TV TIPY 24.2. - 2.3. 2014

TV TIPY 24.2. - 2.3. 2014

článok



24.2.
PONDELOK

21:00 Slnko opäť vychádza (太阳照常升起 ), Čína, 2007 (Filmbox)
Tretí režijný projekt herca a režiséra Jianga Wena, balansuje na hrane opulentného pozerania a ambiciózneho autorského projektu. Rovnako ako v autorových dvoch predchádzajúcich snímkach sa pred divákom rozprestiera príbeh osobných osudov obyčajných ľudí na pozadí veľkých historických udalostí. Dejiny však neslúžia ako konkrétna kulisa ale skôr zintenzívňujú obecné témy viazané k ľudskému údelu. Takto sa tento krát na konci kultúrnej revolúcie v Číne rozvádza spletité rozprávanie o niekoľkých rôznorodých postavách, ktoré museli z rozličných dôvodov potláčať svoje emócie.

22:00 Katyň (Katyn), Poľsko, 2007 (Dvojka)
Medzi poľskými dôstojníkmi, postrieľanými v roku 1940 v Katyňskom lese, bol i otec popredného poľského režiséra Andrzeja Wajdu. Ten sa k nemu vracia vo svojom zatiaľ poslednom filme a zameriava sa na príbehy ľudí, ktorých udalosti s rôznou intenzitou osobne zasiahli. Zaujímajú ho najmä osudy žien, ktoré stratili svojich manželov, bratov, synov. Niektoré z nich sa dostávajú do sovietskeho zajatia, iné hľadajú dôkazy o ich prežití, ďalšie apaticky čakajú, zmierené s tým najhorším možným scenárom. Film bol v roku 2008 nominovaný na Oscara za najlepší neanglicky hovorený film. Sám Wajda je držiteľom čestného Oscara za celoživotné dielo, ktorého získal v roku 2000.

22:55 Hlad (Hunger), Veľká Británia/ Írsko, 2008 (Film+)
Väznica Maze v severnom Írsku, rok 1981. Situácia medzi odsúdenými z radov írskej republikánskej armády (IRA) a dozorcami sa začína vymykať kontrole. Ponižujúce a čím ďalej tým viac brutálnejšie praktiky dozorcov naopak utvrdzujú väzňov v ich odhodlaní k odporu. Bobby Sands (1954-1981), vodca väzňov, dáva pokyn najprv k odmietaniu akejkoľvek hygieny. Ale keď je táto „provokácia “ potlačená policajnými ťažkoodencami, vyhlási generálnu hladovku. Takmer sedem týždňová hladovka sa zapísala do krvavých dejín britsko-írskych vzťahov a rozdelila spoločnosť na tých, ktorí v írskych väzňoch videli obyčajných teroristov, a na tých, pre ktorých sa stali novodobými mučeníkmi. Režisér vo svojom debute originálne spája vizuálnu stránku so zaujímavým zvukovým designom.


25.2.
UTOROK

21:35 Navždy drakom (飛龍猛將), Hong Kong, 1988 (Barrandov)
Úspešný právnik a večný sukničkár Jackie Lung (Jackie Chan) je poverený prípadom, kde obhajuje majiteľa továrne, ktorá zrejme znečisťuje jazero slečny Yeh. S pomocou svojich priateľov sa Jackie chce dozvedieť viac o žalobkyni aj o jej krásnej sesternici Nancy. Ani nevie ako, a naraz je do Nancy bláznivo zamilovaný, snaží sa pomôcť jej sesternici a po krku mu idú kumpáni majiteľa továrne, pretože sa dostal až príliš blízko k odhaleniu tajomstva, čím sa vlastne továreň zaoberá.

21:45 Smrt si říká Engelchen, ČSSR, 1963 (Čť2)
Adaptácia románu Ladislava Mňačka Smrť sa volá Engelchen od režisérskej dvojice Jan Kadár a Elmar Klos, ktorá získala Oscara za film Obchod na korze. Mladý partizán Pavel, vážne zranený pri oslobodzovaní Zlína začiatkom mája 1945, počas svojho pobytu v nemocnici spomína na svoje zážitky z posledných mesiacov a snaží sa vyrovnať so svojou najväčšou traumou, vypálením osady Ploština nemeckým komandom po tom, ako ju partizáni opustili.

22:00 Mačka na horúcej plechovej streche  (Cat on a Hot Tin Roof), USA, 1958 (MGM)
V rodine Pollittovcov, ktorá sa zišla, aby všetci jej členovia spolu oslávili 65. narodeniny plantážnika Harveyho, prezývaného Big Daddy (Burl Ives), to pod pomyselnou pokrývkou poriadne vrie... Z Big Daddyho najobľúbenejšieho syna Bricka (Paul Newman) sa po smrti jeho najlepšieho priateľa Skippera stal cynický opilec, ktorý robí svojej krásnej manželke Maggie (Elizabeth Taylor) zo života peklo. Najstarší syn Gooper (Jack Carson) a jeho mimoriadne plodná (a tiež mimoriadne intrigánska) polovička Mae (Madeleine Sherwood) sa nevedia dočkať svojho podielu z dlho očakávaného dedičstva - a ani sa to už nesnažia skrývať... Pretože všetci (okrem samého Big Daddyho) vedia, že dni tohto nevyliečiteľnou formou rakoviny trpiaceho patriarchu sú už zrátané.

Tv tipy 24.2. - 2.3. 2014 Tv tipy 24.2. - 2.3. 2014 Tv tipy 24.2. - 2.3. 2014


26.2.
STREDA

20:15 Voľný pád (Falling Down), Francúzsko/ USA/ Velká Británia, 1993 (Dajto)
Nezamestnaný a rozvedený bývalý pracovník zbrojovky William Foster (Michael Douglas) sa nahnevá na celý svet. Miera jeho trpezlivosti pretiekla. Foster sa ocitne v zápche - opustí svoje auto. Po ceste zdemoluje obchod, kde predtým narazil na neochotného predavača. Čoskoro sa ocitne medzi príslušníkmi pouličného gangu, s ktorými sa pustí do bitky. Keď sa mu gangstri chcú pomstiť, havarujú s autom a William sa zmocní ich tašky so zbraňami...od tej chvíle s ním ide všetko dolu kopcom. Istý policajt vo výslužbe začne po ňom pátrať - a dostane sa až na svadobnú hostinu jeho dcéry.

22:10 Kladivo na čarodějnice, ČSSR, 1969 (Dvojka)
Jeden z najznámejších filmov Otakara Vávru vznikol podľa rovnomenného románu Václava Kaplického a podľa dochovaných súdnych zápisov z čarodejníckych procesov z rokov 1678-1695. Inkvizítor Boblig, je povolaný do mesta Šumperk, aby vyšetril priestupok jednej žobráčky, skonštruuje proces, ktorého metódy zaručujú priznanie všetkých obžalovaných. Proti sporiadaným a ušľachtilým občanom sa náhle vynorí moc, ktorá pod rúškom očisťovania kraja od čarodejníc sleduje iba vlastné obohatenie a ktorá neváha pre tento cieľ ničiť všetkých odporcov a obetovať životy desiatok nevinných ľudí.

22:25 Diablov advokát (The Devil’s Advocate), USA/ Nemecko, 1997 (Nova)
Po ďalšom víťaznom pojednávaní dostáva právnik Kevin (Keanu Reeves) ponuku, ktorá sa neodmieta. Šéf exkluzívnej právnickej firmy z New Yorku mu ponúka miesto. Ambiciózny muž prácu prijme, namiesto závratnej kariéry ho však s manželkou čaká pekelná pasca.

Tv tipy 24.2. - 2.3. 2014 Tv tipy 24.2. - 2.3. 2014 Tv tipy 24.2. - 2.3. 2014


27.2.
ŠTVRTOK

21:30 Soul Kitchen (Soul Kitchen), Nemecko, 2009 (Film+)
Mladý majiteľ reštaurácie Soul Kitchen Zinos prechádza ťažkým obdobím. Jeho priateľka Nadine sa odsťahovala do Šanghaja, jeho zákazníci bojkotujú nového šéfkuchára, a on sám trpí zdravotnými problémami. Veci sa začnú meniť k lepšiemu, keď zákazníci začnú prichádzať na chuť jeho novej kulinárskej koncepcii. Zinos sa preto rozhodne odletieť za Nadine do Šanghaja a získať ju späť. Reštauráciu zatiaľ prenechá svojmu nespoľahlivému bratovi Iliasovi. Oba kroky sa ukážu ako katastrofické...Prvá komédia nemeckého režiséra tureckého pôvodu Fatiha Akina, ktorý v posledných rokoch žal filmové ocenenia svojimi dielami Proti múru a Na druhej strane, vyniká výborným hereckým obsadením a ľahkým, nevtieravých humorom. Na MFF v Benátkach v roku 2009 získala okrem nominácie na Zlatého leva i Zvláštnu cenu poroty.

22:00 Amatér (Amator), Poľsko, 1979 (Film Europe)
Jeden z vrcholov poľského kina morálneho nepokoja. Portrét nenápadného tridsiatnika Filipa (Jerzy Stuhr), ktorému jeho amatérska kamera zmení pohľad na svet. Filip si po narodení prvého dieťaťa kúpi 8-milimetrovú kameru, aby zachytával intímne rodinné chvíle. Keďže je prvým majiteľom kamery v malom mestečku, miestny funkcionár z neho spraví oficiálneho kameramana obce. Film režiséra Krzystofa Kieslowskeho (Dekalog, Tri farby...)

22:25  Sherlock: Reichenbašský pád (Sherlock), Veľká Británia, 2012 (Dvojka)
Úhlavný nepriateľ Moriarty pritvrdil a hrá sa s Sherlockom nebezpečnú hru. V rovnakom čase je hlásené vlámanie do Toweru, kde sú uložené korunovačné klenoty, do trezoru Centrálnej banky a zlyháva bezpečnostný systém v najprísnejšie stráženej väznici v krajine. Všetky tri vlámania má na svedomí Moriarty a dráždi tým Sherlocka, ktorý nevie prísť na to, ako to urobil. Moriarty sa dokonca nechá chytiť a Sherlock proti nemu na súde vypovedá, no i napriek tomu Moriartyho prepustia. Sherlock čelí doteraz najväčšej záhade vo svojom živote, ktorá ho zrejme privedie do záhuby.


28.2.
PIATOK

21:45 Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons), Veľká Británia, 1970 (Cinemax)
Rovnomenná románová predloha, ktorú napísal Pierre Ambroise Francois Choderlos de Laclos na konci 18. storočia, sa dočkala niekoľkých filmových adaptácií. Vo verzii Rogera Vadima prinúti Jeanne Moreau svojho manžela Gerarda Philippea, aby zničil povesť zbožnej Annette Vadim (vtedajšej režisérovej manželky). Juliette Merteuil a Valmont tvoria sofistikovaný pár, ktorý neustále prahne po zábave a vzrušení. Obaja si užívajú sexuálne aféry s inými a vzájomne sa delia o skúsenosti. Hra na zvádzanie má jediné pravidlo: nikdy sa nezamilovať. Valmont ho však tento krát poruší na plnej čiare a bláznivo sa zamiluje do dievčaťa menom Marianne, ktorú stretne na horách.

22:45 Búrlivé výšiny (Wuthering Heights), Veľká Británia, 1970 (Čt2)
Dráma podľa románu Emily Brontë. Príbeh sa odohráva na veľkom rodinnom statku. Raz sa otec rodiny pán Earnshaw vráti z obchodných ciest a privedie so sebou chlapca, ktorému dá meno Heathcliff (v podaní Timothy Daltona). Celá rodina okrem mladej Cathy Earnshaw chlapca nenávidí, otec - pán Earnshaw drží nad chlapcom ochrannou ruku. Po smrti pána Earnshawa prežíva chlapec peklo, nenávisť a ústrky.

22:55 Serenity (Serenity), USA, 2005 (Cinemax2)
Kapitán Malcolm Reynolds, ostrieľaný veterán z galaktickej občianskej vojny, momentálne živorí na palube svojej lode Serenity. Vedie malú vyberanú posádku, ale keď priberie na palubu dvoch nových pasažierov - mladého doktora a jeho sestru s telepatickými schopnosťami - získava omnoho viac, než si myslí. Obaja sú utečenci zo zoskupenia, ktoré vládne vesmíru, a tak sa Serenity rázom ocitá lapená v pasci medzi nezastaviteľnou vojenskou silou Aliancie a brutálnou zúrivosti zdivočených Reavers. A ďalšie nebezpečenstvo sa ukrýva v samotnom srdci lode.

Tv tipy 24.2. - 2.3. 2014 Tv tipy 24.2. - 2.3. 2014 Tv tipy 24.2. - 2.3. 2014


01.3.
SOBOTA

20:00 Chobotnička (Octopussy), Veľká Británia/ USA, 1983 (Čt2)
Bola majetkom ešte rodu Romanovcov. Táto drahá starožitnosť však teraz z Moskvy zmizla. Honba, ktorá sa zmiznutím odštartovala privádza Jamesa Bonda na stopu tým, ktorí sa o starožitnosť uchádzajú najusilovnejšie. A ako muž s dobrou intuíciou tuší, že za prípadom sa skrýva oveľa viac, ako pár miliónov dolárov. Je tu totiž šialený ruský generál Orlov, ktorý chce zaútočiť na Nemecko, aj keď jeho nadriadení sú zásadne proti. Lenže Orlov je príliš tvrdohlavý, aby sa nechal len tak odradiť. Kľúčovým ťahom v operácii bude získať si dôveru krásnej ženy s tetovaním chobotničky.

22:05 Mulholland Drive (Mulholland Dr.), Francúzsko/ USA, 2001 (Čt Art)
David Lynch v Mulholland Drive po prvý krát otvorene rozpráva o absurdnom svete menom Hollywood, kde hrá dôležitú úlohu závisť, kariérizmus a zákulisné manipulácie. Postavu režiséra Adama Keshera, do práce ktorého začnú brutálne zasahovať autoritatívne sily zvnútra, môžeme chápať ako skryto autobiografickú. Taktiež Lynch musí za uskutočnenie svojich projektov bojovať - avšak práve Mulholland Drive je napriek svojmu pesimistickému ladeniu dôkazom toho, že nielen zlé, ale aj príjemné sny sa občas plnia.

22:10 Prebudenie krýs (Budjenje pacova), Juhoslávia, 1967 (Dvojka)
Stalinista Velimir sa za čias nástupu Tita k moci v Juhoslávii postavil na nesprávnu stranu a odvtedy sa musí pretĺkať ako výrobca kravát. Chcel by síce svoju nemocnú sestru poslať na dovolenku k moru, ale nedokáže zohnať peniaze. Jeho zúfalstvo i chudobu znásobuje akákoľvek strata šance na spoločenský postup. Potom sa však zamiluje do dievčaťa zo susedstva, stúpne mu sebavedomie a konečne nadobudne presvedčenie, že jeho život sa definitívne zmení. Lenže - aj to je iba ilúzia... Film Prebudenie krýs vytvára svojráznu zmes tragickej rezignácie a komiky. Je vynikajúcou výpoveďou o istom historickom období. Snímka režiséra Pavloviča vyniká pochmúrnou atmosférou Juhoslávie 60-tych rokov, s ktorou pravdivo zobrazuje odvrátenú stranu juhoslovanského socializmu, vrátane jeho mravnej špiny.


02.3.
NEDEĽA

15:30 Havrania cesta, ČSSR, 1962 (Jednotka)
Súdobý príbeh z prostredia stavby diaľkových elektrických vedení zachytáva život a prácu partie montérov, ktorí prišli do horskej dediny elektrifikovať miestne družstvo. Po preložení na horšie platenú a "ponižujúcu" prácu dochádza v partii k rozkladu vzťahov. V hlavných úlohách filmu debutujúceho režiséra Martina Hollého (Medená veža, Orlie pierko) sa predstavia Július Pántik a Štefan Kvietik.

19:30 Melancholia (Melancholia), Dánsko/ Švédsko/ Francúzsko/ Nemecko, 2011 (Film Europe)
Začína to honosnou svadbou, končí zánikom sveta. Nový film permanentného dánskeho provokatéra rozpráva uhrančivý príbeh dvoch sestier, z ktorých tá mladšia sa práve vydáva a čaká dieťa. Svadobná slávnosť sa odohráva na starobylom vidieckom sídle a všeobecnú povznesenú náladu pokazí náhla hrozba v podobe červenej planéty, ktorá vystúpila spoza Slnka, čo pre Zem znamená bezprostrednú katastrofu... Pred svetovou premiérou v Cannes Von Trier uviedol: „Konce všetkých svojich predchádzajúcich filmov pokladám za šťastné. Toto je môj prvý film s nešťastným vyústením..."

20:00 Valerie a týden divů, ČSSR, 1970 (CS Film)
Po adaptácií Kunderovho románu "Žert" sa Jaromil Jireš uchýlil k úplne odlišnej látke aj k rozdielnemu spôsobu vyjadrovania. V snovom výtvarne dekoratívnom rozprávaní vylíčil osudy a pocity dospievajúcej dievčiny, žijúcou so svojou prísnou babičkou v starom dome a ocitá sa v samotnom strede bizarných udalostí, ohrozovaná tajomným "tchořím upírem". Na vizuálnej podobe surreálnej fantázie Vítězslava Nezvala sa podieľala Ester Krumbachová. Autori hojne využívali hororových prvkov aj lyrickej básnivosti.

20:05 Jaskyňa zabudnutých snov (Cave of Forgotten Dreams), Kanada/ USA/ Nemecko/ Francúzsko, 2010 (Dvojka)
Keď francúzsky archeológ Chauvet v roku 1994 so svojim tímom vstúpil do neznámeho jaskynného systému v údolí rieky Ardeche, netušil, že práve urobil fascinujúci objav, ktorý sa navždy zapíše do dejín. V jaskyni, ktorá dnes už nesie jeho meno, totiž objavil úžasnú a dovtedy nevídanú kolekciu jaskynných malieb, ktoré sú staré viac ako 30000 rokov. Jaskyňa, ktorá bola desiatky tisíc rokov hermeticky uzatvorená, vydala okrem malieb aj ďalšie svedectvá o živote človeka a zvierat, ktoré ho v tej dobe obklopovali. Kvôli krehkosti celého systému, je jaskyňa uzatvorená pre verejnosť a osobnosť svetovej kinematografie Werner Herzog je prvým a pravdepodobne aj posledným režisérom, ktorému sa podarilo tieto fascinujúce objavy zaznamenať a to v súlade s vlastnou hlboko spirituálnou víziu sveta okolo nás.


autor Tomáš Daneček 24.2.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.