a stráviť život v bezpečí kláštora, ale namiesto toho je unesená. Vančurova oslava lásky a voľnosti sa vo Vláčilovom poňatí mení v temnú stredovekú drámu, ktorá okrem atmosféry vyniká aj neobyčajnou poetizáciou filmových obrazov.

23:55 Spy Game (Spy Game), Veľká Británia/ USA, 2001 (Joj)
Píše sa rok 1991 a veterán služby v CIA Nathan Muir je posledný deň v službe pred odchodom do penzie, keď sa dozvedá, že jeho niekdajší chránenec Tom Bishop sa dostal do vážnych problémov. Je v čínskom väzení, obvinený zo špionáže a má do 24 hodín zomrieť. Z obáv pred medzinárodným incidentom sa od neho CIA dištancuje. Všetko teraz závisí od Muira. V organizácii CIA sú už vo vedení príslušníci mladšej generácie a ľudia „zo starej školy“ ako je Muir, boli odsunutí na vedľajšiu koľaj. Muir preto musí hľadať cesty, ako sa dostať ku všetkým potrebným informáciám o Bishopovom prípade a preľstiť organizáciu, pre ktorú tak dlho a obetavo pracoval.

00:05 Kráľova reč (The King's Speech), Veľká Británia, 2010 (Filmbox HD)
Po smrti svojho otca, anglického kráľa Juraja V. (Michael Gambon) a škandalóznej abdikácii kráľa Eduarda VIII.(Guy Pearce) je Bertie (Colin Firth), ktorý celý život trpí rečovou vadou, nečakane korunovaný kráľom Jurajom VI. Británia stojí na prahu 2. svetovej vojny a zúfalo potrebuje silného vodcu, ktorého ale len ťažko vidí v koktavom kráľovi. Kráľova milujúca manželka Alžbeta (Helena Bonham Carter), budúca kráľovná matka, preto dohodne stretnutie s úspešným, ale trochu svojráznym a excentrickým terapeutom reči Lionelom Logueom (Geoffrey Rush). Po ťažkom začiatku, keď si nezlúčiteľné charaktery dvoch silných osobností len s ťažkosťami hľadajú k sebe cestu, sa medzi obomi mužmi vytvorí silné puto. Kráľ nakoniec pristúpi na nezvyčajný spôsob liečby a s pomocou Loguea, rodiny, vlády i Winstona Churchilla (Timothy Spall) vadu reči prekoná. Dokáže ale obstáť aj vo chvíli, keď je treba, aby v rozhlase predniesol zásadný prejav, ktorý má povzbudiť a inšpirovať anglický národ vo chvíli, keď to najviac potrebuje? Film Kráľova reč má v súčasnej dobe rekordných 12 nominácií na Oscara.


HIT TÝŽDŇA

15.2.
SOBOTA

20:00 Serenity (Serenity), USA, 2005 (Cinemax)
Kapitán Malcolm Reynolds, ostrieľaný veterán z galaktickej občianskej vojny, momentálne živorí na palube svojej lode Serenity. Vedie malú vyberanú posádku, ale keď priberie na palubu dvoch nových pasažierov - mladého doktora a jeho sestru s telepatickými schopnosťami - získava omnoho viac, než si myslí. Obaja sú utečenci zo zoskupenia, ktoré vládne vesmíru, a tak sa Serenity rázom ocitá lapená v pasci medzi nezastaviteľnou vojenskou silou Aliancie a brutálnou zúrivosti zdivočených Reavers. A ďalšie nebezpečenstvo sa ukrýva v samotnom srdci lode.


autor Tomáš Daneček 10.2.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.