TV TIPY 3.3. - 9.3. 2014

TV TIPY 3.3. - 9.3. 2014

článok



3.3.
PONDELOK

20:20 Edith Piaf (La Môme), Francúzsko, Veľká Británia, Česko, 2007 (Jednotka)
Ako už bez okolkov, relatívne nenápadito naznačuje názov, ide o životopisný film o jednom z najrázovitejších fenoménov francúzskej kultúry, šansoniérke Edith Piaf. Film sa sústreďuje na zlomové momenty jej turbulentného pretĺkania sa od zatuchnutých putík až po preslávené music-hally v Paríži a Amerike. V popredí je jadrná osobnosť, uchovávajúca si v akejkoľvek spoločnosti svoju príznačnú zemitosť, roztopašnú vulgárnosť, s ktorou vždy uhranula všetkých prítomných a podmanila si aj tých najuhladenejších aristokratov. V súkromí náladová, despotická, ťažko zvládnuteľná, večne opitá. Kostnatá, zhrbená, jačiaca grimasa - drsný, prenikavo zrnitý, naliehavý hlas. Práve tento rozmer, množinu oboch týchto polôh dokázala vynikajúco stvárniť Marion Cotillard, bez ktorej by bol film len bezvýrazným súčtom biografických klišé. Ona jej dodala hĺbku, ktorá sa postupom času vyvíjala a obrusovala, aby na záver odhalila celú tragickú krásu svojej postavy. 

21:55 Výbuch (Blow Out), USA, 1981 (Čt2)
Filmový zvukár počas práce náhodou nahral zvláštny rozhovor milencov a výstrel, ktorý do pripravovaného filmu nepatril. Zistil, že sa vlastne nevedomky stal náhodným svedkom záhadnej vraždy a zaplietol sa do veľmi nebezpečnej hry. Film režiséra Briana De Palmu v hlavných úlohách s Johnom Travoltom a Nancy Allen.

23:40 Tristana, (Tristana), Španielsko/Taliansko/Francúzsko, 1970 (Čt2)
Chudobný osamelý aristokrat don Lope sa ujme mladučkej Tristany, svojej osirelej príbuznej. Privedie ju do svojho domu, čoskoro však vystúpi z úlohy poručníka a spraví z netere svoju milenku. Jedného dňa sa Tristana zoznámi s mladým maliarom Horaciom, zamiluje sa a Lopeho opustí. Už po dvoch rokoch sa ale vracia ako ťažko chorá, zmrzačená žena, ktorej nezostáva nič iné, než sa za Lopeho vydať. Je však rozhodnutá svoj zničený život pomstiť. Buñuel film nakrútil podľa rovnomenného realistického románu španielskeho spisovateľa Benita Péreza Galdosa, dej však preniesol z Madridu devätnásteho storočia do Toleda dvadsiatych rokov. Hlavnú rolu osirelého dievčaťa zveril Catherine Deneuve, úlohu jej despotického poručníka španielskemu hercovi Fernandovi Reyovi.

TV tipy 3.3. - 9.3. 2014 TV tipy 3.3. - 9.3. 2014 TV tipy 3.3. - 9.3. 2014


4.3.
UTOROK

20:00 Nikto ma nemá rád (Les quatre cents coups), Francúzsko, 1959 (Cinemax 2)
Francúzsky širokouhlý film režiséra Francoisa Truffauta, je jedným z charakteristických diel tzv. nové vlny francúzskej kinematografie. Ukazuje bludný životní kruh trinásťročného parížskeho chlapca. Ukazuje nebezpečné úskalia chlapčenského dospievania, ktoré síce dobre poznajú pedagógovia a sociológovia, ale ktoré obvykle prehliadajú tí, ktorí by mali najskôr podať dieťaťu pomocnú ruku, jeho rodičia. Truffaut používa na mnohých miestach autobiografické. Snaží sa dokázať, že problém mládeže na rázcestí je skôr problémom dospelých. Jeho film je krutou obžalobou spoločnosti, v ktorej dieťa vyrastá bez lásky, spoločnosti, ktorá zatvára trinásťročného chlapca spoločne s prostitútkami a v nápravnom ústave s ním zaobchádzajú ako s najsprostejším dospelým zločincom. Na MFF v Cannes 1959 bol film vyznamenaný Cenou za réžiu.

20:15 Tropická búrka (Tropic Thunder), USA, 2008 (Dajto)
Premisa sa točí okolo nakrúcania najväčšieho vojnového filmu, v ktorom sa Američanom podarí prekvapivo vyhrať vojnu vo Vietname. V jeho hereckom zložení figuruje trojica veľkých hviezd – Tugg Speedman (Ben Stiller) túži po všetkých blockbustroch získať aj ocenenie kritikov a tu má veľkú príležitosť. Kirk Lazarus (Robert Downey, Jr.) má ocenení až-až, no rád sa necháva presvedčiť na veľké výzvy – a v tomto prípade sa chce zhostiť úlohy černocha, hoci on sám je blondiak z Austrálie. Potom je tu Jeff Portnoy (Jack Black), ktorý rozosmieva národy, no potreboval by do filmografie dramatickú rolu a osvieženie repertoáru. Tento herecký ensemble sa však len ťažko dokáže rozhýbať, preto sa režisér rozhodne pre metódu realizmu – a pošle ich do džungle, kde prebehne reálny konflikt a majú ukázať svoje skutočné bojové a nie len herecké schopnosti.

21:40 Špinavá hra (Play Dirty), Veľká Británia, 1968 (Barrandov)
Britský vojnový film z roku 1968 inšpirovaný akciami Long Range Desert Group, jednotiek vytvorených v Afrike za druhej svetovej vojny pre prieskum bojom. Skupina vojakov pod velením plukovníka Mastersa podniká prieskumné akcie ďaleko za tylom nepriateľa. Pri jednej z takýchto akcií objavia sklad paliva Rommelovej armády. Ústredné velenie rozhodne o likvidácii tohto skladu a prevedením úlohy sú poverení kapitán Douglas (Michael Cane) a kapitán Cyril Leeche (Nigel Davenport). Malá jednotka sa vydáva do púšte, avšak v priebehu akcie dôjde k zmene plánov ústredného velenia.

TV tipy 3.3. - 9.3. 2014 TV tipy 3.3. - 9.3. 2014 TV tipy 3.3. - 9.3. 2014


5.3.
STREDA

20:00 Všetci prezidentovi muži (All the President´s Men), USA, 1976 (MGM)
Dráma rozpráva o novinárskej odvahe, trpezlivosti a dôslednosti. Reportéri Robert Woodward a Carl Bernstein skladajú svoje odhalenia z desiatok faktov a svedeckých výpovedí. Narážajú na neochotu svedkov, ich strach z eventuelných následkov, aj na tlaky z najvyšších sfér. Woodward využíva tajomného informátora z vládnych kruhov, ktorá sa s ním stretáva v podzemných garážach. Ďalšou dôležitou postavou je šéfredaktor Bradlee, ktorí obom novinárom fandí a dokáže čeliť politickým hrozbám. Pohľad do jednej z kľúčových etáp novodobých amerických dejín ťaží z autentického vykreslenia redakčného zákulisia.

20:00 Nesvadbovo, (Nesvatbov), Česko/ Slovensko, 2010 (Dvojka)
Na východe Slovenska, v blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice v hornatej oblasti, leží obec Zemplínske Hámre. Starosta Jozef Gajdoš, generál vo výslužbe a bývalý vysoký politický vládny funkcionár, dal v priebehu svojho sedemročného starostovania celú dedinu do poriadku. Trápi ho ale jeden zásadní problém, s ktorým si donedávna nevedel rady. Hámre totiž pomaly, ale iste vymierajú. Starosta sa preto rozhodol, že „svojim“ tridsiatnikom pomôže a vydá a ožení ich, aby mu pribudlo viac „hámerských“ detí.

21:40 Harry Brown (Harry Brown), Veľká Británia, 2009 (Film+)
Príbeh zo súčasného Anglicka sleduje každodennú púť osamelého muža chaotickým svetom, ktorému vládnu drogy a kde ulicami znie streľba. Harry Brown (Sir Michael Caine) je slušný občan a bývalý vojak. Po smrti manželky žije sám v jednom zo stoviek bytov na predmestí. Spoločnosť mu robí len jeho najlepší priateľ Leonardo (David Bradley). Práve toho ale jedného dňa zavraždí parta miestnych výtržníkov. Harry sa rozhodne jednať a naplniť sám svoju predstavu o spravodlivosti.

22:10 Jára Cimrman, ležící, spící, ČSSR, 1983 (Dvojka)
V niekoľkých epizódach z Cimrmanovho bohatého života  je nám predstavený  fiktívna postava všestranného génia našej minulosti, vzídeného z pera Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. 

00:05 Lolita (Lolita), USA, 1962 (MGM)
Emigrant z Európy Humbert Humbert je po príchode do mesta Ramsdale v New Hampshire zasiahnutý amorovym šípom a je natoľko očarovaný, že vymýšľa diabolský plán. Ožení sa s Charlottou Haze, aby tak mohol navždy byť nablízku svojej láske, Charlottinej predčasne vyspelej dcére Lolite. V tejto horko komickej a hlboko dojímavej adaptácii románu Vladimíra Nabokova Stanley Kubrick odhaľuje tému sexuálnej posadnutosti.


6.3.
ŠTVRTOK

20:15 Rambo (Rambo: First Blood), USA, 1982 (Prima)
John Rambo (Sylvester Stallone) prežil vietnamské peklo. Po skončení vojny sa nedokáže zorientovať v civilizovanom svete, putuje z mesta do mesta a navštevuje starých priateľov. Šerifovi Willovi Teasleymu však Rambo prekáža a snaží sa ho zničiť. Väzenie je len začiatok.

22:00 Idioti (Idioterne), Dánsko, 1998, (Film Europe)
Jeden z prvých filmov nakrútených podľa manifestu Dogma 95. „Filmový snob“ Lars von Trier rozpráva príbeh skupinky intelektuálov hrajúcich sa na idiotov a poburujúcich tak svoje okolie a celú spoločnosť okolo seba. Snímka je taká, ako jej hrdinovia, sama (rovnako ako celé hnutie Dogma 95) dodnes vyvoláva vášnivé diskusie a polemiky a provokuje filmových kritikov, ako aj divákov.

22:15 Sherlock: Prázdne máry (Sherlock), Veľká Británia, 2014 (Jednotka)
Pred dvoma rokmi sa Sherlock vrhol do náručia smrti zo strechy Nemocnice svätého Bartolomeja, lebo sa údajne nedokázal zmieriť s obvineniami vznesenými proti jeho osobe. Medzičasom na súde aj v médiách spôsobilo rozruch Sherlockovo očistenie a následná kritika polície, prečo to nechala zájsť až tak ďaleko. Sherlock sa teraz za pomoci brata Mycrofta vracia, pretože Londýnu hrozí rozsiahly teroristický útok a len on mu dokáže zabrániť. Keďže John sa vydal vlastnou cestou a chystá sa oženiť, Sherlock si vyberie za asistentku Molly, ale len do chvíle, kedy Johna unesú.

TV tipy 3.3. - 9.3. 2014 TV tipy 3.3. - 9.3. 2014 TV tipy 3.3. - 9.3. 2014


7.3.
PIATOK

20:20 Dobyvatelia stratenej archy (Raiders of the Lost Ark), USA, 1981 (Nova)
Harrison Ford ako slávny dobrodruh a archeológ Indiana Jones v roku 1936 prijme špeciálne poverenie od vlády Spojených štátov, aby objavil biblickú Archu zmluvy skôr, než sa to podarí nacistom, ktorí chcú jej legendárnu mystickú silu zneužiť pre zločinné ciele. Indy uzavrie spojenectvo so svojou dávnou láskou Marion (Karen Allen), ktorá vlastní unikátnu hlavicu staroegyptskej barly, bez ktorej poklad nikto nenájde. Súboj dvojice dobrodruhov o biblickú Archu zmluvy s nacistami a nepriateľským archeológom Belloqom v Egypte sa začína.

20:55 3 sezóny v pekle, Česko/ Slovensko/ Nemecko, 2009 (Čt2
Píše sa rok 1947 a doba praje zmyselnosti, extravagancii, humoru a nekonečnému očakávaniu. Ivan Heinz, elegantný dandy a vtipný provokatér, má práve devätnásť. Uteká z domu, aby sa vydal na nekonvenčnú cestu oslavujúcu slobodu a umelecké ideály. Žije len prítomným okamihom, obdivom ku krásnym ženám. Život sa zdá byť báječný, pokiaľ ho vychutnávate v opare cigaretového dymu, ľahko opojení likérom a po boku fascinujúcej, krásnej a skúsenej ženy. Komu by sa v tejto chvíli chcelo napríklad do armády, ktorá na Ivana kýva prstom. Komunistický režim začína ukazovať aj svoju represívnu tvár. Ivan a Jana sa vyhýbajú práci, spriadajú fantastické plány do budúcnosti, živia sa drobnými krádežami a plánujú útek do Paríža. Stret s mocou však prichádza tvrdo a nečakane.

21:55 Denunciant (The Informer), USA, 1935 (Dvojka)
Významný americký režisér John Ford si veľmi zakladal na svojom írskom pôvode, aj keď sa narodil v Amerike. Držiteľ štyroch režisérskych Oscarov sa vo svojej tvorbe niekoľkokrát venoval írskej tematike. K jeho najlepších dielam patrí dráma Denunciant (1935), v ktorej vylíčil príbeh dobromyseľného, ale prihlúpleho Gypa Nolana, ktorý v dobe írskeho povstania v Dubline roku 1922 predá za 20 libier Britom svojho kamaráta. Pocit viny potom márne utápa v alkohole a odplate tak či tak neunikne.

22:50 Milenec (L' Amant), Francúzsko/ Veľká Británia/ Vietnam, 1992 (Čt2)
Príbeh tajného a vášnivého erotického dobrodružstva medzi mladou francúzskou školáčkou a starším čínskym obchodníkom sa odohráva roku 1929 v Indočíne. Stretli sa len náhodou, pretože ich svety sú v rasovo segregovanej spoločnosti nezlučiteľné. On sa ponúkne, že ju odvezie do školy, ona prijme a nasadne do jeho luxusného auta. Tak sa začína príbeh ich tajných stretnutí, ktoré prebiehajú takmer bez slov a ďaleko od ľudí. Čo spája týchto dvoch ľudí, oddelených kultúrami, vekom i spoločenským postavením? Aké šance má ich telesná fascinácia vo svete, riadiacom sa prísnymi pravidlami? Adaptácia autobiografického románu francúzskej spisovateľky a filmovej režisérky Marguerite Duras vyvolala po svojej premiére vlnu rozruchu kvôli odvážnemu stvárneniu erotickej romance Francúzsky a Číňana.


8.3.
SOBOTA

Doplníme...



9.3.
NEDEĽA

Doplníme...

 


autor Tomáš Daneček 3.3.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.